Vijesti

ZEZ FESTIVAL i ove godine u Ksetu

Zbog epidemiološke situacije, program je ove godine posvećen domaćim i regionalnim izvođačima

Objavljeno: 17.10.2020. 11:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ZEZ FESTIVAL i ove godine u Ksetu

Mjesto: Zagreb

Lokacija: Kset

ZEZ Festival održat će se od 14. do 18. 10. 2020. u KSET-u, a i ove godine nas očekuje vrhunsko zezanje sa zvukom i žanrovski raznolika postava izvođača/ica kroz Izložbu zvuka i tri koncertne večeri. Festival će još jednom otvoriti Izložba zvuka i to na sedmu obljetnicu prvog ZEZ koncerta - koncerta Colina Stetsona. Zbog epidemiološke situacije, program je ove godine posvećen domaćim i regionalnim izvođačima. Veselimo se prilici da izvođači iz šire ZEZ rodbine dobiju više prostora, a nadamo se da ćemo se na proljeće 2021. moći vratiti u punom sjaju s međunarodnim lineupom. Dnevne ulaznice za sve jesenske koncerte mogu se kupiti u KSET-u i Dirty Old Empireu po cijeni od 40 kn, dok festivalske neće biti u prodaji za ovo izdanje festivala zbog kontrole broja posjetitelja. Svi koncerti će biti ograničeni na 100 posjetitelja zbog epidemioloških mjera.
 

Raspored glazbenog programa:
 
14. 10. srijeda: Izložba zvuka #5 (performansi, izvedbe i instalacije(
 
15. 10. četvrtak: Bor y Amio, Layers, CRI Orchestra (impro/ambient)
 
16. 10. petak: Lapaine/Potočnjak (drone/black/noise)
 
17. 10. subota: Warrego Valles, SAUD, N/OBE b2b Kornet (VOLTA), Playground Hustle (electronic)

18. 10. nedjelja: projekcija glazbenih spotova i filma "Naqoyqatsi" (audiovizualne projekcije)
 

Više informacija o izvođačima nalazi se u nastavku obavijesti ili na stranici http://www.kset.org/. Program će biti izveden u skladu s odredbama Stožera civilne zaštite za okupljanja u zatvorenim prostorima do 100 sudionika, zahtijevajući tako mjerenje temperature i dezinfekciju ruku na ulazu. Nošenje zaštitnih maski za lice će biti obavezno te molimo posjetitelje da održavaju dovoljnu fizičku distancu prilikom cijele večeri i poštuju predviđene lokacije za obitavanje prilikom samog koncerta.

 

 
U četvrtak 15.10. na jesenskom izdanju ZEZ Festivala očekuje nas obilje domaćih impro glazbenika i glazbenica. Večer će otvoriti ambijentalni duo Bor y Amio, nakon čega će atmosferu obojati “Layers”, projekt Tene Novak Vincek, Mire Manojlovića, braće Sinkauz i Nenada Kovačića. Pozornicu će zatim preuzeti CRI Orchestra, hrvatski orkestar improvizirane glazbe.
 

CRI Orchestra (Croatian Improvisers Orchestra) je kolektiv koji okuplja 20-tak afirmiranih hrvatskih glazbenika koji djeluju na polju eksperimentalne i improvizirane glazbe. Orkestar izvodi soundpaiting performans koji propituje odnos slobodne improvizacije i kompozicije u realnom vremenu, spajajući i superponirajući elemente glazbe, glazbenog teatra i performansa. Čine ga Maja Rivić, Tena Novak, Vinka Burić, Luka Žužić, Igor Pavlica, Mak Murtić, Marko Grbac Knapić, Leo Beslač, Neven Radaković, Nenad Sinkauz, Nenad Kovačić, Alen Sinkauz, Alex Brajković, Marco Quarantotto i Hrvoje Pelicarić, s Nevenom Radakovićem u ulozi soundpaintera (skladatelja/dirigenta). Ova inicijativa od 2019. godine okuplja 20-tak afirmiranih hrvatskih glazbenika koji djeluju na polju eksperimentalne i improvizirane glazbe, a premijerni koncerti održani su na pulskom AudioArtu. Svoje ishodište nalazi u ekperimentalnoj, konceptualnoj i game-play kompoziciji, oslanjajući se na autorske multidisciplinarne umjetničke prakse gdje dirigent/skladatelj gestama i znakovima komunicira s ansamblom izvođača: “Conductionu” Lewerence “Butch” Morrisa i “Soundpaintigu” Waltera Thomsona. Soundpainting je univerzalni multidisciplinarni znakovni jezik za skladanje u realnom vremenu namijenjen glazbenicima, plesačima, glumcima i vizualnim umjetnicima. Koncipirao ga je Walter Thomson 1974. godine i razvija se do danas.  

 
„Layers“, je eksperimentalno-improvizacijski izvedbeni projekt, koji kao sredstvo izražavanja koristi 5 glazbenih instrumenata, semplova zvučnih zidova, efekata, laptopa, programiranih i snimljenih semplova i ostalih auditivnih elemenata nastalih u procesu izgradnje i razrade ideje. Iza njega stoji violinistica Tena Novak Vincek s kojom slojeve grade Miro Manojlović na vibrafonu i efektima, Alen Sinkauz na basu, Nenad Sinkauz na gitari i Nenad Kovačić na udaraljkama. Ideja projekta je prije svega eksperimentalnog karaktera, a cilj joj je istraživanje kako se određeni „ zvučni zidovi“ mogu preklapati i stapati na način da svaki posjeduje svoje vrijeme i prostor. Ovdje se postavlja pitanje kako takvu ideju dovesti u dijalog više glazbenih instrumenata i zvučnih pozadina, semplova, obrađenih zvukova i slično. Cilj je zvučna terapija, svrha i produbljivanje odnosa s vlastitim bitkom, sa zaboravom sebe, i stapanjem u sveprisutnost i sveobuhvatnost jedinstva njih i publike.
 

Bor y Amio su Ivana Ljubičić i Ivan Šaravanja, zagrebački glazbenici s čestim izletima u ambijentalne vode. U KSET-u će prvi put izvesti svoj audiovizualni set pod imenom „Mreškanje“, inspiriran igrama na površini rijeke. Ovaj duo također stoji iza “nepostojeće” nezavisne izdavačke kuće Prokulica Records, a Ivan je uz Vedrana Živkovića i Tina Dožića sudjelovao u ambijentalnom projektu Koncert za spavanje.

  
Susret crnila zemlje i ništavila praznine - primordijalni ambijent nastao susretom dva majstora zvuka. Lapaine / Potočnjak stvorili su album primitive / void tijekom 2019. godine. Njegovo fizičko izdanje od strane diskografske kuće HAURUCK! (Austrija) izašlo je početkom ožujka, a sad napokon slijedi i njegova premijerna izvedba i promocija albuma u KSET-u u sklopu ZEZ Festivala u petak 16.10.! Lapaineov didgeridoo kao da tektonski pomiče cijele kontinente ritmičkim manifestacijama i potpunom kontrolom frekvencijskog sub spektra dok ih Potočnjak surovo i hladno secira hiperboreanskim zvukom gitare. Sukob dva titana koji se na kraju samounište i isprepletu u energetskom lancu ouroborosa. 

 
Ove godine u suradnji s VOLTA ekipom okupit će se predstavnici tri regionalna klupska kolektiva pod KSET-ovim krovom u subotu, 17. 10. Ovaj sasvim drugačiji party razorit će čudesne Warrego Valles (USTANOVA, Ljubljana) u live izdanju, neumoljivi SAUD (SUTRA, Beograd) te domaćini Kornet i N/OBE (VOLTA, Zagreb), a večer će otvoriti rap duo Playground Hustle. Tijekom posljednjih godinu dana ovi su se kolektivi međusobno počeli upoznavati, što je rezultiralo sretanjem uživo na Festivalu Grounded u Ljubljani 2019. godine i razmjenom zajedničkih vrijednosti staranja za marginalizirane i napredne oblike suvremene klupske muzike. Već sada kuju zajedničke planove i suradnje za nadolazeće sezone pa će se u to ime prije elektronske večeri održati panel rasprava sa sudionicima iz ta tri kolektiva. Na panelu će nam se predstaviti glavni akteri tri srodna vodeća klupska kolektiva susjednih država ex-Yu regije koji staraju za promicanje zajedničkih pomaknutih, odvažnih i marginaliziranih vrijednosti u suvremenom clubbingu. Proći će se kroz kroniku njihovih zasebnih djelovanja unazad par godina i potom predstaviti suradnje na kojima su radili proteklih mjeseci, kao i prve obrise zajedničke panbalkanske rave platforme kojom pokreću uspostavljanje južnoslavenskog kulturnog kontinuuma u domeni eksperimentalne klupske glazbe i srodnim suvremenim multimedijalnim praksama.
 

Kao predstavnice Ustanove dolaze Nina Hudej i NinaBelle, poznatije kao producentski i live duo Warrego Valles. Njihova izdanja iz 2019. - “save as” - te “Botox” iz 2018. (oboje izdanih na krucijalnoj nezavisnoj slovenskoj etiketi Kamizdat) našli su se na mnogobrojnim regionalnim i europskim best-of listama navedenih godina, te predstavljaju vrhunac originalne jugosferne postklupske glazbene produkcije. Tijekom par godina vrlo upornog djelovanja, ljubljanski kolektiv USTANOVA samostalno je zaslužan za premijerne nastupe nekih od najsvježijih globalnih izvođača novih struja klupske muzike. Uz Festival Grounded kao glavni godišnji projekt, tijekom sezone redovito dovode i relevantne LGBT, non-binary i feminist aktere iz eksperimentalne elektronske scene, pa su tako njihovu 2019-tu obilježili artisti poput Slikbacka, Deene Abdelwahed, object blue, i Luz, a 2020-tu inauguriraju bookingom Umfanga. Svoje evente i snimane rasprave s izvođačima održavaju u Pritličju, centralnom ljubljanskom kulturnom hubu i LGBT caffe baru, te u Klubu Monokel, “najboljem lezbijskom klubu na svijetu”.
 

 

SAUD je jedan od najcjenjenijih srpskih DJ-a koji njeguje živahno suvremeno nasljedstvo hardcorea i breakbeata. Njegov intenzivni post-techno stil ritmičke psihodelije prepoznatljiv je i u zvuku klupskog programa SUTRA, u sklopu kojeg drži rezidenciju u beogradskom Drugstoreu. Uz srpske floorove, pomeo je i one u Bologni, Műnchenu, Ljubljani, Istanbulu i Egiptu, a prošlu godinu okrunio je i svojim prvim Boiler Room setom. Uz Doriana Fuka je osnivač beogradskog kolektiva i klupske večeri SUTRA. Koncipiran kao slavljenje i promišljanje rave kulture kroz teoriju i poeziju, beogradski kolektiv SUTRA nedvojbena je vodilja nove srpske scene s pozamašnim i odanim lokalnim fanbaseom. Osim organizacije nezaboravnih, krcatih žurki zaslužni su i za vrlo slušanu istoimenu radijsku emisiju na beogradskom Radio Aparatu, gdje na tjednoj bazi predstavljaju kako najsvježija, tako i najkvalitetnija izdanja plesne i elektronske glazbe. Od njihovih istaknutijih bookinga u Drugstoreu su se našli Batu, Eomac, Peder Mannerfelt i Aquarian, a ne sumnjamo da će se taj impresivan popis imena još dugo širiti.
 

Čaroban i iznenađujuć set nesumnjivo će nam dostaviti združeni napori domaćih DJ-a Korneta i N/OBE-a. Ovaj duet čine popularni selektor koktela plesne i izazovne glazbe s etno prizvukom Kornet, te radijski voditelj, filmski i kazališni kompozitor, često radikalni DJ te producent u usponu N/OBE. Oboje su već rasplesali zagrebačke, ljubljanske i beogradske floorove, a ovom prilikom nastupit će zajedno u back-to-back izdanju kojeg su kroz godine izbrusili do savršenstva. Uz DJ-a Oberana, osnivači su zagrebačke klupske večeri VOLTA. Zagrebački kolektiv VOLTA nastao je 2018. godine zbirom klupskih evenata s izmješanim live actovima i DJ setovima u Medikinom Attacku. Tijekom sezone predstavljaju gostovanja regionalnih DJ-a i producenata, a na godišnjoj bazi u Zagreb dovode prominentno ime globalne klupske scene, što su započeli lani udarnim gostovanjem priznate kinesko-britanske producentice object blue. Svojim djelovanjem na zagrebačkoj sceni slomili su neke od stereotipa vezanih za prostore zagrebačkih klubova i posjećenost eksperimentalnijih klupskih večeri. Pokrenuli su i podcast serijal u kojima podupiru kreativne izlete domaćih i stranih DJ-a i producenata.

 
Playground Hustle je duo iz Zagreba koji spaja mračnu elektroniku s eksperimentalnim repom. Producentica Ivona Eterović (Tonota) i vokalistica/tekstopisac Marija Magdalena Slović (Megi) zajedno stvaraju glazbu koja bezobrazno flerta s eksperimentalom, ali zadržava neodoljivo catchy melodije koje danima nećeš moći izbaciti iz ušiju. Njihovi live nastupi su kombinacija energičnosti i mistike. Megi svoju visokovoltažnu energiju katalizira kroz rep, pjevanje i ples s kojim zna kako najbolje iskoristiti svaki kutak stagea dok Tonotina mističnost i smirenost kontrira tom kaosu dajući mu potreban odmor. Njihov prvi ‘dugometražni’ album IGLE ispunjavaju trake poput „Nije me briga“ i „Petar Pan“ koje tjeraju na ples i podsmjehe, da bi nas put odveo preko mračnog storytellinga pjesama „Porculanske lutke“ i „Igle“ do završetka u mirnijim, ali i dalje mutnim vodama traka „Dvanaest koraka“ i „Otiđi šutke“. Megini egzistencijalno nabijeni tekstovi i razlomljeni vokali savršeno se spajaju s Tonotinim nepredvidljivim instrumentalima. Pjesme upotpunjuju suradnje s glazbenicima poputi: Kandžija, Shot, pavleisdead i Nikola Krgović - N/obe. Sudjelovale su u društveno angažiranom kulturnom projektu (2019.) kojeg su organizirali Montažstroj, ZKM, PDV i Ravno do dna te je njihova pjesma odabrana za Mladež bez Boga - PDV Records kompilaciju.

Iva Grošić

Proofread by:

Iva Grošić

Prati autora

Dum spiro, spero

Pročitaj više o temama: zez festival, kset, listopad, zagreb, 2020.Kalendar

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.

15.05.2021. - subota

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.

Zagreb, Tvornica Kulture

HLADNO PIVO, 04.06.2021., Tvrđava sv. Mihovil, Šibenik

04.06.2021. - petak

HLADNO PIVO, 04.06.2021., Tvrđava sv. Mihovil, Šibenik

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovil
100 kn/120 kn

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

12.06.2021. - subota

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
160 kn/180kn/200 kn

NIPPLEPEOPLE & JONATHAN, 25.06.2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

24.06.2021. - četvrtak

NIPPLEPEOPLE & JONATHAN, 25.06.2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovil
100 kn/120 kn/140 kn

PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS & J.R. August, 26. lipnja 2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

26.06.2021. - subota

PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS & J.R. August, 26. lipnja 2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovil
100 kn/120 kn/140 kn

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

26.06.2021. - subota

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

Zagreb, Šalata
220 kn/240 kn/260 kn

BRKOVI, 08.07.2021., Kaštel, Pula

08.07.2021. - četvrtak

BRKOVI, 08.07.2021., Kaštel, Pula

Pula, Kaštel
70 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

06.11.2021. - subota

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

Ljubljana, dvorana Stožice

Svibanj / 2021

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Must Read

ZEMLJA NOMADA (Nomadland)

Recenzije - Film

ZEMLJA NOMADA (Nomadland)
BEFORE THE DAWN predstavili novi videospot

Vijesti

BEFORE THE DAWN predstavili novi videospot
GOJIRA se vraća na scenu nakon gotovo pet godina!

Vijesti

GOJIRA se vraća na scenu nakon gotovo pet godina!
JONATHAN - Samobor, Bunker, 29.04.2021. - galerija

Galerije

JONATHAN - Samobor, Bunker, 29.04.2021. - galerija
MARK MRAKOVČIĆ - Zagreb, Močvara, CrikoBalkana šator, 05.05.2021.

Kalendar

MARK MRAKOVČIĆ - Zagreb, Močvara, CrikoBalkana šator, 05.05.2021.
Podijeljeni ovogodišnji Oscari

Vijesti

Podijeljeni ovogodišnji Oscari
SUĐENJE ČIKAŠKOJ SEDMORICI (The Trial of the Chicago 7)

Recenzije - Film

SUĐENJE ČIKAŠKOJ SEDMORICI (The Trial of the Chicago 7)
SOUND OF METAL

Recenzije - Film

SOUND OF METAL
MANK

Recenzije - Film

MANK
MOONSPELL - Hermitage

Recenzije

MOONSPELL - Hermitage
EPICA - Omega

Recenzije

EPICA - Omega
VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.

Kalendar

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.
Izašao je debitantski album pobjednika Croatian Blues Challengea - sastava Bok Blues

Vijesti

Izašao je debitantski album pobjednika Croatian Blues Challengea - sastava Bok Blues
Za mjesec dana Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli nastupaju u Zagrebu

Vijesti

Za mjesec dana Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli nastupaju u Zagrebu
INmusic festival #15 ipak u lipnju 2022. godine

Vijesti

INmusic festival #15 ipak u lipnju 2022. godine
ACCEPT - Too Mean To Die

Recenzije

ACCEPT - Too Mean To Die
JAKO MI JE STALO (I care a lot)

Recenzije - Film

JAKO MI JE STALO (I care a lot)
Izašao je novi album Manntre 'Monster Mind Consuming'

Vijesti

Izašao je novi album Manntre 'Monster Mind Consuming'

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK