BlackSheep wrote:Black water wrote:
My point: originalno značenje fakulteta podrazumijeva učenje apstraktnog ili apstraktno-praktičnog, a ne čisto praktičnog znanja/predmeta/kolegija/studija. Medicina, pravo, ekonomija... To nisu 'humanities' kao što su studiji na prvim sveučilištima bili, čak niti 'social studies' koji su došli kasnije, nego 'practices'. U moderno doba, pogotovo kod nas, na 'practices' se gleda kao na socijalno najprestižnije vještine dok su 'humanities' za 'lijene sinove bivših komunista/socijalista' i slično. Naravno, pretpostavit ću da je cmar okupljalište inteligentnih ljudi pa neću tvrdit da ovdje ima takvih mada je već bilo nekakvih napomena kako je FF faks za određenu sortu ljudi i prije. Ugl, hoću istaknuti kako društvo nije kompletno samo uz proizvodnju i vodstvo, već je potrebna i određena kultivacija, umjetnost i inteligencija. Tu upadaju svi fakulteti, pa tako i FF.
svasta ga nadrobi crna vodo![]()
ja ga pragmatik gledam da je svrha ideje njena materilizacija, ideja je dobra ako je izvediva i socijalno korisna.
na prvim sveucilistima je bilo normalno da profesori spavaju sa djecom-danas je to nenormalno i drustveno neprihvatljivo-moralni relativizam je termin pred kojim pada svaka rasprava
apsolutno se slazem da je drustvo potrebana "artisticka" komponenta samo mislim da ju je tesko ekonomski valorizirati
Upravo to je moja poanta. Za neke stvari, kao što je umjetnost, ne bi smjelo biti potrebno ekonomski opravdati njihovo postojanje jer je umjetnost vrijednost sama po sebi. Nije sve u pragmatici.
Teško da možeš namjenu fakulteta staviti pod 'moralni relativizam'. Historicizam je važan kao pregled razvoja bilo kojeg predmeta, pa tako i sveučilišta. Sustav je nažalost takav kakav jest, studenti su opterećeni itd, ali složit ćeš se vjerujem da bi svaki akademski građanin trebao biti sposoban opravdati svoju titulu barem nekim najosnovnijim humanizmom/općim znanjem... To je također jedna od stvari kojima se bavi FF. Ovo što napisah za ugled FF-a (i FPZ-a kad smo već kod toga), da slove kao 'komunistički fakulteti' je sramotna istina, ne vidim što je tu dvojbeno.