Izvještaji

SIMPLE MINDS - Zagreb, ŠRC Šalata, 30.06.2022.

Kada nastupa bend poput Simple Mindsa onda bi nakon njihovih sat i 15, vjerojatno čak i bilo dovoljno - jer to je vrijeme nabijeno i ispunjeno. Zamislite si onda kako je bilo nakon preko dva sata i pol na paklenoj vrućini.

Objavljeno: 01.07.2022. 13:39

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

SIMPLE MINDS - Zagreb, ŠRC Šalata, 30.06.2022.

Datum: 30.06.2022.

Mjesto: Zagreb

Lokacija: ŠRC Šalata

Galerija

 

Odmah da vas pripremim: teško da će ovaj izvještaj biti super objektivan, naime kad se nagledaš u superkratkom roku (mjesec dana) preko tucet koncerata i to sam malo rekla, onda već složiš neki film u glavi koji ti je posve ispario u COVID-om preopterećene dvije godine, pa dobiješ kao navalu adrenalina u prekratkom roku, i sav si lud. 

Zapravo tad si istovremeno i najobjektivniji, ali onda ti na kraju tog niza, nakon skoro 10 dana  paklenih vrućina natrči bend koji ti je ono... jedan od onih radi kojih živiš za glazbu i - kako onda biti posve objektivan?
Iz istog razloga nisam se požurila još sinoć napisati tekst, iako bi bila bujica riječi, kao rekoh "da se prespava ta euforija", ali ne ide. 

 


Nema toga što sinoć nismo dobili od jednog od najznačajnijih i najvećih rock bendova 80.-tih i 90.-tih, i mnogo više nego smo im dali s tom kupljenom ulaznicom, koja ih je kako je frontman Jim Kerr sam rekao u šali "držala dvije godine korone, pa su si fino pili šampanjac i ..."
Uzgred, kad spominjemo taj nesretni period nesviranja, Simple Mindsi su jedan od onih bendova koji jednostavno moraju svirati, ja to nazivam "da ih počne svrbjeti", što usprkos mnogima koji to isto kažu, a ne misle iskreno (opet moram spomenuti taj nesretni, patvoreni Placebo) - ima baš onih koji to misle i žive tako. 


Jim Kerr se barem 10-tak puta sinoć zahvalio publici što je došla na koncert i što je ustrajala s nepovratom ulaznica nakon dvije godine odgode radi korone, i što je tjednima prije koncerta isti bio rasprodan.
Čak i onome koji Simple Mindse ne poznaje baš (ovo ide mlađim generacijama), bilo je kristalno jasno da ovi Škoti nisu bullshitting karaktera, a mi ostali se rastapamo već ionako na prve riječi jer znamo kako ovi ludi Škoti rock misle, dišu i žive. Za pozornicu izgaraju. I to je bilo od prvog trena najavljeno od Kerra (kao i prije koncerta) "mi smo došli duuugo svirati, a ne kao neki shit bend koji je, tako smo čuli, svirao malo više od sat vremena" (opet Placebo, jasno!).


Pa eto neka se mlađahniji Molko i Olsdal (mada mislim da u Olsdalu nikako nije problem) malo uče kako se glazba živi i prenosi na publiku i kako funkcionira ta dvosmjerna cesta. Istu lekciju je mlađim preuzetnim bendovima/izvođačima očitao i "stari" rocker Zucchero u utorak, kojemu isto tako nije bilo svašta po volji (reverb zvuka u Lisinskome), pa se nije okrenuo i otišao nakon sat vremena s pozornice)...

No da se vratim na "svečanost" zvanu Simple Minds na Šalati - to je bio jedan predivan koncert, fantastične svirke, neprekosnovene izvedbe, jakih emocija, strašnog energetskog naboja - nitko nije želio da to prestane iako su svi bili umorni i ubijeni od vrućine. Takve se večer ne događaju često. 

 


Bend je stvar odučio napraviti na solo način, bez pregrupe (realno, što će im? koga da zagriju, kad već sam izlazak benda na pozornicu izaziva boom!?), dosta rano, u nekih 20.23 i kako se iznimno raspoloženi Kerr stalno nešto šalio, "duuugo ćemo svirati, pa moramo malo i predahnuti", te su tako koncert podijeliti na dva seta, od kojih je prvi trajao oko 45 minuta, a drugi, nakon pauze od manje od 20tak min, preko sat i pol vremena. Pa računajte. 

Simple Mindsi su sada sedmero-člana grupa u kojoj su čak tri žene (govorimo o inkluzivnosti, i na tu temu se našalio Kerr), s tim da su od originalnih članova ostali samo nucleus grupe Jim Kerr-Charlie Burchill, ali njih svojica prokleto dobro znaju koga pozvati u grupu (kao i Zucchero neku večer prije), "najopakiji " novi član je bubnjarica Cherisse Osei, koja je u konačnici savršeno dobro zamnijenila velikog Mela Gaynora, i jedina je imala (osim drugog vokala, pjevačice Sarah Brown) svoj instrumentalni solo koji doslovno otkida. Uz sve je još i super-atraktivna.

 

Da budem posve precizna svoju solažu je imala i klavijaturistica i backing vokal Berenice Scott, ali ne na klavijaturama (osim kada su ona i Charlie Burchill imali glavne dionice na "Theme for Great Cities" instrumentalu koji je otvorio drugi set), nego je pjevala solo, uz Sarah Brown, na otvaranju bisa s laganom "Speed Your Love to Me", uz svoj nježan i "veri kjut" vokal naspram dive Brown.


Škoti su koncert otvorili s jednom od novijih pjesama, odličnom "Act of Love", ubacili još par "drugačijih" (jedna nova, jedna prerađena, jedan instrumental, i ta "Speed your love to me"), a sve ostalo bila je dinamitna niska bisera - hitova jedan jači od drugoga, sve te pika oko srca od nastalgije, ljubavi - ma rastapaš se.

Dosta je publike zasuzilo sinoć, i tu moram spomenuti da je u publici bila velika zastupljenost muške populacije koja također nije susprezala emocije.
"Love Song", "Let There Be Love", "Glittering Prize", "Promised You a Miracle", pa onda nastupa vanredna Sarah Brown i sa svojim dugim nogama, štiklama na platformu i velebnim vokalom uvodi nas u malo drugačiju verziju "Book of Brilliant Things". Divota!

Ako je postojao neki prvi peak koncerta bio je nakon toga na "Mandela Day" iako to i nije točno, parter je vrio od samog početka, a i tribine su oduševljeno što cupkale, što pjevale ili žviždale i od prvih pjesama. Ali ajmo sad malo glazbeno - da li je moguće da jedna pjesma poput "Mandela Day" i kasnije "Belfast Child" (i sve ostale zapravo) i dan danas plus minus 30 godina kasnije zvuče jednako svježe, moderno i aktualno?
Koliko to bendova može sa svojim opusom napraviti?


Nakon "Mandele" imali smo čast čuti friško ispod čekića iskovanu novu novcatu pjesmu "F.Y.J./Pinocchio" koja je barem meni zvučala odlično, u stilu njihovih boljih stvari, koja lako ulazi u uho, a i primljena je vrlo dobro.
Uz divnu "Belfast Child" (radi koje su mnogi mislili da su Simple Minds irski bend), bend je otišao na spomenutu pauzicu, koja je zapravo dobro došla svima da se osvježimo, iako pauze, recimo to otvoreno -  svi mrzimo. 

 

Drugi set otvara spomenuti instrumental "Theme for Great Cities" i brzo nam dolazi rock klasik "Waterfront" koji postaje peak drugog dijela koji je trajao skoro do kraja koncerta. Mislim peak od 6-7 stvari? Gdje, kod koga to ima? Kod Springsteena, i, koga još? "She's a River", "Once Upon a Time", "Someone Somewhere in Summertime", "See the Lights", "All the Things She Said", pa lom na "Don't You (Forget About Me)" koja je trajala nekih osam minuta, uz Kerrovo zborsko dirigiranje.

Morali smo malo predahnuti, ako se to tako može nazvati uz "Let It All Come Down", i "New Gold Dream (81-82-83-84)".

 

Bis nismo puno čekali, jer su Simple Minds sišli s pozornice napravili 360 stupnjeva i vratili se nazad.
Kerr je tijekom koncerta ponavljao da "se njima svira (pa nismo svirali dvije godine), i da još ne idu nikud". Iako Kerr to često ponavlja na koncertima, znaš da je to baš tako. To je bend koji jedino tako funcionira zato i jesu tako dugovječni, imaju takvu fan bazu i zvuče skoro svaki put bolje nego što su zvučali prethodni put (a meni je ovo bio šesti ili sedmi). 

Ništa vrijeme nije naudilo Kerrovom vokalu, naprotiv - divan je, autoritativan i moćan kao i nekad. No i on treba malo odmora pa su Berenice i Sarah otpjevale same "Speed Your Love to Me" na otvorenju bisa. Mada ja sam više imala dojam da se Kerr i Burchill trude svakome članu benda dati svojih 5 minuta slave - to je ono poštenje jednog rock benda, koje nema cijene i koju publika prepoznaje i obilno nagradi. 

 

Večer koja se ne zaboravlja završila je uz žestoke "Alive and Kicking" i "Sanctify Yourself".

Recimo ovako: kada ovakav bend poput Simple Mindsa nastupa onda bi nakon njihovih sat i 15 minuta vjerojatno čak i bilo dovoljno jer je to vrijeme nabijeno i ispunjeno. 

Za druge, znamo kako to završi.

 

 

SETLIST:

SET 1
1. Act of Love
2. Love Song
3. Let There Be Love
4. Glittering Prize
5. Promised You a Miracle
6. Book of Brilliant Things
7. Mandela Day
8. F.Y.J.
9. Belfast Child

Set 2:
10. Theme for Great Cities
11. King Is White and in the Crowd
12. Waterfront
13. She's a River
14. Once Upon a Time
15. Someone Somewhere in Summertime
16. See the Lights
17. All the Things She Said
18. Don't You (Forget About Me)
19. Let It All Come Down
20. New Gold Dream (81-82-83-84)

Bis:
21. Speed Your Love to Me
22. Alive and Kicking
23. Sanctify Yourself

Pročitaj više o temama: Danko Crnković, Live, Simple Minds, SRC Šalata, Zagreb, koncert, 30.06.2022., galerija, 40 Years Of Hits" World Tour 2022, izvještaj, report, anastazija vrzinaKalendar

'Glasno s tvrđave' - Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila, 14.07.-18.08.2022.

14.07.2022. - četvrtak

'Glasno s tvrđave' - Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila, 14.07.-18.08.2022.

Šibenik, Tvrđava sv. MIhovila
130 kn - 150 kn

ARCTIC MONKEYS - Pula, Arena, 16.08.2022.

16.08.2022. - utorak

ARCTIC MONKEYS - Pula, Arena, 16.08.2022.

Pula, Arena
loža 559 kn, parter 499 kn, tribine 479 kn, travnjak 299 kn

NUNSLAUGHTER, BEZDAN, 17.08.2022., Močvara, Zagreb

17.08.2022. - srijeda

NUNSLAUGHTER, BEZDAN, 17.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
80 kn / 100 kn

TAME IMPALA - Pula, Arena, 17.08.2022.

17.08.2022. - srijeda

TAME IMPALA - Pula, Arena, 17.08.2022.

Pula, Arena
550 kn loža / 500 kn parter stajanje / 480 kn tribine / 300 kn travnjak stajanje.

SABATON, 19.08.2022., Ljetna pozornica, Opatija

19.08.2022. - petak

SABATON, 19.08.2022., Ljetna pozornica, Opatija

Opatija, Ljetna pozornica
300 kn

HYPERDONTIA, 22.08.2022., Močvara, Zagreb

22.08.2022. - ponedjeljak

HYPERDONTIA, 22.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
70kn/90kn

STONED JESUS, 23.08.2022., Močvara, Zagreb

23.08.2022. - utorak

STONED JESUS, 23.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
110/140 kn

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.

27.08.2022. - subota

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.

Zagreb, Velesajam, Paviljon 9
265 kn (250 kn + troškovi transakcije)

MGLA, 04.09.2022., Boogaloo, Zagreb

04.09.2022. - nedjelja

MGLA, 04.09.2022., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Močvara
160kn/180kn/200kn

RAGE AGAINST THE MACHINE, 17.09.2022., Arena Zagreb, Zagreb

17.09.2022. - subota

RAGE AGAINST THE MACHINE, 17.09.2022., Arena Zagreb, Zagreb

Zagreb, Arena Zagreb
820kn, 690 kn, 650kn, 550 kn, 450 kn

Kolovoz / 2022

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Must Read

Otkazana nadolazeća europska i britanska turneja RAGE AGAINST THE MACHINE

Vijesti

Otkazana nadolazeća europska i britanska turneja RAGE AGAINST THE MACHINE
NEPODNOŠLJIVA TEŽINA GOLEMOG TALENTA (The Unbearable Weight of Massive Talent)

Recenzije - Film

NEPODNOŠLJIVA TEŽINA GOLEMOG TALENTA (The Unbearable Weight of Massive Talent)
Preminula OLIVIA NEWTON-JOHN, zvijezda 'Briljantina'

Vijesti

Preminula OLIVIA NEWTON-JOHN, zvijezda 'Briljantina'
LAČNI FRANZ - Rijeka, Zvečka, 04.08.2022.

Kalendar

LAČNI FRANZ - Rijeka, Zvečka, 04.08.2022.
GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022.

Izvještaji

GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022.
MOTOVUN 2022: Dodjelom nagrada i zdravicom završena još jedna motovunska filmska avantura

Vijesti

MOTOVUN 2022: Dodjelom nagrada i zdravicom završena još jedna motovunska filmska avantura
GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022. - galerija

Galerije

GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022. - galerija
SADISTIC INTENT, Sijjin - Zagreb, Močvara, 21.07.2022. - galerija

Galerije

SADISTIC INTENT, Sijjin - Zagreb, Močvara, 21.07.2022. - galerija
THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022.

Izvještaji

THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022.
THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022. - galerija

Galerije

THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022. - galerija
PEARL JAM - Budimpešta, Papp László Sportaréna, 12.07.2022.

Izvještaji

PEARL JAM - Budimpešta, Papp László Sportaréna, 12.07.2022.
The ROLLING STONES sutra u Beču

Vijesti

The ROLLING STONES sutra u Beču
JUDAS PRIEST + THE DEAD DAISIES - Ljubljana, Stožice, 12.07.2022.

Izvještaji

JUDAS PRIEST + THE DEAD DAISIES - Ljubljana, Stožice, 12.07.2022.
KISS - Zagreb, Arena,  09.07.2022.

Izvještaji

KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022.
KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022. - galerija

Galerije

KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022. - galerija
REPETITOR sutra ipak u Tvornici kulture

Vijesti

REPETITOR sutra ipak u Tvornici kulture
GREEN River Fest 06.07.- 02.10.2022.

Vijesti

GREEN River Fest 06.07.- 02.10.2022.
POST FACTUM: Moj prvi INmusic festival

Kolumne

POST FACTUM: Moj prvi INmusic festival

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK