9.0

Recenzije - TV serije

THE MANDALORIAN

Druga sezona ove serije se upravo pocela prikazivati, preporucamo, prikljucite se. Kraj kultne sage STAR WARS za mnoge nije značilo samo kraj jedne pop kulture, već i djelomično razočaranje. TV serija 'The Mandalorian' nastojala je (i uspjela) ublažiti taj udarac

Objavljeno: 07.11.2020. 12:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

THE MANDALORIAN

Žanr: SF fantasy western

Godina: 2019

Izdavač: Disney+

Web


Tracklist:
AUTOR: Jon Favreau, George Lucas...
REŽIJA: Dave Filoni, Rick Famuyiwa, Deborah Chow, Bryce Dallas Howard, Taika Waititi
ULOGE: Pedro Pascal, Carl Weathers, Rio Hackford, Gina Carano, Werner Herzog, Nick Nolte, Taika Waititi
ŽANR: SF fantasy
ŽANR: politički thriler/ drama
DRŽAVA: SAD
GODINA: 2019
PRODUKCIJA: LUCAS FILM, network Disney +
SEZONA: 1
EPIZODE: 8

Kraj kultne sage STAR WARS za mnoge nije značilo samo kraj jedne pop kulture, već i djelomično razočaranje. TV serija 'The Mandalorian' nastojala je (i itekako uspjela) ublažiti taj udarac.


Generacije su odrastale na svemirskoj SF sagi STAR WARS, prvo na prva tri kultna filma STAR WARSA (dijelovi IV, V i VI) tamo kasnih 70.-tih i 80.-tih, pa se opsesija i obožavanje sage prenijela na mlađi naraštaj, na donekle uspješne (po novcima da, ne baš tako i po kritikama ni fanova ni sedme sile) druge trilogije koja je sagu zavrtila na početni početak (dijelovi I, II, III), te na kraju na generaciju unuka i aktualne mladeži - na posljednju trilogiju (dijelovi VII, VIII i IX) genijalnog tvorca Georgea Lucasa.

Ne samo da je ova kultna saga došla svome kraju, nego je i zbrkom koju je unio Disney u stvaranje scenarija (koji je za teške milijarde dolara otkupio sva prava sage od LucasFilma), te odabirom, pa otkazima redatelja pojedinog filma doveo u pitanje kakav će okus ostaviti kraj serijala - na kraju. 

Nešto slično što se dogodilo "Igri prijestolja", ultra uspješnoj i popularnoj seriji "Game of Thrones", prijetilo je i Star Warsima. 


Da fanovi nisu bili pretjerano sretni kako se saga odvijala, bilo je svima jasno. VII dio "The Force Awakens" bio je dobar prvi film posljednje trilogije, ali nije donio ništa novo  - kao da je J.J. Abrahms prekopirao originalnu sagu. No Disney je u svemu tome vidio šansu za zgrtanje još malo para pa je valjda jedini put napravio dobar (najbolji) izbor pa je u totalnom spin-off izboru napravio i objavio zaseban film godinu dana kasnije koji se samo naslanjao na orginalnu Lucasovu priču, ali je bio zaseban i film s posve nevezanim likovima - "Rouge One" je na kraju postao jedan od najbolje ocjenjenih filmova obitelji STAR WARS.


Nakon prilično mlakog VIII dijela i totalno zbrkanih i nepovezanih dijelova scenarija (u odnosnu na VII dio) i viđenja inače odličnog Riana Johnsona, Disney je izbacio još jedan spin-off film, ovaj puta itekako povezan s originalnom trilogijom: "Solo: A Star Wars Story", priča o mladom Hanu Solu (kako je Han postao Hanom) - rezultat je bio vrlo dobar i konkretan akcijski film, no ne pretjerano uspješan i ne previše "u duhu Star Warsa", a nedostajalo je jako karizme i šarma Harrisona Forda. Drugim riječima, eksperiment nije baš bio pretjerano uspješan pogotovo ako to gledate iz Disneyevog kuta. 


Rad na trećem i posljednjem dijelu sage, broju IX, bio je na najskliskijem terenu. Osim što je sve opet u ruke uzeo J.J.Abrahms, pa tu i nije moglo ispasti pravi i svježim idejama originalni STAR WARS film i ultimativno finale sage (iako bi sigurno Johnson još više skrenuo od Abrahmsa) - Disney se ovaj put odvažio snimiti istovremeno, ne novi spin-off film nego čitavu seriju!


Godinama se među fanovima podgrijavala priča o bounty hunteru (lovcu na ucjenjene glave), najprije Bobi Fettu koji je zarobio ucjenjenog Hana Solu u "Empire strikes back" (V) i već je tada taj lik postao kultni djelomice i radi tajanstvenosti kacige koja se nikada nije skidala. 

Ta je želja za razvijanjem priče donijela novi, vrlo razvijeni lik novog bounty huntera, zapravo "tateka" Bobe Fetta - Janga, koji je u "The Attack of the Clones" (dio II) kao ultimativni fajter i plaćenik poslužio kao izvorna jedinica za vojsku klonova. Ako je išta doista bilo zanimljivo u ta tri filma prvih dijeloga trilogije onda je to dio o bounty hunteru Jangu Fettu i sinu mu, Bobi Fettu. Dobro, i priča o tome kako je Anakin Skywalker postao Crni - Darth Vader.

 

I tako je, logično, Disney konačno tu fanovsku želju, ali i logičan nastavak spin-offova, pretočio u kraću TV seriju (8 epizoda) "The Mandalorian" koja se počela emitirati u studenom 2019. dakle skoro dva mjeseca prije nego je pušten "u promet" posljednji film sage "The Rise of Skywalker".  Ergo početka ovog teksta - da ublaži moguće razočarenje što krajem sage, što potencijalno (prilično se potvrdilo) ne tako uspješnim i opravdanim finalnim filmom. 


I dobro su napravili!  "The Mandalorian" je napravljen posve u kreaciji genijalnoga Jona Favreaua. Idejom se posve naslanja na Fett bounty huntere (kao jake, nesmiljene i skoro pa savršene lovce na ucjene), ali pričom nema veze s Fettovima. 
S druge strane, kao i "Rouge One" posve je u duhu originalnih Star Warsa, relativno jednostavna ali atraktivna priča, interesantih likova, i dobre ali dozirane akcije, s tim što je "The Mandalorian" sjajan SF western. Pardon, western serija.


"The Mandalorian" je oznaka za "creed", ne naciju ili pripadnost nekome obliku života na nekome od planeta - biti Mandalorian je biti pripadnik uvjerenju (ne religiji ili kultu!) kredu po kojem se živi "This is the Way" , a žive kao bounty hunteri - oni malobrojni koji su ostali nakon pada Imperije  - vremenski je serija naime smještena u vladavinu Nove Republike nakon pada Imperije - to  bi značilo daleko nakon postojanja Fett huntera. 


Serija prati jednog Manadaloriana, vrhunskog plaćenika i lovca koji nikad ne skida svoju kacigu i koga svi jednostavno zovu i znaju isključivo kao "Mando". Ovu ulogu je izvrsno odradio glumac koji je poveznica s "Igrom prijestolja" (Oberyn Martell) Pedro Pascal. 

Na svom iznimnom usamljenom životnom putu tu i tamo susreće poneku osobu s kojom se oprezno i naizgled površno poveže, a to su sve likovi odlično nijansirani i većinoma prva liga glumaca: šefa ceha bounty huntera Greef Karga glumi Carl Weathers, najpoznatijeg iz serijala o "Rockyu" i "Predator", a Mandovog novostečenog prijatelja Kuiila "I have spoken!" glumi Nick Nolte kojemu ne znam koji bi sve film nabrojila kao referencu.
Režiser i glumac, Oscarovac Taiki Waitita glumi robota IG-11, The Clienta njemačka glumačka legenda Werner Herzog, a tajanstvenog imperijskog zlikovca Moff Gideona Giancarlo Esposito (serija "Breaking Bad", "Usual Suspects").

Imamo i dvije jake ženske uloge, relativno manje poznatih glumica, Gina Carano ("Deadpool", "Fast & Furious 6") glumi ratnicu Caru Dune, te Emily Swallow ("Mentalist") Mandovu pripadnicu Mandalorian sljedbeništva koja ima jednostavno naziv "Oružar".

 

Da cijelu ovu priču ne ostavim pomalo nedorečenu: ako vam sve rečeno nije dovoljan magnet za gledanje ove serije, onda će naročito ljubitelji pravih i prvih filmova STAR WARSA odreagirati na nešto što bi se najbliže nazvalo "ima tamo nešto nalik baby Yodi".
Da li je ili nije ova Beba iz "The Mandaloriana" stvarni Yoda, čuveni Jedi - ostaje da vidimo u Sezoni 2 koja se upravo snima, a trebala bi se početi prikazivati ove godine u listopadu ako korona virus to dozvoli.

Serija ima već dogovorenu i sezonu 3, a sezona 1 ima 8 epizoda i emitira se na Disney+ kanalu.


 

 

Izvorno objavljeno 10.05.2020.

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: The Mandalorian, TV serija, Star Wars, Disney, Jon Favreu, George Lucas, Dave Filoni, Rick Famuyiwa, Deborah Chow, Bryce Dallas Howard, Taika Waititi, 2019,Kalendar

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.

15.05.2021. - subota

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.

Zagreb, Tvornica Kulture

HLADNO PIVO, 04.06.2021., Tvrđava sv. Mihovil, Šibenik

04.06.2021. - petak

HLADNO PIVO, 04.06.2021., Tvrđava sv. Mihovil, Šibenik

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovil
100 kn/120 kn

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

12.06.2021. - subota

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
160 kn/180kn/200 kn

NIPPLEPEOPLE & JONATHAN, 25.06.2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

24.06.2021. - četvrtak

NIPPLEPEOPLE & JONATHAN, 25.06.2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovil
100 kn/120 kn/140 kn

PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS & J.R. August, 26. lipnja 2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

26.06.2021. - subota

PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS & J.R. August, 26. lipnja 2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovil
100 kn/120 kn/140 kn

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

26.06.2021. - subota

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

Zagreb, Šalata
220 kn/240 kn/260 kn

BRKOVI, 08.07.2021., Kaštel, Pula

08.07.2021. - četvrtak

BRKOVI, 08.07.2021., Kaštel, Pula

Pula, Kaštel
70 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

06.11.2021. - subota

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

Ljubljana, dvorana Stožice

Svibanj / 2021

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Must Read

ZEMLJA NOMADA (Nomadland)

Recenzije - Film

ZEMLJA NOMADA (Nomadland)
BEFORE THE DAWN predstavili novi videospot

Vijesti

BEFORE THE DAWN predstavili novi videospot
GOJIRA se vraća na scenu nakon gotovo pet godina!

Vijesti

GOJIRA se vraća na scenu nakon gotovo pet godina!
JONATHAN - Samobor, Bunker, 29.04.2021. - galerija

Galerije

JONATHAN - Samobor, Bunker, 29.04.2021. - galerija
MARK MRAKOVČIĆ - Zagreb, Močvara, CrikoBalkana šator, 05.05.2021.

Kalendar

MARK MRAKOVČIĆ - Zagreb, Močvara, CrikoBalkana šator, 05.05.2021.
Podijeljeni ovogodišnji Oscari

Vijesti

Podijeljeni ovogodišnji Oscari
SUĐENJE ČIKAŠKOJ SEDMORICI (The Trial of the Chicago 7)

Recenzije - Film

SUĐENJE ČIKAŠKOJ SEDMORICI (The Trial of the Chicago 7)
SOUND OF METAL

Recenzije - Film

SOUND OF METAL
MANK

Recenzije - Film

MANK
MOONSPELL - Hermitage

Recenzije

MOONSPELL - Hermitage
EPICA - Omega

Recenzije

EPICA - Omega
VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.

Kalendar

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.
Izašao je debitantski album pobjednika Croatian Blues Challengea - sastava Bok Blues

Vijesti

Izašao je debitantski album pobjednika Croatian Blues Challengea - sastava Bok Blues
Za mjesec dana Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli nastupaju u Zagrebu

Vijesti

Za mjesec dana Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli nastupaju u Zagrebu
INmusic festival #15 ipak u lipnju 2022. godine

Vijesti

INmusic festival #15 ipak u lipnju 2022. godine
ACCEPT - Too Mean To Die

Recenzije

ACCEPT - Too Mean To Die
JAKO MI JE STALO (I care a lot)

Recenzije - Film

JAKO MI JE STALO (I care a lot)
Izašao je novi album Manntre 'Monster Mind Consuming'

Vijesti

Izašao je novi album Manntre 'Monster Mind Consuming'

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK