[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/perun_header.php on line 11: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100618 Library:100505
Perun.hr forum • View topic - Patriotizam, domoljublje, itd...

Patriotizam, domoljublje, itd...

Discussion board za generalne teme.
Ne toleriraju se spam, off-topic, svadje i sl...

Moderator: ABIZMO

Postby Pumpa » Sun Nov 21, 2010 22:28

“Patriotism is a superstition artificially created and maintained through a network of lies and falsehoods; a superstition that robs man of his self-respect and dignity, and increases his arrogance and conceit.”

- Emma Goldman
Pumpa
Forum member

Postby Picajzla » Mon Nov 22, 2010 0:59

ja se neslažem snjom.
meni je samo drago da sam hrvat i da živim u hrvatskoj i smatram da je moja zemlja najljepša na svijetu.nepitajte me zašto jer neznam.ali se naježm kad putujem prema moru jedno dvesto puta kad vidim gorski kotar,pa onda mora preko brda iz vlaka.plačem zbog poraza repke i dinama,ispuni me ponosom himna,ili neka domoljubna pjesma,ili kad vidim da neki hrvat nešto dobro i veliko napravi.eto.tolko od mene.
AntiVegetarijanskaAkcija

VIJEĆE

Oksimoron:
Mršave gotičarke

Proud to be a CROAT!!!
Picajzla
Bijo u Belgiji

Postby Black water » Mon Nov 22, 2010 10:21

Picajzla wrote:ja se neslažem snjom.
meni je samo drago da sam hrvat i da živim u hrvatskoj i smatram da je moja zemlja najljepša na svijetu.nepitajte me zašto jer neznam.ali se naježm kad putujem prema moru jedno dvesto puta kad vidim gorski kotar,pa onda mora preko brda iz vlaka.plačem zbog poraza repke i dinama,ispuni me ponosom himna,ili neka domoljubna pjesma,ili kad vidim da neki hrvat nešto dobro i veliko napravi.eto.tolko od mene.

Ja doživim potpuno iste stvari... ali ne bih to pripisao svom 'hrvatstvu'. Unazad 10 godina često pravim rute po Međimurju i tek kad shvatim koliko je Međimurje zapravo veliko, a ima samo 730 kvadratnih kilometara, sine mi da je Hrvatska 80 puta veća. Ne bi je upoznao u detalje da čitav život samo to radiš. Zbog toga mi se čini da, što se tiče zemlje i ljudi, možeš voljeti i poštovati jedan uži krug s kojim se susrećeš možda ne svakodnevno, ali svakako barem relativno često. Istina je da postoji neki zajednički nazivnik, kulturologija i sl. na koji se pripadnici 'hrvatskog naroda' mogu svesti, ali za mene nije TO razlog ponosa. Moj ponos dolazi iz neke intuicije, nekog neopisivog osjećaja sličnog tome što je naveo Pico.
Winter is coming...
Black water
Forum member

Postby Diogen » Mon Nov 22, 2010 11:48

Pumpa wrote:“Patriotism is a superstition artificially created and maintained through a network of lies and falsehoods; a superstition that robs man of his self-respect and dignity, and increases his arrogance and conceit.”

- Emma Goldman
Opa opa, Emmu Goldman citiramo :D Još malo pa će Bakunjin, Malatesta i Berkman uletiti :wink: :D
Branislav Glumac wrote: Mrcomoćno je

Odin, crveni Thor il Krist Bijeli...
Malo su važna imena i bozi
Prava je obaveza biti hrabar.
Diogen
Forum member

Postby Picajzla » Tue Nov 23, 2010 16:13

Black water wrote:
Picajzla wrote:ja se neslažem snjom.

Ja doživim potpuno iste stvari... ali ne bih to pripisao svom 'hrvatstvu'. Unazad 10 godina često pravim rute po Međimurju i tek kad shvatim koliko je Međimurje zapravo veliko, a ima samo 730 kvadratnih kilometara, sine mi da je Hrvatska 80 puta veća. Ne bi je upoznao u detalje da čitav život samo to radiš. Zbog toga mi se čini da, što se tiče zemlje i ljudi, možeš voljeti i poštovati jedan uži krug s kojim se susrećeš možda ne svakodnevno, ali svakako barem relativno često. Istina je da postoji neki zajednički nazivnik, kulturologija i sl. na koji se pripadnici 'hrvatskog naroda' mogu svesti, ali za mene nije TO razlog ponosa. Moj ponos dolazi iz neke intuicije, nekog neopisivog osjećaja sličnog tome što je naveo Pico.

pa eto ja sam onda malo žešća verzija tebe :D i to je to. al mislim i kužim ljude koji to neosjećaju,makar mi je to nekako čudno,al računam da je to stvar odgoja
AntiVegetarijanskaAkcija

VIJEĆE

Oksimoron:
Mršave gotičarke

Proud to be a CROAT!!!
Picajzla
Bijo u Belgiji

Postby Diogen » Thu Nov 25, 2010 11:30

The Pharaoh wrote:Proud to be CROAT!!
Inače, samo da te upozorim na gramatičku grešku: nije pravilno napisati/reći "I am proud to be Croat" jer, u slučaju jednog pojedinca, se treba član staviti, koji označava da si samo jedan od mnogih Hrvata. Mogao bi, doduše, reći "Proud to be Croatian", ali nisi pa ništa.
Evo, malo obrazovanja u moru govana ovog threada.

Diogen
Forum member

Postby Sentient » Thu Nov 25, 2010 13:21

Diogen wrote:
The Pharaoh wrote:Proud to be CROAT!!
Inače, samo da te upozorim na gramatičku grešku: nije pravilno napisati/reći "I am proud to be Croat" jer, u slučaju jednog pojedinca, se treba član staviti, koji označava da si samo jedan od mnogih Hrvata. Mogao bi, doduše, reći "Proud to be Croatian", ali nisi pa ništa.
Evo, malo obrazovanja u moru govana ovog threada.

mene su već razapeli zbog dobrohotnog pokušaja obrazovanja naroda članovima i glagolskim vremenima, džaba krečiš.

da ne bude oftopik i oneliner opet, osobno volim hrvatsku geografski, jedinstvena je, krasna i lijepa, al što se tiče same države, nacije i svega s te hrpe - na to nisam nimalo ponosna.

mogla sam se roditi bilo gdje.
ova nacija, mentalitet većine, politika, život - sve je u državi u kurcu i ne osjećam ponos na to isključivo zato što sam slučajno rođena tu.

mislim da je to legitiman stav koji dosta ljudi ima ovdje, i smatram da je ponos nešto što se osjeća zbog nekog postignuća, a ne činjenice na koju nikako nisi mogao utjecati.

nacionalni ponos osjetim jedino zbog sportaša jer im se divim s obzirom na uvjete u kojima je većina počela, a i danas trenira.

/csb
Sentient
Forum member

Postby Picajzla » Thu Nov 25, 2010 16:49

Diogen wrote:Evo, malo obrazovanja u moru govana ovog threada.

znači svi mi koji smo patrioti smo idioti,a vi koji takvih emocija nemate ste u pravu i nad nama.
AntiVegetarijanskaAkcija

VIJEĆE

Oksimoron:
Mršave gotičarke

Proud to be a CROAT!!!
Picajzla
Bijo u Belgiji

Postby Diogen » Thu Nov 25, 2010 17:21

Picajzla wrote:
Diogen wrote:Evo, malo obrazovanja u moru govana ovog threada.

znači svi mi koji smo patrioti smo idioti,a vi koji takvih emocija nemate ste u pravu i nad nama.
Zapravo ne, najiskrenije, samo o raspravi samoj govorim. Tj. o nedostatku bilo kakve suvisle rasprave.

Diogen
Forum member

Postby Picajzla » Thu Nov 25, 2010 18:02

oh! ja se ispričavam.
a i jeste bogami,glupa je rasprava pošto se radi o jednom sasvim subjektivnom i individualnom osjećaju,a mnogi ga ni ne doživljavaju,nema se tu šta puno lajat,ili jesi patriot ili nisi.badava svi elaborati ovoga svjeta,nećeš nekome ogadit rodnu grudu ili ga natjerat da ju voli
AntiVegetarijanskaAkcija

VIJEĆE

Oksimoron:
Mršave gotičarke

Proud to be a CROAT!!!
Picajzla
Bijo u Belgiji

Postby Diogen » Fri Nov 26, 2010 13:29

Picajzla wrote:a i jeste bogami,glupa je rasprava pošto se radi o jednom sasvim subjektivnom i individualnom osjećaju,a mnogi ga ni ne doživljavaju,nema se tu šta puno lajat,ili jesi patriot ili nisi.badava svi elaborati ovoga svjeta,nećeš nekome ogadit rodnu grudu ili ga natjerat da ju voli

"Patriotizam" može biti individualni osjećaj, ali isto tako može biti (i jest) društvena ili politička ideologija, s vrlo konkretnim posljedicama.
Bilo bi pametnije o tome razgovarati.

Diogen
Forum member

Postby Black water » Fri Nov 26, 2010 17:09

Pa to je ono o čemu pričam cijelo vrijeme. Ponosan sam na susjede i ljude koje poznajem zbog pomoći koju uvijek ukažu ljudima u potrebi. Zahvalan sam što sam dio jedne kulture, međimurske kulture koja obuhvaća dovoljno malen krug ljudi da ga se dobro upozna.

Nisam ponosan na svoje porijeklo - jer nemaš što bit ponosan na nešto što nije tvoja zasluga. Nisam ponosan 'što smo nekoga sprašili u ratu' - jer ponos i rat u istoj rečenici nemaju kaj radit. Nisam ponosan u smislu da arogantno smatram neki teritorij svojim i sebe dijelom tog teritorija - svi smo ionako uzurpatori i moramo prihvatiti činjenicu da se teritorijalno ustrojstvo s vremenom mijenja. Ako ste ponosni, budite ponosni na ljude - njihovu pomoć, odsutnost predrasuda i nepredbacivanje.

Patriotizam kao društvenu/političku ideologiju doživljavam negativno - zašto? Zato što apstrahira 'narod' ili 'naciju' (pojmovi koji su za mene umjetne tvorevine) i pretvara 'državu' u ideal, a svakog tko se s datom ideologijom ne slaže ili joj ne pripada zbog nekih svojih atributa na koje ne može utjecati proglašava otpadnikom. Kod nas ljudi koji se proklamiraju najvećim patriotima 10 puta na dan zajebu ili se posvađaju sa susjedima - zato što ne razmišljaju o tome je li 'bližnji čovjek' dio te 'države' ili 'naroda' kojem se kunu, već je za njih patriotizam sveden na okupljanje njihovih istomišljenika i pjevanje melodija na Gajeve tekstove. Velim, tak je kod nas. Znam, jer sam imao nesreću prisustvovati takvim skupovima.
Winter is coming...
Black water
Forum member

Postby Mike » Fri Nov 26, 2010 19:06

Black water wrote:Nisam ponosan 'što smo nekoga sprašili u ratu' - jer ponos i rat u istoj rečenici nemaju kaj radit.

Super!! :roll:
Bili smo napadnuti i trebali smo bit mirni i gledat kako Srbi stvaraju "svoju" veliku državu na našem teritoriju. Naravno da sam ponosan što smo pobjedili u ratu, stari mi je bio branitelj ako ništa i bio je dio toga. S kojom se manjinom vojske Vukovar branio od Srba a dosta dugo je opstao s obzirom na okolnosti. Pa jebote srce mi zaigra kad gledam ratne snimke, pa ona klinka koja je sad već žena kad ju prikaže da plače.. Ostalo mi je to urezano u pamćenje kao klincu.. I slične snimke..
Patriotizam je po meni jako dobra stvar, a da ga među Hrvatima nema 1000+ godina unatrag nebi imali ovo što danas imamo.
Be careful what you wish for 'cause it may come true..
Mike
Forum member

Postby Sinner » Fri Nov 26, 2010 19:51

Što to konkretno imamo? :-s
Sinner
Forum member

Postby BlackSheep » Fri Nov 26, 2010 19:59

tko ti propagira domoljublje znaj da te hoce obmanuti i da je tu da te opljacka,,,pod okriljem domoljublja je stvorena hrvatska i to je nesto zaista bilo pozitivno, poslije sto je tudjman, sanader i ekipa napravili od toga je Kriminal i zlocin,,,napravljeno je vise stete nego da je seselj bio presidente
ICH UBER ALLES

Remove the sea wind
Recall the first flame
Awake the beast under the snow
BlackSheep
Forum member

PreviousNext

Return to Knjiznica