[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/perun_header.php on line 11: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100618 Library:100505
Perun.hr forum • View topic - Patriotizam, domoljublje, itd...

Patriotizam, domoljublje, itd...

Discussion board za generalne teme.
Ne toleriraju se spam, off-topic, svadje i sl...

Moderator: ABIZMO

Postby Diogen » Mon Nov 29, 2010 19:16

BlackSheep wrote:
Diogen wrote:...što bi bilo istinito kada ne bi bilo jedne maloe činjenice: dug kao uvjet globalnog ekonomskog rasta, od 70tih naovamo. Nije stvar u životu izvan "svojih mogućnosti", već u imperativu rastućih profita.

To je problem neodgovorne politike...
Ponovno, ne postoji bilo kakva povezanost između "odgovorne politike" i održavanja, a kamoli povećanja, stope profita. A dobro znamo što je danas imperativ, kao što i znamo što je bio imperativ u povijesti 20. stoljeća.
Branislav Glumac wrote: Mrcomoćno je

Odin, crveni Thor il Krist Bijeli...
Malo su važna imena i bozi
Prava je obaveza biti hrabar.
Diogen
Forum member

Postby Mike » Mon Nov 29, 2010 20:49

Diogen wrote:
Picajzla wrote:imamo slobodu u prekrasnoj zemlji.saćete počet srat ko i inače,al da vam kažem šta je milić reko : "nema zemlje u svijetu u kojoj se može sa trines tisuća dolara godišnje po glavi živjeti tako dobro,kao u Hrvatskoj"
živjela Hrvatska,naša,jedina,najljepša
Kakvu jebenu slobodu ja imam?
Slobodu da pjevam "domoljubne" hrvatske pjesme na gl. trgu?

Neeee!! Kad pjevaš domoljubnu pjesmu si Ustaša, a kad se dereš Tito i partija; brijem da to više prolazi ko domoljublje.
Pravite se blesavi u nekim segmentima. Država, kakva god da je, naša je i ponosan sam što sam Hrvat, druga stvar što su nam konjine na čelu države i što se tim djelom osjećaš zakinut i manje slobodan. Danas je više manje svugdje korupcija i mislim da osjećaj slobode nema veze niti s tim niti sa državnim dugom ni ikakvim pizdarijama.
Be careful what you wish for 'cause it may come true..
Mike
Forum member

Postby BlackSheep » Mon Nov 29, 2010 22:42

The Pharaoh wrote:Neeee!! Kad pjevaš domoljubnu pjesmu si Ustaša, a kad se dereš Tito i partija; brijem da to više prolazi ko domoljublje.
Pravite se blesavi u nekim segmentima. Država, kakva god da je, naša je i ponosan sam što sam Hrvat, druga stvar što su nam konjine na čelu države i što se tim djelom osjećaš zakinut i manje slobodan. Danas je više manje svugdje korupcija i mislim da osjećaj slobode nema veze niti s tim niti sa državnim dugom ni ikakvim pizdarijama.

opet ti o ustasama i partizanima to je bilo prije 65 godina...problem kod nas je sto svatko kupi posao u drzavnoj firmi omanjim prsutom i sirom i sto onda ja i ti moramo da hraniti te parazite...voljeti svoje korijene nije nista lose, dapace, samo se pod pojmom domoljublja tj.ugrozenosti istog rade grozne stvari,,, :
ICH UBER ALLES

Remove the sea wind
Recall the first flame
Awake the beast under the snow
BlackSheep
Forum member

Postby Diogen » Mon Nov 29, 2010 22:51

The Pharaoh wrote:Neeee!! Kad pjevaš domoljubnu pjesmu si Ustaša, a kad se dereš Tito i partija; brijem da to više prolazi ko domoljublje.

Preopterećen si, ohladi malo. Nije baš zdravo stavljati drugim ljudima riječi u usta :)

A po čemu je ova država moja? Po tome što se zove Republika Hrvatska, a meni sasvim slučajno na rodnom listu i drugim dokumentima, pod rubrikom nacionalnost, piše Hrvat? Ali ona ne može biti moja na isti način na koji je laptop na kojem tipkam moj (imam direktnu kontrolu nad njime i direktno ga upotrebljavam za određene potrebe, kao npr. informiranje). A zajednička pretpostavka nacionalnosti ništa ne govori o mojoj realnoj mogućnosti kontrole nad uvjetima unutar kojih se moj život odvija.
I ne osjećam se manje slobodan zbog toga što su idioti na pozicijama moći. Manje sam slobodan, znatno manje, jer uopće postoje te pozicije moći (naime, to uopće nije stvar subjektivnog osjećanja) kao i druge pozicije moći.
I jebeš osjećaj slobode. Ljudi mogu ishalucinirati mnogo toga. Ono što mene zanima je konkretna sloboda, tj. - konkretne mogućnosti djelovanja i konkretne mogućnosti aktivne kontrole nad vlastitim uvjetima življenja. A danas je to stvar platežne moći i pozicije unutar procesa proizvodnje. I svi domoljubni osjećaji svijeta neće promijeniti činjenicu da danas, kao i u prijašnjim povijesnim razdobljima, postoje grupe ljudi koji odlučuju i grupe ljudi koji trpe te odluke odozgo.
Što se mene tiče, razlika između mene i zanesenjaka koji pjeva domoljubne u podne na trgu bana jelačića nije uopće ta da je on/ona ustaša a ja nešto sasvim suprotno, već ta da ja odlučujem, manje više na svakodnevnoj bazi, da neću zavaravati samog sebe, za razliku od našeg iskonstruiranog pojedinca.
Doduše, određenim ljudima definitivno paše uloga narodnog zanesenjaka na trgu (u smislu da zapravo ne zavaravaju sami sebe), ali nekako sumnjam da ti pojedinci podpadaju pod onu rupu ljudi koji trpe odluke, umejsto da ih sami donose i provode.

Diogen
Forum member

Postby whiskey » Tue Nov 30, 2010 0:43

žalosti me to da je bilogdje vani u svijetu normalno i hvalevrijedno zvati se patriotom, no ovdje te odmah prozovu ustašom ili te barem (da se pomaknem kako je kolega diogen rekao 65 godina unaprijed) promatraju sa podsmijehom - iz mog iskustva, no vidim i ovdje nekih sličnih komentara.

mislim da je pojam država vrlo širok, možemo ga definirati sa mnogo aspekata, geo-političkih, socijalnih itd. no kad kažem da volim svoju zemlju to ne znači da nisam svjesna toga koliko ogavnih stvari se u njoj svakodnevno odvija i u koliko se problema nalazi. to je osjećaj koji imaš ili nemaš, često je usađen odgojem, možda ga i sam uzgojiš, no to je, barem za mene, prije svega osjećaj i ne želim ga secirati i racionalizirati. što u meni to budi teško mi je odrediti. može biti stvarno svašta, od gledanja kroz prozor dok se vozim na more, čitanja nekog našeg književnog djela, do poluapsurdne tuge kad sam bila 4 tjedna u inozemstvu i makar mi je bilo odlično, jedva sam se čekala vratiti jer mi je nedostajao moj dom: ne samo bliske i drage osobe, već i ono nedodirljivo i neopisivo.

ako me netko zbog toga smatra infantilnom, emo cvilidretom ili nečim trećim, stvarno me nije briga i sigurno me nije sram.
S ljudima zajedno smrdi, ali je toplo.
whiskey
Forum member

Postby Diogen » Tue Nov 30, 2010 0:59

whiskey wrote:žalosti me to da je bilogdje vani u svijetu normalno i hvalevrijedno zvati se patriotom, no ovdje te odmah prozovu ustašom ili te barem (da se pomaknem kako je kolega diogen rekao 65 godina unaprijed) promatraju sa podsmijehom - iz mog iskustva, no vidim i ovdje nekih sličnih komentara.
Sa podsmijehom? Nimalo. Više s nemirom, laganim očajem i nevjericom, jerbo iz govana se jedino možemo izvući zajedno (kada kažem zajedno, mislim na sasvim određene grupe ljudi). S prezirom i otvorenom mržnjom ako se netko pronalazi u Rojs/Kerum tipu patriota.

whiskey wrote:mislim da je pojam država vrlo širok, možemo ga definirati sa mnogo aspekata, geo-političkih, socijalnih itd. no kad kažem da volim svoju zemlju to ne znači da nisam svjesna toga koliko ogavnih stvari se u njoj svakodnevno odvija i u koliko se problema nalazi. to je osjećaj koji imaš ili nemaš, često je usađen odgojem, možda ga i sam uzgojiš, no to je, barem za mene, prije svega osjećaj i ne želim ga secirati i racionalizirati. što u meni to budi teško mi je odrediti. može biti stvarno svašta, od gledanja kroz prozor dok se vozim na more, čitanja nekog našeg književnog djela, do poluapsurdne tuge kad sam bila 4 tjedna u inozemstvu i makar mi je bilo odlično, jedva sam se čekala vratiti jer mi je nedostajao moj dom: ne samo bliske i drage osobe, već i ono nedodirljivo i neopisivo.

ako me netko zbog toga smatra infantilnom, emo cvilidretom ili nečim trećim, stvarno me nije briga i sigurno me nije sram.
Vrlo srcedratapeljna priča, ali nitko nije spominjao infantilnost, barem ja nisam.
A vjerovali ili ne, na razini osjećaja, bome i ja osjećam privrženost sasvim određenom lokalitetu, kao i sasvim određenom jeziku i određenim ljudima, kao i općeniti afinitet prema određenoj povijesti i određenim kulturalnim formama - i to sve se lijepo miješa u infantilno-iracionalnu smjesu koju ponekad zovem Hrvatska.

Diogen
Forum member

Postby DarkRyder » Tue Nov 30, 2010 9:40

Da li može petriotizam uopće postojati u liberalnom kapitalizmu?

U principu ne bi smio. jer ako vidiš cijenu jabuke 3kn/kg, domaća proizvodnja
i recimo 2kn/kg iz kine. i ti sad odabereš domaću zbog domoljublja,
osudio bi se reći da rušiš temeljne vrednote slobodnog tržišta i da si fašist :) 8)
DarkRyder
Forum member

Postby BlackSheep » Tue Nov 30, 2010 18:16

DarkRyder wrote:Da li može petriotizam uopće postojati u liberalnom kapitalizmu?

osudio bi se reći da rušiš temeljne vrednote slobodnog tržišta i da si fašist :) 8)

slobodno trziste kako sama rijec kaze slobodno...ja mogu izabrati jabuku koju hocu bila ona iz gvatemale, tanzanije ili hrvatske :o
ICH UBER ALLES

Remove the sea wind
Recall the first flame
BlackSheep
Forum member

Postby BlackSheep » Tue Nov 30, 2010 18:26

whiskey wrote:žalosti me to da je bilogdje vani u svijetu normalno i hvalevrijedno zvati se patriotom, no ovdje te odmah prozovu ustašom ili te barem (da se pomaknem kako je kolega diogen rekao 65 godina unaprijed) promatraju sa podsmijehom - iz mog iskustva, no vidim i ovdje nekih sličnih komentara.

mislim da je pojam država vrlo širok, možemo ga definirati sa mnogo aspekata, geo-političkih, socijalnih itd. no kad kažem da volim svoju zemlju to ne znači da nisam svjesna toga koliko ogavnih stvari se u njoj svakodnevno odvija i u koliko se problema nalazi. to je osjećaj koji imaš ili nemaš, često je usađen odgojem, možda ga i sam uzgojiš, no to je, barem za mene, prije svega osjećaj i ne želim ga secirati i racionalizirati. što u meni to budi teško mi je odrediti. može biti stvarno svašta, od gledanja kroz prozor dok se vozim na more, čitanja nekog našeg književnog djela, do poluapsurdne tuge kad sam bila 4 tjedna u inozemstvu i makar mi je bilo odlično, jedva sam se čekala vratiti jer mi je nedostajao moj dom: ne samo bliske i drage osobe, već i ono nedodirljivo i neopisivo.

to nije rekao dioegen nego ja :o

treba voljeti onu drzavu koja ti daje sigurnost, u kojoj se ne osjecas prevaren i u kojoj mozes zivjeti od svog rada i od svoje mirovine...

meni koji vec dugo zivi na relaciji hr-europa mogu reci kako cijenim svog poslodavca i vjeruj mu jer posteno placa rad i ne moras moliti za svoju placu kao sto vecina mojih prijatelja to radi u RH

lijepi su ti tvoji osjecaji ali su mi totalno neracionalni jer ja od ljepote krke, plitvickih jezera ne mogu da zivim...blago tebi :wink:
ICH UBER ALLES

Remove the sea wind
Recall the first flame
BlackSheep
Forum member

Postby Picajzla » Tue Nov 30, 2010 18:32

Diogen wrote:A vjerovali ili ne, na razini osjećaja, bome i ja osjećam privrženost sasvim određenom lokalitetu, kao i sasvim određenom jeziku i određenim ljudima, kao i općeniti afinitet prema određenoj povijesti i određenim kulturalnim formama - i to sve se lijepo miješa u infantilno-iracionalnu smjesu koju ponekad zovem Hrvatska.

mislim da je ovo jedna od najljepših rečenica koje sam ikad pročitao,a pogotovo ju cjenim što dolazi iz usta jednog diogena,dežurnog mudrolije i cinika,mlađeg luciferovog sina.
ako nisam krivo shvatio,i ti osjećaš nekog vraga prema hrvatskoj.ili sam lud
AntiVegetarijanskaAkcija

VIJEĆE

Oksimoron:
Mršave gotičarke

Proud to be a CROAT!!!
Picajzla
Bijo u Belgiji

Postby DarkRyder » Thu Dec 02, 2010 9:12

BlackSheep wrote:
DarkRyder wrote:Da li može petriotizam uopće postojati u liberalnom kapitalizmu?

slobodno trziste kako sama rijec kaze slobodno...ja mogu izabrati jabuku koju hocu bila ona iz gvatemale, tanzanije ili hrvatske :o

Jok, trebo bi uzeti jeftiniju, odnosno najbolji omjer cijene i kvalitete.
Zato nikada neće postojati 100% liberalni kapitalizam.
I zbog regulativa, al to je več druga priča.
DarkRyder
Forum member

Postby Diogen » Thu Dec 02, 2010 20:54

DarkRyder wrote:Jok, trebo bi uzeti jeftiniju, odnosno najbolji omjer cijene i kvalitete.
Kaže tko? Slobodno tržište također podrazumijeva racionalne pojedince, svjesne svojih interesa (kakvih god), koji su sposobni djelovati u smjeru ostvarenja istih.
DarkRyder wrote:Zato nikada neće postojati 100% liberalni kapitalizam.
I zbog regulativa, al to je več druga priča.
Ovo je točan zaključak, iako je nepovezan s prethodnom primejdbom. Nikada nije postojao lassez faire, a povijesni period koji se obično podrazumijeva pod tim imenom je u biti period najodlučnijeg utjecaja državnih aparata, iliti: kolonijalizam/imperijalizam.
Suvremena izdrkavanja nad slobodnim tržištem kao jamcem pojedinčevih sloboda u biti funkcioniraju nalik političkoj ideologiji nacionalizma (s kojom je patriotizam usko vezan, sudeći prema retorici određenih stranaka i patriotističkom zanosu glasača) - sredstvo mistifikacije konkretnih društvenih odnosa.
Picajzla wrote:mislim da je ovo jedna od najljepših rečenica koje sam ikad pročitao,a pogotovo ju cjenim što dolazi iz usta jednog diogena,dežurnog mudrolije i cinika,mlađeg luciferovog sina.
ako nisam krivo shvatio,i ti osjećaš nekog vraga prema hrvatskoj.ili sam lud.

Cinik?
Dođe mi da se zapitam o dojmu kojeg ostavljam :lol:
Stvar je u tome da ja spomenute privrženosti vjerojatno konstruiram i izražavam na drugačije načine nego što bi "tipični" patriot to radio...Kada govorim o lokalitetu, mislim na mjesta koja su direktno (neka indirektno) povezana s mojim osobnim iskustvima. Kada govorim o ljudima, mislim na porijatelje i one do kojih mi je stalo, a s ostalima me veže jezik (koji je isto tako bitan faktor, nešto do čega mi je stalo), kao i neka općenita "slika" povijesti koje sam dio (iako, vrlo vjerojatno izvlačim potpunoi drukčije zaključke iz ovoga).

Diogen
Forum member

Postby phoeňix » Thu Dec 09, 2010 18:00

Pharaoh wrote:Proud to be CROAT!!

hint za bogobojazne ...

Pride is considered the original and most serious of the seven deadly sins, and the source of the others. It is identified as a desire to be more important or attractive than others, failing to acknowledge the good work of others.

... da ne bi bilo pred svetim petrom "koji kok frende" :o
phoeňix
Forum member

Postby Picajzla » Sun Dec 12, 2010 23:37

neću nijedno ni drugo.oću samo da nas ima.dobro,onda ću promjeniti u drado mi je da postoje hrvati.eto
AntiVegetarijanskaAkcija

VIJEĆE

Oksimoron:
Mršave gotičarke

Proud to be a CROAT!!!
Picajzla
Bijo u Belgiji

Postby Sentient » Mon Jan 17, 2011 14:02

čisto citat iz literature za diplomski

Ernest Gellner wrote:And while nationalism talks about roots, in practice nationalism bloom in societies which have problems in determining these same roots, or in other words, the societies which inherently lack roots.

what up broz
Sentient
Forum member

PreviousNext

Return to Knjiznica