Izvještaji

ZAGREBDOX: DAN ČETVRTI

Film o bossa novi Gdje si, Joao Gilberto? iz programa Glazbeni globus nije opravdao veliki interes, ali su zato oduševili domaći iOtok i Žuto je zabranjeno o tematici visoke mode, houte couture.

Objavljeno: 01.03.2019. 16:06

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ZAGREBDOX: DAN ČETVRTI

Datum: 28.02.2019.

Mjesto: Zagreb

Lokacija: Kaptol Boutique Cinema

GDJE SI, JOÃO GILBERTO? (Wo bist du, João Gilberto?)
Georges Gachot

Film traga za legendarnim brazilskim glazbenikom Joãom Gilbertom, kako bi proniknuo u povijest i dušu bossa nove, a potraga je doslovna - redatelj Gachot rekreira potragu njemačkog pisca Marca Fischera osobno. U svom liku i svojom (unjkavom njemačkom) naracijom, Gachot ide Fischerovim stopama prateći ga u opsesivnoj potrazi koju je Fischer napravio poput detektivskog romana uz Sherlocka i Watsona, a koji je bila brazilska prevoditeljica Rachel. Svoje putovanje Fischer je opisao u knjizi "Hobalala", ali je počinio samoubojstvo tjedan dana prije nego što je knjiga objavljena.

Čemu uopće potraga pitate se? João Gilberto je stvorio bossa novu dalekih 50.-tih i zadnje je viđen u javnosti navodno još 80.-tih. Čovjek je bio svojevrstan misterij i recluse, jedva je komunicirao s kim, čak ga ni njegov dostavljač hrane nikad nije vidio (tako kaže film), ali je volio razgovarati telefonom. Fischer i kasnije Gachot silno su željeli stupiti u kontakt s njim, očito radi neke vrste intervjua, ali nisu znali kako. Našli su velik broj ljudi s kojima je Gilberto radio, svirao ili imao kontakt, ali ga već dugi niz godina nitko nije vidio. Ergo detektivska potraga.  

No u svemu tome ridikulozna je upravo činjenica da je Gilberto i dalje u braku s pjevačicom Miuchom koja i dalje kontaktira s njim (iako očito ne žive skupa), a imaju i kćer, vrlo poznatu i renomiranu glazbenicu i pjevačicu Bebel Gilberto, koju sam čak i ja upoznala na koncertu u Zagrebu, a ona isto se viđa s njim i komunicira. For that matter, Gachot je mogao mene kontkatirati da ga pokušam povezati s Bebel. 

Dakle kako film odmiče i izbjegava neka vrlo očita pitanja i odgovore, koji bi lako razriješili "Gdje je João Gilberto?" shvatite koliko je besmislen film kojeg gledate, jer ako je Gilberto stvarno toliko nedostupan onda se ne bi spominjala ni Miucha ni Bebel, a ako on sam kao tvorac bossa nove nije toliko važan koliko sama glazba, onda bi o duhu i samoj glazbi saznali i gledali daleko više. Film nije zapravo ni o čemu, nego da se oba autora, prvo Fischer pa poslije Gachot igraju detektiva, a film pokušava biti film noir. Da su zaista htjeli doći do Gilberta, trebali su iskontaktirati prvo i samo Miuchu i Bebel i direktno ih zamoliti da ih povežu s Joãom, pa bi ili bili odbijeni ili ne, ali svakako mi ne bismo trebali gledati ovako besmislen film. 

Film je imao samo jednu projekciju, a upravo je objavljena još jedna projekcija u nedjelju u Dodatnom programu (stvarno se pitam čemu). Provjerite na stranicama ZAGREBDOXA.

 

 

IOTOK
Miha Čelar

Film slovenskog redatelja Mihe Ćelara iOtok je transmedijski dokumentarni projekt, jedan od prvih te vrste u regiji. Projekt iOtok sastavljen je od četiri autonomna dijela: interaktivne internetske platforme, mobilne aplikacije proširene stvarnosti, full motion videoigre i cjelovečernjeg dokumentarnog filma. Sve spomenute komponente projekta međusobno se nadopunjuju, ali mogu djelovati i kao samostalni medijski proizvodi. 
Zadnja komponenta projekta je dakako cjelovečernji dokumentarni film koji je sinoć prikazan publici. 

iOtok je priča o udaljenom jadranskom otoku Biševu na kojem posljednjih trinaest otočana pokušava spasiti svoju zajednicu. Cilj im je ponovno uspostaviti gradsko vijeće kako bi postali pravni subjekt, što bi im pomoglo opstati u budućnosti. Glavni likovi u priči, ujedno protagonisti otočkog pokreta, su postariji slovenski pisac nalik Ernestu Hemingwayu, koji je na otok došao pisati svoj posljednji roman, i mladi par koji čine učiteljica joge Lada i kuhar Lucijo. Glavna bitka vodi se oko nekadašnje škole u kojoj otočani žele ponovno oživjeli mjesnu zajednicu. No lokalne vlasti i turistička zajednica planiraju "digitalizirati" otok i školu pretvoriti u multimedijalni centar u kojem će turisti pomoću dodirnih ekrana moći razgledavati Biševo u digitalnom obliku. Film je izuzetno duhovit, zabavan, ali ujedno vrlo ozbiljno postupa problematici raseljavanja stanovništva i (ne)rasta pojedinih zajednica, i kako je redatelj Ćelar spomenuo nakon projekcije, zapravo na primjeru malog otoka vidimo ono što se zapravo događa u Hrvatskoj kao takvoj. 

Miha Čelar je slovenski redatelj i producent. Živi i radi u Sloveniji gdje vodi malu dokumentarnu produkcijsku kuću Astral Film.
Film je imao samo jednu projekciju, ukoliko ne bude na Dodatnom programu u nedjelju. Provjerite na stranicama ZAGREBDOXA.

 

 

ŽUTO JE ZABRANJENO (Yellow is Forbidden)
Pïetra Brettkelly

 

Nisam neki ljubitelj svijeta mode (ne i lijepog oblačenja i krpica dakako), a pogotove ne visoke mode koja je za mene ekstra pretenciozna, no ne poričem da je dosta te visoke houte couture mode čista umjetnost koja dakako nije nosiva nikome normalnome. 

Odlučila sam pogledati dva filma iz programa Ljubav i moda, a jedan je bio ovaj, "Žuto je zabranjeno" novozelandske redateljice Pïetre Brettkelly o kineskoj modnoj dizajnerici Guo Pei, koja ima preko 30.-godišnju karijeru ali je do 2015. bila ogranična uglavnom na Kinu tj. Istok. Pei je pravi primjer houte couture, iako do tada nije imala nikakve kontakte s tim francuskim sindikatom i općenitom dizajnerskom kremom svjetske modne industrije. 

2015. pjevačica Rihanna je negdje vidjela Peinu žutu krznenu haljinu (zapravo to i nisu haljine, to su zaista umjetnička djela) kreaciju tešku 25 kilograma sa šlepom dugim pet metara izvezenu zlatnim nitima i ukrašenu lisičjim krznom, i odjenula je za Met Galinu gala večeru. Od tada je Pei poznata u svijetu, ali iako ju je celebrity osoba donekle (barem na Zapadu) i proslavila, Pei i dalje odbija prodati svoje kreacije svakome tko "ih ne zaslužuje" (uključujući Rihannu). Cijene idu i do miljun dolara po kreaciji, a neke od tih kreacija visoke mode šivaju se ručno i do 2 i pol godine. 
Pei je na kraju 2017. nakon svoje vanredne Church revije i službeno pozvana da bude jedan od samo 21 članova sindikata houte couture, koji jedini i smiju koristiti taj izraz za svoje kreacije. 

Ne mora vas moda uopće zanimati, ali ovo je sjajan film kojim je redateljica uhvatila ne samo srž visoke mode one koja je zapravo već i umjetnost, nego je sjajno prikazala i Pei kao osobu i njen privatni život jedne zapravo sasvim normalne osobe koje je od komunistički kontrolirane i zatvorene zemlje koja je modu smatrala "lakom industrijom" postigla to da bude vrlo cijenjena i skupa dizajnerica vrlo ekstravagantnih umjetničkih kreacija u cijelome svijetu.

Film je imao već imao dvije projekcije, ukoliko ne bude na Dodatnom programu u nedjelju. Provjerite na stranicama ZAGREBDOXA.

 

 

PETAK NA ZAGREBDOXU: 

- Središnje festivalsko zbivanje u petak je masterclass proslavljenog ukrajinskog redatelja Sergeja Loznice koji će se održati u 17 i 15 (dvorana 5). Na primjerima svoja četiri dokumentarca, Blokada, Revija, Događaj i Proces, Loznica će publici približiti metode svoga rada, montažu filmova baziranih na arhivskom materijalu te izazove u dizajnu zvuka na takvim projektima.

 

- Autorska večer jednog od najuspješnijih hrvatskih dokumentarista srednje generacije čije filmove podjednako cijeni kritika i publika, predsjednika međunarodnog žirija 15. ZagrebDoxa, Nebojše Slijepčevića, održat će se u 19 sati (dvorana 2). U sklopu večeri gledamo njegov višestruko nagrađivani dokumentarac Srbenka te kratkometražni kontroverzni Muški film (2012). Nakon projekcija predviđen je ZagrebDoXXL razgovor s autorom.

 

- Q&A sesija s cijenjenim latvijskim redateljem, jednim od pokretača legendarne škole poetskog dokumentarnog filma u Rigi, Ivarsom Seleckisom, održat će se nakon projekcije njegova filma Nastavit će se u 18 sati (dvorana 3). Filmom prati petoro prvašića iz različitih obitelji kroz cijelu školsku godinu te propituje kako se odluke koje donose roditelji odražavaju na razmišljanja djece.

 

- U 17 sati (dvorana 1) gledamo film John Mcenroe: U carstvu savršenstva iz programa Biografski dox. Ovim filmom francuski redatelj Julien Faraut donosi zanimljiv postupak vizualne analize finala French Opena 1984. godine između Johna McEnroea i Ivana Lendla.

 

- Popularni program Glazbeni globus projekcijom filma Studio 54 Matta Tyrnauera u 20 sati (dvorana 3) vraća nas u 70-te godine i vrijeme popularnog njujorškog kluba, središta skandala i hedonizma. Nakon projekcije poseban glazbeni događaj Dox Disco Party okuplja nas u Wow baru Kaptol centra uz DJ-a MacGregora i plesne hitove iz sedamdesetih. 

 

- U petak se mogu pogledati i tri filma iz programa Teen Dox. U 13 sati (dvorana 5) na repertoaru je Ja sam druga ti redateljice iz Kine Nanfu Wang kojim istražuje pojam individualne slobode i njezine granice. Slijedi u 14 sati (dvorana 4) izuzetan film Nas dvoje danskog redatelja Emila Næsbyja Hansena (dvorana 4) kojim nas uvodi u vrtlog razgovora, svađa i sretnih trenutaka između dvoje zaljubljenih koji postaju prijatelji i u 17 sati (dvorana 2) gledamo film kanadske redateljice Christy Garland – Što Walaa želi o upečatljivom ženskom liku buntovne palestinske tinejdžerice koja se želi prijaviti u vojsku.

 

- Festivalski dan završavamo uz projekciju filma Generacija bogatstva poznate redateljice Lauren Greenfield u 21 sat (dvorana 1), koja problematizira temu "jeftina novca" prateći pripadnike "visokog društva" diljem svijeta, dok će se u 22 sata (dvorana 3) prikazati film poznate Margarethe von Trotta U potrazi za Bergmanom kojim istražuje filmsko nasljeđe Ingmara Bergmana uz pomoć njegovih najbližih suradnika.

 

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: zagrebdox, filmski festival, dokumentarci, festival dokumentarnog filma, 15. zgdox, 24.02.-03.03.2019, izvjestaj, anastazija vrzina, iotok, Yellow is Forbidden, Wo bist du, João Gilberto?, Gdje si João Gilberto?, Žuto je zabranjenoKalendar

OZZY OSBOURNE, 26.02.2020., Stadthalle, Halle D, Wien

26.02.2020. - srijeda

OZZY OSBOURNE, 26.02.2020., Stadthalle, Halle D, Wien

Wien, Stadthalle
€ 74,85 / € 86,60 / € 92,45 / € 104,20

ALCEST + Birds In Row + Kælan Mikla - 28.02.2020. Ljubljana, Kino Šiška

28.02.2020. - petak

ALCEST + Birds In Row + Kælan Mikla - 28.02.2020. Ljubljana, Kino Šiška

Ljubljana, Kino Šiška
20€ pretprodaja, 22€ na dan koncerta

FUL KUL BUVLJAK, 29.02.2020., Boogaloo, Zagreb

29.02.2020. - subota

FUL KUL BUVLJAK, 29.02.2020., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
Besplatno

JONATHAN, 29.02.2020., Sax, Zagreb

29.02.2020. - subota

JONATHAN, 29.02.2020., Sax, Zagreb

Zagreb, Sax
80 kn

THE MAHONES - 01.03.2020., Močvara, Zagreb

01.03.2020. - nedjelja

THE MAHONES - 01.03.2020., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
70 / 90 kn

RIVERSIDE, 05.03.2020., Tvornica Kulture, Zagreb

05.03.2020. - četvrtak

RIVERSIDE, 05.03.2020., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
100 kn/120 kn

THE BLACK WIZARDS, 06.03.2020., OKC Palach, Rijeka

06.03.2020. - petak

THE BLACK WIZARDS, 06.03.2020., OKC Palach, Rijeka

Rijeka, OKC Palach
40 kn / 60 kn

SUFFOCATION i BELPHEGOR, 07.03.2020., Močvara, Zagreb

07.03.2020. - subota

SUFFOCATION i BELPHEGOR, 07.03.2020., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
130kn / 150 kn/ 180 kn

DENIS I DENIS, 07.03.2020., Boogaloo, Zagreb

07.03.2020. - subota

DENIS I DENIS, 07.03.2020., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
50 kn / 60 kn

MJUZIKL EVITA - Zagreb, Lisinski,  08.03.2020.

08.03.2020. - nedjelja

MJUZIKL EVITA - Zagreb, Lisinski, 08.03.2020.

Zagreb, Lisinski
170 /200 / 230 / 250 kn

Veljača / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Must Read

LIONMANE:

Intervjui

LIONMANE: "Naš stil je dosta baziran našim uzorima. Sviramo heavy metal inspiriran legendama iz zlatnog doba tog žanra"
WARDRUNA – objavljen prvi singl s nadolazećeg albuma ''Kvitravn''

Vijesti

WARDRUNA – objavljen prvi singl s nadolazećeg albuma ''Kvitravn''
LUSTRE - ambijentalni ''one-man'' black metal predstavlja novu pjesmu i najavljuje album

Vijesti

LUSTRE - ambijentalni ''one-man'' black metal predstavlja novu pjesmu i najavljuje album
CARACH ANGREN - najavljuju novi, šesti po redu, studijski album

Vijesti

CARACH ANGREN - najavljuju novi, šesti po redu, studijski album
TAAKE, KAMPFAR, Necrowretch - 24.03.2020. Ljubljana, Orto Bar

Kalendar

TAAKE, KAMPFAR, Necrowretch - 24.03.2020. Ljubljana, Orto Bar
CRNA KRONIKA predstavlja singl ''Irska''!

Vijesti

CRNA KRONIKA predstavlja singl ''Irska''!
SKUNK ANANSIE ponovno u Hrvatskoj

Vijesti

SKUNK ANANSIE ponovno u Hrvatskoj
J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020.

Izvještaji

J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020.
MONSTER MAGNET, Stonebride - Zagreb, Mochvara, 15.02.2020. - galerija

Galerije

MONSTER MAGNET, Stonebride - Zagreb, Mochvara, 15.02.2020. - galerija
J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020. - galerija

Galerije

J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020. - galerija
BRKOVI - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 13.02.2020.

Izvještaji

BRKOVI - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 13.02.2020.
CASKET, Nether & Infidelic Affliction 30.04.2020. - Zagreb, Hard Place

Kalendar

CASKET, Nether & Infidelic Affliction 30.04.2020. - Zagreb, Hard Place
SAVANT:

Intervjui

SAVANT: "Publici ćemo predstaviti pjesme koje smo brusili zadnju godinu,a planiramo ih staviti I na novi album"
J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020.

Kalendar

J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020.
J.R. AUGUST u Hrvatskom glazbenom zavodu

Vijesti

J.R. AUGUST u Hrvatskom glazbenom zavodu
SHE LOVES PABLO - Death Threats From Future Self

Recenzije

SHE LOVES PABLO - Death Threats From Future Self
A  OSCARA 2020 dobiva....

Kolumne

A OSCARA 2020 dobiva....
EDITORS (+ Whispering Sons) - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.

Izvještaji

EDITORS (+ Whispering Sons) - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK