Izvještaji

TAAKE, KAMPFAR, Helleruin - Ljubljana, Orto Bar - 13.05.2022.

Napokon je došao taj dan i nakon nebrojenih odgađanja, za što je u cijelosti bila kriva situacija u svijetu u zadnje dvije godine, europska turneja klasične black metal poslastice u paketu bendova Taake i Kampfar napokon je bila potvrđena.

Objavljeno: 14.05.2022. 20:46

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

TAAKE, KAMPFAR, Helleruin - Ljubljana, Orto Bar - 13.05.2022.

Datum: 13.05.2022.

Mjesto: Ljubljana, Slovenija

Lokacija: Orto Bar

U trinaest datuma turneja pod nazivom Northern Alliance 2022 Part I izgleda da je samo prvi dio turneje koji je zasad bio rezerviran za područje Europe. Kako naše krajeve ovakvi bendovi vječito zaobilaze, za što se ne mogu kriviti samo organizatori već i sama publika, morali smo se zaputiti u naše bliže susjedstvo, točnije na dobro staro mjesto u Ljubljani, u Orto Bar.

 

Norveški black metal vetarani Taake i Kampfar na sceni su već preko 25 godina, i ovom turnejom oba benda promoviraju svoje nove materijale. Taake zasad još uvijek nema izdan punokrvni album nakon odličnog ''Kong Vintera'' iz 2017. godine, što ne znači da sve ovo vrijeme nije radio na novim materijalima, što se može vidjeti prema broju EP, split i kompilacijskih izdanja izdanih do sada. S druge strane, Kampfar zasigurno pripremaju teren za novi album, što se može nazrijeti po odličnom novom EP izdanju ''Urkraft'' izdanog krajem ožujka ove godine. Kao šlag na kraju, ili u ovom slučaju napočetku, kao predrupa pojavljuje se donekle mlad i manje poznati nizozemski black metal projekt Helleruin predvođen jedinim članom Carchostom.

 

 

Slovenski datum koncerta je bio zadnji dan turneje stoga su svi bendovi dali sve od sebe i to se moglo vidjeti i uočiti tokom njihovih nastupa. Skladom okolnosti, koncertni događaj je započeo nešto ranije negoli je to uobičajeno zbog programa unutar prostora kluba Orto Bar, tako da su se vrata za posjetitelje otvorila nešto iza 18:30, a nastup Helleruina zakazan je za veoma ranih 19:00 sati. Obično kada bendovi sviraju tako rano bude samo u slučaju ako ih ima više od tri, ili ako je u pitanju festivalski princip koncerta.
Sve te sitnice nisu nimalo imale utjecaj na posjećenost, i ispred kluba, pa tako i unutar njega bilo je poprilično šarolike publike, od kojih su se najviše isticali obožavatelji Kampfara. To me pomalo i nije jako iznenadilo s obzirom koliko su u zadnjih 10-15 godina radili na svojim pjesmama kao i po kvalitetu izdanih albuma u tom periodu.
Prije negoli su se Helleruin popeli na pozornicu, merchandise štand vrvio je materijalima uglavnom u obliku raritetnih limitarinih LP izdanja, kao i limitiranih CD izdanja Helleruina koji će se nakon ove turneje teško moći naći po nekoj normalnoj cijeni.

 

Točno u 19:00 započinje svirka Helleruina i prostor ispred pozornice bio je već solidno popunjen, kao da se ne radi, o nekoj tamo predgrupi, već o nekom većem bendu. S druge strane Helleruin su višestruko opravdali očekivanja i prezentirali svoju glazbu kroz nastup kakvih se ne bi posramili ni neki veći bendovi. Pjevač i jedini član benda Carchost svojim scenskim imiđem uvelike podsjeća na Hoesta iz Taake u mlađim danima što je veoma pozitivna usporedba, a ostatak postave su činili trenutni ''live'' članovi koji su posao odradili na visini zadatka. Promovirajući početkom godine izdan EP ''Invnicible'' i prošle godine izdan prvi album ''War Upon Man'' vidi se veliki utjecaj sirovog finskog i poljskog black metala, poput Sargeista ili Mgle. Unutar malo manje od sat vremena Helleruin su, bez puno komunikacije sa publikom, redali pjesmu za pjesmom šarajući kroz pjesme sa svojeg demo izdanja, pa sve do posljednjeg EP izdanja. Vidno zadovoljna publika, kako zvukom, scenskim imidžem i sveukupnom atmosferom, Helleruin je skoro zvala na bis, što se gotovo nikada ne događa sa predgrupom, no očito su svi došli pripremljeni jer se znala svaka pjesma koju su odsvirali.

 

Helleruin – set lista:
No Elegance / Entrenchment
Invincible
No Light Shines Through
None of Us
Mijn Ziel Aan De Duivel

 

 

Nakon pola sata pauze, prostor Orto Bara bio je popunjen, a iako koncert nije bio rasprodan kroz pretprodaju, vrlo moguće da je uoči i za vrijeme koncerta situacija bila vidno drugačija. Kampfar zauzimaju svoju poziciju, i ako se ne varam, ovo im je prvi nastup u Orto Baru. Konstantna i sigurna postava, koja je zakoračila u noviji Kampfar početkom 2000-ih godina pa sve do danas, još jednom dokazuje koliko su uigrani i sigurni u viziju benda koju predstavlju na zadnjih pet studijskih albuma. Zadnji album ''Ofidians Manifest'' iz 2019. godine uskoro će dobiti i svojeg nasljednika, no kako konkretan datum još uvijek nemamo, publika se morala zadovoljiti sa samo jednom odsviranom novom pjesmom, naslovnom Urkraft sa istoimenog EP izdanja. Karakteristična energija i tonalitet koji Kampfar spretno i osebujno preslikavaju na svoj pjesme došla je još jednom do izražaja i uvjeren sam kako će i sljedeći album ispuniti sva očekivanja. Iako nisu nikad bili tipični sirovi black metal, i u svoju glazbu upakiravali su i paganske folk elemente nordijskog folklora, Kampfar su uvijek bili više sinonim za ovo prvo nego drugo. Anti religijska tematika pjesama također im nije strana, a ovaj nastup su krasile pjesme upravo iz tog segmenta njihova stvaralaštva.

 

Neki albumi su bili zapostavljeni, a set listom dominirao je album ''Djevelmakt'' iz 2014. godine sa kojih su odsvirani najjači koncertni hitovi poput Our Hounds Our Legion, Mylder i Swarm Norvegicus. Pjevač Dolk je imao odličnu komunikaciju sa publikom i uz neprestano headbanganje, gestikuliranje i naravno postepeno skidanje do pasa, stvari su koje svaki nastup Kampfara čine prepoznatljivim. Odličan zvuk i vidno uigrani, Kampfar su našli vremena kako bi i čestitali svojem osnivaču i pjevaču Dolki rođendan (op.a. 49 godina, što se nikad ne bi reklo). Koncert su završili pjesmom Det Sorte i na upečatljiv način okrunili svoj jednosatni nastup sa odsviranih samo ''osam'' pjesama.

 

Kampfar – set lista:
Our Hounds, Our Legion
Troll, Død Og Trolldom
Ophidian
Swarm Norvegicus
Urkraft
Mylder
Tornekratt
Det Sorte

 

 

 

Karizmatični, dobro poznati i već mnogobrojno puta apsolvirani Taake, postali su institucija što se tiče norveškog black metala. Predvođeni pjevačem Hoestom, ujedno i jedinim stalnim članom postave, svaki svoj koncerti nastup dovedu do savršenstva što se tiče prijenosa energije na publiku pa tako i cijelokupne atmosfere koja vlada njihovom svirkom. Ovu turneju nisu promovirali konkretno nijedno izdanje (što nije rijedak slučaju da Taake to tako rade) jednostavno zato jer su prvenstveno bend za nastupe, a manje bend koji vremenski visi u studiju. Iako ni ovo zadnje nije u potpunosti točno jer Taake rade na svojoj glazbi, a to se vidi po posljednjem, na početku spomenutom, izdanju ''Avvik'' koje osim nekolicina obrada sadrži i akustičnu instrumentalnu verziju njihove poznate stvari Nattestid Ser Sorten Vid I, što bi bilo prava poslatica vidjeti uživo, već kad uporno u svaki nastup guraju dobro poznati (šaljivi) bendžo.


Njihov najprihvaćeniji album ''Noregs Vaapen'' iz 2011. godine i dalje dominira set listom jer je s njega odsvirano nevjerojatnih sedam pjesama koje su tu i tamo bivale ''razbijene'' sa ostatkom repertoara. Hoest se uz, sada već, prepoznatljiv scenski imidž sa plaštem i corpse paintom, cijelo vrijeme kreveljio po pozornici, a publika je to pozdravila uz neprestano benganje i mosh pit. Jednostavno ničeg nije nedostajalo, i Taake je, pomalo kroz čistu odradu, nastup odvalio od početka do kraja bez velikih pauza između pjesama.
Pomalo mi je neiskorišten potencijal bila ranije spomenuta akustična verzija pjesme Nattestid Ser Sorten Vid I koju su mogli ubaciti kao svojevrsni ''interlude'' ili barem nadopuniti nastup sa još nekom od pjesama sa tog albuma.

 

Taake – set lista:
Nordbundet
Du ville ville Vestland
Fra Vadested til Vaandesmed
Orkan
Doedsjarl
Havet i huset
Helvetesmakt
Dei vil alltid klaga og kyta
Hordalands Doedskvad 1
Myr

 

 

Još jedna black metal večer u Orto Baru je zaokružena na klasičan način, kojim je definitvno dominirao Kampfar, uz predgrupu Helleruin kao ugodno iznenađenje. Iako je Taake bio na visini zadatka ne mogu se oteti dojmu da je sve bilo kao režirana odrada, no za one koji su ih sinoć gledali prvi put vjerujem da je bilo upečatljivo što u suštini i je.

Pročitaj više o temama: taake, kampfar, helleruin, black metal, orto bar, ljubljana, darjan koprivnikar, gordana senic koprivnikarKalendar

TOM ODELL - Zagreb, Tvornica Kulture, 01.10.2022.

01.10.2022. - subota

TOM ODELL - Zagreb, Tvornica Kulture, 01.10.2022.

Zagreb, Tvornica kulture
200 kn

CARMINHO - Zagreb, KD Lisinski, 02.10.2022.

02.10.2022. - nedjelja

CARMINHO - Zagreb, KD Lisinski, 02.10.2022.

Zagreb, KD Lisinski
od 150, 200 i 250 kn (19,91, 26,54 i 33,18 €)

EVERGREY, Fractal Universe, Virtual Symmetry - 09.10.2022. Orto Bar, Ljubljana

09.10.2022. - nedjelja

EVERGREY, Fractal Universe, Virtual Symmetry - 09.10.2022. Orto Bar, Ljubljana

Ljubljana, Orto Bar
22 € u pretprodaji / 25 € na dan koncerta

HLADNO PIVO, Dom Sportova, Zagreb, 13.10.2022.

13.10.2022. - četvrtak

HLADNO PIVO, Dom Sportova, Zagreb, 13.10.2022.

Zagreb, Dom Sportova
100 kn/ 120 kn/ 140 kn

HLADNO PIVO, 14.10.2022., Dom Sportova, Zagreb

14.10.2022. - petak

HLADNO PIVO, 14.10.2022., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
90kn/100kn/120kn

XAVIER RUDD - Zagreb, Tvornica kulture, 18.10.2022.

18.10.2022. - utorak

XAVIER RUDD - Zagreb, Tvornica kulture, 18.10.2022.

Zagreb, Tvornica kulture
do 31.3.2022. - 100 kn / do 18.10.2022 - 120 kn / na dan koncerta 140 kn

GBH, Boogaloo, Zagreb, 20.10.2022.

20.10.2022. - četvrtak

GBH, Boogaloo, Zagreb, 20.10.2022.

Zagreb, Boogaloo
100 kn/ 120 kn/ 140 kn

URIAH HEEP, 25.10.2022., Mala dvorana Doma sportova, Zagreb

25.10.2022. - utorak

URIAH HEEP, 25.10.2022., Mala dvorana Doma sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova (mala dvorana)

THE CURE - Zagreb, Arena, 27.10.2022.

27.10.2022. - četvrtak

THE CURE - Zagreb, Arena, 27.10.2022.

Zagreb, Arena
od 250 kn - 650 kn

MACY GRAY & THE CALIFORNIA JET CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 29.10.2022.

29.10.2022. - subota

MACY GRAY & THE CALIFORNIA JET CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 29.10.2022.

Zagreb, Tvornica kulture
od 180 kn doi 31. srpnja/ dan nakon penje se na 200 kn / na dan koncerta cijena će biti 230 kn. 

Rujan / 2022

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Must Read

JURA STUBLIĆ & FILM slave rođendane tri kultna albuma 22. listopada

Vijesti

JURA STUBLIĆ & FILM slave rođendane tri kultna albuma 22. listopada
MEGADETH - The Sick, The Dying... and The Dead!

Recenzije

MEGADETH - The Sick, The Dying... and The Dead!
OPETH, Vintage Caravan - Zagreb, Tvornica Kulture, 26.09.2022. - galerija

Galerije

OPETH, Vintage Caravan - Zagreb, Tvornica Kulture, 26.09.2022. - galerija
BLIND GUARDIAN - The God Machine

Recenzije

BLIND GUARDIAN - The God Machine
EVERGREY, Fractal Universe, Virtual Symmetry - 09.10.2022. Orto Bar, Ljubljana

Kalendar

EVERGREY, Fractal Universe, Virtual Symmetry - 09.10.2022. Orto Bar, Ljubljana
GRAVE DIGGER - Symbol Of Eternity

Recenzije

GRAVE DIGGER - Symbol Of Eternity
XAVIER RUDD  - počela velika europska turneja u sklopu koje stiže u Zagreb 18. listopada

Vijesti

XAVIER RUDD - počela velika europska turneja u sklopu koje stiže u Zagreb 18. listopada
2CELLOS - Zagreb, Arena, 19.09.2022.

Izvještaji

2CELLOS - Zagreb, Arena, 19.09.2022.
PARKWAY DRIVE, While She Sleeps, Lorna Shore - Austrija, Beč, Wiener Stadthalle, 18.09.2022.

Izvještaji

PARKWAY DRIVE, While She Sleeps, Lorna Shore - Austrija, Beč, Wiener Stadthalle, 18.09.2022.
2CELLOS - Zagreb, Arena, 19.09.2022. - galerija

Galerije

2CELLOS - Zagreb, Arena, 19.09.2022. - galerija
TOM ODELL - Zagreb, Tvornica Kulture, 01.10.2022.

Kalendar

TOM ODELL - Zagreb, Tvornica Kulture, 01.10.2022.
BRZINA METKA

Recenzije - Film

BRZINA METKA
MGLA, Odium Humani Generis, In Twilight's Embrace - Zagreb, Boogaloo, 04.09.2022. - galerija

Galerije

MGLA, Odium Humani Generis, In Twilight's Embrace - Zagreb, Boogaloo, 04.09.2022. - galerija
 Otkazana europska turneja i zagrebački koncert grupe ANTHRAX

Vijesti

Otkazana europska turneja i zagrebački koncert grupe ANTHRAX
SHARON KOVACS ponovo u Hrvatskoj

Vijesti

SHARON KOVACS ponovo u Hrvatskoj
Metalcore senzacija Parkway Drive dolaze u Beč

Vijesti

Metalcore senzacija Parkway Drive dolaze u Beč
PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.

Izvještaji

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.
PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022. - galerija

Galerije

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022. - galerija

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK