8.5

Recenzije - TV serije

ANDOR - Sezona 1

U maloj pauzi recenzija 'Oscarovskih' filmova, vraćamo se na dvije važne TV serije, prva na redu je zadnja iz niza SF serijala - 'Andor' vrhunski komad TV showa, ne samo iz svijeta STAR WARS-a, nego jedna od ponajboljih akcijsko-špijunskih serija uopće.

Objavljeno: 21.03.2023. 10:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ANDOR - Sezona 1

Žanr: SF, akcijski

Godina: 2022

Izdavač: Disney+

Web


Tracklist:
IZVORNO IME: Andor
KREATOR: Tony Gilroy prema priči "Star Wars" Georgea Lucasa
REDATELJ: Toby Haynes, Benjamin Caron, Susanna White
ŽANR: SF, akcijski
ULOGE: Diego Luna, Kyle Soller, Stellan Skarsgård, Genevieve O'Reilly, Fiona Shaw, Denise Gough, Andy Serkis
SEZONA: 1. (12 epizpda)
GODINA: 2022
DRŽAVA: SAD
DISTRIBUCIJA: Disney+

U pravoj poplavi prošlogodišnjih spin-off proizvoda (uglavnom za TV) iz obitelji STAR WARS, našla se i TV serija "Andor" priča o jednom od ključnih pobunjenika protiv Imperije, Cassianu Andoru, čiji smo lik upoznali samo i jedino u prvom spin-off filmu STAR WARS-a, vrlo hvaljenom "Rouge One" iz 2016. Filmom koji bi kvalitetom i iskonskim akcijskim duhom lako mogao biti i jedan od originalnih dijelova sage, samo mnogo ozbiljniji.

No, taj film je obilježen konačnim krajem koji nije tipičan za nijednu sagu, a ponajmanje STAR WARS-ovom (dva glavna lika, uključujući spomenutog Cassiana Andora pogibaju u spektakularnoj posljednjoj sceni u kojoj eksplozija uništi maltene cijeli planet Scarif, a tu nema nastavka), pa je sama najava da će se snimati spin-off serija po liku Andora bila prihvaćena prilično sumnjičavao pa makar ona bila prethodnik filma "Rogue One", koji je opet bio prethodnik (prequel) originalne STAR WARS trilogije.
Dakle, što će nam pobogu TV serija o liku kojeg vidimo samo jednom i koji uopće ne preživi taj jedini put, pitali biste se?


Nakon odgledane Sezone prve od 12 epizoda, ne samo da smo sigurni da je cijela ideja imala itekakvog smisla, nego smo dobili i vrhunski komad TV showa ne samo iz svijeta STAR WARS-a, nego jednu od ponajboljih akcijsko-špijunskih serija uopće.


I sada vrlo važno za sve one koji nisu fanovi STAR WARS-a i kojima samo spominjanje legendarne sage izaziva kolutanje očima ili su unajmanju ruku nezainteresirani za sve što dolazi iz tog SF svijeta: Disney je za ovu seriju angažirao tvorca (pisca i režisera) Jason Bourne trilogije i filma "Michael Clayton", Tony Gilroya. A svi znamo kakve su to reference. Nije bilo za očekivati da će Gilroyev "Andor", kao većina STAR WARS franšize biti snimana u nekoj pustinji ili samo na jednoj lokaciji i nemati uopće tu širinu prostora galaksije, kao i to da nema šanse da ćete u ovoj seriji upoznati neke Ewoke, slatke male medvjediće, ili bilo što takvoga, govori vam o tome koliko je drugačiji, ozbiljniji i ako hoćete, mračniji, ovaj uradak.


Zapravo je "Andor" sve samo ne klasičan STAR WARS serijal, obiluje raznolikim lokacijama po galaksiji, podosta njih su sumorna mjesta i sumorne atmosfere a la Blade Runner. Ponekad se čini da nema veze sa STAR WARS-ima, a opet tijekom cijele serije imate reference na glavnu sagu, te poveznice radi kojih znate da ste u tom svijetu. Naravno najveća je sama poveznica Imperija, stormtrooperi i Rebellion - Pobunjenici, svako malo prolete TIE fighteri i slično, ali to je uglavnom to. Nema nekih poznatih likova, osim Sawa Guerrere i što se spominje car Palpatine, te spomen poznatih planeta (u jednoj epizodi tako pratimo događanja na Coruscantu).


Iako je "Andor" priča o tome kako je Cassian Andor postao od usvojenog dječaka kojemu je Imperija pobila obitelj, mali nebitni kradljivac, kasnije samodostatni i pomalo sebični ali lukavi preprodavač Imperijske važne i skupe opreme, ubojice dvojice nasilnih zaštitara Kompanije, pa do važnog pripadnika, pilota i heroja Rebelliona - ovo je i centralna priča o svim onim sivim nijansama između dobra i zla, Imperije i potlačenih naroda/pobunjenika.
U Andorovoj priči je priča o tome kako potlačeni žive pod diktaturom, oblikom fašizma.

"Andor" je akcijska SF politička priča i utoliko važnija i snažnija od ostatka sage. Da nemate pojma o STAR WARS svijetu, neće vam ni nedostajati, niti će vam biti teško pratiti seriju.


Nema u seriji Darth Vadera, ni Jedija, ni svjetlosnih mačeva. Ali ima na pretek drugog "običnog" oružja - blastera, na pretek majora, oficira i političara Imperije kojima je napredovanje i karijera unutar opresivne moći jedino važno, ima političara i bogatih figura koji "sjede na dvije stolice" kako bi pobunjenicima osigurali financiranje i koji žive u dnevnom strahu da ih ne otkriju.

Ukratko pregršt novih, izvrsno napisanih i odglumljenih likova: Imperijalnih, tri najvažnija, svi odreda izvrsni, Anton Lesser ("Game of Thrones") kao autoritativni Major Partagaz, Denise Gough kao inteligentna i sposobna Supervizorica Dedra Meero, koja povezuje što nitko normalan ne bi povezao, te Kyle Soller kao karijeristički, ali metodični i pronicavi Syril Karn, čije je zaštitare Cassian Andor morao ubiti na početku serije, i koji po "šestom čulu" povezuje nebitnog kradljivca Cassiana Andora sa spomenutim ubojstvom i kao pravi pit bull, ne pušta ni onda kada bude suspendiran, degradiran i poslan majci doma koja ga na finjak maltretira.


Na drugoj strani, točnije u sredini, je nekolicina koja glumi one koji sjede na dva stolca, dvostruki špijuni iz visokih krugova: genijalni Stellan Skarsgård u ulozi života kao diler umjetnina i antikviteta i ujedno glavni organizator pobunjeničkih akcija Luthen Rael, Genevieve O'Reilly kao krhka, neodlučna, nesigurna, ali uporna Senatorica Mon Mothma, a u ulozi njene rođake, bogate bonvivanke Vel Sarthe, inače glavne egzekutorice ključnih Pobunjeničkih akcija, je Faye Marsay.

Pobunjenička strana je ispod radara i zapravo je tu hrpa likova koja živi potlačeno i većina se već ili samo što nije priključila Pobunjenicima, ali najvažniju ulogu ima Andorova pomajka, poznata engleska glumica Fiona Shaw, kao domljiva Maarva Andor, Adria Arjona kao Cassianova bivša ljubav Bix Caleen, i jedini kojeg znamo iz prethodnih filmova i TV serija, Forrest Whittaker se vraća u ulozi zastrašujućeg, odmetnutog Sawa Gerrera sa svojom frakcijom.


Cassiana Andora ponovo glumi Diego Luna koji je i ko-producent serije. Iako Luna kao Latinoamerikanac i po samoj pojavi nekako nije baš pasao u "Rogue One", ne može mu se poreći da je izvrsno glumio i da se na kraju filma već totalno saživiš s njegovim likom. Isto je nastavio u "Andoru", s tim da je po vlastitim riječima, seriju doživio i kao "case study" lika Cassiana Andora i njegove transformacije, ili bolje reći,  sazrijevanja.

Luna ne drži sam seriju, ali je krucijalan dio njenog uspjeha. Pokušat ću ne-prepričavati previše tih 12 epizoda da ne spoilam jer vrijedi gledati da ne znate baš sve, no moram spomenuti još jednu ulogu i to također ulogu karijere, genijalnog Andy Serkisa (Golluma iz "Gospodara prstenova", pa serijali "Planet majmuna" i "Hobbit"). Ovdje je u ulozi za koju mu nije trebala nikakva maska da bi odigrao genijalni lik Kino Loya, predradnika-zatvorenika u nakaradnom plutajućem zatvoru Imperije u kojem pri kraju prve sezone zaglavi Cassian Andor, onda kada najmanje očekujete i to za prekršaj koji uopće nije napravio, zapravo nevin posve iako ga se lovi po cijeloj galaktici za nešto posve drugo.


Redatelj Tony Gilroy seriju je vrhunski režirao, scenografija je bogata i raznovrsna, nema tu jeftinog CGI-ja (zapravo ga nema uopće čini mi se), čak je i glazbena podloga znatno bolja nego inače, Nicholas Britell se nije samo naslonio na temu Johna Wiliamsa, već je i sam napravio vrhunski posao.

"Andor" je pravi nasljednik u nizu u karijeri režisera Tonya Gilroya, zasebno je jedno od umjetničkih TV ostvarenja prošle godine, a vrhunski dodatak STAR WARS sagi s tim benefitom da je uopće ne morate poznavati.


Druga se sezona već počela snimati, ali za sada iz Lucasfilma nema nekog definitivnog datuma prikazivanja, nagađanja su ili skroz krajem  godine ili početkom iduće. Što znači da imate dovoljno vremena da svoj mindset prebacite iz potencijalne mrzovolje za STAR WARS franšizu i pogledate prvu sezonu, te kao i većina svijeta, jedva čekate nastavak.

 

 

Pročitaj više o temama: Andor, Tony Gilroy, Star Wars, George Lucas, Diego Luna, SF, akcijski, TV serija, recenzija, Disney+, Stellan Skarsgård, Sezona 1, Anastazija VrzinaKalendar

20. ZAGREBDOX - Zagreb, Kaptol Boutique Cinema, 14-21.04.2024.

14.04.2024. - nedjelja

20. ZAGREBDOX - Zagreb, Kaptol Boutique Cinema, 14-21.04.2024.

Zagreb, Kaptol Boutique Cinema

DARK SIDE by TOMI PHANTASMA, Zagreb, Dva Osam, 20.04.2024.

20.04.2024. - subota

DARK SIDE by TOMI PHANTASMA, Zagreb, Dva Osam, 20.04.2024.

Zagreb , Dva Osam

GRIMA, ULTAR - 21.04.2024. - Zagreb, Močvara

21.04.2024. - nedjelja

GRIMA, ULTAR - 21.04.2024. - Zagreb, Močvara

Zagreb, Močvara
20 € early bird / 23 € u pretprodaji

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR, Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2024.

23.04.2024. - utorak

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR, Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2024.

Zagreb, Tvornica Kulture
25€/29€

THE BOOMTOWN RATS - Zagreb, Tvornica kulture, 26.04.2024.

26.04.2024. - petak

THE BOOMTOWN RATS - Zagreb, Tvornica kulture, 26.04.2024.

Zagreb, Tvornica Kulture
early bird 30 € /regular 35 € / na dan 40 €

LEAP + THE SIIDS, Zagreb, Boogaloo, 04.05.2024.

04.05.2024. - subota

LEAP + THE SIIDS, Zagreb, Boogaloo, 04.05.2024.

Zagreb , Boogaloo
20 €

BRYAN ADAMS - UK, London, Royal Albert Hall, 13.-15.05.2024.

13.05.2024. - ponedjeljak

BRYAN ADAMS - UK, London, Royal Albert Hall, 13.-15.05.2024.

London, Royal Albert Hall

SYMPHONIKA ON THE ROCK - Zagreb, KD Lisinski, 13.05.2024.

13.05.2024. - ponedjeljak

SYMPHONIKA ON THE ROCK - Zagreb, KD Lisinski, 13.05.2024.

Zagreb, KD Lisinski
29,90 € / 35,90 € / 41,90 € / 46,90 €

CULTURA TRES, Zagreb, Vintage Industrial Bar, 14.05.2024.

14.05.2024. - utorak

CULTURA TRES, Zagreb, Vintage Industrial Bar, 14.05.2024.

Zagreb , Vintage Industrial Bar
12 €/16 €

GIPSY KINGS - Zagreb, Arena, 17.05.2024.

17.05.2024. - petak

GIPSY KINGS - Zagreb, Arena, 17.05.2024.

Zagreb, Arena

Travanj / 2024

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Must Read

FINNTROLL, METSATOLL, SUOTANA, Zagreb, VIB, 14.04.2024.

Izvještaji

FINNTROLL, METSATOLL, SUOTANA, Zagreb, VIB, 14.04.2024.
OZRIC TENTACLES, Silas&Saski - Zagreb, Močvara, 15.04.2024. - galerija

Galerije

OZRIC TENTACLES, Silas&Saski - Zagreb, Močvara, 15.04.2024. - galerija
FINNTROLL, Suotana, Metsatöll, Zagreb, Vintage Industrial Bar, 14.04.2024. - galerija

Galerije

FINNTROLL, Suotana, Metsatöll, Zagreb, Vintage Industrial Bar, 14.04.2024. - galerija
20. ZAGREBDOX - Zagreb, Kaptol Boutique Cinema, 14-21.04.2024.

Kalendar

20. ZAGREBDOX - Zagreb, Kaptol Boutique Cinema, 14-21.04.2024.
DANAS POČINJE 20. ZAGREBDOX

Vijesti

DANAS POČINJE 20. ZAGREBDOX
ANDREA BOCELLI - Pula, Arena, 31.08.2024.

Kalendar

ANDREA BOCELLI - Pula, Arena, 31.08.2024.
GIPSY KINGS - Zagreb, Arena, 17.05.2024.

Kalendar

GIPSY KINGS - Zagreb, Arena, 17.05.2024.
GIPSY KINGS, predvođeni Grammy osvajačem Andreom Reyesom, dolaze u Arenu Zagreb

Vijesti

GIPSY KINGS, predvođeni Grammy osvajačem Andreom Reyesom, dolaze u Arenu Zagreb
BAJAGA & INSTRUKTORI - Zagreb, Tvornica kulture, 18.04.2024.

Kalendar

BAJAGA & INSTRUKTORI - Zagreb, Tvornica kulture, 18.04.2024.
JELUSICK - Zagreb, Tvornica Kulture, 12.04.2024.

Izvještaji

JELUSICK - Zagreb, Tvornica Kulture, 12.04.2024.
JELUSICK - Zagreb, Tvornica Kulture, 12.04.2024. - galerija

Galerije

JELUSICK - Zagreb, Tvornica Kulture, 12.04.2024. - galerija
ATTIC - Return Of The Witchfinder

Recenzije

ATTIC - Return Of The Witchfinder
MARIZA - Zagreb, KD Lisinski, 08.04.2024.

Izvještaji

MARIZA - Zagreb, KD Lisinski, 08.04.2024.
MARIZA - Zagreb, KD Lisinski, 08.04.2024. - galerija

Galerije

MARIZA - Zagreb, KD Lisinski, 08.04.2024. - galerija
VLTIMAS - Epic

Recenzije

VLTIMAS - Epic
KAWASAKI 3P - Zagreb, Tvornica kulture - 05.04.2024. - galerija

Galerije

KAWASAKI 3P - Zagreb, Tvornica kulture - 05.04.2024. - galerija
JUDAS PRIEST, URIAH HEEP, SAXON - Austrija, Beč, Wiener Stadthalle - 01.04.2024. - galerija

Galerije

JUDAS PRIEST, URIAH HEEP, SAXON - Austrija, Beč, Wiener Stadthalle - 01.04.2024. - galerija
NEKROZA - Procesija Ucrvanih

Recenzije

NEKROZA - Procesija Ucrvanih

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK