9.5

Recenzije - TV serije

THE EXPANSE (Prostranstvo)

Netko je napisao da je 'The Expanse' - 'Igra Prijestolja' susreće 'Ratni brod Galactica'. Nije netočno. Ali još je točnije da je ova TV serija SF uradak dekade i još puno duže.

Objavljeno: 06.09.2021. 15:54

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

THE EXPANSE (Prostranstvo)

Žanr: SF kriminalistički, akcija, drama

Godina: 2015-2021

Izdavač: SyFy / Amazon Prime

Web


Tracklist:
AUTOR SERIJE: James S. A. Corey (David Abraham i Ty Franck)
REDATELJi: Breck Eisner, Jeff Woolnough...
GLAVNE ULOGE: Thomas Jane, Steven Strait, Cas Anvar, Dominique Tipper, Wes Chatham, Shohreh Aghdashloo, David Strathairn
ŽANR: SF, drama
GODINA: 2015-2022
DISTRIBUCIJA: SyFy, Amazon Prime
SEZONA: 5 (ukupno 6)
EPIZODA: 56

Otprilike pola je godine prošlo od zadnje epizode 5. sezone izvrsne SF serije "The Expanse" (Prostranstvo, preveli bismo) izvorno s američkog SyFy kanala, a 4. i 5. sezona je nastavljena na Amazon Primeu (a možete je gledati i Netflixu, čini se).
 
Budući da definitivno znamo da će biti 6. sezone, jer se počela snimati negdje u veljači kako je 5. sezona završila, te da čak to možda i neće biti zadnje od ove serije, a prema svim posljednjim najavama Amazon kani krenuti s emitiranjem 6. sezone krajem prosinca - dakle za tri mjeseca, vrijeme je da i o ovoj seriji nešto napišemo. 

TV serija je nastala po predlošku osam SF knjiga (i još toliko kraćih djela) američkog pisca Davida Abrahama, koji je pak u suradnji s drugim piscem, Ty Franckom, pod zajedničkim pseudonimom James S. A. Corey napisao scenarij za seriju.

 

Deveta knjiga će biti zapravo završetak (6. sezona) serije, a koliko je TV serija zapravo popularna među SF fanovima govori dovoljno to da ju je Amazon Studios objeručke preuzeo (prije Netflixa), i to nakon peticije i akcije fanova kojima su podršku dale mnoge slavne osobe među njima i George R. R. Martin, što dosta govori o samoj seriji.

Manje je hypea oko serije bilo u širom svjetskom medijskom prostoru, što je prilično šteta jer je serija fenomenalna, a nije baš toliko hardcore SF fantasy, iako je predložak takav. Dakle, lako je se može gledati kao dramsku seriju o budućnosti čovječanstva bez (uvjetno rečeno) raznih čudovišta ili spodoba kojima mi sebi prikazujemo vanzemaljce ("Alien" ili "Ratovi zvijezda" pa i "Star trek") - iako ima i toga, ali više kao strana materija - pa tko ne voli te fantasy spodobe lako će se navući na "The Expanse" jer je od svega što sam gledala od SF-a vjerojatno najrealističnija. Primjerice, jako me podsjeća na kratku dokumentarno-igranu seriju "Mars" od National Geographica, koja je pak bila predosadna da dobije širinu publike, čak i one SF predznaka.

 

Radnja se odvija nekih 200 godina od sada. U tom vremenu čovjek je uspio iscrpiti sve Zemaljine resurse, pa je Zemlja postala samo nostalgična domovina na kojoj velikom broju stanovništva nije više bilo uvjeta za život. Zemljom vlada Skupština UN, a Zemljani ipak imaju povlašteni položaj i zovu ih Inners (kao osnovica čovječanstva) pa i onda kada ne žive na Zemlji. U svemiru (Solarni sustav koji je djelomično sada naseljen) se smatraju povlaštenima i uglavnom izazivaju mržnju ili zavist. Uz Zemlju je naseljena i Luna (Mjesec), i njih dvoje čine jednu cjelinu pod UN-om.

Druga planeta koja je postala naseljena (pod dakako drugačijim uvjetima) jest Mars, koji je iz potrebe i okolnosti postao vojna velesila pa su tako Zemlja+Luna i Mars stalno u nekoj borbi za resurse koje postoje u sustavu. Marsovci nisu vanzemaljci, nego Marsijanci - obični ljudi koji su naselili Mars (ergo usporedba s "Marsom" od National Geographica) i jako su nabrijani na Innerse tj. Zemljane. 

Treći dio čovječanstva, najpriprostiji, radnički puk naselio je svemirske stanice u sustavu asteroida gdje se uglavnom bave iskopinama ruda potrebnim za održavanje života Zemlje, Marsa i njih samih, a taj sustav je nazvan The Belt (Pojas), a pripadnici Belteri. Kako Belteri najlošije žive i najviše su izrabljivani od podjednako Zemljana i Marsijanaca, a u Pojasu su zrak i voda čisto zlato, s vremenom se Belteri razdvajaju na frakcije od kojih je lijepi broj ultra militantnih, terorističkih i piratskih. 

Ukratko, zamislite si ovo politički-socijalno stanje koje imamo sada na Zemlji, pa fast-forward 200 godina unaprijed samo na više lokacija u svemiru. Ista priča, ali bitno drukčije pakovanje. 

 

Usprkos određenom scenarističkom sadržaju serije - lajtmotiv je upravo to: stavi čovjeka gdje god - isto će se ponašati, ovisno o uslovima i mogućnostima. Sami smo sebi neprijatelji, pa i tada kada shvatimo da nismo sami i da u svemiru ima još sila i oblika života koji nisu ljudski. Ni tada ne radimo zajedno, čak i kada se razbacujemo floskulama te vrste. Što posve drugačija premisa od ostalih klasičnih SF hollywoodskih blockbustera koje svi volimo, ona "svi za jednog, jedan za sve" što je da oprostite, obično nerealno sranje. Jer, čovjek je čovjeku vuk, a novac pokreće svijet. Pa i 200 godina u budućnost i na puno više planeta (uvjetno rečeno planeta).

 

TV serija primarno prati četveročlanu posadu Rocinantea 'Roci', negdašnjeg Marsijanskog ratnog broda koji su, pomalo slučajno, oteli Belteri i malo mu promijenili lični opis i ime. Posadu Rocinantea sastavljaju dva Zemljana, kapetan James Holden (Steven Straitt), smireni "intelektualac" grupe i Amos Burton (Wes Chatham) gadni i praktični igrač teške prošlosti i laki na okidaču, jedan Marsijanac, Alex Kamal (Cas Anvar) sposobni ali zbunjeni obiteljski čovjek koji zapravo to nije, te pripadnica Beltera, čak onog najmilitantnijeg ogranka (OPI), inženjerka Naomi Nagata (Dominique Tipper). Posada je najprije bila na drugom brodu koji je uništen, a ova četvorka je slučajno preživjela u kapsuli za izviđanje.
Sami se, nakon nesreće susreću sa stranom materijom "protomolekulom" za koju je izvjesno da je inteligentno biće i iznimno opasna za čovječanstvo, pa kreću u istraživanje iste, a na kraju i u lov da je unište. 

 

Istovremeno, jedan usamljeni i pomalo izgubljeni detektiv, Joe Miller, Belter (glumi ga izvrsni Thomas Jane) istražuje nestanak kćeri bogatog i pokvarenog Zemljana, Julie Mao i u potrazi za njom dolazi na Beltersku svemirsku stanicu Ceres i također nabasa na protomolekulu, ali i posadu Rocinantea. Pa se te dvije priče spoje.

 

Treća priča prati politički dio serije i jedan od glavnih ženskih likova Chrisjen Avasaralu, zamjenicu generalnog tajnika UN-a koju glumi Oscarovka, fenomenalna iranska glumica Shohreh Aghdashloo. Avasarala se čini kao jedini visokopozicionirani zdravi razum u vodstvu Zemljana koja shvaća da se cijela priča okreće previše protivno opstanku Zemlje+Lune, a možda i čovječanstva. U izravnoj opasnosti od protomolekule i sumnjivih političkih igara Marsa i Belta, Avasarala nabasa na četvrtu liniju scenarija, koja prati nekoliko Marsijanskih marinaca, ali u konačnici samo narednicu Bobbie Drapper (Frankie Adams) koji se prvi susreću s tvorevinom protomolekule, te se te dvije priče spoje. 
Već početkom 2. sezone sve su linije priča isprepletene, a svi spomenuti glavni junaci postaju na ovaj ili onaj način saveznici, iako nimalo lako i jednostavno.

 

Mars i Marsijanci imaju najmanji udio u scenariju, ali zato imaju pripadnici Belta (gotovo jednako kao Zemljani) i njihova je priča od početka serije jaka i snažna te susrećemo mnogo zanimljivih i jakih likova kao i sjajnih glumaca (općenito je kompletan glumački ansambl fenomenalan): u likovima belterskih vođa viđamo: Jareda Adamsa u ulozi lukavog i podmuklog Anderson Dawesa, Chada L. Colemana kao najpacifističkijeg vođe Freda Johnsona, Keona Alexandera u ulozi terorista Marca Inarosa, te dvoje vrhunskih likova i glumaca (kao drugi po komandnoj liniji): u ulozi Belterske kapetanice Camine Drummer je Cara Gee, a u ulozi pirata Klaesa Ashforda je još jedan umalo Oscarovac, David Strathairn. 


Ono što u ovoj seriji zadivljuje su dvije stvari: kako su sve te male niti scenarija i likova, čak i onih koji se kratko pojavljuju, dobro povezane i kako svi likovi imaju dobru i/ili detaljnju karakterizaciju, te kako je čovječanstvo prikazano kao šaroliko društvo likova raznih utjecaja, izgovora, oblačenja i ponašanja. Baš kako zaista jest. Svak je poseban za sebe. Iako svi imaju drugačije akcente engleskog (doslovce odasvuda iz svijeta) velika fora u seriji je da nekako glavni Belterski dijalekt "reagge style" kao da je s Jamajke.

Ima naravno i fenomenalnih CGI-ja, kadrova svemira, ali producenti (Naren Shankar) su se svojski trudili da redateljima daju što više realnih mogućnosti, a što manje kulisa i digitalne animacije.


Imate tri mjeseca do početka 6. sezone - krenite s gledanjem.  Nećete požaliti.


 

Sezona 1

 

Sezona 2

 

Sezona 3

 

 

Sezona 4

Sezona 5

Pročitaj više o temama: The Expanse, SF, SyFy, Amazone Prime, kriminalistički, drama, TV serija, recenzija, James S. A. Corey, Daniel Abraham, Thomas Jane, Shohreh Aghdashloo, David Strathairn, Steven Strait, Dominique Tipper, Anastazija Vrzina, RocinanteKalendar

SHARON KOVACS - MUSICOLOGY SESSIONS - Zagreb, Tvornica Kuture, 25.09.2022.

25.09.2022. - nedjelja

SHARON KOVACS - MUSICOLOGY SESSIONS - Zagreb, Tvornica Kuture, 25.09.2022.

Zagreb, Tvornica kulture
180 kn

THE OCEAN, 30.09.2022., Močvara, Zagreb

30.09.2022. - petak

THE OCEAN, 30.09.2022., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
100 kn/120 kn/140 kn

CARMINHO - Zagreb, KD Lisinski, 02.10.2022.

02.10.2022. - nedjelja

CARMINHO - Zagreb, KD Lisinski, 02.10.2022.

Zagreb, KD Lisinski
od 150, 200 i 250 kn (19,91, 26,54 i 33,18 €)

HLADNO PIVO, 14.10.2022., Dom Sportova, Zagreb

14.10.2022. - petak

HLADNO PIVO, 14.10.2022., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
90kn/100kn/120kn

GBH, Boogaloo, Zagreb, 20.10.2022.

20.10.2022. - četvrtak

GBH, Boogaloo, Zagreb, 20.10.2022.

Zagreb, Boogaloo
100 kn/ 120 kn/ 140 kn

URIAH HEEP, 25.10.2022., Mala dvorana Doma sportova, Zagreb

25.10.2022. - utorak

URIAH HEEP, 25.10.2022., Mala dvorana Doma sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova (mala dvorana)

MACY GRAY & THE CALIFORNIA JET CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 29.10.2022.

29.10.2022. - subota

MACY GRAY & THE CALIFORNIA JET CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 29.10.2022.

Zagreb, Tvornica kulture
od 180 kn doi 31. srpnja/ dan nakon penje se na 200 kn / na dan koncerta cijena će biti 230 kn. 

STING - Zagreb, Arena, 31.10.2022.

31.10.2022. - ponedjeljak

STING - Zagreb, Arena, 31.10.2022.

Zagreb, Arena
stajanje I 550 kn, stajanje II 360 kn, tribina dolje I 560 kn, tribina dolje II 390 kn, tribina dolj

ANTHRAX, 01.11.2022., Tvornica kulture, Zagreb

01.11.2022. - utorak

ANTHRAX, 01.11.2022., Tvornica kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
190kn/220kn/240kn

MASSIMO - Zagreb, Arena, 05.11.2022.

05.11.2022. - subota

MASSIMO - Zagreb, Arena, 05.11.2022.

Zagreb, Arena
od 130 kn - 190 kn

Rujan / 2022

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Must Read

2CELLOS - Zagreb, Arena, 19.09.2022.

Izvještaji

2CELLOS - Zagreb, Arena, 19.09.2022.
PARKWAY DRIVE, While She Sleeps, Lorna Shore - Austrija, Beč, Wiener Stadthalle, 18.09.2022.

Izvještaji

PARKWAY DRIVE, While She Sleeps, Lorna Shore - Austrija, Beč, Wiener Stadthalle, 18.09.2022.
2CELLOS - Zagreb, Arena, 19.09.2022. - galerija

Galerije

2CELLOS - Zagreb, Arena, 19.09.2022. - galerija
BRZINA METKA

Recenzije - Film

BRZINA METKA
MGLA, Odium Humani Generis, In Twilight's Embrace - Zagreb, Boogaloo, 04.09.2022. - galerija

Galerije

MGLA, Odium Humani Generis, In Twilight's Embrace - Zagreb, Boogaloo, 04.09.2022. - galerija
 Otkazana europska turneja i zagrebački koncert grupe ANTHRAX

Vijesti

Otkazana europska turneja i zagrebački koncert grupe ANTHRAX
SHARON KOVACS ponovo u Hrvatskoj

Vijesti

SHARON KOVACS ponovo u Hrvatskoj
Metalcore senzacija Parkway Drive dolaze u Beč

Vijesti

Metalcore senzacija Parkway Drive dolaze u Beč
PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.

Izvještaji

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022.
PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022. - galerija

Galerije

PIXIES - Zagreb, Velesajam, 27.08.2022. - galerija
Legendarni Pixies u subotu na zagrebačkom Velesajmu

Vijesti

Legendarni Pixies u subotu na zagrebačkom Velesajmu
SABATON - Opatija, Ljetna pozornica, 19.08.2022. - galerija

Galerije

SABATON - Opatija, Ljetna pozornica, 19.08.2022. - galerija
SABATON, 19.08.2022., Opatija, Ljetna pozornica

Izvještaji

SABATON, 19.08.2022., Opatija, Ljetna pozornica
SIKASA - Matter Earth

Recenzije

SIKASA - Matter Earth
Preminuo Wolfgang Petersen, redatelj 'Air Force One', 'Das Boot’' i 'Perfect Storm'

Vijesti

Preminuo Wolfgang Petersen, redatelj 'Air Force One', 'Das Boot’' i 'Perfect Storm'
Otkazana nadolazeća europska i britanska turneja RAGE AGAINST THE MACHINE

Vijesti

Otkazana nadolazeća europska i britanska turneja RAGE AGAINST THE MACHINE
NEPODNOŠLJIVA TEŽINA GOLEMOG TALENTA (The Unbearable Weight of Massive Talent)

Recenzije - Film

NEPODNOŠLJIVA TEŽINA GOLEMOG TALENTA (The Unbearable Weight of Massive Talent)
Preminula OLIVIA NEWTON-JOHN, zvijezda 'Briljantina'

Vijesti

Preminula OLIVIA NEWTON-JOHN, zvijezda 'Briljantina'

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK