[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/perun_header.php on line 11: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100618 Library:100505
Perun.hr forum • View topic - Patriotizam, domoljublje, itd...

Patriotizam, domoljublje, itd...

Discussion board za generalne teme.
Ne toleriraju se spam, off-topic, svadje i sl...

Moderator: ABIZMO

Patriotizam, domoljublje, itd...

Postby P_L_A_G_U_E » Sun Oct 29, 2006 15:54

Daklem, ponukan jednim citatom...
Charon l'Cypher wrote:Znas sto je domoljublje? :-k Uvjerenje da je neka nacija bolja od drugih samo zato jer si ti njen pripadnik. :twisted:

Zanima me otkud ta potreba u ljudima, otkud ta uvjerenja? :? Pitam ozbiljno a ne sa namjerom provokacije jer mi je to stvarno oduvijek bila misterija - ili zdravoseljacki receno; zasto sam ja (po shvacanju prosjecnog hrvatskog (ubaci ime bilo koje druge nacije) patriota) bolji od nekog Srbina (ubaci ime odgovarajuce rival nacije za gorenavedenu naciju) samo zato jer me napravio spermij s "prave" strane Dunava? :?
My name's Manny Calavera. I'm your new travel agent!
P_L_A_G_U_E
VIGORMEISTER

Postby whiskey » Sun Oct 29, 2006 15:59

ja se smatram domoljubom ali ne zato što mislim da je hrvatska bolja od drugih zemalja,tj da su hrtvati iznad drugih nacija,

svjesna sam i dobrih i loših strana.

jednostavno volim ovu zemlju i ponosna sam što sam hrvatica jer je ovo moj dom, tu se osjećam kao da pripadam negdje.ne znam kako da to objasnim.
S ljudima zajedno smrdi, ali je toplo.
whiskey
Forum member

Postby P_L_A_G_U_E » Sun Oct 29, 2006 16:02

whiskey wrote:ne znam kako da to objasnim.

O tome govorim. Ja pitam u nadi da netko zna :)
P_L_A_G_U_E
VIGORMEISTER

Postby Teomondo Scrofalo » Sun Oct 29, 2006 16:10

"Patriotism is the virtue of the vicious."

OSCAR WILDE
Teomondo Scrofalo

Postby P_L_A_G_U_E » Sun Oct 29, 2006 16:21

Teomondo Scrofalo wrote:"Patriotism is the virtue of the vicious."

OSCAR WILDE

Ima jos simpaticnih citata na tu temu, npr. Orwellov "Patriotism is the last refuge of a scoundrel."

Mislim da to govori nesto. :)
P_L_A_G_U_E
VIGORMEISTER

Postby Jackie Daniels » Sun Oct 29, 2006 16:21

whiskey wrote:jednostavno volim ovu zemlju i ponosna sam što sam hrvatica jer je ovo moj dom, tu se osjećam kao da pripadam negdje.ne znam kako da to objasnim.

ja, naprotiv, ne.

kad vidim kako se vlade izmjenjuju, a svaka nas jednako pljacka, ne mogu se osjecati ponosnom ni sretnom sto sam se rodila ovdje.
kad gledam na koliko zakona je utjecala jedna vjerska zajednica i koliko ih jos zeli nametnuti, pomislim "ovo nije moguce u nekoj normalnoj drzavi"
kad vidim kako decko koji je bez vozacke sletio na plocnik i ubio dvije tvoje vrsnjakinje, a za to dobio godinu dana zatvora uz objasnjenje da je "iz ugledne obitelji koja mu je omogucila skolovanje u inozemstvu", lovi me mucnina jer znam da ova drzava uopce ne brani moja prava, da me sutra neki manijak moze ubiti i ne odgovarati za to jer je sin uglednih roditelja.
dobivam tikove od pomisli na cijelu situaciju sa telekomunikacijama.
pitam se za sto je moj stari proveo te sugave i hladne mjesece u Lici, jer za ovo sigurno nije.

svaka cast na povijesti od stoljeca sedmog, na cistom moru (koje netko zeli ukrasiti ruzinavim ruskim tankerima), lijepim dalmatinkama i cemu sve ne... ali te stvari me nece prehraniti.

zajebi patriotizam. ovdje vrijedi pravilo "svatko za sebe".
l e a r n . t o . s w i m

dark artweb designsketchblogphoto
Jackie Daniels
Forum member

Postby P_L_A_G_U_E » Sun Oct 29, 2006 16:25

Jackie Daniels wrote:
whiskey wrote:jednostavno volim ovu zemlju i ponosna sam što sam hrvatica jer je ovo moj dom, tu se osjećam kao da pripadam negdje.ne znam kako da to objasnim.

ja, naprotiv, ne.

kad vidim kako se vlade izmjenjuju, a svaka nas jednako pljacka, ne mogu se osjecati ponosnom ni sretnom sto sam se rodila ovdje.
kad gledam na koliko zakona je utjecala jedna vjerska zajednica i koliko ih jos zeli nametnuti, pomislim "ovo nije moguce u nekoj normalnoj drzavi"
kad vidim kako decko koji je bez vozacke sletio na plocnik i ubio dvije tvoje vrsnjakinje, a za to dobio godinu dana zatvora uz objasnjenje da je "iz ugledne obitelji koja mu je omogucila skolovanje u inozemstvu", lovi me mucnina jer znam da ova drzava uopce ne brani moja prava, da me sutra neki manijak moze ubiti i ne odgovarati za to jer je sin uglednih roditelja.
dobivam tikove od pomisli na cijelu situaciju sa telekomunikacijama.
pitam se za sto je moj stari proveo te sugave i hladne mjesece u Lici, jer za ovo sigurno nije.

svaka cast na povijesti od stoljeca sedmog, na cistom mogu (koje netko zeli ukrasiti ruzinavim ruskim tankerima), lijepim dalmatinkama i cemu sve ne... ali te stvari me nece prehraniti.

zajebi patriotizam. ovdje vrijedi pravilo "svatko za sebe".

...i unatoc tome, neki jos uvijek "bezuvjetno vole svoju zemlju i uvijek 'oce", to je ono sto meni ne ide u glavu, dapace, zabrinjava me :? Drugo da smo recimo u polozaju Iraca, koje Englezi gotovo pa doslovno jebu u mozak zadnjih par stoljeca, pa se "patriotizmom" bore protiv toga, ali mi smo ponosni na mito, korupciju i kapitalizam u onom najprljavijem, izvorno Smithovom obliku, star 3-4 stoljeca :| Ljudi, biti Hrvat je negativna etiketa u razvijenom svijetu, odn. gledaju na nas ko na zadnje Cigane (s punim pravom). Ne kazem da je to dobro, ali je cinjenica. I dok god cemo imati gene kamene i zazivati Sinjsku gospu, stvari se u nasoj drzavi NECE promijeniti na bolje. Pomogni si sam pa ce ti i Bog pomoci ;) (mi smo inace strasno pobozan narod, jel :P )
P_L_A_G_U_E
VIGORMEISTER

Postby Lucifer » Sun Oct 29, 2006 16:37

Jackie Daniels wrote:zajebi patriotizam. ovdje vrijedi pravilo "svatko za sebe".

That's just it. Plemenski mentalitet. Unutar plemena je "svatko za sebe", a izvan plemena je "hej, pa svi smo mi <ubaci narodnost>". Carl Sagan je imao super komentar na to, ali mi se sad ne kopa po knjizi. U osnovi, mi još uvijek nismo prevladali svoju prošlost. Desecima, stotinama tisuća godina smo bili nomadi i lovci, i živjeli u malim plemenskim zajednicama gdje si znao sve članove, i svatko nepoznat je automatski bio uljez. Povijest naše civilizacije blijedi naspram naše plemenske povijesti, a da ne pričam za povijest raznih integracija, koja je tek nedavna ideja (i objasnilo bi zašto su ljudi tako krvavo protiv toga).

Iako ne automatski loše, smatram da je patriotizam u osnovi ostatak plemenskog mentaliteta iz daleko zaostalijeg doba.
Lucifer
Forum member

Postby P_L_A_G_U_E » Sun Oct 29, 2006 16:43

Lucifer wrote:Carl Sagan je imao super komentar na to, ali mi se sad ne kopa po knjizi. U osnovi, mi još uvijek nismo prevladali svoju prošlost.

Ajd kad budes imao volje i/ili vremena, potrazi to, ak ti nije bed. Fakat me zanima. Ak' ti se ne da, jebiga :) Thanks u svakom slucaju.

Evo jos par (IMHO) dobrih citata na temu...

"We should take care, in inculcating patriotism into our boys and girls, that is a patriotism above the narrow sentiment which usually stops at one's country, and thus inspires jealousy and enmity in dealing with others... Our patriotism should be of the wider, nobler kind which recognises justice and reasonableness in the claims of others and which lead our country into comradeship with...the other nations of the world." --Lord Baden-Powell, founder of Boy Scouting

"All wars are civil wars, because all men are brothers... Each of us owes infinitely more to the human race than to the particular country in which we were born."
-Francois Fenelon, theologian and writer
P_L_A_G_U_E
VIGORMEISTER

Postby Isis Rosenkreuz » Sun Oct 29, 2006 19:24

Da su svi tako veliki domoljubi koliko kažu, neke se svinjarije ne bi događale.
Jer po meni, neki se možda neće slagati, nije domoljublje veličati Gotovinu i puniti trgove da mu se pruži podrška, po meni bi domoljublje bilo napuniti ulice i buniti se protiv rasprodaje ove prekrasne zemlje.
Umjesto da se ti "domoljubi" prse da su hrvati kamenih gena, bilo bi im pametnije da spriječe da nas potkrada bilo tko dođe na vlast (ili prijatelji ljudi na vlasti). Znam, to je teško postići, ali dok budemo i dalje vodili rasprave o božanskom podrijetlu našeg (prilično primitivnog) plemena, i dok se i dalje budemo pozivali na našu "kulturu i tradiciju" umjesto da reagiramo, nećemo biti ništa drugo nego robovi. U biti, za ovaj narod nisu ništa drugo nego bič i motika.
Nemojte sada to shvatiti kao mržnju prema ovoj zemlji, ali ja se jednostavno nemam čime ponositi i dičiti. Da budem ponosna na što? Na činjenicu da sam se, prošli tjedan, prilikom odlaska u FINU, nadala da neki razbojnik ne odluči opljačkati baš tu poslovnicu? Na činjenicu da ako me netko siluje, ovisno o raspoloženju suca, taj se čin može protumačiti kao rukovanje? Da se ponosim što je papa bio 4 puta i organiziran mu je gala doček, a narod gladuje?
Znam, i druge države imaju mnoge probleme, ali ja živim u ovoj i stvarno ne znam, očito za razliku od mnogih ljudi, čime da se ponosim.
"Not a servile scribe Am I
Not ever shall I be
My sire is mind
Whose sons are always free"

Nobel invented dynamite. I won't accept his blood money.

If you talk to God you're religious. If God talks to you, you're psychotic.
Isis Rosenkreuz
<font color=red>House-Wife

Postby Drakon » Sun Oct 29, 2006 21:37

Ja se ponosim svojom zemljom.Stanje u nekoj zemlji nema veze sa tim,Amerika ima najvise beskucnika i ubojstava na svijetu ali Amerikanci su veliki domoljubi.To vrijedi za sve zemlje.Oni koji ne vole svoju zemlju su svuda rijetkost.Negdje sam citao da se ljudi koji vole svoju zemlju broje u postocima od 91 do 99.5% ovisno o zemlji gdje se radila anketa sta dokazuje da stanje u zemlji nema veze sa ljubavi prema domovini.
Drakon
Forum member

Postby Gumbelium Roža » Sun Oct 29, 2006 22:39

Kada Hrvat stigne u npr. SAD, može tvrdjeti da je Srbin. Pojam zajednice jest teško definirati, a opet će mu pravo biti Srbinom hitro biti zanijekano.
Nakon definiranja zajednice (u političkom smislu) kojoj pojedinac pripada, ostaje mu izabrati- želi li toj zajednici pomoći da ostvari bolju poziciju u odnosu na njoj suprotstavljene zajednice ili ne.

Ovo se ne odnosi isključivo na domoljublje, ali je izrazito primjenjivo u tom kontekstu. Nikola Tesla je bio Srbin sa hrvatskom domovinom i prebivalištem u SAD-u.
"Humor is a moral irresponsibility of a person in relation to the factual nature of actual relations between individuals and community; it is an alibi which permits all kinds of compromises"
LAIBACH
Gumbelium Roža
Forum member

Postby Sinner » Sun Oct 29, 2006 23:17

Sudeći po prvom postu, autor ovoga topica uopće ne razlikuje nacionalizam od patriotizma odnosno domoljublja. :lol:

Što se tiče ostalih ...

KAKVE VEZE IMAJU KORUPCIJA I SVAKODNEVNI DOGAĐAJI IZ CRNE KRONIKE S DOMOLJUBLJEM? :shock: :roll:

Takvih stvari ima i u najbolje uređenim državama i to nema nikakve veze s domoljubljem.
Sinner
Forum member

Postby P_L_A_G_U_E » Sun Oct 29, 2006 23:24

Sinner666 wrote:Sudeći po prvom postu, autor ovoga topica uopće ne razlikuje nacionalizam od patriotizma odnosno domoljublja. :lol:

Razlika je manja nego sto mislis. ;)
P_L_A_G_U_E
VIGORMEISTER

Postby Jackie Daniels » Sun Oct 29, 2006 23:50

@Sinner: e jebiga opet tebi moram odgovarati :P

ima velike veze jer su ljudi ti koji cine domovinu, a ne geografski polozaj. ako mi se ne svidja mentalitet ljudi, politika rukovodecih, opce stanje u drzavi i njena buducnost, sto ja to imam voljeti? samo svoju obitelj i prijatelje, nikog drugog.
imam odredjene osjecaje za ljudski rod u globalu, ali osjecaji za moje sudrzavljane nisu nista veci od toga. za mene jednaku vrijednost imaju i Hrvat, i Srbin i Turkmenistanac.

no, ako tvrdis da ovo nije razlog da se voli drzava, objasni ti nama zasto je ti volis ili ne volis? :)

ipak se moram ispraviti, jedini domoljubni porivi koje imam vezani su uz jezik i kulturu. ne u smislu da volim hrvatski vise od stranih jezika, ali jezim se kad vidim koliko ljudi ga ne zna, ne razlikuje č i ć itd.
l e a r n . t o . s w i m

dark artweb designsketchblogphoto
Jackie Daniels
Forum member

Next

Return to Knjiznica