[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/perun_header.php on line 11: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100618 Library:100505
Perun.hr forum • View topic - Je li ovo godina početka kraja?

Je li ovo godina početka kraja?

Discussion board za generalne teme.
Ne toleriraju se spam, off-topic, svadje i sl...

Moderator: ABIZMO

Je li ovo godina početka kraja?

Postby Turin Turambar » Tue Jan 30, 2007 16:33

Upravo sam pročitao jedan izuzetno zanimljiv i relevantan članak koji vrlo precizno i trezveno analizira globalnu političku i ekonomsku situaciju (pogotovo s obzirom na energiju i skorašnju nestašicu iste). Nažalost, rad ne ostavlja puno prostora za optimizam, samo za najdublju zabrinutost.
Iako smo godinu završili sa praktički istom cijenom barela nafte (oko 60$) s kojom smo je počeli, što neki vide kao argument da peak oil nije (još) pred nama, pravi razlog je malo dublje i manje očite prirode. Cijena nije rasla jer potražnja nije rasla - a potražnja nije rasla jer su brojne zemlje trećeg svijeta praktički ispale iz tržišne utrke za naftom - one jednostavno ne mogu sebi priuštiti naftu po toj cijeni. ZA NJIH JE NAFTNO DOBA VEĆ ZAVRŠILO.
Na tim prostorima možemo očekivati eskalaciju bijede, nemira, te lokalnih sukoba/ratova u skorije vrijeme.
Koliko god to strašno zvučalo u jednu ruku, a u drugu nam dalo razlog da odahnemo, manevarski prostor koji smo tako dobili nije jako velik. Na stranu pitanje koliko mi kao jedna zemlja koja ne pripada ni prvom ni trećem svijetu ima kupovne mogućnosti šta se nafte tiče i do koje ćemo točke moći sudjelovati na naftnom pazaru; globalni problem je u tome šta će razvijene zemlje i pogotovo zemlje u razvoju(u pravom značenju te riječi) kao što su divovi Indija i Kina vrlo brzo popuniti rupu u potražnji, a onda nemamo više gdje odatle.
S druge strane je američka ekonomija koja je totalno trula i neproduktivna (profit se ostvaruje na kreditima, hipotekama, burzovnim manipulacijama i ostalim "proizvodima) i koja je spremna da se uruši kao kula od karata. Po autorovoj procjeni, nekih 70% američke ekonomije se vrti oko suburban sprawla i svega šta se vrti oko toga - dakle gradnje kuća, autocesta, prodaje automobila, strip-mallova , lanaca fast-food restorana itd. Američki housing bubble (previsoka cijena kuća uz očekivanje da će ta cijena još rasti) samo šta se ne raspukne - kad potražnja za kućama počne drastično padati, što je već počelo, cijena će se strmopizdit i povuć dobar dio američke ekonomije za sobom.
Naravno, urušavanje američke-consumer ekonomije vuče i Kinu i ostale zemlje, koje ovisi o izvozu SAD-u, za sobom. Mislim da ne treba dodatno elaborirat kako bi to uništilo i cijelu globaliziranu ekonomiju.
Tako da se po ovoj teoriji brzi i totalni crash čini vjerojatnijim od slow decline, bojim se.
Europa ostaje bez svoje nafte - Sjeverno more kolabira. Imamo Rusiju koja nas opskrbljuje naftom i plinom, ali koja je također prošla svoj peak proizvodnje nafte. Amerika je svoj peak prošla 1970. i nema šanse da poveća svoju proizvodnju nafte, plina im praktički ponestaje, što će se dogodit puno naglije nego s naftom (zato izraz natural gas cliff). Ostaje im jedino ugljen (kako se speluje ugljen? E-K-O-L-O-Š-K-A K-A-T-A-S-T-R-O-F-A!) i nada u svoje oil shalese i kanadske tar sandse. Dok su ovi potonji, za razliku od ovih prvih, barem u pogonu, i teoretski bi mogli opskrbljivat Ameriku desetljećima, astronomski su skupi i vrlo ekološki destruktivni - potrebna su 3 barela vode za barel dobivene nafte, a omjer potrošenog plina i dobivene nafte je vrlo blizu 1:1 - Kanadi ostaje plina sve manje, a uz to ga mora izvozit SAD-u).
Peak Oil (ilitiga vrhunac proizvodnje nafte, ilitiga točka nakon koje proizvodnja nafte nikad veće neće biti toliko visoka - globalno) se po svemu sudeći dogodio prošle godine. To znači da ćemo ga vrlo brzo počet osjećat, možda već ove godine. Neki se nadaju da se neće radit o peaku, nego o platou, tj. da ćemo moć zadržat ovakvu razinu proizvodnje nafte godinama, ali to je malo vjerojatno, a i neće puno značit s obzirom na (zasad nezaustavljivi) porast potražnje. A malo je vjerojatno zato jer je u svakom slučaju veći dio svijeta prošao svoj peak i nije u stanju povećati proizvodnje nafte. Nova nalazišta nisu dovoljna da nadoknade ona bez kojih ubrzano ostajemo.
We know for certain that three of the four super giant oil fields (Daqing in China; Cantarell in Mexico; Burgan in Kuwait) are past peak and there is plenty of evidence that the greatest of them all, 50-year-old Ghawar in Saudi Arabia is not only past peak but perhaps "crashing" into a super-steep decline.

Više o Ghawaru i kakve bi posljedice mogao imati njegov kolaps:
http://www.newcolonist.com/ghawar.html
Eto, pa nemojte reć da vas nisam upozorio. I nemojte se previše pouzdat u Sanadera kad opet kaže da će branit cijenu benzina. :lol:
Stvarno ne znam zašto vam ovo uopće pišem, mora da sam debil, nema druge :?
Izvor:
http://jameshowardkunstler.typepad.com/ ... or_th.html
Last edited by Turin Turambar on Wed Jan 31, 2007 19:04, edited 1 time in total.

So throw your dice and cast your shadow
You may look away
But your children will not
User avatar
Turin Turambar
Forum member
 
Posts: 1184
Joined: Wed Jan 05, 2005 21:41
Location: fire above, ice below

Postby Turin Turambar » Tue Jan 30, 2007 16:36

S druge strane, neviđena količina licemjerja i mazanja očiju od strane našeg drugog Dabja Buša. Ne znam je li itko uopće pročitao/poslušao njegov State of the Union govor, ali to je nešto prestrašno. Pokušava uvjeriti američki narod da će tehnologija sve riješit, da je cijeli problem u tome kako će dalje pogonit svoje aute i po svojim autocestama i da je shodno tome rješenje u povećanju efikasnosti auta, razvoju hibridnih i plug-in auta, i zamjeni benzina i dizela biodizelom i etanolom. Još jednom daje pompozna obećanja tako tipična za američke predsjednike: smanjenje od 20% potrošnje nafte za 10 godina. Naravno, nikakva tehnička objašnjenja i planovi iza toga. Odnosno, plan je valjda u prenapuhanom biodizelu kao asu iz rukava koji će omogućit business as usual bez ikakvog žrtvovanja. Naravno, nije objašnjeno da bi:
a) nastavak u tom smjeru i značajno povećanje razmjera proizvodnje biodizela vrlo brzo značili da bi ljudi morali birat između hrane i goriva za auto (jer nema dovoljno obradive zemlje za proizvodnju objega)
b) proizvodnja biodizela je u sadašnjem obliku POTPUNO OVISNA o nafti i plinu koji se koriste u poljoprivredi i kao takva je jednostavno smiješna kao zamjena nafte
Osim toga govori se o čistom ugljenu i sigurnoj i čistoj nuklearnoj energiji što su jednostavno oksimoroni.
Ostatak govora neću komentirat jer me ne zanima toliko, ali čini jednako komično štivo - obratite pozornost na kraj :lol:
Govor:
http://www.time.com/time/printout/0,881 ... 87,00.html
Komentari na govor:
http://www.globalpublicmedia.com/articles/844

http://commentisfree.guardian.co.uk/jer ... e_oil.html

http://www.chicagotribune.com/news/colu ... &cset=true

http://www.raisethehammer.org/index.asp?id=497

So throw your dice and cast your shadow
You may look away
But your children will not
User avatar
Turin Turambar
Forum member
 
Posts: 1184
Joined: Wed Jan 05, 2005 21:41
Location: fire above, ice below

Postby Turin Turambar » Wed Jan 31, 2007 0:24

Aj baš me zanima koliko će proć prije nego se neko javi na ovaj topic (sa odgovorom većim od 2 reda).

So throw your dice and cast your shadow
You may look away
But your children will not
User avatar
Turin Turambar
Forum member
 
Posts: 1184
Joined: Wed Jan 05, 2005 21:41
Location: fire above, ice below

Postby Charon l'Cypher » Wed Jan 31, 2007 0:42

Mislim da se vecina iole upucenih slaze oko ovih dogadjaja, samo ne oko toga kada ce se to dogoditi. ;)

Imam ja pitanje: kako ce se ratovati zbog nestasice nafte, kad ne znamo ratovati bez golemih kolicina nafte? :-s Dakle, te zemlje koje si ne mogu vise priustiti naftu i zato ce tamo doci do "bijede, nemira, te lokalnih sukoba/ratova u skorije vrijeme", kako ce se ti sukobi/ratovi voditi? :-k

Ne proturjecim, nego stvarno samo pitam. ;)
User avatar
Charon l'Cypher
Forum mender
 
Posts: 3954
Joined: Thu Jun 05, 2003 1:03
Location: The River Styx

Postby Turin Turambar » Wed Jan 31, 2007 1:11

Charon l'Cypher wrote:Mislim da se vecina iole upucenih slaze oko ovih dogadjaja, samo ne oko toga kada ce se to dogoditi. ;)

Imam ja pitanje: kako ce se ratovati zbog nestasice nafte, kad ne znamo ratovati bez golemih kolicina nafte? :-s Dakle, te zemlje koje si ne mogu vise priustiti naftu i zato ce tamo doci do "bijede, nemira, te lokalnih sukoba/ratova u skorije vrijeme", kako ce se ti sukobi/ratovi voditi? :-k

Ne proturjecim, nego stvarno samo pitam. ;)

Pa gledaj, nerazvijene zemlje koje nemaju vojnu moć će vjerojatno biti prepuštene same sebi (možda uz neku simboličnu pomoć). Zemlje koje imaju nekakvu vojnu moć a nemaju naftu (Indija, Pakistan, Kina, Japan itd.) će ako žele opstat morat se borit za naftu pod svaku cijenu. Zemlje koje imaju naftu (OPEC) će biti rastrgane između različitih interesnih strana. SAD se za to očito pripremio i bilo bi posve iluzorno očekivati njihovo povlačenje iz Iraka. Zato možemo očekivati postepeno zaoštravanje između Istoka i Zapada kada postane jasno da Bliski Istok nema dovoljno nafte za jedne i druge i svjetski rat nije nevjerojatna mogućnost.
Tvoje pitanje (kako ćemo ratovati) implicira da ćemo bez nafte ostati odjednom - nećemo, nafte će nestajati postepeno. Dakle govorimo o deficitu nafte. Taj deficit svejedno može prouzrokovati slom globalne ekonomije, ali nafte za vojne potrebe će definitivno biti, bar neko vrijeme.
A šta se lokalnih sukoba/ratova u nerazvijenim zemljama tiče, mislim na gerilske sukobe, naravno.

So throw your dice and cast your shadow
You may look away
But your children will not
User avatar
Turin Turambar
Forum member
 
Posts: 1184
Joined: Wed Jan 05, 2005 21:41
Location: fire above, ice below

Postby Isis Rosenkreuz » Wed Jan 31, 2007 9:23

Više nego borba za naftu mene zabrinjava borba za pitku vodu (kao u "Mad Max", ili kojem već filmu)...
Sva ta predviđanja zvuče prilično apokaliptično i mislim da većina ljudi smatra da je to pretjerano ili se (još gore) uopće na to ne obazire.
Da budem iskrena, što se Amerike tiče, ja bih stvarno bila neizmjerno sretna da propadnu, da dotaknu dno dna, ako je moguće da bude kao u filmu "The day after tomorrow" gdje im siromasi pomažu da se izvuku iz gabule. Međutim, imajući na umu da je ekonomija SAD-a usko povezana sa globalnom ekonomijom, to se nikako ne isplati, znamo da ameri imaju svoje ljigave prstiće svugdje. Uzalud mi ovdje palamudimo o mogućoj soluciji, završit će tako da će bogati biti još bogatiji, siromašni još siromašniji i da će nestati (ako već nije) t. zv. srednji sloj.
Neće se oni povući iz Iraka, to je malo ali sigurno. Kao što je Turin spomenuo, tim ratom oni pokušavaju monopolizirati naftu, što im se sada kao sada čini idealnom solucijom, naročito ako uzmemo u obzir da Europa na sve to (pretežno) samo gleda i da tko god uputi ikakvu riječ ukora amerima ispada "antidemokrat". Zanimljivo je to da ako si protiv amera, automatski si protiv demokracije, slobode, postaneš taliban (koji su amerima najbolji frendovi) i terorist...
Tehnologija bi stvarno mogla biti riješenje, no postoji jedan mali problem. Tehnologija je u rukama onih koji jednostavno problem ne žele riješiti. Tehnologija nas je mogla uputiti na alternativne energetske resurse, ali u slučaju većine nije, jer postoje interesi da tako ne bude (naravno, tu postoji izuzetak zemalja koje su skužile da je nafti kraj te su zasuknule rukave i razvijaju alternativnu energetiku). Ljudi, ne želim da ovo zvuči kao bijedna teorija zavjere, ali jednostavno je tako. Profit nije u solarnim panelima, već je u barelima nafte, jer se jednostavno od nje nismo odvojili. Shvatili smo taj energetski izvor kao neiscrpan izvor, a on to definitivno nije. Imam dojam da svaka generacija (naročito moćnika) razmišlja kao da je jedina i da "sutra" neće nikada doći. A i da dođe, mene neće biti, pa baš me briga.
Svemu ovome što je Turin napisao, dodajem par detalja iz izvješća o ekološkom stanju planete (kompletno izvješće izlazi u petak, ali neki su detalji procurili). Znanstvenici su zaključili da globalno zatopljenje napreduje brže nego što su mislili u najcrnijim predviđanjima. Do kralja stoljeća Venecije više neće biti, ledenjeci će nestati, odnosno bit će na dobrom putu za takav epilog, temperatura Zemlje će porasti za 6 stupnjeva, ne 4 kako su mislili do sada. Na Eiffelovom tornju su aktivisti Greenpeacea objesili transparent "It's not too late". Ja, na žalost, mislim da jest. Ljudi, mi se brinemo o tehnologiji u vidu turbo modernih plazma televizora i mobitela (ne svi, ali velika većina), gledamo Big Brother i puštamo da nas manipuliraju svakakvim frivolnim vijestima, dozvoljavamo da nas uvjere kako su ratovi neizbježni za svjetsko dobro i kako se tu ne može ništa, prihvaćamo bijedne isprike političara koji radi u svoju korist i nikom ništa...Jared Diamond tvrdi da nada još uvijek postoji. Navodi da imamo tehnologiju i mogućnost prenošenja vijesti od jednog do drugog kraja Zemlje i mogućnost reakcije na iste. No ne uzima u obzir jedno. I da vidimo te vijesti, jednostavno možemo promijeniti program i na njih se oglušiti. Nije uzeo u obzir najniži i najjadniji ljudski poriv, stav "Baš me briga, važno da sam ja dobro". Ovaj naš egoizam, nebriga, e pa to će nas naguziti. Voljela bih da je stvarno mogućnost spasa u našim rukama, ali sumnjam da jeste. Sustav nas je pretvorio u ono što moramo biti u interesu moćnih, a moramo biti poslušni robovi u korist materijalizma.
Globalno zatopljenje (a i globalno zatupljenje), nestašica nafte, nepravedna raspodijela dobara i kapitala...Sve to ispada kao ogroman, nepremostivi problem jer su nas naučili da tako moramo to prihvatiti, da sitan čovjek ne može riješiti probleme i dileme na globalnoj razini, da ako to ne može riješiti jedan glavešina amer onda ne može nitko. Jer mi nismo programirani da razmišljamo, mi moramo samo trošiti, trošiti, trošiti...Začarani krug.
"Not a servile scribe Am I
Not ever shall I be
My sire is mind
Whose sons are always free"

Nobel invented dynamite. I won't accept his blood money.

If you talk to God you're religious. If God talks to you, you're psychotic.
User avatar
Isis Rosenkreuz
<font color=red>House-Wife
 
Posts: 2252
Joined: Wed Aug 10, 2005 18:46
Location: Black Lodge

Postby The_Axeman » Wed Jan 31, 2007 11:44

Turine.....lighten up!

Uvijek izigravaš neku zloguku pticu i proroka katastrofe.

Izađi van, udahni zraka....i ne opterećuj se naftom i slićnim stvarima :wink:
It was my evil twin brother!!!!
User avatar
The_Axeman
Forum member
 
Posts: 100
Joined: Tue Sep 06, 2005 16:17
Location: Anus Mundi 38

Postby Turin Turambar » Wed Jan 31, 2007 12:14

The_Axeman wrote:Turine.....lighten up!

Uvijek izigravaš neku zloguku pticu i proroka katastrofe.

Izađi van, udahni zraka....i ne opterećuj se naftom i slićnim stvarima :wink:

Stari, jebiga, ne mogu pomoć sam sebi :) :?

So throw your dice and cast your shadow
You may look away
But your children will not
User avatar
Turin Turambar
Forum member
 
Posts: 1184
Joined: Wed Jan 05, 2005 21:41
Location: fire above, ice below

Postby Isis Rosenkreuz » Wed Jan 31, 2007 14:49

"Not a servile scribe Am I
Not ever shall I be
My sire is mind
Whose sons are always free"

Nobel invented dynamite. I won't accept his blood money.

If you talk to God you're religious. If God talks to you, you're psychotic.
User avatar
Isis Rosenkreuz
<font color=red>House-Wife
 
Posts: 2252
Joined: Wed Aug 10, 2005 18:46
Location: Black Lodge

Postby Charon l'Cypher » Wed Jan 31, 2007 15:50

1. Nisam mislio da ce "odjednom nestati nafte", no sam si napisao da je nekima vec sada preskupa i da ju zato vise ne kupuju. :? Te drzave ce relativno brzo potrositi zalihe (pogotovo ako pokrenu tenkove) i onda ide moje pitanje "kako ce dalje ratovati". ;)

2. Ne bih se nabacivao blatom po svim Amerima (iako dijelim antagonizam prema toj drzavi). :? Sjetimo se Ala Gorea koji je - prema volji Amerikanaca - trebao postati predsjednik prije 7 godina. :) Covjek je izuzetno aktivan na podrucju ekologije (ako je netko gledao "An Inconvenient Truth", zna o cemu pricam). 8) Ja se nadam (mozda naivno) da ce smjena Bushevih Republikanaca ipak biti korak u dobrom smjeru. 8)

3. Borba za pitku vodu, IMO, ide ruku pod ruku s borbom za naftu, jer upravo deficit nafte ima isti uzrok kao i dobar dio zagadjenja (veliku "potrosnju" (cit. spaljivanje) nafte), pa ekonomski problemi (nedostatak nafte) moraju ici zajedno s ekoloskima (nedostatak pitke vode). :( Godina vamo/tamo ne znaci bitnu razliku. :|
User avatar
Charon l'Cypher
Forum mender
 
Posts: 3954
Joined: Thu Jun 05, 2003 1:03
Location: The River Styx

Postby Turin Turambar » Wed Jan 31, 2007 19:12

Charon l'Cypher wrote:1. Nisam mislio da ce "odjednom nestati nafte", no sam si napisao da je nekima vec sada preskupa i da ju zato vise ne kupuju. :? Te drzave ce relativno brzo potrositi zalihe (pogotovo ako pokrenu tenkove) i onda ide moje pitanje "kako ce dalje ratovati". ;)

2. Ne bih se nabacivao blatom po svim Amerima (iako dijelim antagonizam prema toj drzavi). :? Sjetimo se Ala Gorea koji je - prema volji Amerikanaca - trebao postati predsjednik prije 7 godina. :) Covjek je izuzetno aktivan na podrucju ekologije (ako je netko gledao "An Inconvenient Truth", zna o cemu pricam). 8) Ja se nadam (mozda naivno) da ce smjena Bushevih Republikanaca ipak biti korak u dobrom smjeru. 8)

3. Borba za pitku vodu, IMO, ide ruku pod ruku s borbom za naftu, jer upravo deficit nafte ima isti uzrok kao i dobar dio zagadjenja (veliku "potrosnju" (cit. spaljivanje) nafte), pa ekonomski problemi (nedostatak nafte) moraju ici zajedno s ekoloskima (nedostatak pitke vode). :( Godina vamo/tamo ne znaci bitnu razliku. :|

Pa da, ja nisam ni spominjao globalnu ekološku katastrofu koja nam se sprema a koja će samo još više zakomplicirat situaciju (blago rečeno), jer peak oil će nas ipak zadesiti prije. Ali ako se budemo išli izvlačit od peak oil navrat-nanos koristeći ugljik (kao što će Ameri vjerojatno napraviti), onda ćemo klimatske promjene samo ubrzat.
A šta se rata za naftu tiče, naravno da će ratovat velesile. Japan tu nema šta tražit bojim se jer uvozi 95% svoje nafte, ali Kina uvozi "samo" 50% koliko znam, Rusija je izvozi...Europa je tu kompliciran slučaj, ali mi smo u svakom slučaju marginalci :) Samo da ne upadnemo u NATO pa nas počnu slat okolo kao topovsko meso :x Mislim da je od izuzetne važnosti izborit se da odjebemo taj Nato. Ali hej, naša vlada ne misli ni referendum raspisat :visi:
Last edited by Turin Turambar on Wed Jan 31, 2007 19:42, edited 1 time in total.

So throw your dice and cast your shadow
You may look away
But your children will not
User avatar
Turin Turambar
Forum member
 
Posts: 1184
Joined: Wed Jan 05, 2005 21:41
Location: fire above, ice below

Postby Turin Turambar » Wed Jan 31, 2007 19:34


Da a pogledaj koje je rješenje koje oni nude:
Opasnost od klimatskog zagrijavanja Zemlje, a posljedično tome i Velikog koraljnog grebena proučava se već nekoliko godina u Australiji. Vlada razmatra postaviti goleme suncobrane na mjestima koja su najizloženija zagrijavanju, a nakon ispitivanja koje je trajalo dvije godine.

Ili ovo:
Stručnjaci nisu za ove promjene (otapanje ledenjaka) optužili globalno zagrijavanje, ali su zatražili reviziju preventivnih mjera koje štite stanovnike alpskih dolina koji bi se mogli suočiti s povećanom opasnošću od poplava

Ne znam bi li plakao ili se smijao.
I off topic, ali jesi primijetila "vijesti" koje okružuju te članke?
-"Hobiti" su nova ljudska vrsta
-Najbolje noge u Hrvatskoj ima...
-Fashion Report by Robach&Danchi
-Goli Harry Potter naljutio roditelje
-Paris Hilton: Haiti je u Francuskoj!


U KOJEM MI SVIJETU ŽIVIMO
:shakehead:

So throw your dice and cast your shadow
You may look away
But your children will not
User avatar
Turin Turambar
Forum member
 
Posts: 1184
Joined: Wed Jan 05, 2005 21:41
Location: fire above, ice below

Postby Isis Rosenkreuz » Thu Feb 01, 2007 8:59

Da, da...Odvlačenje pažnje...Što misliš da će ljudi zapamtiti, koraljni greben ili Paris Hilton i hobbite?
:lol: :lol: :lol: (u biti nije smiješno...)
"Not a servile scribe Am I
Not ever shall I be
My sire is mind
Whose sons are always free"

Nobel invented dynamite. I won't accept his blood money.

If you talk to God you're religious. If God talks to you, you're psychotic.
User avatar
Isis Rosenkreuz
<font color=red>House-Wife
 
Posts: 2252
Joined: Wed Aug 10, 2005 18:46
Location: Black Lodge

Postby Mijazma » Sun Feb 25, 2007 0:34

hm... nekako bih komentirao sve odjednom jer sam procitao sve odjednom,
ne pazeci tko je tocno sto rekao. mislim da cu se ipak zadovoljiti sljedecim -

-po pitanju nafte- pitanje je koliko su tocni podaci o kolicinama prirodnih
zaliha nafte u sad - misim da ti podaci, buduci da su kontrolirani i manipulirani,
nisu (nuzno/uopce) tocni. mislim da je americka politka na bliskom istoku -
eksploatirati prirodna a ujedno i jedina bogatstva tih podrucja infiltriranjem
americkih ekonomsko-politickih lobija i vojske, i osigurati da su protracena,
da se bogatstvo rasipa i zemlje drze u rasulu, umjesto da si izgradi drzavna
infrastruktura i na celo drzavnog aparata postavi vodstvo koje bi moglo i
znalo upravljati tim bogatstvom u svoju korist. to amerikancima nikako ne
pase, oni su oduvijek voljeli monopol, to je jednostavno nacin na koji
funcioniraju. nakon sto ih poruse i podijele, oni ce ih izgraditi, zaraziti ih
svojim franšizama, iscrpsti sve dok im ne ostane samo pijesak. onda ce
se povuci, ili jos vjerojatnije, pokusati kolonizirati neku drugu zemlju,
koja se (uvjetovana medjunarodnim oraganizacijama itd) nece moci/smjeti
oduprijeti.

pobrinuli su se da se sjeverna koreja prikaze kao fasisticka i
nuklearna sila koja prijeti svijetu, opet - preko medija i inih kanala,
i najradije bi i tamo uvukli svoje prste i ucili ljude kako treba zivjeti.
u ime demokracije, koja je u biti fasizam gori od tog.

u medjuvremenu, pumpaju drugu vrstu kolonijalizma - kulturni,
kojim osiguravaju da se nafta nemilosrdno trosi, tako da sto prije svijet
postane ovisan o njihovim zalihama (koje smatram da postoje), a usto
uskracuju i lobijima osujecuju razvoj svih drugih tehnologija, a uvjeren
sam da su u posjedu razlicitih vrsta tehonlogija koje bi bile od ogromne
koristi covjecanstvu, ali to im jednostavno ne odgovara. monopol,
monopol svega.

-sto se tice americke ekonomije, i to nije slucajno - ona je gonjena ratom,
a i vlada (koja je naravno birana iz monetarne elite koja na vlasti kroji stvari
kako je njoj u interesu) namjerno drzi ekonomiju kakvom je. na jubitou imaju
clipovi o monetarnim manipulacijama, o drzanju federalnog novca u privatnim
bankama, kojim se kasnije dalje manipulira. usto, kad, ne ako, kad americka
ekonomija dozivi krah,
povijest ce se ponoviti, pretpostavljam, i vlada ce skucati neki "new new deal",
kojim ce naizgled spasiti working joe-a, u u biti ce ga naguziti i potciniti do
te mjere da je egipatsko ropstvo smjesno . 84.

-mi smo isto u kurcu jer smo vec ovisni, ali smo dovoljno mali i nebitni da
nas sve to i zaobidje - osim ako ne udjemo u nato pakt i eu, i onda za to
budemo brali i odgovornost when shit hits the fan..
User avatar
Mijazma
Forum member
 
Posts: 157
Joined: Wed Nov 19, 2003 20:21

Postby Mijazma » Sun Feb 25, 2007 0:41

btw, i oko spika o globalnom zatopljenju i tim
predvidjanjima... i oko toga bih bio oprezan. iako
se posljedice osjete, pitanje je u kojoj je mjeri to
zbilja tocno, a koliko su podaci i predvidjanja
napumpana i fabricirana, kako bi se pod izlikom
toga pokusalo nesto peto uvaliti...

ne bi me iznenadilo da izmisle neki svemirski
stit koji odbija sunceve zrake i sranja, a to je opet
zbilja zbog neceg petog, kako sam cuo...
User avatar
Mijazma
Forum member
 
Posts: 157
Joined: Wed Nov 19, 2003 20:21

Next

Return to Knjiznica

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron