8.0

Recenzije

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Na putu

Impresivno kod skromnog pobjednika ovogodišnjeg showa "The Voice" Vinka Ćemeraša jest taj vokal koji je spoj vokala Kings of Leona i dva od najboljih irskih vokala ikad, sugestivnih, interpretativnih, i/ ili alternativnih Bona (U2) i Gary Lightbodya (Snow Patrol). Kraj svijeta.

Objavljeno: 26.12.2020. 03:02

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Na putu

Žanr: alt rock

Godina: 2020

Izdavač: Universal Music

Web


Tracklist:
1. Samo da ti si tu
2. Nauči me
3. Zrno i pijesak
4. Izgubiti neću dah feat. Petra Perišić
5. Dobro je
6. Dan po dan
7. Velika ljubav
8. A quiet storm for her
9. Pelin i med
10. Pinokio feat. Davor Gobac (live)

Igrom slučaja, nesretnog, ova recenzija kasni preko nekih mjeseca dana, kao i ona Bruce Springsteenovog "Letter to You" (objavljujemo je idući tjedan!), a AC/DC-jev "PWR UP" mi je "maznuo" kolega Edi.
No nije ispalo sve nesretno, ispalo je da ono što bih napisala kada je trebala recenzija izaći nije baš ono što pišem sada. 


Na prvo slušanje debi albuma ovogodišnjeg pobjednika TV showa "The Voice" Vinka Ćemeraša (nemojte sad okretati očima, zna se da "The Voice" pobožno pratim, kao i ljude koji tamo nastupaju ako tko kojim slučajem zaluta u rock - i dan danas mislim da je jedan od najboljih natjecatelja Vjekoslav Ključarić koji nije ušao niti u finale - dajte autori tom dečku par dobrih pjesama - poletjet će!), prvo što mi je palo na pamet nakon slušanja "Na putu" bilo je: "odlično, moglo je i bolje".
OK, Vinko je potpisao s Universal Music, znamo da tu protagonisti koji pjevaju i pobjeđuju u "The Voiceu" baš nemaju neku glavnu riječ pa taj fakt svakako treba imati na umu prilikom recenzije. Iako, Nina Kraljić, prva pobjednica "The Voicea", naša ekstravagantna i posebna "mlada alternativna Josipa Lisac" itekako je isfurala svoju priču - dakle ipak se donekle može. S tim da je Nina u pet godina objavila jedan studijski album (drugi je live) čini mi se godinu i pol nakon pobjede, a Vinko je to odradio unutar 10 mjeseci. Da bih riječ rekla. 


Mladi, skromni i posebni dečko iz Čapljine kojem izleti vokal čim otvori usta dok se drugi naprežu, navodno je nastupio i u prvom "The Voiceu" (stvarno se ne sjećam ništa prije prvih "ozbiljnijih" nastupa, od te faze ja gledam "The Voice") i očito je lijepo profitirao u samoizgradnji i samopouzdanju. Nemam pojma kakav je bio u prvoj sezoni niti me zanima. Pred nama je 26-godišnjak, alt-rocker kako ga ja zovem, koji će daleko dobaciti, a ovo je samo početak. Iako, pretpostavljam da mu je puno pomogla i Gina Victoria Damjanović (Detour) koja mu je bila vokalni coach u ovogodišnjem "The Voiceu".

Početkom godine kada je pobjeđivao, već dugo nisam negdje u nekom showu odslušala toliko impresivnih verzija alt rock standarda / pjesma u nizu kao od Vinka, svaku koju je otpjevao sljedeću bila je bolja od prethodne, sve dok nije uplovio u teren Dine Dvornika i Rihanne, što je i jednoj i drugoj pjesmi dao jednu novu razinu. 
Uvijek mi je "mulac" iz Splita bio legendaran, ali "Pelin i med" ni izbliza nije tako dobar kao u Vinkovoj verziji, iako, znajući Dvornikov život tekst baš jest za njega. 


I da se vratim na početnu priču ovog teksta:  kad se recenzije pišu nakon par slušanja, ne ispadne uvijek kako bi trebalo kao nakon 10 ili 20 slušanja. Neki albumi jednostavno moraju sjesti. "Na putu" je jedan od njih. 


Osim toga, debi album je objavljen u istoj godini kao što je i ostvarena pobjeda, ne nužno jer je tako trebalo biti i jer su imali (Vinko, Universal, njegov bend Talvi Tuuli i producent Srđan Sekulović Skansi, dovoljno pravog materijala za album) nego zato što je sve glazbenike prizemljila i parkirala u kuće korona i što drugo da radiš nego stvaraš. 
Kladim se da pola albuma koji su napravljeni i objavljeni ove godine (uključujući i gore spomenute Springsteena i AC/DC) ne bi bili da nije bilo korone. 
Ali to zapravo i nije važno. 

Vinko Ćemeraš je, po svojim riječima, "zimski čovjek" okupio par ljudi oko sebe koji su si dali finsko ime "Talvi Tuuli" - zimski vjetar (Mateo Nikše, Mile Nikše, Jakov Ramničer), i pametno je napravio. U četvoro su jači protiv svih, i tu mislim i na autorsku kreativnost kao i snagu koja se treba izboriti za sebe. 


Dvije pjesme na albumu već to pokazuju, prva i najveći hit "Samo da si tu" jest njihov rad, kao i druga, "A Quiet storm for her" koja možda stilski kao jedina na engleskom baš i ne paše na album, ali je baš je jako dobra stvar. I baš nema veze što stilski ne paše u album, pravila su tu da se ruše, zašto bi sve moralo biti "upeglano"? Ja svakako nisam zagovornik toga. 

Ali ono što te dvije stvari pokazuju jest da ta četvorka ima druka i talenta koji možda nije uspjela ostvariti na ovom albumu (pitanje je zašto, možda uopće nije bilo do njih), ali će na sljedećem. 


Vinko Ćemeraš je u "The Voiceu" bio u timu (ove godine izvrsnog) mentora Davora Gopca, frontmana Pshihomodo Popa, iako su se Vinku okrenuli svi "suci". Izbor je bio logičan, ali i produktivan u svakom pogledu (btw. ja bi se Vinku okrenula taman u isto vrijeme kada se i Gobac!). Ako je itko Vinku mogao "dati dodanu vrijednost" to je bio Gobac. Ali je i Vinko "dodao" druka Gopcu i njegovoj karijeri, jer ga vidim (kao i Dvornik - mi smo svi generacija "tu negdje") kako je nakon prerane smrti člana Psihića, Tigrana, opet dobio krila. A njihov duet "Pinokio" koji (ah Bože moj, opet logično, s kim će ako neće s mentorom) električno zatvara ovaj album od deset pjesama. 


Usto, Gobac je u svom mentorskom timu imao jednog od najboljih producenata na ovim prostorima, svakako po meni najboljeg za rock glazbu, Srđana Sekulovića Skansija, pa je opet prirodno, Skansi angažiran da producira i ovaj album. Osim što je producent, Skansi je i skladatelj ("Pelin i med") koji i supotpisao većinu skladbi albuma. Možda i nisu sve najbolje koje su mogle biti, ali je sasvim sigurno da je album svjetski produciran no na takav "masan i sirov" način da ti svaka nota vibrira u mozgu dok slušaš album.


Na prvu je također bilo: kog vraga na jednom takvom albumu i uz takog pjevača/izvođača radi Aljoša Šerić (Ramirez, Pavel)? Jako mi je drag Aljoša, ali nekako mi se "razvodnio" rock koji je Vinku prirodno stanište. U stvarnosti, i kad "Na putu" odslušaš ipak nekoliko puta više, dođeš do toga da je realno jedna od Aljošinih pjesama jedna od najboljih na albumu -  "Dobro je", drugo je što je Aljoša nju trebao staviti na svoj album, a ne Vinkov. S druge strane Vinko je i tu pop baladu izveo maestralno. I bit će hit. 


Pa tako imamo pred sobom pola rock albuma - pola pop albuma od nekoga tko odlično pliva u popu, ali sjaji u rocku. 


U showu je jedan od dueta (svih Voiceova) koji će se pamtiti bio baš onaj Vinka i Petre Perišić Rihaninog pop superhita "Stay" - onakav duet (računajući i onaj Filipa Rudana i Albine Grčić) nisam čula već duže vremena niti od svjetski poznatih faca. Pa što biste vi drugo napravili nego pozvati Petru da pjeva s Vinkom "Izgubiti neću dah" na albumu?


No ono što ja zaista želim reći o ovom Vinkovom albumu i njegovim dečkima jest da mi se uz "Dan po dan", "Zrno i pijesak", pa i uz "Veliku ljubav", da o "Nauči me" ne govorim, a naročito ne o zajedničko otpjevanom "Pinokiju" - ježi kožu i da je Springsteenov "Letter to You" brzo odletio iz playera, a bogme i AC/DC-jev "Power up", a svi znaju da su mi to dva najdraža izvođača koji još djeluju.


No za ubuduće: glazbeno dakle manje popa više rocka, svejedno jel engleski ili hrvatski, Vinko ga rastura podjednako sugestivno, ali ono što je meni impresivno kod skromnog Vinka je taj vokal koji je spoj njemu (valjda) omiljenog vokala Kings of Leona, i dva od najboljih irskih vokala ikad, sugestivnih, interpretativnih i/ ili alternativnih Bona (U2) i Gary Lightbodya (Snow Patrol). Kraj svijeta.  


Vinku preostaje da odluči želi li biti car u lokalnom dvorištu ili da zgrabi svijet za šiju, jer on to može -  i tome se shodno usmjeri.


I da, za post scriptum, picajzla za engleski jezik mora dodati da ga Vinko dikcijom i izgovorom ima u malom prstu. Koja Čapljina (no hard feelings)?!
 

 

 

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI, Na putu, debi album, Vinko Ćemeraš, The Voice Hrvatska 2020 pobjednik, 2020, Universal Music, alt rock, nina kraljic, recenzija, anastazija vrzinaKalendar

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.

15.05.2021. - subota

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.

Zagreb, Tvornica Kulture

HLADNO PIVO, 04.06.2021., Tvrđava sv. Mihovil, Šibenik

04.06.2021. - petak

HLADNO PIVO, 04.06.2021., Tvrđava sv. Mihovil, Šibenik

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovil
100 kn/120 kn

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

12.06.2021. - subota

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
160 kn/180kn/200 kn

NIPPLEPEOPLE & JONATHAN, 25.06.2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

24.06.2021. - četvrtak

NIPPLEPEOPLE & JONATHAN, 25.06.2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovil
100 kn/120 kn/140 kn

PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS & J.R. August, 26. lipnja 2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

26.06.2021. - subota

PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS & J.R. August, 26. lipnja 2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovil
100 kn/120 kn/140 kn

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

26.06.2021. - subota

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

Zagreb, Šalata
220 kn/240 kn/260 kn

BRKOVI, 08.07.2021., Kaštel, Pula

08.07.2021. - četvrtak

BRKOVI, 08.07.2021., Kaštel, Pula

Pula, Kaštel
70 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

06.11.2021. - subota

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

Ljubljana, dvorana Stožice

Svibanj / 2021

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Must Read

ZEMLJA NOMADA (Nomadland)

Recenzije - Film

ZEMLJA NOMADA (Nomadland)
BEFORE THE DAWN predstavili novi videospot

Vijesti

BEFORE THE DAWN predstavili novi videospot
GOJIRA se vraća na scenu nakon gotovo pet godina!

Vijesti

GOJIRA se vraća na scenu nakon gotovo pet godina!
JONATHAN - Samobor, Bunker, 29.04.2021. - galerija

Galerije

JONATHAN - Samobor, Bunker, 29.04.2021. - galerija
MARK MRAKOVČIĆ - Zagreb, Močvara, CrikoBalkana šator, 05.05.2021.

Kalendar

MARK MRAKOVČIĆ - Zagreb, Močvara, CrikoBalkana šator, 05.05.2021.
Podijeljeni ovogodišnji Oscari

Vijesti

Podijeljeni ovogodišnji Oscari
SUĐENJE ČIKAŠKOJ SEDMORICI (The Trial of the Chicago 7)

Recenzije - Film

SUĐENJE ČIKAŠKOJ SEDMORICI (The Trial of the Chicago 7)
SOUND OF METAL

Recenzije - Film

SOUND OF METAL
MANK

Recenzije - Film

MANK
MOONSPELL - Hermitage

Recenzije

MOONSPELL - Hermitage
EPICA - Omega

Recenzije

EPICA - Omega
VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.

Kalendar

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.
Izašao je debitantski album pobjednika Croatian Blues Challengea - sastava Bok Blues

Vijesti

Izašao je debitantski album pobjednika Croatian Blues Challengea - sastava Bok Blues
Za mjesec dana Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli nastupaju u Zagrebu

Vijesti

Za mjesec dana Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli nastupaju u Zagrebu
INmusic festival #15 ipak u lipnju 2022. godine

Vijesti

INmusic festival #15 ipak u lipnju 2022. godine
ACCEPT - Too Mean To Die

Recenzije

ACCEPT - Too Mean To Die
JAKO MI JE STALO (I care a lot)

Recenzije - Film

JAKO MI JE STALO (I care a lot)
Izašao je novi album Manntre 'Monster Mind Consuming'

Vijesti

Izašao je novi album Manntre 'Monster Mind Consuming'

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK