8.0

Recenzije

TYGERS OF PAN TANG - Bloodlines

Kada bih se stvarno potrudio i dobro promislio, mislim kako sam za ovaj bend čuo negdje u trenutnu njihovog postojanja gdje nitko nije niti znao postoje li oni uopće.

Objavljeno: 25.08.2023. 17:48

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

TYGERS OF PAN TANG - Bloodlines

Žanr: NWOBHM, Heavy Metal

Godina: 2023.

Izdavač: Mighty Music

Web


Tracklist:
1. Edge Of The World
2. In My Blood
3. Fire On The Horizon
4. Light Of Hope
5. Back For Good
6. Taste Of Love
7. Kiss The Sky
8. Believe
9. A New Heartbeat
10. Making All The Rules

Mnogo je tih starijih bendova, pogotovo onih koji su bili dio pokreta kojega povijesno zovemo kao NWOBHM (New Way Of British Heavy Metal) jednostavno nestalo i jednako toliko mnogo njih se nikada nije vratilo i pokušalo nastaviti stvarati. Moglo bi se reći kako ih je vrijeme pregazilo i kako nisu ostavili dovoljno traga i truda kako bi ih se pamtilo. No onda se pojavilo jedno ime, dugačko i čudno ime, ako trebam priznati, a sve zahvaljujući jednom piscu. A to je Michael Moorcock, svjetski poznati pisac i tvorac jednih od najboljih i najznačajnijih djela i likova iz žanrova fantastike i znanstvene fantastike. Stoga, zahvaljujući njemu i njegovom Elricu od Melnibonéa, danas mogu pisati i uživati u albumu jednog od boljih bendova koji su potekli iz, sada gledano, davnog i drugačijeg vremena.

 

Tygers Of Pan Tang svoje početke upisuju negdje oko 1978. godine te će se kroz nekoliko nadolazećih godina od svog osnutka postaviti kao jedan od vodećih i značajnijih bendova pokreta kojega nazivamo NWOBHM (opis kratice u odlomku iznad, a za one koji možda žele znati više, istražujte i uživajte dalje sami). Od samog početka naovamo, bend su obilježile česte i redovite promjene u postavi te se može reći kako je svatko u bendu bio tu i tamo, tek toliko kako bi kroz nekoliko godina svog bivanja ostavio barem nekakav trag. Nije baš neki doprinos za dugovječnost i postojanost benda, ali to će vrijeme pokazati, pošto se bend razilazio i okupljao nekoliko puta od svog osnutka, sve u duhu promjena glazbenih pravaca ili manja zanimanja za glazbu u okvirima kojih su se oni držali i voljeli stvarati. Jedini stalni član (donekle) bi bio gitarist  Robb Weir, koji s bendom nije bio samo tijekom sredine osamdesetih jer se imenu i izričaju pokušao dodati neki prihvatljiviji i više radijski zvuk koji se svakako nije uklapao u njegovu zamisao o bendu i pravcu kojim se trebaju kretati. No niti to nije dugo trajalo pa se može reći kako taj dio povijesti benda i nije toliko bitan... Krajem prošlog tisućljeća, došlo je do određene pobude i želje za otkrivanjem starih, ali u uhu novih bendova kojima se izgubio trag, a koji bi mogli kroz svoju predanost i trud ponovno početi puniti dvorane raznih veličina i zapremina pa čak i festivale.

 

Do čega je došlo, što je začudno i štoviše zanimljivo jer se tih godina i početkom novog tisućljeća nije očekivalo kako će ti „stari“ uspjeti napraviti nešto, uzevši u obzir koliko se glazba promijenila i donijela značajne promijene u izričaju i pristupu stvaranja glazbe. No nekim bendovima je to uspjelo i mnogi su se ponovno pokrenuli, a i zadovoljili veličinama publike i slušateljstva na određenoj razini. Najveći doprinos njihovih ponovnih pokretanja jest činjenica kako su pokrenuli mnoge mlađe bendove i (ne)izravno stvorili još jedan pokret koji je do današnjeg dana itekako snažan i svake godine predstavi uistinu jaka imena i albume koje svakako vrijedi popratiti, a to je N.W.O.T.H.M. (New Wave Of Traditional Heavy Metal). Svakako preporuka, pogotovo ako ste ljubitelji bendova i prepoznatljivog izričaja kojega krasi kraj sedamdesetih i početak osamdesetih godina prošlog stoljeća. Zahvaliti mi možete poslije... Nema na čemu. Nadalje, Tygers Of Pan Tang su se baš pokrenuli i počeli oblikovati dugotrajnije postave i nizati donekle dobre i praćene albume, ali nekako je uvijek nedostajalo „ono nešto“, I to nešto je došlo tek 2012. godine, nakon niza pokušaja i traženja „tog nečega“, s objavom albuma Ambush. I od tada nisu stali objavljivati odlične albume te donekle uspješno ustalivši dio postave benda, zvučati svježe i vrlo predano stvarajući albume koji stvarno  zvuče dobro i puno. Posljednja četiri albuma benda mogu slobodno stajati bok uz bok s njihovim prvim ostvarenjima, a trenutna postava benda uistinu zvuči moćno i povezano, odrađujući sve svoje dužnosti kako treba. Kao što sam već i spomenuo, Robb Weir je uvijek tu i budno prati i vodi bend, a pored njega se u bendu nalazi dugogodišnji bubnjar Craig Ellis koji je član od 2000. godine), pjevač Jacopo Meille koji je s bendom od 2004. godine te noviji dvojac kojega čine gitarist Francesco Marras koji se bendu pridružio 2020. godine i bassist Huw Holding koji je s bendom od 2021. godine. Nešto stariji i nešto noviji članovi očito su uspjeli opstati i stvarati duže od većine prijašnjih postava pa se nadam kako će tako i nastaviti. Bloodlines je trinaesti studijski album kojega je bend objavio, a uz tu osnovicu u svoj opus su upisali još pet albuma snimljenih uživo te pregršt drugih formata. A kako tek album zvuči i što krije...

 

Bloodlines tijekom svog trajanja slušateljstvu predstavlja deset novih pjesama koje se protežu kroz četrdesetak minuta koje trebate izdvojiti i uložiti u preslušavanje i slušanje novog uratka kojega nam Tygers Of Pan Tang predstavljaju. Album je do sada popraćen tek jednim videom za pjesmu Back For Good te s dva lyric videa za pjesme Edge Of The World i Fire On The Horizon. Kao i većinu naslovnica njihovih albuma, ovu također krasi tigar u nekom obliku i prikazu koji na jednostavan, ali upečatljiv i oku primamljiv način vrlo odmjereno i pomno promatra one koji pokažu i malo zanimanja za ono što bi se moglo kriti iza omota. Svakako jedna od boljih i ljepših naslovnica koje bend ima unutar svog opusa, ako to mogu naglasiti. Iako bi se sama vizualna rješenja na omotima albuma i odabir samog imena benda danas mogli činiti djetinjasti nekima, ne možete se oteti dojmu kako sama pojava takve veličanstvene zvijeri i svega što ona predstavlja u raznim kulturama i znakovlju koje možete pronaći posvuda odiše snagom i nekom životinjskom moći koja se nekako može lako povezati i utkati u srž glazbe kakvu obožavamo i volimo. Možda se, dok ovo čitate, dobiva dojam kako pokušavam svemu pristupiti i opisati sve spomenuto previše pjesnički, ali slikovitost i boje koje ugađaju oku te neka znanja koja povezujemo s nekim pojmovima jednostavno zahtijevaju takvo nešto. Sve manje i skromnije rečeno i opisano bi samo bila lijenost i nemaštovitost. A to nekako ne volimo i ne želimo od bendova, izvođača i cijelih žanrova koje toliko pratimo i svojevrsno štujemo, zar ne? A ovdje se radi o albumu koji nije dosadan, neće vas umoriti i čini se svjež tijekom svog trajanja, a pritom njeguje sve opisne mane i vrline vremena kad je bend nastao i vremena u kojemu bend sada postoji i stvara. Nezahvalnost ovakvih bendova i cijelih žanrova koji se prate jest u tome što će vam se tu i tamo dogoditi kako se oni ponavljaju, a vi dosađujete sami sebi jer volite jednu te istu stvar. Ali, na kraju dana, tu nema ništa loše i ako vas to ispunjava i čini vaše trenutke uživanja punijima, nema se što za zamjeriti. Samo nemojte ljudima dosađivati i dokazivati kako je nešto vaše bolje samo jer se sviđa vama, a svi ostali sa svojim mišljenjima bivaju manje vrijedni i zakinuti. Takve stvari ostavite na početku srednje škole, a i tada neka to bude na skoro nepostojećoj razini.

 

Od ovakvih bendova očekujte dobre i pokretački nastrojene riffove te solo dionice koje se izmjenjuju tu i tamo između dvojice gitarista, isprepleteno i vođeno glasom koji daje konačni oblik pjesmama, a sve temeljeno na ponekad jednostavnoj, ali jednako tako čvrstoj i postojanoj ritam sekciji koji sve drži na okupu. Ne bih mogao izdvojiti neke vratolomije i neke onostrane stvari koje već niste čuli i koje će vas oduševiti, ali mogu naglasiti jednu riječ. Metal. Vrlo jednostavno, ali opet široko kao pojam. Ali sve je zapravo rečeno kroz tu jednu riječ i pojam koji ima značaj i možete pronaći što bi to moglo biti i što bi to moglo predstavljati. Nešto kao i naslovnice njihovih albuma... Pa to i ima neku poveznicu koja se proteže kroz ove rečenice. Može li to sve zapravo biti unaprijed smišljeno i planirano kako bi stvorilo krug riječi koji vas vodi i upućuje kako vrijedi preslušati ovaj album i vidjeti je li vam bend pod imenom Tygers Of Pan Tang do sada promaknuo? Tko zna... Ono što svakako mogu reći jest kako je bend uspio objaviti četiri albuma u nizu, bez pretjerivanja i traženja nečeg novoga, a pritom ne žrtvujući svoje početke i tako dobivamo albume koje vrijedi slušati i koji vam neće biti dosadni. Za početak, svidi li vam se ovo što čujete i što su pokazali na ovogodišnjem albumu Bloodlines, svakako vam preporučujem albume Ambush iz 2012. godine te albume Tygers Of Pan Tang iz 2016. godine i Ritual iz 2019. godine za ono što bend trenutno nudi i gdje se kreće kroz svoje stvaralaštvo, u suvremenije doba. A ako želite čuti kako je to sve počelo i kako je to sve zvučalo u počecima, za to vam preporučujem albume Wild Cat iz 1980. godine, Spellbound i Crazy Nights iz 1981. godine te The Cage iz 1982. godine. Sve ovo između je svakako preporučljivo, manje-više, ali to je sada stvar vašeg osobnog ukusa i onoga što želite čuti ili onoga što očekujete nakon što preslušate spomenuto.

 

S malenim zaostatkom, napokon sam uspio napisati dva osvrta i recenzirati albume bendova koji nisu toliko izvikani i koji nisu toliko poznati pa ih uistinu trebate tražiti i na kraju, voljeti ono što rade i što njihova imena predstavljaju. Nekima to trenutno ide bolje i svakako opravdava njihovo ime i godine koji imaju iza sebe, a neki su nažalost podbacili i zastranili do te mjere gdje se sve može opisati samo kao „njihov umjetnički pokušaj i izričaj“. Ljeto je nekako sporo i ponekad promjenjivo pa mi treba vremena uhvatiti nešto što bih mogao popratiti, a neki albumi tu i tamo stvarno iznenade. Do kraja godine još ima pa ćemo vidjeti što bendovi kriju i smišljaju, a i neki određene koncerti bi trebalo još doživjeti i vidjeti. Do sljedećeg puta...

Pročitaj više o temama: tygers of pan tang, bloodlines, heavy metal, nwobhm, edi gruborKalendar

HOZIER - Austrija, Beč, Wiener Stadthalle, 03.12.2023.

03.12.2023. - nedjelja

HOZIER - Austrija, Beč, Wiener Stadthalle, 03.12.2023.

Beč, Wiener Stadthalle

KOSHEEN - Zagreb, Klub Boogaloo, 08.12.2023.

08.12.2023. - petak

KOSHEEN - Zagreb, Klub Boogaloo, 08.12.2023.

Zagreb, Klub Boogaloo

80s Party DENIS & DENIS, Zagreb, Boogaloo, 09.12.2023.

09.12.2023. - subota

80s Party DENIS & DENIS, Zagreb, Boogaloo, 09.12.2023.

Zagreb, Boogaloo
12 €/15 €

GORAN BARE & MAJKE - Zagreb, Arena, 22.12.2023.

22.12.2023. - petak

GORAN BARE & MAJKE - Zagreb, Arena, 22.12.2023.

Zagreb, Arena

RAMMSTEIN - Srbija, Beograd, Ušće Park, 24.05.-25.05.2024.

24.05.2024. - petak

RAMMSTEIN - Srbija, Beograd, Ušće Park, 24.05.-25.05.2024.

Beograd, Ušće Park

COLDPLAY - Mađarska, Budimpešta, Puskás Aréna, 16.06.2024.

16.06.2024. - nedjelja

COLDPLAY - Mađarska, Budimpešta, Puskás Aréna, 16.06.2024.

Budimpešta, Puskás Aréna Stadium

COLDPLAY - Mađarska, Budimpešta, Puskás Aréna, 18.06.2024.

18.06.2024. - utorak

COLDPLAY - Mađarska, Budimpešta, Puskás Aréna, 18.06.2024.

Budimpešta, Puskás Aréna

COLDPLAY - Mađarska, Budimpešta, Puskás Aréna, 19.06.2024.

19.06.2024. - srijeda

COLDPLAY - Mađarska, Budimpešta, Puskás Aréna, 19.06.2024.

Budimpešta, Puskás Aréna

FOALS - Zagreb, Tvornica Kulture, 23.06.2023.

23.06.2024. - nedjelja

FOALS - Zagreb, Tvornica Kulture, 23.06.2023.

Zagreb, Tvornica Kulture
42-47 EUR

INMUSIC FESTIVAL #16 - Zagreb, jezero Jarun, 24.-26.06.2024.

24.06.2024. - ponedjeljak

INMUSIC FESTIVAL #16 - Zagreb, jezero Jarun, 24.-26.06.2024.

Zagreb, jezero Jarun

Studeni / 2023

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Must Read

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK