[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/perun_header.php on line 11: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505
Perun.hr forum • View topic - Najdraži/najbolji lik u nekom knjiž. djelu

Najdraži/najbolji lik u nekom knjiž. djelu

Općenito o literarnim dijelima koja vas zanimaju...

Moderators: ABIZMO, HuncuT

Najdraži/najbolji lik u nekom knjiž. djelu

Postby Diogen » Mon Feb 25, 2008 9:20

Potaknut whiskeyinm komentarom o protagonistu Stranca, pomislio sam kako nema topica o likovima u književnosti.

Pa ajde, raspišite se, ja se nadovežem čim dovršim seminar :lol:
Branislav Glumac wrote: Mrcomoćno je

Odin, crveni Thor il Krist Bijeli...
Malo su važna imena i bozi
Prava je obaveza biti hrabar.
User avatar
Diogen
Forum member
 
Posts: 2040
Joined: Fri Oct 15, 2004 21:18
Location: baš tu

Postby El Maestro Grande » Mon Feb 25, 2008 11:08

Godot.

To mi je role-model i skroz se poistovjećujem.
User avatar
El Maestro Grande
Angel of Deaf
 
Posts: 4131
Joined: Tue Aug 27, 2002 19:28
Location: U pravu

Postby S I N I S T E R » Mon Feb 25, 2008 16:45

Gogoljev Akakij Akakijevič mi je legendaran, Kafkin "Žohar" također...a ja se osjećam nekako između te dvojice i "junaka" apsurda.
"Treba vjerovati u mozak čovjeka, treba hodati, kretati se, misliti, boriti se, to je jedini ljudski način, a sve ostalo je dim"
User avatar
S I N I S T E R
<font color=red>el Maulet
 
Posts: 1176
Joined: Tue Aug 02, 2005 18:09
Location: Church of the Machine

Postby Panurg » Mon Feb 25, 2008 17:07

E, Akakije je car. A gogolj je predobar. a nitko ga tu ne cijeni... :(
Meni je prilično dobar Pečorin, zatim Raskollnikov, makar je malo pussy i čudan, al ajde. Mersault mi je pristojan. Izuzetno mi je drag mali princ. Don Quijote je moj heroj.

I da, još uvijek uvjerljivo the top, makar mu se približavaju mnogi ostali:

PANURG. Fakin' genijalac.
Liefde Vrijheid Vriendschap Leven
User avatar
Panurg
<font color=orange>normalan
 
Posts: 2441
Joined: Sun Apr 24, 2005 19:40
Location: Senftenberg

Postby Brvulije » Mon Feb 25, 2008 17:10

S I N I S T E R wrote:Gogoljev Akakij Akakijevič mi je legendaran, Kafkin "Žohar" također...


Ko da si mene pital. Nadodo bi i onog emača Werthera na treće mjesto. I Razumihina bi metnuo. To su prvi kaj mi padaju na pamet.

zanimljiv topic btw.
\:D/ samo marginalno \:D/

Vijeće

Mile wrote:lock


:facepalm: :facepalm:
User avatar
Brvulije
Forum member
 
Posts: 1688
Joined: Wed Apr 26, 2006 22:55
Location: Vijećnica/margina

Postby whiskey » Mon Feb 25, 2008 17:25

meni je jedan od najdražih likova fantine iz "jadnika".i jedan od najtragičnijih sigurno.po meni simbol majčinske ljubavi, nesebičnosti, snage i požrtvovnosti.

također andy dufresne iz "iskupljenja u shawshanku".genijalno mi je portretiran, divim se njegovoj inteligenciji, suzdržanosti i jednostavno mi je genijalan, kao i cijela priča.tim robbins...nisu boljeg uzet za ekranizaciju.

leone glembaj; njegova unutarnja borba i cinizam, te svjetonazor koji ga potpuno uzdiže iznad ostalih likova, jako zanimljiv.

samsa iz preobrazbe.ta sama knjiga mi je predobra.bio je kukac u tijelu čovjeka, a tek kad je i sam postao kukac je zapravo postao čovjek.dvostruka preobrazba :)

jedan od najzabavnijih mi je rob fleming iz "high fidelity" od hornbyja.jedna od najsmješnijih knjiga koje sam ikad pročitala, cijela je u prvom licu, plakala sam od smijeha.

al prvo mjesto definitivno ide fowlesovom fredericku iz "kolekcionara", koja mi je sigurno na top 3 najdražih knjiga ikad. jedan od najbolje obrađenih karaktera u književnosti uopće, barem meni, a svima koji nisu ovo pročitali toplo preporučam. to djelo je velikom nepravdom, slabo poznato.
S ljudima zajedno smrdi, ali je toplo.
User avatar
whiskey
Forum member
 
Posts: 3290
Joined: Fri Aug 19, 2005 19:05
Location: Satis House

Postby TakLa » Mon Feb 25, 2008 18:00

Veljko Meštrović wrote:Godot.

To mi je role-model i skroz se poistovjećujem.


:lol: :lol:

meni Gregor Samsa rula (poznatiji kao kafkin ''žohar'', hmm...)
VIJEĆE
User avatar
TakLa
Forum member
 
Posts: 1845
Joined: Mon May 29, 2006 16:46
Location: NA JEBENOM VIJEĆU ISUSOVOM

Postby Isis Rosenkreuz » Mon Feb 25, 2008 21:35

Andrej Bolkonski - mislim da sam ga bezuvjetno zavoljela zbog onog njegovog razmišljanja o nebu na bojnom polju, trenutak prije nego je zatvorio oči kada je bio uvjeren da će umrijeti ("Kako je tiho, mirno i svečano, posve drukčije nego kad sam trčao, drukčije nego kad su Francuzi i topnik razgoropađenih i prestrašenih lica otimali jedan drugome iz ruke čistilicu - posve drukčije plove oblaci tim visokim, beskrajnim nebom. Kako nisam prije vidio to visoko nebo? I kako sam sretan što sam ga napokon ugledao. Jest! Sve je besmislica, sve je varka, osim ovog prekrasnog neba. Ništa, ništa ne postoji, osim njega. Ali čak i ono ne postoji, ničeg nema, osim tišine i smirenja."). Unatoč tom što je kao lik izvana uglađen, mogla bih reći čak i banalan primjer ruskog visokog društva, on se muči u svojoj nutrini, traži odgovore, očajava, jebeno očajava i izvlači samog sebe iz tog očaja. Njegova snaga, karakter, neuništiv duh, sve to uz realistični začin patnje, ponekada i sumnje, a da ne govorimo o metamorfozi od čovjeka koji se uvijek ponašao po pravilima, u osobu koja se jednostavno prepušta onome što je najdublje u ljudskoj duši. I još mi ne ide u glavu zašto je baš on morao umrijeti, nakon njegove smrti svi likovi gube sjaj jer iz njihovih života iščezava ova fantastična i tragična ljudska pojava. Onaj trenutak pomirenja sa Natašom ("Da vam oprostim? Ja vas volim više, dublje i ljepše nego prije") je definitivan trenutak kada nalazi snagu da lomi oklop uglađenosti i prepušta samog sebe i nju osjećajima. Mogla bih do sutra o tome koliko mi je taj lik ušao pod kožu :oops:

Ana Karenjina - koliko taj lik uspije biti tragičan i strastven bez da bude banalan...Koliko je taj lik seciran i kako se jednostavno prepušta analizi strasti i osjećaja koji ju pokreću... Mislim da nikada jedna žena u literaturi neće biti žena koliko je to Ana. Patnja, predanost, majčinska ljubav, grizodušje, krivnja, opraštanje svima osim sebi... Naprosto genijalna, toliko tragična i živa da sam brdo puta zamišljala da mora negdje postojati jedna Ana, netko toliko sposoban darovati sebe, gušiti sebe, patiti zbog vlastitih želja i u toj patnji na perverzan način uživati. Jedna takva osoba naprosto mora biti prava osoba. Koliko mi je ona draga i prirasla srcu, toliko mi je Vronski ljigav.

Konstantin Levin - naprosto pravi kavalir. Njegova razmišljanja o Kitty, nevjerica zbog toga što ga ona voli, a on samo to želi, njegovi osjećaji za brata, i unutrašnje dvojbe i razmišljanja o životu i smrti...Ne znam, možda se palim na likove koji se izvana čine normalni i nezanimljivi, a koji u sebi imaju cijeli spektar osjećaja i razmišljanja, o kojima možda neće nikada govoriti, već će sami sa sobom premišljati i pokušati naći odgovore...

Sierva Maria de Todos los Angelos - ona ne priča, možda u cijelom romanu izreče 10 rečenica. No za nju govori njen okoliš, njeni postipci, njeni nagoni koji ju čine jedinstvenom i neponovljivom. Neslomljiva iskrenost i bezbrojne laži, kratak život između dosadne stvarnosti roditelja, djetinjstva sa robovima i slugama i napokon ljubav, spontana, neprepoznata, koja postaje opsesija, za muškarca koji je bio i ostao nedostižan unatoč potpunoj emotivnoj predaji. Morala je umrijeti, inače to ne bi bilo to.

Deidre Mayfair - skoro pa i sporedan lik (ako se uzme u obzir cijelo stablo obitelji u samo jednom romanu). Prava žrtva vlastite sudbine, bez prave šanse da ju izbjegne, no hrabra u suočavanju sa istom, makar dok je za to imala sredstva. Brižna, duhovno osakaćena Deidre koja sanja na svojoj stolici za ljuljanje, izgubljena u svijetu njegove utjehe, jedine utjehe protiv koje se borila jer je jedva čekala da joj se prepusti...Da Anna Rice nije otišla k vragu, možda bih ju i dalje cijenila zbog cjelokupnog opusa, no kako stvari sada stoje, ima moje poštovanje samo zbog Deidre Mayfair (i malo i zbog poremećene Akashe).

Ima ih još (slažem se za Akakija Akakijeviča, lik je skoro pa karikatura ljudskih želja), ali ova četiri mi prvi padaju na um. Ajme, sad sam se sjetila - HeatHcliff i Catherine iz "Orkanskih visova": on na prvi pogled zao i hladan, osvetoljubiv i bezosjećajan, ona nekako izgobljena ali opet puna snage i karaktera, i legendarna opsesija koja ih spaja i razdvaja.

Hmmm...morala bih opet nekakvu prozu u ruke...
"Not a servile scribe Am I
Not ever shall I be
My sire is mind
Whose sons are always free"

Nobel invented dynamite. I won't accept his blood money.

If you talk to God you're religious. If God talks to you, you're psychotic.
User avatar
Isis Rosenkreuz
<font color=red>House-Wife
 
Posts: 2252
Joined: Wed Aug 10, 2005 18:46
Location: Black Lodge

Postby Veruda » Mon Feb 25, 2008 21:57

Alex iz "A Clockwork Orange"-a. Jer predstavlja sve što jesam. Odnosno nisam. Odnosno što bi htio biti.

A i frajer je. :)
Life is hard but so am I, so let me tell you mister, I may not go down in history, but I will on your little sister
User avatar
Veruda
Forum member
 
Posts: 130
Joined: Sun Dec 02, 2007 22:23
Location: Pula-Zagreb

Postby anonymous_13 » Thu Feb 28, 2008 22:24

Werther.

Nađoh se dosta u tom liku, možda ne toliko naglašenih osobina i u nekom drugom vremenu, ali inače da. Onako sav u svom svijetu, skroz uživljen u svaku emociju koju proživljava bez da djeluje kao emo pičkica. I način na koji doživljava prirodu, baš kao da se vidi da je ona dio njega i on dio nje.

A jednostavno nije imao sreće.
And I watched, and I waited for the dawn...
User avatar
anonymous_13
Forum member
 
Posts: 178
Joined: Fri Jan 18, 2008 21:52

Postby Panurg » Thu Feb 28, 2008 23:01

anonymous_13 wrote:Werther.

Nađoh se dosta u tom liku, možda ne toliko naglašenih osobina i u nekom drugom vremenu, ali inače da. Onako sav u svom svijetu, skroz uživljen u svaku emociju koju proživljava bez da djeluje kao emo pičkica. I način na koji doživljava prirodu, baš kao da se vidi da je ona dio njega i on dio nje.

A jednostavno nije imao sreće.


hah, priča mog života. samo kaj se ja ne bum hbil, nego mi je malo smiješno čak.
Liefde Vrijheid Vriendschap Leven
User avatar
Panurg
<font color=orange>normalan
 
Posts: 2441
Joined: Sun Apr 24, 2005 19:40
Location: Senftenberg

Postby Victim of Fate » Thu Feb 28, 2008 23:12

Hurin, Beren, Feanor, Fingolfin, Turin, Boromir.. veliki sam fan Tolkiena pa su mi svi junaci zapravo iz njegovih knjiga.. sad opet citam silmarillion pa sam pod jakim utjecajem toga..

a od drugih pisaca.. Iorek Byrnison, onaj medvjed iz Polarnog svijetla..
Last edited by Victim of Fate on Thu Feb 28, 2008 23:26, edited 1 time in total.
The sins of the flesh sound so appealing
So let me wallow in my guilt
Your hell will be my heaven
So let's turn up the heat, let eternity begin
User avatar
Victim of Fate
Forum member
 
Posts: 1025
Joined: Mon Apr 10, 2006 18:47
Location: Crystal Mountain

Postby Asylum » Thu Feb 28, 2008 23:19

Gregor Samsa,Wether,Robinson Crusoe.Osebujni likovi prepusteni sami sebi u vrlo teskim situacijama iz kojih su izvukli deblji kraj..
Svi smo mi kurve na ovom svijetu,ali svatko na svoj nacin
User avatar
Asylum
Forum member
 
Posts: 578
Joined: Sun Jul 01, 2007 1:51
Location: Catacombs

Postby Karolina Novak » Fri Feb 29, 2008 10:11

akakije akakijevič jedan od najkomičnijih
onda pečorin- moj junak <3
i tyrion iz martinove pjesme vatre i leda.. car
User avatar
Karolina Novak
Forum member
 
Posts: 111
Joined: Tue Dec 12, 2006 23:15
Location: makarska/zagreb

Postby Isis Rosenkreuz » Fri Feb 29, 2008 11:03

anonymous_13 wrote:Werther.

Nađoh se dosta u tom liku, možda ne toliko naglašenih osobina i u nekom drugom vremenu, ali inače da. Onako sav u svom svijetu, skroz uživljen u svaku emociju koju proživljava bez da djeluje kao emo pičkica. I način na koji doživljava prirodu, baš kao da se vidi da je ona dio njega i on dio nje.

A jednostavno nije imao sreće.


Da nije bio emo pičkica ne bi se ubio, već bi dalje živio i doživljavao vlastite osjećaje, pa čak i nesnosnu bol zbog Lotte.
Samo je dokazao kakva je kukavica, jer da je stvarno bio emotivan koliko se misli, ostao bi na životu upravo zbog svih emocija.
Onaj dio gdje hvali i uzdiže u nebesa pištolj kojim će se ubiti samo zato što ga je Lotta držala u ruci je naprosto fors.
Čitala sam tu knjigu u srednjoj, za lektiru, i onda opet nakon 10 godina bratu za lektiru, i moje se mišljenje nije promijenilo, a mislila sam da možda i hoće, jer inače s vremenom shvaćaš neke detalje koje možda prije nisi. No, to nije taj slučaj, Werther mi je bio i ostao beskrajno naporan.

A to da nije imao sreće...pa nije. Ali možda nije imao sreće jer ju nije htio. Postoje ljudi koji se smatraju živima jedino kada pate.

No, sve je to subjektivno, kada se radi o ukusima i mišljenjima glede jednog književnog lika stvarno se može pronaći brdo nijansa zbog kojih se neki lik nekome sviđa ili ne.

@ Diogen - gdje su tvoji miljenici?
"Not a servile scribe Am I
Not ever shall I be
My sire is mind
Whose sons are always free"

Nobel invented dynamite. I won't accept his blood money.

If you talk to God you're religious. If God talks to you, you're psychotic.
User avatar
Isis Rosenkreuz
<font color=red>House-Wife
 
Posts: 2252
Joined: Wed Aug 10, 2005 18:46
Location: Black Lodge

Next

Return to Knjizevnost

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron