Ruski/EU totalitarizam!

Discussion board za generalne teme.
Ne toleriraju se spam, off-topic, svadje i sl...

Moderator: ABIZMO

Ruski/EU totalitarizam!

Postby Panurg » Sun Jan 20, 2008 22:17

1.
Dakle, budući da pratim pol. scenu, eto, zanima me što mislite o Rusiji.
Je li se pol. situacija u Rusiji promijenila u zadnjih 100 + godina?
Kakav je utjecaj na svijet i vanjsku politiku?
Jesmo li pred novim hladnim/potencijalno vrućim ratom?

2. Hrli lii EU prema centraliziranoj unitarističkoj državi?
Lisabonska Povelja?
Itd.
Eto, raspišite se ljudi, ja ću kasnije, sad baš nemam cajta.
Liefde Vrijheid Vriendschap Leven
Panurg
<font color=orange>normalan

Postby Soilbleed » Sun Jan 20, 2008 22:29

U rusiji jedino sta se promjenilo je to da je 103. gardijska dobila novo naourzanje i eventualno narod poskupljenje vodke :lol:

1. Jesmo li pred novim hladnim/potencijalno vrućim ratom?

Mislim da Rusija jasno i smireno govori ˝ne dirajte vi nas necemo ni mi vas˝, a s obzirom da ameri svugdje guraju dupe, za par godina, nebi bilo nis cudno da izbije kakvo vece sranje... Cinjenica je da se na ovim prostorima svakih 10-15 godina vode ratovi..
Brvulije wrote:vidla bi ona romantiku da je maloljetna

:oops: :oops: :oops:

{|}

:cry: :cry: :cry:
Soilbleed
Forum member

Postby dyed » Mon Jan 21, 2008 15:28

Ovo jacanje Rusije nakon raspada SSSR-a, kako ekonomski tako i politici sve vise mi lici na to da se posrnuli tittan priprema ponovo na hladni rat. Pogotovo kad vidim da se testira novo naoruzanje, drzanje EU u saci sa isporukom plina, ekspedicije pod Sjeverni pol(tamo navodno ima nafte i plina kolko hoces...). Takodjer su ponudili svim bivsim clanicama SSSR otkup naoruzanja po jako povonjim cjenama sto jasno daje do znanja da se nekaj kuha. U svakom slucaju danasnja Rusija je jaca neko ikad, nakon kaj se bavila sama sa sobom proteklo desetljece sad joj je vrijeme da pokaze kaj moze i zeli na vanjskopolitickom planu. Uzme li se u obzir da je njihov najveci suparnik(SAD) u opcoj krizi to dodatno pumpa sliku.

evo ovo je ukratko moje misljenje o Rusiji, o EU cu malo kasnije napisat nesto...
Through the Wasteland Go Searching We
dyed
Forum member

Postby nordianknight » Tue Jan 22, 2008 1:22

Što se Rusije tiče,slažem se da je ona sad dosegla snagu kakvu nije imala prije...što je za mene dobro...Jer Rusija je jedina zemlja na svijetu koja se može suprotstaviti američkom imperijalizmu...Da li je novi hladni rat na pomolu?gledajući današnju situaciju,zasada ne...ali ta je opcija itekako moguća...

Što se EU tiče,moramo znati da 2 zemlje vode glavnu riječ:Francuska i Njemačka..Velika Britanija je priča za sebe...uzimajući u obzir kakvo stvari stoje,centralistička?sumnjam
Astonishment when I bend over you creep
Put a noose around my neck
Which side I decide it's my time to read
It's your side wicked and deaf

http://last.fm/user/nordianknight
nordianknight
Forum member

Postby Panurg » Tue Jan 22, 2008 11:16

EU postaje unitarna centralistička diktatura.
Pogledajmo razvoj :arrow:
1949. EZ za ugljen i čelik - samo blago ukidanje granica, čisto ekonomska organizacija samo za ova dva proizvoda.

2007. Nema granica između velikog broja država, zajednička v aluta, parlament, komisija, razna druga tijela. Lisabonskom poveljom - jedan jedini predsjednik Europske Unije.
Uskoro dolazi i Ustav. Uvode se e-osobne, e-rodni list i mislim da će uskoro svi biti mikročipirani.
Total control.

Zabrinjava me to malo, jer proces ide da se razbija moć nacionalne vlasti a ta se moć prenosi na EK, EP itd. također, decentralizacijom jedna mali rast moći osjetile su regije. No, moć regije nije ni približno velika onoj EK ili EP-a, pa se nitko neće moći oduprijeti tome.

Rusija

Rusija ima ogromne resurse, praktički diktatora na vlasti, jednostranačje, razne pokrete mladih koji podržavaju Kremlj, mijenjaju povijest u udžbenicima, ubijaju novinare i pale knjige. Podsjeća li vas to na nešto?
Osim toga, po svim " -stanovima" podržavaju tot. vlast, namještanje izbora, diktaturu. Povoljno im prodaju oružje i sve se jače opet povezuju s njima.
Rusija kao članica Vijeća sigurnosti UN-a često spriječava neku reakciju u nekoj neliberalnoj, gotovo tot. zamlji. Podržavaju razvoj zemalja s malo slobode i vojnim režimom.

Jesmo li na pomolu novog rata?
Ja mislim da da. A također mi se svakim danom sve više čini da idemo prema Orwellovoj 1984. SAD, EU i Azijski blok.
Panurg

Postby Lucifer » Tue Jan 22, 2008 12:42

Panurg wrote:EU postaje unitarna centralistička diktatura.

Ok, prvo dvoje prolazi, no "diktatura"? Odakle ti da je EU diktatura? Zar parlament i izbori nisu efektivni dokaz kontra toga? :-k

Panurg wrote:2007. Nema granica između velikog broja država, zajednička v aluta, parlament, komisija, razna druga tijela. Lisabonskom poveljom - jedan jedini predsjednik Europske Unije.

As I said, unitarna i centralistička - check. Diktatura?

Panurg wrote:Uskoro dolazi i Ustav. Uvode se e-osobne, e-rodni list i mislim da će uskoro svi biti mikročipirani.
Total control.

See, ovo mi je uvijek bio jako zanimljiv argument. Ako uzmemo ovaj argument s pozicije građana SADa, mi živimo u diktaturi. Naime, kod nas je posjedovanje i nošenje ID (osobne) kartice zakonom obavezno. U SADu ne.
"All legislative attempts to create one, most recently the push by the Neoconservatism movement in America, have failed due to tenacious opposition from politicians who view it as a transgression of privacy and personal liberties, and people who regard the national identity card as the mark of a totalitarian society."

Mi, dakle, s te pozicije živimo u totalitarističkoj državi. :roll:

Nadalje, možeš li mi objasniti u čemu je razlika između rvackih osobnih karata i ovih e-osobnih koje si ti spomenuo? Zar je baza podataka formirana standardnim osobnim kartama išta manja ili nepostojeća od one formirane e-kartama? Ista stvar s rodnim listovima ili JMBGom (bez obzira što ti ne piše na karti, trebaš ga unijeti u zahtjevu i u 99.9% formulara koje ispunjavaš).

Seriously, možeš li objasniti kako su e-osobne išta više totalitarističke naspram običnih, a ne samo tehnološki upgrade istih (prije 10ak godina smo imali plastificirani komad papira, sada pravu karticu....)?
Lucifer
Forum member

Postby Diogen » Tue Jan 22, 2008 14:44

Lucifere, molim te objasni malo "centraliziranost" EU. Nije mi sasvim jasno na što bise taj termin trebao odnositi. Hfala
Branislav Glumac wrote: Mrcomoćno je

Odin, crveni Thor il Krist Bijeli...
Malo su važna imena i bozi
Prava je obaveza biti hrabar.
Diogen
Forum member

Postby Lucifer » Tue Jan 22, 2008 15:03

Diogen wrote:Lucifere, molim te objasni malo "centraliziranost" EU. Nije mi sasvim jasno na što bise taj termin trebao odnositi. Hfala

Pretpostavljam da je mislio na osnivanje jedinstvenog parlamenta kao zakonodavnog tijela, no to mi više vuće na ono "unitarna". Zapravo, kad ovako pogledam, čine mi se kao sinonimi, utoliko da nemogu nešto od navedenog pripisati centralizmu bez da ga pripišem i unitarizmu. Hm. :-k
Lucifer
Forum member

Postby Diogen » Tue Jan 22, 2008 15:07

Lucifer wrote:
Diogen wrote:Lucifere, molim te objasni malo "centraliziranost" EU. Nije mi sasvim jasno na što bise taj termin trebao odnositi. Hfala

Pretpostavljam da je mislio na osnivanje jedinstvenog parlamenta kao zakonodavnog tijela, no to mi više vuće na ono "unitarna". Zapravo, kad ovako pogledam, čine mi se kao sinonimi, utoliko da nemogu nešto od navedenog pripisati centralizmu bez da ga pripišem i unitarizmu. Hm. :-k
Ma meni je problem što pridjev "centralistička" vuče za sobom cijeli niz povijesnih konotacija, npr. na europska carstva ranog i kasnog novog vijeka i ina carstva. A razlika je poveća - npr. uzmimo Rimsko Carstvo. Jesu li Hebreji imali svoje izaslanstvo u rimskom Senatu? :lol:

Diogen
Forum member

Postby Lucifer » Tue Jan 22, 2008 15:10

Diogen wrote:
Lucifer wrote:
Ma meni je problem što pridjev "centralistička" vuče za sobom cijeli niz povijesnih konotacija, npr. na europska carstva ranog i kasnog novog vijeka i ina carstva. A razlika je poveća - npr. uzmimo Rimsko Carstvo. Jesu li Hebreji imali svoje izaslanstvo u rimskom Senatu? :lol:

Može biti da je Panurg krivo upotrijebio "centralistička" umjesto "centralizirana"?

Kužiš, zapravo pojma nemam, trebao bi njega pitati na što je mislio, ja sam samo prigovorio onome "diktatura". ;)
Lucifer
Forum member

Postby Diogen » Tue Jan 22, 2008 15:13

Pa pitam tebe jer si rekao da "centralistička" - prolazi :P

Centralizirana...hm, ok, geografski da, ali u smislu da je moć centralizirana u jednoj državi... :?

Diogen
Forum member

Postby Lucifer » Tue Jan 22, 2008 15:22

Diogen wrote:Pa pitam tebe jer si rekao da "centralistička" - prolazi :P

Naspram "diktature" definitivno. :P
Lucifer
Forum member

Postby Panurg » Tue Jan 22, 2008 21:39

Diogen wrote:Pa pitam tebe jer si rekao da "centralistička" - prolazi :P

Centralizirana...hm, ok, geografski da, ali u smislu da je moć centralizirana u jednoj državi... :?

mkay.
Ovako, nisam mislio centralistička, nego centralizirana. Zapravo, dođe ti na isto.
Moć nije centralizirana, kao što sam pisao, u jednoj državi, nego u jednoj instituciji.
E sad, ne znam koliko vi to pratite, ali nije da ljudi tj. narod biraju predstavnike u EP i EK, nego se onibiraju u parlamentu. Indirektno ih, tek, mogli bismo reći, "bira" narod.

Što je s e-card? Pa recimo, ako je nosiš sa sobom, to ti je praktički lokator. Uvijek znaju gdje si i kuda se krećeš. U tom je razlika i ne sviđa mi se.

A što se tiče diktature... hm, pa do toga još nije došlo, ali bi moglo doći.
Preporučam film "V for Vendetta".

Nego, dajte malo o Rusiji i mogućnosti 3. svj. rata.
Panurg

Postby Sunburn » Tue Jan 22, 2008 21:41

WWIII no can do, iz istog razloga zasto nije bio za vrijeme hladnog rata. Ako ruknu jednu ruknut ce svi, a niko ne zeli bit vladar radioaktivne kugle prasine.

Sto se tie e-carda i lokatora, imas mobitel?
Zbogom prijatelju
1986-2011
Vi veri veniversum vivus vici
Sunburn
Nadasve zli odgajatelj u vrtiću

Postby Panurg » Tue Jan 22, 2008 22:28

Sunburn wrote:WWIII no can do, iz istog razloga zasto nije bio za vrijeme hladnog rata. Ako ruknu jednu ruknut ce svi, a niko ne zeli bit vladar radioaktivne kugle prasine.

Sto se tie e-carda i lokatora, imas mobitel?

pa i to isto je odvratno.
pa, mozda nece koristiti nuklearno oruzje. a, budemo vidli.
Panurg

Next

Return to Knjiznica