Alternativna medicina

Discussion board za generalne teme.
Ne toleriraju se spam, off-topic, svadje i sl...

Moderator: ABIZMO

Alternativna medicina....

radi
16
31%
neradi
9
18%
neke rade, neke nerade (do list).
26
51%
 
Total votes : 51

Alternativna medicina

Postby Lucifer » Tue May 22, 2007 21:53

Mogao sam se zakuniti da je bio topic ovdje negdje o tome. Oh, well. Here we go from scratch.

Dakle, općenito, pitanje o učinkovitosti "alternativne medicine", štogod želite utrpati unutra. Mislite li da radi? Vjerujete li da radi? Znate li da radi? I koje rade, koje ne. Et cetera.

Konkretno, ovaj post ne ponukao na topic. Naime, National Center for Alternative and Complementary Medicine (NCCAM) je nedavno dobio pun kurac love, i otvorio "centar za savjetovanje" u Kliničkom Centru National Institutes of Health (NIH).

Problem? NCCAM je od 1991 potrošio više od 800 milijuna dolara na istraživanja alternativne medicine, bez ikakvog značajnog uspijeha. 800 milijuna dolara, gospodo. Pocket money.

I sada organizacija koja je spičkala toliku lovu ide gurati nos u organizaciju koja zapravo i postiže rezultate, to je nešto nevjerovatno. Postoji jedan zaniljiv komentar, mislim da je to rekao James Randi: "Alternativna medicina je, po definiciji, ona koja ne djeluje. Kada bi djelovala, bila bi prihvaćena i nebi više bila 'alternativna'.".

Problem s ograničavanjem i klasifikacijom područja alternativne medicine je što, implicitno, podrazumjeva i religiju, kako konkretno, tako i u svojim "teorijama". Linkani post nam daje odličan primjer antropozofične medicine:
Bad health, on the other hand, often reflects the working out of one's "karmic destiny." If one enters this world carrying spiritual impurities resulting from sins and errors committed in previous lives, disease can serve as a rite of passage, purging evils from one's bodily/spiritual system. Thus, medical intervention is often a bad idea: A doctor who cures a patient with drugs, etc., may be blocking the patient's karmic self-healing process.

Etc. Da nije specificirano da se radi o atropozofiji, tekst bi se praktički mogao čitati kao neki budistički materijal. Obratiti pozornost na crveni dio.

Konkretno podrazumjevanje religije se krije u alternativnim metodama poput (ispričavam se na nezgrapnosti) Kršćanske znanosti:
Christian Scientists also believe that sickness is the result of either fear, ignorance, or sin, and that when the erroneous belief is corrected, the sickness will disappear. They state that the way to eliminate the false beliefs is to replace them with true understanding of God's goodness. They consider that suffering can occur only when one believes in the supposed reality of a problem; if one changes one's understanding, then belief is revealed as false, and the acknowledgement that the sickness has no power since God is the only power, eliminates the sickness.
Christian Scientists regard the material world as a kind of consensual illusion which is due to a misperception of the true spiritual world. Such a misperception can, they believe, be changed by reorientation of thought, or prayer in Christian Science terms. Thus the illusion can be dispelled, revealing the present spiritual reality, which results in healing.


Ukratko? Liječenje molitvom. (Btw, kako je gornji dio različit od antropozofije? :-k) S druge strane, reklo bi se da za liječenje molitvom "ima dokaza", tako da bi trebala biti uključena u domenu alternativnih znanosti, rame uz rame s reikijem, akupunkturom, akupresurom, kristalima, bioenergijom, qi gongom, kiropraktikom, etc.

Na stranu kritika, činjenica da placebo ima mjerljiv efekt cijelo pitanje dalje komplicira. Liječnik, po svojoj zakletvi, bi trebao učiniti sve da pomogne pacijentu. Ako pacijent vjeruje da mu reiki može pomoći, liječnik bi mu trebao omogućiti i reiki, ako radi ničega drugoga, onda radi placeba. No pacijent nebi smio znati da u pitanju placebo efekt. Dakle, tretman reikijem bi mu se trebao prodati kao nešta ful učinkovito i djelotvorno. Isto tako i za akupunkturu, kristale ili molitvu. To, s jedne strane, olakšava pitanje miješanja alternative i djelotvorne medicine (ako pacijent ne brije na ništa, alterna medicina je beskorisna), no s druge strane vraća cijelu priču na početak, tvrdnju da je alternativna medicina (svih tipova) efikasna i učinkovita, bez solidnih dokaza o tome (jebiga, nemožeš javno tvrditi da ne radi, i onda pokušati izazvati placebo :-k).

Neizravni dokazi, navodno, postoje, ali je jedan od komentara na post to već pokrio: "Did this cure your cancer before or after the chemo?"

A, naposlijetku, i drugi komentar istog tipa nije za baciti: "At least if woo starts getting administered as primary care, the problem should be eminently self-correcting." Ili će djelovati, ili će se broj pristaša alternativne medicine drastično smanjiti. :twisted:
User avatar
Lucifer
Forum member
 
Posts: 1800
Joined: Mon Sep 22, 2003 1:09
Location: mote of dust, suspended in a sunbeam

Postby Sunburn » Tue May 22, 2007 22:53

Jel postoji alternativna matematika? Alternativna fizika? Alternativna kemija i bilogija? Ne vidim cemu onda otkrivanje alternativne medicine ;)
Zbogom prijatelju
1986-2011
Vi veri veniversum vivus vici
User avatar
Sunburn
Nadasve zli odgajatelj u vrtiću
 
Posts: 3311
Joined: Fri Oct 03, 2003 19:27
Location: Rijeka

Postby Lucifer » Tue May 22, 2007 23:16

Sunburn wrote:Ne vidim cemu onda otkrivanje alternativne medicine ;)

Pa vjerojatno zbog placebo efekta. :-k

No tu onda stojimo u magičnom krugu toga da bi uzrok prihvaćanju alternativne medicine bio placebo efekt, a uzrok placebo efekta prihvaćanje alternativne medicine (i cijeli wiring ljudskog mozga za magijsko razmišljanje :-s).
User avatar
Lucifer
Forum member
 
Posts: 1800
Joined: Mon Sep 22, 2003 1:09
Location: mote of dust, suspended in a sunbeam

Postby subotai » Tue May 22, 2007 23:36

Stavio sam da neke rade, neke ne. Necu se upustati u rasprave oko lijecenja molitvom ili proslih zivota, ali mogu opisati konkretan slucaj.
Bilo je na televiziji prosle godine, cura od kojih tridesetak godina koja je dobila rak maternice. Posto joj je stari doktor (kirurg) uputili su je na gro pretrazivanja i standardnih procedura kako to vec ide. Naravno nista nije pomagalo, stari je ustrajao na lijecenju zracenjem, drugi doktori su joj rekli da nece nikad moci imati djece etc.
Ona je paralelno otisla kod "cice vraca" ili tako nekog alternativnog lijecnika koji ju je poslao na intezivnu djetu. Cca 15ak dana nije jela nista osim pila vodu, nakon toga je zivila neko vrijeme na sjemenkama i vocu. Eto sto da kazem, ta zena danas ne samo da nema vise rak, vec je rodila i dijete. Znam jos ovakih slucajeva koji su se odigrali i u mojoj neposrednoj blizini tako da vjerujem u to.

Koliko sam shvatio danasnja alternativna medicina pociva na teoriji srednjovjekovne medicine koja opet pociva na temeljima starijih ezoternih nauka da je ljudsko zdravlje produkt ravnoteze cetiri unutrasnje energije: vatre, vode, zraka i zemlje. Ovo su naravno simbolicni elementi a oznacavaju energije kolerika, flegme, sangvinika i melankolika respectivley. Kad su ti elementi u neravnotezi do koje moze dovesti emocionalna nestabilnost, losa prehrana itd ljudsko tijelo postaje ranjivo te je podlozno bolestima. Zato alternativni doktori cesto kazu kako moderna medicina lijeci posljedice, a ne uzrok bolesti.
Ravnoteza se moze vratiti na razne nacine ukljucujuci dijetu i pustanje krvi (ovo je bilo iznimno popularno u srednjem vijeku)
Ovo sa dijetom mi se cini ok i vjerujem u regenerativnu sposobnost ljudskog tijela.
'And it's his illusions about what
constitutes the real world which are
inhibiting him...
His reality, his reason, his society
...these are what must be destroyed'
Sans Sense
User avatar
subotai
Forum member
 
Posts: 362
Joined: Wed May 11, 2005 16:15
Location: ceprljanda, Zg

Postby Lucifer » Tue May 22, 2007 23:52

subotai wrote:Ona je paralelno otisla

"Did this cure your cancer before or after the chemo?"

Kužiš problem? :-k
To što je išla na kemoterapiju i zračenje ne znači da taj alternativni tretman ne radi i da ju nije izliječio.... ali također ne znači ni da radi.

subotai wrote:Koliko sam shvatio danasnja alternativna medicina pociva na teoriji srednjovjekovne medicine koja opet pociva na temeljima starijih ezoternih nauka da je ljudsko zdravlje produkt ravnoteze cetiri unutrasnje energije: vatre, vode, zraka i zemlje. Ovo su naravno simbolicni elementi a oznacavaju energije kolerika, flegme, sangvinika i melankolika respectivley. Kad su ti elementi u neravnotezi do koje moze dovesti emocionalna nestabilnost, losa prehrana itd ljudsko tijelo postaje ranjivo te je podlozno bolestima.

Aye. Zato Randi i jest rekao da bi alternativna medicina bila inkorporirana, kada bi se dokazalo da radi, i time prestala biti "alternativna". Problem je što nema tragova tim elementima (ne u smislu na koji se misli, naravno da krv, žuč i flegma postoje - ali ne utječu po onom Hipokratovom principu),

subotai wrote:Zato alternativni doktori cesto kazu kako moderna medicina lijeci posljedice, a ne uzrok bolesti.

Što je "uzrok" bolesti? Kako znamo da je disbalans 4 tjelesne tekućine, a ne "teret grijeha"? Ili "karmička neuravnoteženost"? :-k

subotai wrote:Ravnoteza se moze vratiti na razne nacine ukljucujuci dijetu i pustanje krvi (ovo je bilo iznimno popularno u srednjem vijeku)

Popularno i učinkovito su različite stvari. ;) Ljudi su se u srednjem vijeku radije kockali nego zvali lječnika. Imali su više šanse! :D
User avatar
Lucifer
Forum member
 
Posts: 1800
Joined: Mon Sep 22, 2003 1:09
Location: mote of dust, suspended in a sunbeam

Postby Sunburn » Wed May 23, 2007 12:42

subotai wrote:Stavio sam da neke rade, neke ne. Necu se upustati u rasprave oko lijecenja molitvom ili proslih zivota, ali mogu opisati konkretan slucaj.
Bilo je na televiziji prosle godine, cura od kojih tridesetak godina koja je dobila rak maternice. Posto joj je stari doktor (kirurg) uputili su je na gro pretrazivanja i standardnih procedura kako to vec ide. Naravno nista nije pomagalo, stari je ustrajao na lijecenju zracenjem, drugi doktori su joj rekli da nece nikad moci imati djece etc.
Ona je paralelno otisla kod "cice vraca" ili tako nekog alternativnog lijecnika koji ju je poslao na intezivnu djetu. Cca 15ak dana nije jela nista osim pila vodu, nakon toga je zivila neko vrijeme na sjemenkama i vocu. Eto sto da kazem, ta zena danas ne samo da nema vise rak, vec je rodila i dijete. Znam jos ovakih slucajeva koji su se odigrali i u mojoj neposrednoj blizini tako da vjerujem u to.


Jedan konkretni slucaj ne ini istinitu pricu. Remisije se dogadjaju. Tko zan dal ju je izljecila dijeta, dal se izljecila sama, dal ju je izljecilo voce ili ju je izljecila kemoterapija. Ako hoces dat cu ti jasan primjer zasto to ne radi a razlog je nedostatak podataka.

Recimo da se nadjemo ja i ti i dovedemo tri nezavisna promatraca. Test se sastoji u tome da se svakog od nas zareze po ruci i gleda tko ce brze prestat krvarit. Nakon reza ja jedem bananu ti ne jedes nista. Ja cu sigurno prvi prestat krvarit. Iz toga mozes zakljucit da banana potice zgrusavanje krvi.

Mali problem je da bi bio u krivu - banana ne radi apsolutno nista, moje tijelo potice brze zgrusavanje krvi. Moji geni nose dvije mutacije -> mutaciju Faktor V i MTHFR. Od dvije kopije gena ja imam promijenjenu po jednu od svakog. A krv mi se gruša oko 6 puta brže ;)

I zato ne možeš koristit takve dokaze. Treba pregledat apsolutno sve. Dijeta i sjemenke mogu proc ako nakon toga tako mozes izlijecit jos n pacijenata pod jednakim uvjetima. Inace imas 99% sanse da je karcinom jednostavno bio u remisiji ili je kemoterapija zakasnila.
Zbogom prijatelju
1986-2011
Vi veri veniversum vivus vici
User avatar
Sunburn
Nadasve zli odgajatelj u vrtiću
 
Posts: 3311
Joined: Fri Oct 03, 2003 19:27
Location: Rijeka

Postby S I N I S T E R » Thu May 24, 2007 10:51

Nisam neki poznavatelj alternativne medicine, ali se mora priznati da često "babini recepti" znaju biti učinkovitiji od milijardu lijekova...a pitanje je što sve stavljaju u lijekove...osobno ih izbjegavam
"Treba vjerovati u mozak čovjeka, treba hodati, kretati se, misliti, boriti se, to je jedini ljudski način, a sve ostalo je dim"
User avatar
S I N I S T E R
<font color=red>el Maulet
 
Posts: 1176
Joined: Tue Aug 02, 2005 18:09
Location: Church of the Machine

Postby Nienna » Thu May 24, 2007 11:18

baš kao što sunburn reče, malo je kompliciranije u ovakvim slučajevima.. ne možeš na osnovi jednog slučaja dokazivati/potkrepljivati ovakvo nešto.
:-k ali zapravo mi se čini da bi moglo biti prilično lako provjerljivo i slično ispitivanju učinkovitosti pr. nekog novog lijeka.
let's see.. kao prvo- trebaš veći broj ispitanika (selekcijom uklanjaš nesistematske varijabilne faktore tipa /u ovom slučaju/ zdravstveno stanje, godine, uzimanje nekih drugih lijekova, sklonost alternativnoj medicini i slično) koje podjeliš u eksperimentalnu i kontrolnu skupinu. obje skupine misle da im je aplicirana NV u obliku pr. tretmana bioenergijom- no ljudi koji se bave bioenergijom (iako bi i to trebalo bolje operacionalizirati) tretiraju samo exp., dok u kontrolnu skupinu dolaze laici koji dobro glume da liječe bioenergijom (dakle, placebo).
Kasnije pratiš stanje pacijenata i ispituješ njihov subjektivni doživljaj istog (koji se može ili ne mora podudarati s objektivnim stanjem stvari).
Obradiš sve statistički i provjeriš postoji li osnova za odbacivanje Ho. Ako dobiješ da se stanje značajno poboljšalo u eksperimentalnoj skupini dok kod kontrolne nije bilo značajnijih pomaka- možeš zaključiti da postoje nekakve osnove za pretpostavku da pr. bioenergija zaista funkcionira i mimo pukog placebo efekta i da postoji potreba za detaljnijim isapitivanjem njezinih učinaka i mogućnosti primjene.. :D

Naravno, trebalo bi kontrolirati ovdje još neke stvari (recimo Rosenthal- kojeg središ s više različitih eksperimentatora od kojih su neki više, a drugi manje skloni vjerovanju u alternativnu medicinu)..

Njah, sad kad sam sve ovo već napisala- pada mi na pamet da mora da je netko već provodio ovakav ili ovom sličan exp. nacrt.. Pa, zna li netko konkretne rezultate?

Inače, vjerujem da mi je akupunktura poprilično pomogla kod problema s alergijom, neurodermitisom i migrenama i to ne kao placebo, jer sam zapravo bila podosta skeptična i nesklona vjerovanju da će to zaista funkcionirati. :wink:
***


0000001
00000011
00000111
00001111
User avatar
Nienna
Forum member
 
Posts: 176
Joined: Wed Apr 27, 2005 9:47
Location: just.. running in circles

Postby Lucifer » Thu May 24, 2007 11:39

Htio sam ubaciti da bi se trebao kontrolirati i afinitet prema CAM, da se uoči i isključi placebo, no poslije sam skontao da si i to spomenula.

Nienna wrote:Inače, vjerujem da mi je akupunktura poprilično pomogla kod problema s alergijom, neurodermitisom i migrenama i to ne kao placebo, jer sam zapravo bila podosta skeptična i nesklona vjerovanju da će to zaista funkcionirati. :wink:

Čuj, ako ćemo pogledati originalni link, tip se koncentrirao upravo na stvari poput bioenergije, qi gonga, reikija i sličnog. Što se akupunkture i akupresure tiče, laički me podsjeća na nošenje ortopedskih uložaka koji mogu utjecati i na stanje kralježnice. Tako da to nebih odbacio apriori.
User avatar
Lucifer
Forum member
 
Posts: 1800
Joined: Mon Sep 22, 2003 1:09
Location: mote of dust, suspended in a sunbeam

Postby Kali » Thu May 24, 2007 17:04

Acupuncture works in approximately 70 to 80% of humans and animals. Meanwhile, we know that placebo only works 30% of the time.Acupuncture does not work all the time in all people for various reasons. Principally due to cholecystikinin (CCK). Those individuals with high CCK are poor responders to acupuncture analgesia. Good responders have less CCK. CCK blocks acupuncture tolerance, it acts in the periaquaductal gray. Animal experimentation have been done to show that poor responders may become better responders through the use of a CCK antagonist and that good responders can become poor responders by the use of cDNA, CCK gene.

Acupuncture has been shown not to be physiologically addicting. Acupuncture is however additive and cumulative in its effects. It is more powerful after ten to fifteen treatments. Neurologically we know acupuncture works with a small mylenated fibers A delta-type III, and it does not work on larger fibers, C-fibers.

daklem, provjerena stvar.
User avatar
Kali
Forum member
 
Posts: 421
Joined: Wed Feb 09, 2005 19:42
Location: Rijeka

Postby Sunburn » Thu May 24, 2007 17:21

Gle, akupunktura se polako izvlaci iz tog negativnog pojma "alternativno" ali ja je jos uvijek ne bi dizao u nebesa. Jel mi mozes dat informacije o tom clanku koji si quotala? Jer, vidi:

Am J Public Health. 2002 Oct;92(10):1662-7. wrote:Department of Psychology, University of Maryland, College Park, MD, USA. dso@fac.howard.edu

OBJECTIVES: To explore whether treatment outcomes are associated with a patient's degree of general hopefulness, expectations regarding treatment, attributions of health status, beliefs about mind-body dualism, and patient-provider relationship factors, I studied acupuncture patients' goal attainment. METHODS: Sixty-two acupuncture patients were interviewed before and after acupuncture regarding goal attainment, mind-body beliefs, hopefulness, and attributions of health status. Demographics, acupuncture treatment, and health care usage information was also collected. Acupuncturists provided 3 months of treatment. RESULTS: Patients reported treatment goal attainment from acupuncture. Their perceived outcomes were not associated with previous treatment, patient demographics, or the expected and actual numbers of needle insertion. Successful outcomes were related positively to number of different CAM treatments used in the past year but negatively to patients' expectations and the "Powerful Others" health locus of control dimension. CONCLUSIONS: Perceived acupuncture outcomes seem not to be related to placebo effects and patient expectations, but rather to client-practitioner relationship factors.


ili mozda:

World J Gastroenterol. 2005 Jul 14;11(26):4040-4. wrote:St Mark's Hospital, Watford Road, Harrow HA1 3UJ, United Kingdom. lastair.forbes@ic.ac.uk

AIM: Irritable bowel syndrome (IBS) is a common disorder and many patients fail to find adequate relief from conventional therapies for their symptoms. This study tests the claim that acupuncture is effective for a majority of these patients. METHODS: A prospective, blinded, sham acupuncture-controlled trial of traditional Chinese acupuncture was performed at a single postgraduate teaching hospital in Europe. Sixty patients with well-established IBS were recruited. The blinded comparator was sham acupuncture administered by the second of two acupuncturists who alone was aware of the randomization, and who otherwise followed the prescription of the first. The primary end-point was a defined fall in the symptom score at 13 wk (by intention to treat). The prior expectation was a 30% placebo response, and a response rate of 70% from acupuncture, for which the study was adequately powered. RESULTS: Patients in treated and sham groups improved significantly during the study-mean improvement in scores being equal (minus 1.9) and significant for both (P<0.05; one-tailed t test). There was a small numeric but non-significant difference between the response rate in patients receiving acupuncture (40.7%) and sham treatment (31.2%). Several secondary end-points marginally favored active treatment, but an improved symptom score of any degree of magnitude occurred more often with sham therapy (65.6% vs 59.2%). For no criterion was statistical significance approached. CONCLUSION: Traditional Chinese acupuncture is relatively ineffective in IBS in the European hospital setting, and the magnitude of any effect appears insufficient to warrant investment in acupuncture services.


Ja ne kazem da akupunktura ne radi, to je valjda jedini oblik tih alternativnih gluposti o kojem jos nisam razvio definirano misljenje i koji ima neki potencijal sljakanja, ostalo je sve smoke and mirrors ;)
Zbogom prijatelju
1986-2011
Vi veri veniversum vivus vici
User avatar
Sunburn
Nadasve zli odgajatelj u vrtiću
 
Posts: 3311
Joined: Fri Oct 03, 2003 19:27
Location: Rijeka

Postby Kali » Thu May 24, 2007 19:00

Sunburn wrote:
OBJECTIVES: To explore whether treatment outcomes are associated with a patient's degree of general hopefulness, expectations regarding treatment, attributions of health status, beliefs about mind-body dualism, and patient-provider relationship factors, I studied acupuncture patients' goal attainment. CONCLUSIONS: Perceived acupuncture outcomes seem not to be related to placebo effects and patient expectations, but rather to client-practitioner relationship factors.

okej, ovo su već psihološki aspekti i tu je stvar kompliciranija, ali to ne opovrgava utjecaj akupunture na periakveduktalnu sivu tvar i analgetsko djelovanje.


There was a small numeric but non-significant difference between the response rate in patients receiving acupuncture (40.7%) and sham treatment (31.2%).

možda bi bilo statistički značajno da se uzeo veći uzorak od 60 ispitanika. :D
ima dosta kontradiktornih nalaza..sad, možda je metodološka stvar u pitanju ili individualni antagonistički utjecaj CCK (možda ćeš ti znati nešto više o tome), ali akupuntura pokazuje jasan neurofiziološki background.
evo, da ne pejstam cijeli članak (člančina bolje rečeno), stavit ću par stvari.


In recent years, the analgesic action of acupuncture is used for the treatment of cases with acute or chronic pain and less for the surgical analgesia it can offer influencing the chemistry of the descending pain control system. This system consists of four parts: a)spinal system (dorsal horn), b) cortical and diencephalic system, c) mesencephalic (PAG & PVG) system and d) pontine (nucleus raphe magnus) system. Each system uses differente types of endogenous opioid peptides.[37,38] There is clear evidence of the analgesic action of acupuncture in this field.

The most important among these articles concern laboratory studies on experimental animals and clinical studies in veterinarian clinics.
This fact excludes suggestion (animals cannot be subject to suggestion), hypnosis, placebo effect (in part) but not stress-induced analgesia.
The analgesic effect of acupuncture lasts much more when one impedes the enzymatic degradation of endorphin. The analgesic effect of acupuncture is transmitted through the blood (cross circulation) and the cerebrospinal fluid. The inhibition of pituitary endorphin abolishes the acupuncture effect. An increase of messenger RNA for pro-enkephalin in the brain (pituitary) is observed for 24-48 hours following acupuncture.


Acupuncture is used for the treatment of a multitude of functional disorders such as metabolic diseases, endocrine disorders, mental disorders, functional, respiratory and digestive disorders, allergies, neurovegetative disorders etc. Reference of the neuronic theory of the action of acupuncture on these disorders is based on one hand on the investigation of the unknown homeostatic role of the reticular formation of the brain matter and on the other on the multitude of neurotransmitting substances that are detected peripherally following treatment with acupuncture (cholecystokinin, bombesin, neurotensine, CRH (corticotropin releasing factor), dynorphin, neuropeptide Y, encephalins, amines etc.) and in the mode of action, secretion, activation and enzymatic inactivation of the above mentioned substances. It appears that these substances are similar in action to the classical endocrine gland hormones, activating negative and positive feedbach mechanisms.


eo, tu ti je cijeli člančić (na 3 strane) ak te zanima....interesantno je. :)
http://users.med.auth.gr/~karanik/english/neuro1.htm
User avatar
Kali
Forum member
 
Posts: 421
Joined: Wed Feb 09, 2005 19:42
Location: Rijeka

Postby Sunburn » Thu May 24, 2007 19:29

Dobar članak, pročitat ću ga poslje detaljnije, sad sam ga samo preletio i ima logike, medjutim obrati paznju na jedan dio, po meni najbitniji:

Besides, the physician is not obliged to study Chinese Philosophy in order to exercise acupuncture. However it is necessary that he takes in his hands a weapon tested throughout the centuries, enriching his therapeutic armament having as his sole criterion the relief of man from pain.


S tim se apsolutno slazem i ima logike, medjutim to je ekvivalent davanja hrpe analgetika covjeku s recimo nefrotskim sindromom i slanja ga doma. Jedino sta se promijenilo je da nece umrijet vristeci od boli.

Akupunktura ima logike kao analgetik jer je to jedini dio do kojeg igla moze doc. Senzibilna vlakna, iako rijetka na visceralnim organima postoje i dolaze od istih zivaca kao i inervacija koze. Zato se javljaju projecirane boli u dermatomima (recimo desno rame kod upale zucnog mjehura ili lijeva ruka kod infarkta). Medjutim za one really cool stvari poput kontrole izlucivanja, peristaltike, ritma i slicnih moras ic negdje drugdje - u centre simpaticke i parasimpaticke inervacije. Znaci, ili JAAAAKO duboko u tijelo za truncus sympaticus (prenosi simpatička vlakna, nalazi se paravertebralno), ili dosta duboko u vrat ili toraks (vagus, prenosi parasimpatička vlakna u torax i abdomen, nalazi se u vratu u urezu izmedju grkljana i zdrijela, a u toraxu oko jednjaka - lijevi sprijeda, desni straga). Druga opcija je ic ravno u jezgre, bilo parasimpatičke (u produljenoj mozdini ili lednoj mozdini segment S2-S4) ili simpatički centar (ledjna mozdina C8-L2). Nekako mislim da to nije najsretnije rijesenje ;)

edit: Jer, fakat i iz osobnog iskustva znam da je barem dio akupunkture crap ili su mene lagali. Kad sam bio klinac i poceo razvijat miopiju netko je rekao mojim starcima da se tocka za vid nalazi u uhu. Naravno, kako se moja miopija pogorsavala starci su odlucili i to probat, i tako ja prvo dobih par igli u uho a nakon toga nosih nausnicu do pred 6 mjeseci. Mali problem je da nosim naocale i dalje i dioptrija mi je stala rast sama od sebe pred nekih 2-3 godine. Proso pubertet, 'ebi ga. Naravno, danas ni ne bi dao nekome da mi busi uho radi oka jer to nema veze s mozgom, to cak nije ni isti zivac a kamo li isti segment, mrežnica je 2. moždani, mišići oka 3. moždani (PS) i gornji vratni ganglij (S), rožnica i oko senzibilno putem prvog segmenta 5. moždanog živca a koža uške putem 8. moždanog živca. Apsolutno nema nikakve logike u tome ;)
Zbogom prijatelju
1986-2011
Vi veri veniversum vivus vici
User avatar
Sunburn
Nadasve zli odgajatelj u vrtiću
 
Posts: 3311
Joined: Fri Oct 03, 2003 19:27
Location: Rijeka

Postby Kali » Thu May 24, 2007 20:22

Sunburn wrote:simpatički centar (ledjna mozdina C8-L2).

nas je malnarica učila od T1 :?, al ok manje bitno.

Nekako mislim da to nije najsretnije rijesenje ;)
ma da, ok, neš čovjeku sjebat moždinu. :lol: nego, valjda te određene točke afektiraju pojedina područja..ne znam previše o samoj metodi.

Apsolutno nema nikakve logike u tome ;)

slažem se. :lol:
rezultate trebati uzimati s rezervom, to što su neki aspekti dokazani, ne znači da akupuntura po defaultu ima i sposobnost čudotvornog izlječenja.
User avatar
Kali
Forum member
 
Posts: 421
Joined: Wed Feb 09, 2005 19:42
Location: Rijeka

Postby Thyra » Thu May 24, 2007 20:43

Iskreno, ne da mi se citati sve ovo. Po meni "alternativna" medicina je ustvari prava medicina, jer je postojala prije ove suvremene medicine. Iz te medicine se razvila suvremena. No stos je u tome sto 90% medicine je farmacija koja je medju top 5 najprofitabilnijih biznisa u svijetu, tako da je logicno da 90% suvremene medicine ne priznaje previse alternativnu medicinu. Jedan doktor tvrdi da je sve moguce izljeciti vodom i da se ta njegova teorija prihvati od suvremene medicine (sto 1000% nece), cijela farmaceutski biznis bi propao. Dok danas postoje klinike koje lijece vodom, no to je prihvaceno samo od pojedinaca i u ekstremnim slucajevima. (Ovo s vodom mi je posluzio samo kao primjer).
User avatar
Thyra
Forum member
 
Posts: 835
Joined: Wed Apr 20, 2005 11:50
Location: Town Of Dead Souls-Carlstadt

Next

Return to Knjiznica

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest