Intervjui

THE 69 EYES 2012

The 69 Eyes je finski gothic rock band osnovan 1989. godine. Do sada su izdali devet albuma, dok će im deseti, pod imenom 'X', biti objavljen danas, 28. rujna 2012. u Europi, te 9. listopada 2012. u SAD-u. Obzirom da band trenutno odrađuje promociju imala sam priliku razgovarati s Jyrkijem 69 (pjevač) putem Skypea. Gledajući neke njegove intervjue stekla sam dojam da je veoma hladna osoba koja radi na imidžu 'opakog frajera', ali kroz razgovor sam shvatila da je vrlo emotivan i povučen čovjek koji na razne načine pokušava poboljšati svijet i pomoći drugima. On je intelektualac, zaljubljenik u glazbu, ekologiju, kemiju i dobru zabavu.

Objavljeno: 01.01.1970. 00:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

Bok Jyrki. Kako si? Pretpostavljam da si imao intervjue cijeli dan, pa te neću baš dugo gnjaviti.

Pozdrav Croatian Metal And Rocku. Ovo mi je zapravo prvi intervju danas tako da sam prilično odmoran.

To je plus. (smijeh) Prvo bih krenula s vašim novim albumom "X" koji izlazi 28. rujna 2012. u Europi. Izjavio si kako je to vaš najbolji album do sad, te kako nikada nisi bio zadovoljniji rezultatom svoga rada. Ono što nisi objasnio jest zašto je "X" toliko poseban.

Vidiš, kad smo bili u studiju i kada su pjesme bile više-manje gotove, dok smo ih preslušavali svi smo doživjeli onaj "WOW" trenutak i shvatili smo da smo napravili nešto posebno. Tekstovi su se toliko stopili s glazbom da sam se uhvatio par puta kako mislim da je 'X' savršen. Uspjeli smo pogoditi atmosferu pjesama. Možda to sad čudno zvuči, ali snimili smo ono što smo osjećali tokom stvaranja svake pjesme. Ono što ti mogu reći je da ovaj album nije ni sličan prethodnom. Prošli put smo snimali u Hollywoodu i ono na što smo ciljali bilo je da prenesemo što agresivniju vibru u muziku. Htjeli smo da sliči američkom rocku koji je jako žestok. To ćeš si najbolje predočiti ako zamisliš albume Guns'N'Rosesa, pogotovo 'Appetite For Destruction'. Na njemu dečki sviraju toliko energično kao da je to zadnja stvar koju rade u životu. To je ono što smo htjeli na 'Back In Bloodu' i mislim da smo uspjeli, ali to nije ono na što smo ciljali ovdje, na 'X-u'. Tu nam je želja bila stvoriti pjesme koje su lako pamtljive i ostavljaju utisak na slušatelja. Zanimljivo je da smo kao glavni instrument koristili upravo moj glas koji te vodi na emocionalnu vožnju kroz život. Samo snimanje je bilo vrlo ugodno i nekako prirodno i mislim da sam uspio stvoriti nešto magično. Prije nekih mjesec i pol dana dobio sam na preslušavanje konačnu verziju i sad ću zvučati prilično patetično, ali doslovno sam počeo plakati. Neke od pjesama su jednostavno prekrasne. To su bile suze radosnice, ali i suze iznenađenja. Znaš, mi smo petorica glazbenika koja su zajedno više od dvadeset godina, te koja i danas uspijevaju stvarati glazbu od srca i uzimati svoj posao za ozbiljno. Upravo nas to povezuje svo ovo vrijeme, a razlog zašto smo još uvijek skupa i zašto stvaramo glazbu ste vi, fanovi. Dok ovo govorim, prvi put mi je pala na pamet jedna jedina riječ kojom mogu opisati 'X'- to je 'srčan' album. Iako smo uvijek pokušavali stvoriti poseban ugođaj, niti jedno naše djelo nije emotivno kao ovo.

Jednom si rekao da pored toga da vam je ovo deseti album, ime 'X' može značiti i pusu na kraju poruke ili biti oznaka za bivšu djevojku ili dečka. Osim očitog, što tebi predstavlja taj rimski broj?

Većina pjesama opisuje moje osjećaje kada sam prekinuo s bivšom djevojkom. Tako da za mene 'X' simbolizira bivšu djevojku i vezu. Prva pjesma na albumu je 'Love Runs Away', a zadnja 'When A Love Comes To An End' i njih dvije obilježavaju početak kraja ljubavi, te kako se osoba s time nosi. Glazba između njih dvije, to jest tekst, najviše pojašnjava osjećaje u trenutku kada se ljubav prekine, nestane. Ovdje je tematika vrlo osobna. Nije kao da sam pogledao tužan film koji me inspirirao. (Smijeh) Proživio sam sve trenutke o kojima pjevam i ovaj put sam odlučio napisati lyricse koji će fanovima dati bliži uvid u moj život. Svatko od nas prolazi kroz teška ljubavna razdoblja i to je jedna od najčešćih tematika rock glazbe. Istina je da mi je bilo jako teško pjevati i snimati ove pjesme, jer sam morao opet proživjeti ono od čega sam se napokon oporavio. Moram priznati da sam kroz razdoblje stvaranja 'X-a' par noći bio jako usamljen i tužan. Nakon tjedana rada na albumu rekao sam prijatelju da mi je cijeli proces užasan, jer sam jako potresen i doveden do ruba suza kada se svega sjetim, ali donekle je bilo i uzbudljivo ovako se ogoliti u glazbi i baš zbog toga sam oduševljen. Mislim da će se u svima koji preslušaju album probuditi određene emocije. Ne kažem da je napravljen kako bi se ljudi osjećali tužno, nego jednostavno kako bi ih 'probudio', malo za promjenu.

Želja ti je već dugo vremena stvarati muziku za filmove i serije. Obzirom da vam je ovo album koji je najbliži pop glazbi, je li to tvoj način da se primakneš mainstreamu i Hollywoodu?

Joj ne! (Smije se) Ako sam rekao da nam je ovo najviše pop album, samo sam mislio da ima najbolje refrene i muziku koja se lako pamti. Radi se o tome da kad jednom čuješ stvar s 'X-a', drugi put ju možeš već otpjevati. Najbliže filmovima što sam došao jest to što će uz album izaći i DVD izdanje na kojem ćete moći vidjeti kako smo ga snimali, te ćete se moći upoznati s poviješću 69 Eyesa. Na DVDu će biti par cool rockera i trajat će oko sat vremena. Obzirom da jesam izjavio da je ovo pop album dosta sam se i referirao na našu suradnju sa Švedima. Poznato je kako su oni u pop industriji jaki još od doba ABBA-e; pa i danas kada upalite radio pola pjesama su oni ili producirali ili napisali tekstove i glazbu. Snimali smo u Švedskoj i imali nevjerojatnu produkciju, ali i dalje je to zvuk 69 Eyesa. Pred malo si mi rekla da si poslušala novi sigle 'Red', pa ću ti možda najbolje dočarati na njemu da smo to još uvijek mi, ali s malom promjenom. Recimo, ta pjesma se sastoji od par dijelova koji ju čine hipnotičkom, a upravo zbog toga što nije komplicirana je i lako pamtljiva. Njom prevladava jedan osjećaj koji se proteže refrenom i ostavlja snažan utisak. Inače me u intervjuima uvijek pitaju zašto nam je to prvi single i da li on predstavlja cijeli album. Ne, on ne reprezentira cijeli album. Razlog zašto smo izabrali 'Red' je taj što je to pjesma koja će se najvjerojatnije puštati na radiju i televiziji i zbog toga ju je naša producentska kuća izabrala, a ne mi. Još jedna novost koju nisam spomenuo je ta da smo ovaj put puno više pažnje posvetili promociji kroz razne društvene mreže poput Facebooka i mogu ti reći da je prilično cool vidjeti reakcije fanova na nove stvari kroz njihove komentare. Jako me dirnula činjenica da se većini naših slušatelja svidjela prva objavljena pjesma. Ovaj način je puno manje stresan od toga da saznamo reakcije obožavatelja tek na koncertima, kao što je bio slučaj s prethodnim albumima.

Uskoro ćemo saznati što misle i o ostatku albuma.

Ja sam siguran da će im se svidjeti. (Smije se) Ima jedna stvar koja mi je smiješna, ali opet laskajuća, kod određenih ljudi, a to je da shvaćaju našu glazbu jako ozbiljno, pa nam u komentarima ostavljaju podrobne opise svojih osjećaja koje su iskusili dok su slušali 'Red'. Ako ih je ona toliko probudila, mogu tek misliti što će biti s ostalim stvarima. Neke od njih imaju puno dublje značenje. Moj savjet je, kada budete slušali album, nemojte ga samo 'preletiti', već si uzmite vremena da ga shvatite i doživite s mirom.

Neću te više gnjaviti s novim albumom, koji sada nakon singlea, te tvojih doživljaja, jedva čekam poslušati; ali te hoću barem na kratko propitati o tvom osobnom životu koji je zapravo jako zanimljiv. Naime, UNICEF-ov si ambasador dobre volje, stoga me zanimalo na što si najviše ponosan kroz svoj rad s UNICEFOM?

Početkom iduće godine imamo akciju koju jedva čekam, ali na žalost, o tome ti još ne smijem ništa reći. (Smijeh)

Joj, sad me baš zanima.

Hehe, znam samo da će to za mene biti prava avantura. (Smije se) Uglavnom pokušavam odvojiti 69 Eyes i UNICEF. S bendom je to sve rock'n'roll, a UNICEF je ipak ozbiljnija strana mene i zahvalan sam što imam priliku pomagati drugima i nekako doprinijeti opstanku ove naše Zemlje.

Kad mi već ne možeš reći što je nova avantura, možeš li mi barem otkriti što je najgora stvar koju si vidio kao ambasador dobre volje i što si učinio kako bi pomogao?

Nisam vidio baš puno ružnih stvari. Zapravo, tu ulogu ambasadora može obavljati svaka osoba koja je ekološki osviještena, te koja želi pomagati drugim ljudima. Mi bi se svi trebali ujediniti kako bismo pomogli ovom planetu da preživi. Kad malo razmisliš, puno je stvari na ovom svijetu sjebano. Ja se najviše brinem oko toga kako priroda zbog nas pati i moja misao vodilja je ta da ako je našoj djeci dobro, te ako njih educiramo, Majka Zemlja će se održati. Na taj način sam ja uključen u UNICEF.

Ne samo da si glazbenik i dobrotvor već si i diplomirao analitičku kemiju. Imaš li neke zanimljive priče vezane uz tu profesiju?

Obožavam kemiju i interesantna priča je ta da sam kao dijete obožavao Spider Man-a, a Peter Parker (Spider Man) je studirao kemiju, te ju je kasnijih godina podučavao. Meni je to bila inspiracija kada sam maturirao i odabir tog fakulteta mi se tada činio najprirodnijom stvari. Kasnije sam čak razmišljao da sam možda trebao ići na ekonomiju ili menadžment, ali opet s druge strane, kemijom možda mogu pomoći svijetu. Da me netko pita da li bih radio na tome da kroz nju pomognem prirodi rekao bih da ću volontirati ako treba.

Još jedan od tvojih hobija je taj da ponekad radiš kao DJ. Zanima li te i elektro glazba?

Ne. DJ sam već godinama i radio sam diljem svijeta. U klubovima uglavnom puštam gothic glazbu. Nastupao sam stvarno svugdje, od Tokya do Los Angelesa. Europu sam gotovo cijelu prošao i redovito sam DJ u klubovima u Stockholmu. U Helsinkiju čak vodim svoje večeri. Nekad nastupam i u, nazovimo to, regularnim mainstream klubovima. Prošle godine sam nastupao sa svojim prijateljima. Oni su puštali plesnjake, a ja rock, uglavnom stare stvari od ACDC-a, Ramonesa i sličnih izvođača i baš me zanimalo hoće li se ljudi rasplesati i na tu vrstu glazbe. Čini mi se da su se super zabavili. Pred par vikenda sam imao super nastup na jednom rock brodu na Baltičkom moru. Show je trajao sat i pol. Ja sam bio prepun energije i zadržao sam ljude na plesnom podiju. Taj posao mi je vrlo draga razonoda. Tko zna, možda ću jednog dana kada benda više ne bude bilo zabavljati ljude dobrim starim rock'n'rollom. (Smije se) Još jedan veliki plus kod ovog posla je taj što je dobro poznato da su najzgodnije djevojke upravo u klubovima. (Smijeh)
Hej Ivana, ja polako moram ići, upravo sada imam drugi intervju, ali bilo mi je jako ugodno razgovarati s tobom.Kalendar

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

24.07.2020. - petak

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

Opatijska rivijera, Klana i Kastav, razno
ulaz slobodan

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

05.08.2020. - srijeda

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

Pula, Vallelunga
210 / 430 / 580 kn

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

12.09.2020. - subota

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

Zagreb, ŠRC Šalata
85kn/100kn7120kn

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

20.10.2020. - utorak

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
120 kn pretprodaja / 150 kn na dan koncerta

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

29.10.2020. - četvrtak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

Ljubljana, dvorana Stožice

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

19.11.2020. - četvrtak

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
200 kn / 230 kn/ 260 kn

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

22.03.2021. - ponedjeljak

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

, Tvornica Kulture
180/200/230 kn

Srpanj / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Must Read

ROBERT JURČEC MUHA:  'Moj broj jedan izvođač je Motörhead... da nije bilo njih ja uopće ne bih svirao.'

Intervjui

ROBERT JURČEC MUHA: 'Moj broj jedan izvođač je Motörhead... da nije bilo njih ja uopće ne bih svirao.'
Preminuo ROBERT JURČEC MUHA

Vijesti

Preminuo ROBERT JURČEC MUHA
LIVE VREMEPLOV IZ 2010. - galerija

Galerije

LIVE VREMEPLOV IZ 2010. - galerija
10 iznad 10 - epovi europskog progressive rocka sedamdesetih (2. dio)

Kolumne

10 iznad 10 - epovi europskog progressive rocka sedamdesetih (2. dio)
Preminuo slavni skladatelj filmske glazbe Ennio Morricone

Vijesti

Preminuo slavni skladatelj filmske glazbe Ennio Morricone
(NON)SAVVY AUTEURIST - Slowly Getting There

Recenzije

(NON)SAVVY AUTEURIST - Slowly Getting There
KD LISINSKI - Corona. Tremolo. Maestoso.

Vijesti

KD LISINSKI - Corona. Tremolo. Maestoso.
2017. - 2018. PRED OBJEKTIVOM DANKA CRNKOVIĆA - galerija

Galerije

2017. - 2018. PRED OBJEKTIVOM DANKA CRNKOVIĆA - galerija
YAMMATOVO dovodi JACKA SAVORETTIJA u 2021.!

Vijesti

YAMMATOVO dovodi JACKA SAVORETTIJA u 2021.!
Proletjeli ispod radara (2. dio)

Kolumne

Proletjeli ispod radara (2. dio)
Proletjeli ispod radara (1. dio)

Kolumne

Proletjeli ispod radara (1. dio)
2018. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija

Galerije

2018. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija
DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020.

Izvještaji

DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020.
DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020. - galerija

Galerije

DADO TOPIĆ, BE HA VE, TONY LEE KING (VG BRC FESTIVAL) - Velika Gorica, 27.06.2020. - galerija
'Veliko Trojstvo' koje je promijenilo glazbu

Kolumne

'Veliko Trojstvo' koje je promijenilo glazbu
Najavljeno 2. izdanje Jerry Ricks blues festivala

Vijesti

Najavljeno 2. izdanje Jerry Ricks blues festivala
JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.

Kalendar

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL - Kastav, Opatija, 24.07. - 01.08.2020.
DADO TOPIĆ I BE HA VE u subotu na Velikogoričkom festivalu

Vijesti

DADO TOPIĆ I BE HA VE u subotu na Velikogoričkom festivalu

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK