8.5

Recenzije

ELUSIVE GOD - Trapped In A Future Unknown

Ovo otkriće se dogodilo sasvim slučajno i neočekivano, a činjenica kako nikada nisam čuo za ovaj bend mi je i dalje malo mrska i nisam nešto ponosan na ovaj propust. Greška u koracima, priznajem. Ali mi je drago što sam nasumičnim istraživanjem i traganjem za nečim novim naišao na Elusive God i njihov ovogodišnji album prvijenac imena "Trapped In A Future Unknown".

Objavljeno: 17.06.2022. 12:07

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ELUSIVE GOD - Trapped In A Future Unknown

Žanr: Doom metal

Godina: 2022.

Izdavač: Rafchild Records

Web


Tracklist:
1. Wrath From Above
2. Shadow, Beast, Devil
3. Worthless Words
4. Deception And Greed
5. Price To Pay
6. Where Is The Sun
7. Dreaming Of Reality

U nastavku o svemu malo više, koliko je u mojoj moći. A na vama je, odmah pri početku čitanja, upaliti svoje uređaje i preglednike te potražiti Elusive God i samostalno se uvjeriti u ono što ću ovdje još jednom potvrditi.

 

Nekada nam biva teško povezati se i prihvatiti izričaj, kvalitetu i nastojanja domaćih bendova. Nadodamo li tome ponekad nezahvalnost našeg jezika u nekim trenucima, to postaje još malo teže. Ali bendovi u našoj državi itekako rade i postoje. Nikada to nisam nazivao „scenom“ jer činjenica i dalje stoji kako je tržište nezahvalno i kako bi bendovi (u određenoj mjeri) uspjeli, trebaju se odvažiti na odlazak van granica naše države, ali i regije općenito. Više sam sve to volio nazivati „džepovima otpora“ jer tako odajem priznanje ljudima koji se uistinu trude i koji rade na sebi i za određene krugove ljudi, nevezano za to radi li se o organizatorima događaja, promotorima ili samim bendovima. Mislim, ne moramo se mi u ovome složiti, no pogledamo li stvar malo drugačije i pogledamo li koliki je trud uložen na svim područjima, a koliki je odaziv... I još k tome dodajte nezahvalnost publike koja radije zaposjedne prostor oko nego prostor u kojem se održava neki događaj/nastup/koncert/festival... Mislim kako razumijete što se želi poručiti. Stoga mi je drago vidjeti kako bendovi rade i stvaraju, odvaže se na put koji je itekako nezahvalan i krije puno prepreka, a sve s ishodom koji je nepoznat i stran. Zašto sam natipkao/napisao ovaj odjeljak? Ponukan iskustvom, ali i nedavnim činjenicama koje su se opravdale i potvrdile u opisanim okruženjima. Ali i zato što dugo nisam pisao o nekom bendu koji stvara u jednom od spomenutih „džepova otpora“.

 

Elusive God je bend koji je, po nekim izvorima, nastao 2018. godine i kojega tvore bassist Elusive R., bubnjar Elusive H. i gitarist/pjevač Elusive T., a mjesto/grad nastanka ostaje nepoznanica. Od svog osnutka naovamo su 2020. godine objavili EP imena The Darkest Flame, a ove godine objavljuju svoj album prvijenac Trapped In A Future Unknown. I to bi, ukratko, bilo to... O bendu i njihovom trenutnom opusu. Društvene mreže, službene stranice i glasila benda ne daju mi više podataka i ovo je ono što vam sa sigurnošću mogu prenijeti. Ali i to ima neku svoju čar i upečatljivost, zar ne? Sva ta (ciljana) manjkavost s podacima i veo misterioznosti i mistike daje doprinos vašoj uključenosti i povezanost s glazbom, dakle stvaralaštvom koje ima prvenstvo spram svega ostalog. Odvažna strategija za ovo doba, ali vrijeme će pokazati učinkovitost i doprinos iste bendu, njihovoj sveopćoj popraćenosti i zamijećenosti. Nadam se najboljem ishodu pošto ovo što sam imao priliku čuti i u čemu sam imao priliku uživati dosad to uistinu zaslužuje.

 

Trapped In A Future Unknown nam tijekom četrdesetak minuta svog trajanja predstavlja sedam pjesama koje obiluju čvrstim i postojanim ritmom, ritam sekcijom koja neumoljivo i snažno stvara temelj na kojima gitarističke i vokalne dionice, ali i sami riffovi, imaju prostora za stvaranje pjesama i sveopće atmosfere koja vas ne može ostaviti ravnodušnima i koja vas neće ostaviti nezainteresiranima. Ali bend se isto tako odvažio na još jednu podosta nezahvalnu odluku. A to je odabir podžanra. Uz riječki Old Night, kojeg svakako mogu i trebam spomenuti u ovom osvrtu, čine dva meni iznimno draga benda koji svojim stvaralaštvom stvarno pogađaju sve ono što tražim i očekujem kod benda, a pritom ne žrtvuju svoje stvaralaštvo kako bi se umilili i svidjeli široj publici. Znači li to kako za njihovo stvaralaštvo i njihovo praćenje trebate imati određeni ukus? Vjerojatno da. Odabrao sam „određeni“ umjesto „istančani“ jer ne želim stvarati privid pompoznosti i uzvišenosti. Nije mi to namjera. Ali se možete složiti kako postoje neki podžanrovi koji su podosta nezahvalni za širu publiku i slušateljstvo, prvenstveno zbog svoje ekstremnosti i/ili eksperimentalnosti koja „ne ulazi uho“ tako lako. Težina riffova, teatralnost pjevača i njegov izričaj, ali i tematika koja krije svoju dubinu u nekoj distopiji, sveopćoj propasti, propadanju ljudskog roda zbog njegove izopačenosti i podložnosti utjecajima i slijepom vjerovanju, osobne borbe sa stvarnošću i okolinom, svime onime što nas mori u tmini uma i tmini samoće koju doziva noć...

 

Uh... Malo sam odlutao, zar ne? A možda je to i bio cilj, dočarati dubinu koju ove pjesme imaju i koliko toga mogu slikovito dočarati kako bi se mogli prepoznati i kako bi mogli uživati u glazbenoj podlozi koju vam bend/ovi daju kroz svoje stvaralaštvo. To nije malena stvar i to nije nešto što se može tako lako odbaciti i zanemariti. Štoviše, to zapravo podiže razinu povezanosti s glazbom i daje vam mogućnosti kojih ponekad nismo svjesni i nismo sigurni umišljamo li si mi to „nešto“. Pokušavam filozofski pristupiti ovome i dati svoj doprinos onome što bend kao Elusive God (možda) želi reći svojim tekstovima i svojom glazbom. Možda mi i pođe od ruke to, a možda i ne. Tko zna... Ali, sve se svodi na to kako bi si trebali odvojiti četrdesetak minuta i uživati u albumu. To je uistinu neupitno i nema se potrebe tu više dodavati ili pokušati reći, a kamoli osporiti. Preporuka ostaje. A za skorašnji kraj, želim se osvrnuti na bend još jednom. Iako je instrumentalni dio benda na zavidnoj razini svojom jednostavnošću, ali upečatljivošću i svojom snagom, ali melodičnošću koja nije žrtvovana zbog žestine i agresivnosti, trebao bih se ponajviše osvrnuti na glas i pristup pjevanju kojim me je Elusive T. kao pjevač, a Elusive God kao bend zainteresirao i uhvatio „na prvu“. I ne, neću napisati ništa loše... Štoviše, po nekima bi mogao malo pretjerati. Ali, u pjesmama se dobiva naznaka nekih utjecaja i učenosti koja je odlika nekih pjevača, utjecaja koji su nepobitna činjenica. A to su Johan Längquist (Candlemass) i Warrel Dane (Sanctuary, Nevermore). Znam, znam! „Nemoj pretjerivati sada!“, rekli bi neki od vas. I svakako ću se složiti date li mi opravdane razloge i argumente protiv. Ali ako ćemo slijepo (točnije, gluho) nijekati kako vi ovdje ne čujete Epicus Doomicus Metallicus i Längquista koji je to otpjevao 1986. godine ili kasnije razdoblje Nevermorea i ponovno okupljanje Sanctuaryja gdje je Dane malo prilagodio svoj glas, sam izričaj i sveopći pristup pjevanju... Poslušate li pažljivije, sve ovo navedeno ćete čuti i uočiti uzorke. Naravno, Elusive T. ovime nije gurnut u neugodnost usporedbe i pokušaj omalovažavanja, već sve natipkano uistinu mislim i čvrsto stojim iza toga. Uzori i pristup, način izvedbe i izričaja je uočen i svaka usporedba je ciljana i dobronamjerna. Npr. Messiah Marcolin (Candlemass, Memento Mori) i Robert Lowe (Solitude Aeturnus, Candlemass) su također mogli biti spomenuti, ali nisam išao toliko daleko jer bi to onda bilo pretjerivanje u nekom drugom pravcu. Ali dalo bi se i o tome, kad bi cjepidlačili... Ali govorimo o utjecaju i onome što se čuje i/ili osjeti u onome što možete čuti dok preslušavate Trapped In A Future Unknown. A sve to se ne čini tako loše, zar ne?

 

Za sami kraj, nemam više ništa za nadodati. Trapped In A Future Unknown je jedan izniman album koji uistinu obogaćuje domaću i regionalnu glazbenu ostavštinu, a underground je obogaćen za još jedan odličan bend. Elusive God svakako treba nastaviti u pravcu koji su odabrali i u tome ih u potpunosti podržavam i veselim se svakom novom dodatku unutar njihovog glazbenog opusa, ali se isto tako nadam i skorašnjem druženju/susretu na nekom nastupu/koncertu. A na vama je, draga čitateljice i dragi čitatelju, uživati u glazbi i otkrivati nove bendove i izvođače. Jer ako kroz samostalno otkrivanje ili uz pomoć nas kao portala otkrijete nešto sebi dobro i sebi drago, zadovoljstvo biva još veće. Do sljedećeg puta...

Pročitaj više o temama: elusive god, trapped in a future unknown, doom metal, edi gruborKalendar

HEILUNG, Eivør, Lili Refrain - 05.12.2022. L56, Ljubljana

05.12.2022. - ponedjeljak

HEILUNG, Eivør, Lili Refrain - 05.12.2022. L56, Ljubljana

Ljubljana, L56
40€ stajanje / 50€ VIP lounge

ZEAL & ARDOR, 13.12.2022., Močvara, Zagreb

13.12.2022. - utorak

ZEAL & ARDOR, 13.12.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
100 kn/120 kn/140 kn

BULLET FOR MY VALENTINE + Jinjer & Atreyu, 11.02.2023., Boćarski Dom, Zagreb

11.03.2023. - subota

BULLET FOR MY VALENTINE + Jinjer & Atreyu, 11.02.2023., Boćarski Dom, Zagreb

Zagreb, Boćarski Dom
190kn/220kn/250kn

KATAKLYSM, SOILWORK, WILDERUN, Zagreb, Boogaloo, 22.04.2023.

22.03.2023. - srijeda

KATAKLYSM, SOILWORK, WILDERUN, Zagreb, Boogaloo, 22.04.2023.

Zagreb, Boogaloo
23 €/27€/31€

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Ferrara, Parco Urbano G. Bassani, 18.05.2023.

18.05.2023. - četvrtak

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Ferrara, Parco Urbano G. Bassani, 18.05.2023.

Ferrara, Parco Urbano G. Bassani
97,50 EUR

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Rim, Circo Massimo, 21.05.2023.

21.05.2023. - nedjelja

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Rim, Circo Massimo, 21.05.2023.

Rim, Circo Massimo
115 EUR

DEPECHE MODE - Zagreb, Arena, 23.07.2023.

23.07.2023. - nedjelja

DEPECHE MODE - Zagreb, Arena, 23.07.2023.

Zagreb, Arena

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Monza, Autodromo di Monza, 25.07.2023.

25.07.2023. - utorak

BRUCE SPRINGSTEEN & E STREET BAND - Italija, Monza, Autodromo di Monza, 25.07.2023.

Monza, Prato della Gerascia, Autodromo di Monza
od 97,75 -115 EUR

Prosinac / 2022

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Must Read

ALTER BRIDGE (+ Mammoth WVH, Halestorm) - Zagreb, Dom Sportova, 26.11.2022.

Izvještaji

ALTER BRIDGE (+ Mammoth WVH, Halestorm) - Zagreb, Dom Sportova, 26.11.2022.
ALTER BRIDGE (+ Mammoth WVH, Halestorm) - Zagreb, Dom Sportova, 26.11.2022. - galerija

Galerije

ALTER BRIDGE (+ Mammoth WVH, Halestorm) - Zagreb, Dom Sportova, 26.11.2022. - galerija
CLUTCH + TIGERCUB + GREEN LUNG (Zagreb, Tvornica Kulture, 25.11.2022.)

Izvještaji

CLUTCH + TIGERCUB + GREEN LUNG (Zagreb, Tvornica Kulture, 25.11.2022.)
LEBANON HANOVER - Zagreb, Močvara, 25.11.2022. - galerija

Galerije

LEBANON HANOVER - Zagreb, Močvara, 25.11.2022. - galerija
IMAGINE DRAGONS sljedeće godine u Puli!

Vijesti

IMAGINE DRAGONS sljedeće godine u Puli!
TOMISLAV GOLUBAN objavio album '20 years on the road'

Vijesti

TOMISLAV GOLUBAN objavio album '20 years on the road'
Zbog ogromnog interesa dodan još jedan zagrebački koncert Josipe Lisac

Vijesti

Zbog ogromnog interesa dodan još jedan zagrebački koncert Josipe Lisac
CLONE AGE objavio je novi singl 'Probudi se'

Vijesti

CLONE AGE objavio je novi singl 'Probudi se'
Najveći plesni spektakl ponovno u Hrvatskoj - Lord of The Dance

Vijesti

Najveći plesni spektakl ponovno u Hrvatskoj - Lord of The Dance
Počeo 13th Zagreb International Blues Festival

Vijesti

Počeo 13th Zagreb International Blues Festival
HEILUNG, Eivør, Lili Refrain - 05.12.2022. L56, Ljubljana

Kalendar

HEILUNG, Eivør, Lili Refrain - 05.12.2022. L56, Ljubljana
ALTIN GÜN - Zagreb, Pogon Jedinstvo, 14.11.2022. - galerija

Galerije

ALTIN GÜN - Zagreb, Pogon Jedinstvo, 14.11.2022. - galerija
ABBA SYMPHONIC Real Tribute Show -  turneja u Hrvatskoj u 2023.

Vijesti

ABBA SYMPHONIC Real Tribute Show - turneja u Hrvatskoj u 2023.
BRUCE SPRINGSTEEN objavio novi album!

Vijesti

BRUCE SPRINGSTEEN objavio novi album!
THE CULT - Under The Midnight Sun

Recenzije

THE CULT - Under The Midnight Sun
M.O.R.T.  ima i novi singl i video spot  'Imam sve'

Vijesti

M.O.R.T. ima i novi singl i video spot 'Imam sve'
IGNITE, Trophy Jump, Zagreb, Vintage Industrial Bar, 10.11.2022. - galerija

Galerije

IGNITE, Trophy Jump, Zagreb, Vintage Industrial Bar, 10.11.2022. - galerija
LAMB OF GOD - Omens

Recenzije

LAMB OF GOD - Omens

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK