Demogorgon wrote:Da vas sve ne kvotam.
HuncuT wrote:
Eto, tvoja politika "Pioniri SFa jedini valjaju jer su originalni" je smiješna.
S većinom bi se mogao složiti s tobom. Ali ovo nikada nisam rekao. Samo sam nabrojao, meni, zanimljivije pisce od Simmonsa, barem što se tiče SF žanra.
Evo mogu, od "mlađih" autora spomenuti Philipa Kerra ili Michael Marshall Smitha (koji isto nisu specificirani isključivo u SF žanr), a koji su meni puno zanimljiviji od Simmonsa (nek se držimo SF djela)
Isto tako nisam rekao da knjiga mora biti 100% orginalna (danas je to skoro i nemoguće) da bi bila dobra ili odlična. Da se referiram na Krvave uspomene od Greg Illesa koja je meni fantastična knjiga, ali je priča prilično isklišerizirana.
Ono što mene smeta kod Simmonsa (konkretno kod Hyperiona i Ljeta noći) je to što sam čitajući imao osjeća da čitam priču koju sam već pročitao, samo napisanu na nešto drugačiji način. Točno sam mogao naći prevelike poveznice između Simmonsovih djela i djela drugih autora i to mi se nije svidjelo. Ali nisam rekao niti mislio da je plagijator.
To sam i mislio kada sam napisao da King ima dozu orginalnosti što Simmons nema.
Samo zanimljivo da se nitko nije referirao na to što sam napisao da je precjenjen.
da si pročitao Pad Hyperiona, shvatio bi zašto se saga uopće tako zove. u Padu se klupko počinje odmotavati i otkriva se Hegemonija kao jedna velika prevara/distopija. Keats je po Simmonsu oličenje ljudske empatije koju TehnoSrž neuspješno pokušava dokučiti, zato tamo ima veću ulogu, a planet je nazvan Hyperion jer je onaj kralj ili štaveć koji ga je kolonizirao bio obožavatelj poezije, a pogotovo Keatsa.
Ni ideja distopije nije ništa novo, jel tako? Originalnu distopiju je napisao Platon (Država) gdje kao primjer dobrog ustroja navodi Spartu i nabraja vrline, i onda taj ustroj kroz analizu, raspravu i hipotetske situacije temeljito ruši i raskrinkava kao tiranski totalitarizam. Dakle, George Orwell, Aldous Huxley, Phillip K. Dick, Thomas Moore ni još hrpa njih nije originalna. Ne znači da ih nije vrijedno pročitati (Moore je bio filozof iz 16.st. pa nisam baš toliko zagrizao za to štivo
).
Kad smo kod Kinga, on ima dobru maštu i ok je pisac (osobno mi je on taj koji je precjenjen, pročitao sam Zelenu milju i Oluju stoljeća - i to samo zato jer sam pogledao film/seriju pa me privuklo; ostalo pričam po ekranizacijama), ali on plagira samog sebe. sve je šablonizirano, od početka, zapleta, tijeka radnje, pa do neizostavnog twista na kraju. tako da ne, nije uopće originalan ni zanimljiv, to je samo ono šta ljudi puše, isto kao šta puše Dana Browna, E. L. James i Nives Celzijus.
Za kraj, nitko se nije referirao na tvoju tvrdnju da je Simmons precjenjen, jer je to tvoje mišljenje i imaš pravo na njega. Kao što ja imam pravo reć ovo što sam rekao za Kinga, dijelom i zato jer me hororci ne privlače. A Simmons je pogodio ono šta se meni sviđa u sitne detalje, zato ga cijenim.