KNJIGA O GOSPODARSTVU, GLOBALIZACIJI I SLOBODI

Općenito o literarnim dijelima koja vas zanimaju...

Moderators: ABIZMO, HuncuT

KNJIGA O GOSPODARSTVU, GLOBALIZACIJI I SLOBODI

Postby Vufli » Thu Sep 05, 2013 8:36

1?
Last edited by Vufli on Thu Mar 27, 2014 17:31, edited 1 time in total.
Vufli
<font color=yellow>Pacijent

Re: KNJIGA O GOSPODARSTVU, GLOBALIZACIJI I SLOBODI

Postby Diogen » Fri Sep 06, 2013 0:08

Vufli wrote:Možemo li uopće govoriti o slobodi u svijetu gdje sociopatološke strukture, kakvima autor predstavlja korporacije, oduzimaju ljudima osnovna ljudska prava?!
Nema smisla uvoditi bilo kakvu sociopatologiju (što je u biti zanimljiv neologizam - koja je veza s pojmom i realnosti psihopatologije?) u cijeli problem pošto se ne radi o kojekakvim individualnim aberacijama (baš psihopatologija na primjer) već o imperativima koji proizlaze iz samog načina društvene organizacije proizvodnje, distribucije, razmjene i potrošnje.
Branislav Glumac wrote: Mrcomoćno je

Odin, crveni Thor il Krist Bijeli...
Malo su važna imena i bozi
Prava je obaveza biti hrabar.
Diogen
Forum member

Postby Vufli » Tue Oct 01, 2013 8:16

Pa zapravo to i jest ideja - da se cijeli sustav prikaže bolesnim. Doduše pogriješio sam pa sam umjesto "sociopatske" napisao "sociopatološke". U Zločinu i kazni (doduše, govoreći o psihopatima) doktor Zosimov kaže da većinu ljudi možemo prikazati psihopatima, a ni oni koji nisu psihopati svejedno nisu baš normalni. Ideja je bila da se antropomorfizira korporacije i tada im se prida odgovarajući atribut. Tj. da se korporacija tretira kao osoba, o čemu ima riječi i u knjizi.
(Odgovorio bih ti i ranije na komentar, ali iz nekog razloga i se već neko vrijeme ne pokazuje ona crvena oznaka za nove komentare i postove, a navikao sam da se po Knjižnici ne piše puno - ironije li - pa nisam ni zavirivao ovdje.)
Vufli
<font color=yellow>Pacijent

Return to Knjizevnost