Izvještaji

ZAGREBDOX: DAN ŠESTI

Uz proglašenje nagrada festivala, i subota je bila prepuna odličnih projekcija izuzetno aktualnih tema: položaja žena u showbizu u filmu o pop-rock pjevačici Kate Nash, rasnih netrpeljivosti u Crnoj ovci, obiteljskog nasilja u nagrađivanom U procjepu, te konflikata u eksperimentu Splav.

Objavljeno: 04.03.2019. 14:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ZAGREBDOX: DAN ŠESTI

Datum: 02.03.2019.

Mjesto: Zagreb

Lokacija: Kaptol Boutique Cinema

Šesti dan projekcija, u subotu - zapravo je bio sedmi dan festivala jer je prethodnu nedjelju festival otvoren samo jednom projekcijom "Te noći smo pali" redateljice Cille Hannibal. Posljednjeg dana festivala, u nedjelju, 03. ožujka su bili na programu nagrađeni filmovi i filmovi koji su već bili prikazani ali su se  radi iznimne "potražnje" "reprizirali".

Stoga ćemo na zaključni dan i zadnju objavu o ZAGREBDOXu, raspisati o još nekoliko filmova koji su se pogledali "u zadnji čas". Igrom slučaja,  kockom termina pojednih projekcija te, radi neimanja kristalne kugle, nismo "uhvatili" nijedan nagrađeni film, ali jesmo tri s posebnim priznanjima, u međunarodnoj konkurenciji "U procjepu" kojeg vam donosimo ovdje, te u kategoriji Movies That Matter:  o filmu Na njezinim plećima smo pisali prvog dana, a o Otoku gladnih duhova pišemo u našem zadnjem izvještaju.

 

KATE NASH, PODCIJENJENA DJEVOJKA (Kate Nash: Underestimate The Girl)
Amy Goldstein


 

Ovaj film bi se mogao klasificirati u više kategorija, službeno je predstavljen u Biografskom, a lako je mogo završiti i u Glazbenom ili u Međunarodnoj konkurenciji. Iako je priča o nekdašnjoj pop zvijezdi Kate Nash koja je ubrzo pokazala da želi biti punk-rock izvođač, tematika i filma i njezinog života je više nego aktualna. Usprotivivši se mašineriji glazbene industrije i svom diskografu želeći pjevati i stvarati glazbu kakvu osjeća i želi, industrija ju je "ispljunula" i ostavila samu da se koprca. Redateljica, iznimno poznata fotografkinja i snimateljica Amy Goldstein je kroz intimnu priču o Kate Nash prikazala i tematiku nejednakosti u glazbenoj industriji, te podcjenjivanje ženskih izvođača naročito pjevačica. Istovremeno je prikazana i sva brutalnst glazbene industrije, obrtanja velikog novca kojim se vode doslovno svi u donošenju odluka, te reprekusija oko istih ako odstupate od "glavne struje".


Kate Nash nije uber poznata izvođačica jer nije dugo opstala na vrhu - da bi stvarala što želi odrekla se novca koji je u gomilama počela zarađivati, kako bi ostala svoja i sebi dosljedna. Ova iznimno zanimljiva, razigrana, šarena, upečatljiva i snažna britanska kantautorica doživjela je doslovno sve: od najvećih visina do najžešćih padova - borba s glazbenom industrijom, ljigavim i nepoštenim managerima, te svojevoljnim i nasilnim diskografima, do situacije da će raditi sve što zna kako bi zaradila za život. 
U ovom snažnom filmu spoznajemo koliko je teško raditi po svom i igrati van pravila, a pogotovo ženi. Kate Nash je sada uz pomoć Kickstartera i svojih fanova sama financirala izdavanje trećeg albuma. Film ostavlja gledatelja da navija za Nash svim silama. Osim što je gledatljema posve jasno da je Nash iznimna sila prirode i kvalitetan autor, osvaja i iskrenošću i beskompromisnošću te nakon gledanja ovog dokumentarca Nash osvaja nove fanove. 

 

 

U PROCIJEPU (Minding The Gap)
Bing Liu

Višestruko nagrađivani dokumentarac, također i nominirani za ovogodišnju nagradu Oscar, U procjepu, donekle je autobiografsko djelo debitanta, redatelja Bing Liua. Liu je zajedno s nekolicinom prijatelja kao mlad otišao od kuće da bi se bavio skejtboardingom, ali zapravo je kao i svi ostali pobjegao od nesuglasica u obitelji, obiteljskog nasilja, prežestoke discipline.


Film je izuzetno dinamična, ali duboko dojmljiva i emotivna priča o trojci prijatelja, od kojih je jedan Bing Liu. Opsjednuti skejtboardingom, ali još više revoltirani lošim stanjem u rodnom gradiću Rockfordu u Americi, okovanim dugogodišnjom recesijom u zapuštenoj zoni Pojasa hrđe u SAD-u, što za sobom donosi loše socijalne prilike i neprilike u obitelji, Liu kroz priču u vremenu od nekoliko godina istražuje sebe i svoje prijatelje odnosno granicu kada su od klinaca postali odrasli ali se uvijek tako ne ponašaju. Bing prati dvadesettrogodišnjeg Zacka, koji postaje otac, ali rastrojen radi lošeg obiteljskog nasljeđa i novih odgovornosti ne snalazi se dobro i kako bi ublažio nesigurnost i rastrojenost prekomjerno pije a onda postane nasilan prema svojoj djevojci i majci djeteta.  Bing prati i sedamnaestogodišnjeg Keirea, jedinog tamnoputog u društvu koji je otišao od kuće jer ga obitelj nije razumijevala, iako kako film odmiče i Keire odrasta, obitelj mu sve više znači naročito otac kojeg je izgubio.  Istovremeno Bing se nalazi usred Zackove burne veze s djevojkom i Keireovih unutarnjih dvojbi o rasi i pokojnom ocu, no tek tada počinjemo saznati i da Bing snima ovaj film i radi sebe - kao dijete očuh bi njega i polubrata premlaćivao, kao i majku, što je ona je to trpila iako je bila svjesna da ne bi smjela.

FIlm završava upravo katarzično, Bing i majka konačno izgovore sve što ih je godinama tištilo i shvate da se moraju ostaviti prošlosti, Zack je sve svjesniji da ima sam sa sobom problem i da će loše utjecati na svog malog sina ako bude uz njega i pokušava se srediti, a Keire nalazi sve bolje i bolje poslove i vidi da može napraviti barem male pomake da si poboljša život, pa ako treba i otići iz Rockforda a istovremeno se ponovo zbližava s obitelji i prvi put oplakuje oca.

 

 

CRNA OVCA (Black Sheep)
Ed Perkins

Još jedan film nominiran za Oscara ove godine. Ovo je kratki film o britanskom mladom tamnoputom tinejdžeru Corneliusu Walkeru. Nakon 27. studenoga 2000. godine, kad je u Londonu blizu njegove kuće ubijen 11.- godišnji dječak, Nigerijac, Damilola Taylor. Od tada sve se preokrenulo u Corneliusovom životu.

Kako su i njegovi roditelji Nigerijci, bojeći se za sina, Corneliusovi roditelji su odlučili odseliti iz Peckama (londonski kvart poznat iz humoristične serije "Mućke") u "mirni" Essex. No, protivnom očekivanjima, Cornelius i njegova obitelj se našla u naselju  kojim vladaju bijeli rasisti. Nakon prvih batina, bojeći se oca koji se iz dopadljivog čovjeka pretvorio u nestrpljivog nasilnika, Cornelius odlučuje postati poput njih, u mjesto da im se suprostavi. Cornelius promijeni frizuru, način oblačenja, usvoji njihovo ponašanje  i način govora, ide čak toliko daleko da nabavlja leće koje će mu promijeniti broju očiju u plavo. Sve na njemu govori rasistima iz kvarta da želi biti kao i oni i u tom čudnom mentalnom sklopu svih zajedno, Cornelius postaje s njima prijatelj, postane dio klape, pridružuje se njihovoj kulturi nasilja i mržnje. Dok se nasilje i rasizam nastavljaju nad drugim crncima, Cornelius pokušava pomiriti svoj pravi identitet s ovim koji je prigrlio, no u jednom trenutku postaje i sam nasilnik bez razloga.

.

 

SPLAV  (The Raft)
Marcus Lindeen

 

Film govori o nepoznatoj priči o jednom od najčudnijih grupnih eksperimenata svih vremena.
Španjolski znanstvenik Santiago, koji je proučavao sociologiju nasilja i terorizam, nađe se igrom slučaja usred otmice aviona, što ga, nakon što sve ipak sretno završi, potakne da eksperimentom proba doći do razloga, odgovora i u konačnici rješenja za nasilja koja vode u konfliktne oružane sukobe.

1973. okupljuje, preko novinskih oglasa sakupljene kandidate: 11 ljudi potpuno različitih rasa, zvanja, imovinskog stanje i slično: petoricu muškaraca i šest žena kako bi na splavi preplovili Atlantik. Put je trebao biti eksperiment kojim bi Santiago proučio agresiju i seksualnu privlačnost. Iako je projekt u medijima postao poznat kao "splav za seks", nitko nije mogao predvidjeti razvoj događaja tijekom tromjesečnog putovanja. Ako je vjerovati zapisima u međuvremenu preminulog Santiaga i preostalih živućih članova ekspedicije, na kraju se ispostavilo da je jedini agresivac na splavi zaopravo bio Santiago koji je pokušavajući isprovocirati ostale članove kako bi ih naveo na agresiju i konflikt, često se postavljao u ulogu diktatora na splavi.

Film ima interesantnu priču i koristio je ekskluzivne materijale snimke sa stvarnog putovanja, te prepričavanje preostalih živućih članova ekspedicije na replici splavi u pravoj veličini iz današnjeg doba, no sveukupno me nije uvjerio. Ponovo okupljanje članova djelovalo je navučeno i neuvjerljivo, vjerojatno zato što su se neki od članova libili u poznim godinama prepričavati događaje iz 1973.

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: zagrebdox, filmski festival, dokumentarci, festival dokumentarnog filma, 15. zgdox, 24.02.-03.03.2019, izvjestaj, anastazija vrzina, black sheep, minding the gap, kate nash podcijenjena djevojka, splav, the raftKalendar

METALDAYS FESTIVAL - Slovenija, Tolmin, 21. -27.07.2019.

21.07.2019. - nedjelja

METALDAYS FESTIVAL - Slovenija, Tolmin, 21. -27.07.2019.

Tolmin,
65 / 155 / 175 €

CKY, 23.07.2019, Vintage Industrial Bar, Zagreb

23.07.2019. - utorak

CKY, 23.07.2019, Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar

PULA FILM FESTIVAL - Pula, Arena, 23.07.-27.07.2019.

23.07.2019. - utorak

PULA FILM FESTIVAL - Pula, Arena, 23.07.-27.07.2019.

Pula, Arena

SKUNK ANANSIE - Zagreb, Šalata, 27.07.2019.

27.07.2019. - subota

SKUNK ANANSIE - Zagreb, Šalata, 27.07.2019.

Zagreb, ŠRC Šalata
190 kn / 220 kn / 250 kn / 370 kn

QUEENSRYCE - Slovenija, Ljubljana, kino Šiška, 28.07.2019.

28.07.2019. - nedjelja

QUEENSRYCE - Slovenija, Ljubljana, kino Šiška, 28.07.2019.

Ljubljana, Kino Šiška
25 €, 29 € na dan koncerta

FULIRANJE NA MORU - Tisno, The Garden Resort, 01.-.04.08.2019.

01.08.2019. - četvrtak

FULIRANJE NA MORU - Tisno, The Garden Resort, 01.-.04.08.2019.

Tisno, The Garden Resort
early bird 360 kn / 480 kn

SUPERUHO FESTIVAL - Primošten, 02. - 04.08.2019.

02.08.2019. - petak

SUPERUHO FESTIVAL - Primošten, 02. - 04.08.2019.

Primošten,

BRUTAL ASSAULT 2019 - Jaromer, Češka, utvrda Josefov, 07-10.08.2019.

07.08.2019. - srijeda

BRUTAL ASSAULT 2019 - Jaromer, Češka, utvrda Josefov, 07-10.08.2019.

Jaromer, Utvrda Josefov

SZIGET FESTIVAL 2019 - Mađarska, Obudai otok - Budimpešta, 07. - .13.08.2019.

07.08.2019. - srijeda

SZIGET FESTIVAL 2019 - Mađarska, Obudai otok - Budimpešta, 07. - .13.08.2019.

Budimpešta, Obudai otok
dnevne 75 EURa, višednevni passevi od 219 -339 EUR

Srpanj / 2019

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Galerije

BEHAVE - Zagreb, Stross, 05.07.2019. - galerija

05.07.2019. − Zagreb, Stross

BEHAVE - Zagreb, Stross, 05.07.2019. - galerija
THE STRANGE - Zagreb, MSU, 06.07.2019. - galerija

06.07.2019. − Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti

THE STRANGE - Zagreb, MSU, 06.07.2019. - galerija
WHITESNAKE, Animal Drive - Zagreb, ŠRC Šalata, 03.07.2019. - galerija

03.07.2019. − Zagreb, Hrvatska, ŠRC Šalata

WHITESNAKE, Animal Drive - Zagreb, ŠRC Šalata, 03.07.2019. - galerija

Must Read

Glazbenici ubojice

Kolumne

Glazbenici ubojice
DOMINO

Recenzije

DOMINO
ABBATH - Outstrider

Recenzije

ABBATH - Outstrider
Federico Schmuckler:

Intervjui

Federico Schmuckler: "Krajnja stanica izrade filma je nagrada iako to redatelji često ne shvaćaju svjesno."
COMBICHRIST, TerroloKaust - Zagreb, Mochvara, 13.07.2019. - galerija

Galerije

COMBICHRIST, TerroloKaust - Zagreb, Mochvara, 13.07.2019. - galerija
LUCAS FOX (MOTORHEAD):

Intervjui

LUCAS FOX (MOTORHEAD): "I met Lemmy at the Speakeasy and through Motorcycle Irene who was someone I spent a lot of time with…"
PULA FILM FESTIVAL - Pula, Arena, 23.07.-27.07.2019.

Kalendar

PULA FILM FESTIVAL - Pula, Arena, 23.07.-27.07.2019.
IAN PAICE - jesu li danas albumi 'in' ili 'out'?

Kolumne

IAN PAICE - jesu li danas albumi 'in' ili 'out'?
FULIRANJE NA MORU... uskoro počinje u Tisnom

Vijesti

FULIRANJE NA MORU... uskoro počinje u Tisnom
SIBERIAN MEAT GRINDER, Nether - Zagreb, AKC Attack, 07.07.2019.

Izvještaji

SIBERIAN MEAT GRINDER, Nether - Zagreb, AKC Attack, 07.07.2019.
THE STRANGE - Zagreb, MSU, 06.07.2019.

Izvještaji

THE STRANGE - Zagreb, MSU, 06.07.2019.
BEHAVE - Zagreb, Stross, 05.07.2019. - galerija

Galerije

BEHAVE - Zagreb, Stross, 05.07.2019. - galerija
ANJA KAVIĆ (STAR FILM FESTIVAL):

Intervjui

ANJA KAVIĆ (STAR FILM FESTIVAL): "Smatram da film sa dobrom tematikom, bez obzira na žanr ili kategoriju, nađe put do publike."
THE STRANGE - Zagreb, MSU, 06.07.2019. - galerija

Galerije

THE STRANGE - Zagreb, MSU, 06.07.2019. - galerija
YESTERDAY

Recenzije

YESTERDAY
WHITESNAKE, Animal Drive - Zagreb, ŠRC Šalata, 03.07.2019.

Izvještaji

WHITESNAKE, Animal Drive - Zagreb, ŠRC Šalata, 03.07.2019.
WHITESNAKE, Animal Drive - Zagreb, ŠRC Šalata, 03.07.2019. - galerija

Galerije

WHITESNAKE, Animal Drive - Zagreb, ŠRC Šalata, 03.07.2019. - galerija
LEFT LANE CRUISER - Zagreb, Hard Place, 02.07.2019.

Izvještaji

LEFT LANE CRUISER - Zagreb, Hard Place, 02.07.2019.

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK