[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/perun_header.php on line 11: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100618 Library:100505
Perun.hr forum • View topic - Dan Simmons

Dan Simmons

Općenito o literarnim dijelima koja vas zanimaju...

Moderators: ABIZMO, HuncuT

Postby valdemar » Tue Jan 21, 2014 16:48

Pa da, to je to, uzmi povijesne osobe i napravi fikciju, naravno da je originalno. :)

Drood - opis stare Engleske, Charles Dickensa i atmosfera - neprocjenjivo i jebeno dobro

Terror - isto povijesno, ali tako dobro napravljeno

Black Hills isto tako, nisam je još čitao ali ne sumnjam da valja.

A što se tiče Wheel of Time serijala, volim LOTR i slične :)
His face is there painted a menacing head, he's bathing himself in the moonlight
Locked in the attic and burning the candle, he'll sing of the family ghost
Missy and grandma will echo his message: never should we break the oath
valdemar
Forum member

Postby Slovencek » Tue Jan 21, 2014 16:54

valdemar wrote:
Super, budes onda uzivao :) Ja nisam toliko fan toga, previse mi je onak, the battle between good and evil, a zna se tko ce biti pobjednik, ali ako ti takav fantasy odgovara, super :)

E da, znam da je malo offtopic ali eto, ako jos nisi, procitaj si Patrick Rothfuss - The Name of the Wind, prvi dio serijala, citat ces sa gustom :)
Slovencek
Forum member

Postby Pakaa » Tue Jan 21, 2014 16:55

Odlican je Rothfuss, nisam se moga odlipit od knjige :D
- - - Kocka Graphics - - -
Album artwork, flyeri, plakati za koncerte, bilo šta vezano za vizualnu stranu benda
Kocka Graphics službena stranica
Pakaa
Forum member

Postby HuncuT » Tue Jan 21, 2014 16:59

@Demogorgon
Nisam nigdje napisao da je originalan, ali je u toku sa znanstvenim i kulturološkim zbivanjima sadašnjice i obilno potkovan klasičnim djelima književnosti. Inspiracija koju crpi iz svega toga i pretače u svoje romane puno govori o njemu.

Sva književna djela ikad napisana, a pogotovo ona djela koja su u povijesti ostavila trag, su u korijenu inspirirana duhovnim/filozofskim/znanstvenim dostignućima svoga vremena, od Dantea Alighierija preko renesanse, prosvjetiteljstva, romantizma, realizma, moderne, (...) sve do sadašnjosti.

Kako su se širili horizonti ljudskog shvaćanja svoje okoline (i povećavala se pismenost/obrazovanje u društvu, spektar čitateljstva), tako se i povećao broj ideja koje su se iznosile, istraživale i koristile za daljnji napredak.
Danas kad je društvo kompleksnije i na višoj razini obrazovanja, razumljivo je da i književnost mora bit kompleksnija da bi bila zanimljiva čitateljima, ponajviše beletristika.

Zato mislim da je bitno da pisci koji pišu SF svoje vizije budućnosti na realnim znanstvenim temeljima radi dobivanja na realnosti cijelog "settinga". Ako su Asimov i Clarke (velikani koji i u svojim djelima izražavaju neke svoje filozofske svjetonazore kroz nadrealne priče) postavili dobre temelje, zašto to ne iskoristit i unaprijedit?

Želim reć da žanrovi književnosti evoluiraju kao i teme koje obrađuju u našem društvu koje se ubrzano mijenja, a SF evoluira prvenstveno sa znanstvenim napretcima.

Eto, tvoja politika "Pioniri SFa jedini valjaju jer su originalni" je smiješna.

Sad smo se vratili na naša mišljenja. Moje je da je Simmons odlično obavio svoj posao s hyperionskom sagom.
VitaminX wrote:zna huncut šta valja

R.I.P. Domagoj Fak (1987-2013)
HuncuT
<font color=red>The Menace

Postby valdemar » Tue Jan 21, 2014 17:10

Slovencek wrote:
valdemar wrote:
Super, budes onda uzivao :) Ja nisam toliko fan toga, previse mi je onak, the battle between good and evil, a zna se tko ce biti pobjednik, ali ako ti takav fantasy odgovara, super :)

E da, znam da je malo offtopic ali eto, ako jos nisi, procitaj si Patrick Rothfuss - The Name of the Wind, prvi dio serijala, citat ces sa gustom :)

Znam za njega ali jebiga sad, čeka me ogroman posao :lol: Ajd da više ne idemo u offtopic.
His face is there painted a menacing head, he's bathing himself in the moonlight
valdemar
Forum member

Postby Slovencek » Tue Jan 21, 2014 19:19

E da, Simmons je izbacio novu knjigu van, The Abominable, vidio sam je u New Yorku ali su imali samo onaj masivni hardcover pa nisam uzimao. Inace, malo mirise na Terror, koja mi je bila dosad njegova najlosija knjiga, al daleko od toga da je losa.

http://books.google.si/books/about/The_ ... edir_esc=y
Slovencek
Forum member

Postby valdemar » Tue Jan 21, 2014 20:35

Jao super, hvala na obavijesti, ja jako volim snijeg i horror u jednom. :D
valdemar
Forum member

Postby Slovencek » Wed Jan 22, 2014 0:17

Da, da, i meni to pase.

Nije da mi je Terror bila losa knjiga, dapace, dobra je, ali mislim da sam je citao u krivo vrijeme (imao sam pun kurac stvari za fax pa se nisam imao vremena bas ono, izgubit u knjizi) pa mi je zato najlosija njegova.

Jesi citao mozda njegov Flashback, njegova predzadnja knjiga?
Slovencek
Forum member

Postby valdemar » Wed Jan 22, 2014 10:40

Zar nije predzadnja Black Hills sada? Nisam tu čitao.

Evo baš maloprije poštar mi donese Zjenica Svijeta, prvi dio Točka Vremena, sad je gotovo sa čitanjem Simmonsa neko vrijeme. :)
valdemar
Forum member

Postby Demogorgon » Wed Jan 22, 2014 13:09

Da vas sve ne kvotam.

HuncuT wrote:

S većinom bi se mogao složiti s tobom. Ali ovo nikada nisam rekao. Samo sam nabrojao, meni, zanimljivije pisce od Simmonsa, barem što se tiče SF žanra.

Evo mogu, od "mlađih" autora spomenuti Philipa Kerra ili Michael Marshall Smitha (koji isto nisu specificirani isključivo u SF žanr), a koji su meni puno zanimljiviji od Simmonsa (nek se držimo SF djela)

Isto tako nisam rekao da knjiga mora biti 100% orginalna (danas je to skoro i nemoguće) da bi bila dobra ili odlična. Da se referiram na Krvave uspomene od Greg Illesa koja je meni fantastična knjiga, ali je priča prilično isklišerizirana.

Ono što mene smeta kod Simmonsa (konkretno kod Hyperiona i Ljeta noći) je to što sam čitajući imao osjeća da čitam priču koju sam već pročitao, samo napisanu na nešto drugačiji način. Točno sam mogao naći prevelike poveznice između Simmonsovih djela i djela drugih autora i to mi se nije svidjelo. Ali nisam rekao niti mislio da je plagijator.
To sam i mislio kada sam napisao da King ima dozu orginalnosti što Simmons nema.

Samo zanimljivo da se nitko nije referirao na to što sam napisao da je precjenjen.
Fuck your good intentions
Fuck your human rights
Fuck your finger in my face
This time I'm gonna bite
Demogorgon
Forum member

Postby Slovencek » Wed Jan 22, 2014 13:29

Vidis, za Ljeto u noci se mogu slozit sa tobom, ali nikako se nemogu za Hyperion, jebiga :) Iako mi je i Ljeto u noci bila super, za razliku od Kinga meni je Simmonsov stil naracije masu bolji i mogu se lakse uzivit u njegov svijet.
Slovencek
Forum member

Postby Slovencek » Wed Jan 22, 2014 13:31

valdemar wrote:Zar nije predzadnja Black Hills sada? Nisam tu čitao.

Evo baš maloprije poštar mi donese Zjenica Svijeta, prvi dio Točka Vremena, sad je gotovo sa čitanjem Simmonsa neko vrijeme. :)
Ne, ne, Flashback mu je izasao 2011, ali nisam jos procitao. Zadnje sto sam od njega procitao bilo je Prayers to the Broken Stones, po meni simpaticna kolekcija kraktkih prica.
Slovencek
Forum member

Postby HuncuT » Wed Jan 22, 2014 16:38

Demogorgon wrote:Da vas sve ne kvotam.

HuncuT wrote:

S većinom bi se mogao složiti s tobom. Ali ovo nikada nisam rekao. Samo sam nabrojao, meni, zanimljivije pisce od Simmonsa, barem što se tiče SF žanra.

Evo mogu, od "mlađih" autora spomenuti Philipa Kerra ili Michael Marshall Smitha (koji isto nisu specificirani isključivo u SF žanr), a koji su meni puno zanimljiviji od Simmonsa (nek se držimo SF djela)

Isto tako nisam rekao da knjiga mora biti 100% orginalna (danas je to skoro i nemoguće) da bi bila dobra ili odlična. Da se referiram na Krvave uspomene od Greg Illesa koja je meni fantastična knjiga, ali je priča prilično isklišerizirana.

Ono što mene smeta kod Simmonsa (konkretno kod Hyperiona i Ljeta noći) je to što sam čitajući imao osjeća da čitam priču koju sam već pročitao, samo napisanu na nešto drugačiji način. Točno sam mogao naći prevelike poveznice između Simmonsovih djela i djela drugih autora i to mi se nije svidjelo. Ali nisam rekao niti mislio da je plagijator.
To sam i mislio kada sam napisao da King ima dozu orginalnosti što Simmons nema.

Samo zanimljivo da se nitko nije referirao na to što sam napisao da je precjenjen.

da si pročitao Pad Hyperiona, shvatio bi zašto se saga uopće tako zove. u Padu se klupko počinje odmotavati i otkriva se Hegemonija kao jedna velika prevara/distopija. Keats je po Simmonsu oličenje ljudske empatije koju TehnoSrž neuspješno pokušava dokučiti, zato tamo ima veću ulogu, a planet je nazvan Hyperion jer je onaj kralj ili štaveć koji ga je kolonizirao bio obožavatelj poezije, a pogotovo Keatsa.

Ni ideja distopije nije ništa novo, jel tako? Originalnu distopiju je napisao Platon (Država) gdje kao primjer dobrog ustroja navodi Spartu i nabraja vrline, i onda taj ustroj kroz analizu, raspravu i hipotetske situacije temeljito ruši i raskrinkava kao tiranski totalitarizam. Dakle, George Orwell, Aldous Huxley, Phillip K. Dick, Thomas Moore ni još hrpa njih nije originalna. Ne znači da ih nije vrijedno pročitati (Moore je bio filozof iz 16.st. pa nisam baš toliko zagrizao za to štivo :D ).

Kad smo kod Kinga, on ima dobru maštu i ok je pisac (osobno mi je on taj koji je precjenjen, pročitao sam Zelenu milju i Oluju stoljeća - i to samo zato jer sam pogledao film/seriju pa me privuklo; ostalo pričam po ekranizacijama), ali on plagira samog sebe. sve je šablonizirano, od početka, zapleta, tijeka radnje, pa do neizostavnog twista na kraju. tako da ne, nije uopće originalan ni zanimljiv, to je samo ono šta ljudi puše, isto kao šta puše Dana Browna, E. L. James i Nives Celzijus.

Za kraj, nitko se nije referirao na tvoju tvrdnju da je Simmons precjenjen, jer je to tvoje mišljenje i imaš pravo na njega. Kao što ja imam pravo reć ovo što sam rekao za Kinga, dijelom i zato jer me hororci ne privlače. A Simmons je pogodio ono šta se meni sviđa u sitne detalje, zato ga cijenim.

HuncuT

Postby Pakaa » Wed Jan 22, 2014 17:40

Nikako, ali nikako nemoj sudit Kinga po ekranizacijama!
- - - Kocka Graphics - - -
Album artwork, flyeri, plakati za koncerte, bilo šta vezano za vizualnu stranu benda
Kocka Graphics službena stranica
Pakaa
Forum member

Postby HuncuT » Wed Jan 22, 2014 18:11

eto, vidiš šta sam htio reć :lol:

HuncuT

PreviousNext

Return to Knjizevnost