[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/perun_header.php on line 11: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100618 Library:100505
Perun.hr forum • View topic - H.P. Lovecraft

H.P. Lovecraft

Rasprave o knjizevnim djelima, artworku i ostalome iz ovih, za metal vrlo znacajnih podrucja

Moderator: HuncuT

Postby Drakon » Mon Apr 19, 2004 10:22

Pa za mene je on daleko losiji :lol:
Drakon
Forum member

Postby SonoraSoma » Mon Apr 19, 2004 19:16

Jedino sto sam od njega je "planine ludila" i nije me se knjiga nesto previse dojmila.
Cak je nisam do kraja ni procitala, jer mi je nekako bila odsadna..
SonoraSoma
Forum member

Postby ReapeR » Tue Apr 20, 2004 22:42

IsusKrist wrote:
JeanBaptiste wrote:Zanimljivo, ponekad i zabavno, Planine Ludila mi se definitivno ne svidjaju, a Reanimator i druge price je relativno okej. Nema meni do Poa.

Poe je kao pisac horrora daleko losiji od Lovecrafta.

Ali King bi mogao stati do Lovecrafta..On meni ima nekoliko prejebenih knjiga...a niti neke serije nisu loše
ReapeR
Forum member

Postby zoran k » Tue Apr 20, 2004 23:04

SonoraSoma wrote:Jedino sto sam od njega je "planine ludila" i nije me se knjiga nesto previse dojmila.
Cak je nisam do kraja ni procitala, jer mi je nekako bila odsadna..

Meni je to znatno lošije od svega ostalog njegovog koje sam pročitao... ne sudi ga prema "Planinama ludila", nabavi negdje neke priče.
None of you understand. I'm not locked up in here with you. You're locked up in here with me.
zoran k
Forum member

Postby Prince Of Agony » Tue Apr 20, 2004 23:15

zoki opet briješ
Prince Of Agony
Forum member

Postby the watcher » Tue Apr 27, 2004 15:29

Planine ludila su nastavak Poe-ovog romana Dnevnika A.G.Pyma.Lovecraft je nedorečenu priču objasnio svojom Cthulu mitologijom o posjetiteljima iz svemira koji su Zemlju nastanjivali u doba prethistorije.Oba pisca imaju odličan smisao za gradnju atmosfere, ali Lovecraft-u fali zaplet.Roman teče pre-linerno.Svejedno to mi je najbolje Lovecraft-ovo djelo.Sve ostale priče slijede istu shemu, jedini preživjeli čovjek prepričava "neopisivo strašne" događaje koji su mu zamaglili razum, dok racionalan svijet nije spreman prihvatiti tu priču već ga proglašava ludim itd.Ne stojim baš najbolje s engleskim pa mi je muka čitat sve stručne termine koje Lovecraft upotrebljava da bi mu priča ostavila znanstven dojam, ali s druge strane baš je to jedna od njegovih prepoznatljivih karakteristika efektnih za priču.
the watcher
Forum member

Postby zoran k » Tue Apr 27, 2004 17:05

Pa, meni je npr. "The Case of Charles Dexter Ward" daleko bolja od "Planina..." A da ne govorim o kraćim pripovjetkama po kojima je, na kraju krajeva, danas toliko i poznat.
None of you understand. I'm not locked up in here with you. You're locked up in here with me.
zoran k
Forum member

Postby the watcher » Tue Apr 27, 2004 20:24

Ta priča mi je najbolja iz više razloga.Prvo odabir lokacije.
Antartika mi je odlično mjesto za horor priču. Sjetite se filma the Thing.Zatim, kao što sam već i napisao, nadovezuje se na Poe-ovu priču, koji mu je i najveći uzor u pisanju.Činjenica koja najviše odbija čitatelje što je priča napisana u pseudo-znanstvenom dokumentarističkom stilu, što je po meni jedan od pluseva.To je prvo što sam pročitao od Lovecrafta i sve ostalo nije ostavilo takav dojam,makar ne tvrdim da su ostale priče puno lošije.
Možda bi bilo najbolje pitat Lovecrafta koja mu je pripovjetka najbolja? :)
the watcher
Forum member

Postby dominatrixfire » Tue May 25, 2004 8:50

Ajme sad sam procitala Planine Ludila..ajme dosadne knjige..cini mi se da je prilikom pisaja ovog djela lovecraft polako izgubio inspiraciju i unutra ubacio puno toga sta zaklanja samu radnju i sluzi kao nepotreban zastor koji kao danesto skriva..govorim o preforsiranom nizanju neporebnih riječi i preforsiranju scary atmosfere tako da to na kraju postaje i malo zamorno za čitaoca.
Amalgamation into the end
dominatrixfire
MOTHER CMAR

Postby the watcher » Tue May 25, 2004 9:51

dominatrixfire wrote:Ajme sad sam procitala Planine Ludila..ajme dosadne knjige..cini mi se da je prilikom pisaja ovog djela lovecraft polako izgubio inspiraciju i unutra ubacio puno toga sta zaklanja samu radnju i sluzi kao nepotreban zastor koji kao danesto skriva..govorim o preforsiranom nizanju neporebnih riječi i preforsiranju scary atmosfere tako da to na kraju postaje i malo zamorno za čitaoca.

Ostaje činjenica da je među najutjecajnijim horror i s/f piscima ikad. Znastvenim stilom u pisanju malo se udaljio od ostalih šund pisaca. Ima odličan smisao za pripovjedanje i gradnju atmosfere kojom slijedi pravilo da je više zastrašujuće ono što je skriveno nego jasno prikazano. Možda bi bilo zanimljivije nekome da se u romanu prolijevaju hektolitri krvi, obezglavljuju različiti alieni i da se tu i tamo pojavi neka scena sexa... :)
the watcher
Forum member

Postby Drakon » Tue May 25, 2004 9:59

Procitao sam oko 30 od 80 njegovih knjiga/pripovjetki/prica i prakticki sve su odlicne.Dunwich Horror ima odlicnu atmosferu.
Drakon
Forum member

Postby jade » Sun Jun 27, 2004 21:10

pa ovi hektolitri krvi, alieni and stuff su rezervirani za filmove...al nema do knjiga!meni su njegove pripovjetke zakon, covjek definitivno zna napravit atmosferu!a o kingu necu ni pocet...(meni najbolji pisac horrora danasnjice!) :D
reanimacija je bolesna, e, trebalo mi je neko vrijeme nakon citanja da smirim slike u glavi, ufff...
jade
Forum member

Postby Iscariot » Tue Aug 17, 2004 13:13

Isto san
čitala samo Planine ludila,
Iesus koja dosada,grozomorno.Al
ako vi kažete da mu je to najgora,eventualno
bi se isplatilo uzet pa probat i nešto drugo njegovo.
Iscariot
Forum member

Postby EXARIOCH » Tue Aug 17, 2004 14:08

o Lovecraftu sam vec nadugo i nasiroko pisao na ovome forumu i ne da mi se opet objasnjavati ista novopecenjacima na cmaru.

bajdvej je li itko citao Clark Ashton Smitha?
________
Grey's anatomy advice
Last edited by EXARIOCH on Fri Mar 11, 2011 11:31, edited 1 time in total.
EXARIOCH
Forum member

Postby G R I M » Tue Aug 17, 2004 14:28

dobro ste me podsjetili da bih ga mogao ići sada čitati ehee
G R I M
Forum member

PreviousNext

Return to Fantasy & SF