Kako su se uzbudili na forum hr, na pdf muzika. Hahahaha.... odmah brisanje komentara od moderatora nakon javljanja povrijedjenih forumasa.
Naime, radilo se o tome sto vec desetljecima gledam razne tipove koji kao kuze mjuzu imaju hiljade ploca a svaka ploca im bila dvaput na gramofonu. Kao ja tvrdim to nije slusanje muzike. Popizdili su hahaha, forumas "fassgohard" se javio al ga izbrisali, ne znam jel dao podrsku ili htio raspravu, nisam skuzio..
A post je bio ovaj:
To sve sto ja vidim nije pravo slusanje muzike. Cak, puno ljudi sto i nije drama, uopce ne kuzi muziku iako je slusa.
Jedan problem koji je malo iritantan. To je kvantiteta, gdje ljudi stalno vade vecu kolicinu albuma, bendova, misleci pritom da su jako muzicki nacitani i da pred drugima ispadnu kao veliki poznavaoci muzike. To su gluparije a ne slusanje. To vidjam desetljecima sad vec i iritantno je. Naravno, takvi ovakvu kritiku dozive kako napad, naravno da je ne uvazavaju nego se brane, al bezuspjesno.
Sta je slusanje muzike ustvari, ono pravo slusanje?
Slusanje muzike kao nacin razmisljanja rekao bi jedan bend. Znate li vi koliko treba vremena, godina, da proucite svaki detalj muzike, teksta, raznih izdanja, znacenja benda, pjesama, intervjue ako bend ima recimo 42 ili vise albuma? Koliko treba samo za taj jedan bend godina znati svaki detalj?
TO je slusanje muzike. Ako se bend bavi drustvenim pitanjima, pitanjima covjecanstva koje prozdiru covjecanstvo pa putem tih ideja pokusavaju osvjestavati covjecanstvo, nesto kao sekspirove predstave, kao ici kontra izmisljenih ljudskih kultova nacija i religija. Tipa „Imagine“ (Lennon“), „Don't Need Religion“ (Motorhead) itd.... „Neukusu Treba Reci Ne“ (Disciplina Kicme) itd.... onda slusanje muzike i odredjenih bendova postaje identitet, nacin razmisljanja.
Da, vi onda ZIVITE tu muziku, taj rnr (puno smeca se gura pod rnr by the way osim ovakvih bendova), vi onda kupujete te ploce i cd, idete na te koncerte ili ste isli prije.... To je zivljenje i slusanje muzike. To je identitet, nacin razmisljanja, svjetonazor itd.....
Sta nije slusanje muzike?
Pa na ovaj nacin opisan gore, vi u vasem zivotnom vijeku, nemate naprosto vremena na ovakav nacin prouciti i prozivjeti vecu kolicinu bendova, samo sacicu, onako vrlo ugrubo 20tak, 30tak bendova. Kako onda ljudi slusaju ili navodno slusaju, imaju, stotine bendova ili hiljade ploca? Kako oni mogu stici ZIVJETI tih stotine bendova ili hiljade ploca?
Pa ne mogu! Oni te bendove samo radi povrsinske zabave, preseravanja pred drugima, ljudi koji do niceg ne drze nego im sve brzo dosadi, slusaju povrsinski. Oni tu muziku ne zive!
To nije poznavanje muzike niti slusanje muzike. To je zabavljanje kroz povrsinsko proucavanje vecih kolicina bendova i albuma. To nema veze sa slusanjem, poznavanjem niti sa icim. To je sve glupost.
Najbolji su oni koji kazu, 'al u krivu su, ja sam taj i taj album preslusao puno puta'. Ali problem i jest u tome. Prvo, cesto nisu niti proucili album do detalja kako ga je muzicar zamislio nego imaju neke svoje interpretacije, a drugo preslusavali su samo taj album a ostalih 15, 20 od tog muzicara nisu ni priblizno. I sad, na osnovu tog jednog albuma, da su ga i proucili skroz, kazu poznaju rad tog muzicara, a to naravno nije tako. Nemaju pojma. Zato jer ne moze STICI to na taj nacin prouciti, pogotovo ako su, a vecina jest, zaposlena, ima djecu, di ces ti stotine i hiljade ploca na taj nacin prozivjeti.
Osim jednog tu, koji je na albumima tjedna komentirao za jedan album da ga treba vise puta preslusati da bi ga se razumjelo, niko drugi nije tako reagirao. Svi samo vjesaju bezbroj bendova i albuma, a niko ustvari ne brije na te bendove. To nije slusanje niti poznavanje muzike koliko god se pokusavali obraniti sad. To je povrsinsko slusanje i zabava, to nije brijanje na bend niti njegovo zivljenje niti znacenje.
Kao danas jedan bend, sutra ga zaboravim ili ga cujem opet za dve godine, sutra drugi bend i tako idemo dalje...... To nije slusanje. To je kita i preseravanje, al jeftino preseravanje navodnih poznavalaca..
Morao sam uputiti ovu kritiku. Niste vi prvi, to vec gledam kod sakupljaca ploca po second hand shopovima u ZG desetljecima. Pohvali neki bend, slusao album puno puta sve mu mrak, ja ga pocnem bombardirati pitanjima vidis da nema pojma, a desetljecima veliki sakupljac ploca. Jos postane i nervozan

A na drugoj temi, lik se drzi onoga sto je prodano, ne kuzi da prodaja albuma znaci sto masa preferira a ne sto je kvalitetno, poznavajuci masu i njihov neukus i neinteligenciju... Lik ide za onim sto masa slusa moraa da je dobro. Ono toliko glupana na tom forumu je tesko izbrojati.
Lemmy: "We are Motorhead and we play rock'n'roll!" (Lemmy: "We were not heavy metal," he snaps. "We were a rock'n'roll band. Still are. Everyone always describes us as heavy metal even when I tell them otherwise. Why won't people listen?")