8.5

Recenzije - Film

ZAKON GETA (Shorta)

Iz Danske nam dolazi možda i najbolji film na trenutnom kinorepertoaru - 'Zakon geta' je brzo, dinamično kriminalističko-trilersko osvježenje.

Objavljeno: 13.03.2021. 17:28

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ZAKON GETA (Shorta)

Žanr: kriminalistički, akcija

Godina: 2020

Izdavač: Blitz Cinestar

Web


Tracklist:
Izvorno ime: Shorta
Režiseri: Frederik Louis Hviid, Anders Ølholm
Glumci:Jacob Lohmann, Simon Sears, Tarek Zayat
Žanr: kriminalistički, akcija
Trajanje filma: 108 minuta
Godina proizvodnje: 2020
Država proizvodnje: Danska
Izdavač: Blitz cinestar

Tražili ste neki film koji je brutalan, opor? Film koji konačno ima onu realističnu potku i da je temeljen na stvarnim događajima?  Imali ste potrebu za brzim, dinamičnim kriminalističkim trilerskim osvježenjem? Evo sve to konačno nosi jedan novi filmski naslov u našim kinima.

Nerijetko filmski uratci koji nam dolaze sa starog kontinenta više manje obećavaju filmski užitak postavljen u prethodnoj seriji pitanja. Tako je i sada kada je posrijedi novi danski film “Shorta” ili kako glasi službeni hrvatski prijevod … “Zakon geta”. 


"Shorta" bi bilo po naški značilo murija, policija, a sam izvorni naziv nije danski već arapski izraz. Odmah na početku i sam naslov već budi neku nadu u mogući dobar film i možebitnu temu s kojom bi nas trebao suočiti, a to su rasni, migrantski, nacionalistički problemi suvremene Europe, te pometanje istih pod tepih. 

E sad pitanje je da li je film preduboko zagazio u te vrletne vode. “Zakon geta” je uspio u tih 108 minuta trajanja opisati taj problem nove Europe, ali naravno ne u 100% učinku. Ipak je to u osnovi akcijski krimić i od takvog se dinamičnog filma to niti ne očekuje. Namjena mu je doseći širu publiku od one filmofilsko-šmekersko baždarene publike koja je možda i vidjela nešto još brutalnije i šokantnije na nekom od filmskih festivala. 

Na što bi vas film mogao podsjetiti jesu možda čuveni “Warriorsi” Waltera Hilla, no ako to uzmete u parametar svojih očekivanja od filma - razočarat ćete se jer je to samo jedan od 'after tasteova' koje nam nudi ovaj slojeviti akcijski film. 

Temelj za ovu usporedbu vjerojatno postoji u temelju filmskog odrastanja većine današnji filmaša koji su kao i ovaj "Shortin" filmski duo odrastali na takvim filmskim klasicima, no ponavljam utjecaj "Warriorsa" ćete osjetiti samo u duhu ovog danskog filma koji je poput toplog lahora u ljetno predvečerje. Daklem ništa od toga, osim u paralelama nekih filmskih sekvenci "Zakona geta". 


Osobno me "Shorta" podsjetila, ali pri tom naglašavam samo u djeliću hektične dinamičke izmjene scena, na jedan posve drugačiji film: “Trainspotting”. Ono što je činjenica jest da se ovaj film nastavlja na dobru i kvalitetnu tradiciju danskih filmova, kao što je i poznati “Pusher”, ali na jedan posve drugačiji način.  Ton i dinamika "Zakona geta" koju nameću režiseri je filmski dobra i prepoznatljiva, te će od vas gledatelja biti odmah prepoznata i prihvaćena. 

 

Film također liči na još jedan tematski sličan film nedavno proizašao iz francuske tvornice filmova “Les miserables”, no kada ih ogolimo do kosti oni su samo nazivno slični, no po iskazanoj brutalnosti i dinamici riječ je o dva različita filma. Drugačije se obrađuje priča te je danski film puno dinamičniji, hektičniji i uvjerljiviji. U “Shorti” dvojica policajaca različitih svjetonazora zaglave do jutra u Svalegardenu (u prijevodu s danskog zvuči vrlo poetično "Farma lastavica"), kopehangenskoj izmišljenoj četvrti nalik getu zbog policijskog nasilja i žrtve Talib Ben Hasija. Počinju nemiri diljem grada i naravno, najžešći u Svalegardenu gdje se zateknu glavni policijski dvojac po redovnoj policijskoj dužnosti. Hapse jednog od klinaca iz geta, a onda ih zahvaćaju nemiri. Ostaju bez svog auta i tada praktički počinje  njihov bijeg od bijesne gomile, te spašavanje golog života. 

Pri tom oba režisera ovog filma jako dobro portretiraju odnos dvoje policajaca Mikea i Jensa, razotkrivaju nam njihove mane kao što je rasizam, ali i konformizam i ljudska karakterna malodušnost tj. na kraju će se vidjeti tko je zapravo “slabić” i dvoličniji od te dvojice, a tko ipak ima neke vrline kao što su principijelnost, kolegijalnost i odanost unatoč površinskom rasizmu i brutalnosti,a da otkrijete preokret u tom crno-bijelom portretiranju morate izdržati do kraja filma.

 
Zanimljivost filma “Zakon geta” je u bez zadrške brutalnom progovaranju režisera Olholma i Hviida o rasizmu i problemima suvremenog urbanog života sjevera Europe. Istina koju oni razgolićuju jest - da mnoge europske prijestolnice getoiziraju svoje državljanje koji su došli sa drugih kontinenata i država, no isto tako je istina i da ta četvrt spomenuta na filmu ne postoji u Kopenhagenu. Svalegarden je fiktivni reprezent “Molenbeka” iz Bruxellesa i sličnih četvrti Pariza i drugih gradova EU, da se razumijemo. Ovo je univerzalna priča o pobuni imigranata, gastarbajtera tj. ljudi koji su godinama denfani, ugnjetavani, ponižavani i stavljani u nekakve nametnute okvire ponašanja i života od strane zemlje u kojoj žive, u koju su došli ostvariti svoje dugo sanjane snove. 

 

Ovo je rasizam navodno uljuđenog sjevera Europe koji je (kao) odavno lišen tih dječjih bolesti suvremenog urbanog društva, no kako nam film to iscrtava … istina je zapravo sasvim drugačija. Kako bi udahnuli realnost u sam film, Anders Olholm i Frederik Hviid uzimaju za okvir svoje priče o rasizmu i nasilju jedan stvarni događaj koji se dogodio i potresao (kako su u jednom intervjuu naveli) Dansku tamo davne 1992. godine gdje je za novogodišnju noć jedan ljevičarski aktivist bio, slično kako je opisano na filmu, žrtvom policijskog nasilja od koje je zadobio trajno oštećenje mozga. Na filmu samo u uvodnim sekvencama vidimo Talib Ben Hassija koji je neka vrsta “casus belli” tj. rasnih nemira u spomenutoj izmišljenoj četvrti koja je kako su režiseri naveli u jednom od intervjua stvorena kao kolaž nekoliko četvrti danske prijestolnice i to namjerno, kako da Danci ne bi mogli upirati prstom isključivo u jednu neuralgičnu točku problema kojeg oni vide šire od samo jednog gradskog kvarta.

No, na taj detalj možda uopće nećete obraćati pažnju gledajući film. Jednostavno vam hektični i akcijom napumpani filmski ritam nametnut od odličnog režiserskog dua, neće dopustiti da ni na trenutak predahnete i udahnete i da se pokušate osloboditi ovog svojevrsnog akcijskog "anakondinog" stiska do samog kraja filma. 

 

Uz ovaj režiserski odlično dinamički i sadržajno posložen film ide uz bok i fenomenalno odlično odrađeni glumački dio posla. U tom dijelu se pogotovo ističu dvojica glavnih protagonista filmske radnje, Jacob Lohman kao rasistički nastrojeni policajac Mike i Simon Sears kao navodni pozitivac cijele priče, koji bi trebao preusmjeriti rasističku priču svog policijskog partnera, a tumači ga Jens Hoyer. Njihova međusobna igra, dijalozi, te odličan konačni obrat radnje u njihovim karakterima negdje pred kraj samog filma, čine ovaj film još zanimljivijim, uvjerljivijim i vjerojatnijim.
 
Vrijedi se osvrnuti i na konačnu premisu filma koju nam nude režiseri pred kraj filma u zamjeni uloga tj. obratu karatkera, gdje Jens postaje Mike i obratno, sve to ide pod onu narodnu: "svi smo krvavi ispod kože” i nije ništa kako nam se čini na početku. 


Konačno možemo reći: jedan film vrijedan vaše pažnje i novčanika. “Zakon geta” je filmsko osvježenje u jednoj pustinji prosječnih ili ispodprosječnih filmova koji su dosad igrali u našim kinima.
 

Anastazija Vržina

Proofread by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: Zakon geta, Shorta, Danska, film, filmska recenzija, 2020, Frederik Louis Hviid, Anders Ølholm, Jacob Lohmann, Simon Sears, Tarek Zayat, kriminalistički, akcija, Hrvoje TelišmanKalendar

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.

15.05.2021. - subota

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.

Zagreb, Tvornica Kulture

HLADNO PIVO, 04.06.2021., Tvrđava sv. Mihovil, Šibenik

04.06.2021. - petak

HLADNO PIVO, 04.06.2021., Tvrđava sv. Mihovil, Šibenik

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovil
100 kn/120 kn

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

12.06.2021. - subota

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
160 kn/180kn/200 kn

NIPPLEPEOPLE & JONATHAN, 25.06.2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

24.06.2021. - četvrtak

NIPPLEPEOPLE & JONATHAN, 25.06.2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovil
100 kn/120 kn/140 kn

PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS & J.R. August, 26. lipnja 2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

26.06.2021. - subota

PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS & J.R. August, 26. lipnja 2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovil
100 kn/120 kn/140 kn

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

26.06.2021. - subota

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

Zagreb, Šalata
220 kn/240 kn/260 kn

BRKOVI, 08.07.2021., Kaštel, Pula

08.07.2021. - četvrtak

BRKOVI, 08.07.2021., Kaštel, Pula

Pula, Kaštel
70 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

06.11.2021. - subota

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

Ljubljana, dvorana Stožice

Svibanj / 2021

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Must Read

ZEMLJA NOMADA (Nomadland)

Recenzije - Film

ZEMLJA NOMADA (Nomadland)
BEFORE THE DAWN predstavili novi videospot

Vijesti

BEFORE THE DAWN predstavili novi videospot
GOJIRA se vraća na scenu nakon gotovo pet godina!

Vijesti

GOJIRA se vraća na scenu nakon gotovo pet godina!
JONATHAN - Samobor, Bunker, 29.04.2021. - galerija

Galerije

JONATHAN - Samobor, Bunker, 29.04.2021. - galerija
MARK MRAKOVČIĆ - Zagreb, Močvara, CrikoBalkana šator, 05.05.2021.

Kalendar

MARK MRAKOVČIĆ - Zagreb, Močvara, CrikoBalkana šator, 05.05.2021.
Podijeljeni ovogodišnji Oscari

Vijesti

Podijeljeni ovogodišnji Oscari
SUĐENJE ČIKAŠKOJ SEDMORICI (The Trial of the Chicago 7)

Recenzije - Film

SUĐENJE ČIKAŠKOJ SEDMORICI (The Trial of the Chicago 7)
SOUND OF METAL

Recenzije - Film

SOUND OF METAL
MANK

Recenzije - Film

MANK
MOONSPELL - Hermitage

Recenzije

MOONSPELL - Hermitage
EPICA - Omega

Recenzije

EPICA - Omega
VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.

Kalendar

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.
Izašao je debitantski album pobjednika Croatian Blues Challengea - sastava Bok Blues

Vijesti

Izašao je debitantski album pobjednika Croatian Blues Challengea - sastava Bok Blues
Za mjesec dana Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli nastupaju u Zagrebu

Vijesti

Za mjesec dana Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli nastupaju u Zagrebu
INmusic festival #15 ipak u lipnju 2022. godine

Vijesti

INmusic festival #15 ipak u lipnju 2022. godine
ACCEPT - Too Mean To Die

Recenzije

ACCEPT - Too Mean To Die
JAKO MI JE STALO (I care a lot)

Recenzije - Film

JAKO MI JE STALO (I care a lot)
Izašao je novi album Manntre 'Monster Mind Consuming'

Vijesti

Izašao je novi album Manntre 'Monster Mind Consuming'

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK