Izvještaji

ZAGREBDOX: DAN DRUGI

Utorak je protekao u mnoštvu dobrih filmova, premjera i tribina. Pogledali smo 'U posljednjem trenutku' priču preživjelog ratnog fotografa iz Sirije, te 'Papa Franjo: čovjek od riječi' uz zanimljivu tribinu nakon filma.

Objavljeno: 27.02.2019. 16:04

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ZAGREBDOX:  DAN DRUGI

Datum: 26.02.2019.

Mjesto: Zagreb

Lokacija: Kaptol Boutique Cinema

U posljednjem trenutku (Under the Wire)
Chris Martin

Ne tako davno je u našim kinima prikazivan igrani film "Moj osobni rat" s Rosamund Pike u ulozi američke ratne dopisnice Marie Colvin, prema općem mišljenju vjerojatno najbolje ratne novinarke našeg vremena, koja je nakon 15-tak godina izvještavanja u najžešćim ratnim zonama izgubila život u sravnjenom Homsu u Siriji 2014. Taj je film primarno bio napravljen na bazi članka kolegice novinarke Marie Brenner u Vanity Fairu. Film je objavljen prošle godine i nije dobio baš tako fantastične kritike kako bi čovjek očekivao, iako je potpisnica ovih redaka daleko bolje ocjenila film.


Istovremeno je Paul Conroy, ratni fotograf i suradnik Marie Colvin, koji je Homs jedva preživio strahote iz Sirije napisao knjigu "Under the wire" s vlastitim iskustvima o Marie Colvin, te rekonstrukcije njihovog izvještavanja iz Sirije, te u konačnici pogibije Colvin, kao i to kako je Conroy uspio izvući živu glavu iz Sirije.


Ne zna se da li je film "A prvate war" koristio išta iz Conroyeve knjige odnosno da li je i koliko Conroy kontaktiran, ali se čini da jest. Nakon gledanja ovog duboko potresnog dokumentarca, vraćajući se na film, sada mi je daleko bolji nego je bio prilikom prvog gledanja, a Pike je vrlo nepravedno zapostavljena kao interpret Colvin, jer je njena rola zaslužila nominaciju za Oscara.

Ako ovaj dokumentarac "U posljednjem trenutku" koji je još na rasporedu u subotu na ZGDOXu, nećete imati mogućnost pogledati - svakako pogledajte barem spomenuti film.

S druge strane, Chris Martin, redatelj dokumentarca, fantastično je složio arhivski materijal koji su Conroy i ekipa snimali na svojim ratnim izvještavanjima kombiniravši ih tijekom cijelog filma s intervjuima, primarno s Conroyem čije je svedočenje živo, stvarno, duboko potresno, gotovo trodimenzionalno. Martin je mnogo prostora dao i sirijskom prevoditelju Wa'elu koji je tijekom cijele opsade Homsa i Babr Amra bio sa stranim novinarima i koji je naposljetku nesebično pomogao teško ranjenom Conroyu i drugo dvoje novinara, također ranjenima Francuskinji Edith i Williamu Danielsu pod danoćnom kišom granata da se izvuku iz Sirije i prežive. Nesebičnost i požrtvovnost koju je za ljude iz Sirije pokazivala ova grupica novinara, vratila im se nesebičnošću Sirijaca koji su se brinuli o njima. Stvoreno je vječno prijateljstvo i neraskidive veze, a njihovo izvještavanje pomoglo je građanima, ženi, djeci, starcima iz Sirije da svijet sazna što se tamo zaista događalo. Duboko potresan, ali i sjajno urađen film kojeg svakako treba pogledati.

Film je još na rasporedu u subotu u 15 sati.

 


Papa Franjo, čovjek od riječi (Pope Francis: A Man of his Word)
Wim Wenders

 

Možda neobičan izbor bio otići i pogledati film o poglavaru katoličke Crkve u vrijeme kada je ista na žestokom udaru javnosti radi pedofilije - no izbor je ispao odličan. Ipak je redatelj Wim Wenders legenadaran redatelj i očekivati od njega da ne napravi dobar film je prilično potcjenjujuće.
Ne samo da je film sjajno urađen (zapravo je stvoren na nagovor bivšeg Papinog stričnjaka za PR koji je spojio Wendersa i Papu Franju) na način da je to jedan veliki intervju s Papom koji se obraća gledatelju direktno i ne "popuje" kako bi se očekivalo, već razgovara s gledateljem, kazuje svoje stavove o izuzetno mnogo tema. Na intervju se naizmjence nadovezuje cijela gomila snimaka s Papinih putovanja po doslovce svakom kutku, od UN i Kongresa SAD, do brazilskih favela i afričkih zabiti.

Otvoreno je rekao da ima mnogo otpora na njegove "revolucionarne" ideje u Crkvi, i jasno je da će taj čovjek napraviti točno onoliko promjena koliko će otpora pojedinih crkvenih frakcija imati snage i moći prevazići.

Nema tema kojih se nije dotakao, pa i pedofilije u Crkvi, i ništa površno i ovlaš, ako bi i kratko izrazio misao to je bilo upečatljivo i točno si znao što je na stvari. No najviše je pričao o činjenici da smo svi slobodni ali i braća i da među narodima nema razlika po tome koliko svi imamo pravo dostojno živjeti slobodno, u ljubavi i međusobnoj odgovornosti na Zemlji i prema Zemlji kao planetu.

Papa se nije obraćao svojim vjernicima Katoličke Crkve, on se obraćao svima na Zemlji bez razlike.

Gledatelj dobija nevjerojatno snažan dojam jer te "Papa cijelo vrijeme gleda u oči" a tu lažiranja nema, nakon gledanja nemate niti trunku sumnje da čovjek govori što misli, a to i radi - ergo naslov filma.
Zanimljivost je da je Wenders kameru sakrio tako da je Papa cijelo vrijeme gledao isključivo u sugovornika/e te da ni u jednom trenutku nije vidio kameru.

Nakon gledanja velika dvorana Kaptol centra bila je pod priličnim dojmom da smo upravo svjedočili "razgovoru s jednim velikim i autentičnim čovjekom".

 

FIlm je imao samo jednu projekciju ukoliko ne bude u dodatnom programu u nedjelju. Provjerite na stranicama ZAGREBDOXA.

 

 

SRIJEDA NA ZAGREBDOXU:

- Dox srijedu obilježit će hrvatska premijera novog filma Ranka Paukovića Na kraju tame. Priča je to o Sakibi, jednoj od posljednjih rudarki koje rade u rudniku Breza, a time istražuje i što znači biti žena u suvremenoj Bosni i Hercegovini. Njezin život pod zemljom ostatak je nekog drugog vremena, kada su kriza i nedostatak radne snage odvele žene u podzemlje, a vlade pokušavale poboljšati njihov položaj. Film gledamo u 20 sati (dvorana 3), nakon čega će uslijediti razgovor s redateljem i protagonisticom filma.

 

- Očekuje nas i svjetska premijera filma Koliko se voliš? koja će se uz razgovor s autoricom filma, slovenskom redateljicom Ninom Blažin, održati u 18 sati (dvorana 3). Snimajući Viktoriju, beskućnicu u potrazi za mjestom gdje bi mogla stanovati sa svojim mužem kada izađe iz zatvora, a s kojeg će krenuti u nov život bez droge, redateljica progovara o univerzalnim ljudskim potrebama i mogućnostima životnih promjena.

 

- Razgovori s nekolicinom inozemnih redateljica uslijedit će nakon projekcija njihovih filmova. Već u 13 sati (dvorana 1) poljska autorica Jaśmina Wójcik predstavit će svoj film Simfonija tvornice Ursus u kojem, kroz koreografiranu rekonstrukciju jednog radnog dana bivše poljske tvornice Ursus, prikazuje proces ekonomske tranzicije i prodor kapitalizma u postsocijalistička društva.

 

- U 17 sati razgovaramo sa Sofijom Haugan o filmu Moj tata narkoman, osobnoj priči o njezinu odnosu s nepouzdanim ocem, sitnim kriminalcem i ovisnikom. Talijanska redateljica Valentina Primavera također je zabilježila osobnu priču. Filmom Una Primavera, koji je na programu u 18 sati (dvorana 4), redateljica prati svoju šezdesetogodišnju majku koja je nakon četrdeset godina zajedničkog života odlučila napustiti supruga zbog još jednog slučaja obiteljskog nasilja.

 

- Novi ovogodišnji program Poznati o poznatima u 19 sati (dvorana 1) donosi film Kralj Eugenea Jareckog, dvostrukog dobitnika velike nagrade žirija na Sundanceu. Film predstavlja priču o usponima i padovima Elvisa Presleyja te je svojevrsno glazbeno putovanje kroz Ameriku. Ovim povodom od 21 i 30 rock 'n' roll druženje nastavlja se u Wow baru Kaptol centra, gdje će se za dobru atmosferu u okviru glazbenog događanja Dox Rocks Party pobrinuti Johnny and his Rockin Tunes, neprikosnoveni kraljevi glazbene večeri posvećene Elvisu Presleyu.

- Osim spomenutih filmova, repertoar međunarodne konkurencije za srijedu uključuje i film RaMella Rossa, po mnogima nepravedno zaobiđen na dodjeli ovogodišnjih Oscara, - , večeras. Film koji otvara mnoga pitanja o rasi i identitetu pogledajte u 15 sati (dvorana 1).

 

- Film Splav Marcusa Lindeena o poznatom društvenom eksperimentu iz 1973. godine – putovanju na splavi preko Atlantskog oceana, bit će prikazan u 16 sati (dvorana 3). Na njezinim plećima, film redateljice Alexandrie Bombach o Nadiji Murad koja je preživjela genocid jazidske manjine u Sjevernom Iraku i pobjegla od seksualnog ropstva ISIL-a, pogledajte u 20 sati (dvorana 4).

 

Filmski program završava s četiri večernje projekcije. U 21 sat ne propustite apsolutni doku-hit mladog redatelja Binga Liua U procijepu koji je do sada osvojio više od 50 nagrada na različitim svjetskim festivalima. U isto vrijeme (dvorana 2) prikazuje se film Aquarela majstora promatračkog dokumentarca  koji tematizira nemjerljivu, golu snagu i hirovitu prirodu vode, najdragocjenijeg resursa na Zemlji.

U 22 sata (dvorana 3) gledamo provokativan film Umjetnik i perverznjak – dugometražni dokumentarni prvijenac autorskog dvojca Beatrice Behn i Renéa Gebhardta o otvorenoj i kontroverznoj vezi između jednog od najvažnijih živućih skladatelja simfonijske glazbe i njegove supruge, Afroamerikanke, spisateljice i seksualne edukatorice specijalizirane za BDSM. Iz programa Stanje stvari izdvaja se film Samo pola slike autorice Amy Adrion, koja kroz niz intervjua s uspješnim holivudskim redateljicama u godini koju su obilježili pokreti #timesup i #metoo progovara o poražavajuće niskom broju redateljica u Hollywoodu.

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: zagrebdox, filmski festival, dokumentarci, festival dokumentarnog filma, 15. zgdox, 24.02.-03.03.2019, izvjestaj, anastazija vrzina, Under the wire, Marie Colvin, Paul Conroy, Pope Francis A Man of his words, Wim Wnders, Papa Franjo,Kalendar

RAMMSTEIN - Češka, Prag, Eden Arena, 16. -17. 07. 2019.

16.07.2019. - utorak

RAMMSTEIN - Češka, Prag, Eden Arena, 16. -17. 07. 2019.

Prag, Eden Arena

METALDAYS FESTIVAL - Slovenija, Tolmin, 21. -27.07.2019.

21.07.2019. - nedjelja

METALDAYS FESTIVAL - Slovenija, Tolmin, 21. -27.07.2019.

Tolmin,
65 / 155 / 175 €

SKUNK ANANSIE - Zagreb, Šalata, 27.07.2019.

27.07.2019. - subota

SKUNK ANANSIE - Zagreb, Šalata, 27.07.2019.

Zagreb, ŠRC Šalata
190 kn / 220 kn / 250 kn / 370 kn

QUEENSRYCE - Slovenija, Ljubljana, kino Šiška, 28.07.2019.

28.07.2019. - nedjelja

QUEENSRYCE - Slovenija, Ljubljana, kino Šiška, 28.07.2019.

Ljubljana, Kino Šiška
25 €, 29 € na dan koncerta

FULIRANJE NA MORU - Tisno, The Garden Resort, 01.-.04.08.2019.

01.08.2019. - četvrtak

FULIRANJE NA MORU - Tisno, The Garden Resort, 01.-.04.08.2019.

Tisno, The Garden Resort
early bird 360 kn / 480 kn

SUPERUHO FESTIVAL - Primošten, 02. - 04.08.2019.

02.08.2019. - petak

SUPERUHO FESTIVAL - Primošten, 02. - 04.08.2019.

Primošten,

BRUTAL ASSAULT 2019 - Jaromer, Češka, utvrda Josefov, 07-10.08.2019.

07.08.2019. - srijeda

BRUTAL ASSAULT 2019 - Jaromer, Češka, utvrda Josefov, 07-10.08.2019.

Jaromer, Utvrda Josefov

SZIGET FESTIVAL 2019 - Mađarska, Obudai otok - Budimpešta, 07. - .13.08.2019.

07.08.2019. - srijeda

SZIGET FESTIVAL 2019 - Mađarska, Obudai otok - Budimpešta, 07. - .13.08.2019.

Budimpešta, Obudai otok
dnevne 75 EURa, višednevni passevi od 219 -339 EUR

PUP, Močvara, 10.08.2019., Zagreb

10.08.2019. - subota

PUP, Močvara, 10.08.2019., Zagreb

Zagreb, Močvara
80 kn / 100 kn

Srpanj / 2019

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Galerije

BEHAVE - Zagreb, Stross, 05.07.2019. - galerija

05.07.2019. − Zagreb, Stross

BEHAVE - Zagreb, Stross, 05.07.2019. - galerija
THE STRANGE - Zagreb, MSU, 06.07.2019. - galerija

06.07.2019. − Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti

THE STRANGE - Zagreb, MSU, 06.07.2019. - galerija
WHITESNAKE, Animal Drive - Zagreb, ŠRC Šalata, 03.07.2019. - galerija

03.07.2019. − Zagreb, Hrvatska, ŠRC Šalata

WHITESNAKE, Animal Drive - Zagreb, ŠRC Šalata, 03.07.2019. - galerija

Must Read

DOMINO

Recenzije

DOMINO
ABBATH - Outstrider

Recenzije

ABBATH - Outstrider
Federico Schmuckler:

Intervjui

Federico Schmuckler: "Krajnja stanica izrade filma je nagrada iako to redatelji često ne shvaćaju svjesno."
COMBICHRIST, TerroloKaust - Zagreb, Mochvara, 13.07.2019. - galerija

Galerije

COMBICHRIST, TerroloKaust - Zagreb, Mochvara, 13.07.2019. - galerija
LUCAS FOX (MOTORHEAD):

Intervjui

LUCAS FOX (MOTORHEAD): "I met Lemmy at the Speakeasy and through Motorcycle Irene who was someone I spent a lot of time with…"
IAN PAICE - jesu li danas albumi 'in' ili 'out'?

Kolumne

IAN PAICE - jesu li danas albumi 'in' ili 'out'?
FULIRANJE NA MORU... uskoro počinje u Tisnom

Vijesti

FULIRANJE NA MORU... uskoro počinje u Tisnom
SIBERIAN MEAT GRINDER, Nether - Zagreb, AKC Attack, 07.07.2019.

Izvještaji

SIBERIAN MEAT GRINDER, Nether - Zagreb, AKC Attack, 07.07.2019.
THE STRANGE - Zagreb, MSU, 06.07.2019.

Izvještaji

THE STRANGE - Zagreb, MSU, 06.07.2019.
BEHAVE - Zagreb, Stross, 05.07.2019. - galerija

Galerije

BEHAVE - Zagreb, Stross, 05.07.2019. - galerija
ANJA KAVIĆ (STAR FILM FESTIVAL):

Intervjui

ANJA KAVIĆ (STAR FILM FESTIVAL): "Smatram da film sa dobrom tematikom, bez obzira na žanr ili kategoriju, nađe put do publike."
THE STRANGE - Zagreb, MSU, 06.07.2019. - galerija

Galerije

THE STRANGE - Zagreb, MSU, 06.07.2019. - galerija
YESTERDAY

Recenzije

YESTERDAY
WHITESNAKE, Animal Drive - Zagreb, ŠRC Šalata, 03.07.2019.

Izvještaji

WHITESNAKE, Animal Drive - Zagreb, ŠRC Šalata, 03.07.2019.
WHITESNAKE, Animal Drive - Zagreb, ŠRC Šalata, 03.07.2019. - galerija

Galerije

WHITESNAKE, Animal Drive - Zagreb, ŠRC Šalata, 03.07.2019. - galerija
LEFT LANE CRUISER - Zagreb, Hard Place, 02.07.2019.

Izvještaji

LEFT LANE CRUISER - Zagreb, Hard Place, 02.07.2019.
SKUNK ANANSIE uvršteni u Kerrang Hall of Fame

Vijesti

SKUNK ANANSIE uvršteni u Kerrang Hall of Fame
LEFT LANE CRUISER - Zagreb, Hard Place, 02.07.2019. - galerija

Galerije

LEFT LANE CRUISER - Zagreb, Hard Place, 02.07.2019. - galerija

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK