8.0

Recenzije

RAMMSTEIN - Zeit

Točno je malo teško za povjerovati kako se Rammstein vratio nekom tempu i ritmu objavljivanja albuma zadnjih godina. Istina, tome su „pripomogla“ i neka događanja na svjetskoj razini, i priznajem kako to zvuči podosta morbidni pa se nadam kako mi nećete zamjeriti.

Objavljeno: 16.05.2022. 18:56

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

RAMMSTEIN - Zeit

Žanr: Industrial Metal / Neue Deutsche Härte

Godina: 2022.

Izdavač: Universal Music Group

Web


Tracklist:
1. Armee Der Tristen
2. Zeit
3. Schwarz
4. Giftig
5. Zick Zack
6. O.K.
7. Meine Tränen
8. Angst
9. Dicke Titten
10. Lügen
11. Adieu

Otkako je 2017. godine objavljen Rammstein: Paris, a dvije godine nakon toga je objavljen i Rammstein, novi studijski album na kojega se čekalo čak deset godina... I onda je, tri godine nakon toga, krajem travnja ove godine točnije, objavljen i Zeit, Rammsteinov osmi studijski album! Moram priznati, uzbudljivo vrijeme jer se radi o bendu koji prije ova tri spomenuta uratka deset godina nije objavio ništa novo, a postojale su i glasine kako se bend nalazi u nekom nepoznatom i nepovoljnom trenutku u svome postojanju, što je dalo na spekulaciju spomen razilaska i prestanka postojanja. Svom srećom, sve se te glasine mogu svesti na „žuti tisak“ i nagađanja, površno novinarstvo i senzacionalizam... Rammstein stoji postojan i snažan, uvjerljivo uvježban i u potpunosti spreman za povratak na pozornice diljem svijeta, a ovaj album to svakako potvrđuje.

 

Kao jedno od najznačajnijih imena glazbe alternativnog izričaja, unatrag (skoro) tri desetljeća, Rammstein je bend koji je uspio pobuditi zgražanje i uzbuđenje pri svakome tko ih je imao priliku čuti, vidjeti i iskusiti stvaralaštvo ovog benda. Početkom odlomka sam sve oslovio kao glazbu „alternativnog izričaja“ i iskreno, stojim iza toga jer i sam pokušavam svako malo razmisliti kako i kamo smjestiti bend kao što su oni. I dalje u nedoumici oko istog unutarnjeg pitanja, poigrao sam se odabirom žanrovske pripadnosti i nadam se kako sam, barem rubno, dotaknuo srž i bit. Znam kako su ljudi ponekad osjetljivu po pitanju (pod)žanrova, a i sam bivam takav, stoga ne mogu zamjeriti. Ali samo istraživanje i smišljanje me dovelo do par otkrića i ugodnih iznenađenja koja su postala dio arhive i mogu na tome biti zahvalan. Ali, Rammstein je svakako jedan od „onih bendova“ koji su zaslužili svjetsku priznatost i poznavanje, a pritom to sve podigli na jednu višu razinu jednostavnom činjenicom što su im tekstovi pjesama na njemačkom jeziku. I to je u većini opusa tako, izuzev nekoliko stihova otpjevanih na drugim svjetskim jezicima. Morate priznati kako to svakako biva činjenicom vrijednom poštovanja i činjenicom koja dodaje značaj njihovom trudu, predanosti i uspjehu na kraju krajeva. Još tome pridodajte i brojke, prodaju nosača zvuka i posjećenost njihovih koncerata/turneja... Ali, s druge strane, zbog svoje osebujnosti i „eksplicitnog“ sadržaja, može se razumjeti i averzija i neshvaćanje od strane nekih ljudi. Svakako razumljivo, pošto je bend u cijelosti predan teatralnosti i koliko čujem i vidim, njihovi koncerti i sam događaj kojemu prisustvujete biva ugoda i iznenađenje za sva vaša osjetila. Još trebam uhvatiti priliku to sve iskusiti sam ambijentu neke dvorane ili stadiona, stoga svoje uzbuđenje svakim novim studijskim albumom benda uopće ne skrivam. Možda se, u godinama koje dolaze, netko usudi dovesti bend i kod nas. To ne govorim jer nam nisu u blizini, već govorim kako bi se naša financijska situacija mogla pripremiti za takav izdatak, pošto će nas ova godina iscrpiti... Znate i sami kakvo je trenutno stanje i kako su planeri i kalendari podosta popunjeni koncertima kod nas i u okolnim državama. Svakako uzbudljiva koncertna godina, no o tome dosta. Možda neki drugi put. Idemo o albumu...

 

Zeit biva osmi studijski album benda, a dolazi svega tri godine nakon svog prethodnika, albuma Rammstein. Ne znam za vas, ali otkad je album objavljen i otkad sam vidio omot spomenutog, zovem ga imenom benda. Čuo sam još neke dodijeljene nazive i naslove, ali niti jedan mi ne zvuči „ispravno“ i nije mi to nešto što mi „ulazi u uho“. Opet sam odlutao... Tijekom svog trajanja, od četrdeset i pet minuta, album nam predstavlja jedanaest novih pjesama. Do sada su pjesme Zeit, Zick Zack i Angst dobile svoje video uratke, ali ne vjerujem kako će bend stati na samo ta tri. Znajući ih, sigurno neće... Ali predanost detaljima i sitnicama unutar spotova, njihova slikovitost i smjelost imenovati neke stvari i uputiti publiku u neke „bolesti“ društva i života su iznimne. Svakako vrijedi gledanja i proučavanja kroz ponavljanje. Izuzev toga, sveopći dojam albuma je odličan. Bend je ostao na pristupu kakav je imao na prethodnom albumu, a moglo bi se reći kako je to sve započelo još 2009. godine s albumom Liebe Ist Für Alle Da. U čemu i s čime nema ništa loše, iako su spomenuti albumi naišli na neumoljivost jednog dijela kritike i jednog dijela publike. No opet, trebamo li se tome čuditi? I vi koji čitate ovo, a i ja osobno, smo ponekad skloni brzopletim prosuđivanjima i usporedbama kako bi se svaki komentar i kritika kasnije opravdavali kroz rasprave o ukusima i preferencijama. Ali vratimo li se na album koji je središnja tema ove recenzije, svakako ga mogu preporučiti i napisati kako vrijedi vašeg slušanja i vaše pažnje. Istina, valja naglasiti kako bi se album, u usporedbi s nekim od svojih prethodnika, mogao opisati kao „mekan“ i „nedovoljno žestok“. Ali ponavljam, ono što je prethodnik mu započeo, ovdje se nastavlja i njeguje na razini koju bend drži i održava kroz sve godine. Neće se tu čuti neka vratolomija i virtuoznost koju do sada niste imali prilike iskusiti od strane benda, tematski se pjesme neće pomaknuti u nekom neočekivanom pravcu i sam izričaj na kraju svega neće biti drugačiji od onoga na što smo svi mi naviknuli od benda kao što je Rammstein.

 

Već po prvom slušanju ćete, uz spomenute pjesme koje su dobile svoje video uratke, zadržati neke „u uhu“ i uhvatit ćete sebe kako tijekom idućeg dana pjevušite neku od melodija. Osobno bih još izdvojio Giftig, Meine Tränen i Lügen kao neke od boljih pjesama na albumu. Ali to ne znači kako sada možete i morate preskakati pjesme i izostaviti ostatak albuma iz svojeg vremena koje želite posvetiti ovom albumu! To nije rečeno i na to se ne cilja u prijašnjim rečenicama. Albumu se posvetite jer, kako sam naslov implicira i govori, potrebno je vrijeme. Zeit to od vas traži i vjerujte mi. neće vas ostaviti ravnodušnima. Možete na kraju reći kako vam se ne sviđa i kako vam to nije „to“, ali nećete moći reći kako se ovdje radi o lošem albumu. Till Lindemann je uvjerljiv, prepoznatljiv i svakako se potrudi ostati u vašem sjećanju kroz svoju samu pojavu i svoj glas. Jednostavno neizostavan i osebujan kao pojava, svakako stasom i glasom stoji ispred ovog benda i daje mu „ono nešto“. Pored njega, uvijek vjerno i spremno, stoje gitaristi Richard Kruspe i Paul Landers, gitaristički dvojac koji svojom jednostavnošću i idejom riffova neumorno prate svaku ideju i riječ, a svojom energičnošću i predanošću svakako su nezaobilazan dio benda. Iza njih, ritmički dvojac kojega čine bassist Oliver Riedel i bubnjar Christoph Schneider, a pored njih klavijaturist i „čovjek od bezbroj uzoraka i zvukova“, Christian Lorenz.

 

Zadnja spomenuta trojka, kao ritam sekcija, popunjenost klavijaturama i sampleovima (Mogu li reći „uzorak“ umjesto „sample“?, pitanje je za vas.) upotpunjuju cjelinu koja stoji iza imena Rammstein. Jednostavnost, upečatljivost i pouzdanost ne mogu izdati, a doprinose značajno i daju svemu potpis prepoznatljivosti i plijene vašu pažnju za traženjem i osluškivanjem dijelova i sitnica koje će jednu od pjesama učiniti „baš onom“ koja vam se možda najviše svidi. I tako skoro tri desetljeća! Nepromijenjeno i zajedno kao bend. Od početka pa do... Pa, do kad to bude trajalo i išlo dobro i na razini kvalitete koju su postavili i koju zadržavaju kroz godine koje imaju iza sebe. I to se osjeti i čuje, kroz svih osam studijskih albuma, a bome se osjeti, čuje i vidi kroz ona tri albuma snimljena uživo od kojih, moram to reći, osobno najbolji mi biva zadnji, već spomenuti, Rammstein: Paris. Jednom sam čak rekao, a i dalje stojim iza toga, kako je to najbolji pokazatelj veličine i kvalitete ovog benda. Doživljaj je potpun, sva osjetila su njegovana i mislim kako taj album može predstavljati ugodu onima koji dugogodišnje prate bend, kao i onima koji tek otkrivaju Rammstein i ne znaju kako početi. Ali, ove godine je tu Zeit i sva predanost i usredotočenost trebaju biti na ovom albumu. Svakako preporučujem, po ne znam koji put u ovom tekstu samo, pošto vjerujem kako nećete ostati ravnodušni i kako ćete uživati u glazbi, tekstovima i poruci koja se krije između svega već spomenutog.

 

Za sami kraj, nemam više ništa za nadodati. Album je objavljen pri samom kraju travnja, Rammstein nam je u samo nekoliko godina još jednom potvrdio kako se radi o kolektivu i ljudima koji još uvijek imaju nešto unutar sebe i kako ne misle stati, a svakim albumom i izričajem koji je upečatljiv, prepoznatljiv i poseban ostaju vječno bitni na svjetskoj sceni. Voljeli ih ili ne, možemo se svi složiti oko jedne stvari... A to je činjenica kako i ne možete ne primijetiti i nezainteresirano proći pored bilo čega što ima njihov potpis. Ostali projekti i suradnje koje članovi benda imaju izvan Rammsteina su isto tako podložni raspravama i neslaganjima, ali to je isto tema za neki drugi put. Zeit je tu, a od vas traži samo malo vremena i malo pažnje, ali užitak je siguran. Izuzev toga, podsjećam na mnoge koncertne i festivalske aktivnosti i događanja koja su krenula udarnim ritmom i tempo je dosta neumoljiv, stoga birajte pažljivo i uživajte u glazbi, druženjima i ponovnim susretima. Nekako se čini kako smo zavrijedili. Do sljedećeg puta...

Pročitaj više o temama: rammstein, zeit, industrial rock, edi gruborKalendar

HEILUNG, Eivør, Lili Refrain - 05.12.2022. L56, Ljubljana

05.12.2022. - ponedjeljak

HEILUNG, Eivør, Lili Refrain - 05.12.2022. L56, Ljubljana

Ljubljana, L56
40€ stajanje / 50€ VIP lounge

ZEAL & ARDOR, 13.12.2022., Močvara, Zagreb

13.12.2022. - utorak

ZEAL & ARDOR, 13.12.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
100 kn/120 kn/140 kn

BULLET FOR MY VALENTINE + Jinjer & Atreyu, 11.02.2023., Boćarski Dom, Zagreb

11.03.2023. - subota

BULLET FOR MY VALENTINE + Jinjer & Atreyu, 11.02.2023., Boćarski Dom, Zagreb

Zagreb, Boćarski Dom
190kn/220kn/250kn

KATAKLYSM, SOILWORK, WILDERUN, Zagreb, Boogaloo, 22.04.2023.

22.03.2023. - srijeda

KATAKLYSM, SOILWORK, WILDERUN, Zagreb, Boogaloo, 22.04.2023.

Zagreb, Boogaloo
23 €/27€/31€

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Ferrara, Parco Urbano G. Bassani, 18.05.2023.

18.05.2023. - četvrtak

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Ferrara, Parco Urbano G. Bassani, 18.05.2023.

Ferrara, Parco Urbano G. Bassani
97,50 EUR

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Rim, Circo Massimo, 21.05.2023.

21.05.2023. - nedjelja

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Rim, Circo Massimo, 21.05.2023.

Rim, Circo Massimo
115 EUR

DEPECHE MODE - Zagreb, Arena, 23.07.2023.

23.07.2023. - nedjelja

DEPECHE MODE - Zagreb, Arena, 23.07.2023.

Zagreb, Arena

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Monza, Autodromo di Monza, 25.07.2023.

25.07.2023. - utorak

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Monza, Autodromo di Monza, 25.07.2023.

Monza, Prato della Gerascia, Autodromo di Monza
od 97,75 -115 EUR

Prosinac / 2022

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Must Read

ALTER BRIDGE (+ Mammoth WVH, Halestorm) - Zagreb, Dom Sportova, 26.11.2022.

Izvještaji

ALTER BRIDGE (+ Mammoth WVH, Halestorm) - Zagreb, Dom Sportova, 26.11.2022.
ALTER BRIDGE (+ Mammoth WVH, Halestorm) - Zagreb, Dom Sportova, 26.11.2022. - galerija

Galerije

ALTER BRIDGE (+ Mammoth WVH, Halestorm) - Zagreb, Dom Sportova, 26.11.2022. - galerija
CLUTCH + TIGERCUB + GREEN LUNG (Zagreb, Tvornica Kulture, 25.11.2022.)

Izvještaji

CLUTCH + TIGERCUB + GREEN LUNG (Zagreb, Tvornica Kulture, 25.11.2022.)
LEBANON HANOVER - Zagreb, Močvara, 25.11.2022. - galerija

Galerije

LEBANON HANOVER - Zagreb, Močvara, 25.11.2022. - galerija
IMAGINE DRAGONS sljedeće godine u Puli!

Vijesti

IMAGINE DRAGONS sljedeće godine u Puli!
TOMISLAV GOLUBAN objavio album '20 years on the road'

Vijesti

TOMISLAV GOLUBAN objavio album '20 years on the road'
Zbog ogromnog interesa dodan još jedan zagrebački koncert Josipe Lisac

Vijesti

Zbog ogromnog interesa dodan još jedan zagrebački koncert Josipe Lisac
CLONE AGE objavio je novi singl 'Probudi se'

Vijesti

CLONE AGE objavio je novi singl 'Probudi se'
Najveći plesni spektakl ponovno u Hrvatskoj - Lord of The Dance

Vijesti

Najveći plesni spektakl ponovno u Hrvatskoj - Lord of The Dance
Počeo 13th Zagreb International Blues Festival

Vijesti

Počeo 13th Zagreb International Blues Festival
HEILUNG, Eivør, Lili Refrain - 05.12.2022. L56, Ljubljana

Kalendar

HEILUNG, Eivør, Lili Refrain - 05.12.2022. L56, Ljubljana
ALTIN GÜN - Zagreb, Pogon Jedinstvo, 14.11.2022. - galerija

Galerije

ALTIN GÜN - Zagreb, Pogon Jedinstvo, 14.11.2022. - galerija
ABBA SYMPHONIC Real Tribute Show -  turneja u Hrvatskoj u 2023.

Vijesti

ABBA SYMPHONIC Real Tribute Show - turneja u Hrvatskoj u 2023.
BRUCE SPRINGSTEEN objavio novi album!

Vijesti

BRUCE SPRINGSTEEN objavio novi album!
THE CULT - Under The Midnight Sun

Recenzije

THE CULT - Under The Midnight Sun
M.O.R.T.  ima i novi singl i video spot  'Imam sve'

Vijesti

M.O.R.T. ima i novi singl i video spot 'Imam sve'
IGNITE, Trophy Jump, Zagreb, Vintage Industrial Bar, 10.11.2022. - galerija

Galerije

IGNITE, Trophy Jump, Zagreb, Vintage Industrial Bar, 10.11.2022. - galerija
LAMB OF GOD - Omens

Recenzije

LAMB OF GOD - Omens

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK