7.0

Recenzije - Film

OPERACIJA MINCEMEAT (Operation Mincemeat)

Naziv Operacija Mljeveno meso došao je iz lucinog uma Winstona Churchilla, koji je, kockajući se uz pomoć velike obavještajne prevare, uspio posvađati Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija i time polako preokrenuo tijek Drugog svjetskog rata.

Objavljeno: 22.05.2022. 23:59

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

OPERACIJA MINCEMEAT (Operation Mincemeat)

Žanr: ratna drama

Godina: 2021

Izdavač: Blitz Cinestar / Netflix

Web


Tracklist:
IZVORNO IME: Operation Mincemeat
REDATELJ: John Madden
ŽANR: ratna drama
ULOGE: Colin Firth, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Penelope Wilton, Johnny Flynn, Jason Isaacs
TRAJANJE FILMA: 127 min
GODINA: 2021
DRŽAVA: Velika Britanija
POČETAK PRIKAZIVANJA: 19.05.2022.

Postoje špijunski filmovi i špijunski filmovi, i filmovi o špijunima. I filmovi o tome kako ponekad završavaju špijunske igre. Operacija "mljeveno meso" jedan je od potonjih.

Plus da spomenuta "Operacija" (Mincemeat) ima totalno preuzetan i lud naziv iako je u originaloj ideji bio nešto blaži: "Trout Memo" odnosno "Bilješka Pastrva" oko koje se pak pletu dvije iznimno zanimljive činjenice: prvo, tu je Bilješku vjerojatno posve osmislio i napisao nitko drugi do Ian Flemming dok je još bio član britanske obavještajne službe (da, tvorac tajnog agenta 007 Jamesa Bonda zaista je bio obavještajac), ali je već onda stalno nešto pisao, te se nakon Drugog svjetskog rata i posve posvetio pisanju. 

Druga činjenica vezana za ovaj film - Winston Churchill je mrzio ribe pa je tako promijenio naziv Bilješke kad je ona postala ideja za ratnu operaciju, u "Mljeveno meso" - gdje ćete luđeg početka priče i filma?


I pogodili ste, radi se o istinitim događajima, odnosno ratnoj operaciji koja je promijenila tijek Drugog svjetskog rata u Europi. Radi se od prvom iskrcavanju Saveznika (dakle uključujući Amerikance) na europsko tlo, Siciliju, koje je, radi oštroumnosti i ludosti vođenja obavještajnog rata Britanaca protiv nacista, odlučujuće okrenulo snage u korist Saveznika. 

"Operacija Mincemeat" značila je da su Britanci informacijski samljeli naciste (iako je bilo provlačenje kroz ušicu igle), i smatra se jednom od najvećih obavještajnih pobjeda Drugog svjetskog rata, točnije špijunskih prevara.


Vraćam na Iana Flemminga (čak se i njegov lik nalazi i na onom širem posteru za film, na slici skroz lijevo) - časnika Lieutenant Commandera (nećemo prevoditi u naše časničke rangove) koji je već s tom "Bilješkom Pastrva" jasno pokazao da ima stvarno bujnu maštu, ili kako su u to vrijeme njegovi nadređeni rekli, blesavu i bezveznu. No, "Bilješka Pastrva" nije bačena u koš, gurnuta je u stranu sve dok je nije iskopao Charles Cholmondeley (izvrsni Matthew Macfadyen) bivši pilot britanskog RAF-a, koji je radio za MI5.

No što je zapravo bila "Bilješka Pastrva"
Glavna ideja je bila naravno metafora - da Britanci (kasnije Saveznici) bace udicu nacistima dovoljno uvjerljivu i jaku pa da Hitler "ode u ribolov", ergo Britnaci ulove pastrvu - samo što su na kraju Saveznici ulovili kita, a ne pastrvu.


Razrada te ideje naravno ide na špijunsku operaciju koja je još luđa od svega do sada navedenog (ali nam povijesne/dokumentarne knjige o svjetskim špijunažama kazuju da ni najluđe ideje nisu bile/jesu niti rijetke niti - dovoljno lude) i treba ići otprilike ovako: Churchill je Rooseveltu obećao da će se Saveznici zajedničkim snagama iskrcati na Siciliji u srpnju 1943. kako bi do tada loš tijek rata za Saveznike okrenuli barem na isti odnos snaga s Adolfom Hitlerom, no nacisti su to lako doznali i šest mjeseci prije obećanog iskrcavanja je to bila tajna koju su svi znali uključujući Hitler. Malo bi bilo reći da bi po tom scenariju mljeveno meso bili Saveznici pri iskrcavanju. 

S druge strane, pričalo se i o iskrcavanju saveznika u Grčkoj što je bila zapravo nerealna opcija, kao i za naciste neuvjerljiva, pa tako nisu ni pokušali maknuti nagomilane trupe s Mediterana, a s druge je strane Saveznike doslovno uništavao do krajnjih granica generalfelmaršal Rommel u Africi.

Kako Hitlera uvjeriti da će se Saveznici iskrcati u Grčkoj, a ne na Siciliji? To je bio glavni zadatak grupe koju su vodili Charles Cholmondeley i Ewen Montagu, britanski sudac i časnik britanske mornaričke obavještajne službe, Židov (vrlo uvjerljiv, ali nimalo svježa i intrigantna predstava inače sjajnog Colina Firtha), uz pomoć Montagueove pomoćnice Hester (genijalna Penelope Wilton iz "Downton Abbey" serije i filmova), te još nekolicine task force grupe koja je uključivala i Iana Flemminga među ostalima. 


Spletka je uključivala jedno adekvatno po godinama muško truplo (iz mrtvačnice dakako), kojemu bi se dodijelilo ime, rang, uniforma, fabricirani život, privatni detalji (draga i ljubav) i sve ostalo što jedan čovjek nosi sa sobom kroz život. Tog bi mrtvaca "opskrbili" sa top-secret dokumentima i planom napada koji bi nacistima dokazali da se Saveznici trebaju iskrcati u Grčkoj. Naravno, dokumentacija je bila lažna, ali složena tako da uz sve moguće nacističke provjere nema rupa. Jedino pitanje bilo je hoće li se riba uloviti ili ne - ukratko, hoće li nacisti povjerovati i nakon provjera. Truplo bi Britanci ispustili u južnim španjolskim vodama, Zaljeva Cadiz, gdje bi u konačnici doplutalo do obale i operacija provjeravanja trupla i papira bi se pokrenula po osmišljenim i identificiranim svojim ljudima u Španjolskoj, kao i određenim adekvatnim nacistima kojima je bilo bitno da papiri dođu u ruke i odu sve do osobnog Hitlerovog savjetnika koji bi potom Hitleru iste prezentirao. Iznimno detaljan i kompleksan plan koji je lako mogao krenuti krivo u bilo kojem trenutku. Španjolska je u ono doba bila službeno neutralna, ali s očitim udvaranjem nacistima.

 

Ovo je bio samo grubi nacrt, no "fino tkanje" fabriciranog identiteta Majora Martina kako se truplo zvalo, nije smijelo imati ni najmanju rupu, pa je tako jedna od Hesterinih kolegica, Jean Leslie (odlična Kelly Macdonald) čak dala svoju sliku i pismo koje je Major Martin trebao ponijeti sa sobom u uniformi. Jean je ušla tako i u radnu grupu, i istovremeno u ljubavni trokut, koji to zapravo nije bio.


Da se što pitalo glavnog direktora britanske mornaričke obavještajne službe, Admirala Johna Godfreya (odličan gad Jason Isaacs, Malfoyev tata iz "Harry Potter" filmova), ne bi bilo ništa ni od Pastrve, kita a ni mljevenog mesa. Na sreću, fantastičnog instinkta kakav je bio Winston Churchill - odlučio je on umjesto Admirala da "Operacija Mincemeat" dobije zeleno svjetlo. 


A zeleno svjetlo za film je došlo od Netflixa koji je pak ovaj film ipak gurnuo i u kinodistribuciju pa tako "Operaciju Mincemeat" možete gledati i u našim kinematografima. 

 

Vratit ćemo se još kratko na sam sadržaj jer je bitan za ukupnu ocjenu filma, no nakon ovog podužeg uvoda treba nešto reći i o samom filmu, tehničkim pojedinostima. 

Režiranje su povjerili John Maddenu, koji je za ovakav tipa filmova prilično upitan izbor (u svojoj biografiji ima "Zaljubljenog Shakespearea",  oba filma o "Best Exotic Marigold hotelu", "Mandolinu Kapetana Korelija"... - jasno vam je) i tako se i pokazalo. Nedvojbeno je Madden dobar režiser, ali kako za što.

 

U "Operaciji Mincemeat" su režija, kadrovi, dinamika itd. na mjestu, ali sve skupa ne štima kako je moglo. U rukama nekog senzibinijeg i lukavijeg redatelja (što bi tek Spielberg napravio od ove priče, sjetimo se samo fantastičnog "Mosta špijuna"), koji, ako je problem u scenariju (Michelle Ashford po knjizi Bena Macintyrea) trebao znati kako ispraviti scenarij i to i učiniti.

Film ocjenom 7.0 ne može biti loš, zar ne? No, nije slučajno onaj dugi uvod. Ne čini li vam se da ovako intrigantna i nevjerojatna priča o obavještajnom ratu s idejom trupla koji dopluta do "neutralne" Španjolske s top secret dokumentima zaslužuje veličanstvenu obradu?
Ovo je mogao biti film godine, a zapravo je mali podbačaj, i da nema te istinite, lude priče i baš iznimnog ansambla glumaca... ta 7.0 je zapravo više njima i povijesnoj istini.

Da se razumijemo, film je jako dobar i provest ćete zabavnu i ugodnu večer uz veliko platno ili TV ekran, no, kao i ja, nećete se oteti dojmu da ste pogledali pomalo "ofrlje" napravljen film. Na koncu, povijesni doseg "Operacije Mincemeat" to i zaslužuje.


Puno previše dijaloga koji nisu pretjerano ni efektni ni potrebni, puno previše šetnje i praznog hoda, taj spomenuti ljubavni trokut (Ewan, Charles i Jean - i ne nije Major Martin uključen!) koji je, onako je i nije trokut, pa ta romantična pričica Jean i Ewana koja ima tu neku čak centralnu poziciju u drugom dijelu filma što nikako ne treba imati, uz opet "ofrlje" ocrtanu Ewanovu obitelj i njihove odnose...pa tu je onda "nakalemljena" sporedna priča Ewanovog brata Ivora za kojeg se sumnja da je komunistički (ruski) špijun... kažem "nakalemljena" jer ne teče prirodno i fluidno. Previše se toga (ne)zbiva u preparaciji do Chruchillovog "GO!" same Operacije, a minimalno vremena se odvija sam zaplet koji je najvažniji i za film i povijest. 

No pojašnjenje i posveta na kraju filma je na mjestu: Major Martin je zapravo bio beskućnik Glyndwr Michael koji je preminuo od trovanja otrovom za štakore. Što je zapravo bilo dobro za Operaciju jer se taj otrov, nakon što je truplo plutalo u vodi, nije mogao detektirati na autopsiji. Četrdeset i pet godina nije se znalo čije je tijelo "odradilo" taj posao koji je u konačnici posvađao Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija. 


I na kraju svega, Velšanin Glyndwr Michael je zaslužio i nešto bolji film.

 

 

Pročitaj više o temama: Operation Mincemeat, John Madden, ratna drama, Colin Firth, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Penelope Wilton, Johnny Flynn, Jason Isaacs, film, filmska recenzija, Anastazija Vrzina, 2022, Netflix, Blitz Cinestar, Ian Flemming, trout memoKalendar

'Glasno s tvrđave' - Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila, 14.07.-18.08.2022.

14.07.2022. - četvrtak

'Glasno s tvrđave' - Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila, 14.07.-18.08.2022.

Šibenik, Tvrđava sv. MIhovila
130 kn - 150 kn

ARCTIC MONKEYS - Pula, Arena, 16.08.2022.

16.08.2022. - utorak

ARCTIC MONKEYS - Pula, Arena, 16.08.2022.

Pula, Arena
loža 559 kn, parter 499 kn, tribine 479 kn, travnjak 299 kn

NUNSLAUGHTER, BEZDAN, 17.08.2022., Močvara, Zagreb

17.08.2022. - srijeda

NUNSLAUGHTER, BEZDAN, 17.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
80 kn / 100 kn

TAME IMPALA - Pula, Arena, 17.08.2022.

17.08.2022. - srijeda

TAME IMPALA - Pula, Arena, 17.08.2022.

Pula, Arena
550 kn loža / 500 kn parter stajanje / 480 kn tribine / 300 kn travnjak stajanje.

SABATON, 19.08.2022., Ljetna pozornica, Opatija

19.08.2022. - petak

SABATON, 19.08.2022., Ljetna pozornica, Opatija

Opatija, Ljetna pozornica
300 kn

HYPERDONTIA, 22.08.2022., Močvara, Zagreb

22.08.2022. - ponedjeljak

HYPERDONTIA, 22.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
70kn/90kn

STONED JESUS, 23.08.2022., Močvara, Zagreb

23.08.2022. - utorak

STONED JESUS, 23.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
110/140 kn

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.

27.08.2022. - subota

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.

Zagreb, Velesajam, Paviljon 9
265 kn (250 kn + troškovi transakcije)

MGLA, 04.09.2022., Boogaloo, Zagreb

04.09.2022. - nedjelja

MGLA, 04.09.2022., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Močvara
160kn/180kn/200kn

RAGE AGAINST THE MACHINE, 17.09.2022., Arena Zagreb, Zagreb

17.09.2022. - subota

RAGE AGAINST THE MACHINE, 17.09.2022., Arena Zagreb, Zagreb

Zagreb, Arena Zagreb
820kn, 690 kn, 650kn, 550 kn, 450 kn

Kolovoz / 2022

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Must Read

Otkazana nadolazeća europska i britanska turneja RAGE AGAINST THE MACHINE

Vijesti

Otkazana nadolazeća europska i britanska turneja RAGE AGAINST THE MACHINE
NEPODNOŠLJIVA TEŽINA GOLEMOG TALENTA (The Unbearable Weight of Massive Talent)

Recenzije - Film

NEPODNOŠLJIVA TEŽINA GOLEMOG TALENTA (The Unbearable Weight of Massive Talent)
Preminula OLIVIA NEWTON-JOHN, zvijezda 'Briljantina'

Vijesti

Preminula OLIVIA NEWTON-JOHN, zvijezda 'Briljantina'
LAČNI FRANZ - Rijeka, Zvečka, 04.08.2022.

Kalendar

LAČNI FRANZ - Rijeka, Zvečka, 04.08.2022.
GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022.

Izvještaji

GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022.
MOTOVUN 2022: Dodjelom nagrada i zdravicom završena još jedna motovunska filmska avantura

Vijesti

MOTOVUN 2022: Dodjelom nagrada i zdravicom završena još jedna motovunska filmska avantura
GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022. - galerija

Galerije

GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022. - galerija
SADISTIC INTENT, Sijjin - Zagreb, Močvara, 21.07.2022. - galerija

Galerije

SADISTIC INTENT, Sijjin - Zagreb, Močvara, 21.07.2022. - galerija
THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022.

Izvještaji

THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022.
THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022. - galerija

Galerije

THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022. - galerija
PEARL JAM - Budimpešta, Papp László Sportaréna, 12.07.2022.

Izvještaji

PEARL JAM - Budimpešta, Papp László Sportaréna, 12.07.2022.
The ROLLING STONES sutra u Beču

Vijesti

The ROLLING STONES sutra u Beču
JUDAS PRIEST + THE DEAD DAISIES - Ljubljana, Stožice, 12.07.2022.

Izvještaji

JUDAS PRIEST + THE DEAD DAISIES - Ljubljana, Stožice, 12.07.2022.
KISS - Zagreb, Arena,  09.07.2022.

Izvještaji

KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022.
KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022. - galerija

Galerije

KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022. - galerija
REPETITOR sutra ipak u Tvornici kulture

Vijesti

REPETITOR sutra ipak u Tvornici kulture
GREEN River Fest 06.07.- 02.10.2022.

Vijesti

GREEN River Fest 06.07.- 02.10.2022.
POST FACTUM: Moj prvi INmusic festival

Kolumne

POST FACTUM: Moj prvi INmusic festival

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK