Kolumne

Ujedinjeni kajkavski emirati ... Zagorski punk, podravski blues i slične priče ...

Zadruga, Cinkuši, Miroslav Evačić... Snage kajkavskog zvuka od devedesetih naovamo. Zagorje, Prigorje, Podravina i Međimurje podarili su nam mnogo glazbenih poslastica mimo 'čiste' i 'klasične' narodne glazbe ili etna.

Objavljeno: 02.12.2016. 14:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

Ujedinjeni kajkavski emirati ... Zagorski punk, podravski blues i slične priče ...
U ovogodišnjim šetnjama po muzičkoj arheologiji mile nam domovine Hrvatske i jedne propale federalne države, u kojoj su jedino zajednički dobro funkcionirali košarka i muzika, moglo se vidjeti da, ako i je postao etno utjecaj na rock, onda je dominirao, uvjetno kazano, istočni melos. Makedonski, romski, bosanski, crnogorski melos, a Slovenci su uvijek bili priča za sebe, država u državi.

Slično kao sa ča-valom, kajkavski muzičari digli su tek svoje kajkavske glave i svoje kajkavske trbuhe kako se država osamostalila. Počnimo s jednim zaboravljenim primjerom. Davor Dretar Drele, primarno znan kao voditelj, bio je skoro pa punokrvni rapper. Dreletronic je nastao kao zafrkancija na legendarnoj Z3 televiziji, gdje je Drele radio iz pulta i na kojoj je nastala  'Zagorje Delite' negdje 1989. ili 1990. Prvi album iz 1992. 'Se bum vas tužil' (Orfej), skup je ludih obrada raznih hitova, na kojem su surađivali mnogi, pa čak i tada megapopularni ET (Boytronicu se to ludo svidlo) ili pak Vladimir Pavelić Bubi (čuveni back-vokal i polovica tadašnjih Vatrogasaca),  jednostavno kazano vrhunska produkcija. Sljedeće godine je izdana singlica za 1A brigadu Tigrove sa 'Čavel v glavi'.


Uglavnom, Zagrepčanin Drele izigrava veselog i stereotipnog Zagorca koji kao pjeva o hrani i alkoholu, iza čega se krije razorna društvena kritika, koja možda i nije najbolje vidljiva u već spomenutoj obradi 'Čavoglava' pod nazivom 'Čavel v glavi', koja je bila udarni hit prvoga albuma. Drugi i zadnji album 'V tuđoj kuruzi' iz 1994. nastavlja u istom gorko-slatkom tonu, s udarnom obradom Pejakovićevog megahita 'Nesretnik sam od rođenja' prekrštenog u 'Zagorci samo od rođenja', na prvu ruku veseo tekst, kada se bolje posluša zapravo je jedan od najcrnjih tekstova na hrvatskom jeziku, pjesma u kojoj Turčini umiru na cesti zabijavši se u tuđe aute, zagorski susjedi se međusobno ubijaju, crnilo do bola. Duh crnih devedesetih u dva navodno vesela albuma.


U središte pozornosti, morali su kad-tad dođi i pravi zagorski punkeri. 'Vesela' družina Krešimira Končevskog pod imenom Zadruga, rođena je 1990. u Zlataru, a snimili su tri albuma. Redom, to su: 'Od blata do neba' (1993.). 'Hiti se na pleća' (1995.), i  '... a kak se ne bi zval' (1998.). Za oko javnosti zapeli su tek s drugim albumom. Na B1 se nalazi obrada zagorskog narodnjaka 'Male Čiči', koju su na singlici izdali Gradišćani ‎davne 1970. Ono što se često ne spominje, da je 'Mala Čiči" zapravo duet s Hladnim pivom (što band nikada i ne krije). Drugi razlog popularnosti je bio što je drugu gitaru svirao na prva dva albuma televizijski novinar Tihomir Ladišić, pa je to kolegama novinarima bilo cool i zanimljivo, a Bob Rock iz Laku noć Hrvatska još i povremeno svira sa svojim punkerskim drugovima. Zadruga isto ima specifično crnilo među svojim tekstovima, ali i jednu istinsku sjetu, primjerice, Mile Kekin na svojim koncertima obožava izvoditi 'Dok bil sam mlad (A8 s trećeg albuma). Prvi glasovi Zagorja i danas su koncertno aktivni, a svakako zaslužuju svoj zasebni tekst.


U ovoj našoj kratkoj šetnji došli smo do Cinkuša. Nastali su sredinom devedesetih u planinarskim domovima, to je prijateljsko-obiteljski muzički obrt nazvan po Krležinom stihu, a svira svekajkavski repertoar tradicionala. Dragi gosti svugdje, pa tako primjerice obožavani su u Neumu. Opisivani su najčešće kao hrvatski Poguesi, ta vesela družba snimila je tri studijska albuma 'Zeleni kader' (1999.), 'Domesticus Vulgaris' (2005.) i 'Špiritus Sanctus' (2009.), te jedan poprilično živi 'Cinkuši Uživancija Live in Teatar &TD, Zagreb, 12.05.2010.' (2011.).
 

Surađuju s kajkavskom elitom, Tetom Lizom, dr. sc. Vidom Balogom (koji pak sam je Dreletov kompanjon), Lidijom Bauk. Dok kod prije spomenutih izvođača, ima sjete i crnila, Cinkuši slave kajkavske vrednote, dobro piće, dobru papicu, ljubav (duhovnu i tjelesnu), ali znaju često piknuti i u političko (npr. specična obrada 'Meknite se si gore' s prvog albuma). Vrhunski punk doživljaj uživo, koji nije nostalgično prenemaganje, nego promišljanje kajkavskog humanizma u 21. stoljeću, koliko god da to zvučilo hoch ili otrcano. Živeli!


Podravskog bluzera Miroslava Evačića spominjali smo već u prijašnjem tekstu o Istri. Marljivi skladatelj, multiinstrumentalist i glazbeni producent iz Koprivnice snimio je od 2003. do 2014. čak osam albuma. Preslušao sam 'tek' četiri u cijelosti (više puta), ostale onako letimično (svi su na Deezeru), riječ je o podravskom bluesu koji sasvim dobro funkcionira u svjetskim razmjerima, bavi se podravskim toponimima, ali i muzičkom ostavštinom Blaža Lengera (glavnog podravskog etno muzičara/tamburaša za druge Juge, malo znanog izvan same Podravine). Muzički pogon čini i njegova supruga Gordana, a što će biti s pomladkom, to tek treba vidjeti. Obitelj Evačić je muzički kao MB pivo, 'Svetsko, a naše'. 
  

Zagorje, Podravina, treba svakako spomenuti Međimurje. Od međimurskih snaga, vrlo vjerojatno najkarizmatičnija je Lidija Bajuk. Zagrepčanka, rođena u Međimurju izdala je više  albuma: 'Zora-djevojka' (1997.), 'Kneja - LP' (1999.), 'Tira les' (2001.), 'Luna' (2005.), 'Zipčica' (2010.), 'Matapur' (2012.) i zadnji 'Prelja' (2015.), kao 'Lidija Bajuk trio'. Suvremeno promišljanje magičnog svijeta Međimurja etnologije, izlazi djelomično iz činjenice da je gospođa Bajuk znanstveni radnik, radi na Institut za etnologiju i folkloristiku. Prva četiri albuma su izdanja Hourinog 'CBS'-a, Jajo Houra je slušao Lidiju Bajuk, jako mu se svidjelo i odlučio je da snimi album za njega, tu je definitivno rokerski link i zato je spominjemo. Od zanimljivosti, pomalo na tragu Joan Baez, svirala je 2002. na zagrebačkom Prideu, a ujedno je 2010. bila članica Glavnog odbora Matice hrvatske.


U prijašnjem pisanjima, spomenuo sam i Azru i Vještice i njihove etno utjecaje. Boris Leiner (Azra), Mladen Juričić (Film), Srđan Sacher (Haustor) zagrebačka su super grupa. U devedesetima, priključili su se međimurskim gibanjima, zadnji (studijski) album 'Kradljivci srca' (1996.) totalno je etno album, druga polovica su sve tradicionali (Ljubav se ne trži, Snočka, Janko, Truden hodim &Prišel mi je list). Također je ovaj album izdanje Hourinog CBS-a.


Možda još možemo spomenuti i Ivanu Plechinger, njezin drugi album 'Momci momci'  (1998.) koji je prožet sjevernjačkim etno utjecajem, pogotovo Međimurjem, što svjedoči maxi singl 'Zora' iz 1997. koji je najavljivao album sa 'Zorom' i 'Međimurskom'. Možemo zaključiti da se Međimurje podosta dobro uvuklo u mainstream, za razliku od Zagorja i Podravine.

Kajkavski dio Panonije jednako je ratnički kao i ostatak Hrvatske i susjednih nam područja. Na spotu za 'Čavel v glavi', postoji jedan sitni detalj, a to je mužikaš u ZNG lajbeku. Dok kod muzike bregovićevskog mačizma nalazimo balkanskog napaljenog i pijanog supermena koji hvata žene za spolni organ, u rocku i world music kajkavskog podneblja imamo depresivnog veseljaka koji zapravo pati neshvaćen od okoline koju toliko obožava, toliko da pjeva o njoj i slavi njezine lijepe strane, dok sebi brunda u bradu, objašnjavajući svijetu da ljubav se ne trži, niti ne kupuje. 

Pročitaj više o temama: rock, pop, punk, blues, ethno, world, drele, zadruga, cinkusi, miroslav evacic, ivana plechinger, lidija bajuk, vjestice, kolumne, mislav miholek, 2016Kalendar

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb  - ODGOĐENO

22.03.2021. - ponedjeljak

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb - ODGOĐENO

, Tvornica Kulture
180/200/230 kn

THE SLOW READERS CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2021.

23.04.2021. - petak

THE SLOW READERS CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2021.

Zagreb, Tvornica Kulture
75 kn /na dan koncerta 90 kn

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

12.06.2021. - subota

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
160 kn/180kn/200 kn

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

26.06.2021. - subota

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

Zagreb, Šalata
220 kn/240 kn/260 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

06.11.2021. - subota

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

Ljubljana, dvorana Stožice

Siječanj / 2021

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Must Read

MARKO HIETALA napustio Nightwish

Vijesti

MARKO HIETALA napustio Nightwish
16 razloga zašto volim Bowiea

Kolumne

16 razloga zašto volim Bowiea
TOP 15 FILMOVA I TV SERIJA u 2020.

Kolumne

TOP 15 FILMOVA I TV SERIJA u 2020.
DA 5 BLOODS

Recenzije

DA 5 BLOODS
PAUL MCCARTNEY objavio novi studijski album

Vijesti

PAUL MCCARTNEY objavio novi studijski album
FOO FIGHTERS objavili novu pjesmu i popis pjesama s albuma

Vijesti

FOO FIGHTERS objavili novu pjesmu i popis pjesama s albuma
WONDER WOMAN 1984

Recenzije

WONDER WOMAN 1984
Preminuo je ALEXI LAIHO

Vijesti

Preminuo je ALEXI LAIHO
DARK TRANQUILLITY - Moment

Recenzije

DARK TRANQUILLITY - Moment
URBI ET ORBI 2020. (Urednička riječ)

Kolumne

URBI ET ORBI 2020. (Urednička riječ)
PERUN.HR - TOP 20 u 2020. godini

Kolumne

PERUN.HR - TOP 20 u 2020. godini
VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Na putu

Recenzije

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI - Na putu
NINA KRALJIĆ objavljuje drugi studijski album za Božić

Vijesti

NINA KRALJIĆ objavljuje drugi studijski album za Božić
BE HA VE objavio novu pjesmu 'Oh My Pretty Neighbor'

Vijesti

BE HA VE objavio novu pjesmu 'Oh My Pretty Neighbor'
The Voiceovac MARIN JURIĆ-ĆIVRO objavio debitantski album

Vijesti

The Voiceovac MARIN JURIĆ-ĆIVRO objavio debitantski album
STING i ZUCCHERO objavili zajedničku pjesmu

Vijesti

STING i ZUCCHERO objavili zajedničku pjesmu
FATES WARNING - Long Day Good Night

Recenzije

FATES WARNING - Long Day Good Night
AC/DC - Power Up

Recenzije

AC/DC - Power Up

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK