Izvještaji

ZAGREBDOX: DAN ŠESTI

Uz proglašenje nagrada festivala, i subota je bila prepuna odličnih projekcija izuzetno aktualnih tema: položaja žena u showbizu u filmu o pop-rock pjevačici Kate Nash, rasnih netrpeljivosti u Crnoj ovci, obiteljskog nasilja u nagrađivanom U procjepu, te konflikata u eksperimentu Splav.

Objavljeno: 04.03.2019. 14:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ZAGREBDOX: DAN ŠESTI

Datum: 02.03.2019.

Mjesto: Zagreb

Lokacija: Kaptol Boutique Cinema

Šesti dan projekcija, u subotu - zapravo je bio sedmi dan festivala jer je prethodnu nedjelju festival otvoren samo jednom projekcijom "Te noći smo pali" redateljice Cille Hannibal. Posljednjeg dana festivala, u nedjelju, 03. ožujka su bili na programu nagrađeni filmovi i filmovi koji su već bili prikazani ali su se  radi iznimne "potražnje" "reprizirali".

Stoga ćemo na zaključni dan i zadnju objavu o ZAGREBDOXu, raspisati o još nekoliko filmova koji su se pogledali "u zadnji čas". Igrom slučaja,  kockom termina pojednih projekcija te, radi neimanja kristalne kugle, nismo "uhvatili" nijedan nagrađeni film, ali jesmo tri s posebnim priznanjima, u međunarodnoj konkurenciji "U procjepu" kojeg vam donosimo ovdje, te u kategoriji Movies That Matter:  o filmu Na njezinim plećima smo pisali prvog dana, a o Otoku gladnih duhova pišemo u našem zadnjem izvještaju.

 

KATE NASH, PODCIJENJENA DJEVOJKA (Kate Nash: Underestimate The Girl)
Amy Goldstein


 

Ovaj film bi se mogao klasificirati u više kategorija, službeno je predstavljen u Biografskom, a lako je mogo završiti i u Glazbenom ili u Međunarodnoj konkurenciji. Iako je priča o nekdašnjoj pop zvijezdi Kate Nash koja je ubrzo pokazala da želi biti punk-rock izvođač, tematika i filma i njezinog života je više nego aktualna. Usprotivivši se mašineriji glazbene industrije i svom diskografu želeći pjevati i stvarati glazbu kakvu osjeća i želi, industrija ju je "ispljunula" i ostavila samu da se koprca. Redateljica, iznimno poznata fotografkinja i snimateljica Amy Goldstein je kroz intimnu priču o Kate Nash prikazala i tematiku nejednakosti u glazbenoj industriji, te podcjenjivanje ženskih izvođača naročito pjevačica. Istovremeno je prikazana i sva brutalnst glazbene industrije, obrtanja velikog novca kojim se vode doslovno svi u donošenju odluka, te reprekusija oko istih ako odstupate od "glavne struje".


Kate Nash nije uber poznata izvođačica jer nije dugo opstala na vrhu - da bi stvarala što želi odrekla se novca koji je u gomilama počela zarađivati, kako bi ostala svoja i sebi dosljedna. Ova iznimno zanimljiva, razigrana, šarena, upečatljiva i snažna britanska kantautorica doživjela je doslovno sve: od najvećih visina do najžešćih padova - borba s glazbenom industrijom, ljigavim i nepoštenim managerima, te svojevoljnim i nasilnim diskografima, do situacije da će raditi sve što zna kako bi zaradila za život. 
U ovom snažnom filmu spoznajemo koliko je teško raditi po svom i igrati van pravila, a pogotovo ženi. Kate Nash je sada uz pomoć Kickstartera i svojih fanova sama financirala izdavanje trećeg albuma. Film ostavlja gledatelja da navija za Nash svim silama. Osim što je gledatljema posve jasno da je Nash iznimna sila prirode i kvalitetan autor, osvaja i iskrenošću i beskompromisnošću te nakon gledanja ovog dokumentarca Nash osvaja nove fanove. 

 

 

U PROCIJEPU (Minding The Gap)
Bing Liu

Višestruko nagrađivani dokumentarac, također i nominirani za ovogodišnju nagradu Oscar, U procjepu, donekle je autobiografsko djelo debitanta, redatelja Bing Liua. Liu je zajedno s nekolicinom prijatelja kao mlad otišao od kuće da bi se bavio skejtboardingom, ali zapravo je kao i svi ostali pobjegao od nesuglasica u obitelji, obiteljskog nasilja, prežestoke discipline.


Film je izuzetno dinamična, ali duboko dojmljiva i emotivna priča o trojci prijatelja, od kojih je jedan Bing Liu. Opsjednuti skejtboardingom, ali još više revoltirani lošim stanjem u rodnom gradiću Rockfordu u Americi, okovanim dugogodišnjom recesijom u zapuštenoj zoni Pojasa hrđe u SAD-u, što za sobom donosi loše socijalne prilike i neprilike u obitelji, Liu kroz priču u vremenu od nekoliko godina istražuje sebe i svoje prijatelje odnosno granicu kada su od klinaca postali odrasli ali se uvijek tako ne ponašaju. Bing prati dvadesettrogodišnjeg Zacka, koji postaje otac, ali rastrojen radi lošeg obiteljskog nasljeđa i novih odgovornosti ne snalazi se dobro i kako bi ublažio nesigurnost i rastrojenost prekomjerno pije a onda postane nasilan prema svojoj djevojci i majci djeteta.  Bing prati i sedamnaestogodišnjeg Keirea, jedinog tamnoputog u društvu koji je otišao od kuće jer ga obitelj nije razumijevala, iako kako film odmiče i Keire odrasta, obitelj mu sve više znači naročito otac kojeg je izgubio.  Istovremeno Bing se nalazi usred Zackove burne veze s djevojkom i Keireovih unutarnjih dvojbi o rasi i pokojnom ocu, no tek tada počinjemo saznati i da Bing snima ovaj film i radi sebe - kao dijete očuh bi njega i polubrata premlaćivao, kao i majku, što je ona je to trpila iako je bila svjesna da ne bi smjela.

FIlm završava upravo katarzično, Bing i majka konačno izgovore sve što ih je godinama tištilo i shvate da se moraju ostaviti prošlosti, Zack je sve svjesniji da ima sam sa sobom problem i da će loše utjecati na svog malog sina ako bude uz njega i pokušava se srediti, a Keire nalazi sve bolje i bolje poslove i vidi da može napraviti barem male pomake da si poboljša život, pa ako treba i otići iz Rockforda a istovremeno se ponovo zbližava s obitelji i prvi put oplakuje oca.

 

 

CRNA OVCA (Black Sheep)
Ed Perkins

Još jedan film nominiran za Oscara ove godine. Ovo je kratki film o britanskom mladom tamnoputom tinejdžeru Corneliusu Walkeru. Nakon 27. studenoga 2000. godine, kad je u Londonu blizu njegove kuće ubijen 11.- godišnji dječak, Nigerijac, Damilola Taylor. Od tada sve se preokrenulo u Corneliusovom životu.

Kako su i njegovi roditelji Nigerijci, bojeći se za sina, Corneliusovi roditelji su odlučili odseliti iz Peckama (londonski kvart poznat iz humoristične serije "Mućke") u "mirni" Essex. No, protivnom očekivanjima, Cornelius i njegova obitelj se našla u naselju  kojim vladaju bijeli rasisti. Nakon prvih batina, bojeći se oca koji se iz dopadljivog čovjeka pretvorio u nestrpljivog nasilnika, Cornelius odlučuje postati poput njih, u mjesto da im se suprostavi. Cornelius promijeni frizuru, način oblačenja, usvoji njihovo ponašanje  i način govora, ide čak toliko daleko da nabavlja leće koje će mu promijeniti broju očiju u plavo. Sve na njemu govori rasistima iz kvarta da želi biti kao i oni i u tom čudnom mentalnom sklopu svih zajedno, Cornelius postaje s njima prijatelj, postane dio klape, pridružuje se njihovoj kulturi nasilja i mržnje. Dok se nasilje i rasizam nastavljaju nad drugim crncima, Cornelius pokušava pomiriti svoj pravi identitet s ovim koji je prigrlio, no u jednom trenutku postaje i sam nasilnik bez razloga.

.

 

SPLAV  (The Raft)
Marcus Lindeen

 

Film govori o nepoznatoj priči o jednom od najčudnijih grupnih eksperimenata svih vremena.
Španjolski znanstvenik Santiago, koji je proučavao sociologiju nasilja i terorizam, nađe se igrom slučaja usred otmice aviona, što ga, nakon što sve ipak sretno završi, potakne da eksperimentom proba doći do razloga, odgovora i u konačnici rješenja za nasilja koja vode u konfliktne oružane sukobe.

1973. okupljuje, preko novinskih oglasa sakupljene kandidate: 11 ljudi potpuno različitih rasa, zvanja, imovinskog stanje i slično: petoricu muškaraca i šest žena kako bi na splavi preplovili Atlantik. Put je trebao biti eksperiment kojim bi Santiago proučio agresiju i seksualnu privlačnost. Iako je projekt u medijima postao poznat kao "splav za seks", nitko nije mogao predvidjeti razvoj događaja tijekom tromjesečnog putovanja. Ako je vjerovati zapisima u međuvremenu preminulog Santiaga i preostalih živućih članova ekspedicije, na kraju se ispostavilo da je jedini agresivac na splavi zaopravo bio Santiago koji je pokušavajući isprovocirati ostale članove kako bi ih naveo na agresiju i konflikt, često se postavljao u ulogu diktatora na splavi.

Film ima interesantnu priču i koristio je ekskluzivne materijale snimke sa stvarnog putovanja, te prepričavanje preostalih živućih članova ekspedicije na replici splavi u pravoj veličini iz današnjeg doba, no sveukupno me nije uvjerio. Ponovo okupljanje članova djelovalo je navučeno i neuvjerljivo, vjerojatno zato što su se neki od članova libili u poznim godinama prepričavati događaje iz 1973.

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: zagrebdox, filmski festival, dokumentarci, festival dokumentarnog filma, 15. zgdox, 24.02.-03.03.2019, izvjestaj, anastazija vrzina, black sheep, minding the gap, kate nash podcijenjena djevojka, splav, the raftKalendar

FUL KUL BUVLJAK, 04.07.2020., Boogaloo, Zagreb

04.07.2020. - subota

FUL KUL BUVLJAK, 04.07.2020., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
Besplatno

TUSTA POD ZVIJEZDAMA, 04.07.2020., Boogaloo, Zagreb

04.07.2020. - subota

TUSTA POD ZVIJEZDAMA, 04.07.2020., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo

OH SEES, 08.07.2020., Vintage Industrial Bar, Zagreb

08.07.2020. - srijeda

OH SEES, 08.07.2020., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
100 kn/120 kn

'80S PARTY I PLESNI SHOW, 11.07.2020., Boogaloo, Zagreb

11.07.2020. - subota

'80S PARTY I PLESNI SHOW, 11.07.2020., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
Besplatno/ Nakon 00:00h 20 kn

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

24.07.2020. - petak

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

Opatijska rivijera, Klana i Kastav, razno
ulaz slobodan

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

05.08.2020. - srijeda

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

Pula, Vallelunga
210 / 430 / 580 kn

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

12.09.2020. - subota

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

Zagreb, ŠRC Šalata
85kn/100kn7120kn

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

20.10.2020. - utorak

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
120 kn pretprodaja / 150 kn na dan koncerta

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

29.10.2020. - četvrtak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

Ljubljana, dvorana Stožice

Srpanj / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Must Read

Proletjeli ispod radara (2. dio)

Kolumne

Proletjeli ispod radara (2. dio)
Proletjeli ispod radara (1. dio)

Kolumne

Proletjeli ispod radara (1. dio)
2018. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija

Galerije

2018. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija
DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020.

Izvještaji

DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020.
DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020. - galerija

Galerije

DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020. - galerija
'Veliko Trojstvo' koje je promijenilo glazbu

Kolumne

'Veliko Trojstvo' koje je promijenilo glazbu
Najavljeno 2. izdanje Jerry Ricks blues festivala

Vijesti

Najavljeno 2. izdanje Jerry Ricks blues festivala
JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

Kalendar

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.
DADO TOPIĆ I BE HA VE u subotu na Velikogoričkom festivalu

Vijesti

DADO TOPIĆ I BE HA VE u subotu na Velikogoričkom festivalu
TONY LEE KING, DADO TOPIĆ, BE HA VE... (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, Tuđmanov park - 27. 06. 2020.

Kalendar

TONY LEE KING, DADO TOPIĆ, BE HA VE... (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, Tuđmanov park - 27. 06. 2020.
2017. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija

Galerije

2017. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija
Močvarine putujuće radionice tehničke produkcije

Vijesti

Močvarine putujuće radionice tehničke produkcije
JOSIPA LISAC na šibenskoj tvrđavi u kolovozu

Vijesti

JOSIPA LISAC na šibenskoj tvrđavi u kolovozu
THE KILLERS  objavili novi singl  'My Own Soul's Warning'

Vijesti

THE KILLERS objavili novi singl 'My Own Soul's Warning'
Pozitivan ritam i Radio 808 večeras donose novi 'Online koncert' #2

Vijesti

Pozitivan ritam i Radio 808 večeras donose novi 'Online koncert' #2
Pobjednik The Voicea Vinko Ćemeraš objavio prvi singl

Vijesti

Pobjednik The Voicea Vinko Ćemeraš objavio prvi singl
Preminuo Sir Ian Holm, popularni Bilbo Baggins

Vijesti

Preminuo Sir Ian Holm, popularni Bilbo Baggins
LIVE VREMEPLOV IZ 2009. - galerija

Galerije

LIVE VREMEPLOV IZ 2009. - galerija

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK