Izvještaji

ZAGREBDOX: DAN ČETVRTI

Film o bossa novi Gdje si, Joao Gilberto? iz programa Glazbeni globus nije opravdao veliki interes, ali su zato oduševili domaći iOtok i Žuto je zabranjeno o tematici visoke mode, houte couture.

Objavljeno: 01.03.2019. 16:06

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ZAGREBDOX: DAN ČETVRTI

Datum: 28.02.2019.

Mjesto: Zagreb

Lokacija: Kaptol Boutique Cinema

GDJE SI, JOÃO GILBERTO? (Wo bist du, João Gilberto?)
Georges Gachot

Film traga za legendarnim brazilskim glazbenikom Joãom Gilbertom, kako bi proniknuo u povijest i dušu bossa nove, a potraga je doslovna - redatelj Gachot rekreira potragu njemačkog pisca Marca Fischera osobno. U svom liku i svojom (unjkavom njemačkom) naracijom, Gachot ide Fischerovim stopama prateći ga u opsesivnoj potrazi koju je Fischer napravio poput detektivskog romana uz Sherlocka i Watsona, a koji je bila brazilska prevoditeljica Rachel. Svoje putovanje Fischer je opisao u knjizi "Hobalala", ali je počinio samoubojstvo tjedan dana prije nego što je knjiga objavljena.

Čemu uopće potraga pitate se? João Gilberto je stvorio bossa novu dalekih 50.-tih i zadnje je viđen u javnosti navodno još 80.-tih. Čovjek je bio svojevrstan misterij i recluse, jedva je komunicirao s kim, čak ga ni njegov dostavljač hrane nikad nije vidio (tako kaže film), ali je volio razgovarati telefonom. Fischer i kasnije Gachot silno su željeli stupiti u kontakt s njim, očito radi neke vrste intervjua, ali nisu znali kako. Našli su velik broj ljudi s kojima je Gilberto radio, svirao ili imao kontakt, ali ga već dugi niz godina nitko nije vidio. Ergo detektivska potraga.  

No u svemu tome ridikulozna je upravo činjenica da je Gilberto i dalje u braku s pjevačicom Miuchom koja i dalje kontaktira s njim (iako očito ne žive skupa), a imaju i kćer, vrlo poznatu i renomiranu glazbenicu i pjevačicu Bebel Gilberto, koju sam čak i ja upoznala na koncertu u Zagrebu, a ona isto se viđa s njim i komunicira. For that matter, Gachot je mogao mene kontkatirati da ga pokušam povezati s Bebel. 

Dakle kako film odmiče i izbjegava neka vrlo očita pitanja i odgovore, koji bi lako razriješili "Gdje je João Gilberto?" shvatite koliko je besmislen film kojeg gledate, jer ako je Gilberto stvarno toliko nedostupan onda se ne bi spominjala ni Miucha ni Bebel, a ako on sam kao tvorac bossa nove nije toliko važan koliko sama glazba, onda bi o duhu i samoj glazbi saznali i gledali daleko više. Film nije zapravo ni o čemu, nego da se oba autora, prvo Fischer pa poslije Gachot igraju detektiva, a film pokušava biti film noir. Da su zaista htjeli doći do Gilberta, trebali su iskontaktirati prvo i samo Miuchu i Bebel i direktno ih zamoliti da ih povežu s Joãom, pa bi ili bili odbijeni ili ne, ali svakako mi ne bismo trebali gledati ovako besmislen film. 

Film je imao samo jednu projekciju, a upravo je objavljena još jedna projekcija u nedjelju u Dodatnom programu (stvarno se pitam čemu). Provjerite na stranicama ZAGREBDOXA.

 

 

IOTOK
Miha Čelar

Film slovenskog redatelja Mihe Ćelara iOtok je transmedijski dokumentarni projekt, jedan od prvih te vrste u regiji. Projekt iOtok sastavljen je od četiri autonomna dijela: interaktivne internetske platforme, mobilne aplikacije proširene stvarnosti, full motion videoigre i cjelovečernjeg dokumentarnog filma. Sve spomenute komponente projekta međusobno se nadopunjuju, ali mogu djelovati i kao samostalni medijski proizvodi. 
Zadnja komponenta projekta je dakako cjelovečernji dokumentarni film koji je sinoć prikazan publici. 

iOtok je priča o udaljenom jadranskom otoku Biševu na kojem posljednjih trinaest otočana pokušava spasiti svoju zajednicu. Cilj im je ponovno uspostaviti gradsko vijeće kako bi postali pravni subjekt, što bi im pomoglo opstati u budućnosti. Glavni likovi u priči, ujedno protagonisti otočkog pokreta, su postariji slovenski pisac nalik Ernestu Hemingwayu, koji je na otok došao pisati svoj posljednji roman, i mladi par koji čine učiteljica joge Lada i kuhar Lucijo. Glavna bitka vodi se oko nekadašnje škole u kojoj otočani žele ponovno oživjeli mjesnu zajednicu. No lokalne vlasti i turistička zajednica planiraju "digitalizirati" otok i školu pretvoriti u multimedijalni centar u kojem će turisti pomoću dodirnih ekrana moći razgledavati Biševo u digitalnom obliku. Film je izuzetno duhovit, zabavan, ali ujedno vrlo ozbiljno postupa problematici raseljavanja stanovništva i (ne)rasta pojedinih zajednica, i kako je redatelj Ćelar spomenuo nakon projekcije, zapravo na primjeru malog otoka vidimo ono što se zapravo događa u Hrvatskoj kao takvoj. 

Miha Čelar je slovenski redatelj i producent. Živi i radi u Sloveniji gdje vodi malu dokumentarnu produkcijsku kuću Astral Film.
Film je imao samo jednu projekciju, ukoliko ne bude na Dodatnom programu u nedjelju. Provjerite na stranicama ZAGREBDOXA.

 

 

ŽUTO JE ZABRANJENO (Yellow is Forbidden)
Pïetra Brettkelly

 

Nisam neki ljubitelj svijeta mode (ne i lijepog oblačenja i krpica dakako), a pogotove ne visoke mode koja je za mene ekstra pretenciozna, no ne poričem da je dosta te visoke houte couture mode čista umjetnost koja dakako nije nosiva nikome normalnome. 

Odlučila sam pogledati dva filma iz programa Ljubav i moda, a jedan je bio ovaj, "Žuto je zabranjeno" novozelandske redateljice Pïetre Brettkelly o kineskoj modnoj dizajnerici Guo Pei, koja ima preko 30.-godišnju karijeru ali je do 2015. bila ogranična uglavnom na Kinu tj. Istok. Pei je pravi primjer houte couture, iako do tada nije imala nikakve kontakte s tim francuskim sindikatom i općenitom dizajnerskom kremom svjetske modne industrije. 

2015. pjevačica Rihanna je negdje vidjela Peinu žutu krznenu haljinu (zapravo to i nisu haljine, to su zaista umjetnička djela) kreaciju tešku 25 kilograma sa šlepom dugim pet metara izvezenu zlatnim nitima i ukrašenu lisičjim krznom, i odjenula je za Met Galinu gala večeru. Od tada je Pei poznata u svijetu, ali iako ju je celebrity osoba donekle (barem na Zapadu) i proslavila, Pei i dalje odbija prodati svoje kreacije svakome tko "ih ne zaslužuje" (uključujući Rihannu). Cijene idu i do miljun dolara po kreaciji, a neke od tih kreacija visoke mode šivaju se ručno i do 2 i pol godine. 
Pei je na kraju 2017. nakon svoje vanredne Church revije i službeno pozvana da bude jedan od samo 21 članova sindikata houte couture, koji jedini i smiju koristiti taj izraz za svoje kreacije. 

Ne mora vas moda uopće zanimati, ali ovo je sjajan film kojim je redateljica uhvatila ne samo srž visoke mode one koja je zapravo već i umjetnost, nego je sjajno prikazala i Pei kao osobu i njen privatni život jedne zapravo sasvim normalne osobe koje je od komunistički kontrolirane i zatvorene zemlje koja je modu smatrala "lakom industrijom" postigla to da bude vrlo cijenjena i skupa dizajnerica vrlo ekstravagantnih umjetničkih kreacija u cijelome svijetu.

Film je imao već imao dvije projekcije, ukoliko ne bude na Dodatnom programu u nedjelju. Provjerite na stranicama ZAGREBDOXA.

 

 

PETAK NA ZAGREBDOXU: 

- Središnje festivalsko zbivanje u petak je masterclass proslavljenog ukrajinskog redatelja Sergeja Loznice koji će se održati u 17 i 15 (dvorana 5). Na primjerima svoja četiri dokumentarca, Blokada, Revija, Događaj i Proces, Loznica će publici približiti metode svoga rada, montažu filmova baziranih na arhivskom materijalu te izazove u dizajnu zvuka na takvim projektima.

 

- Autorska večer jednog od najuspješnijih hrvatskih dokumentarista srednje generacije čije filmove podjednako cijeni kritika i publika, predsjednika međunarodnog žirija 15. ZagrebDoxa, Nebojše Slijepčevića, održat će se u 19 sati (dvorana 2). U sklopu večeri gledamo njegov višestruko nagrađivani dokumentarac Srbenka te kratkometražni kontroverzni Muški film (2012). Nakon projekcija predviđen je ZagrebDoXXL razgovor s autorom.

 

- Q&A sesija s cijenjenim latvijskim redateljem, jednim od pokretača legendarne škole poetskog dokumentarnog filma u Rigi, Ivarsom Seleckisom, održat će se nakon projekcije njegova filma Nastavit će se u 18 sati (dvorana 3). Filmom prati petoro prvašića iz različitih obitelji kroz cijelu školsku godinu te propituje kako se odluke koje donose roditelji odražavaju na razmišljanja djece.

 

- U 17 sati (dvorana 1) gledamo film John Mcenroe: U carstvu savršenstva iz programa Biografski dox. Ovim filmom francuski redatelj Julien Faraut donosi zanimljiv postupak vizualne analize finala French Opena 1984. godine između Johna McEnroea i Ivana Lendla.

 

- Popularni program Glazbeni globus projekcijom filma Studio 54 Matta Tyrnauera u 20 sati (dvorana 3) vraća nas u 70-te godine i vrijeme popularnog njujorškog kluba, središta skandala i hedonizma. Nakon projekcije poseban glazbeni događaj Dox Disco Party okuplja nas u Wow baru Kaptol centra uz DJ-a MacGregora i plesne hitove iz sedamdesetih. 

 

- U petak se mogu pogledati i tri filma iz programa Teen Dox. U 13 sati (dvorana 5) na repertoaru je Ja sam druga ti redateljice iz Kine Nanfu Wang kojim istražuje pojam individualne slobode i njezine granice. Slijedi u 14 sati (dvorana 4) izuzetan film Nas dvoje danskog redatelja Emila Næsbyja Hansena (dvorana 4) kojim nas uvodi u vrtlog razgovora, svađa i sretnih trenutaka između dvoje zaljubljenih koji postaju prijatelji i u 17 sati (dvorana 2) gledamo film kanadske redateljice Christy Garland – Što Walaa želi o upečatljivom ženskom liku buntovne palestinske tinejdžerice koja se želi prijaviti u vojsku.

 

- Festivalski dan završavamo uz projekciju filma Generacija bogatstva poznate redateljice Lauren Greenfield u 21 sat (dvorana 1), koja problematizira temu "jeftina novca" prateći pripadnike "visokog društva" diljem svijeta, dok će se u 22 sata (dvorana 3) prikazati film poznate Margarethe von Trotta U potrazi za Bergmanom kojim istražuje filmsko nasljeđe Ingmara Bergmana uz pomoć njegovih najbližih suradnika.

 

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: zagrebdox, filmski festival, dokumentarci, festival dokumentarnog filma, 15. zgdox, 24.02.-03.03.2019, izvjestaj, anastazija vrzina, iotok, Yellow is Forbidden, Wo bist du, João Gilberto?, Gdje si João Gilberto?, Žuto je zabranjenoKalendar

GUNS N ROSES EXPERIENCE, 13.12.2019., Boogaloo, Zagreb

13.12.2019. - petak

GUNS N ROSES EXPERIENCE, 13.12.2019., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
110/130 kn

MY BABY - Zagreb, Tvornica kulture, 14.12.2019.

14.12.2019. - subota

MY BABY - Zagreb, Tvornica kulture, 14.12.2019.

Zagreb, Tvornica Kulture
75 kn / 95 kn na dan koncerta

ONE POSSIBLE OPTION, 18.12.2019., Kset, Zagreb

18.12.2019. - srijeda

ONE POSSIBLE OPTION, 18.12.2019., Kset, Zagreb

Zagreb, KSET
30 kn - 40 kn

JINJER, 20.12.2019., Tvornica, Zagreb

20.12.2019. - petak

JINJER, 20.12.2019., Tvornica, Zagreb

Zagreb, Tvornica

JINJER, 20.12.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

20.12.2019. - petak

JINJER, 20.12.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
80 kn / 100 kn

ZAGREB DISCO FESTIVAL, 21.12.2019., Boogaloo, Zagreb

21.12.2019. - subota

ZAGREB DISCO FESTIVAL, 21.12.2019., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
85 kn

NOVA 101 GODINA, 31.12.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

31.12.2019. - utorak

NOVA 101 GODINA, 31.12.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
40 kn/ 55 kn

SINEAD O'CONNOR - Zagreb, Tvornica Kulture, 15. 01.2020.

15.01.2020. - srijeda

SINEAD O'CONNOR - Zagreb, Tvornica Kulture, 15. 01.2020.

,
180 kn early bird / 200 kn / 220 kn na dan koncerta /VIP 290 kn

APOCALYPTICA, 20.01.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

20.01.2020. - ponedjeljak

APOCALYPTICA, 20.01.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
150 kn / 170 kn / 200 kn

EDITORS - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.

08.02.2020. - subota

EDITORS - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.

Zagreb, Dom Sportova
170 kn / 190 Kn / 220 kn

Prosinac / 2019

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Must Read

AT THE GATES, Nifelheim, Deserted Fear - Zagreb, Tvornica Kulture, 12.12.2019. - galerija

Galerije

AT THE GATES, Nifelheim, Deserted Fear - Zagreb, Tvornica Kulture, 12.12.2019. - galerija
NOŽ U LEĐA  (Knives Out)

Recenzije

NOŽ U LEĐA (Knives Out)
FOO FIGHTERS - Pula, Arena, 18.06.2018.

Kalendar

FOO FIGHTERS - Pula, Arena, 18.06.2018.
MY BABY objavili novi video uoči zagrebačkog koncerta

Vijesti

MY BABY objavili novi video uoči zagrebačkog koncerta
GHOST, All Them Witches, Tribulation - Budimpešta, Budapest Arena, 03.12.2019.

Izvještaji

GHOST, All Them Witches, Tribulation - Budimpešta, Budapest Arena, 03.12.2019.
ELUVEITIE, LACUNA COIL, INEFECTED RAIN - Slovenija, Kino Šiška, 05.12.2019. - galerija

Galerije

ELUVEITIE, LACUNA COIL, INEFECTED RAIN - Slovenija, Kino Šiška, 05.12.2019. - galerija
KRYN & PALE ORIGINS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 04.12.2019.

Izvještaji

KRYN & PALE ORIGINS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 04.12.2019.
MICHAEL MOORCOCK - famous UK SF writer and a successful recording musician, known for contributions with Hawkwind and Blue Öyster Cult

Intervjui

MICHAEL MOORCOCK - famous UK SF writer and a successful recording musician, known for contributions with Hawkwind and Blue Öyster Cult
ALL THEM WITCHES, Acid Hags - Zagreb, Mochvara, 04.12.2019. - galerija

Galerije

ALL THEM WITCHES, Acid Hags - Zagreb, Mochvara, 04.12.2019. - galerija
KRYN:

Intervjui

KRYN: "Najveće promjene su se dogodile interno, u nama, u razmišljanju, djelovanju i pogledu na svijet"
BEHAVE - One of These days

Recenzije

BEHAVE - One of These days
BeHaVe (Hara):  'Čim se probudim, čujem nekakvu glazbu u glavi, poznatu ili nepoznatu...'

Intervjui

BeHaVe (Hara): 'Čim se probudim, čujem nekakvu glazbu u glavi, poznatu ili nepoznatu...'
NANOWAR OF STEEL, Nekroinverted - Zagreb, Boogaloo, 02.12.2019

Izvještaji

NANOWAR OF STEEL, Nekroinverted - Zagreb, Boogaloo, 02.12.2019
THE PRETENDERS (+ HEAVEN 17) AT YAMMATOVO 5 - Zagreb, Lauba, 30.11.2019.

Izvještaji

THE PRETENDERS (+ HEAVEN 17) AT YAMMATOVO 5 - Zagreb, Lauba, 30.11.2019.
SINEAD O'CONNOR - Zagreb, Tvornica Kulture, 15. 01.2020.

Kalendar

SINEAD O'CONNOR - Zagreb, Tvornica Kulture, 15. 01.2020.
ALCEST - Spiritual Instinct

Recenzije

ALCEST - Spiritual Instinct
IZAZIVAČ: LE MANS '66 (Ford vs. Ferrari)

Recenzije

IZAZIVAČ: LE MANS '66 (Ford vs. Ferrari)
BLIND GUARDIAN: Twilight Orchestra - Legacy of the Dark Lands

Recenzije

BLIND GUARDIAN: Twilight Orchestra - Legacy of the Dark Lands

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK