Izvještaji

ZAGREBDOX: DAN DRUGI

Utorak je protekao u mnoštvu dobrih filmova, premjera i tribina. Pogledali smo 'U posljednjem trenutku' priču preživjelog ratnog fotografa iz Sirije, te 'Papa Franjo: čovjek od riječi' uz zanimljivu tribinu nakon filma.

Objavljeno: 27.02.2019. 16:04

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ZAGREBDOX:  DAN DRUGI

Datum: 26.02.2019.

Mjesto: Zagreb

Lokacija: Kaptol Boutique Cinema

U posljednjem trenutku (Under the Wire)
Chris Martin

Ne tako davno je u našim kinima prikazivan igrani film "Moj osobni rat" s Rosamund Pike u ulozi američke ratne dopisnice Marie Colvin, prema općem mišljenju vjerojatno najbolje ratne novinarke našeg vremena, koja je nakon 15-tak godina izvještavanja u najžešćim ratnim zonama izgubila život u sravnjenom Homsu u Siriji 2014. Taj je film primarno bio napravljen na bazi članka kolegice novinarke Marie Brenner u Vanity Fairu. Film je objavljen prošle godine i nije dobio baš tako fantastične kritike kako bi čovjek očekivao, iako je potpisnica ovih redaka daleko bolje ocjenila film.


Istovremeno je Paul Conroy, ratni fotograf i suradnik Marie Colvin, koji je Homs jedva preživio strahote iz Sirije napisao knjigu "Under the wire" s vlastitim iskustvima o Marie Colvin, te rekonstrukcije njihovog izvještavanja iz Sirije, te u konačnici pogibije Colvin, kao i to kako je Conroy uspio izvući živu glavu iz Sirije.


Ne zna se da li je film "A prvate war" koristio išta iz Conroyeve knjige odnosno da li je i koliko Conroy kontaktiran, ali se čini da jest. Nakon gledanja ovog duboko potresnog dokumentarca, vraćajući se na film, sada mi je daleko bolji nego je bio prilikom prvog gledanja, a Pike je vrlo nepravedno zapostavljena kao interpret Colvin, jer je njena rola zaslužila nominaciju za Oscara.

Ako ovaj dokumentarac "U posljednjem trenutku" koji je još na rasporedu u subotu na ZGDOXu, nećete imati mogućnost pogledati - svakako pogledajte barem spomenuti film.

S druge strane, Chris Martin, redatelj dokumentarca, fantastično je složio arhivski materijal koji su Conroy i ekipa snimali na svojim ratnim izvještavanjima kombiniravši ih tijekom cijelog filma s intervjuima, primarno s Conroyem čije je svedočenje živo, stvarno, duboko potresno, gotovo trodimenzionalno. Martin je mnogo prostora dao i sirijskom prevoditelju Wa'elu koji je tijekom cijele opsade Homsa i Babr Amra bio sa stranim novinarima i koji je naposljetku nesebično pomogao teško ranjenom Conroyu i drugo dvoje novinara, također ranjenima Francuskinji Edith i Williamu Danielsu pod danoćnom kišom granata da se izvuku iz Sirije i prežive. Nesebičnost i požrtvovnost koju je za ljude iz Sirije pokazivala ova grupica novinara, vratila im se nesebičnošću Sirijaca koji su se brinuli o njima. Stvoreno je vječno prijateljstvo i neraskidive veze, a njihovo izvještavanje pomoglo je građanima, ženi, djeci, starcima iz Sirije da svijet sazna što se tamo zaista događalo. Duboko potresan, ali i sjajno urađen film kojeg svakako treba pogledati.

Film je još na rasporedu u subotu u 15 sati.

 


Papa Franjo, čovjek od riječi (Pope Francis: A Man of his Word)
Wim Wenders

 

Možda neobičan izbor bio otići i pogledati film o poglavaru katoličke Crkve u vrijeme kada je ista na žestokom udaru javnosti radi pedofilije - no izbor je ispao odličan. Ipak je redatelj Wim Wenders legenadaran redatelj i očekivati od njega da ne napravi dobar film je prilično potcjenjujuće.
Ne samo da je film sjajno urađen (zapravo je stvoren na nagovor bivšeg Papinog stričnjaka za PR koji je spojio Wendersa i Papu Franju) na način da je to jedan veliki intervju s Papom koji se obraća gledatelju direktno i ne "popuje" kako bi se očekivalo, već razgovara s gledateljem, kazuje svoje stavove o izuzetno mnogo tema. Na intervju se naizmjence nadovezuje cijela gomila snimaka s Papinih putovanja po doslovce svakom kutku, od UN i Kongresa SAD, do brazilskih favela i afričkih zabiti.

Otvoreno je rekao da ima mnogo otpora na njegove "revolucionarne" ideje u Crkvi, i jasno je da će taj čovjek napraviti točno onoliko promjena koliko će otpora pojedinih crkvenih frakcija imati snage i moći prevazići.

Nema tema kojih se nije dotakao, pa i pedofilije u Crkvi, i ništa površno i ovlaš, ako bi i kratko izrazio misao to je bilo upečatljivo i točno si znao što je na stvari. No najviše je pričao o činjenici da smo svi slobodni ali i braća i da među narodima nema razlika po tome koliko svi imamo pravo dostojno živjeti slobodno, u ljubavi i međusobnoj odgovornosti na Zemlji i prema Zemlji kao planetu.

Papa se nije obraćao svojim vjernicima Katoličke Crkve, on se obraćao svima na Zemlji bez razlike.

Gledatelj dobija nevjerojatno snažan dojam jer te "Papa cijelo vrijeme gleda u oči" a tu lažiranja nema, nakon gledanja nemate niti trunku sumnje da čovjek govori što misli, a to i radi - ergo naslov filma.
Zanimljivost je da je Wenders kameru sakrio tako da je Papa cijelo vrijeme gledao isključivo u sugovornika/e te da ni u jednom trenutku nije vidio kameru.

Nakon gledanja velika dvorana Kaptol centra bila je pod priličnim dojmom da smo upravo svjedočili "razgovoru s jednim velikim i autentičnim čovjekom".

 

FIlm je imao samo jednu projekciju ukoliko ne bude u dodatnom programu u nedjelju. Provjerite na stranicama ZAGREBDOXA.

 

 

SRIJEDA NA ZAGREBDOXU:

- Dox srijedu obilježit će hrvatska premijera novog filma Ranka Paukovića Na kraju tame. Priča je to o Sakibi, jednoj od posljednjih rudarki koje rade u rudniku Breza, a time istražuje i što znači biti žena u suvremenoj Bosni i Hercegovini. Njezin život pod zemljom ostatak je nekog drugog vremena, kada su kriza i nedostatak radne snage odvele žene u podzemlje, a vlade pokušavale poboljšati njihov položaj. Film gledamo u 20 sati (dvorana 3), nakon čega će uslijediti razgovor s redateljem i protagonisticom filma.

 

- Očekuje nas i svjetska premijera filma Koliko se voliš? koja će se uz razgovor s autoricom filma, slovenskom redateljicom Ninom Blažin, održati u 18 sati (dvorana 3). Snimajući Viktoriju, beskućnicu u potrazi za mjestom gdje bi mogla stanovati sa svojim mužem kada izađe iz zatvora, a s kojeg će krenuti u nov život bez droge, redateljica progovara o univerzalnim ljudskim potrebama i mogućnostima životnih promjena.

 

- Razgovori s nekolicinom inozemnih redateljica uslijedit će nakon projekcija njihovih filmova. Već u 13 sati (dvorana 1) poljska autorica Jaśmina Wójcik predstavit će svoj film Simfonija tvornice Ursus u kojem, kroz koreografiranu rekonstrukciju jednog radnog dana bivše poljske tvornice Ursus, prikazuje proces ekonomske tranzicije i prodor kapitalizma u postsocijalistička društva.

 

- U 17 sati razgovaramo sa Sofijom Haugan o filmu Moj tata narkoman, osobnoj priči o njezinu odnosu s nepouzdanim ocem, sitnim kriminalcem i ovisnikom. Talijanska redateljica Valentina Primavera također je zabilježila osobnu priču. Filmom Una Primavera, koji je na programu u 18 sati (dvorana 4), redateljica prati svoju šezdesetogodišnju majku koja je nakon četrdeset godina zajedničkog života odlučila napustiti supruga zbog još jednog slučaja obiteljskog nasilja.

 

- Novi ovogodišnji program Poznati o poznatima u 19 sati (dvorana 1) donosi film Kralj Eugenea Jareckog, dvostrukog dobitnika velike nagrade žirija na Sundanceu. Film predstavlja priču o usponima i padovima Elvisa Presleyja te je svojevrsno glazbeno putovanje kroz Ameriku. Ovim povodom od 21 i 30 rock 'n' roll druženje nastavlja se u Wow baru Kaptol centra, gdje će se za dobru atmosferu u okviru glazbenog događanja Dox Rocks Party pobrinuti Johnny and his Rockin Tunes, neprikosnoveni kraljevi glazbene večeri posvećene Elvisu Presleyu.

- Osim spomenutih filmova, repertoar međunarodne konkurencije za srijedu uključuje i film RaMella Rossa, po mnogima nepravedno zaobiđen na dodjeli ovogodišnjih Oscara, - , večeras. Film koji otvara mnoga pitanja o rasi i identitetu pogledajte u 15 sati (dvorana 1).

 

- Film Splav Marcusa Lindeena o poznatom društvenom eksperimentu iz 1973. godine – putovanju na splavi preko Atlantskog oceana, bit će prikazan u 16 sati (dvorana 3). Na njezinim plećima, film redateljice Alexandrie Bombach o Nadiji Murad koja je preživjela genocid jazidske manjine u Sjevernom Iraku i pobjegla od seksualnog ropstva ISIL-a, pogledajte u 20 sati (dvorana 4).

 

Filmski program završava s četiri večernje projekcije. U 21 sat ne propustite apsolutni doku-hit mladog redatelja Binga Liua U procijepu koji je do sada osvojio više od 50 nagrada na različitim svjetskim festivalima. U isto vrijeme (dvorana 2) prikazuje se film Aquarela majstora promatračkog dokumentarca  koji tematizira nemjerljivu, golu snagu i hirovitu prirodu vode, najdragocjenijeg resursa na Zemlji.

U 22 sata (dvorana 3) gledamo provokativan film Umjetnik i perverznjak – dugometražni dokumentarni prvijenac autorskog dvojca Beatrice Behn i Renéa Gebhardta o otvorenoj i kontroverznoj vezi između jednog od najvažnijih živućih skladatelja simfonijske glazbe i njegove supruge, Afroamerikanke, spisateljice i seksualne edukatorice specijalizirane za BDSM. Iz programa Stanje stvari izdvaja se film Samo pola slike autorice Amy Adrion, koja kroz niz intervjua s uspješnim holivudskim redateljicama u godini koju su obilježili pokreti #timesup i #metoo progovara o poražavajuće niskom broju redateljica u Hollywoodu.

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: zagrebdox, filmski festival, dokumentarci, festival dokumentarnog filma, 15. zgdox, 24.02.-03.03.2019, izvjestaj, anastazija vrzina, Under the wire, Marie Colvin, Paul Conroy, Pope Francis A Man of his words, Wim Wnders, Papa Franjo,Kalendar

BLACK TUSK, Killed A Fox - Zagreb, Močvara, 24.05.2019.

24.05.2019. - petak

BLACK TUSK, Killed A Fox - Zagreb, Močvara, 24.05.2019.

Zagreb, Močvara

STRENGHT - PANTERA EXPERIENCE, 24.05.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

24.05.2019. - petak

STRENGHT - PANTERA EXPERIENCE, 24.05.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
10 kn / 20 kn

Organizirani kaos XXI. - dno., BAKTERIJE, ANTITODOR, ALERGIJA, SIXPACK

25.05.2019. - subota

Organizirani kaos XXI. - dno., BAKTERIJE, ANTITODOR, ALERGIJA, SIXPACK

Kutina, KMC Kutina
50 kn

MUSE - Austrija, Graz, Stadthalle, 29.05.2019.

29.05.2019. - srijeda

MUSE - Austrija, Graz, Stadthalle, 29.05.2019.

Graz, Stadthalle

CHRISTIAN DEATH + PHANTASMAGORIA, 29.05.2019., Boogaloo, Zagreb

29.05.2019. - srijeda

CHRISTIAN DEATH + PHANTASMAGORIA, 29.05.2019., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
60 kn / 80 kn

HGF - Zabok, Regenerator, 31.05.-03.06.2019.

31.05.2019. - petak

HGF - Zabok, Regenerator, 31.05.-03.06.2019.

Zabok, Regenerator

BEBÈ NA VOLÈ, 31.05.2019., Kset, Zagreb

31.05.2019. - petak

BEBÈ NA VOLÈ, 31.05.2019., Kset, Zagreb

Zagreb, KSET
40 kn / 50 kn

FER OPEN AIR, 01.06.2019., KSET, Zagreb

01.06.2019. - subota

FER OPEN AIR, 01.06.2019., KSET, Zagreb

Zagreb, KSET
Besplatno

NOVA ROCK - Austrija, Nickelsdorf,  13. - 16.06.2019.

13.06.2019. - četvrtak

NOVA ROCK - Austrija, Nickelsdorf, 13. - 16.06.2019.

Nickelsdorf,

Svibanj / 2019

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Must Read

BERISLAV PAVIŠIĆ (IZ@ MEDOŠEVIĆ @ BORGIE):

Intervjui

BERISLAV PAVIŠIĆ (IZ@ MEDOŠEVIĆ @ BORGIE): " "Opera" je odmak od prvog albuma: i žanrovski i tehnički."
THE NATIONAL - I Am Easy To Find

Recenzije

THE NATIONAL - I Am Easy To Find
COURTNEY BARNETT, Mary May - Zagreb, Tvornica Kulture, 21.05.2019. - galerija

Galerije

COURTNEY BARNETT, Mary May - Zagreb, Tvornica Kulture, 21.05.2019. - galerija
Dragi mama i tata…ja sam metalika

Kolumne

Dragi mama i tata…ja sam metalika
DIE ÄRZTE  - Zagreb, Močvara, 20.05.2019.

Izvještaji

DIE ÄRZTE - Zagreb, Močvara, 20.05.2019.
PROFESOR I LUĐAK (The Professor and the Madman)

Recenzije

PROFESOR I LUĐAK (The Professor and the Madman)
MORTAL KOMBAT - Beograd, Hala Sportova, 18.05.2019.

Izvještaji

MORTAL KOMBAT - Beograd, Hala Sportova, 18.05.2019.
ASBURY PARK: RIOT, REDEMPTION, ROCK N ROLL - Cinestar kina, 22.05.2019.

Kalendar

ASBURY PARK: RIOT, REDEMPTION, ROCK N ROLL - Cinestar kina, 22.05.2019.
ANTITODOR:

Intervjui

ANTITODOR: "Za mene je punk način borbe za bolji svijet."
AMON AMARTH - Berserker

Recenzije

AMON AMARTH - Berserker
DVA LICA ZAKONA (Dragged Across Concrete)

Recenzije

DVA LICA ZAKONA (Dragged Across Concrete)
SUPERUHO objavio prve detalje o ovogodišnjem festivalu

Vijesti

SUPERUHO objavio prve detalje o ovogodišnjem festivalu
LAIBACH - Rijeka, Pogon Kulture - 11.05.2019.

Izvještaji

LAIBACH - Rijeka, Pogon Kulture - 11.05.2019.
GRETTA objavila kompilacijski album '15'

Vijesti

GRETTA objavila kompilacijski album '15'
MERI TADIĆ (IRIJ):

Intervjui

MERI TADIĆ (IRIJ): "Glazbena scena u Hrvatskoj je čak otvorenija i sklonija eksperimentalnim bendovima i glazbenicima nego što je Švicarska."
VALHALLA FESTIVAL - Zagreb, Močvara, 11.05.2019.

Izvještaji

VALHALLA FESTIVAL - Zagreb, Močvara, 11.05.2019.
Ovogodišnje LJETO U MSU s jakim imenima

Vijesti

Ovogodišnje LJETO U MSU s jakim imenima
FULIRANJE NA MORU - Tisno, The Garden Resort, 01.-.04.08.2019.

Kalendar

FULIRANJE NA MORU - Tisno, The Garden Resort, 01.-.04.08.2019.

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK