Intervjui

ThroaTTwisteR: ''Mislimo da nismo jedan od onih bendova koji zvuče kao kopije svojih uzora, niti to želimo biti...''

Zagrebačka metal petorka okupljena pod imenom ThroaTTwister ponovno jaše na glazbenim valovima. Ovi vrijedni dečki, uz karijere i sve ostale dobro nam poznate obaveze odraslog čovjeka, reaktivirali su bend i sudeći po nedavnom uspješno odrađenom koncertu u Vintage Industral Baru, publika je oduševljeno prihvatila njihov povratak na scenu. Što su nam zanimljivoga imali za reći, koji su novi članovi i kakve novosti dolaze u narednim mjesecima pročitajte u sljedećim redcima...

Objavljeno: 29.10.2015. 12:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ThroaTTwisteR: ''Mislimo da nismo jedan od onih bendova koji zvuče kao kopije svojih uzora, niti to želimo biti...''
Pozdrav i dobrodošli na naše stranice! 

Za one koji još nisu upoznati s vašim radom recite nam malo o bendu. Kako je cijela priča započela?
Goran: Znači ThroaTTwisteR je nastao davne 2007. godine kao perspektivna ideja našeg bubnjara Nikole i prvog gitarista Brune. Ideja je bila svirati zanimljivu, nekonvencionalnu metal muziku s utjecajem tadašnjih stranih metal bendova ali koja bi se bazirala na čvrstoj, energičnoj groove podlozi. Bendu su se kasnije pridružili basist Domagoj i vokal Goran koji su svojim glazbenim stilom, ukusima te iskustvom dodatno pomogli u formiranju TT-ovog glazbenog izričaja. Ostalo je povijest :) Od formiranja benda do danas smo prošli par izmjena postave te smo trenutno na trećoj (i dosad po nama najjačoj) verziji. Danas uglavnom sviramo neku kombinaciju svih glazbenih stilova koje trenutno slušamo ,ali recimo da je to neki progresivni groove metal. 

Nedavno ste se susreli s promjenom u formaciji banda. Kako je do toga došlo? Jeste li zadovoljni trenutnim razvojem i smjerom prema kojem idete? Predstavite nam nove članove.
Goran: Dakle, naš novi gitarist Spaić je dugogodišnji prijatelj s našim basistom Domagojem i pratio je bend od početka. Kada je čuo da smo tražili gitarista, ponudio se i ispalo je da savršeno paše kao dio TT familije; u glazbenom i karakternom smislu. Nakon par probi Spaić je pozvao drugog gitarista Brunu i jedno za drugim, dobili smo dva nova gitarista i odlično pojačanje TT-ovoj strukturi. Atmosfera nikad nije bila bolja i možemo reći da se uistinu radi o svojevrsnoj renesansi benda. Što ćemo i pokazati u našim novim stvarima i nastupima. Trenutna postava je: Goran - vokal, Bruno - gitara, Nikola - bubnjevi, Domagoj - bass, Spaić - gitara.


 
Tko je zaslužan za novi artwork? Od kuda ideja i zašto baš mamut?
Spaić: Ajmo redom :) Za sam art je zaslužan jako dobar prijatelj našeg gitarista Domagoja, radi se o mladome umjetniku "Cao Oac"-u . Vidjeli smo njegove radove i znali da je to, to! Ideja je kao svojevrsno ponovno rođenje, zato je i mamut tu. S obzirom na to da nas je dobar dio publike u startu prozvao "Mamutima" tako smo to i prihvatili. Svidjelo nam se jer smatramo da veličina i snaga te životinje može savršeno opisati našu glazbu! Ideja je tako došla iz ponovnog rođenja benda, gdje bend postaje još jači i agresivniji što je u ovom slučaju prikazano mamutom koji kida konope kojima je bio vezan i nastavlja svoj put!

Postoji li određena poruka koju bi svojom glazbom željeli prenesti publici? Koji su vam ciljevi?
Spaić: Nema neke definirane poruke, samo pozitivna agresija. Ispucavanje negativnih emocija kako sebi tako i ljudima koji nas slušaju! Cilj je uvijek super zabava prije svega :)

Recite nam što vas motivira i zašto ste se odlučili svirati baš ovu mješavinu žanrova?
Spaić: To je su stilovi koje smo vukli godinama kroz svoje živote, ono što je uvijek bilo prisutno. Nema puno filozofije, svako od nas ima stil koji preferira i koji gura u materijale!

Kako biste opisali svoju glazbu ljudima? O čemu govore vaše pjesme?
Goran: Izmislili smo vlastiti naziv za vrstu glazbe koju sviramo i sve više ga primjenjujemo u definiranju našeg glazbenog stila; to je SONIC CARNAGE. 
Bruno: Disonantna, agresivna i masna buka. 
Goran: Ukratko, zvučni pokolj :) Pjesme su nam ogledalo društva i vlastitog psihičkog stanja. Ponekad govore o ljudskim slabostima, manama, porocima, a ponekad o energiji i vrlinama. Sve ovisi u kakvom smo raspoloženju dok ih stvaramo i koju poruku želimo poslati slušateljima. Poruka je najbitnija!

Tko inače piše tekstove pjesama? Utječu li svi pomalo na određene pjesme ili je to većinski 'one man job'?
Goran: Autor svih tekstova pjesama je naš vokal Goran. Svi sudjelujemo u stvaranju pjesama i svatko zauzima određenu ulogu u tom procesu.

Kako izgleda vaš kreativni proces? Od kuda crpite inspiraciju?
Goran: Kao što smo spomenuli prije, svatko ima određenu ulogu u kreativnom procesu nastajanja pjesama u smislu da svatko na svoj način dodaje 'začin' pjesmi i oblikuje ju do vrhunca. Začetnici su najčešće gitaristi, bilo da imaju riff i kostur pjesme u glavi ili s druge strane sve spontano krene tijekom probe nakon dvije, tri pive :) Nakon toga se slažu ritmovi, bas dionice, tekstovi, odobravanja, negodovanja, sve dok stvar ne ispadne onako kako smo je svi zamislili. Naravno, nema ničega bez dobre atmosfere na probi i međusobne povezanosti. Inspiraciju crpimo iz svakodnevnice; društveni odnosi, osobine ličnosti, ljubav, mržnja, energija... Sve ono što nas okružuje i isprepliće naše živote.

Što će biti sa starijim materijalom-pušten je određeni teaser, hoće li se nastaviti priča na njega ili se okrećete friškom materijalu?
Bruno: Stariji materijal će se i dalje provlačiti kroz setliste, naravno sve manje i manje. Neke od tih stvari će se vjerojatno uvijek svirati zbog statusa koji imaju kod publike koja nas prati, no nakon koncerta u Vintage-u u potpunosti se okrećemo pisanju materijala za novi EP. Nove stvari idu u nešto drugačijem smjeru, ali prepoznatljivi ThroaTTwisteR zvuk je tu. U to su se mogli uvjeriti svi koji su bili na koncertu, kada smo predstavili dio novog materijala pjesmom 'It's Your Funeral'. Stvar je odlično prihvaćena što nam daje poseban poticaj pred snimanje EP-ja.Uključujete li na neki način i svoje fanove u rad banda? Slušate li njihove komentare, dojmove, prijedloge i onda ih ulažete u novi nastup ili vam pomognu sjetiti se nečega što vam ispadne odlično za totalno zanimljiv riff ili tekst pjesme?
Goran: Fanovi su, naravno bitan element TT-ovog kreativnog opusa. Prihvaćamo bilo kakav feedback i konstruktivne kritike te nam to pomaže da konstantno napredujemo u tehničkom i glazbenom smislu. No ipak, pjesme uvijek stvaramo na vlastiti način, pod vlastitim uvjetima. Mislim da im to daje dozu iskrenosti i brutalnosti. 

Uspoređuju li vas s nekim drugim bendovima na našoj ili svjetskoj sceni kada čuju vašu glazbu i da li vam to laska ili smeta? 
Spaić: Naravno, uvijek ima usporedbi ali to su uglavnom svi bendovi koje mi volimo i slušamo i takvo nešto nam uvijek laska naravno :) 
Bruno: Usporedbi će uvijek biti i od toga ne bježimo. Mislim da nismo jedan od onih bendova koji zvuče kao kopije svojih uzora, niti to želimo biti. Iskreno, ne razumijem svrhu takvih bendova, no dobro. Cilj je stvarati prepoznatljiv zvuk, koliko god to bilo teško danas - sa milijun bendova na sceni. Svatko od nas pet u bendu ima neku svoju viziju glazbe, viziju metala. Spoj tih pet dijelova čini bend i to će se posebno osjetiti na sljedećem izdanju. 

  

Je li teško manevrirati bendovima i ostalim obavezama? Kako rješavate te situacije?
Goran: Postoji ona stara: gdje ima volje, ima i načina. S obzirom da većinski broj članova benda radi, a drugi dio studira, ponekad je dosta teško sinkronizirati sve životne obveze sa bendovskim obvezama. Prednost našeg benda je što probe ne gledamo kao obveze već kao druženje i zabavu. Tako je puno bolja atmosfera na probama i lakše dopire kreativnost i inspiracija. Trudimo se odraditi minimalno dvije probe tjednom ali nekad se dogodi da imamo samo jednu. To nas ne koči ni u jednom pogledu i ako je ta jedna proba odrađena kvalitetno, može vrijediti kao dvije. 
Bruno: Jako teško, svatko od nas ima hrpu drugih obaveza. Bend nam je negdje pri vrhu prioriteta, tako da se uvijek nađe vremena za probu. Sve ostalo rješavamo dogovorom, mislim da se jako dobro slažemo.

Koliko je boravak i iskustvo u drugim bendovima pomoglo ThroaTTwisteru?
Goran: Svatko od nas je bar jednom svirao ili još uvijek svira u minimalno još jednom bendu. Odobravamo to jer svako iskustvo je poželjno, bilo da se ono manifestira u sviračkom iskustvu na live svirkama ili pak u novim i zanimljivim kombinacijama riffova. Uvijek smo imali otvoreni pogled na te stvari, ukoliko se dobro poslože prioriteti.

U zadnje vrijeme dosta bendova susreće se s gubitkom prostora za svirku, a svi koji su u tom krugu znaju kako je teško pronaći prihvatljivo mjesto za probe. Koje su vaše najveće prepreke? Susrećete li se s istim ili sličnim problemom?
Goran: Eto, pošto su većinom mjesta za probe nekakve garaže ili podrumi starih zgrada, uvijek se nađe strah od tih sitnih problema kao što su nakupina vlage, curenje raznih cijevi i poplave ili pak problemi sa strujom. Imali smo i mi svojedobno takvih problema, ali na sreću nije bilo ozbiljnijih posljedica, osim par dana bez vježbanja i saniranje štete.

Kakvi su dojmovi s koncerata u Vintage Industrial Bar-u, kako je publika reagirala na vas i da li ste zadovoljni odazivom?
Spaić: Vintage je bio fenomenalan! Ekipa je bila nabrijana, super pozitivna i u muvingu! To je naravno utjecalo i na nas! Bilo je zakon! Što se odaziva tiče, dvorana je bila dupkom puna što nas je dodatno razveselilo i motiviralo!Na koji način birate pjesme za set listu? Koju bi izdvojili kao najtežu, a koju kao najdražu od svih koje izvodite?
Spaić: Uglavnom sve nastane iz razgovora uz pivo. Imamo materijal kojime baratamo i biramo od toga ono što nam je ekipa rekla da najviše voli, isto tako i one stvari koje mi najviše volimo! Najteža i najdraža stvar ovisi od člana do člana :) Svako ima stvar na kojoj se najviše namuči kao što svako ima stvar koju najviše "voli" :)

Nakon reaktivacije, čuje li se glas ili se mora potezati ljude za rukave kako bi se stvorila prilika? Javljaju li vam se možda glazbeni menadžeri koji žele uzeti bend pod svoje?
Spaić: Nakon povratka na scenu se desio jedan "boom" koji nas je ugodno iznenadio! Javio se ogroman interes za bendom kako od publike tako i od medija! Isto tako su i razno razne ponude počele pljuštati, ali još nismo ništa odlučili!

Planirate li suradnju s drugim bendovima, split izdanja/gostovanje na pjesmi ili nešto slično?
Goran: Dosad smo imali suradnju na našem prvom albumu i na novom EP-u bi se svakako trebala naći bar jedna suradnja. Imamo dosta dobrih prijatelja iz drugih bendova i ne vidimo razlog zašto se ne bi međusobno podržavali i surađivali. Ne želimo otkriti previše informacija o samoj suradnji, neka ostane iznenađenje!

Recite nam nešto o suradnji s „Novom Rundom“. Kako je do toga došlo, što sve planirate vezano za tu suradnju?
Spaić: Dečki iz NOVE RUNDE su nas prepoznali i usporedili našu glazbu sa svojim pivom! Nije za sve! I baš zato što smo u tome i vjerni smo svom zvuku bez obzira na sve, su nam odlučili pružiti ruku podrške! Inače smo svi ljubitelji njihovog piva i ova suradnja nam je super sjela! Nema tu nekih planova samo smo spojili Extremnu glazbu i Extremno pivo!Kakvi su planovi za izbacivanje albuma, kada i kako, te planirate li snimiti i videospot za koju od novih pjesama? Dajte nam neki hint!
Spaić: Planova je jako puno, trenutno smo u fazi pisanja novih materijala! Planira se izbacivanje EP-a u nekoj "skorijoj" budućnosti isto tako i video spot. Nismo još odlučili za koju pjesmu, al sve će uskoro doći na svoje! Ideja za spot je puno, a što se tiče hinta: "Bit će Masno!"

Kakvo je vaše mišljenje o našoj sceni i da li ste zadovoljni količinom koncerata koji se održavaju, posebno u metropoli? S obzirom da vas dugo nije bilo, jeste li zadovoljni mjestom koje ThroaTTwister zauzima na sceni?
Goran: Scena se i nije toliko promjenila od 2007 godine. Bendovi koji su tad grizli i bili motivirani ostali su do danas u glazbenim vodama i dalje sviraju. Sa stajališta žanrovske raznolikosti, sve je ostalo više-manje isto, uz iznimku od par novih metalcore bendova. Žanrovi kao što su deathcore i metalcore nisu baš popularni na ovim prostorima,al polako dolaze i do nas... iako sa par godina zakašnjenja :) Koncerata bi uvijek moglo biti više, ali možemo reći da se osjeti napredak za razliku od prijašnjih vremena. Mislimo da su za to trenutno najzaslužniji aktivni glazbeni programi koji nam svaku sredinu tjedna pokušavaju pružiti dobar glazbeni provod. ThroaTTwister je uvijek imao srčane fanove i dobivali smo dobru podršku u bilo kojem obliku, bilo lajv na nastupu ili feedback na izdane materijale. Nije nam toliko stalo do rangiranja bendova koliko do prenošenja energije svojom glazbom i demonstriranja vještine nastupima.

Realno, smatrate li da hrvatska glazbena scena ima svijetlu budućnost? Što je po vama glavni problem domaćih bendova vašeg i sličnih glazbenih pravaca?
Bruno: To je skoro pa nemoguće predvidjeti. Uvijek će biti dobrih, loših, prosječnih, a jedini kriterij je publika. Ako bend privlači određeni dio publike, naravno da ima svijetlu budućnost, bez obzira na stanje u ostatku scene. Hoće li uspjeti ili ne, zavisi od puno više faktora. Glazba je danas ogroman biznis, sve se vrti oko novca, i toliko toga tu zapravo nema previše veze sa samom glazbom. Ne zamaramo se previše time, sviramo ono što želimo i ono što volimo. Nemamo imperativ nekog velikog uspjeha, cilj je stvarati glazbu, dijeliti je sa ljudima i imati što više koncerata kao što je nedavni u Vintage-u.  

Postoje li ideje za turneju ili je u za sada u planu pokoji koncert? Planirate li se prijavljivati na neke festivale?
Goran: Pa zašto ne jednoga dana. Turneja je nešto što nitko od nas nije iskusio i bilo bi super krenuti na takav podvig u daljnjoj budućnosti. Za sada idemo korak po korak i u planu je odraditi još nekoliko koncerata za koje trenutno pregovaramo, a možda se i potrefi koji festival. ThroaTTwister je ponovno na sceni, jači nego prije i spremni smo napraviti dobar šou gdje god se našli!Tamara Rabljenović

Text by:

Tamara Rabljenović

Prati autora

"Expect problems and eat them for breakfast."

Maja Lazić

Proofread by:

Maja Lazić

Prati autora

Deputy Editor in Chief
________________________________________________
"Beware of the sharp edged weapon called human being..."

Pročitaj više o temama: throattwister, sonic carnage, domagoj, spaić, bruno, goran, zagreb, mamut, it's your funeral, intervju, interview, tamara rabljenovic, 29.10.2015.Kalendar

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

24.07.2020. - petak

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

Opatijska rivijera, Klana i Kastav, razno
ulaz slobodan

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

05.08.2020. - srijeda

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

Pula, Vallelunga
210 / 430 / 580 kn

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

12.09.2020. - subota

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

Zagreb, ŠRC Šalata
85kn/100kn7120kn

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

20.10.2020. - utorak

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
120 kn pretprodaja / 150 kn na dan koncerta

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

29.10.2020. - četvrtak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

Ljubljana, dvorana Stožice

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

19.11.2020. - četvrtak

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
200 kn / 230 kn/ 260 kn

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

22.03.2021. - ponedjeljak

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

, Tvornica Kulture
180/200/230 kn

Srpanj / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Must Read

Preminuo ROBERT JURČEC MUHA

Vijesti

Preminuo ROBERT JURČEC MUHA
LIVE VREMEPLOV IZ 2010. - galerija

Galerije

LIVE VREMEPLOV IZ 2010. - galerija
10 iznad 10 - epovi europskog progressive rocka sedamdesetih (2. dio)

Kolumne

10 iznad 10 - epovi europskog progressive rocka sedamdesetih (2. dio)
Preminuo slavni skladatelj filmske glazbe Ennio Morricone

Vijesti

Preminuo slavni skladatelj filmske glazbe Ennio Morricone
(NON)SAVVY AUTEURIST - Slowly Getting There

Recenzije

(NON)SAVVY AUTEURIST - Slowly Getting There
KD LISINSKI - Corona. Tremolo. Maestoso.

Vijesti

KD LISINSKI - Corona. Tremolo. Maestoso.
2017. - 2018. PRED OBJEKTIVOM DANKA CRNKOVIĆA - galerija

Galerije

2017. - 2018. PRED OBJEKTIVOM DANKA CRNKOVIĆA - galerija
YAMMATOVO dovodi JACKA SAVORETTIJA u 2021.!

Vijesti

YAMMATOVO dovodi JACKA SAVORETTIJA u 2021.!
Proletjeli ispod radara (2. dio)

Kolumne

Proletjeli ispod radara (2. dio)
Proletjeli ispod radara (1. dio)

Kolumne

Proletjeli ispod radara (1. dio)
2018. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija

Galerije

2018. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija
DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020.

Izvještaji

DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020.
DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020. - galerija

Galerije

DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020. - galerija
'Veliko Trojstvo' koje je promijenilo glazbu

Kolumne

'Veliko Trojstvo' koje je promijenilo glazbu
Najavljeno 2. izdanje Jerry Ricks blues festivala

Vijesti

Najavljeno 2. izdanje Jerry Ricks blues festivala
JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

Kalendar

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.
DADO TOPIĆ I BE HA VE u subotu na Velikogoričkom festivalu

Vijesti

DADO TOPIĆ I BE HA VE u subotu na Velikogoričkom festivalu
TONY LEE KING, DADO TOPIĆ, BE HA VE... (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, Tuđmanov park - 27. 06. 2020.

Kalendar

TONY LEE KING, DADO TOPIĆ, BE HA VE... (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, Tuđmanov park - 27. 06. 2020.

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK