8.5

Recenzije - TV serije

JEDINI SVJEDOK (Designated Survivor)

Ova izvrsna serija istražuje kako bi bilo kad bi bilo da osoba koju vodstvo SAD odabere kao određenog preživjelog u slučaju smrti svih koji vladaju SAD-om - stvarno i postane novi Predsjednik.

Objavljeno: 27.04.2020. 19:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

JEDINI SVJEDOK (Designated Survivor)

Žanr: politički triler-drama

Godina: 2016-2019

Izdavač: ABC / Netflix (RTL u HR)

Web


Tracklist:
DESIGNATED SURVIVOR
AUTOR: David Guggenheim
REŽIJA: Chris Grismer, Frederick E.O. Toye, Timothy Busfield, Peter Leto...
ULOGE: Kiefer Sutherland, Natascha McElhone, Adan Canto, Italia Ricci, Kal Penn, Maggie Q, Virginia Madsen, LaMonica Garrett
Michael J. Fox, Anthony Edwards
ŽANR: politički thriler/ drama
DRŽAVA: SAD
GODINA: 2016-2019
PRODUKCIJA: ABC (1.-2. sezona), NETFLIX (3. sezona)
SEZONA: 3
EPIZODE: 53 (1/21, 2/21, 3/10)

Serija "Designated Survivor" koju u nas trenutno možete gledati (kraj prve sezone) na RTL programu, ali se reprizira stalno i na Netflixu koji je od ABC-a otkupio seriju nakon prve dvije sezone, politički je više triler nego drama visoke kvalitete. RTL joj je dao naziv "Jedini preživjeli" u programu, a u sadržaju se pojavljuje zbunjujuće još jedan naziv, "Vršitelj dužnosti" i nijedno nije točan prijevod, ali recimo da je RTL kao službeni izabrao lošijeg.


 
"Designated Survivor" je specifično i isključivo vezan za SAD naziv osobe koja je u najvećoj tajnosti i u zadnji čas imenovana od najužeg kruga oko Predsjednika kao "planirano / određeno preživjelog" za slučaj najveće katastrofe odnosno smrti Predsjednika i svih članova kabineta. Isto čini i Kongres za jedan od svojih članova. Slučaj kada se to čini jest recimo prilikom inauguracija novog predsjednika, te godišnji događaj State of Nation (Stanje Nacije) kada Predsjednik daje Senatu/Kongresu godišnji izvještaj svoga rada i na kojima, logično, prisustvuju svi članovi i Predsjednikovog kabineta i Kongresa. A ta dva "određena preživjela" nalaze se tijekom tih događanja na posve drugim, sigurnosnim lokacijama.

Već sama premisa serije je meni bila iznimno zanimljiva iako nisam neki ljubitelj američkih političkih "predsjednikovskih" serija. Nema spora da su "The West Wing", novija "House of Cards", ili jedna između "Scandal" sve mahom odlične serije, no ova je posve drugačije postavljena. 


Naravno, serija mora u startu ići over the top (u pretjerivanje) i shodno nazivu tom "određenom preživjelom" dati igralište za razvoj serije dakle katastrofu neviđenih razmjera. Ukratko par tisuća mrtvih u prvoj epizodi, netko od terorista raznese Capitol usred Stanja Nacije, glavni lik Tom Kirkman, kojeg sjajno glumi Kiefer Sutherland, je nižepozicionirani dužnosnik - ministar "nevažnog" ministarstva građevine i urbanizma, profesionalac, profesor, iz struke - bez političkih ambicija i naročito važno: "nesvrstani" tj. nestranački. Kirkman tako šokantno i skoro skandalozno i sebi i svojoj obitelji, cijeloj naciji i naročito preživjelom političkom establišhmentu i osoblju Bijele kuće - postaje novi Predsjednik. 


Da stvar bude gora, dan prije katastrofalnog događaja, Kirkmanu je rečeno da Predsjednik više ne računa s njim kao s Ministrom te da mu nudi neku lutkarsku ambasadorsku funkciju u Kanadi, bogu iza nogu. S tim pedigreom Kirkman naredni dan prisegne za Predsjednika SAD.


Bez da vam otkrivam više od sadržaja serije a u  namjeri da vam gledanje serije bude zanimljivo, treba reći nekoliko stvari:

serija ima tri sezone i u prvoj se bavimo spomenutom katastrofom i Kirkmanovim mukama prvih 100 dana kao novog predsjednika, kao i FBI istragom tko je počinio taj neviđeni zločin dignuvši u zrak Capitol.
 
Za prvi dio iznimno su važne uloge Kirkmanove supruge, odvjetnice, sada Prve Dame Alex koju glumi očaravajuća Natascha McElhone, te četiri članova kabineta od kojih se svi ali u posve i bitno izmijenjenima pozicijama pojavljuju i u 2. i 3. sezoni: bivšeg predsjednika SAD skusnog političara Corneliusa Mossa (Geoff Pierson) kao specijalnog savjetnika za međunarodne odnose, šarmantnog Aarona Shorea (Adan Canto) kao Šefa Osoblja, naizgled naivne Emily Rhodes (Italia Ricci) kao specijalnog osobnog savjetnika, te iznimno sposobnog Setha Wrighta (Kal Penn, kojeg se dobro sjećamo iz serije Dr.House) kao Glasnogovornika. Uz to se pojavljuje i sjajna glumica Virginia Madsen u ulozi drugog "planirano preživjelog" kongresmenke i republikanke Kimble Hookstraten, iznimno sposobne i iskusne političarke, ali i spletkarošice.

Glavni lik FBI istrage je, na žalost jer je jedan od glavnih likova tipska, preplošna uloga Hannah Wells (zgodna Maggie Q, neko bolje glumačko ime u ovoj ulozi bi vjerojatno razvalilo), odličan Malik Yoba u ulozi njenog aktualnog šefa Jasona Atwooda, te Hannahin "sidekick" odlična uloga IT lumena Chucka Russinka (Jake Epstein). 

 

Uloga ima iznimno mnogo i većina ih je vrlo solidno razrađena, ne pojavljuju se samo zato da popune prostor, no gore spomenute su najvažnije se prvu sezonu a neke od njih i za drugu ili sve tri.


Prva i druga sezona imaju po 21 epizodu i prva sezona se gleda u dahu iako imaš dojam da su scenaristi priču i likove obojali previše u crno-bijelo. Svi su nešto ili jako dobrice ili zli. No u drugoj sezoni se našim likovima polako pojavljuju sve one nijanse sive, naročito dobricama, a prvenstveno Kirkmanu na javno izlaze karakteristike ne toliko odlučne i rezolutne osobe, koliko "my way or no way" stila koji se prije u svom profesorskom i obiteljskom životu nije pokazivao. 

Do kraja serije slična transformacija se pokazuje i ultra dobricama Aaronu Shoreu (koji na kraju kandidira za vicepredsjednika), te Emily Rhodes (koja mijenja pozicije i gubi se iako misli da ima sve pod kontrolom).


Druga sezona je određeni pad u odnosu na prvu, jer se tu bavimo pravom politikom: nakon što su nađeni krivci za bombardiranje Capitola, priča se okreće u standarno američko predsjednikovanje i kojekakve zavrzlame koje izviru iz činjenice da Kirkman  nije izabrani američki Predsjednik, pa mu se osporava legitimitet.


 
Zapravo je i bilo teško drugu sezonu održati na razini prve, pa su tako malo previše izmišljali svakojake drame, skoro slično kao u "House of Cards" no kako je trenutno na vlasti u SAD Donald Trump sve te drame i svinjarije zapravo i nisu toliko "over the top" - no s tom razlikom da se "Designated Survivor" više bavi onima koji napadaju ili ugrožavaju Ameriku i Kirkmana, negoli svinjarijama najužeg kruga oko Predsjednika (toga zapravo i nema). Pa je tako lajtmotiv druge sezone "Kirkman žrtva - pa mora lupit udarac nazad svima".
Nije to uopće loša sezona, no da je serija nastavljena u brojne sezone nakon ove dvije ne vjerujem da ih nastavila gledati kao što i nisam "House of Cards". No, sezona tri ima 10 epizoda i to je finalno.


Netflix je od ABC čija je serija izvorno bila istu otkupio, te je snimljena ta treća sezona ali kako gledanost nije baš bila naj odlučili su da je tako i završe. Ne znam da li je njihova logika bila samo manja gledanost, ali sama priča definitivno ima i treba imati zaokruženo finale i po mome svaka sezona dalje pokvarila bi seriju.
 
Sezona tri je opet izvrsna i bavi se izborima za novog Predsjednika SAD, gdje se Kirkman odlučuje kandidirati kao nezavisni. Ne treba valjda posebno reći da je tu sad sklop mnogih prljavština koje su prisutne u nekim izborima. 
I da mnogi likovi na kraju isplivaju kao dosta loši i ljigavi, ili pak ljudi s integritetom. 

Ovo zadnje je zapravo jedna od tri najvažnije i najbolje činjenice vezane za ovu seriju: i najbolji su krvavi pod kožom, te prilika čini lopova, ali i to da i kad netko učini nešto loše, svjestan je da jest, a razliku čini onaj koji uz to sve ipak dobro ne spava, drugim riječima ipak ima savjest. 

Ili kako bi na kraju serije Kirkman efektno rekao za sebe: "...you're so full of shit!"


Druga činjenica vezana za ovu seriju jest da se zapravo istinski nijedna epizoda ne bavi svaljivanjem krivice na vanjske američke neprijatelje i druge države (da ali samo kao inicijalne pretpostavke raznih istraga) nego se serija okreće "domaćim neprijateljima" po receptu "sami smo sebi stvorili svoje neprijatelje" (dakako uz pomoć vanjskih, ali ipak) - što je po meni iznimno osvježavajuća premisa jedne američke političke TV serije.

 

I treća je igranje s realnim scenarijem "kako bi bilo kad bi bilo da jedan ne-demokrat i jedan ne-republikanac konačno odigra bitnu ulogu u političkom životu SAD i postane predsjednik". Vrlo, vrlo zanimljiva premisa. Po seriji, ispada da je to apsolutno nemoguće regularnim putem osim da se desi ovakav slučaj poput "određenog preživjelog". 


I na kraju, još malo o Kieferu Sutherlandu. Očito je da se Sutherland nastojao što više udaljiti od čuvene uloge Jacka Bauera iz TV serije "24" koja ga je stvarno proslavila, on je uostalom i koproducent ove serije, pa se na čas činilo i da je pretjerao u tome, ima tu na početku malo preglumljavanja, ali ni u jednom trenutku to ne ode predaleko - ukratko, Sutherland je izvrstan izbor za ovu ulogu. 

Svakako pogledati seriju, ukupno nema više od 53 epizode.  
 

 

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: Designated Survivor, Jedini preživjeli, TV serija, David Guggenheim, Kiefer Sutherland, Natascha McElhone, Adan Canto, Italia Ricci, Kal Penn, Maggie Q, Virginia Madsen, recenzija, Anastazija Vrzina, politička drama, triler, ABC, Netflix, RTL, Chris GriKalendar

HLADNO PIVO, 04.06.2021., Tvrđava sv. Mihovil, Šibenik

04.06.2021. - petak

HLADNO PIVO, 04.06.2021., Tvrđava sv. Mihovil, Šibenik

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovil
100 kn/120 kn

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

12.06.2021. - subota

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
160 kn/180kn/200 kn

NIPPLEPEOPLE & JONATHAN, 25.06.2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

24.06.2021. - četvrtak

NIPPLEPEOPLE & JONATHAN, 25.06.2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovil
100 kn/120 kn/140 kn

PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS & J.R. August, 26. lipnja 2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

26.06.2021. - subota

PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS & J.R. August, 26. lipnja 2021., Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

Šibenik, Tvrđava sv. Mihovil
100 kn/120 kn/140 kn

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

26.06.2021. - subota

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

Zagreb, Šalata
220 kn/240 kn/260 kn

BRKOVI, 08.07.2021., Kaštel, Pula

08.07.2021. - četvrtak

BRKOVI, 08.07.2021., Kaštel, Pula

Pula, Kaštel
70 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

06.11.2021. - subota

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

Ljubljana, dvorana Stožice

A Place To Bury Strangers - Zagreb, Močvara, 24.03.2022.

22.03.2022. - utorak

A Place To Bury Strangers - Zagreb, Močvara, 24.03.2022.

Zagreb, Močvara
90 kn/ 110 kn na dan koncerta

Svibanj / 2021

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Must Read

ZEMLJA NOMADA (Nomadland)

Recenzije - Film

ZEMLJA NOMADA (Nomadland)
BEFORE THE DAWN predstavili novi videospot

Vijesti

BEFORE THE DAWN predstavili novi videospot
GOJIRA se vraća na scenu nakon gotovo pet godina!

Vijesti

GOJIRA se vraća na scenu nakon gotovo pet godina!
JONATHAN - Samobor, Bunker, 29.04.2021. - galerija

Galerije

JONATHAN - Samobor, Bunker, 29.04.2021. - galerija
MARK MRAKOVČIĆ - Zagreb, Močvara, CrikoBalkana šator, 05.05.2021.

Kalendar

MARK MRAKOVČIĆ - Zagreb, Močvara, CrikoBalkana šator, 05.05.2021.
Podijeljeni ovogodišnji Oscari

Vijesti

Podijeljeni ovogodišnji Oscari
SUĐENJE ČIKAŠKOJ SEDMORICI (The Trial of the Chicago 7)

Recenzije - Film

SUĐENJE ČIKAŠKOJ SEDMORICI (The Trial of the Chicago 7)
SOUND OF METAL

Recenzije - Film

SOUND OF METAL
MANK

Recenzije - Film

MANK
MOONSPELL - Hermitage

Recenzije

MOONSPELL - Hermitage
EPICA - Omega

Recenzije

EPICA - Omega
VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.

Kalendar

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Zagreb, Tvornica Kulture, 15.05.2021.
Izašao je debitantski album pobjednika Croatian Blues Challengea - sastava Bok Blues

Vijesti

Izašao je debitantski album pobjednika Croatian Blues Challengea - sastava Bok Blues
Za mjesec dana Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli nastupaju u Zagrebu

Vijesti

Za mjesec dana Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli nastupaju u Zagrebu
INmusic festival #15 ipak u lipnju 2022. godine

Vijesti

INmusic festival #15 ipak u lipnju 2022. godine
ACCEPT - Too Mean To Die

Recenzije

ACCEPT - Too Mean To Die
JAKO MI JE STALO (I care a lot)

Recenzije - Film

JAKO MI JE STALO (I care a lot)
Izašao je novi album Manntre 'Monster Mind Consuming'

Vijesti

Izašao je novi album Manntre 'Monster Mind Consuming'

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK