Haruki Murakami

Općenito o literarnim dijelima koja vas zanimaju...

Moderators: ABIZMO, HuncuT

Haruki Murakami

Postby Diogen » Fri Jul 27, 2007 15:41

Jedan od najvećih pripovjedača današnjice predugo nije imao svoj topic u ovom podforumu :)
dakle, što mislite o liku i djelu ovog Japanca?
Meni osobno je fascinantna kombinacija lakoće pripovijedanja, ležernosti, likovi mu odišu svakodnevnošću i nekih izleta u dublje teme, te neke čudne snenosti.
Za sada, najjači dojam je na mene ostavio Tvrdo kuhana Zemlja čudesa & Kraj svijeta. Odlična interpolacija dva svijeta svijesti, izvrsni opisi (prvo poglavlje o Kraju svijeta), mitološko i moderno...predivno :) close runner up je Moj slatki Sputnik, pogotovo zbog scene potrage pripovjedača za Sumire (mislim da se tako zvala) u Grčkoj i one čudne glazbe. Lov na divlju ovcu je sasvim dobar, ali malo iza ova dva djela.

dojmovi? :)
Branislav Glumac wrote: Mrcomoćno je

Odin, crveni Thor il Krist Bijeli...
Malo su važna imena i bozi
Prava je obaveza biti hrabar.
Diogen
Forum member

Postby Sotonska Panda » Fri Jul 27, 2007 16:40

Čitao Norvešku šumu, oduševila me knjiga, pa sam pročitao još dva puta. Izvrstan pisac.

Sad lagano čitam TkZč & Ks, bas me zanima hoce li nadmašiti Norvešku šumu.
Kick some Ash.
Sotonska Panda
Under Dreamskies

Postby sadsorrow » Fri Aug 10, 2007 1:56

Odlican pisac...Sasvim slucajno sam dosla do njegovih knjiga,i ostala zatecena...Predivno pise...
Brane R.I.P,you will be remembered for all the eternity
sadsorrow
Forum member

Postby black_sheep » Wed Aug 22, 2007 14:44

procitah Moj slatki Sputnik i Norvesku sumu i mogu rec da sam impresionirana...
black_sheep
Forum member

Postby MaxVtc » Mon Aug 27, 2007 0:11

Zasad sam pročitala samo Moj slatki Sputnik. Izvanredna knjiga, brzo i lako se čita, ali baš daje povod za puno razmišljanja o pročitanom.
Alchameth.
MaxVtc
Forum member

Postby Diogen » Mon Aug 27, 2007 14:17

MaxVtc wrote:Zasad sam pročitala samo Moj slatki Sputnik. Izvanredna knjiga, brzo i lako se čita, ali baš daje povod za puno razmišljanja o pročitanom.
Uzmi onda Tvrdo kuhanu zemlju čudesa & Kraj svijeta. Doduše, ne bih se baš u potpunosti složio s ovime što kažeš. Npr. dio kada pripovjedač luta po onom grčkom otoku prateći zvuk glazbe.

Diogen
Forum member

Postby MaxVtc » Tue Aug 28, 2007 1:04

Diogen wrote:Uzmi onda Tvrdo kuhanu zemlju čudesa & Kraj svijeta. Doduše, ne bih se baš u potpunosti složio s ovime što kažeš. Npr. dio kada pripovjedač luta po onom grčkom otoku prateći zvuk glazbe.

Hoćeš reći da se taj dio ne čita tako lako i brzo, ili? Moguće, to je ipak bio subjektivan doživljaj.

Anyway, hvala na preporuci.
Alchameth.
MaxVtc
Forum member

Postby vainamoinen » Wed Mar 26, 2008 11:26

Evo upravo čitam Kafka on the shore. U Riječkoj knižnici imaju ovu i Norwegian woods i to samo na eng. Jako atmosferično dijelo, kombinacija priče o odbijeglom tinjedžeru koja je u nekakvom fokusu radnje i još dvije priče koje isprepliću, sve to pomiješano sa fikcijom koja je i povremeno uznemirujuća. Nabolja knjiga što sam čitao u zadnje vrijeme, nekako me sveukupni artistički dojam podsijeća malo na film Babel ali ne zbog paralelnih radnji već samo ukupni dojam atmosfere čiji okus određuju pojedini genijalni detalji. Tak sam na pola knjige, i zaista mi se sviđa, jedva čekam završiti pa možda dam neki detaljnii osvrt na dijelo. U svako slučaju ugodno me iznenadio Murakami, u skoro budućnosti naći će se još njegovih dijela na mojoj readlisti.
vainamoinen
Forum member

Postby zoran k » Wed Mar 26, 2008 20:56

vainamoinen wrote:Evo upravo čitam Kafka on the shore. U Riječkoj knižnici imaju ovu i Norwegian woods i to samo na eng. .

Ja sam "Norvešku šumu" iz iste knjižnice posudio na hrvatskom.
Čitao još i "Poslije zemljotresa", "Južno od granice, zapadno od sunca", "Moj slatki Sputnik" i sad imam doma "Pleši, pleši, pleši".

Sve je odlično.
None of you understand. I'm not locked up in here with you. You're locked up in here with me.
zoran k
Forum member

Postby suicidale deer » Thu May 08, 2008 22:09

trenutno samo norveska suma, nije los, ali ne mogu reci da sam odusevljena, jako dobar stil pisanja, ali nekako mi nije zanimljiv. ali procitat cu jos koju, pa mozda promijenim misljenje, zasad mi je mlak.
To see a world in a grain of sand
Heaven in a wild flower
Hold Infinity in a palm of your hand
And Eternity in an hour
suicidale deer
Forum member

Postby Diogen » Thu May 08, 2008 22:28

suicidale deer wrote:trenutno samo norveska suma, nije los, ali ne mogu reci da sam odusevljena, jako dobar stil pisanja, ali nekako mi nije zanimljiv. ali procitat cu jos koju, pa mozda promijenim misljenje, zasad mi je mlak.
Toplo preporučujem Tvrdo kuhanu zemlju čudesa & kraj svijeta, roman je kao akcelerator čestica :lol: :D

Diogen
Forum member

Postby pumpkin » Tue Dec 02, 2008 21:41

Pročitala sve njegovo što je dosad prevedeno na dragi nam svima hrvatski jezik. Jedva čekam i ostale prijevode pošto se ne bih tolko dobro snašla u engleskom. Super je kod njegovih djela to što ih svatko može interpretirat na svoj način. Ne kužim ljude koji kažu da nisu razumjeli knjigu, kao da se tu ima šta za razumjet. Mislim da je baš stvar u tome da je Murakami htio doprijet do svakog čitatelja preko njegove/čitateljeve podsvjesti. Kao da gledaš rorschachove mrlje, tako mi se čini.. Enivej, ostavi dubog dojam svakako. Znam da je puno ljudi reklo da im je knjiga fenomenalna, al nisu znali objasnit zašto. Teško je objasnit...

Najbolja mi je ''Lov na divlju ovcu''
pumpkin
Forum member

Postby iNtroverticA » Sun Feb 12, 2012 13:14

pročitala moj slatki sputnik, norvešku šumu, lov na divlju ovcu i kafka na žalu, završavam južno od granice, zapadno od sunca...navukla sam se! ne bih rekla da je baš genijalan, ali opet, stalno me nešto vuče da čitam dalje..simpatično mi je što pisac izgleda obožava glazbu, mačke i knjige...i u svakoj knjizi uvijek nekako nađe način da spomene nešto od navedenog..sviđaju mi se njegovi likovi, otkačeni su i neobični, pisac ponekad ima skroz sulude ideje što mi u globalu sasvim odgovara :) ono što mi se ne sviđa, u ovima kojie sam pročitala mi je kraj bio nekako mlak, nedorečen..za sada mi je najdraža kafka na žalu..iz moje perspektive, lagana književnost, ali opet zabavna i bez obzira što je lagana nije praznoglava i zatupljujuća, već kreativna i otkačena :)

eto, vidim da ima još čitača, pa da malo oživimo književnost :)
"Nije mi žao
što sam ispao naivan
kao dimnjak - sanjalica
koji za života čeka da ga proglase za vulkan,
iako nisam bljuvao ni pepeo ni žar
put oblaka i ptica."
iNtroverticA
Forum member

Postby iNtroverticA » Thu Jun 19, 2014 17:15

Zna netko gdje mogu kupiti Tvrdo kuhanu zemlju čudesa na hr.? Gdje god pitam, nemaju, a nisam uspjela naći niti na netu.
"Nije mi žao
što sam ispao naivan
kao dimnjak - sanjalica
koji za života čeka da ga proglase za vulkan,
iako nisam bljuvao ni pepeo ni žar
put oblaka i ptica."
iNtroverticA
Forum member

Return to Knjizevnost