George Orwell :1984 (Nineteen - Eighty Four)

Općenito o literarnim dijelima koja vas zanimaju...

Moderators: ABIZMO, HuncuT

Postby Crochild » Mon Oct 23, 2006 23:02

zanimljiva je orwellova vizija stalnog rata....
recite vi meni sta amerika, engleska i ostale sile danas rade nego to?
pod idejom rata protiv terorizma uvode u svijet "stalni rat" da bi mogli kontrolirati ljude...
_\m/ ...hAppy liTle b00zer... _\m/

...death smiles at us all....and all a man can do is smile back...
Crochild
Forum member

Postby hand of Bjesomar » Thu Nov 02, 2006 21:31

Wildchild.cro wrote:pod idejom rata protiv terorizma uvode u svijet "stalni rat" da bi mogli kontrolirati ljude...

Ma da.
Još će i 3. svjetski rat izazvat? Amerika vs. mornarica Burkine Faso?
Amerika nije totalitarna, i sve dok postoji digitalni tok informacija neće ni biti.
Kako cenzurirati digitalnu mrežu? Nije baš prerađivanje starih Timesa i izmišljanje vojnika s malabarskog fronta.
.teoretičar bauštele

Cedric Price wrote:The only permanent thing is change.

Postby El Maestro Grande » Thu Nov 02, 2006 22:15

hand of Bjesomar wrote:Amerika nije totalitarna, i sve dok postoji digitalni tok informacija neće ni biti.
Kako cenzurirati digitalnu mrežu? Nije baš prerađivanje starih Timesa i izmišljanje vojnika s malabarskog fronta.

Implementacijom tehnologija za cenzuriranje nepoćudnih sadržaja,
razvijenih po narudžbi kineske vlade.
Filtered internet.
I mreža svih mreža ima svoj fizički backbone.
El Maestro Grande
Angel of Deaf

Postby desert rain » Mon Dec 29, 2008 22:16

Ljudi sretna vam svima nova 1984!
Mislim da će ova godina toliko napredovati javnim objavljivanjem postavljanja kamera po svim trgovima, po hrpi ulica i drugih mjesta. Tak da se baš veselim 8)
desert rain
Forum member

Postby Javno Dobro » Wed Jan 14, 2009 10:45

ova knjiga mi je stvarno predobra, iako sam se nazivcirala koji put kad je dovodio taj apsurd do jos veceg apsurda, al naviknes se :D

jel zna netko kak se zove film snimljen po toj knjizi (znam da postoji, al su mu promjenili ime)?
sve zivotinje su jednake, al su neke jednakije

PES turniri u podrumu <333

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

komandant data <3
Javno Dobro
Forum member

Postby Mirza » Mon Jan 19, 2009 15:56

Javno Dobro wrote:ova knjiga mi je stvarno predobra, iako sam se nazivcirala koji put kad je dovodio taj apsurd do jos veceg apsurda, al naviknes se :D

jel zna netko kak se zove film snimljen po toj knjizi (znam da postoji, al su mu promjenili ime)?

http://www.imdb.com/title/tt0087803/
i da... najbolja knjiga koju sam ikad pročitao
valdemar wrote:Ma meni samo mutavi Rage nije jasan. Mislio sam nabavit koju ploču ali kad su ovako glupi nema šanse.
Mirza
Forum member

Postby Javno Dobro » Mon Jan 19, 2009 23:50

Mirza wrote:
Javno Dobro wrote:ova knjiga mi je stvarno predobra, iako sam se nazivcirala koji put kad je dovodio taj apsurd do jos veceg apsurda, al naviknes se :D

http://www.imdb.com/title/tt0087803/
i da... najbolja knjiga koju sam ikad pročitao

:oops:
fala :)
sve zivotinje su jednake, al su neke jednakije

PES turniri u podrumu <333

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

komandant data <3
Javno Dobro
Forum member

Postby SOAD » Tue Jan 20, 2009 0:34

procitajte "we" od zamyatina, orwell je prakticno sve ideje pokrao od tog rusa (sto je ironicno s obzirom da je bio izrazito protiv sovjetskog saveza)
http://en.wikipedia.org/wiki/We_(novel)
:ruza: KLUB BILJAKA INC. RIP :ruza:

You must gather your party before venturing forth...
SOAD
Forum member

Postby desert rain » Thu Jan 22, 2009 22:23

SOAD wrote:procitajte "we" od zamyatina, orwell je prakticno sve ideje pokrao od tog rusa (sto je ironicno s obzirom da je bio izrazito protiv sovjetskog saveza)
http://en.wikipedia.org/wiki/We_(novel)

jel prevedeno? baš me zanima, nisam nikad čula za taj roman.
desert rain
Forum member

Postby SOAD » Thu Jan 22, 2009 22:51

desert rain wrote:jel prevedeno? baš me zanima, nisam nikad čula za taj roman.

http://www.superknjizara.hr/index.php?c ... jiga=11265
:ruza: KLUB BILJAKA INC. RIP :ruza:

You must gather your party before venturing forth...
SOAD
Forum member

Postby desert rain » Sat Jan 24, 2009 17:13

Hvala lijepo. Sad mi je sve poljuljano dok ne pročitam ovu knjigu, pošto sam Orwellovu smatrala prilično originalnom. To mi je definitivno najbolja knjiga, pa me baš zanima hoće li i ostati.
desert rain
Forum member

Postby Zsb » Sun Feb 15, 2009 0:14

Koba wrote:
Keira wrote:Najbolja knjiga na svijetu.

Nisam gledala film, a ni ne usudim se.

A što se Chomskoga tiče, taj čovjek stalno vrti jednu te istu pjesmu, iznova i iznova. Kao da mi sve to ne znamo. Možda u SAD-u bolje prolazi zbog veće cenzure medija kada su u pitanju neka nedjela amerikanaca, ali za europljane, ili barem mene, postao je suhoparan. Ne treba nam netko tko će otkrivati toplu vodu... Mislim, svaka čast svakome tko javno prigovara nekim stvarima, ali postao je dosadan.

Vidiš, ja sam uvjeren da je u Americi cenzura medija znatno manja kad se radi o političkim stvarima..

ovdje imas knjigu od chomskog o manipulaciji medijima u sad-u pa ako te nije mrsko procitaj si
http://www.elektronickeknjige.com/choms ... ge_000.htm

a perpoucam i svima ko vas interesira, pogotovo ako vas toliko odusevljav a 1984-a, ako se dobro sjecam u jednom djelu kjige chomsky se i dotice te knjige...
ugalnvom,
knjiga govori o noacinu nadziranja medija i sustavu propagande u sad-u i apadnim demokratskih drustvima, koja je nuzno suptilnija od one u totalitarnim rezimima poput kine ali i upravo stoga efikasnija...
Zsb
Forum member

Postby Novembre » Sat Dec 05, 2009 22:38

Volim distopijske romane tako da mi je drag i taj roman, ali ipak prednost dajem Zamjatinu (koliko god depresivna i upečatljiva bila 1984. moram priznati da me Zamjatin još više ubio u pojam, nekako je zahtjevniji za čitanje).
Super mi je i Brave New World Aldousa Huxleya, najjednostavniji je od ta tri romana, a opet prenosi vrlo snažnu poruku.
We live, as we dream - alone. (J. Conrad)
Novembre
Forum member

Postby iNtroverticA » Thu Jul 15, 2010 11:30

Koba wrote:Mala preporuka svima koji namjeravaju pročitati 1984. - uzmite srpski prijevod, po mogućnosti onaj Vlade Stojiljkovića (tako se nekako tip zove), dok hrvatski, Šoljanov, maksimalno izbjegavajte - loš je, neprecizan, izgubljen je i smisao i ljepota izražaja, nečitljiv je i naporan.

e,ovo je i meni netko rekao...ali pročitala sam hrvatski prijevod...činilo mi se ok, ali ne znam kakav je taj srpski, pa ne mogu zapravo usporediti...najviše me izbezumila ta apsolutna kontrola i pomisao da nemaš pravo biti individulana osoba, već moraš funkcionirati kao dio sistema...kod zamjatina je to još radikalnije, ne postoje više čak niti imena, već samo numere..uh...pročitala sam i brave new world i složila bih se s novembre da je najejednostavniji od spomenutih distopija...sad planiram pročitati fahrenheit..
"Nije mi žao
što sam ispao naivan
kao dimnjak - sanjalica
koji za života čeka da ga proglase za vulkan,
iako nisam bljuvao ni pepeo ni žar
put oblaka i ptica."
iNtroverticA
Forum member

Postby Zarathustra » Thu Sep 13, 2012 14:47

[quote="SOAD"]procitajte "we" od zamyatina, orwell je prakticno sve ideje pokrao od tog rusa (sto je ironicno s obzirom da je bio izrazito protiv sovjetskog saveza)
http://en.wikipedia.org/wiki/We_(novel)[/quote]

nije ga pokrao, u koliko samo eseja spominje lika da mu je dao ideju...
Zarathustra
Forum member

Previous

Return to Knjizevnost