9.0

Recenzije - TV serije

THE MANDALORIAN

Druga sezona ove serije se upravo pocela prikazivati, preporucamo, prikljucite se. Kraj kultne sage STAR WARS za mnoge nije značilo samo kraj jedne pop kulture, već i djelomično razočaranje. TV serija 'The Mandalorian' nastojala je (i uspjela) ublažiti taj udarac

Objavljeno: 07.11.2020. 12:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

THE MANDALORIAN

Žanr: SF fantasy western

Godina: 2019

Izdavač: Disney+

Web


Tracklist:
AUTOR: Jon Favreau, George Lucas...
REŽIJA: Dave Filoni, Rick Famuyiwa, Deborah Chow, Bryce Dallas Howard, Taika Waititi
ULOGE: Pedro Pascal, Carl Weathers, Rio Hackford, Gina Carano, Werner Herzog, Nick Nolte, Taika Waititi
ŽANR: SF fantasy
ŽANR: politički thriler/ drama
DRŽAVA: SAD
GODINA: 2019
PRODUKCIJA: LUCAS FILM, network Disney +
SEZONA: 1
EPIZODE: 8

Kraj kultne sage STAR WARS za mnoge nije značilo samo kraj jedne pop kulture, već i djelomično razočaranje. TV serija 'The Mandalorian' nastojala je (i itekako uspjela) ublažiti taj udarac.


Generacije su odrastale na svemirskoj SF sagi STAR WARS, prvo na prva tri kultna filma STAR WARSA (dijelovi IV, V i VI) tamo kasnih 70.-tih i 80.-tih, pa se opsesija i obožavanje sage prenijela na mlađi naraštaj, na donekle uspješne (po novcima da, ne baš tako i po kritikama ni fanova ni sedme sile) druge trilogije koja je sagu zavrtila na početni početak (dijelovi I, II, III), te na kraju na generaciju unuka i aktualne mladeži - na posljednju trilogiju (dijelovi VII, VIII i IX) genijalnog tvorca Georgea Lucasa.

Ne samo da je ova kultna saga došla svome kraju, nego je i zbrkom koju je unio Disney u stvaranje scenarija (koji je za teške milijarde dolara otkupio sva prava sage od LucasFilma), te odabirom, pa otkazima redatelja pojedinog filma doveo u pitanje kakav će okus ostaviti kraj serijala - na kraju. 

Nešto slično što se dogodilo "Igri prijestolja", ultra uspješnoj i popularnoj seriji "Game of Thrones", prijetilo je i Star Warsima. 


Da fanovi nisu bili pretjerano sretni kako se saga odvijala, bilo je svima jasno. VII dio "The Force Awakens" bio je dobar prvi film posljednje trilogije, ali nije donio ništa novo  - kao da je J.J. Abrahms prekopirao originalnu sagu. No Disney je u svemu tome vidio šansu za zgrtanje još malo para pa je valjda jedini put napravio dobar (najbolji) izbor pa je u totalnom spin-off izboru napravio i objavio zaseban film godinu dana kasnije koji se samo naslanjao na orginalnu Lucasovu priču, ali je bio zaseban i film s posve nevezanim likovima - "Rouge One" je na kraju postao jedan od najbolje ocjenjenih filmova obitelji STAR WARS.


Nakon prilično mlakog VIII dijela i totalno zbrkanih i nepovezanih dijelova scenarija (u odnosnu na VII dio) i viđenja inače odličnog Riana Johnsona, Disney je izbacio još jedan spin-off film, ovaj puta itekako povezan s originalnom trilogijom: "Solo: A Star Wars Story", priča o mladom Hanu Solu (kako je Han postao Hanom) - rezultat je bio vrlo dobar i konkretan akcijski film, no ne pretjerano uspješan i ne previše "u duhu Star Warsa", a nedostajalo je jako karizme i šarma Harrisona Forda. Drugim riječima, eksperiment nije baš bio pretjerano uspješan pogotovo ako to gledate iz Disneyevog kuta. 


Rad na trećem i posljednjem dijelu sage, broju IX, bio je na najskliskijem terenu. Osim što je sve opet u ruke uzeo J.J.Abrahms, pa tu i nije moglo ispasti pravi i svježim idejama originalni STAR WARS film i ultimativno finale sage (iako bi sigurno Johnson još više skrenuo od Abrahmsa) - Disney se ovaj put odvažio snimiti istovremeno, ne novi spin-off film nego čitavu seriju!


Godinama se među fanovima podgrijavala priča o bounty hunteru (lovcu na ucjenjene glave), najprije Bobi Fettu koji je zarobio ucjenjenog Hana Solu u "Empire strikes back" (V) i već je tada taj lik postao kultni djelomice i radi tajanstvenosti kacige koja se nikada nije skidala. 

Ta je želja za razvijanjem priče donijela novi, vrlo razvijeni lik novog bounty huntera, zapravo "tateka" Bobe Fetta - Janga, koji je u "The Attack of the Clones" (dio II) kao ultimativni fajter i plaćenik poslužio kao izvorna jedinica za vojsku klonova. Ako je išta doista bilo zanimljivo u ta tri filma prvih dijeloga trilogije onda je to dio o bounty hunteru Jangu Fettu i sinu mu, Bobi Fettu. Dobro, i priča o tome kako je Anakin Skywalker postao Crni - Darth Vader.

 

I tako je, logično, Disney konačno tu fanovsku želju, ali i logičan nastavak spin-offova, pretočio u kraću TV seriju (8 epizoda) "The Mandalorian" koja se počela emitirati u studenom 2019. dakle skoro dva mjeseca prije nego je pušten "u promet" posljednji film sage "The Rise of Skywalker".  Ergo početka ovog teksta - da ublaži moguće razočarenje što krajem sage, što potencijalno (prilično se potvrdilo) ne tako uspješnim i opravdanim finalnim filmom. 


I dobro su napravili!  "The Mandalorian" je napravljen posve u kreaciji genijalnoga Jona Favreaua. Idejom se posve naslanja na Fett bounty huntere (kao jake, nesmiljene i skoro pa savršene lovce na ucjene), ali pričom nema veze s Fettovima. 
S druge strane, kao i "Rouge One" posve je u duhu originalnih Star Warsa, relativno jednostavna ali atraktivna priča, interesantih likova, i dobre ali dozirane akcije, s tim što je "The Mandalorian" sjajan SF western. Pardon, western serija.


"The Mandalorian" je oznaka za "creed", ne naciju ili pripadnost nekome obliku života na nekome od planeta - biti Mandalorian je biti pripadnik uvjerenju (ne religiji ili kultu!) kredu po kojem se živi "This is the Way" , a žive kao bounty hunteri - oni malobrojni koji su ostali nakon pada Imperije  - vremenski je serija naime smještena u vladavinu Nove Republike nakon pada Imperije - to  bi značilo daleko nakon postojanja Fett huntera. 


Serija prati jednog Manadaloriana, vrhunskog plaćenika i lovca koji nikad ne skida svoju kacigu i koga svi jednostavno zovu i znaju isključivo kao "Mando". Ovu ulogu je izvrsno odradio glumac koji je poveznica s "Igrom prijestolja" (Oberyn Martell) Pedro Pascal. 

Na svom iznimnom usamljenom životnom putu tu i tamo susreće poneku osobu s kojom se oprezno i naizgled površno poveže, a to su sve likovi odlično nijansirani i većinoma prva liga glumaca: šefa ceha bounty huntera Greef Karga glumi Carl Weathers, najpoznatijeg iz serijala o "Rockyu" i "Predator", a Mandovog novostečenog prijatelja Kuiila "I have spoken!" glumi Nick Nolte kojemu ne znam koji bi sve film nabrojila kao referencu.
Režiser i glumac, Oscarovac Taiki Waitita glumi robota IG-11, The Clienta njemačka glumačka legenda Werner Herzog, a tajanstvenog imperijskog zlikovca Moff Gideona Giancarlo Esposito (serija "Breaking Bad", "Usual Suspects").

Imamo i dvije jake ženske uloge, relativno manje poznatih glumica, Gina Carano ("Deadpool", "Fast & Furious 6") glumi ratnicu Caru Dune, te Emily Swallow ("Mentalist") Mandovu pripadnicu Mandalorian sljedbeništva koja ima jednostavno naziv "Oružar".

 

Da cijelu ovu priču ne ostavim pomalo nedorečenu: ako vam sve rečeno nije dovoljan magnet za gledanje ove serije, onda će naročito ljubitelji pravih i prvih filmova STAR WARSA odreagirati na nešto što bi se najbliže nazvalo "ima tamo nešto nalik baby Yodi".
Da li je ili nije ova Beba iz "The Mandaloriana" stvarni Yoda, čuveni Jedi - ostaje da vidimo u Sezoni 2 koja se upravo snima, a trebala bi se početi prikazivati ove godine u listopadu ako korona virus to dozvoli.

Serija ima već dogovorenu i sezonu 3, a sezona 1 ima 8 epizoda i emitira se na Disney+ kanalu.


 

 

Izvorno objavljeno 10.05.2020.

Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: The Mandalorian, TV serija, Star Wars, Disney, Jon Favreu, George Lucas, Dave Filoni, Rick Famuyiwa, Deborah Chow, Bryce Dallas Howard, Taika Waititi, 2019,Kalendar

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb  - ODGOĐENO

22.03.2021. - ponedjeljak

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb - ODGOĐENO

, Tvornica Kulture
180/200/230 kn

THE SLOW READERS CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2021.

23.04.2021. - petak

THE SLOW READERS CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2021.

Zagreb, Tvornica Kulture
75 kn /na dan koncerta 90 kn

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

12.06.2021. - subota

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
160 kn/180kn/200 kn

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

26.06.2021. - subota

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

Zagreb, Šalata
220 kn/240 kn/260 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

06.11.2021. - subota

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 06.11.2021.

Ljubljana, dvorana Stožice

GOD IS AN ASTRONAUT - Zagreb, Močvara, 25.05.2022.

25.05.2022. - srijeda

GOD IS AN ASTRONAUT - Zagreb, Močvara, 25.05.2022.

Zagreb, Močvara
140 kn pretprodaja / 160 kn na dan koncerta

Ožujak / 2021

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Must Read

PAINTED WIVES - New Medusa

Recenzije

PAINTED WIVES - New Medusa
DIGITALNI UGLJIK (Altered Carbon)

Recenzije - TV serije

DIGITALNI UGLJIK (Altered Carbon)
Novi koncertni datum i novi album irskih post rock velikana God Is An Astronaut

Vijesti

Novi koncertni datum i novi album irskih post rock velikana God Is An Astronaut
GOD IS AN ASTRONAUT - Zagreb, Močvara, 25.05.2022.

Kalendar

GOD IS AN ASTRONAUT - Zagreb, Močvara, 25.05.2022.
Legendarni Willie Nelson objavljuje novi album 'That's Life'

Vijesti

Legendarni Willie Nelson objavljuje novi album 'That's Life'
THE OFFSPRING objavljuje novi album nakon skoro 10 godina!

Vijesti

THE OFFSPRING objavljuje novi album nakon skoro 10 godina!
BOB DYLAN objavio novi album - 'Bob Dylan - 1970'

Vijesti

BOB DYLAN objavio novi album - 'Bob Dylan - 1970'
Podijeljeni Zlatni Globusi

Vijesti

Podijeljeni Zlatni Globusi
Osvojite Mason gitaru signed by Muse #ilovelive

Vijesti

Osvojite Mason gitaru signed by Muse #ilovelive
''LJUBAV I MODA'' – 35 godina debitantskog albuma ĐAVOLA

Kolumne

''LJUBAV I MODA'' – 35 godina debitantskog albuma ĐAVOLA
MALE STVARI (The Little things)

Recenzije - Film

MALE STVARI (The Little things)
ERIC SARDINAS: 'Uvijek se trudim izvući najbolje iz večeri i energije koje želim postići...'

Intervjui

ERIC SARDINAS: 'Uvijek se trudim izvući najbolje iz večeri i energije koje želim postići...'
Otišao jedan od najvećih kantautora ove regije - preminuo Đorđe Balašević

Vijesti

Otišao jedan od najvećih kantautora ove regije - preminuo Đorđe Balašević
SLASH: 'Odlučili smo: 'Hajdemo održati koncert u Hrvatskoj!' '

Intervjui

SLASH: 'Odlučili smo: 'Hajdemo održati koncert u Hrvatskoj!' '
J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020.

Izvještaji

J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020.
MONSTER MAGNET, Stonebride - Zagreb, Mochvara, 15.02.2020. - galerija

Galerije

MONSTER MAGNET, Stonebride - Zagreb, Mochvara, 15.02.2020. - galerija
GRIMA - Rotten Garden

Recenzije

GRIMA - Rotten Garden
Frontwoman Be Sharp Banda pozvana na Women in Blues Showcase u Memphisu 14. veljače

Vijesti

Frontwoman Be Sharp Banda pozvana na Women in Blues Showcase u Memphisu 14. veljače

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK