7.5

Recenzije

U.D.O. - Game Over

U.D.O. je jedan od onih bendova koji se redovito nalazi negdje i uvijek radi na nečemu. Nije to uvijek revolucionarno i dobar dio albuma samo upotpunjuje neke šablone, koje su provjerene u minulim desetljećima i uvijek nekako pronalaze publiku kod koje prvenstveno utaži žeđ za nostalgijom.

Objavljeno: 29.11.2021. 08:44

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

U.D.O. - Game Over

Žanr: Heavy metal

Godina: 2021.

Izdavač: AFM Records

Web


Tracklist:
1. Fear Detector
2. Holy Invaders
3. Prophecy
4. Empty Eyes
5. I See Red
6. Metal Never Dies
7. Kids And Guns
8. Like A Beast
9. Don't Wanna Say Goodbye
10. Unbroken
11. Marching Tank
12. Thunder Road
13. Midnight Stranger
14. Speed Seeker
15. Time Control
16. Metal Damnation

Ali niti ta nostalgija i pristup glazbi koju bendovi kao U.D.O. imaju je nešto svevremensko, a tu činjenicu ne bi bilo dobro odbaciti i s nerazumijevanjem olako shvaćati. Treba katkada uzeti u obzir utjecaj, dugotrajnost, predanost, strast i želju za stvaranjem kod svih naraštaja glazbenika, ali ta nostalgija ovima koji su krenuli ka sedmom desetljeću života odaje jedno veće priznanje...

 

Iako je Udo Dirkschneider bio pjevač i prepoznatljivi glas njemačkog Accepta, nakon nekih vrzmanja i odluka unutar benda, 1987. godine odlučuje napustiti bend i stvoriti nešto zasebno i svoje. Zanimljiv podatak s početka njihove diskografije jest činjenica kako je album prvijenac, Animal House iz već spomenute godine, trebao biti nasljednik Acceptovog albuma  Russian Roulette objavljenog godinu dana ranije. Bend ga je kreativno prepustio svom bivšem članu benda, a nakon toga su oba benda (neki uz par kreativnih pauza, do ponovnih okupljanja i pokušaja revitalizacije stare slave) nastavila svojim putem obogaćujući svoje kataloge i eter najdražeg nam žanra. Accept je većini naših čitateljica i čitatelja vrlo poznat i znan bend, a o njemu se ovdje neće govoriti pošto je to tema za sebe i njihovo zadnje studijsko ostvarenje je za ovu godinu dalo dovoljnu količinu Accepta. Usput, ako niste, bacite oko i na tu recenziju i svakako poslušajte album. U.D.O. je od svog osnutka naovamo u svoj katalog ubrojio čak sedamnaest studijskih albuma, nekoliko albuma snimljenih uživo i pregršt ostalih izdanja. Dosta radišan kolektiv i svakako nepresušan izvor inspiracije, izgleda. Nikada U.D.O. nije postao neki mainstream i nikada nije postigao slavu kao s Acceptom, no to ga očito nije zaustavilo i spriječilo u daljnjem kreativnom izričaju.

 

Nekoliko godina su čak nastupali i pod imenom Dirkschneider, izvodeći samo Acceptove pjesme na kojima se i Udo pojavljivao kao pjevač. To razdoblje je urodilo plodno, pošto su objavili dva albuma snimljena uživo koja su vrijedna pažnje i odabir pjesama svakako godi svakome tko voli Accept. Iako se reklo kako će s tim činom zaključiti poglavlje i više neće izvoditi Acceptove pjesme tijekom svog samostalnog repertoara, to ipak nije zaživjelo i još uvijek možete uhvatiti poneku pjesmu tijekom koncerta. Nije za zamjeriti, ali ono... Čovječe, imaš sedamnaest studijskih albuma objavljenih sa svojim bendom! Od toga je polovica iznimna, dok su ostali dobri i/ili odlični. No to je ipak samo moje mišljenje, ali trebalo se izjasniti i reći nešto po tom pitanju! Šalu na stranu, U.D.O. tijekom svoje glazbene karijere nije objavio loš album i stvarno imate na izbor albume iz par razdoblja i pristupa koji uvijek njeguje ono početno, "klasično" i izvorno, dok pritom koketira s nekim suvremenijim motivima i pristupima. Svakako vrijedno truda. Istina, izuzev Uda u bendu nikada nitko nije ostao pretjerano dugo, ali tako je to s umjetničkim dušama, izgleda. Najnovije promjene unutar benda dovele su pomladak predvođen njegovim sinom Svenom, stoga se budućnost benda sigurno može potvrditi sa sigurnošću. A mene takve stvari vesele, jer volim ovakve bendove i njihova dugotrajnost pomiješana s mojom nostalgijom pronalaska istih na kaseticama i pločama stvara svojevrsnu privrženost i pristranost. Ne mogu i ne želim po tom pitanju lagati uopće... Ali, nekada treba biti i kritičan. Zablude nikome ne znače ništa. Stoga, idemo na album!

 

Game Over je sedamnaesto studijsko ostvarenje u katalogu ovog benda, a tijekom njegovog trajanja možemo čuti čak šesnaest novih pjesama koje sa sobom nose skoro sedamdeset minuta u trajanju, stoga će trebati malo vremena dok se sve presluša. Drugi je to album s najnovijom postavom benda, kojoj su se od 2018. godine pridružili bassist Tilen Hudrap i gitarist Dee Dammers, a ova postava je i početkom ove godine objavila i jedan album snimljen uživo. Podosta kreativan bend zadnjih godina, uzevši u obzir kako gitarist Andrey Smirnov i Sven Dirkschneider pridružen gore spomenutom dvojcu daje Udu dovoljno prostora za kvalitetnu instrumentalnu pratnju koja svojom energičnošću i predanošću bend pokreće sasvim solidno. Udo je tu i dalje vođa, vidljivi prethodnik koji već skoro pet desetljeća ne odustaje u kreativnom stvaranju i doista se osjeti njegova predanost studijskom radu, ali i koncertnim aktivnostima. Moramo uzeti u obzir i činjenicu kako se ovdje radi o čovjeku koji iduće godine puni svoju sedamdesetu godinu, stoga sve gore napisano dobiva još malo na težini i značaju. I njegov prepoznatljivi glas stari, i to je osjetno, ali ne stari u lošem smislu gdje čini loše svojoj ostavštini i stvaralaštvu koje je iza njega. Naprotiv, uvijek u svom elementu i kroz svoj pristup donosi publikama nastupe koji su odlični i koji, po snimkama koje se mogu čuti i vidjeti, doista opravdavaju njegov status i značaj zajednici. Bile to amaterske snimke, ili one koje imamo kao službena izdanja, Udo je uvijek izvrstan! Već spomenuta mlada četvorka iza i oko njega neumorno svira i daje sve od sebe kako bi opravdalo sve svoje prethodnike, zadovoljilo staru i mladu publiku, a pritom i pokazuju kako ne žive na slavi koju je Udo stvorio desetljećima ranije, već dišu i žive kroz stare albume i nove albume na čijim su stvaranjima i sami sudjelovali. I to je super, to se treba cijeniti i tome nema zamjerke.

 

Osobno sam malo previše "stara škola" pa mi nekada moderna produkcija albuma ne odgovara i čini se "čista" i "ulaštena" na trenutke, no to je opet stvar osobnih preferencija stoga to nemojte uzeti kao ishodište za stvaranje predodžbe o samom albumu. I nemojte misliti kako je (skoro) sedamdeset minuta trajanja ovog albuma puno, jer se tu radi o pjesmama koje traju između četiri i pet minuta te ne predstavljaju slušateljicama i slušateljima poteškoće i umno opterećenje onoga što je pjesnik htio reći. To je gorka i slatka stvarnost ovih albuma i bendova koji stoje iza njih. Izravnost. Izravan, agresivan, moćan, prepoznatljiv i jasan pravac koji ide prema vama i zadovoljava ono najprimitivnije u nama, a u isti tren stavlja osmjeh na lice jer niste opterećeni, nemate potrebu za time i to ponekad biva dosta za uživanje u albumu. Naravno, ponekad se tijekom albuma u tih šesnaest pjesama pojavi i kriomice uvuče poneka slabija skladba, no općenito gledano, album stvarno nije loš. Novija povijest benda je obilježena čestim promjenama unutar postave, ali isto tako ima i par albuma iza sebe koji svakako vrijede slušanja. Naravno, osnova svakog početka praćenja benda (ako niste s istim već upoznati od prije) su njegovi sami počeci i prvih pet, pa čak i šest, albuma. Krenete li s tim i kronološki nastavite do ovogodišnjeg albuma, vjerujem kako nećete ostati ravnodušni i nezadovoljni. Game Over je, nadam se, samo naslov albuma i ne predstavlja nikakve planove za skoro umirovljenje vodećeg čovjeka, jer vjerujem kako Udo u sebi ima još pokoji album koji će podijeliti sa Svijetom. Još uz ovaj pomladak koji je oko njega, čvrsto vjerujem kako je tako.

 

Ovime ovdje završavam i ovu recenziju, a vama preporučujem slušanje ovog albuma i (ponovno) otkrivanje ovog benda. U.D.O. očito ne planira i ne želi stati, te su jedan od aktivnijih bendova predvođeni pjevačem koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti najdražeg nam glazbenog žanra. Bez pretjeranog odugovlačenja i pretjerivanja, uživajte u albumu... A sada krećem u pisanje i (ponovno) pomno preslušavanje jednog od najiščekivanijih albuma ove godine, od benda koji je svakako jedan od miljenika domaće publike. O kome se radi? Pa, bilo bi glupo otkriti to ovdje i ovako. Stoga, očekujte recenziju kroz nekoliko dana. Do idućeg puta...

Edi Grubor

Text by:

Edi Grubor

Prati autora

“Rock 'N' Roll is a nuclear blast of reality in a mundane world where no-one is allowed to be magnificent.” - Kim Fowley

Pročitaj više o temama: udo, game over, heavy metal, edi gruborKalendar

80's Party by Tomi Phantasma, 29.01.2022.,  Boogaloo, Zagreb

29.01.2022. - subota

80's Party by Tomi Phantasma, 29.01.2022., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
Besplatno

GOJIRA, 31.01.2022., Dom Sportova, Zagreb  - ODGOĐENO

31.01.2022. - ponedjeljak

GOJIRA, 31.01.2022., Dom Sportova, Zagreb - ODGOĐENO

Zagreb, Tvornica Kulture
200 kn/230 kn/260 kn

BRYAN ADAMS - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.02.2022.

09.02.2022. - srijeda

BRYAN ADAMS - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.02.2022.

Ljubljana, dvorana Stožice

BULLET FOR MY VALENTINE, 12.02.2022., Tvornica Kulture, Zagreb  - ODGOĐENO

12.02.2022. - subota

BULLET FOR MY VALENTINE, 12.02.2022., Tvornica Kulture, Zagreb - ODGOĐENO

Zagreb, Tvornica Kulture
180/200/230 kn

ANTIVALENTINOVO, 25.02.2022., Boćarski Dom, Zagreb

25.02.2022. - petak

ANTIVALENTINOVO, 25.02.2022., Boćarski Dom, Zagreb

Zagreb, Boćarski Dom
60kn/100kn

FUTURE ISLANDS - Zagreb, Tvornica Kulture, 05.03.2022.

05.03.2022. - subota

FUTURE ISLANDS - Zagreb, Tvornica Kulture, 05.03.2022.

Zagreb, Tvornica Kulture
140 kn pretprodaja /160 kn / 190 kn na dan koncerta

THE MISSION, 22.03.2022., Boogaloo, Zagreb

22.03.2022. - utorak

THE MISSION, 22.03.2022., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
180/200/220 kn

A Place To Bury Strangers - Zagreb, Močvara, 24.03.2022.

22.03.2022. - utorak

A Place To Bury Strangers - Zagreb, Močvara, 24.03.2022.

Zagreb, Močvara
90 kn/ 110 kn na dan koncerta

EAGLES OF DEATH METAL, 25.03.2022., Tvornica Kulture, Zagreb

25.03.2022. - petak

EAGLES OF DEATH METAL, 25.03.2022., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture

FRANZ FERDINAND, 25.04.2022., Dom Spotova, Zagreb

25.04.2022. - ponedjeljak

FRANZ FERDINAND, 25.04.2022., Dom Spotova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
180/200/230 kn

Siječanj / 2022

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Galerije

J.R. AUGUST - Zagreb, MD Lisinski, 12.10.2021. - galerija

12.10.2021. − Zagreb, Mala dvorana Lisinski

J.R. AUGUST - Zagreb, MD Lisinski, 12.10.2021. - galerija
KOSHEEN - Zagreb, Boogaloo, 24.09.2021. - galerija

24.09.2021. − Zagreb, klub Boogaloo

KOSHEEN - Zagreb, Boogaloo, 24.09.2021. - galerija

Must Read

Japanski trio BORIS aktivno započinje novu godinu

Vijesti

Japanski trio BORIS aktivno započinje novu godinu
Novi projekt IBARAKI predstavlja zanimljiv black metal zvuk

Vijesti

Novi projekt IBARAKI predstavlja zanimljiv black metal zvuk
Preminuo AKI RAHIMOVSKI, pjevač legendarnog Parnog Valjka

Vijesti

Preminuo AKI RAHIMOVSKI, pjevač legendarnog Parnog Valjka
THE HALO EFFECT vraćaju nas u neko drugo doba

Vijesti

THE HALO EFFECT vraćaju nas u neko drugo doba
WARDRUNA predstavlja live spektakl

Vijesti

WARDRUNA predstavlja live spektakl
SPENCER

Recenzije - Film

SPENCER
Preminula RONNIE SPECTOR vlasnica jednog od najvećih svjetskih hitova

Vijesti

Preminula RONNIE SPECTOR vlasnica jednog od najvećih svjetskih hitova
NAJBOLJI FILMOVI 2021. GODINE

Kolumne

NAJBOLJI FILMOVI 2021. GODINE
NAJBOLJE TV SERIJE U 2021. GODINI

Kolumne

NAJBOLJE TV SERIJE U 2021. GODINI
URBI ET ORBI 2021. (Urednička riječ)

Kolumne

URBI ET ORBI 2021. (Urednička riječ)
PERUN.HR - TOP 20 u 2021. godini

Kolumne

PERUN.HR - TOP 20 u 2021. godini
CRVENA TJERALICA (Red Notice)

Recenzije - Film

CRVENA TJERALICA (Red Notice)
EXODUS - Persona Non Grata

Recenzije

EXODUS - Persona Non Grata
MATRIX 4: USKRSNUĆA (The Matrix Resurrections)

Recenzije - Film

MATRIX 4: USKRSNUĆA (The Matrix Resurrections)
JOSIPA LISAC - Zagreb, KD Lisinski, 19.12.2021.

Izvještaji

JOSIPA LISAC - Zagreb, KD Lisinski, 19.12.2021.
JOSIPA LISAC - Zagreb, KD Lisinski, 19.12.2021. - galerija

Galerije

JOSIPA LISAC - Zagreb, KD Lisinski, 19.12.2021. - galerija
SWALLOW THE SUN - Moonflowers

Recenzije

SWALLOW THE SUN - Moonflowers
ELDER & KADAVAR - Eldovar - A Story Of Darkness & Light

Recenzije

ELDER & KADAVAR - Eldovar - A Story Of Darkness & Light

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK