[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/perun_header.php on line 11: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100618 Library:100505
Perun.hr forum • View topic - Dan Simmons

Dan Simmons

Općenito o literarnim dijelima koja vas zanimaju...

Moderators: ABIZMO, HuncuT

Postby Demogorgon » Mon Jan 20, 2014 15:56

Ajd da se tu prebaci.

valdemar wrote:Ma znam da nije, samo sam se nadovezao, nisam neki fan SFa ali ni Simmons nije SF pisac. Evo da završim, daj molim te pročitaj Drood ili evo SF knjige Ilion i Olympus. Vidjet ćeš o čemu pričam.

Između ostalog jest SF pisac. Uostalom dobivao je i nagrade za svoje SF novele.
Uz toliko, meni, kvalitetnijih pisaca, ne zanima me uopće. Uostalom od 4 knjige koje sam pročitao, ni jedna nije ništ posebno što bi me zaintigriralo da nabavim još nešto od njega i na svima sam imao deja-vu osjećaj. Tak da sam siguran da bi mi i ove bile u istome rangu.
Što se tiće Hyporiona, pa ja sam nekoliko puto zaspo od dosade. Među top 10 najlošijih knjiga, koje sam imao nesreću čitat.

Jebiga, ne paše mi i ne želim gubiti vrijeme na njegove knjige.
Fuck your good intentions
Fuck your human rights
Fuck your finger in my face
This time I'm gonna bite
Demogorgon
Forum member

Postby valdemar » Mon Jan 20, 2014 16:12

Pokušaj još jednom jer ja jednostavno ne znam osobu koja ne volio Hyperion sagu, ja sam ju pročitao dok još nisam znao o njemu ništa, uzeo sam na blef. I otada pratim njegova djela, strašno dobar pisac. Meni osobno u rangu Hyperion sage je i Ilium i nastavak Olympus. No svakako što volim kod njega je i ta raznovrsnost tema u pisanju - SF, misterija, horror.. Ma jednostavno genijalac za mene.
His face is there painted a menacing head, he's bathing himself in the moonlight
Locked in the attic and burning the candle, he'll sing of the family ghost
Missy and grandma will echo his message: never should we break the oath
valdemar
Forum member

Postby Pakaa » Mon Jan 20, 2014 16:22

Istina da je Hyperion spora knjiga sa puno okolišanja o svemu i svačemu, ali meni je takav world-building super i funkcionira. Nema baš neke pretjerane akcije, ali to nadoknađuje odličnom atmosferom.
- - - Kocka Graphics - - -
Album artwork, flyeri, plakati za koncerte, bilo šta vezano za vizualnu stranu benda
Kocka Graphics službena stranica
Pakaa
Forum member

Postby HuncuT » Mon Jan 20, 2014 21:20

Pakaa wrote:Istina da je Hyperion spora knjiga sa puno okolišanja o svemu i svačemu, ali meni je takav world-building super i funkcionira. Nema baš neke pretjerane akcije, ali to nadoknađuje odličnom atmosferom.

Potpis za world-building.

kako nema akcije? kad krenu borbe sa Shrikeom (mislim na Endymion i Uspon Endymiona - neću spoilat) dođe ti da stalno iznova čitaš poglavlje :D
Razlika je što su prve dvije knjige rađene s retrospektivom (Hyperion) i mnogostrukim paralelnim radnjama (Pad Hyperiona), pa imaš feeling da knige ne vode ničemu dok ne dođeš do kraja ( :D :D :D ), a druge dvije knjige imaju uglavnom linearnu radnju, pa se lakše prate.
VitaminX wrote:zna huncut šta valja

R.I.P. Domagoj Fak (1987-2013)
HuncuT
<font color=red>The Menace

Postby Pakaa » Mon Jan 20, 2014 21:44

Ja prican iskljucivo za Hyperion, znaci prvu knjigu. Druge jos nisam cita :D
Album artwork, flyeri, plakati za koncerte, bilo šta vezano za vizualnu stranu benda
Pakaa
Forum member

Postby HuncuT » Mon Jan 20, 2014 21:52

znam, zato ne spoilam :wink: Hyperion se ful oslanja na napetost prije susreta sa Shrikeom u pričama suputnika i tokom putovanja, i naravno na world-building, a ovo ostalo ćeš već saznat i sam :D

HuncuT

Postby valdemar » Mon Jan 20, 2014 21:58

A Pakaa nisi čitao treću i četvrtu? :D Jbt, ne znaš što propuštaš, meni osobno treća je najjača u serijalu mada mi je bila malo šokantna radi nekih stvari na početku knjige koje ćeš saznati kad pođeš čitati. Požuri što prije. :)

Inače, nevezano za Simmonsa, danas sam si zakomplicirao život s knjigama jer sam počeo čitati serijal Točak Vremena koji ima 14 knjiga, danas sam prvu naručio :lol:
His face is there painted a menacing head, he's bathing himself in the moonlight
Locked in the attic and burning the candle, he'll sing of the family ghost
Missy and grandma will echo his message: never should we break the oath
valdemar
Forum member

Postby Pakaa » Mon Jan 20, 2014 22:01

Nisam ni Pad Hyperiona cita :D cim ih nadjem za kupit po normalnoj cijeni, uzimam. Ne daje mi se 180 kn za svaku knjigu. Upravo zavrsavam lagano drugi dio Martinovog Plesa sa Zmajevima, a nakon toga mi je na repertoaru nekoliko stripova, tako da cu se Simmonsom pozabavit kasnije :D
Pakaa
Forum member

Postby Slovencek » Mon Jan 20, 2014 22:40

Demogorgon wrote:
Ovo postujem, ali da kazes da je neoriginalan, to mi malo ne drzi vodu. Super spaja stvari zajedno, recimo poeziju sa SF i horrorom, Hyperion kvartet mu je genijalstina samo takva, kao sto je neko prije mene napisao, ti flashback-ovi i nelinearna radnja mu odlicno lezi.

U atmosferi u njegovim horror romanima pojede Kinga samo tako.
Slovencek
Forum member

Postby Slovencek » Mon Jan 20, 2014 22:42

valdemar wrote:A Pakaa nisi čitao treću i četvrtu? :D Jbt, ne znaš što propuštaš, meni osobno treća je najjača u serijalu mada mi je bila malo šokantna radi nekih stvari na početku knjige koje ćeš saznati kad pođeš čitati. Požuri što prije. :)

Inače, nevezano za Simmonsa, danas sam si zakomplicirao život s knjigama jer sam počeo čitati serijal Točak Vremena koji ima 14 knjiga, danas sam prvu naručio :lol:
Off topic: meni je Wheel of Time bio jako dosadnjikava knjiga, barem prve dvije, ali kao sto sam cuo od ostalih, ne promijeni se drasticno kvaliteta pa je "either you like it or not" stvar, nema nesto izmedju :)

Ako ti je recimo bio super LOTR ili ako si citao Robin Hobb, onda ce ti i WoT biti super :)
Slovencek
Forum member

Postby Demogorgon » Tue Jan 21, 2014 9:40

Slovencek wrote:
Demogorgon wrote:
Ovo postujem, ali da kazes da je neoriginalan, to mi malo ne drzi vodu. Super spaja stvari zajedno, recimo poeziju sa SF i horrorom, Hyperion kvartet mu je genijalstina samo takva, kao sto je neko prije mene napisao, ti flashback-ovi i nelinearna radnja mu odlicno lezi.

U atmosferi u njegovim horror romanima pojede Kinga samo tako.

Svoje mišljenje temeljim na četiri knjige koje sam pročitao.

Prva je bila Ljeto noći, i mislim da svatko tko je pročitao nju (i Kignovu Ono), će vidjeti prevelike poveznice između ta dva djela da bi ga se smatralo orginalnim. Druga horor djela nisam čitao od njega, ali u ovome je, ipak, King bolji.
Hyperion i Pad Hyperiona je napravljeno pod velikim utjecajem prvenstveno Jack Vanceovih djela, kao i drugih klasika 50tih i 60tih, što i jest zlatno razdoblje SF žanra.
Cijela struktura Hyperiona je odavno već predstavljena u obliku Decamerona. Znači niti tu nije nešto novo izmislio.
Kad si već spomenuo poeziju tu pak opako vuče na Keatsa, čak mu je dao i jedan od glavnih likova u Padu Hyperiona, a i samo djelo je nazvao po Keatsovoj poemi.
Ljudi očito vole tu sagu, pa nek im bude, ali meni nije posebno zanimljiva.
Četvrtu knjigu koju sam pročitao je Opaki tip. Neka vrsta detektivskog romana, koja isto ne odiše ničim ne već viđenim, a ima i nekoliko totalno stupidnih situacija koja nebi niti pas s maslom pojeo (kak se to kaže), ali mi je najbolja njegova knjiga i čak dosta zanimljiva.
Osim Hyperiona ostale knjige su mi bile sasvim dobre, nisu loše, čitke su i ima zanimljivih dijelova, ali ipak ne toliko da bi ga smatrao dovoljno mi zanimljivim piscem. Ali na Hyperionu sam zaspao, doslovce i to nekoliko puta.

Ako je netko zainteresiran za pravi spoj horora i SF ili nadnaravnog, preporučio bi mu Dean Koontza. On spaja sadašnje vrijeme sa SF (i nadnaravnim) na takav jeziv način da se učini da je tako nešto stvarno i moguće. Da ne pričam o mračnoj atmosferi koju stvori. Eto samo probati sa njegovom "Iskoristi noć" knjigom. Nije toliko razvikan, možda i zbog toga jer zna biti i pomalo mućan, dosta mračan, jeziv i dosta ozbiljniji od Simmonsa (i sličnih) čije su knjige ipak, pomalo stipovkse, da se tako izrazim. Premda i Koontzva djela su većinom bestseleri.

Sve je stvar gledišta. Meni Simmons nije ništ posebno, jer sam sve to već pročitao negdje drugdje, u starijim klasicima. Uostalom, barem što se tiče SF, danas je teško biti orginalan. Sve je to već zmišljeno i napisao 50tih i 60tih.
Fuck your human rights
This time I'm gonna bite
Demogorgon
Forum member

Postby Slovencek » Tue Jan 21, 2014 10:11

Vidis, meni se bas to spajanje klasicne literature tipa Decameron sa SF cini genijalnim. Nije da opako vuce na Keatsa nego ga doslovce citira na nekim dijelima. Isto kasnije u Iliumu kada - zaboravio sam tocno kako - pomijesa grcku mitologiju sa Shakespearom i SFom. Ali to sto ti nazivas neoriginaloscu, ja to spajanje razlicitih zanrova i inkorporaciju razlicitih drugih literarnih dijela u SF nazivam svjezinom u literaturi. Meni se cini originalnim.

Ono sto sam citao od Koontza - nemogu ti reci tocno koja djela posto sam citao na slovenskom jeziku, a naslovi su prevedeni drugacije od originala - mi je bio prosjek, mislim, u rangu Kinga. Zabavno, ali ipak nista spektakularno. A to da su necije knjige bestselleri ce mi prije smrdit na neku prosjecnu kvalitetu, a ne nesto spektakularno :) Mislim, i Dan Brown je bestseller, ces i njega onda pohvalit, da je kvalitetan? Ja nebih, ali bi se slozio, da je zabavno citanjce.

Ali eto, gusti su gusti :)
Slovencek
Forum member

Postby HuncuT » Tue Jan 21, 2014 10:33

Moram stat na Slovencekovu stranu, sve je točno napisao, samo ću nadodat da je u hiperionskoj sagi ukomponirao i posljednje dosege znanosti, dakle ona rubna područja, s toliko pažnje i razumijevanja, da ga nije lako skinut s trona. Također i new age spiritualne hipoteze. Meni je genijalan.

HuncuT

Postby Demogorgon » Tue Jan 21, 2014 11:30

Već sam navikao na ovakve odgovore, jer nitko ne kuži kak se nekome Simmons ne sviđa.
No ipak u njegovim pričama nema ništa orginalno ili novo izmišljeno.
Spajanje različitih žanrova, orginalno? Da... možda u 14. stoljeću.
Spajanje različitih ideja, orginalno? Nemojte me nasmijavat.
Spajanje različitih stilova pisanja (od kojih niti jedan nije njegov), orginalno? Mislim stvarno...
Po tome bi onda bilo da svi pršte orginalnošću.

Simmons nije specificiran za SF žanr, tako da se i nemože očekivati neka konkretna orginalnost u tome. Čak sam uvjeren da bi i on sam priznao neorginalnost vlastitih djela.

Arthur C. Clarke, Isaac Asimov, Jack Vance ili Robert A. Heinlein... e to su SF pisci.
Simmons? Možda simpatičan, ali ništa više.

I Simmonsove knjige su bestseleri, prodavaniji je od Koontza, to sam mislio kada sam spomeno da I Koontz ima bestselere. A upravo Simmonsa izdavači i kritičari jako guraju kao vrhunskog pisca. Za svaku knjigu dobiva nagrade, i tako to. A da to smrdi na prosječnost, tu se slažemo. Upravo zbog svih tih odličnih kritika i guranja Simmonsa u prvi plan sam mu i dao nekoliko šansi, što mi samo govori da sam nasjeo na propagandu. :lol:

Vi samo uživaje u Simmonsu, ja ću ipak pokušavat sa drugim autorima, nego s onima koji mi po ničemu nisu zanimljivi.
Fuck your human rights
This time I'm gonna bite
Demogorgon
Forum member

Postby Slovencek » Tue Jan 21, 2014 16:30

Demogorgon wrote:Već sam navikao na ovakve odgovore, jer nitko ne kuži kak se nekome Simmons ne sviđa.
No ipak u njegovim pričama nema ništa orginalno ili novo izmišljeno.
Spajanje različitih žanrova, orginalno? Da... možda u 14. stoljeću.
Spajanje različitih ideja, orginalno? Nemojte me nasmijavat.
Spajanje različitih stilova pisanja (od kojih niti jedan nije njegov), orginalno? Mislim stvarno...
Po tome bi onda bilo da svi pršte orginalnošću.
Nacin na koji spaja klasicna dijela literature sa znanstvenom fantastikom mu je odlican i da, originalan je. On nije nista isao kopirati, nego je pametno ukljucio poeziju u svoje knjige.

Cak je i sam John Keats, cije pjesme Simmons koristi u Hyperionu, uzeo jedan dio Decamerona kojeg je pretvorio u svoju pjesmu, pa se nitko ne dere da je to plagijat, nego je Keats jos uvijek jedan izmedju najpostivanijih engleskih pjesnika. Sto zelim reci je to, da nije svako koristenje razlicitih ideja drugih ljudi kopiranje. U Simmonsovom slucaju, u mojem misljenju, je on definitivno unio neku svjezinu sa povezivanjem zanrova.

Hyperion nikad nije bio bestseller, mislim da mu je prva knjiga na bilokojoj bestseller listi bila Ilium, tako da se i tu u ovom slucaju ne mogu slozit sa bestsellerskim smradom na prosjecnost :)

A to da bi i on sam priznao neoriginalnost svojih djela. Pa, neznam, mozda nisi bio upucen u to, ali Simmons je poznat po tome da ce on uzeti neki povijesni dogadjaj/osobu i oko nje napraviti fikcijsku pricu. Mozda je tebi to neoriginalno, ali ja nemam problema sa time. Meni je ponekad ta "alternativna verzija" dogadjaja cak zanimljivija za citanje nego bas ono, 100% fikcija (di su sve osobe u knjizi i dogadjaji izmisljeni, itd). Opet, ti bih to vjerojatno rekao, da je neoriginalno, a meni je bas suprotno.

Ali eto, svakome svoje, meni je njegov stil SFa super, a ti uzivaj i dalje u njegovim krimic romanima ;)

P.s. a za Heinleina, Clarkea i Asimova se mozemo svi slozit, nema tu beda :)
Slovencek
Forum member

PreviousNext

Return to Knjizevnost