Kolumne

UREDNIČKA TOP LISTA FILMOVA U 2023.

EDIT: Morali smo editirati listu naj filmova 2023. jer nam se ugurao 'Anatomija pada' koju smo tek sada imali priliku pogledati. Koliko je 2023. bilo oko nas izvrsnih koncerata, to se baš ne može reći za filmove. Bilo je velikih, hype naslova, wannabe hitova, blockbustera koji to nisu i sl. No ovih nekoliko koji krase top 6 je zaista vrijedna nekolicina sjajnih prošlogodišnjih filmova. Ovo je neka naša pomalo 'krnja' lista ('Barbie' nitko od suradnika nije htio ni gledati :-))

Objavljeno: 21.01.2024. 12:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

UREDNIČKA TOP LISTA FILMOVA U 2023.

EDIT:  Morali smo editirati listu naj filmova 2023. jer nam se ugurao "Anatomija pada" koju smo tek sada imali prilike pogledati. Tako su prvo mjesto podijelili "Ubojice cvjetnog mjeseca" i  "Anatomija pada" jer potonji spada u 2023. godinu, kao dobitnik Zlatne Palme Filmskog festivala u Cannesu.

Tako su  3. mjesto podijelili prošlogodišnji hit-film "Oppenheimer" i tehnički, film iz 2022. "Living",  iz jednostavnog razloga što ga nismo u Hrvatskoj mogli gledati nego tek počekom 2023. Tako sada nismo službeno ubrojili među 10, samo smo ga dodali kako jedan ekstra.

----------------------------------------------------

 

2023. je bila generalno izazovna godina. I filmašima u Hollywoodu (a i šire) koji su imali seriju štrajkova radi čega su se produkcije dosta filmova, posebno onih jako iščekivanih (Gladiator 2, Dina 2 itd.) razvukle na ovu i iduću godinu. Bila je izazovna i Perunu radi neočekivano bogate koncertne ponude vs. slabašnije filmske, plus duža nedostupnost nekolicine naših suradnika. 
Pa će tako opet izostati top lista TV serija, ali preživjet ćete.

Ipak, standardno smo zbrojili najveće ocjene iz recenzija, filmove unutar iste grupe ocjena temeljito raspravili, te vam donosimo najboljih 10 filmova prethodne godine. Neke očekivane nismo niti gledali (namjerno), a neki jednostavno nisu bili toliko dobri, po našem mišljenju. 

Visoko na listi ćete vidjeti film koji zapravo tehnički spada u 2022. ("Living"), ali je u naša kina došao tek početkom 2023. pa ćemo ga uzeti u obzir kao takvog, ali samo zato jer . 

Svako ime filma ima i poveznicu na našu recenziju, pa preporučujemo i to čitanje. Jedino će "Ferrari" biti objavljen uskoro, so stay tuned!

 


10. "ASTEROID CITY"  - otkačen film još otkačenijeg Wesa Andersona, već je drugi njegov film na našim godišnjim top listama (prvi je bio "Francuska depeša" 2021.). To je film koji, kao i još nekolicina na ovoj našoj top 10 listi - sigurno nije svjetski najuži izbor - no film je od povelikog broja filmova s našom ocjenom 7.5 svojevrstan pobjednik. Njemu smo dali prednost jer ju zaslužuje: zabavnom pričom, još zabavnijim prikazom, unikatnom ili barem rijetko u filmovima viđenom scenografijom i fotografijom, načinom kadroviranja, odličnom glumačkom postavom, glazbom, pomaknutom pričom i opaljenim rješenjima - you name it. Ukratko, poseban i šašav. 

 


9. "GRAN TURISMO"  - kao film o "video auto igrici", a točnije o istinitoj priči kako je jedan mladić, igrač takve igrice postao regularnim vozačem auto trka - jedan je od dva filma s temom automobilizma na našoj listi. Sportske se teme općenito, a pogotovo o auto-trkama (ne računamo naravno franšizu "Fast&Furious" jer ona doista nema veze s automobilizmom) u filmovima uglavnom prikazuju osrednje, ili film naprave osrednje. A ako je sve to prilično dobro napravljeno, onda ili nema dobru prođu kod publike što je naizgled nevjerojatno jer auto-moto trke prate miljuni, ali prava trka i film nije isto. Ili ga sasječe kritika koja u pravilu većinski nema pojma o pojedinom sportu (izuzev nogometa svake vrste) ili misli da ima. Tu i tamo imamo "win-win" situaciju. "Gran Turismo" je negdje između. Očitog znanja o igri Gran Turismo i povelikog o auto-moto sportu, no ipak nedovoljno da sve one škakljive scene pravih, iznimno teških pista/utrka (Silverstone, 24 sata Le Mansa) budu uistinu dobro složene (namjerno nisam napisala "napravljene"). No zato je snimljen fantastično, naročito scena auto-nesreće i iako neće ući u najuži krug naj filmova o auto sportu, film je istovremeno dovoljno i zabavan i dramatičan za skoro pa obavezno gledanje.

 

 


8. "FERRARI" - je komotno mogao zauzeti i 7. poziciju, kao i "WONKA" 8. no kako su to novi filmovi u kinima tj. objavljeni neposredno pred blagdane samo smo ih svatko po jedan zgrabili za recenzije, pa po nekom osjećaju, dali prednost "Wonki". "Ferrari" je nešto više drama i priča o tati Ferrari brenda, tvorcu slavnih automobila iz Marranella (Modene) Enzu Ferrariju, nego li je to film o auto trkama, iako i toga ima dosta u filmu, ali ne toliko da "ubije" gledatelje koje to manje zanima. Film je donekle prequel (nije zaista) odnosno jaka poveznica s vrlo hvaljenim "Ferrari vs. Ford" iz 2019. koji je pak punokrvni "trkački" film. U ulozi čuvenog Enza je izvrstan Adam Driver (ima i adekvatno prezime), a i ostatak glumačke ekipe je jako dobar (odlična Penelope Cruz). Odlično snimljen, s izvrsnim dramaturškim momentima, "Ferrari" je svakako jedan od boljih filmova 2023.

 

 

7. "WONKA" - priča o Willyu Wonki, tvorcu čokolade,  se valjda nikad neće toliko izlizati da ne bude svima zanimljiva. Nebitno jel' rađeno za kazalište, TV seriju ili film, nekako su sve verzije dovoljno dobre, iako je teško nadmašiti karizmatičnog i šarmantnog Gene Wildera ili ekscentričnog i privlačnog Johnny Deepa u ulozi Wonke. Ipak, ime Timothée Chalameta bio je dovoljan mamac za najnoviju verziju. S pravom. Osim što je Timothée Chalamet sjajan glumac i kao prava zvijezda dići će i prosječan film - ovdje je imao sjajnu bazu maštovitog svijeta čokolade, osebujnih i čudnih, ali očaravajućih likova, uz odličan scenarij u kojem nije sve zabavno, šareno, dobro i lijepo, nego su autori zahvatili i nemilosrdan svijet "biznisa" i negativnost oko (ne)prihvaćanja konkurencije.

 


6. "SVETI PAUK"  - netipično za top liste, ali ne i za Perun, našao se na našoj listi opet jedan "nezapadni" (čitaj "nehollywoodski") film. Hvaljeni iranski film o društveno angažiranoj temi mizoginije u kontekstu islamskog fundamentalizma, pomalo američke strukture filma i svakako triler predznaka, vrijedan je film iako ga sigurno nije vidjelo mnogo ljudi. Uz nekoliko uvodnih šokantnih scena seksa, ipak je riječ je o fiktivnom prikazu stvarne horor priče kad je 2001. u Mašhadu ubijeno šesnaest žena a njihov ubojica u dijelu iranske javnosti prihvaćen je kao junak jer su žrtve bile prostituke.

 


5. "NAPOLEON" - relativno svjež u našim glavama - povijesni film Ridleya Scotta o jednom od najvećih vojskovođa svijeta, ipak je prilično točan film povijesno, s dužnim preinakama radi boljeg tijeka priče. Oko filma su se lomila koplja, neki su ga previše kudili, neki previše hvalili: istina je kao i obično između. Niti je remek-djelo, jer bi za to trebalo malo bolje sažeti scenarij i izbaciti nekoliko nepotrebno razvučenih scena (čak neke posve), i solidno ga skratiti - ali nije niti prosječan. Prikaz bitki je vrhunski. Gluma, predvođena Joaquinom Phoenixom u naslovnoj ulozi također, iako Phoenix u "Napoleonu" nije nimalo antipatično privlačan kao što je znao biti u svojim drugim rolama. Vrhunska, i pomalo dosadnjikava rola Oscarovca nema ono nešto da digne film na sljedeću razinu. No film je vrijedan, ako ništa drugo onda za (ponavljanje) opće kulture i znanja. 

 


4. "NEMOGUĆA MISIJA: ODMAZDA, PRVI DIO" - niste očekivali ovo, zar ne? Staviti x nastavak filma od jedne od najvećih franšiza u top 5 znači zapravo dvije stvari: franšiza i dalje ne posustaje, svaki sljedeći nastavak održava visoku letvicu kvalitete koju su postavili prvi filmovi, a neki je čak i premaše. "NM: Odmazda" spada među njih. Drugo, protekla godina uistinu nije tako bogata predobrim filmovima, ne samo onih koje smo recenzirali. Tom Cruise neupitno drži do sebe, pa tako i do filmova s kojima je povezan. Možda dosadno, sitničavo i naporno za one koji ga okružuju, no za publiku je to fantastično. Keep going, Mr. Cruise!

 

3. "LIVING" - je onaj sleeper film, koji neće postati blockbuster, ali koji će vas iznenaditi i oboriti s nogu. Možda s miješanim osjećajima (jer je pitak, ali usporen i težak, ali zapravo pozitivan film) izađete iz kina ili ugasite TV (sviđa mi se/ne sviđa mi se), ali ovo je dokaz da i remake filma "Ikiru" čuvenog japanskog redatelja Akire Kurosawe, može biti na razini originala i još mu dodati ponešto. "Mali", ali iznimno snažan i vrijedan film.

 


3. "OPPENHEIMER" - ima onaj predznak klackalice: "jel' dovoljno dobar za remek-djelo (najvišu ocjenu) ili nije?" Čas ti se čini da jest, čas da nije. Film se uglavnom gledao istovremeno s "Barbie" i bez sumnje je klackalica morala stati na "remek-djelu" jer je usporeba (a ne može biti nikakve usporedbe) bila smiješan, kjut, ali prosječan film. Ako "Barbie" niste gledali uz "Oppenheimera" ili ste je gledali dosta kasnije, filmu se klackalica zaustavi na stepenici ispod. Nakon prvog gledanja, radi prethodno spomenutog smo filmu dali ocjenu 9.0, djelomično i radi ostavljenih otvorenih moralnih polamiziranja u filmu, što nikako ne možeš ostaviti kada je u bitanju nuklearna bomba i koje film nije raščistio. No nakon drugog gledanja, usprkos tome, dobio je pola boda više. Ali svejedno nije nadmašio posljednjeg Scorsessovog filma:

1. "ANATOMIJA PADA"  - film koji smo naknadno uvrstili u naj listu 2023. i to ni manje ni više nego dijeli prvo mjesto, kada ga pogledate shvatiti ćete zašto. Francuski film ovjenčan Cannskom Zlatnom Palmom, film je koji se rijetko viđa i tim više zaslužuje ovu iznimku dodavanja u listu najboljih. 

 


1. "UBOJICE CVJETNOG MJESECA" - iako mu mnogi zamjeraju da je silno predug i time dosadnjikav, to možemo prišiti "Napoleonu" a nikako "Ubojicama" - film obiluje malim sitnim vezovima, brojnim likovima, sporednim i glavnim pričama (a sve ima rep i glavu pa makar i najmanju), događajima, moralnim dilemama, nesrećama i emocijama ...da zapravo ne stigneš niti u ta tri preko sata sve popratiti - tu ili režeš cijeli dio filma ili ništa ne ide van. S temom o Osage plemenu Indijanaca koje bijeli došljaci strpaju u rezervat a onda u inat agresorima, nafta počne sukljati baš u tom jadnom rezervatu obogativši silno i prekomjerno sve Osage na tešku zavist bijelaca (istinita priča) Martin Scorsesse je napravio monumentalno remek-djelo. Možda tema nije svima zanimljiva, ali to ne umanjuje činjenicu da je uz "Oppenheimera" najbolji film godine i jedno od Scorssesovih najboljih djela. Vjerojatno će "Oppenheimer" i Christoper Nolan povući većinu Oscara, očekivano - Amerikanci ne vole kada ih se previše kritizira, a "Ubojice" su teška kritika američke povijesti i društva.

 

 

Pročitaj više o temama: filmovi, lista top filmova 2023., urednička lista naj filmova u 2023., izbor, top lista, naj listaKalendar

20. ZAGREBDOX - Zagreb, Kaptol Boutique Cinema, 14-21.04.2024.

14.04.2024. - nedjelja

20. ZAGREBDOX - Zagreb, Kaptol Boutique Cinema, 14-21.04.2024.

Zagreb, Kaptol Boutique Cinema

GRIMA, ULTAR - 21.04.2024. - Zagreb, Močvara

21.04.2024. - nedjelja

GRIMA, ULTAR - 21.04.2024. - Zagreb, Močvara

Zagreb, Močvara
20 € early bird / 23 € u pretprodaji

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR, Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2024.

23.04.2024. - utorak

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR, Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2024.

Zagreb, Tvornica Kulture
25€/29€

THE BOOMTOWN RATS - Zagreb, Tvornica kulture, 26.04.2024.

26.04.2024. - petak

THE BOOMTOWN RATS - Zagreb, Tvornica kulture, 26.04.2024.

Zagreb, Tvornica Kulture
early bird 30 € /regular 35 € / na dan 40 €

LEAP + THE SIIDS, Zagreb, Boogaloo, 04.05.2024.

04.05.2024. - subota

LEAP + THE SIIDS, Zagreb, Boogaloo, 04.05.2024.

Zagreb , Boogaloo
20 €

BRYAN ADAMS - UK, London, Royal Albert Hall, 13.-15.05.2024.

13.05.2024. - ponedjeljak

BRYAN ADAMS - UK, London, Royal Albert Hall, 13.-15.05.2024.

London, Royal Albert Hall

SYMPHONIKA ON THE ROCK - Zagreb, KD Lisinski, 13.05.2024.

13.05.2024. - ponedjeljak

SYMPHONIKA ON THE ROCK - Zagreb, KD Lisinski, 13.05.2024.

Zagreb, KD Lisinski
29,90 € / 35,90 € / 41,90 € / 46,90 €

CULTURA TRES, Zagreb, Vintage Industrial Bar, 14.05.2024.

14.05.2024. - utorak

CULTURA TRES, Zagreb, Vintage Industrial Bar, 14.05.2024.

Zagreb , Vintage Industrial Bar
12 €/16 €

GIPSY KINGS - Zagreb, Arena, 17.05.2024.

17.05.2024. - petak

GIPSY KINGS - Zagreb, Arena, 17.05.2024.

Zagreb, Arena

ROD STEWART, Ljubljana, Dvorana Stožice, 19.05.2024.

19.05.2024. - nedjelja

ROD STEWART, Ljubljana, Dvorana Stožice, 19.05.2024.

Ljubljana, Dvorana Stožice

Travanj / 2024

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Must Read

FINNTROLL, METSATOLL, SUOTANA, Zagreb, VIB, 14.04.2024.

Izvještaji

FINNTROLL, METSATOLL, SUOTANA, Zagreb, VIB, 14.04.2024.
OZRIC TENTACLES, Silas&Saski - Zagreb, Močvara, 15.04.2024. - galerija

Galerije

OZRIC TENTACLES, Silas&Saski - Zagreb, Močvara, 15.04.2024. - galerija
FINNTROLL, Suotana, Metsatöll, Zagreb, Vintage Industrial Bar, 14.04.2024. - galerija

Galerije

FINNTROLL, Suotana, Metsatöll, Zagreb, Vintage Industrial Bar, 14.04.2024. - galerija
20. ZAGREBDOX - Zagreb, Kaptol Boutique Cinema, 14-21.04.2024.

Kalendar

20. ZAGREBDOX - Zagreb, Kaptol Boutique Cinema, 14-21.04.2024.
DANAS POČINJE 20. ZAGREBDOX

Vijesti

DANAS POČINJE 20. ZAGREBDOX
ANDREA BOCELLI - Pula, Arena, 31.08.2024.

Kalendar

ANDREA BOCELLI - Pula, Arena, 31.08.2024.
GIPSY KINGS - Zagreb, Arena, 17.05.2024.

Kalendar

GIPSY KINGS - Zagreb, Arena, 17.05.2024.
GIPSY KINGS, predvođeni Grammy osvajačem Andreom Reyesom, dolaze u Arenu Zagreb

Vijesti

GIPSY KINGS, predvođeni Grammy osvajačem Andreom Reyesom, dolaze u Arenu Zagreb
BAJAGA & INSTRUKTORI - Zagreb, Tvornica kulture, 18.04.2024.

Kalendar

BAJAGA & INSTRUKTORI - Zagreb, Tvornica kulture, 18.04.2024.
JELUSICK - Zagreb, Tvornica Kulture, 12.04.2024.

Izvještaji

JELUSICK - Zagreb, Tvornica Kulture, 12.04.2024.
JELUSICK - Zagreb, Tvornica Kulture, 12.04.2024. - galerija

Galerije

JELUSICK - Zagreb, Tvornica Kulture, 12.04.2024. - galerija
ATTIC - Return Of The Witchfinder

Recenzije

ATTIC - Return Of The Witchfinder
MARIZA - Zagreb, KD Lisinski, 08.04.2024.

Izvještaji

MARIZA - Zagreb, KD Lisinski, 08.04.2024.
MARIZA - Zagreb, KD Lisinski, 08.04.2024. - galerija

Galerije

MARIZA - Zagreb, KD Lisinski, 08.04.2024. - galerija
VLTIMAS - Epic

Recenzije

VLTIMAS - Epic
KAWASAKI 3P - Zagreb, Tvornica kulture - 05.04.2024. - galerija

Galerije

KAWASAKI 3P - Zagreb, Tvornica kulture - 05.04.2024. - galerija
JUDAS PRIEST, URIAH HEEP, SAXON - Austrija, Beč, Wiener Stadthalle - 01.04.2024. - galerija

Galerije

JUDAS PRIEST, URIAH HEEP, SAXON - Austrija, Beč, Wiener Stadthalle - 01.04.2024. - galerija
NEKROZA - Procesija Ucrvanih

Recenzije

NEKROZA - Procesija Ucrvanih

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK