Hermann Hesse

Općenito o literarnim dijelima koja vas zanimaju...

Moderators: ABIZMO, HuncuT

Postby TOUCH OF RED » Tue Oct 30, 2007 20:34

od onih njegovih koje sam pročitala,nekako mi je najbolje sjeo stepski vuk...baš sam ga počela opet čitati :)
You'll never be alone again
You'll never die again
You'll never be born again
You'll forever be, stuck here in eternity
TOUCH OF RED
Forum member

Postby +Unknown+ » Sat Nov 10, 2007 22:36

Demian je jedna od njegovih najboljih knjiga. Slijedi ju, jednako dobar, Stepski vuk, ali Demiana rijetko koja knjiga može zasjeniti. Budimo realni. :mrgreen:
Tko još nije pročitao Demiana, krajnje je vrijeme da se uvjeri u prethodno napisano. :imperativ:
When all of your wishes are granted,
many of your dreams will be destroyed...

http://www.5wwwww5.com/forum/index.php? ... ticlicense
+Unknown+
Forum member

Postby breakdown_ » Sat Nov 10, 2007 23:33

bas danas kupih demiana i stepskog vuka na interliberu vrlo povoljno :mrgreen:
Hellfire rages in my eyes
Blood will fall like rain this night
The coming curse, the anti-Christ, I am the Watcher's eye
I vindicate and cleanse the Earth of all mankind
breakdown_
crna ofca

Postby Diogen » Sun Nov 11, 2007 15:00

+Unknown+ wrote:Demian je jedna od njegovih najboljih knjiga. Slijedi ju, jednako dobar, Stepski vuk, ali Demiana rijetko koja knjiga može zasjeniti. Budimo realni. :mrgreen:
Tko još nije pročitao Demiana, krajnje je vrijeme da se uvjeri u prethodno napisano. :imperativ:
Meni je Demian njegova najdraža knjiga, knjiga koja je jednostavno prebogata značenjem s kojim se mogu povezati na više razina. Stepski vuk također ima sličan status kod mene, ALI, mislim da je Stepski vuk bolja knjiga, u smislu - bolje napisana. Modernizam je u Demianu izražen kroz referencije na psihoanalizu, ali ne kroz samu organizaciju teksta, kroz imaginativni proces strukturiranja djela. Linearan je to roman, usko prati tradiciju entwicklungsromana, dok je Vuk pravo modernističko djelo ( uvodni dio, u kojem jedna druga osoba od one naratora/gl. lika otkriva rukopis, čisti modernistički postupak, pa, umetnuti traktat, umetnuta pjesma...). Dobro, meni je Vuk bolji jer je experimentalniji, no to ne znači da je objektivno bolji (ovisi o setu kriterija vrijednosne prosudbe i metoda analize kojima neko doba raspolaže). A Igra staklenim perlama...daljnja razradnja spisateljske tehnike i imaginacije, još bolje od Vuka :D vidljive su i natruhe, elementi postmodernizma što jasno upućuje na daljni razvoj stila.
Ma milina pisac :D :D
Branislav Glumac wrote: Mrcomoćno je

Odin, crveni Thor il Krist Bijeli...
Malo su važna imena i bozi
Prava je obaveza biti hrabar.
Diogen
Forum member

Postby arwen » Sun Nov 11, 2007 15:06

I ja sam na interliberu kupila par njegovih knjiga jer ga obožavam. Demian mi je definitivno najdraža njegova knjiga, a trenutno sam u procesu čitanja Noćnog leptira.
Never met a wise man, if so it's a woman
arwen
Forum member

Postby Diogen » Sun Nov 11, 2007 15:09

arwen wrote:I ja sam na interliberu kupila par njegovih knjiga jer ga obožavam. Demian mi je definitivno najdraža njegova knjiga, a trenutno sam u procesu čitanja Noćnog leptira.
E da, pripovijesti su mi isto dobre, ne tako zahtjevne (emocionalno i mentalno) kao romani, i baš mi se to sviđa, možeš se opustiti i prepustiti tim divnim i detaljnim opisima (ne TAKO detaljnim kao u Prousta, na sreću :lol: ) i ugođajima. Preporučujem Umijeće dokolice :wink:

Diogen
Forum member

Postby Atra » Sat Dec 08, 2007 20:19

nedavno sam zbavila limited edition "Srećan je ko ume da voli" zbirka neobjavljenih pjesama i pripovijesti. njegova ljubavna poezija je standard ,a priče tako jednostavne i jake
Atra
Forum member

Postby crazyblondy » Tue Dec 18, 2007 14:55

Hesse je za mene genijalac=pisac s kojim sam se srela u srednjoškolskim klupama i koji je ostavio veliki dojam na mene...Stepski vuk je knjiga koja svakih par mjeseci ponovno uzmem u ruke i pročitam=jako ali jako me se dojmila....roshalde je također fenomenalna knjiga,a nesmijem zaboraviti i Demiana.....pripovijetke sam također čitala=ima ih divnih i onih koje te netjeraju da sjedneš i razmisliš malo..
...staklene perle jednom pročitala ali valjda zbog nedovočljne koncentriranosti nakon što sam pročitala knjigu nad glavom mi se stvorio veliki upitnik... to je njegova knjiga koju kanim opet uzeti u ruke jer želim je pročitati i biti bez upitnika nad glavom :)
heaven can wait
crazyblondy
Forum member

Postby Diogen » Tue Dec 18, 2007 21:47

Ljepota i vrijednost Perli je upravo to da taj upitnik iynad glave skoro nikako ne može nestati, niti nakon n čitanja...ili mi se tako samo čini :)

Diogen
Forum member

Postby crazyblondy » Wed Dec 19, 2007 18:22

možda nikada i neće skroz nestati ali volila bih ga ipak barem malo razjasniti....kad sam pročitala bilo koju drugu njegovu knjigu nisam imala upitnik,i ne želim ga imati niti nakon perli....
:)
heaven can wait
crazyblondy
Forum member

Postby Javno Dobro » Sat May 31, 2008 21:32

procitala nekoliko knjiga od hesse-a i moram rec da mi je najmanje legla stepski vuk, sto me razocaralo jer je tolko razvikana.. al ipak je kul knjiga <33
obozavam siddarthu jerbo volim sav taj nacin zivota na istoku i njihova vjerovanja/meditacije i ino..
htjela bi citat demiana, no nikak da to dobe natrag u knjiznicu

mrzim dok knjige ljudi ne vracaju na vrijeme *anrgy*
sve zivotinje su jednake, al su neke jednakije

PES turniri u podrumu <333

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

komandant data <3
Javno Dobro
Forum member

Postby Prowler666 » Tue Dec 08, 2009 12:24

breakdown_ wrote:bas danas kupih demiana i stepskog vuka na interliberu vrlo povoljno :mrgreen:

dve genijalne knjige demian cak mi prednjaci nad stepskim vukom
Prowler666

Postby iNtroverticA » Fri Feb 19, 2010 19:40

Prowler666 wrote:
breakdown_ wrote:bas danas kupih demiana i stepskog vuka na interliberu vrlo povoljno :mrgreen:

dve genijalne knjige demian cak mi prednjaci nad stepskim vukom

definitivno :D
"Nije mi žao
što sam ispao naivan
kao dimnjak - sanjalica
koji za života čeka da ga proglase za vulkan,
iako nisam bljuvao ni pepeo ni žar
put oblaka i ptica."
iNtroverticA
Forum member

Postby AC/DC lady » Thu Mar 11, 2010 23:10

Stepski vuk,

voljela bih je jos imat i u digitalnom formatu, ako ko ima :)
AC/DC lady
Forum member

Postby iNtroverticA » Wed Jun 02, 2010 10:23

Meni treba Demian na njemačkom, također u digitalnom formatu...gdje bih to mogla pronaći, zna netko?
"Nije mi žao
što sam ispao naivan
kao dimnjak - sanjalica
koji za života čeka da ga proglase za vulkan,
iako nisam bljuvao ni pepeo ni žar
put oblaka i ptica."
iNtroverticA
Forum member

Previous

Return to Knjizevnost