Izvještaji

ZAGREBDOX: DAN ŠESTI

Uz proglašenje nagrada festivala, i subota je bila prepuna odličnih projekcija izuzetno aktualnih tema: položaja žena u showbizu u filmu o pop-rock pjevačici Kate Nash, rasnih netrpeljivosti u Crnoj ovci, obiteljskog nasilja u nagrađivanom U procjepu, te konflikata u eksperimentu Splav.

Objavljeno: 04.03.2019. 14:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ZAGREBDOX: DAN ŠESTI

Datum: 02.03.2019.

Mjesto: Zagreb

Lokacija: Kaptol Boutique Cinema

Šesti dan projekcija, u subotu - zapravo je bio sedmi dan festivala jer je prethodnu nedjelju festival otvoren samo jednom projekcijom "Te noći smo pali" redateljice Cille Hannibal. Posljednjeg dana festivala, u nedjelju, 03. ožujka su bili na programu nagrađeni filmovi i filmovi koji su već bili prikazani ali su se  radi iznimne "potražnje" "reprizirali".

Stoga ćemo na zaključni dan i zadnju objavu o ZAGREBDOXu, raspisati o još nekoliko filmova koji su se pogledali "u zadnji čas". Igrom slučaja,  kockom termina pojednih projekcija te, radi neimanja kristalne kugle, nismo "uhvatili" nijedan nagrađeni film, ali jesmo tri s posebnim priznanjima, u međunarodnoj konkurenciji "U procjepu" kojeg vam donosimo ovdje, te u kategoriji Movies That Matter:  o filmu Na njezinim plećima smo pisali prvog dana, a o Otoku gladnih duhova pišemo u našem zadnjem izvještaju.

 

KATE NASH, PODCIJENJENA DJEVOJKA (Kate Nash: Underestimate The Girl)
Amy Goldstein


 

Ovaj film bi se mogao klasificirati u više kategorija, službeno je predstavljen u Biografskom, a lako je mogo završiti i u Glazbenom ili u Međunarodnoj konkurenciji. Iako je priča o nekdašnjoj pop zvijezdi Kate Nash koja je ubrzo pokazala da želi biti punk-rock izvođač, tematika i filma i njezinog života je više nego aktualna. Usprotivivši se mašineriji glazbene industrije i svom diskografu želeći pjevati i stvarati glazbu kakvu osjeća i želi, industrija ju je "ispljunula" i ostavila samu da se koprca. Redateljica, iznimno poznata fotografkinja i snimateljica Amy Goldstein je kroz intimnu priču o Kate Nash prikazala i tematiku nejednakosti u glazbenoj industriji, te podcjenjivanje ženskih izvođača naročito pjevačica. Istovremeno je prikazana i sva brutalnst glazbene industrije, obrtanja velikog novca kojim se vode doslovno svi u donošenju odluka, te reprekusija oko istih ako odstupate od "glavne struje".


Kate Nash nije uber poznata izvođačica jer nije dugo opstala na vrhu - da bi stvarala što želi odrekla se novca koji je u gomilama počela zarađivati, kako bi ostala svoja i sebi dosljedna. Ova iznimno zanimljiva, razigrana, šarena, upečatljiva i snažna britanska kantautorica doživjela je doslovno sve: od najvećih visina do najžešćih padova - borba s glazbenom industrijom, ljigavim i nepoštenim managerima, te svojevoljnim i nasilnim diskografima, do situacije da će raditi sve što zna kako bi zaradila za život. 
U ovom snažnom filmu spoznajemo koliko je teško raditi po svom i igrati van pravila, a pogotovo ženi. Kate Nash je sada uz pomoć Kickstartera i svojih fanova sama financirala izdavanje trećeg albuma. Film ostavlja gledatelja da navija za Nash svim silama. Osim što je gledatljema posve jasno da je Nash iznimna sila prirode i kvalitetan autor, osvaja i iskrenošću i beskompromisnošću te nakon gledanja ovog dokumentarca Nash osvaja nove fanove. 

 

 

U PROCIJEPU (Minding The Gap)
Bing Liu

Višestruko nagrađivani dokumentarac, također i nominirani za ovogodišnju nagradu Oscar, U procjepu, donekle je autobiografsko djelo debitanta, redatelja Bing Liua. Liu je zajedno s nekolicinom prijatelja kao mlad otišao od kuće da bi se bavio skejtboardingom, ali zapravo je kao i svi ostali pobjegao od nesuglasica u obitelji, obiteljskog nasilja, prežestoke discipline.


Film je izuzetno dinamična, ali duboko dojmljiva i emotivna priča o trojci prijatelja, od kojih je jedan Bing Liu. Opsjednuti skejtboardingom, ali još više revoltirani lošim stanjem u rodnom gradiću Rockfordu u Americi, okovanim dugogodišnjom recesijom u zapuštenoj zoni Pojasa hrđe u SAD-u, što za sobom donosi loše socijalne prilike i neprilike u obitelji, Liu kroz priču u vremenu od nekoliko godina istražuje sebe i svoje prijatelje odnosno granicu kada su od klinaca postali odrasli ali se uvijek tako ne ponašaju. Bing prati dvadesettrogodišnjeg Zacka, koji postaje otac, ali rastrojen radi lošeg obiteljskog nasljeđa i novih odgovornosti ne snalazi se dobro i kako bi ublažio nesigurnost i rastrojenost prekomjerno pije a onda postane nasilan prema svojoj djevojci i majci djeteta.  Bing prati i sedamnaestogodišnjeg Keirea, jedinog tamnoputog u društvu koji je otišao od kuće jer ga obitelj nije razumijevala, iako kako film odmiče i Keire odrasta, obitelj mu sve više znači naročito otac kojeg je izgubio.  Istovremeno Bing se nalazi usred Zackove burne veze s djevojkom i Keireovih unutarnjih dvojbi o rasi i pokojnom ocu, no tek tada počinjemo saznati i da Bing snima ovaj film i radi sebe - kao dijete očuh bi njega i polubrata premlaćivao, kao i majku, što je ona je to trpila iako je bila svjesna da ne bi smjela.

FIlm završava upravo katarzično, Bing i majka konačno izgovore sve što ih je godinama tištilo i shvate da se moraju ostaviti prošlosti, Zack je sve svjesniji da ima sam sa sobom problem i da će loše utjecati na svog malog sina ako bude uz njega i pokušava se srediti, a Keire nalazi sve bolje i bolje poslove i vidi da može napraviti barem male pomake da si poboljša život, pa ako treba i otići iz Rockforda a istovremeno se ponovo zbližava s obitelji i prvi put oplakuje oca.

 

 

CRNA OVCA (Black Sheep)
Ed Perkins

Još jedan film nominiran za Oscara ove godine. Ovo je kratki film o britanskom mladom tamnoputom tinejdžeru Corneliusu Walkeru. Nakon 27. studenoga 2000. godine, kad je u Londonu blizu njegove kuće ubijen 11.- godišnji dječak, Nigerijac, Damilola Taylor. Od tada sve se preokrenulo u Corneliusovom životu.

Kako su i njegovi roditelji Nigerijci, bojeći se za sina, Corneliusovi roditelji su odlučili odseliti iz Peckama (londonski kvart poznat iz humoristične serije "Mućke") u "mirni" Essex. No, protivnom očekivanjima, Cornelius i njegova obitelj se našla u naselju  kojim vladaju bijeli rasisti. Nakon prvih batina, bojeći se oca koji se iz dopadljivog čovjeka pretvorio u nestrpljivog nasilnika, Cornelius odlučuje postati poput njih, u mjesto da im se suprostavi. Cornelius promijeni frizuru, način oblačenja, usvoji njihovo ponašanje  i način govora, ide čak toliko daleko da nabavlja leće koje će mu promijeniti broju očiju u plavo. Sve na njemu govori rasistima iz kvarta da želi biti kao i oni i u tom čudnom mentalnom sklopu svih zajedno, Cornelius postaje s njima prijatelj, postane dio klape, pridružuje se njihovoj kulturi nasilja i mržnje. Dok se nasilje i rasizam nastavljaju nad drugim crncima, Cornelius pokušava pomiriti svoj pravi identitet s ovim koji je prigrlio, no u jednom trenutku postaje i sam nasilnik bez razloga.

.

 

SPLAV  (The Raft)
Marcus Lindeen

 

Film govori o nepoznatoj priči o jednom od najčudnijih grupnih eksperimenata svih vremena.
Španjolski znanstvenik Santiago, koji je proučavao sociologiju nasilja i terorizam, nađe se igrom slučaja usred otmice aviona, što ga, nakon što sve ipak sretno završi, potakne da eksperimentom proba doći do razloga, odgovora i u konačnici rješenja za nasilja koja vode u konfliktne oružane sukobe.

1973. okupljuje, preko novinskih oglasa sakupljene kandidate: 11 ljudi potpuno različitih rasa, zvanja, imovinskog stanje i slično: petoricu muškaraca i šest žena kako bi na splavi preplovili Atlantik. Put je trebao biti eksperiment kojim bi Santiago proučio agresiju i seksualnu privlačnost. Iako je projekt u medijima postao poznat kao "splav za seks", nitko nije mogao predvidjeti razvoj događaja tijekom tromjesečnog putovanja. Ako je vjerovati zapisima u međuvremenu preminulog Santiaga i preostalih živućih članova ekspedicije, na kraju se ispostavilo da je jedini agresivac na splavi zaopravo bio Santiago koji je pokušavajući isprovocirati ostale članove kako bi ih naveo na agresiju i konflikt, često se postavljao u ulogu diktatora na splavi.

Film ima interesantnu priču i koristio je ekskluzivne materijale snimke sa stvarnog putovanja, te prepričavanje preostalih živućih članova ekspedicije na replici splavi u pravoj veličini iz današnjeg doba, no sveukupno me nije uvjerio. Ponovo okupljanje članova djelovalo je navučeno i neuvjerljivo, vjerojatno zato što su se neki od članova libili u poznim godinama prepričavati događaje iz 1973.

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: zagrebdox, filmski festival, dokumentarci, festival dokumentarnog filma, 15. zgdox, 24.02.-03.03.2019, izvjestaj, anastazija vrzina, black sheep, minding the gap, kate nash podcijenjena djevojka, splav, the raftKalendar

GUNS N ROSES EXPERIENCE, 13.12.2019., Boogaloo, Zagreb

13.12.2019. - petak

GUNS N ROSES EXPERIENCE, 13.12.2019., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
110/130 kn

MY BABY - Zagreb, Tvornica kulture, 14.12.2019.

14.12.2019. - subota

MY BABY - Zagreb, Tvornica kulture, 14.12.2019.

Zagreb, Tvornica Kulture
75 kn / 95 kn na dan koncerta

ONE POSSIBLE OPTION, 18.12.2019., Kset, Zagreb

18.12.2019. - srijeda

ONE POSSIBLE OPTION, 18.12.2019., Kset, Zagreb

Zagreb, KSET
30 kn - 40 kn

JINJER, 20.12.2019., Tvornica, Zagreb

20.12.2019. - petak

JINJER, 20.12.2019., Tvornica, Zagreb

Zagreb, Tvornica

JINJER, 20.12.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

20.12.2019. - petak

JINJER, 20.12.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
80 kn / 100 kn

ZAGREB DISCO FESTIVAL, 21.12.2019., Boogaloo, Zagreb

21.12.2019. - subota

ZAGREB DISCO FESTIVAL, 21.12.2019., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
85 kn

NOVA 101 GODINA, 31.12.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

31.12.2019. - utorak

NOVA 101 GODINA, 31.12.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
40 kn/ 55 kn

SINEAD O'CONNOR - Zagreb, Tvornica Kulture, 15. 01.2020.

15.01.2020. - srijeda

SINEAD O'CONNOR - Zagreb, Tvornica Kulture, 15. 01.2020.

,
180 kn early bird / 200 kn / 220 kn na dan koncerta /VIP 290 kn

APOCALYPTICA, 20.01.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

20.01.2020. - ponedjeljak

APOCALYPTICA, 20.01.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
150 kn / 170 kn / 200 kn

EDITORS - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.

08.02.2020. - subota

EDITORS - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.

Zagreb, Dom Sportova
170 kn / 190 Kn / 220 kn

Prosinac / 2019

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Must Read

NOŽ U LEĐA  (Knives Out)

Recenzije

NOŽ U LEĐA (Knives Out)
FOO FIGHTERS - Pula, Arena, 18.06.2018.

Kalendar

FOO FIGHTERS - Pula, Arena, 18.06.2018.
MY BABY objavili novi video uoči zagrebačkog koncerta

Vijesti

MY BABY objavili novi video uoči zagrebačkog koncerta
GHOST, All Them Witches, Tribulation - Budimpešta, Budapest Arena, 03.12.2019.

Izvještaji

GHOST, All Them Witches, Tribulation - Budimpešta, Budapest Arena, 03.12.2019.
ELUVEITIE, LACUNA COIL, INEFECTED RAIN - Slovenija, Kino Šiška, 05.12.2019. - galerija

Galerije

ELUVEITIE, LACUNA COIL, INEFECTED RAIN - Slovenija, Kino Šiška, 05.12.2019. - galerija
KRYN & PALE ORIGINS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 04.12.2019.

Izvještaji

KRYN & PALE ORIGINS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 04.12.2019.
MICHAEL MOORCOCK - famous UK SF writer and a successful recording musician, known for contributions with Hawkwind and Blue Öyster Cult

Intervjui

MICHAEL MOORCOCK - famous UK SF writer and a successful recording musician, known for contributions with Hawkwind and Blue Öyster Cult
ALL THEM WITCHES, Acid Hags - Zagreb, Mochvara, 04.12.2019. - galerija

Galerije

ALL THEM WITCHES, Acid Hags - Zagreb, Mochvara, 04.12.2019. - galerija
KRYN:

Intervjui

KRYN: "Najveće promjene su se dogodile interno, u nama, u razmišljanju, djelovanju i pogledu na svijet"
BEHAVE - One of These days

Recenzije

BEHAVE - One of These days
BeHaVe (Hara):  'Čim se probudim, čujem nekakvu glazbu u glavi, poznatu ili nepoznatu...'

Intervjui

BeHaVe (Hara): 'Čim se probudim, čujem nekakvu glazbu u glavi, poznatu ili nepoznatu...'
NANOWAR OF STEEL, Nekroinverted - Zagreb, Boogaloo, 02.12.2019

Izvještaji

NANOWAR OF STEEL, Nekroinverted - Zagreb, Boogaloo, 02.12.2019
THE PRETENDERS (+ HEAVEN 17) AT YAMMATOVO 5 - Zagreb, Lauba, 30.11.2019.

Izvještaji

THE PRETENDERS (+ HEAVEN 17) AT YAMMATOVO 5 - Zagreb, Lauba, 30.11.2019.
SINEAD O'CONNOR - Zagreb, Tvornica Kulture, 15. 01.2020.

Kalendar

SINEAD O'CONNOR - Zagreb, Tvornica Kulture, 15. 01.2020.
ALCEST - Spiritual Instinct

Recenzije

ALCEST - Spiritual Instinct
IZAZIVAČ: LE MANS '66 (Ford vs. Ferrari)

Recenzije

IZAZIVAČ: LE MANS '66 (Ford vs. Ferrari)
BLIND GUARDIAN: Twilight Orchestra - Legacy of the Dark Lands

Recenzije

BLIND GUARDIAN: Twilight Orchestra - Legacy of the Dark Lands
15. POZITIVAN KONCERT - Zagreb, Dom Sportova, 23.11.2019.

Izvještaji

15. POZITIVAN KONCERT - Zagreb, Dom Sportova, 23.11.2019.

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK