smrtna kazna

Discussion board za generalne teme.
Ne toleriraju se spam, off-topic, svadje i sl...

Moderator: ABIZMO

za ili protiv smrtne kazne?

za
54
56%
protiv
43
44%

Total votes : 97

Postby .0v3R' » Thu Sep 04, 2008 11:35

Amanor wrote:
.0v3R' wrote:svijet ne zapocinje ratove, vec ljudi.
ljudi nisu savrseni.
rat unosi mir, ali kratkog vjeka.
ljudi nisu savrseni, jer da jesu nezadovoljnih nebi bilo.

na to sam i mislila, možda sam se krivo izrazila. naravno da ništa nije savršeno, ma čak ni svijet (mislim konkretno na prirodnu ravnotežu, koju su u principu ljudi narušili). da je sve savršeno živjeli bi u utopiji, a svi znamo da na kraju krajeva to nije moguće. a i bilo bi nam ubitačno dosadno :wink:

ali da je sve savrseno dosadno nam nebi bilo :)
savrsenstvo nije pretjerivanje i nije nedostatak.
rekao bih, svijet - priroda je savrsena jer je stvorila balans, a ljudska nesavrsenost nas je izbacila iz nje.
prvo smo kroz napredak industrijskih revolucija bili zeljni napredka pod cijenu unistavanja, sada pokusavamo zalijeciti te nanesene rane gradeci i razvijajuci se onako kako priroda-svijet diktira uvijete.
da li je kasno? budemo vidjeli.
All I own lost too fast
Hyaline dreams disappeared to dust
All I live with will rot
Forbidden lust to be reborn
.0v3R'
Forum member

Postby Amanor » Thu Sep 04, 2008 16:40

.0v3R' wrote:ali da je sve savrseno dosadno nam nebi bilo :)

ja bih rekla da bi nam bilo dosadno, čisto radi onoga - da ne postoji zlo, kako bismo znali da postoji dobro? daj si samo zamisli utopiju, svi sretni i zadovoljni, svaki dan praktički isti (emocionalno ponajviše)... meni bi barem to dosadilo vrlo brzo 8)

.0v3R' wrote:savrsenstvo nije pretjerivanje i nije nedostatak.
rekao bih, svijet - priroda je savrsena jer je stvorila balans, a ljudska nesavrsenost nas je izbacila iz nje.

u principu svi mi težimo nekom savršenstvu, samo što ga nikad nećemo dostići. Neki će mu biti bliže, neki dalje, ali ga nitko neće doseći u potpunosti.

Za narušavanje ravnoteže smo krivi mi ljudi, i nitko drugi, tu uopće nema rasprave, bar što se mene tiče.
Ali mislim da postoji još jedno bitno pitanje osim toga je li nam sada kasno. Pitanje je želimo li mi uopće vratiti tu ravnotežu ili smo toliko zapali u materijalizam i beton da nas više nije briga? (pod 'mi' najviše mislim na one grupe ljudi na visokim položajima koji bi zaista mogli napraviti nešto, ali ih većinu boli neka stvar)
Amanor
Forum member

Postby .0v3R' » Fri Sep 05, 2008 7:34

Amanor wrote:
.0v3R' wrote:ali da je sve savrseno dosadno nam nebi bilo :)

ja bih rekla da bi nam bilo dosadno, čisto radi onoga - da ne postoji zlo, kako bismo znali da postoji dobro? daj si samo zamisli utopiju, svi sretni i zadovoljni, svaki dan praktički isti (emocionalno ponajviše)... meni bi barem to dosadilo vrlo brzo 8)

.0v3R' wrote:savrsenstvo nije pretjerivanje i nije nedostatak.

u principu svi mi težimo nekom savršenstvu, samo što ga nikad nećemo dostići. Neki će mu biti bliže, neki dalje, ali ga nitko neće doseći u potpunosti.

Za narušavanje ravnoteže smo krivi mi ljudi, i nitko drugi, tu uopće nema rasprave, bar što se mene tiče.
Ali mislim da postoji još jedno bitno pitanje osim toga je li nam sada kasno. Pitanje je želimo li mi uopće vratiti tu ravnotežu ili smo toliko zapali u materijalizam i beton da nas više nije briga? (pod 'mi' najviše mislim na one grupe ljudi na visokim položajima koji bi zaista mogli napraviti nešto, ali ih većinu boli neka stvar)

da smo savrseni nebi nam bilo dosadno jer kao savrseni nebi znali sto je to dosada, da bi ti bilo dosadno moras poznavati taj osjecaj, kao sto nebi postojala mrznja, bijes, arogancija, bahatost, sve ono sto vodi ka zlu.
govoreci sa ovog sadasnjeg stajalista realnog, nama nesavrsenima bi bilo dosadno, da smo savrseni nebi nam bilo dosadno jer bi zivot promatrali samo iz jednog aspekta, iz jednog svijeta. savrseno je ono na sto nesto drugo - suprotno nepostoji, savrsena je vjera jer ima samo jedan put, jedan motiv kojeg se drzis kao slijepac plota.
međutim opet ima jos jedna vrsta savrsenosti a to je balans, ravnoteza.
koju je najteze zadrzati, a to je ona prirodna, unutarnji glas, savjest.
beton nije problem, graditi se moze u sklopu prirode, problem je industrija, a ljudi na velikim polozajima da imaju imalo icega u glavi shvatili bi kolika se zarada vrti oko eko proizvodnje, cime se ne narusava prirodni sklad i prirodne institucije se moze pustit na miru da rade svoj posao.
međutim takva proizvodnja je sporija, a to je ono sto neodgovara ljudima koji bivaju cesto na rukovodecim polozajima - trenutacno cisti primjer je nasa vlada, ministri i premjer.
svi imaju fakultet i time se hvale, a nitko od njih nije nista naucio sto potvrdjuju svojim djelovanjem - pokazuju samo da je diplomu netko platio, jer pametni covjek se nikad nebi hvalio fakultetom i bio glup.
a tako se vrti sav ustroj u vecini drzava i industrija.
glupi vode pametne.
All I own lost too fast
All I live with will rot
.0v3R'
Forum member

Postby Amanor » Fri Sep 05, 2008 15:41

Istina, djelomično si u pravu: kad ne bi znali što je dosada, ne bi nam ni bilo dosadno.
Možda je to ono što mene najviše smeta kod ideje utopije: što bi sve bilo savršeno, pa bi propustili znati i shvatiti toliko mnogo stvari. Taj nedostatak spoznaje me najviše smeta, jer nas spoznaja vodi na više razine. Sad je tu opet opreka: kad bi bili savršeni bili bi na najvišoj razini, ne bi nam trebao razvoj,... samo - što bi onda u tom slučaju bio neki cilj u životu? uživanje, zabava, ne znam ni ja što? Utopija bi bila manifestacija hedonizma.

A istina jest da živimo u materijalističkom svijetu, i česta metafora na to je beton. Slažem se s tobom što se industrije i glupih ljudi tiče, ali tako je većinom uvijek bilo: našao bi se tu i tamo neki donekle pametan vođa, ali ostali su svi bili sebične budale koje se vole praviti važne čisto radi sebe samih. Ma pljujem na takve ljude, i one na visokim položajima i one koje susrećem svaki dan. :roll:

Da se svatko od nas potrudi barem malo mogli bi preokrenuti cijeli svijet naglavačke, a pogotovo oni na važnijim položajima. :?

Ponekad mi dođe da izumim neki vremeplov i vratim se u doba prvih kromanjonaca. 8) Nema veze što bi me najvjreojatnije u roku 10 minuta neki vrag pojeo, ali bar bi bila u prirodi bez budala, komplikacija i ne znam ni ja čega sve ne. Bilo bi puno jdnostavnije živjeti u to doba.
Amanor
Forum member

Postby .0v3R' » Sun Sep 07, 2008 10:22

Amanor wrote:Istina, djelomično si u pravu: kad ne bi znali što je dosada, ne bi nam ni bilo dosadno.
Možda je to ono što mene najviše smeta kod ideje utopije: što bi sve bilo savršeno, pa bi propustili znati i shvatiti toliko mnogo stvari. Taj nedostatak spoznaje me najviše smeta, jer nas spoznaja vodi na više razine. Sad je tu opet opreka: kad bi bili savršeni bili bi na najvišoj razini, ne bi nam trebao razvoj,... samo - što bi onda u tom slučaju bio neki cilj u životu? uživanje, zabava, ne znam ni ja što? Utopija bi bila manifestacija hedonizma.

A istina jest da živimo u materijalističkom svijetu, i česta metafora na to je beton. Slažem se s tobom što se industrije i glupih ljudi tiče, ali tako je većinom uvijek bilo: našao bi se tu i tamo neki donekle pametan vođa, ali ostali su svi bili sebične budale koje se vole praviti važne čisto radi sebe samih. Ma pljujem na takve ljude, i one na visokim položajima i one koje susrećem svaki dan. :roll:

Da se svatko od nas potrudi barem malo mogli bi preokrenuti cijeli svijet naglavačke, a pogotovo oni na važnijim položajima. :?

Ponekad mi dođe da izumim neki vremeplov i vratim se u doba prvih kromanjonaca. 8) Nema veze što bi me najvjreojatnije u roku 10 minuta neki vrag pojeo, ali bar bi bila u prirodi bez budala, komplikacija i ne znam ni ja čega sve ne. Bilo bi puno jdnostavnije živjeti u to doba.

pocetak sto si pisala, utopija i savrsenstvo, uvijek prisutan onaj "ali", međutim sto zelim reci, o tom razglabanju se bavi Hesse u djelu Siddartha, u pocetku krene jednostrano, "savrseno" međutim kasnije se misao komplicira, postaje slozenije, jer kako moze biti nesto savrseno ako nemas spoznaje o onome drugome?
znati sve, iskusiti i balansirati i graditi bi trebala biti ravnoteza, ali onda opet one negativne stvari koje uvijek postoje u djelu pozitivnoga koje nekada u nekim situacijama prevladaju, dali nas cine savrsenima?
mislim da da, i ne, mislim da covjecanstvo jos nije svladalo onaj tajni krug koji je svladala sama priroda i zato se nemozemo mjeriti vecinom i zato imamo božanstva.

kod vođa, pametni nas iskoriste, glupi nas iskoriste, niti jedno od toga dvojega nam ne treba, trebaju nam mudri i kao sto hesse govori:"mudrost se nemože naučavati, mudrost se nemože dati, mudrost se nemože reći, možeš pokušati ali uvijek ce zvučati drukcije, strano, ludo, ona se može samo doživjeti."
a doživis je iskusivsi sve i pozitivno i negativno i kao u demijanu onda jedan svijet rušaš, međutim uvijek jedan kamen ruševina jednog svijeta ostane i čini savrsenstvo sa svjetom kojeg gradiš.
nepostoji savršeno dobro ni savršeno zlo, i to je savršeno.

život kromanjonca nije lagan, uzivamo mnogo beneficija sada nego onda, i danas se covjek djelomicno bori u zivotu ali sam sa sobom najcesce vodi ratove, prije je bilo tesko oko necega drugoga, hrana, lov, hladnoca, bolesti...
i ja bih u taj tvoj vremeplov rado i zaputio se u proslost.
All I own lost too fast
All I live with will rot
.0v3R'
Forum member

Postby Lucifer » Tue Sep 09, 2008 7:51

Lucifer
Forum member

Postby Lucifer » Sat Nov 15, 2008 12:37

Mislim da sam skontao zašto moj stav pro smrtne kazne ne izaziva kognitivnu disonanciju s inače deklariranim humanističkim stavom. U jednom razgovoru sam naletio na krilaticu "ljudski život iznad svega", što je pojasnilo stvar. Problem mi je ljude poput ovoga na gifiću iznad, ili one murder-celebritye poput Gacya, Gaina i ostalih, kao i organizatore ili provoditelje masovnih ubojstava uopće doživjeti kao ljudska bića. Tada mi se rasprava o smrtnoj kazni svodi na jednostavnu hladnu aritmetiku: jedan idiot manje.
Lucifer
Forum member

Postby Isis Rosenkreuz » Sat Nov 15, 2008 13:27

Totalno te kužim.
I meni bi bilo teško žaliti za gubitkom "ljudi" poput Fritzla ili bisera "ljudskog" roda koje si naveo...ali (jer uvijek postoji jedan "ali" :wink: :lol:) ubiti takve bi IMO značilo spuštati se na istu (primitivnu) razinu.
Ne znam što bi mi bilo gore: znati da je pedofilčina koja je silovala brdo djece u zatvoru (i da životari na račun države) ili znati da je takav skot pogubljen i da je jedan život uništen onako kako je on uništavao živote.
Možda je neka zlatna sredina u tome da se umjesto smrtne kazne takvi izrodi izoliraju i da se svojim radom uzdržavaju, te da nikad, ali stvarno nikad više, nemaju pristupa normalnom životu i drugim ljudima. I na takav način bi se mogla postići jednostavna hladna aritmetika: jedan idiot manje.

U slučaju gore spomenutog Fritzla, ne znam da li bi smrtna kazna bila izraz pravde za ono što je taj izmet civilizacije učinio.
"Not a servile scribe Am I
Not ever shall I be
My sire is mind
Whose sons are always free"

Nobel invented dynamite. I won't accept his blood money.

If you talk to God you're religious. If God talks to you, you're psychotic.
Isis Rosenkreuz
<font color=red>House-Wife

Postby _Necrophagist_ » Sat Nov 15, 2008 17:53

Isis Rosenkreuz wrote:Totalno te kužim.
I meni bi bilo teško žaliti za gubitkom "ljudi" poput Fritzla ili bisera "ljudskog" roda koje si naveo...ali (jer uvijek postoji jedan "ali" :wink: :lol:) ubiti takve bi IMO značilo spuštati se na istu (primitivnu) razinu..

slažem se..po meni takvi zaslužuju bolniju kaznu nego smrt npr. prisilni rad u rudniku u Sibiru ili tako nešto
btw onaj Pezelj šta je koknija K. Šušnjaru,sad ima 25 godina.osuđen je na 31 g zatvora,znači izaći će sa amo reći 56 g..i može opet napravit sranje. :x :x
The walls between us make the public safe...
Read my scars...see why I'm like that
Read my scars...and don't ask me why
_Necrophagist_
Forum member

Postby Lucifer » Sat Nov 15, 2008 21:36

_Necrophagist_ wrote:slažem se..po meni takvi zaslužuju bolniju kaznu nego smrt npr. prisilni rad u rudniku u Sibiru ili tako nešto
btw onaj Pezelj šta je koknija K. Šušnjaru,sad ima 25 godina.osuđen je na 31 g zatvora,znači izaći će sa amo reći 56 g..i može opet napravit sranje. :x :x

Ali iskreno sumnjam da će. Kao što rekoh, nije mi toliko u pitanju smrtna kazna za neko takvo ubojstvo. Da, razumijem da je smrt smrt, ali ipak mi je malo drugačije kada se nekoga ubije u naletu emocija, pa makar to bio bijes jer ju nije mogao silovati (što samo po sebi stavlja slučaj u goru kategoriju nego, recimo, naletit na nekoga s autom), i sistematsko klanje žena i djece. Za takve ljude bih ja propisao smrtnu kaznu, no kao što rekoh, ne iz nekog bijesa ili osvete, nego jednostavne aritmetike uklanjanja takve osobe iz svijeta živih.
Lucifer
Forum member

Postby _Necrophagist_ » Thu Nov 27, 2008 16:12

da ali..smrt je ponekad luxuz koji ne dolazi tako lako..bolje ih pustit nek još požive zemaljske patnje i to u najgorem mogućem obliku
The walls between us make the public safe...
Read my scars...see why I'm like that
Read my scars...and don't ask me why
_Necrophagist_
Forum member

Postby Krvnik » Fri Dec 05, 2008 11:47

Prisilan rad uvesti ponovo da od kriminalaca ima i neke koristi. Kugla oko noge, kamenolom, autoceste, Goli Otok.
Pa da vidimo kako ce tatini sinovi gaziti djevojcice svojim ljubimcima, ili barem dal ce to ponoviti, nakon 10 godina tucanja krampom u kamen.

Doduse, mozda nebi bilo zgorega spalit na lomaci s vremena na vrijeme kojeg duznosnika, gradonacelnika, predsjednika vlade :mrgreen:
Krvnik
Forum member

Postby pumpkin » Sun Dec 07, 2008 8:23

Nego šta, Goli otok treba vratit u funkciju za takve bolesnike, ubojice, pedofile. Protiv sam smrtne kazne upravo zbog toga što su česte greške u sustavu, a i nitko ne smije imat zakonsko pravo ubit drugog čovjeka. Osim toga, zatvorenici bi definitvno trebali nešto radit i na osnovu toga isplaćivat ''smještaj'' i hranu.
pumpkin
Forum member

Previous

Return to Knjiznica