8.5

Recenzije

ELUSIVE GOD - Trapped In A Future Unknown

Ovo otkriće se dogodilo sasvim slučajno i neočekivano, a činjenica kako nikada nisam čuo za ovaj bend mi je i dalje malo mrska i nisam nešto ponosan na ovaj propust. Greška u koracima, priznajem. Ali mi je drago što sam nasumičnim istraživanjem i traganjem za nečim novim naišao na Elusive God i njihov ovogodišnji album prvijenac imena "Trapped In A Future Unknown".

Objavljeno: 17.06.2022. 12:07

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ELUSIVE GOD - Trapped In A Future Unknown

Žanr: Doom metal

Godina: 2022.

Izdavač: Rafchild Records

Web


Tracklist:
1. Wrath From Above
2. Shadow, Beast, Devil
3. Worthless Words
4. Deception And Greed
5. Price To Pay
6. Where Is The Sun
7. Dreaming Of Reality

U nastavku o svemu malo više, koliko je u mojoj moći. A na vama je, odmah pri početku čitanja, upaliti svoje uređaje i preglednike te potražiti Elusive God i samostalno se uvjeriti u ono što ću ovdje još jednom potvrditi.

 

Nekada nam biva teško povezati se i prihvatiti izričaj, kvalitetu i nastojanja domaćih bendova. Nadodamo li tome ponekad nezahvalnost našeg jezika u nekim trenucima, to postaje još malo teže. Ali bendovi u našoj državi itekako rade i postoje. Nikada to nisam nazivao „scenom“ jer činjenica i dalje stoji kako je tržište nezahvalno i kako bi bendovi (u određenoj mjeri) uspjeli, trebaju se odvažiti na odlazak van granica naše države, ali i regije općenito. Više sam sve to volio nazivati „džepovima otpora“ jer tako odajem priznanje ljudima koji se uistinu trude i koji rade na sebi i za određene krugove ljudi, nevezano za to radi li se o organizatorima događaja, promotorima ili samim bendovima. Mislim, ne moramo se mi u ovome složiti, no pogledamo li stvar malo drugačije i pogledamo li koliki je trud uložen na svim područjima, a koliki je odaziv... I još k tome dodajte nezahvalnost publike koja radije zaposjedne prostor oko nego prostor u kojem se održava neki događaj/nastup/koncert/festival... Mislim kako razumijete što se želi poručiti. Stoga mi je drago vidjeti kako bendovi rade i stvaraju, odvaže se na put koji je itekako nezahvalan i krije puno prepreka, a sve s ishodom koji je nepoznat i stran. Zašto sam natipkao/napisao ovaj odjeljak? Ponukan iskustvom, ali i nedavnim činjenicama koje su se opravdale i potvrdile u opisanim okruženjima. Ali i zato što dugo nisam pisao o nekom bendu koji stvara u jednom od spomenutih „džepova otpora“.

 

Elusive God je bend koji je, po nekim izvorima, nastao 2018. godine i kojega tvore bassist Elusive R., bubnjar Elusive H. i gitarist/pjevač Elusive T., a mjesto/grad nastanka ostaje nepoznanica. Od svog osnutka naovamo su 2020. godine objavili EP imena The Darkest Flame, a ove godine objavljuju svoj album prvijenac Trapped In A Future Unknown. I to bi, ukratko, bilo to... O bendu i njihovom trenutnom opusu. Društvene mreže, službene stranice i glasila benda ne daju mi više podataka i ovo je ono što vam sa sigurnošću mogu prenijeti. Ali i to ima neku svoju čar i upečatljivost, zar ne? Sva ta (ciljana) manjkavost s podacima i veo misterioznosti i mistike daje doprinos vašoj uključenosti i povezanost s glazbom, dakle stvaralaštvom koje ima prvenstvo spram svega ostalog. Odvažna strategija za ovo doba, ali vrijeme će pokazati učinkovitost i doprinos iste bendu, njihovoj sveopćoj popraćenosti i zamijećenosti. Nadam se najboljem ishodu pošto ovo što sam imao priliku čuti i u čemu sam imao priliku uživati dosad to uistinu zaslužuje.

 

Trapped In A Future Unknown nam tijekom četrdesetak minuta svog trajanja predstavlja sedam pjesama koje obiluju čvrstim i postojanim ritmom, ritam sekcijom koja neumoljivo i snažno stvara temelj na kojima gitarističke i vokalne dionice, ali i sami riffovi, imaju prostora za stvaranje pjesama i sveopće atmosfere koja vas ne može ostaviti ravnodušnima i koja vas neće ostaviti nezainteresiranima. Ali bend se isto tako odvažio na još jednu podosta nezahvalnu odluku. A to je odabir podžanra. Uz riječki Old Night, kojeg svakako mogu i trebam spomenuti u ovom osvrtu, čine dva meni iznimno draga benda koji svojim stvaralaštvom stvarno pogađaju sve ono što tražim i očekujem kod benda, a pritom ne žrtvuju svoje stvaralaštvo kako bi se umilili i svidjeli široj publici. Znači li to kako za njihovo stvaralaštvo i njihovo praćenje trebate imati određeni ukus? Vjerojatno da. Odabrao sam „određeni“ umjesto „istančani“ jer ne želim stvarati privid pompoznosti i uzvišenosti. Nije mi to namjera. Ali se možete složiti kako postoje neki podžanrovi koji su podosta nezahvalni za širu publiku i slušateljstvo, prvenstveno zbog svoje ekstremnosti i/ili eksperimentalnosti koja „ne ulazi uho“ tako lako. Težina riffova, teatralnost pjevača i njegov izričaj, ali i tematika koja krije svoju dubinu u nekoj distopiji, sveopćoj propasti, propadanju ljudskog roda zbog njegove izopačenosti i podložnosti utjecajima i slijepom vjerovanju, osobne borbe sa stvarnošću i okolinom, svime onime što nas mori u tmini uma i tmini samoće koju doziva noć...

 

Uh... Malo sam odlutao, zar ne? A možda je to i bio cilj, dočarati dubinu koju ove pjesme imaju i koliko toga mogu slikovito dočarati kako bi se mogli prepoznati i kako bi mogli uživati u glazbenoj podlozi koju vam bend/ovi daju kroz svoje stvaralaštvo. To nije malena stvar i to nije nešto što se može tako lako odbaciti i zanemariti. Štoviše, to zapravo podiže razinu povezanosti s glazbom i daje vam mogućnosti kojih ponekad nismo svjesni i nismo sigurni umišljamo li si mi to „nešto“. Pokušavam filozofski pristupiti ovome i dati svoj doprinos onome što bend kao Elusive God (možda) želi reći svojim tekstovima i svojom glazbom. Možda mi i pođe od ruke to, a možda i ne. Tko zna... Ali, sve se svodi na to kako bi si trebali odvojiti četrdesetak minuta i uživati u albumu. To je uistinu neupitno i nema se potrebe tu više dodavati ili pokušati reći, a kamoli osporiti. Preporuka ostaje. A za skorašnji kraj, želim se osvrnuti na bend još jednom. Iako je instrumentalni dio benda na zavidnoj razini svojom jednostavnošću, ali upečatljivošću i svojom snagom, ali melodičnošću koja nije žrtvovana zbog žestine i agresivnosti, trebao bih se ponajviše osvrnuti na glas i pristup pjevanju kojim me je Elusive T. kao pjevač, a Elusive God kao bend zainteresirao i uhvatio „na prvu“. I ne, neću napisati ništa loše... Štoviše, po nekima bi mogao malo pretjerati. Ali, u pjesmama se dobiva naznaka nekih utjecaja i učenosti koja je odlika nekih pjevača, utjecaja koji su nepobitna činjenica. A to su Johan Längquist (Candlemass) i Warrel Dane (Sanctuary, Nevermore). Znam, znam! „Nemoj pretjerivati sada!“, rekli bi neki od vas. I svakako ću se složiti date li mi opravdane razloge i argumente protiv. Ali ako ćemo slijepo (točnije, gluho) nijekati kako vi ovdje ne čujete Epicus Doomicus Metallicus i Längquista koji je to otpjevao 1986. godine ili kasnije razdoblje Nevermorea i ponovno okupljanje Sanctuaryja gdje je Dane malo prilagodio svoj glas, sam izričaj i sveopći pristup pjevanju... Poslušate li pažljivije, sve ovo navedeno ćete čuti i uočiti uzorke. Naravno, Elusive T. ovime nije gurnut u neugodnost usporedbe i pokušaj omalovažavanja, već sve natipkano uistinu mislim i čvrsto stojim iza toga. Uzori i pristup, način izvedbe i izričaja je uočen i svaka usporedba je ciljana i dobronamjerna. Npr. Messiah Marcolin (Candlemass, Memento Mori) i Robert Lowe (Solitude Aeturnus, Candlemass) su također mogli biti spomenuti, ali nisam išao toliko daleko jer bi to onda bilo pretjerivanje u nekom drugom pravcu. Ali dalo bi se i o tome, kad bi cjepidlačili... Ali govorimo o utjecaju i onome što se čuje i/ili osjeti u onome što možete čuti dok preslušavate Trapped In A Future Unknown. A sve to se ne čini tako loše, zar ne?

 

Za sami kraj, nemam više ništa za nadodati. Trapped In A Future Unknown je jedan izniman album koji uistinu obogaćuje domaću i regionalnu glazbenu ostavštinu, a underground je obogaćen za još jedan odličan bend. Elusive God svakako treba nastaviti u pravcu koji su odabrali i u tome ih u potpunosti podržavam i veselim se svakom novom dodatku unutar njihovog glazbenog opusa, ali se isto tako nadam i skorašnjem druženju/susretu na nekom nastupu/koncertu. A na vama je, draga čitateljice i dragi čitatelju, uživati u glazbi i otkrivati nove bendove i izvođače. Jer ako kroz samostalno otkrivanje ili uz pomoć nas kao portala otkrijete nešto sebi dobro i sebi drago, zadovoljstvo biva još veće. Do sljedećeg puta...

Pročitaj više o temama: elusive god, trapped in a future unknown, doom metal, edi gruborKalendar

'Glasno s tvrđave' - Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila, 14.07.-18.08.2022.

14.07.2022. - četvrtak

'Glasno s tvrđave' - Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila, 14.07.-18.08.2022.

Šibenik, Tvrđava sv. MIhovila
130 kn - 150 kn

ARCTIC MONKEYS - Pula, Arena, 16.08.2022.

16.08.2022. - utorak

ARCTIC MONKEYS - Pula, Arena, 16.08.2022.

Pula, Arena
loža 559 kn, parter 499 kn, tribine 479 kn, travnjak 299 kn

NUNSLAUGHTER, BEZDAN, 17.08.2022., Močvara, Zagreb

17.08.2022. - srijeda

NUNSLAUGHTER, BEZDAN, 17.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
80 kn / 100 kn

TAME IMPALA - Pula, Arena, 17.08.2022.

17.08.2022. - srijeda

TAME IMPALA - Pula, Arena, 17.08.2022.

Pula, Arena
550 kn loža / 500 kn parter stajanje / 480 kn tribine / 300 kn travnjak stajanje.

SABATON, 19.08.2022., Ljetna pozornica, Opatija

19.08.2022. - petak

SABATON, 19.08.2022., Ljetna pozornica, Opatija

Opatija, Ljetna pozornica
300 kn

HYPERDONTIA, 22.08.2022., Močvara, Zagreb

22.08.2022. - ponedjeljak

HYPERDONTIA, 22.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
70kn/90kn

STONED JESUS, 23.08.2022., Močvara, Zagreb

23.08.2022. - utorak

STONED JESUS, 23.08.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
110/140 kn

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.

27.08.2022. - subota

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.

Zagreb, Velesajam, Paviljon 9
265 kn (250 kn + troškovi transakcije)

MGLA, 04.09.2022., Boogaloo, Zagreb

04.09.2022. - nedjelja

MGLA, 04.09.2022., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Močvara
160kn/180kn/200kn

RAGE AGAINST THE MACHINE, 17.09.2022., Arena Zagreb, Zagreb

17.09.2022. - subota

RAGE AGAINST THE MACHINE, 17.09.2022., Arena Zagreb, Zagreb

Zagreb, Arena Zagreb
820kn, 690 kn, 650kn, 550 kn, 450 kn

Kolovoz / 2022

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Must Read

Otkazana nadolazeća europska i britanska turneja RAGE AGAINST THE MACHINE

Vijesti

Otkazana nadolazeća europska i britanska turneja RAGE AGAINST THE MACHINE
NEPODNOŠLJIVA TEŽINA GOLEMOG TALENTA (The Unbearable Weight of Massive Talent)

Recenzije - Film

NEPODNOŠLJIVA TEŽINA GOLEMOG TALENTA (The Unbearable Weight of Massive Talent)
Preminula OLIVIA NEWTON-JOHN, zvijezda 'Briljantina'

Vijesti

Preminula OLIVIA NEWTON-JOHN, zvijezda 'Briljantina'
LAČNI FRANZ - Rijeka, Zvečka, 04.08.2022.

Kalendar

LAČNI FRANZ - Rijeka, Zvečka, 04.08.2022.
GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022.

Izvještaji

GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022.
MOTOVUN 2022: Dodjelom nagrada i zdravicom završena još jedna motovunska filmska avantura

Vijesti

MOTOVUN 2022: Dodjelom nagrada i zdravicom završena još jedna motovunska filmska avantura
GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022. - galerija

Galerije

GOJIRA, Alien Weaponry, Employed To Serve - Zagreb, Dom Sportova, 30.07.2022. - galerija
SADISTIC INTENT, Sijjin - Zagreb, Močvara, 21.07.2022. - galerija

Galerije

SADISTIC INTENT, Sijjin - Zagreb, Močvara, 21.07.2022. - galerija
THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022.

Izvještaji

THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022.
THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022. - galerija

Galerije

THE ROLLING STONES - Austrija, Beč, Ernst Happel Stadium, 15.07.2022. - galerija
PEARL JAM - Budimpešta, Papp László Sportaréna, 12.07.2022.

Izvještaji

PEARL JAM - Budimpešta, Papp László Sportaréna, 12.07.2022.
The ROLLING STONES sutra u Beču

Vijesti

The ROLLING STONES sutra u Beču
JUDAS PRIEST + THE DEAD DAISIES - Ljubljana, Stožice, 12.07.2022.

Izvještaji

JUDAS PRIEST + THE DEAD DAISIES - Ljubljana, Stožice, 12.07.2022.
KISS - Zagreb, Arena,  09.07.2022.

Izvještaji

KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022.
KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022. - galerija

Galerije

KISS - Zagreb, Arena, 09.07.2022. - galerija
REPETITOR sutra ipak u Tvornici kulture

Vijesti

REPETITOR sutra ipak u Tvornici kulture
GREEN River Fest 06.07.- 02.10.2022.

Vijesti

GREEN River Fest 06.07.- 02.10.2022.
POST FACTUM: Moj prvi INmusic festival

Kolumne

POST FACTUM: Moj prvi INmusic festival

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK