Ukidanje filozofije

Discussion board za generalne teme.
Ne toleriraju se spam, off-topic, svadje i sl...

Moderator: ABIZMO

Postby Black water » Wed Nov 10, 2010 0:06

BlackSheep wrote:
Black water wrote:
My point: originalno značenje fakulteta podrazumijeva učenje apstraktnog ili apstraktno-praktičnog, a ne čisto praktičnog znanja/predmeta/kolegija/studija. Medicina, pravo, ekonomija... To nisu 'humanities' kao što su studiji na prvim sveučilištima bili, čak niti 'social studies' koji su došli kasnije, nego 'practices'. U moderno doba, pogotovo kod nas, na 'practices' se gleda kao na socijalno najprestižnije vještine dok su 'humanities' za 'lijene sinove bivših komunista/socijalista' i slično. Naravno, pretpostavit ću da je cmar okupljalište inteligentnih ljudi pa neću tvrdit da ovdje ima takvih mada je već bilo nekakvih napomena kako je FF faks za određenu sortu ljudi i prije. Ugl, hoću istaknuti kako društvo nije kompletno samo uz proizvodnju i vodstvo, već je potrebna i određena kultivacija, umjetnost i inteligencija. Tu upadaju svi fakulteti, pa tako i FF.

svasta ga nadrobi crna vodo :D
ja ga pragmatik gledam da je svrha ideje njena materilizacija, ideja je dobra ako je izvediva i socijalno korisna.
na prvim sveucilistima je bilo normalno da profesori spavaju sa djecom-danas je to nenormalno i drustveno neprihvatljivo-moralni relativizam je termin pred kojim pada svaka rasprava
apsolutno se slazem da je drustvo potrebana "artisticka" komponenta samo mislim da ju je tesko ekonomski valorizirati
:lol:

Upravo to je moja poanta. Za neke stvari, kao što je umjetnost, ne bi smjelo biti potrebno ekonomski opravdati njihovo postojanje jer je umjetnost vrijednost sama po sebi. Nije sve u pragmatici.
Teško da možeš namjenu fakulteta staviti pod 'moralni relativizam'. Historicizam je važan kao pregled razvoja bilo kojeg predmeta, pa tako i sveučilišta. Sustav je nažalost takav kakav jest, studenti su opterećeni itd, ali složit ćeš se vjerujem da bi svaki akademski građanin trebao biti sposoban opravdati svoju titulu barem nekim najosnovnijim humanizmom/općim znanjem... To je također jedna od stvari kojima se bavi FF. Ovo što napisah za ugled FF-a (i FPZ-a kad smo već kod toga), da slove kao 'komunistički fakulteti' je sramotna istina, ne vidim što je tu dvojbeno.
Winter is coming...
Black water
Forum member

Postby Black water » Wed Nov 10, 2010 0:11

Sunburn wrote:To se moze i bez fakulteta. Fakultet bi te samo trebao usmjeriti malo. A objektivizam je nemoguce postic, svi smo subjektivni prema nekoj idej i nikad necemo biti objektivni prema tome.

@Black water
Matematika i astronomija su debelo prirodne znanosti ;)

Sad jesu, u 15. stoljeću nisu bile :D
Plus, matematika je prirodna znanost samo u primjeni, sama po sebi je apsolutno apstraktna. Fizika npr. stavlja matematiku u funkciju primjene u prirodi. Ajd mi daj jedan primjer vezan samo uz matematiku gdje se očituje njezina 'prirodoslovnost'.
Winter is coming...
Black water
Forum member

Postby Pumpa » Wed Nov 10, 2010 12:34

Diogen wrote:
_Necrophagist_ wrote:1. Novi Zakon o sveučilištu

Akademska zajednica smatra da se najavljenim zakonom umanjuje sveučilišna autonomija, a veće ovlasti daju rektoru
Kakav mrtvi rektor?
Ovim zakonom, koji je u potpunostio protu-ustavan, a proces pisanja prijedloga je bio potpuno netransparentan i nedemokratski, se najveće ovlasti daju tzv. Sveučilišnom vijeću, u kojem bi sjedilo četiri predstavnika MZOŠa!
Drugim riječima, niti jedna odluka, ama baš niti jedna, ne bi mogla biti donesena bez suglasnosti ministarstva. To nije smanjenje autonomije - to je ukidanje.
A da ne govorim o preostalim problemima s ovim prijedlogom.
Katastrofa.
istina, ma bokte samo sranja rade. Od kako se krenuli sa bolonjom sve je krenulo nizbrdo. Ako se nešto ne poduzme sve će otić u quratz. Samo šta ćeš kad ljudi ne žele čut
Pumpa
Forum member

Postby BlackSheep » Thu Nov 11, 2010 19:25

Black water wrote:
Upravo to je moja poanta. Za neke stvari, kao što je umjetnost, ne bi smjelo biti potrebno ekonomski opravdati njihovo postojanje jer je umjetnost vrijednost sama po sebi. Nije sve u pragmatici.
Teško da možeš namjenu fakulteta staviti pod 'moralni relativizam'. Historicizam je važan kao pregled razvoja bilo kojeg predmeta, pa tako i sveučilišta. Sustav je nažalost takav kakav jest, studenti su opterećeni itd, ali složit ćeš se vjerujem da bi svaki akademski građanin trebao biti sposoban opravdati svoju titulu barem nekim najosnovnijim humanizmom/općim znanjem... To je također jedna od stvari kojima se bavi FF. Ovo što napisah za ugled FF-a (i FPZ-a kad smo već kod toga), da slove kao 'komunistički fakulteti' je sramotna istina, ne vidim što je tu dvojbeno.

da, upravo je stavljam pod moralni relativizam, naime filozofske rasprave nisu empirijski utemeljene pa su svedene na uvjeravanja sugovorinika/citaca u svoja uvjerenja-tj. istina je ono u sto te se uvjeri-npr. prica o aristoteli kornjaci koja je bila dogmatski prihvatljiva stoljecima
ja sam razmisljao o tuzbi protiv svog fakulteta jer nisam stekao prakticna znanja koja bi mogao koristiti kroz posao-otuzna cinjenica velike vecine svjetskih sveucilista, jer ih vode i sastavljaju programe metuzalemi bez dodira sa stvarnostii buducnosti
komunisticke nekomunisticki mislim da je smjesna stvar-jos se trpamo u stada i dijelimo zbog svojih razmisljanja

:)
ICH UBER ALLES

Remove the sea wind
Recall the first flame
Awake the beast under the snow
BlackSheep
Forum member

Postby Diogen » Thu Nov 18, 2010 11:51

Black water wrote:Upravo to je moja poanta. Za neke stvari, kao što je umjetnost, ne bi smjelo biti potrebno ekonomski opravdati njihovo postojanje jer je umjetnost vrijednost sama po sebi. Nije sve u pragmatici.
Wishful thinking.
Mislim, kada je već situacija kakva jest, kada se bjesomučno traže nova tržišta za eksploataciju, zbog čega održavati stvari poput umjetnosti i kulture na životu, ako ne donose profit?
Ako je danas dominantna logika ona kapitalističke političke ekonomije i prakse koja iz nje proizlazi, zbog čega onda naši vladajući pokazuju nedosljednost u trošenju novca iz budžeta na pojave koje uopće ili izrazito malo utječu na cikluse akumulacije kapitala?
Čemu ta nedosljednost kada je moguće ostvariti porezne olakšice, pa i smanjenje poreza, što bi zasigurno povoljno utjecalo na gospodarsku aktivnost?
Anakronizm, kažem ti, mi smo anakronizam živući.

Black water wrote:Ovo što napisah za ugled FF-a (i FPZ-a kad smo već kod toga), da slove kao 'komunistički fakulteti' je sramotna istina, ne vidim što je tu dvojbeno.
Eh, da bar taj ugled ima bilo kakvo uporište u realnosti, a ne u mahnitim mentalnim izdrkotinama pojedinaca upitnih sposobnosti mišljenja....sretan bih bio :D
Branislav Glumac wrote: Mrcomoćno je

Odin, crveni Thor il Krist Bijeli...
Malo su važna imena i bozi
Prava je obaveza biti hrabar.
Diogen
Forum member

Postby pagan_blood » Thu Nov 18, 2010 16:12

Studiram na FPZG-u te osim par pojedinih indoktriniranih crvendaća profesora, koji bajdvej tako ne zvuče i ne predaju, ne vidim više ništa ''komunistički''. Svi su liberalčine i to je jedina stvar, a to sigurno nije sito što i biti ''komunjara''. Na kraju krajeva, ne bih studirao tamo da je to tako :)
isus
kl40057r4ph4w8337chun
pagan_blood
Forum member

Postby Diogen » Thu Nov 18, 2010 17:40

Živo me zanima kako i o čemu pjevaju ti crvendaći, i u što su ih "indoktrinirali" mama i tata crvendać.
Branislav Glumac wrote: Mrcomoćno je

Odin, crveni Thor il Krist Bijeli...
Malo su važna imena i bozi
Prava je obaveza biti hrabar.
Diogen
Forum member

Postby DarkRyder » Tue Nov 30, 2010 9:36

Ajmo realno u drugoj polovici 20. st, kako je točno filozofija utjecala na društvo?

Ukidanje rasne segregacije?
Prava žena?
Jel ima netko nekakav primjer?

Govorimo o bitnim stvarima.
DarkRyder
Forum member

Previous

Return to Knjiznica