Najdraži citati

Općenito o literarnim dijelima koja vas zanimaju...

Moderators: ABIZMO, HuncuT

Postby tcx » Fri Jan 09, 2009 9:13

"My country is the world and my religion is to do good"

-Thomas Paine
tcx
Forum member

Postby ZNX » Fri Jan 09, 2009 11:51

fearghas wrote:''Čitavog svog života žalio sam ljude, bio sam spram njih učtivo blagonaklon jer sam ih poznavao pod kožom i jer mi je (trajno) bilo žao što su tako beznadno sivi, tako tupo drveni, tako jeftine i bijedne igračke u tuđim rukama, tako sudbonosno izobličeni svojom vlastitom glupošću.'' m.krleža

Krleža je briljantan :!:
god hates us all
ZNX
Forum member

Postby fearghas » Fri Jan 09, 2009 16:55

slažem se svakako, jedan od najboljih :)
friends don't waste wine when there's words to sell...
fearghas
Forum member

Postby Senchan Torpeist » Fri Jan 09, 2009 17:26

Mene fascinira kak uspije to sve izreći bez da ostavi neki patronizirajući dojam.
Senchan Torpeist
Forum member

Postby Dragonchild » Fri Jan 23, 2009 23:20

Senchan Torpeist wrote:Mene fascinira kak uspije to sve izreći bez da ostavi neki patronizirajući dojam.

Imo, zato jer ni sam u potpunosti ne vjeruje u to. Naginje mi na razmišljanje i analiziranje, ali nikako na definitivni zaključak, čime se automatski gubi patronizirajući dojam.. Al opet, to je samo moja interpretacija.
Kiss my shiny metal ass!! [-( :lol:
Dragonchild
Forum member

Postby Senchan Torpeist » Sat Jan 24, 2009 0:18

Jesi to mislila na ovaj zadnji citat il općenito?
Senchan Torpeist
Forum member

Postby Dragonchild » Sat Jan 24, 2009 0:29

Senchan Torpeist wrote:Jesi to mislila na ovaj zadnji citat il općenito?

Ma na zadnji citat, ali i na Krležin opus općenito. U svojim izjavama (ili bolje rečeno zapisima) mi često djeluje preradikalno, a ljudi su (u velikoj većini) ipak prekomplicirana bića da bi ih se tako jednostavno i prizemno opisalo, koliko god "kul" to zvučalo. :) Zato npr. konkretno kod ovog citata imam dojam da je izvađen iz nekog toka misli, šireg razmišljanja i konteksta, kao tek jedan, pomalo marginalan opis čovjeka, što po meni rezultira upravo takvim nepretencioznim i ležernim tonom...
Dragonchild
Forum member

Postby Senchan Torpeist » Sat Jan 24, 2009 0:54

Dragonchild wrote:
Senchan Torpeist wrote:Jesi to mislila na ovaj zadnji citat il općenito?

Ma na zadnji citat, ali i na Krležin opus općenito. U svojim izjavama (ili bolje rečeno zapisima) mi često djeluje preradikalno, a ljudi su (u velikoj većini) ipak prekomplicirana bića da bi ih se tako jednostavno i prizemno opisalo, koliko god "kul" to zvučalo. :) Zato npr. konkretno kod ovog citata imam dojam da je izvađen iz nekog toka misli, šireg razmišljanja i konteksta, kao tek jedan, pomalo marginalan opis čovjeka, što po meni rezultira upravo takvim nepretencioznim i ležernim tonom...

Pa da, ja sam to shvatil kao da misli na neke određene ljude koje je sretal u svom životu (koji su možda i bili u većini, tj. vrlo vjerojatno).
Mislim da znam kaj hoćeš reći - kao da nije pisal općenito i to postavljal kao neko filozofsko generalno razmišljanje već je samo projiciral neko osobno viđenje koje je možda više isklesano emocijama nego promišljanjima. A tak zapravo i dođeš najbliže srži stvari (u većini slučajeva..valjda :D).
Senchan Torpeist
Forum member

Postby Dragonchild » Sat Jan 24, 2009 1:06

Senchan Torpeist wrote:
Pa da, ja sam to shvatil kao da misli na neke određene ljude koje je sretal u svom životu (koji su možda i bili u većini, tj. vrlo vjerojatno).
Mislim da znam kaj hoćeš reći - kao da nije pisal općenito i to postavljal kao neko filozofsko generalno razmišljanje već je samo projiciral neko osobno viđenje koje je možda više isklesano emocijama nego promišljanjima. A tak zapravo i dođeš najbliže srži stvari (u većini slučajeva..valjda :D).

E upravo to. :P

A ostalo, ne znam kako se dolazi najbliže srži stvari, još se stoumim. :) Al ako bi to tvoje bilo istina, značilo bi da objektivna istina ne postoji, nego da je sva "srž" uvjetovana vlastitim emocijama i doživljajima. A vjerojatno i je.. :-k
Dragonchild
Forum member

Postby Stark » Tue Feb 03, 2009 1:40

Meni jedan od najdražih citata iz American Gods od Neila Gaimana.
Kom se da pročitat, neće požalit.

I can believe things that are true and I can believe things that aren’t true and I can believe things where nobody knows if they’re true or not. I can believe in Santa Claus and the Easter Bunny and Marilyn Monroe and the Beatles and Elvis and Mister Ed.

Listen–I believe that people are perfectible, that knowledge is infinite, that the world is run by secret banking cartels and is visited by aliens on a regular basis, nice ones who look like wrinkledy lemurs and bad ones who mutilate cattle and want our water and our women. I believe that the future sucks and I believe that the future rocks and I believe that one day White Buffalo Jasmin Stavros going to come back and kick everyone’s ass.

I believe that all men are just overgrown boys with deep problems communicating and that the decline of good sex in America is coincident with the decline in drive-in movie theaters from state to state. I believe that all politicians are unprincipled crooks and I still believe that they are better than the alternative. I believe that California is going to sink into the sea when the big one comes, while Florida is going to dissolve into madness and alligators and toxic waste.

I believe that antibacterial soap is destroying our resistance to dirt and disease so that one day we’ll all be wiped out by the common cold like the Martians in War of The Worlds. I believe that the greatest poets of the last century were Edith Sitwell and Don Marquis, that jade is dried dragon sperm, and that thousands of years ago in a former life I was a one-armed Siberian shaman. I believe that mankind’s destiny lies in the stars.

I believe that candy really did taste better when I was a kid, that it’s aerodynamically impossible for a bumblebee to fly, that light is a wave and a particle, that there’s a cat in a box somewhere who’s alive and dead at the same time (although if they don’t ever open the box to feed it it’ll eventually just be two different kinds of dead), and that there are stars in the universe billions of years older than the universe itself. I believe in a personal god who cares about me and worries and oversees everything I do.

I believe in an impersonal god who set the universe in motion and went off to hang with her girlfriends and doesn’t even know that I’m alive. I believe in an empty and godless universe of causal chaos, background noise, and sheer blind luck. I believe that anyone who says that sex is overrated just hasn’t done it properly. I believe that anyone who claims to know what’s going on will lie about the little things too.

I believe in absolute honesty and sensible social lies too. I believe in a woman’s right to choose, a baby’s right to live, that while all human life is sacred there’s nothing wrong with the death penalty if you can trust the legal system implicitly, and that no one but a moron would ever trust the legal system. I believe that life is a game, that life is a cruel joke, and that life is what happens when you’re alive and that you might as well lie back and enjoy it.
Stark
<font color=red>The Vault Dweller

Postby Dragonchild » Tue Feb 03, 2009 2:47

Predobro. :D Jednostavno i inspirirajuće. :)

Da imam priliku, lika bi zamolila da mi malo razjasni zašto vjeruje u zvijezde koje su milijardama godina starije od svemira (naravno, pod uvjetom da se u njemu nalaze). :D

Bog mu je ženskog roda, na pamet mu je palo da Schroedingerova mačka treba i papati ponekad, :lol: i ne misli da je seks precijenjen. :rozi: :)
Last edited by Dragonchild on Tue Feb 03, 2009 2:55, edited 1 time in total.
Dragonchild
Forum member

Postby Sotonska Panda » Tue Feb 03, 2009 2:51

Jedan od najdražih:

"Dvije stvari me ispunjavaju sve većim strahopoštovanjem i udivljenjem što ih više promišljam - zvjezdano nebo nada mnom i moralni zakon u meni."

Kant
Kick some Ash.
Sotonska Panda
Under Dreamskies

Postby Stark » Tue Feb 03, 2009 14:12

Dragonchild wrote:Predobro. :D Jednostavno i inspirirajuće. :)

Da imam priliku, lika bi zamolila da mi malo razjasni zašto vjeruje u zvijezde koje su milijardama godina starije od svemira (naravno, pod uvjetom da se u njemu nalaze). :D

Bog mu je ženskog roda, na pamet mu je palo da Schroedingerova mačka treba i papati ponekad, :lol: i ne misli da je seks precijenjen. :rozi: :)

To je monolog jedne cure iz knjige, zato je Bog ženskog roda :)
Schrödingera treba tužit društvu za zaštitu životinja :lol:, a seks je precijenjen samo ako ga se svijesno odluči percipirat takvim, na temelju vlastitih iskustva i opažanja :)
A ovo za zvijezde....to je karikirano, više odražava snagu vjerovanja pod cijenu svjesnog znanja da ništa od toga ne mora biti točno...uostalom, zvuči pjesnički dobro, a i opet, nije to neka znanstvena novela :)
Stark

Postby Dragonchild » Tue Feb 03, 2009 14:38

STARK wrote:
Dragonchild wrote:Predobro. :D Jednostavno i inspirirajuće. :)

To je monolog jedne cure iz knjige, zato je Bog ženskog roda :)
Schrödingera treba tužit društvu za zaštitu životinja :lol:, a seks je precijenjen samo ako ga se svijesno odluči percipirat takvim, na temelju vlastitih iskustva i opažanja :)
A ovo za zvijezde....to je karikirano, više odražava snagu vjerovanja pod cijenu svjesnog znanja da ništa od toga ne mora biti točno...uostalom, zvuči pjesnički dobro, a i opet, nije to neka znanstvena novela :)

:o Ako je monolog od cure, onda nije tolko fora kolko bi bilo da je od muškog! :( Al svejedno... :P

Je, ali isto vrijedi i za one koji ga odluče ne percipirati na takav način. Ako bi ovo malo poopćili, ispada da ne postoji apsolutna istina, samo osobni dojam pojedinca o svemu i svačemu. :-k

Ma znam da je karikirano, ali me uvijek zanima i fascinira nečiji tok misli, sinteza znanja o nekim činjenicama i osobnih uvjerenja i zabrijavanja koji na kraju dovedu do neke druge neobične misli. :P
Dragonchild
Forum member

Postby Stark » Tue Feb 03, 2009 14:48

Ali je pisac muškog roda, pa ti opet dođe na isto :) Pošalji mail Gaimanu pa ga gnjavi da ti objasni svoj tok misli :D

Dragonchild wrote:Je, ali isto vrijedi i za one koji ga odluče ne percipirati na takav način. Ako bi ovo malo poopćili, ispada da ne postoji apsolutna istina, samo osobni dojam pojedinca o svemu i svačemu. :-k

Apsolutna istina je najveći bullshit ikad. Ne postoji apsolutna istina, nikad nije postojala i nikad neće postojati....ako hoćeš apsolutnu istinu, to je da postoji samo čovjekova percepcija istine, temeljena na izboru, koji je pak temeljen na drugim stvarima; iskostvo, osjećaji, itd. Al dobro, to su već skroz neke druge sfere :) Istina je po meni skroz dualan pojam.
Stark

PreviousNext

Return to Knjizevnost