Kolumne

NAJBOLJE TV SERIJE U 2021. GODINI

Klasični kanali su odavno prevaziđeni a platforme poput, HBO, Netflixa, Disneya+ i Amazona dominiraju već odavno kada su serijali u pitanju, a izbor je toliko širok i raznolik da je naše uredništvo imalo dosta težak posao izabrati Top 10.

Objavljeno: 05.01.2022. 22:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

NAJBOLJE TV SERIJE U 2021. GODINI

Na početku spomenuta širina u produkciji TV serija na (primarno) streaming servisima našem je uredništu zadala prilično težak zadatak: nitko nije pogledao sve serije s naše top liste i svatko je imao svoju koja je sadržavala naslove koje drugi nužno nisu uopće imali.

Iako je ovu godinu obilježila druga sezona globalne COVID pandemije i bolni izostanak kino programa, streaming platforme kao da su odriješile kesu i podarile nam uistinu zanimljivu „televizijsku“ godinu. Novo normalno natjeralo je studije da i svoje animirane uratke stave rame uz rame s onim igranima.


Pa iako možemo reći koliko ljudi toliko čudi, u ovaj popis svakako bi stalo još par naslova poput posljednje sezona „Rick and Mortya", „Ted Laso“, pa i definitivno „Brand New Cherry Flavor“, no 'ko za vraga, dobili smo popis vizualnih ostvarenja koje je nemoguće realizirati bez animacije i specijalnih efekata.  Uživajte!

 

10. The Wheel of Time (Amazon Prime Video)

Ovu Amazonovu seriju neki su proglašavali čak i boljom od "Game of Thrones" jer je konciznija, a znamo što se dogodilo s potonjom u zadnje dvije sezone. "The Wheel of Time" je tek na drugoj, pa ima vremena za pokvariti se. Ipak, nije to još na razini "Prijestolja", ali je serija zaista odlična.

 

 

9. Loki / Hawkeye / Wanda Vision / What If (Disney+)

Na deveto mjesto smo stavili mix Marvelovih serija:  Nakon filma: „Avengers: Endgame“, Marvel nam je na kapaljku počeo puštati teasere za novu filmsku fazu, dokazujući da ne samo da si mogu dozvoliti raskošnu produkciju, nego i stvoriti dovoljno zanimanja za neke malo sporednije likove a pritom koristiti luksuz eksperimentiranja kakvog si rijetko tko može priuštiti. Sukus toga je zanimljiva gomila naslova koji svakako imaju svoj uspone i padove. „WandaVision“ nam je donijela sasvim unikatni pristup pričanju priče gdje smo svakom sljedećom epizodom otkrivali veliko WTF?! Kroz enigmatske epizode s balansom posvete klasičnim TV serijama, razbijanju zidova strukture serije, a da oni ipak ostanu čvrsto stajati između likova i serije. U svakom slučaju izuzetno televizijsko iskustvo s pomalo slatko/kiselim finalom.

Slijedio je maleni animirani dragulj u vidu „What If...?!“ ilti „što bi bilo kad bi bilo" - dekonstrukciji Marvelovog svemira kroz varijacije na poznate priče iz stripova i filmova.  Animacija je ovdje svakako doprinijela da vizualni apetiti ne dostignu astronomske cifre budgeta, baš kao i uvelike jeftiniji glumci koji su posudili svoje glasove umjesto nekih od razvikanih zvijezda, pa iako je ovo valjda bila zadnja prilika da čujemo nedavno preminulog Chadwicka Bosemana u njegovoj animiranoj verziji.


Za „Hawkeye“ ćemo reci da je simpatična i zabavna razbibriga. Ne savršena, ali sviđa nam se koliko je slojevitosti napokon dobio u filmovima podosta marginaliziran lik kojeg i dalje maestralno tumači Jeremy Renner.
I van kontinuiranog redoslijeda, za kraj smo ostavili „Loki“.  Sam naslov nas je natjerao da iščekujemo samostalnu avanturu svakako omiljenog bad boya, još dok nismo znali hoće li dobiti vlastitu seriju ili film.
Da se razumijemo, serija "Loki" stvarno ima svojih genijalnih momenata. Odlična kemija i urenebes koji stvaraju Tom Hiddleston i Owen Wilson savršeno je upotpunjena sa urnebesnim „lore“ forama skrivenim u slojevima narativa, od kojih nam je „Aligator Loki“ definitivno omiljen.

Međutim, onaj „wicked“ Loki kojeg smo upoznali u Asgardu, koji je bio toliko super u prvim Avengersima, kao svoja neprilična „varijanta“ ovdje je pomalo... kastriran. Tako i ako shvatimo da se ovdje zapravo ne radi o njemu, koliko god uživali u svakoj narednoj epizodi, serija uza sve ostavlja malo gorak okus, sumnje i laganog razočaranja. Jesu li tome razlog velika očekivanja ili kultni status koji je Hiddleston priskrbio ovom voljenom zločestom dečku ili jednostavno onanijski kraj s umjetnom milenijskom verzijom Matrixova „Arhitekta“.
Da, naravno da očekujemo sljedeću sezonu i to baš svake spomenute serije!

 

 

8. Shadow and Bone (Netflix)

Serija je je definitivno iznenađenje. Iako počinje potpuno zbunjujuće, svakom sljedećom epizodom jače smo uvučeni i s više razumijevanja pratimo svijet koji nam se prikazuje te istovremeno postajemo povezaniji s likovima, shvaćajući koliko je prostrana gradacija nijansi sive između svjetla i tame u njima. Prekrasno dočaran svijet, odlična glumačka postava intrigantnih likova dovoljna je preporuka za ovo ugodno iznenađenje. Sljedeća sezona očekuje nas u travnju.

 

 

7. Time (BBC One)

"Time" je "gadna" dramska serija s teškom pričom. Nitko od nas nije svetac niti je itko od nas grešnik u cijelosti. Mini-serijal od tri dijela Jimmy McGoverna prikazuje to na posebno napet način prateći dva muškarca: novog zatvorenika Marka (Sean Bean) i veterana čuvara Erica (Stephen Graham) — kako mikroupravljaju zatvorske krize s obiju strana rešetki. Oba su glumca u vrhunskoj formi: Bean kao alkoholizirani učitelj koji nesrećom završi u zatvoru: prikazujući fine nijanse senzibilnijeg ljudskog karaktera koji je prisiljen naglo očvrsnuti u brutalnoj novoj okolini, a Graham daje sve da nam približi čuvara toliko da gledatelju bude stalo do njega i kompromisa svojih vrijednosti koje radi. Bilo da ih gledamo zajedno ili u zasebnim scenama, napetost i interes u seriji ne posustaje - nalazeći nešto čovječnosti u nehumanom sustavu. 

 

 

6. The Witcher (Netflix)

U svojoj drugoj sezoni "The Witcher" donosi podosta linearniju priču, pa je seriju lakše pratiti. Ponešto manje hypea, ali više akcije. I da ne dužimo, neizostavna lektira za sve fanove uz bonus animirane epizode u vidu prequela filma: „The Witcher: Nightmare of the Wolf“.

 

 

5. Arcane (Netflix)

Bez obzira igrate li računalne igre, jeste li ljubitelj animiranih serija ili smatrate da je sve to tek za djecu, "Arcane" nikako nemojte propustiti. Nikako! Iako smo očekivali tek šarenu razbibrigu dobili smo potpunu eksploziju neodoljive steam punk art deco estetike, pomiješane s odličnom karakterizacijom likova koji su psihološko toliko bogato slojeviti koliko je i spomenuta animacija bogata detaljima i mikro gestama. "Arcane" je pokazatelj kako pravilno pričati priču u vizualnom mediju i svakako se nije slučajno našla pri vrhu ove liste. Koliko se toga kvalitetno može ispričati na kroz čisti vizual i kako vrhunski predstaviti do tada nepoznate likove publici, ne izostavljajući želje, stremljenja i motivacije čak niti kod onih tek naizgled nevažnih. Ugođaj, glazba, animacija, kadriranje, profiliranje likova i glasovna postava istih, te priča koja nimalo ne podcjenjuje inteligenciju gledatelja, a u isto vrijeme je u stanju ponuditi vizualni spektakl, natjerala nas je da ovoj animiranoj priči damo prednost čak i pred daleko skupljim i agresivnijim produkcijama.
Količina nagrada i nominacija, kao i impresivna ocjena na IMDb nikako nije slučajna i nezaslužena, a mi ćemo se nastojati strpiti još punu godinu do nove sezone.

 

 

4. For All Mankind  (Apple TV+)

U drugoj sezoni serija je savršeno zaokružila priču američkog svemirskog programa u ovoj satiričnoj alternativnoj povijesti i uz par suza doveo nas do sadašnjosti. Ukoliko do sada niste pratili ovu iznimnu seriju koju odlikuje pametna priča i briljantna glumačka postava, ne želimo vam ništa više „spojlati“ i govoriti, doli čiste preporuke!  

 

 

3. The Expanse (Amazon Prime Video)

Što više reći o ovoj seriji što već nismo početkom godine u recenziji, osim da je krenula šesta, posljednja sezona i nimalo ne zaostaje za već rečenim, naprotiv!  Ako je do sada niste pratili krajnje vam je vrijeme da krenete!

 

 

2. Squid Game (Netflix)

O ovoj je seriji već sve rečeno, no: da, serija je korejska, da radnja je kao iz Hrvatske. Ako ste jedan od onih koji će reći, "ne želim to gledati jer je razvikano, plus da je iz Koreje", podsjetiti ćemo vas samo da su ista bila nominirana za Zlatni Globus. Dakle Koreanci ili ne, serija zaslužuje svaku pohvalu, samim time što će vas na podjednako na tjerati na  strah, gnušanje, smijeh i plač. 

 

 

1. Foundation (Apple TV+)

"Foundation" je dokaz kako trenutna mega popularnost i hiperprodukcija SF sadržaja nimalo ne pati od zasićenja, te da je Apple odlučio da napokon posjedujemo dovoljno kompetentnu računalnu tehnologiju kako bi dostojno profitirali i od jednog od značajnijih i kultnih djela nastajalih tijekom jedne cijele dekade u polovici prošlog stojeća iz pera Isaaca Asimova. Ne, zasigurno, baš poput serije "The Expanse", niti "Foundation" nije za svakoga. Ali slojevita priča koja se razvija kroz stoljeća natjerati će svakog fana znanstvene fantastike da ne propusti niti jednu epizodu pa makar sociologija, psihologija, eugenika pa čak i matematika suvereno i ponekad vidljivo monotono dominiraju nad samom akcijom, ali i stavljaju u našu svijest mnogo više pitanja no što su voljni ponuditi odgovora. Drago nam  je kako je ova serija komplicirane priče i tematike dobila konačno svoju ekranizaciju s vrlo ozbiljnim pristupom. Pa ipak se radi o književnom predlošku koji je ostavio traga i udario temelje za mnoga djela kasnije, od "The Dune" do "Star Warsa", i dalje….
Odlična glumačka postava, odličan ugođaj, odlična realizacija tjera nas da s nestrpljenjem očekujemo sljedeću sezonu.

 

 

 

 

Pročitaj više o temama: top lista TV serija, TV, televizijski program, netflix, disney+, apple TV, bbc one, amazone, serije, izbor uredništva, foundation, the expanse, squid game, arcane, time, The Wheel of time, Shadow and Bone, the witcher, For All Mankind, 2021Kalendar

'Glasno s tvrđave' - Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila, 14.07.-18.08.2022.

14.07.2022. - četvrtak

'Glasno s tvrđave' - Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila, 14.07.-18.08.2022.

Šibenik, Tvrđava sv. MIhovila
130 kn - 150 kn

ARCTIC MONKEYS - Pula, Arena, 16.08.2022.

16.08.2022. - utorak

ARCTIC MONKEYS - Pula, Arena, 16.08.2022.

Pula, Arena
loža 559 kn, parter 499 kn, tribine 479 kn, travnjak 299 kn

NUNSLAUGHTER, BEZDAN, 17.08.2022., Močvara, Zagreb

17.08.2022. - srijeda

NUNSLAUGHTER, BEZDAN, 17.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
80 kn / 100 kn

TAME IMPALA - Pula, Arena, 17.08.2022.

17.08.2022. - srijeda

TAME IMPALA - Pula, Arena, 17.08.2022.

Pula, Arena
550 kn loža / 500 kn parter stajanje / 480 kn tribine / 300 kn travnjak stajanje.

SABATON, 19.08.2022., Ljetna pozornica, Opatija

19.08.2022. - petak

SABATON, 19.08.2022., Ljetna pozornica, Opatija

Opatija, Ljetna pozornica
300 kn

HYPERDONTIA, 22.08.2022., Močvara, Zagreb

22.08.2022. - ponedjeljak

HYPERDONTIA, 22.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
70kn/90kn

STONED JESUS, 23.08.2022., Močvara, Zagreb

23.08.2022. - utorak

STONED JESUS, 23.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
110/140 kn

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.

27.08.2022. - subota

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.

Zagreb, Velesajam, Paviljon 9
265 kn (250 kn + troškovi transakcije)

MGLA, 04.09.2022., Boogaloo, Zagreb

04.09.2022. - nedjelja

MGLA, 04.09.2022., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Močvara
160kn/180kn/200kn

RAGE AGAINST THE MACHINE, 17.09.2022., Arena Zagreb, Zagreb

17.09.2022. - subota

RAGE AGAINST THE MACHINE, 17.09.2022., Arena Zagreb, Zagreb

Zagreb, Arena Zagreb
820kn, 690 kn, 650kn, 550 kn, 450 kn

Kolovoz / 2022

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Must Read

Otkazana nadolazeća europska i britanska turneja RAGE AGAINST THE MACHINE

Vijesti

Otkazana nadolazeća europska i britanska turneja RAGE AGAINST THE MACHINE
NEPODNOŠLJIVA TEŽINA GOLEMOG TALENTA (The Unbearable Weight of Massive Talent)

Recenzije - Film

NEPODNOŠLJIVA TEŽINA GOLEMOG TALENTA (The Unbearable Weight of Massive Talent)
Preminula OLIVIA NEWTON-JOHN, zvijezda 'Briljantina'

Vijesti

Preminula OLIVIA NEWTON-JOHN, zvijezda 'Briljantina'
LAČNI FRANZ - Rijeka, Zvečka, 04.08.2022.

Kalendar

LAČNI FRANZ - Rijeka, Zvečka, 04.08.2022.
GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022.

Izvještaji

GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022.
MOTOVUN 2022: Dodjelom nagrada i zdravicom završena još jedna motovunska filmska avantura

Vijesti

MOTOVUN 2022: Dodjelom nagrada i zdravicom završena još jedna motovunska filmska avantura
GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022. - galerija

Galerije

GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022. - galerija
SADISTIC INTENT, Sijjin - Zagreb, Močvara, 21.07.2022. - galerija

Galerije

SADISTIC INTENT, Sijjin - Zagreb, Močvara, 21.07.2022. - galerija
THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022.

Izvještaji

THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022.
THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022. - galerija

Galerije

THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022. - galerija
PEARL JAM - Budimpešta, Papp László Sportaréna, 12.07.2022.

Izvještaji

PEARL JAM - Budimpešta, Papp László Sportaréna, 12.07.2022.
The ROLLING STONES sutra u Beču

Vijesti

The ROLLING STONES sutra u Beču
JUDAS PRIEST + THE DEAD DAISIES - Ljubljana, Stožice, 12.07.2022.

Izvještaji

JUDAS PRIEST + THE DEAD DAISIES - Ljubljana, Stožice, 12.07.2022.
KISS - Zagreb, Arena,  09.07.2022.

Izvještaji

KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022.
KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022. - galerija

Galerije

KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022. - galerija
REPETITOR sutra ipak u Tvornici kulture

Vijesti

REPETITOR sutra ipak u Tvornici kulture
GREEN River Fest 06.07.- 02.10.2022.

Vijesti

GREEN River Fest 06.07.- 02.10.2022.
POST FACTUM: Moj prvi INmusic festival

Kolumne

POST FACTUM: Moj prvi INmusic festival

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK