10.0

Recenzije - Film

DUNE Part Two - Dina 2

Ukratko, riječ je o remek-djelu u kojem glavnu ulogu ima Dina, pustinjska planeta.

Objavljeno: 08.03.2024. 10:32

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

DUNE Part Two - Dina 2

Žanr: SF

Godina: 2023

Izdavač: Blitz Cinestar

Web


Tracklist:
IZVORNO IME: Dune: Part Two
REDATELJ: Denis Villeneuve
ŽANR: znanstveno fantastični, SF
ULOGE: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Austin Butler, Florence Pugh, Dave Bautista, Christopher Walken, Léa Seydoux, Souheila Yacoub, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Javier Bardem
Trajanje filma: 166 min
GODINA: 2023.
DRŽAVA: USA
POČETAK PRIKAZIVANJA: 01.03.2024.
IZDAVAČ: Warner Bros. Pictures

Jednostavno, riječ je o bombi od filma.
Prvo pitanje s kojim sam se susreo jest -da li je drugi nastavak sage o Dini bolji ili lošiji od prethodnika. Reći ću bolji, iako ja to gledam kao jednu cjelinu. Ono što je meni jedan od većih problema glede ovog filma jest dugo čekanje. Predugo.
Ne mogu prestati uspoređivati prvi film "Dune" iz 1984. s ovim Denisa Villeneuvea. Jednostavno ne mogu. Ovo ističem jer je meni to dosta ključno kao neka vrsna razlika u odnosu na film iz 80-tih. 

Što bi trebalo učiniti prije gledanja filma „Dune: Part Two“?
U svakom slučaju, treba pogledati prvi film "Dina" Davida Lyncha iz 1984 g.  
Ono što manjka na filmu: nema nikakvih ljubavnih scena. Unutar nekog imaginarnog popisa ljubavnih scena, koju bi prije nazvao kvazi ljubavnom scenom seksa koja više podsjeća na prikaz ljubavnog čina u iranskoj kinematrografiji. 
Što oduševljava na filmu: prvenstveno, odličan casting, klizeći, elegantni, impresivni kadrovi. Potom odlična i uvjerljiva gluma koja nas prenaša u neki daleki univerzum, svemir. 

„Dune: Part Two“ je prije svega vrhunaravno vizuelno iskustvo, nabijeno sada možemo to tako ustvrditi Villeneuveusko perfektno odrađenim akcijskim masovkama. Osim toga, do savršenstva je razrađen, mogli bi reći onako školski savršeno i suspens, te vrhunac filma koji vas doslovno poput plimnog vala nosi i nosi u svemirska prostranstva.
Neka iole ozbiljna priprema za recenziju ovakvog filma bila su odgledavanja, po ne znam koji put, Lynchovog filma, te Villeneuve filmske verzija "Dine" iz 2021.g. Pitanje koje se opravdano nameće je: Koji je bolji? Naravno da je osvježeno izdanje "Dine" puno kvalitetnije, no postoji li neki dio njegovog filma koji nije ipak toliko dobar? 

Prvi na nišanu je svim gledateljima, pa i meni, glavni glumac Timothée Chalamet. Mora se priznati da je  casting odrađen vrhunski tijekom kojeg je odabran glumac koji po godinama odgovara izvorniku Mesije iz Frank Herbertove knjige "Dina". Dakle, tu su i godine glumca u podudarnosti s literarnim originalom za razliku od Lynchovog filma gdje Paul Atreidesa glumi ipak postariji Kyle MacLachlan. 
Mnogi se neće složiti s izborom Paulove majke, no za većinu koja je gledala samo ovo izdanje to neće činiti preveliku razliku, jer seksualizacija likova u obe ekranizacije sage o "Dini" je sekundarna, ako ne i tercijarna. Obje glumice su odlične u svojem prikazu Lady Jessice s time da mi je vjerodostojnija ova novija varijanta Rebecce Ferguson od one utjelovljenje glumicom Francescom Annis. Lady Jessica je lik koji povlači konce intriga u pozadini događanja filma. 

 

Iskričavo karikaturalno je prikazana većina likova iz 1984.-e, pogotovo Harkoneni. No zato su potpuno novi remake doživjeli u novom izdanju. Lajkam jako ćelavu Harkonen naciju ovog nastavka. Također je očigledna nacistička asocijacija na podrijetlo Harkonena. Njihova vanjština mi jako vuče na fino odjevene skinnheadse. Nekakav otmjeni prikaz zločinaca. Dodatan plus ovom filmskom iznenađenju je pride i odličan prikaz cijele planete Geidi Primea u crno-bijelom izdanju. Taj dio filma ponešto podsjeća na neku SF parodiju o nacistima koji osvajaju svemir tj. Mjesec kao recimo ona filmska atmosfera u filmu „Iron Sky“. 

Osim toga, taj dio flima podosta odiše crno-bijelim stripovskim prikazom svemirskih brodova i kompletne  vojne opreme. Barun Vladimir kojeg u ovom izdanju Dine glumi Stellan Skarsgård je mrvu bolji od prikaza „glavnom negativca“ iz 1984. Svakako se mora priznati Stellanu da je izdržao junački ... 8 sati nanašanja šminke i kostima pa onda još 2 sata skidanja istog. Kada to sve znate, ovi se detalji čine izuzetno bolni, no rezultat je vanserijski, dok je Stellan pod šminkom gotovo neprepoznatljiv, a opet impresivan u svom performansu. Uz baruna Vladimira Harkonena svakako vrijedi spomenuti i prikaz njegovog sadističkog nećaka Feyda Rauthu. Sting iz prvog izdanja je bio fora za vidjeti u toj ulozi, ali nije nimalo odavao neku okrutnost, dok je maska i brutalnost koju je Austin Butler udahnuo ovom liku puno uvjerljivija, te se uklapa u slagalicu filma. 

 

Koji lik dominira u filmu?
To je izuzetno kompleksno pitanje. Naime, ako surfate internetom svugdje ćete naći da u tu kategoriju spada Španjolac Javier Bardem. Govorim to iz razloga, ukoliko su glavni protagonisti ovog zapleta Timothey/Paula Atreides i Zendaya/Chani, onda svatko drugi pada u drugi plan, no po meni tu je režiser dobro iznivelirao pojavljivanje i drugih likova. Stoga je impresivan naravno i Javier Bardem. Dijalozi Javier Bardema kao Stilgara, koji nisu akcentirani u filmu su krajnje zabavni. Njegov prikaz Stilgara kao vjernog followera Muad'iba postat će legendaran. Na momente to toliko izgleda karikirano i komično da pomalo izlazi iz ozbiljnosti samog filma gdje možete pomisliti na tren da gledate parodiju. Po mom mišljenju, parodiranje mu nije trebalo jer umanjuje onda slijedeći postupak režisera, a to je davanje potpuno druge uloge Chani kakve nema u knjizi, a niti u "Dini" 1984. Svakako bih istaknuo još jedan lik koji nema tu dubioznu ulogu trganja pažnje gleatelja i lansiranja u svijet realnosti iz tog fenomenalnog svijeta pustinjske planete Dine: Gurney Hallecka je u oba dijela uprizorio izvrstan Josh Brolin. Tako ćemo ovdje vidjeti nešto što se nije vidjelo u prvom uprizorenju Dine, a to je Halleckovo sviranje na svojevrsnoj citri. Njegov um i komunikacija koju ima s Lisan al Gaibom-Usulom-Muad'ib. 

 

Definitivno ono što ćete primijetiti na filmu je Chani. Ona je bitan element priče o sudbini Paula Atreidesa i njihovoj ljubavnoj vezi. Sve to je ostalo kao i prije, no režiser je dao liku Chani puno veći značaj. Chani je bitan dio slagalice o Paulu Muad'ibu. Ona je anchor. Ona i izjavljuje u jednom trenutku filma, to vam može lagano promaknuti, kako će uvijek biti s njime dok god bude odan sebi ili onakvom kakav je s početka filma bio. Njihov odnos nije do kraja prikazan kako bi se moglo, vjerojatno zbog cenzorskih škara u USA da bi temeljem toga mogao biti gledaniji. Chani je prava fajterica, ona je žena s karakterom koja voli svog muškarca, najbolje bismo je u jednoj riječi mogli okarakterizirati ambivalentnom. Dok je s jedne strane kritična, ipak zapravo ima i taj jedan humani karakter. Ona reagira kao što bi i mi reagirali kada bismo vidjeli da netko lagano klizi u ludilo. Chani zadržava svoju ljudskost i reagira onako instiktivno kao što bi jedna žena-heroina u tom trenutku reagirala. Ona zapravo nadrasta i ulogu samog Paula Atreiedesa.


Lisan al Gaib
Posebno obratite pažnju prilikom gledanja na fino filigransko povezivanje dva dijela filma kroz nekoliko sekvenci, kao naprimjer Chani Keynes i njena majka carska biologinja Liet-Kynes. Ako se sjećate negdje pred kraj prvog dijela filma kada se Liet sprema zajhati crva ... vrlo je slična scena i pred kraj drugig dijela filma, no ovog puta s Chani Keynes koja bi trebala biti njena kćer. 

Povezivanje  kraja prvog filma s krajem drugog filma je nešto po čemu će također ostati upamćena ova saga o Dini. Naime, u prvom filmu na kraju se odvija završni pomalo ritualni duel između Jamisa i mladog izazivača Paula Atreidesa. Taj duel je ponovljen i u samom krešendu drugog filma, no ovog puta između Paula i Feyda Rauthe. Dueli su tako postali svojevrstan vizuelni jezik koji je izmislio za ove flimove Villeneuve. Oni su i most kojim spaja kraj jednog filmskog lika s vrhuncem drugog filmskog lika Dine. Sve je to dodatno nabijeno simbolikom i vizeulnom i dijaloškom sugestivnošću koja proizlazi iz scena duela. To također predstavlja odrastanje Paula u lidera te konačno u Mesiju. Ta lijepa pretapanja dvaju filmova kroz likove i scene zaokružuju upravo ovaj dio predviđene sage o Dini. 

Muad'ib – Mahdi 
Ako ste pomislili da vam je prvi film bio prespor onda svakako nećete biti uskraćeni u ovom nastavku koji je doslovno nabijen odličnim akcijskim scenama. Svakako obećava i zadnja scena koja najavljuje Jihad/Sveti rat koji bi svoju prvu instancu u slijedećem filmu u otvarajućoj sceni trebao biti u orbiti Dine. 


Na kraju, sumirajući, riječ je o još jednom remek-djelu o Dini pustinjskoj planeti. Razrađenost karaktera, svjetova od kud dolaze osvajači Dine, razrada same kulture Fremena i opis njihova svijeta te poneke prekrasne univerzalne ideje koje su izašle kroz ovaj film, definitivno su dobri razlozi da kupite kartu za "Dinu 2". 
 

 

Pročitaj više o temama: Dune2, Dina2, Warner Bros. Pictures, Blitz Cinestar, film, filmska recenzija, 2024, SF, Denis Villeneuve, znanstvena-fantastika, Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Austin Butler, Christopher Walken, Léa Seydoux, Javier BardemKalendar

25. rođendan Močvare & 15. rođendan Pogona Jedinstvo, Zagreb, 24.5. - 27.5.2024.

24.05.2024. - petak

25. rođendan Močvare & 15. rođendan Pogona Jedinstvo, Zagreb, 24.5. - 27.5.2024.

Zagreb , Močvara & Pogon Jedinstvo

RAMMSTEIN - Srbija, Beograd, Ušće Park, 24.05.-25.05.2024.

24.05.2024. - petak

RAMMSTEIN - Srbija, Beograd, Ušće Park, 24.05.-25.05.2024.

Beograd, Ušće Park

STING, Ljubljana, Dvorana Stožice, 29.05.2024.

29.05.2024. - srijeda

STING, Ljubljana, Dvorana Stožice, 29.05.2024.

Ljubljana, Dvorana Stožice
69€ - 119€

ZAGREB MUSIC FEST - Zagreb, Jarun, Veliko jezero, 30.05.- 01.06.2024.

30.05.2024. - četvrtak

ZAGREB MUSIC FEST - Zagreb, Jarun, Veliko jezero, 30.05.- 01.06.2024.

Zagreb, Jarun, Veliko jezero
early bird 30-35 €/ po koncertu, trodnevna festivalska 80 €

PALAYE ROYALE, Zagreb, Tvornica Kulture, 03.06.2024.

03.06.2024. - ponedjeljak

PALAYE ROYALE, Zagreb, Tvornica Kulture, 03.06.2024.

Zagreb , Tvornica Kulture

DUA LIPA - Pula, Arena, 09.06.2024.

09.06.2024. - nedjelja

DUA LIPA - Pula, Arena, 09.06.2024.

Pula, Arena

DROPKICK MURPHYS, Zagreb, Stadion Šalata, 12.06.2024.

12.06.2024. - srijeda

DROPKICK MURPHYS, Zagreb, Stadion Šalata, 12.06.2024.

Zagreb, ŠRC Šalata
33€/36€/40€

NOVA ROCK 2024. - Austrija, Nickelsdorf, 13. - 16.06.2024.

13.06.2024. - četvrtak

NOVA ROCK 2024. - Austrija, Nickelsdorf, 13. - 16.06.2024.

Nickelsdorf,

NAZARETH - Zagreb, Tvornica kulture, 14.06.2024.

14.06.2024. - petak

NAZARETH - Zagreb, Tvornica kulture, 14.06.2024.

Zagreb, Tvornica kulture
od 35 € do 140 € (VIP)

Svibanj / 2024

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Must Read

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK