[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/perun_header.php on line 11: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100618 Library:100505
Perun.hr forum • View topic - Recesija u Hrvatskoj

Recesija u Hrvatskoj

Discussion board za generalne teme.
Ne toleriraju se spam, off-topic, svadje i sl...

Moderator: ABIZMO

Recesija u Hrvatskoj

Postby TakLa » Mon Nov 24, 2008 3:19

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/a ... ,140763.jl

I još c/p sa dnavnik.hr
Svjetski mediji u čudu: Sanader zabranio Božić!

'Hrvatski je premijer zabranio božićne i novogodišnje domjenke u javnom sektoru zbog globalne financijske krize. Državnim firmama i organizacijama rečeno je da im nije dopušteno kupovati božićne poklone', prenosi BBC.

'Možda je prerano govoriti o Božiću, ali globalni financijski slom uzima danak u mnogim zemljama, pa je tako u Hrvatskoj premijer rekao da Božić mora biti ukinut kako bi se zemlja mogla što bolje nositi s krizom.

U Hrvatskoj se odvijaju zaista ozbiljne stvari kada je građanima naređeno da stegnu remenje do te mjere da čak ove godine ne smiju uživati u božićnom i novogodišnjem razdoblju. U zemlji su zabranjeni svi festivali', piše Digital Journal u članku pod nazivom 'Božić 08 zabranjen u Hrvatskoj'.

Hrvatska je Vlada prije nekoliko dana i zaključkom sve proračunske korisnike i trgovačka društva u državnom vlasništvu obvezala na provođenje mjera štednje, zbog čega je zabranila kupovinu prigodnih božićnih i novogodišnjih darova, organizaciju i održavanje božićnih i novogodišnjih domjenaka.

Osim zabrane blagdanske potrošnje, Vlada je za svoje građane priredila još jedan udarac. Prema prijedlogu štedljivog proračuna sljedeće godine nema povišica.

Zbog takvih je mjera hrvatski premijer u jednom od najutjecajnih medija 'Forbesu', zaradio nadimak Grinč, a na Facebooku kolaju njegove fotografije na kojima je zelen poput popularnog škrtog lika iz crtića.

Što vi mislite o tome?
VIJEĆE
TakLa
Forum member

Postby Mormy » Mon Nov 24, 2008 8:45

"Recesija" u Hrvatskoj je nista drugo nego pokusaj da si HDZ i ostala bagra iz vladajuce koalicije strpa još pokoji miljuncic u dzep. Naime tesko je povjerovati da imamo toliki problem kada u RH nitko ne ulaze nista zadnjih 10 godina, od 20-ak banaka samo par ih je u stranom vlasništvu. Prodali smo Plivu, prodali smo INU, dignute su puste milijarde, no di je ta lova ako nije u proračunu? Da ne spominjem HT. Nije da nas kriza neće pogoditi, no ovo paničarenje ne koristi nikome.
Go away, or I will replace you with a small shell script
Mormy
codemonkey

Postby Praetorian » Mon Nov 24, 2008 9:17

Mormegil wrote:od 20-ak banaka samo par ih je u stranom vlasništvu.

ja cu se onda ocito morat potuzhit na usrano znanje svojih porfesora na Ekonomiji koji su nam utuvili u glavu drugcije...

PBZ - Intesa Group
ST Banka - Societe General
ZG Banka - UniCredit Group
Erste
Hypo
HPB je nasha
Reiffeisen
OTP - Madjari
Slavonska...u sklopu HYPO....

??
Praetorian
Forum member

Postby Mormy » Mon Nov 24, 2008 9:33

Zapravo afaik Splitska, Pebza, Zaba, Volksbank, Hypo, Erste, RBA i OTP su u stranom vlasništvu... ostalo je domaće. A i od tih 8 su 4 tako i tako od početka "strane" banke.

Mislim a što uopće nas dira bio vlasnik Todorić, Pašalić ili Hans iz Austrije, porez moraju platiti svi neovisno o nacionalnosti, dok god svoj kruh zarađuju ovdje. A proračun se puni porezima. Tak da ono, to što dobit curi van, to nije problem toliki koliko neke druge stvari. Npr to da je cijena kruha skoro 7 kn. Litra mlijeka 5 i nešto.

Režije za prosječno kučanstvo su ~1000 kn. Za normalan život bez ikakvih luksuza ti treba ~5000 kn. To je problem, a ne banke/poduzeća u stranom vlasništvu.
Mormy
codemonkey

Postby Panurg » Mon Nov 24, 2008 9:59

Mormegil wrote:Zapravo afaik Splitska, Pebza, Zaba, Volksbank, Hypo, Erste, RBA i OTP su u stranom vlasništvu... ostalo je domaće. A i od tih 8 su 4 tako i tako od početka "strane" banke.

Mislim a što uopće nas dira bio vlasnik Todorić, Pašalić ili Hans iz Austrije, porez moraju platiti svi neovisno o nacionalnosti, dok god svoj kruh zarađuju ovdje. A proračun se puni porezima. Tak da ono, to što dobit curi van, to nije problem toliki koliko neke druge stvari. Npr to da je cijena kruha skoro 7 kn. Litra mlijeka 5 i nešto.

Režije za prosječno kučanstvo su ~1000 kn. Za normalan život bez ikakvih luksuza ti treba ~5000 kn. To je problem, a ne banke/poduzeća u stranom vlasništvu.

a koje ostalo? kaj, credo banka i imex banka koje imaju dvij poslovnice u zagrebu i jednu u splitu?
dobit curi van, i onda se ne ulaže ovdje. osim toga, mene je malo strah da sad masni digići ne dignu iz banka pare i ne odu. ko ljubljanska banka.

inače, ova recesija mi je užas. to je crni vrag i sve me strah kaj će biti. svi pričaju o bankrotu države, o užasnim posljedicama itd., ali ja još uvijek nisam u potpunosti upoznat s posljedicama.
nek nas rohatinski spasi.
Liefde Vrijheid Vriendschap Leven
Panurg
<font color=orange>normalan

Postby Praetorian » Mon Nov 24, 2008 10:06

mormy, to sta dobit curi vanka nije problem? kume to je i te kakvi problem...jer da dobit ne curi vanka nego da je u stavri nasha dobit ona bi se mogla ulozhit u neke druge sfere npr
zasto nam turizam nikad nece u ovoj situaciji bit ka sta je bija prije rata? zato jer se uvozi strana roba koja se npr prodaje turistima umisto da se pokrene nasa porizvodnja koja ce opskrbljivat SVE pa tako i turiste kako domace tako i strane...i onda je multiplikativni efekt veci i satelitska bilanca veca...a to ti je samo jedan banalni primjer nashe uvozne zavisnosti..jer dobit u stavri ostaje u hrvatskoj a ne ide za placanje kojekakvih uvoza itd itd..
al jebiga to su zakuvale kolege na pocetku 90-ih kojima je vise odgovaralo da CRO bude jedno veliko uvozno poduzece nego tvornica al to je sad drugi par postola...
..zato je npr vazhno da lova koja nastane iz transakcija u hrvatskoj ostane u hrvatskoj...
mi cemo najebat meni se cini jer smo mi previse uvozno zavisni...i onda se tudji problemi(Eu, svijet) slivaju indirektno i kod nas...
Praetorian
Forum member

Postby Isis Rosenkreuz » Mon Nov 24, 2008 10:33

Kriza? Recesija?
O čemu vi pričate?
Molim vas da obratite pažnju na idućih mjesec i pol dana i na gužvu koja će preplaviti shopping centre. Prošle je godine za ove ljigave blagdane potrošeno oko 12,5 milijardi kuna. Za ovu godinu trgovci planiraju da će se potrošiti isto toliko, ako ne i više.
Kriza? Da je kriza ne bi trošili milijune kuna struje za osvjetljavanje trgova i ulica. Ne bi trošili desetke tisuća kuna za novogodišnje vatromete i gaže zabavljača.
Dok god ljudi imaju za mobitele, DVDplayere, električne brijaće aparate i sl. gluposti koje ne spadaju u nužne potrebe, krize nema. Kada će početi peglati kartice da bi u pekari platili kruh, tada će biti prava kriza. I bit će kasno.
Ovo nije ništa drugo nego prljanje očiju javnosti - novaca nema od početka devedesetih, budimo realni, nije to neko sadašnje stanje.
Neki su devedesetih omastili brk, no debela većina nije. I ta većina danas pada sve dublje, ali to ima korijene petnaestak godina unatrag. Kriza je počela privatizacijom, rasprodajom imovine i ulaskom stranog kapitala (koji ima posljedicu "izvoza" profita), a to nije od danas (iako se i danas uspješno nastavlja u obliku rasprodaje svega što se prodati može). Naša kriza se sada samo može ukomponirati u globalno krizu i gospodarstvo može dobiti još koji udarac, ali to baš i nije neka utjeha. U biti, mi konstantno živimo u doba krize pa ju niti ne primjećujemo, za nas je to normalno stanje.
Ali što se očekuje: vlade traže novac (i uzimaju ga poreznim obveznicima) kako bi sanirali banke i industriju kapitala, ne traže ga da bi se spriječilo sve brže i dublje siromašenje "srednjeg sloja".
Uostalom, zanimljivo je primijetiti kako se za sanaciju banaka može dozvoliti intervencija države i to ne smrdi na komunizam/socijalizam i ne remeti načelo slobodnog tržišta i konkurencije, a kada se traži intervencija glede poboljšanja uvjeta radnika odmah počinje lov na vještice.

Za ovo noćno spammanje neće biti sankcija, no smatrajte se upozorenima.
"Not a servile scribe Am I
Not ever shall I be
My sire is mind
Whose sons are always free"

Nobel invented dynamite. I won't accept his blood money.

If you talk to God you're religious. If God talks to you, you're psychotic.
Isis Rosenkreuz
<font color=red>House-Wife

Postby Praetorian » Mon Nov 24, 2008 10:50

Isis Rosenkreuz wrote:Uostalom, zanimljivo je primijetiti kako se za sanaciju banaka može dozvoliti intervencija države i to ne smrdi na komunizam/socijalizam i ne remeti načelo slobodnog tržišta i konkurencije, a kada se traži intervencija glede poboljšanja uvjeta radnika odmah počinje lov na vještice.

Sanacija banaka uopce ne smrdi na komunizam i ne pricaj gluposti...zaboravi iluzije o apsolutno slobodnom trzistu, svaki sustav se ne mozhe vadit iz entropije bez necijeg upravljanja odnosno drzava je ta koja MORA intervenirat u slucaju sranja...sjeti se samo 1929 i slavne Velike krize do cijeg je nastanka i dovelo to liberlano trzhisno ponasanje...i virujem da je svima ponato kakve je to posljedice ostavilo na svijet...ne zagovaram programirano gospodarstvo ko u Yugi ili socijalistickim zemljama di se imalo kvotu od npr.100.000 sapuna i toliko ce se kupit a oce li se to prodat ili ne koga briga
samo ocu rec da drzhava mora intervenirat u slucaju krize banaka...jer ipak..nek ti propadne neka banka...propadne ustedjevina..krediti..sve..a onda nastaju sranja...zamisli se u takvoj situaciji i onda si zabrani drzhavno intervencioniranje u tom slucaju 8)

a ovo za bolji status radnika sta si rekla..se slazhem...
Praetorian
Forum member

Postby Mormy » Mon Nov 24, 2008 11:39

@Praetorian... Jesi to naučio na osnovama ekonomije i tržišnog gospodarstva???

Jer onda očito te uće krivo.. Postoji nešto što se zove agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. To je državni mehanizam da se ne dogodi isto što i sa Glumina bankom/Ljubljanskom bankom.

BTW. da sam ja vlasnik banke, ni u kojem slučaju nebi investirao u rh gospodarstvo... jer su večina vlasnika poduzeća kriminalci i lopine. tak da dobit opet curi van... no sama dobit je nebitna, bitni su porezi. Kužiš kaj ti govorim?

Jer ono što sam ja zaradio, nakon svih poreza i svega je moje i božje... I nema više nikakve veze niti s državom a niti nužno sa bankama.
Mormy
codemonkey

Postby Isis Rosenkreuz » Mon Nov 24, 2008 11:42

Pa Amerima je odluka o državnoj intervenciji od prije par tjedana smrdila na komunizam/socijalizam i dizali su halabuku o tome kako je bolje da tržište propadne nego da se uruši sistem slobodnog tržišta :wall:

Sasvim je jasno da se kapital mora spašavati, ali isto to zaslužuju i druge grane gospodarstva ako se uopće želi imati nekakvo gospodarstvo :wink:

Za banke će se uvijek naći način da se isiše neka lova i da ih se financira, što je na makroekonomskoj razini i nužno, no gledajući sa mikroekonomske razine isto bi se tako trebalo postupati i u slučaju poduzeća kojima prijeti stečaj (onaj pravi, a ne finte koje su moderne za izbjegavanje odgovornosti) i zatvaranje. Ako bi bilo nemoguće pružiti neku novčanu pomoć od strane države, barem neka se to sredi pomoću raznih poreznih olakšica. No opet, toliko se toga danas zloupotrebljava da je teško razlučiti prave potrebe od pokušanja izrabljivanja državnog novca odnosno novca poreznih obveznika.
Ipak, IMO, treba krenuti od sanacije mikoekonomija i manjih poduzeća jer imam dojam da je to dugotrajnija solucija.

Uostalom, da naša vlada ide spašavati banke koje izvlače kapital i izvoze profit u inozemstvo ne znam da li bi to bio baš pametan potez. A doći će i do toga - da bi se spasio kapital (odnosno krediti i zaduživanja) vlada će biti prisiljena ako ne na novčanu intervenciju, na neke porezne olakšice ili slične povlastice.
"Not a servile scribe Am I
Not ever shall I be
My sire is mind
Whose sons are always free"

Nobel invented dynamite. I won't accept his blood money.

If you talk to God you're religious. If God talks to you, you're psychotic.
Isis Rosenkreuz
<font color=red>House-Wife

Postby Praetorian » Mon Nov 24, 2008 15:59

[quote="Mormegil"]@Praetorian... Jesi to naučio na osnovama ekonomije i tržišnog gospodarstva???

Jer onda očito te uće krivo../quote]

ocito...ti si ocito vise upoznat sa radom banaka,ja uopce ne studiram taj djir vec turizam tako da sam ima samo osnove eko, makro i mikro...i govorim ono sta su nama govorili...
al koliko se meni cini agencija za sanaciju kao DRZHAVNI MEHANIZAM..je narocki receno drzavna intervencija...
ofkors da su bitni porezi kao prihod drzhavi al samo govorim da je situacija takva da sve ono sta poduzeca zarade ide vani jer je njihovo vlasnistvo...a to nije po meni neka blistava budućnost...mozda sam u krivu
sa glumina bankom koliko je vec deeebelo politicka situacija..jer je vise nego ocito da je to povezano sa 5 ortaka...pashalić, hdz itd itb tako da to po meni ta banka nije mogla bit spashena jer ju je sama drzhava unistila..
Ljubljanska banka je u principu bila pljacka nakon raspada YU, kumovi celnici SLO i banke...
Praetorian
Forum member

Postby Praetorian » Mon Nov 24, 2008 16:01

Isis Rosenkreuz wrote:Pa Amerima je odluka o državnoj intervenciji od prije par tjedana smrdila na komunizam/socijalizam i dizali su halabuku o tome kako je bolje da tržište propadne nego da se uruši sistem slobodnog tržišta :wall:

po meni suludo...al to meni vise smrdi na americku zaludjenost antikomunizmom nego sa zdravim razumom
Praetorian
Forum member

Postby BlackSheep » Mon Nov 24, 2008 16:47

Isis Rosenkreuz wrote:Ovo nije ništa drugo nego prljanje očiju javnosti - novaca nema od početka devedesetih, budimo realni, nije to neko sadašnje stanje.

zasluzujes pivu,jako pametno razmisljanje... :idea:
ICH UBER ALLES

Remove the sea wind
Recall the first flame
Awake the beast under the snow
BlackSheep
Forum member

Postby Teomondo Scrofalo » Tue Nov 25, 2008 8:36

BlackSheep wrote:
Isis Rosenkreuz wrote:Ovo nije ništa drugo nego prljanje očiju javnosti - novaca nema od početka devedesetih, budimo realni, nije to neko sadašnje stanje.

zasluzujes pivu,jako pametno razmisljanje... :idea:

Zaslužuješ
Image
Teomondo Scrofalo

Postby Muffy The Vampire Slayer » Tue Nov 25, 2008 12:29

Da, činjenica jest da u hrv. nema love od 90-ih., ali tokodjer je cinjenica da ce ova kriza itekako utjecat na ljude ovdje.
Krenimo od dionica cije se kupovanje propagiralo unazad 3-4 god. ,a cija je vrijednost sad pala i izgleda da ce jos padati i sada rulja koja je pomahnitala i ulagala u inine, t-comove i slicne dionice gubi svoje mizerne ustedjevine ili ce ih opet u panici prodati da sto manje izgubi sto opet stvara priliku rijetkima s velikima kapitalom da jeftino dodju do udjela u velikim firmama.

Isto tako su sve velike banke u vlasnistvu inozemnih bankarskih konzorcija koje cini mi se nece imat neku namjeru krpat svoje male podruznice po nekoj Hrvatskoj, a stvarno ne vidim otkuda bi to hrvatska vlada krpala. To moze samo jos dodatnim zaduzivanjem, samo sada nitko nece novac pozajmljivati vladama po relativno povoljnim uvjetima. Sada ce kamate biti ogromne i sve ce ocitije smrdit na robovlasnistvo, sto vec odavno i smrdi.

Porezima se puni budget, a porezi su vec i onako visoki. Ako porezi narastu slijede poskupljenja, a i pitanje je koliko ce besplatno zdravstveno osiguranje ostati besplatno.

Spomenuli ste i turizam, ako se "stegne remen" i ostalim drzavljanima EU-a manje ce biti i nocenja u Hrvatskoj, a znamo svi da nas turizam jedini koliko-toliko odrzavao klimave noge naseg nazovi gospodarstva i gospodarskog rasta.

Nisam ekonomski strucnjak ali ovo su moji zakljucci. Ako je plasenje ekon. krizom imalo istinito mislim da nije bezrazlozan strah. Zamislite jos da uz sve to dodje jos neka kriza sa strane, nesto neplanirano. Neka opet poraste iz nekog razloga cijena nafte, neka elementarne nepogode uniste dio poljoprivrede...bilo bi jako jako ruzno.

Just my thoughts...
CELEBRITY CLUB
Kiefer Sutherland lookalike

I love the smell of vampire ash in the dawn !!!

Solveig wrote:Sad cu i ubuduce rasturati hard dicks,jer onda svaki put dobijem jos veci!!

Haleluja Slava Bogu!!
Muffy The Vampire Slayer
Forum member

Next

Return to Knjiznica