Kalendar

LJETO U MSU 2021: MATEJ MEŠTROVIĆ & BORNA ŠERCAR - Zagreb, MSU, 10.07.2021.

Program Muzeja suvremene umjetnosti je okosnica urbane kulture Zagreba u ljetnim mjesecima i omiljeni sadržaj za posjetitelje, a ove godine Ljeto u MSU održava se 8. put.

Objavljeno: 14.06.2021. 13:35

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

LJETO U MSU 2021: MATEJ MEŠTROVIĆ & BORNA ŠERCAR - Zagreb, MSU, 10.07.2021.

Datum i vrijeme: 10.07.2021. 20:00

Mjesto: Zagreb

Lokacija: Muzej suvremene umjetnosti

Cijena ulaznice: 79 kn

Ljeto u MSU jedno je od središnjih kulturnih i zabavnih događanja tokom ljetnih mjeseci u Zagrebu. Ovaj program Muzeja suvremene umjetnosti je okosnica urbane kulture Zagreba u ljetnim mjesecima i omiljeni sadržaj kako za lokalne posjetitelje, tako i za goste i turiste koji se zateknu u gradu . 2021. godne Ljeto u MSU održava se 8. put.

Program donosi presjek aktualnih događanja, velikih zvijezda, ali i najnovijih umjetničkih otkrića na multidisciplinarnoj umjetničkoj sceni, kako kad se radi o sceni grada Zagreba, tako i Hrvatske, ali i regije i svijeta. Tradicionalno se održava tokom 6 subota u lipnju i srpnju u popodnevnim i večernjim satima. Ljeto u MSU 2021. godine uključuje posjet aktualnim izložbama u MSU, filmsku projekciju, performanse i na kraju večeri koncert.

O  P R O G R A M U

KONCERTI

5. 6. Zagreb Calling: Ivan Grobenski, ŽEN, Klinika Denisa Kataneca
12. 6. Porto Morto
19. 6. Matija Dedić
26. 6. Sacher
3. 7. Mimika Orkestar
10. 7. Matej Meštrović & Borna Šercar

I. GLAZBENI PROGRAM  

1. Zagreb Calling 

Ulaz od 19.30, a koncert počinje u 20 sati.

Hrvatska ima nikad jaču, raznovrsniju i talentiraniju alternativnu scenu. Tri benda iz  kompilacije „Zagreb Calling: Generacija bez refrena“ nastupaju na platou MSU: Ivan Grobenski, Klinika Denisa Kataneca i ŽEN!

Ivan Grobenski

„Odmetnik u kantautorskim vodama“ objavio je tri samostalna albuma (Lessons in Life and Love, On Death & Other Problems i Siromahi & Lazari), tri live albuma (Live Lessons, IG and the Broken Heavenly Orchestra Live from Hell i Zacharana Mochvara FB Live Session) i Island Life EP. Pjesma „Kmica kmici grize repa“, s kompilacije Zagreb Calling je nokturno i bavi se jednom od najstarijih tema iz književnosti – kako stvari koje pod danjim svjetlom doživljavamo sasvim benignima postaju zlokobne kad padne mrak. Tekst je inspiriran mitologijom Prekodravlja i djelomično Sudetinom kratkom pripovijetkom Mor. Verziju pjesme koja se pojavljuje na kompilaciji je aranžirao Leo Beslać.

Klinika Denisa Kataneca

Psihodelični avant folk bend Klinika Denisa Kataneca je četvorka predvođena dečkom iz Dubrave koja melje sve pred sobom i rastavlja vas na komadiće emocijama svih boja. Denis je u zadnjih deset godina, sa svojih desetak albuma postao kultno ime nošeno za*ebanim vokalom i začudnim stihovima punim gorčine i neodoljive ljepote. Estetika mraka i lošeg, u novom, blještavom odijelu, dolazi na krilima albuma Jada Jada kojeg kritičari unisono proglašavaju za jedan od najboljih albuma 2020 godine. Bend čine: Branimir Norac, Vinko Vujec, Karlo Cmrk i Denis Katanec.

ŽEN

Audio-vizualni projekt osnovan 2010. Albumi „I onda je sve počelo“ (2013) i „Jantar“ (2015), plasirali su ih među najprodornije i najsvježije bendove šire regije. ŽEN su nastupile na brojnim većim europskim festivalima (Europavox, Colours of Ostrava, Tallinn Music Week, Eurosonic, INmusic, Welcome to the Village...) i klubovima od Balkana do Baltika, od Atlantika do Visle. Od 2017. godine udružuju su snage s Moonlee Records, što je urodilo njihovim trećim albumom „Sunčani ljudi“. 2020 godine izdaju kompilacijski album Blender sa remixima pjesama sa prethodna tri albuma. Za kompilaciju „Zagreb Calling: Generacija bez refrena“ odabrale su pjesmu Opet Gange.

Idejni začetnik kompilacije je producent Vedran Peternel, materijal je sniman u zagrebačkom klubu Kset, a izdanje je na vinilu i digitalnim servisima objavio Menart. Na ploči su se uz troje spomenutih izvođača predstavili još i Sfumato, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto.

 

2. Porto Morto

Jedan je od produkata zagrebačkog JeboTon kolektiva, a njihov glazbeni smjer temelji se na mješavini art rocka, progresivnog popa i indie elektronike. Nakon sjajno prihvaćena prva dva studijska albuma otvara treće poglavlje novom pjesmom  „Čekam ih“. Radi se o najavnom singlu njihova sljedećeg albuma. Fantastično prihvaćen album „Portofon" (2019.), s kojeg na prvu osvaja suradnja s Darkom Rundekom na singlu „Hodaj“, priskrbio im je tri nominacije za Porin. Prepoznatljivost grade i po naglašenom vizualnom izrazu koji je u detalje razrađen u videospotovima i na pozornici. Novim albumom i singlom najavljuju novi scenski identitet, ali i novu eru svoje karijere.

 

3. Matija Dedić

Od pete godine svira klasičnu glazbu. Nakon završene srednje glazbene škole, 1991. odlazi u Graz gdje upisuje Jazz akademiju. Privatne sate imao je kod Johna Taylora iz Kölna, Hala Galpera, Billa Dobinsa i Barrya Harrisa. Diplomirao je 1997. godine u klasi profesora Haralda Neuwirtha. Svira s vlastitim sastavom Boilers Band i Tamarom Obrovac i njezinim kvartetom, a krajem 90-ih osniva Marija Dedić Trio, u kojem izvodi i autorska djela. Album Octopussy (1998) proglašen je jednim od najboljih debitantskih albuma zadnjih 10 godina. Matija je nakon toga osvojio preko 25 nagrada Porin u različitim kategorijama, nagrade Crni Mačak, Mega Music Award, destetak nagrada za najboljeg instrumentalistu godine. S njim u sastavu još sviraju iskusni jazz glazbenici iz kvarteta Tamare Obrovac, Žiga Golob (kontrabas) i Krunoslav Levačić (bubnjevi). Tijekom godina svirao je u dvoranama poput Lincoln Center u New Yorku, Olympia u Parizu. Nastupa po cijelom svijetu i spada u vrlo rijetke domaće glazbenike posljednjih godina koji surađuju sa izrazito etabliranim glazbenicima iz sjeverne Amerike. Album posvećen preminulom ocu, Matija svira Arsena, iz 2015. proglašen je najboljim albumom te ujedno i najprodavanijim u Hrvatskoj i nagrađen s šest nagrada Porin. Privatno se usavršava kod Barrya Harrisa, jednog od najvećih jazz glazbenika.

 

4. Sacher

Bend Sacher na Ljeto u MSU stiže u trenutku  u kojem se dovršava i njihov novi album „Bas Kapital“. Prehodni album „Biser, ambra, jantar“ s četrnaest songova, (do sada je objavljeno šest singlova, a barem četiri slijede), izišao je 2019. godine. Sacher čini više izuzetnih mladih glazbenika, Miljan Bakić i Ivan Beuc na gitarama, Dragan Brkljačić Faca na bubnjevima, a pjeva Filip Riđički, koje je okupio osnivač Srđan Sacher, legenda od doba novog vala do danas. Sacher je osnivač bendova Haustor i Vještice, autor je najvećeg hita i albuma novog vala – pjesme „Moja prva ljubav" (Djevojke u ljetnim haljinama) i albuma „Treći svijet". Dobitnik je tri nagrade Porin za album Vještica „Kradljivac srca". Jedini u Hrvatskoj koristi Kyme - računalno okruženje za kreativni sound design. Basist, pjesnik, putnik, Sacher je i autor glazbe za četrdesetak dokunentarnih filmova, više od sto trideset epizoda dokumentarnih serija, desetak kazališnih predstava i nekoliko animiranih filmova. Do ljeta bi trebao izići i dvostruki live-album Vještica iz Kulušića, a nedavno je na vinilu reizdan prvi album Haustora. U pripremi je i reizdanje „Trećeg svijeta".

 

5. Mimika orkestar

Alternativni jazz, world i progressive orkestar iz Londona osnovao je saksofonist i skladatelj Mak Murtić. Orkestar trenutno radi na projektu koji se bavi mediteranskom glazbom, odnosno jazzom / third streamom, mediteranskim krajolicima i narječjima u sklopu scensko-narativnog nastupa. Ovaj projekt rađen je u doba pandemije i vezan je uz istraživanje izolacije, ali ujedno i povezanosti Mediteranskih otoka sa svijetom. Orkestar u ljeto 2021 nastupa premijerno sa materijalom s novog nosača zvuka „Altur Mur“. Posljednji album Mimika orkestra „Bozanstva Zemlje i Vode“ bavi se staroslavenskom mitologijom i na njega je utjecala glazba s ovih podrucja uz utjecaje big band-a i progresivnog jazz/rocka te suvremene glazbe.

 

6. Meštrović & Šercar

Neobični i atraktivni nastupi iskusnih glazbenika često kombiniraju instrumente klasične glazbe, poput klavira, s posve alternativnim i eksperimentalnim izvorima zvuka poput boca ili automobilskih  felgi.

Matej Meštrović vrlo  je svestran umjetnik. Godine 2018. postao je prvi hrvatski kompozitor koji je imao praizvedbu vlastitog djela - Dunavske Rapsodije – u dvorani Carnegie Hall – Stern. Autor je glazbe za 3 hrvatska paviljona na svjetskim izložbama EXPO – Šangaj, Hannover, i Lisabon. Nagrađen je Nagradom Grada Zagreba i brojnim drugim nagradama. Njegov CD “Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos” uvršten je na Spotifylistu 50 klasičnih izdanja. Album “3 Rapsodije za klavir i orkestar” snimljen sa Zagrebačkom Filharmonijom, prvi je službeni CD u povijesti tog orkestra za američko tržište. Američka kritika proglasila je Mateja Meštrovića hrvatskim John Williamsom.

Bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar svira, piše filmsku i  kazališnu glazbu, djeluje u Zagrebačkoj filharmoniji i više drugih orkestara. Nastupa i u više sastava koji se bave jazz glazbom. Surađivao je s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem i Gabi Novak, Michelom Legrandom, Miljenkom Prohaskom, Boškom Petrovićem, Terezom Kesovijom, Oliverom i drugima. Suosnivač je trija Boob–n–yar s kojim izvodi autorske kompozicije i klasične udaraljkaške skladbe. Dobitnik je nagrada Status za najperspektivnijeg mladog glazbenika na području jazza 1999. i za najboljeg jazz bubnjara 2014. godine. Nagrađen je i Porinom 2011. i 2013. (za skladbu „Melancholy“ sa albuma „Nehaj“). S Jazzianom Croaticom ima zapažene nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Anastazija Vržina

Proofread by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: ljetu u MSU, MSU, muzej suvremene umjetnosti, zagreb, matej meštrović, borna šercar, 19.06.2021, koncertKalendar

PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS,11.09.2021., Dvorište ALU, Zagreb

11.09.2021. - subota

PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS,11.09.2021., Dvorište ALU, Zagreb

Zagreb, Dvorište Akademije likovnih umjetnosti

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

06.11.2021. - subota

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

Ljubljana, dvorana Stožice

GOJIRA, 31.01.2022., Tvornica kulture, Zagreb

31.01.2022. - ponedjeljak

GOJIRA, 31.01.2022., Tvornica kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
200 kn/230 kn/260 kn

BULLET FOR MY VALENTINE, 12.02.2022., Tvornica Kulture, Zagreb

12.02.2022. - subota

BULLET FOR MY VALENTINE, 12.02.2022., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
180/200/230 kn

FUTURE ISLANDS - Zagreb, Tvornica Kulture, 05.03.2022.

05.03.2022. - subota

FUTURE ISLANDS - Zagreb, Tvornica Kulture, 05.03.2022.

Zagreb, Tvornica Kulture
140 kn pretprodaja /160 kn / 190 kn na dan koncerta

A Place To Bury Strangers - Zagreb, Močvara, 24.03.2022.

22.03.2022. - utorak

A Place To Bury Strangers - Zagreb, Močvara, 24.03.2022.

Zagreb, Močvara
90 kn/ 110 kn na dan koncerta

FINK, 10.05.2022., Tvornica Kulture, Zagreb

10.05.2022. - utorak

FINK, 10.05.2022., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
120 kn/140 kn

WILLIAM DUVALL - Zagreb, Tvornica Kulture, 11.05.2022. (novi datum!)

11.05.2022. - srijeda

WILLIAM DUVALL - Zagreb, Tvornica Kulture, 11.05.2022. (novi datum!)

Zagreb, Tvornica Kulture
100 kn/130 kn

GOD IS AN ASTRONAUT - Zagreb, Močvara, 25.05.2022.

25.05.2022. - srijeda

GOD IS AN ASTRONAUT - Zagreb, Močvara, 25.05.2022.

Zagreb, Močvara
140 kn pretprodaja / 160 kn na dan koncerta

SIMPLE MINDS - Zagreb, SRC Šalata, 30.06.2021.

30.06.2022. - četvrtak

SIMPLE MINDS - Zagreb, SRC Šalata, 30.06.2021.

Zagreb, SRC Šalata
240 kn /270 kn

Kolovoz / 2021

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Must Read

Preminuo DUSTY HILL iz legendarnih ZZ Top

Vijesti

Preminuo DUSTY HILL iz legendarnih ZZ Top
Preminuo je JOEY JORDISON

Vijesti

Preminuo je JOEY JORDISON
DINO JELUSIĆ postao članom WHITESNAKEA

Vijesti

DINO JELUSIĆ postao članom WHITESNAKEA
BLACK WIDOW

Recenzije - Film

BLACK WIDOW
LEDENA CESTA (Ice Road)

Recenzije - Film

LEDENA CESTA (Ice Road)
MOTOVUN 2021: Najuzbudljiviji domaći glazbeni izvođači na Motovun Film Festivalu

Vijesti

MOTOVUN 2021: Najuzbudljiviji domaći glazbeni izvođači na Motovun Film Festivalu
HELLOWEEN - Helloween

Recenzije

HELLOWEEN - Helloween
MOTOVUN 2021: U Motovunu svjetska premijera filma o turizmu s turistima od kartona

Vijesti

MOTOVUN 2021: U Motovunu svjetska premijera filma o turizmu s turistima od kartona
LAIBACH - Zagreb, Hala Park, 08.07.2021. - galerija

Galerije

LAIBACH - Zagreb, Hala Park, 08.07.2021. - galerija
MAŠINKO - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 08.07.2021. - galerija

Galerije

MAŠINKO - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 08.07.2021. - galerija
CRUELLA

Recenzije - Film

CRUELLA
PAVEL - Zagreb, Klub Aquarius, 02.07.2021.

Izvještaji

PAVEL - Zagreb, Klub Aquarius, 02.07.2021.
PAVEL - Zagreb, Klub Aquarius, 02.07.2021. - galerija

Galerije

PAVEL - Zagreb, Klub Aquarius, 02.07.2021. - galerija
JONATHAN, Lovely Quinces - Zagreb, Močvara, 03.07.2021. - galerija

Galerije

JONATHAN, Lovely Quinces - Zagreb, Močvara, 03.07.2021. - galerija
MJESTO TIŠINE 2 (A Quiet Place: Part II)

Recenzije - Film

MJESTO TIŠINE 2 (A Quiet Place: Part II)
CHUI & JAZZ ORKESTAR HRT-a - Zagreb, Prisavlje, 29.06.2021. - galerija

Galerije

CHUI & JAZZ ORKESTAR HRT-a - Zagreb, Prisavlje, 29.06.2021. - galerija
FILMOVI SA ZAGREBDOX-a 2021. - dio  #2

Kolumne

FILMOVI SA ZAGREBDOX-a 2021. - dio #2
MATEJ MEŠTROVIĆ - Zagreb, Lisinski Atrium, 25.06.2021.

Izvještaji

MATEJ MEŠTROVIĆ - Zagreb, Lisinski Atrium, 25.06.2021.

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK