Izvještaji

SWALLOW THE SUN + Wolfheart + Adimiron / Ljubljana, Orto Bar - 11.12.2015.

Uvijek je poseban gušt doživiti određene bendove u zimskom djelu godine jer na jedan poseban način svojim pjesmama, zvukom i samim imenima odaju počast tom čarobnom djelu godine. Metal glazba sa sjevera se uvijek na direktan ili indirektan način kitila i povezivala sa asocijacijama zime, hladnoće, snijega i leda, pa je skladno s time ovaj paket bendova upravo ono što je bilo potrebno da se predstavi sva njezina raskoš.

Objavljeno: 13.12.2015. 15:35

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

SWALLOW THE SUN + Wolfheart + Adimiron / Ljubljana, Orto Bar - 11.12.2015.

Datum: 11.12.2015.

Mjesto: Ljubljana, Slovenija

Lokacija: Orto Bar

Turneja koju sačinjavaju finski melodični doomeri Swallow The Sun i melodični deatheri Wolfheart su prava poslastica za ljubitelje finskog zvuka, a kao predgrupa našli su se talijani Adimiron - pomalo nekonzistentni jer sviraju totalno drugačiju glazbu od headlinera uspjeli su ponaći put do svojeg malog djela publike, no o tome nešto kasnije. Slovenski klub Orto Bar poprimio je male kozmetičke promjene od prošlog puta kada sam bio tamo, a to je mala reorganizacija prostora, tako da ulazak u koncertni dio više nije sa lijeve strane pozornice i penjanje po stepenicama, već je sređen glavni ulazni prostor sa druge strane zgrade u kojem se nalazi merchandise štand, šank sa pićima i ostali popratni sadržaji. Što se merchandisea tiče izbor je bio šarolik barem za majice od Swallow The Suna, dok su CD-i bili samo oni aktualni s iznimkom Wolfhearta koji je imao oba svoja albuma, nekoliko dizajna majici, prišivaka, kapa, torbi i ostali sitnih artikala.Glavni bend večeri finski Swallow The Sun predvodi ovu turneju kojom predstavljaju svoj novi trostruki grandiozni album ''Songs From The North'' kojim su predstavili sve svoje glazbene strane, počevši od sumornog dooma pa sve do melankolične akustike, sve skupa u trajanju od preko 2 sata. Više o albumu možete pročitati u našoj recenziji, a kako je ovo ipak turneja kojim su odlučili predstaviti sve njegove strane, logično je bilo za očekivati kako će i cijelokupna set lista biti u sličnom tonu, što se na kraju ispostavilo točnim jer su upravo više od polovice vremena svirali samo nove pjesme. Kako nas je ipak do nastupa Swallow The Suna djelilo nekoliko sati, bio je red pogledati i prvu predgrupu Adimiron koja je i otvorila ovu hladnu koncertnu večer.

Talijani Adimirion za ovu godinu baš i nisu spremili nikakav novi album već i dalje predstavljaju svoj prošlogodišnji album ''Timelapse''. Za one koji se sjećaju, Adimirion smo imali prilike gledati i prije četiri godine kada su svirali zajedno sa Vaderom i Gorgorothom također u Ljubljani i tada su zvučali totalno nepovezano zbog kombiniranja mnogo podžanrova metala sa svepristunim modernijim prizvukom. Od te četiri godine očito su se neke stvari bitno promjenile jer su ovaj put zvučali puno kvalitetnije i zanimljivije, naročito što se samo sviračkog djela tiče. Njihov 40-minutni nastup obilježila je solidna posjećenost, no zbog nepovezanih žanrovskih struktura i prevelike razlike u zvuku sa glavnim bendovima nisu poprimili zasluženi feedback kakav zasigurno uživaju na domaćem terenu, no ne može se reći kako se nisu potrudili predstavili sve svoje pjesme u najboljem svijetlu. Uglavnom nezainteresirana publike je tu i tamo skandirala na nagovor pjevača Andree, no zbog sveopćeg neuklapanja u koncept turneje svirka je unatoč trudu svih članova prošla više manje mlako.

Neduga pauza i na pozornicu se penju Wolfheart, bend o kojem smo već dugo i naširoko pisali, bend koji je nastao gašenjem svih bendova Tuomasa Saukkonena, počevši od Before The Dawna pa sve do Dawn Of Solace-a, i koji je svu inspiraciju potrebnu za nastavak tih bendova usmjerio prema Wolfheartu. Rezultat je svima poznat, a to je simbioza najboljih zvukova melodičnog death metala sa svagdje prisutnom melankolijom dooma, gothica i općenito savršeno predočavanje sve hladnoće sjevera bilo kroz akustiku ili kroz razorne gitarske riffove. Ovo ljeto izdani drugi album ''Shadow World'' pobrao je opet samo pozitivne kritike i samim njihovim pojavljivanjem Orto Bar je već bio vidno fino ispunjen. Tuomas zajedno sa ostalim članovim Wolfhearta koncert je otvorio sa pjesmom The Hunt sa prvog albuma ''Winterborn'' iz 2013. godine i koncert nastavio u istom uigranom ritmu. Zvuk je cijelo vrijeme bio na mjestu, čvrst i direktan, gdje su se savršeno mogli čuti Tuomasovi grubi vokali i sve dionice odsvirane na gitarama. Neprestano headbanganje drugog gitariste Juhe i basista Lauria održavale su dinamičan ritam cijelokupnom nastupu i tjerale sve pristune da se užive u samu glazbu. Wolfheart su odsvirali repertoar od samo osam pjesama, podjednako raspoređenih sa oba albuma i tako udovoljili svakom njihovom ljubitelju. Svojevrsni vrhunac njihova nastupa je bio kratki pozdravni govor Tuomasa i sviranje pjesama Zero Gravity i zadnje emotvine, a ujedno i agresivno melodične Routa pt 2. Wolfheart su svoj repertoar stvarno otprašili bez ijedne greške i zahvalili se svim prisutnima na posjeti.

Swallow The Sun kao glavni bend večeri preuzeli su pozornicu nekih 20-tak minuta poslije, a kad smo kod preuzimanja, to je doslovno tako i izgledalo jer je koncertna pozornica Orto Bara bila taman velika da se svih šest članova stisnu na tako maleni prostor. Kako smo i prije rekli, Swallow The Sun je za ovu turneju napravio pregled najbitnijeg djela novog albuma ''Songs From The North'' i to na način da više od pola odsviranih pjesama budu upravo sa njega. Zbog velikih oscijalcija između sva tri djela albuma to se gotovo da nije ni osjetilo jer su Swallow The Sun pametno balansirali između kaotičnih i sporih doom melodija i laganih akustičnih prijelaza. Ako je netko očekivao da će na ovoj turneji čuti puno više starijeg materijala, onda se prevario jer su od starijih pjesama odsvirali samo naslovne sa svakog od starijih album, s većom koncentracijom na zadnja dva studijska izdanja. Zbog, u početku, gotovo nečujnih vokala Mikke uvodna stvar 10 Silver Bullets nije se mogla u potpunosti doživjeti, no nakon nje stvari su se popravile i Swallow The Sun su nastavili svoju set listu sa Rooms And Shadows predstavljajući najnoviji materijal, nakon čega se okreću na prethodni album ''Emerald Forest And The Blackbird'' sa pjesmom Hate, Lead The Way!. Na sporim trenutcima pjesama poprilično statični, a na bržim djelovima veoma uživljeni u svirku, Swallow The Sun su potegli prvih sat vremena koncerta bez problema. Nizale su se starije stvari poput Hope i New Moon, a prvi dio koncerta okončali su sa depresivnom Abandoned By The Light skinutu sa odličnog trećeg djela zadnjeg albuma kojim obiluju samo tmurne dugačke doom pjesme okovane snažnim grubim growl vokalima.Nakon toga slijedi kratka pauza, električne gitare se zamjenjuju akustičnima, i na red dolazi kratki akustični repertoar sa The Heart Of A Cold White Land i Pray For The Winds To Come nakon čega je pjevač Mikka najavio svoju melodičnu death/doom stranu benda i zatvorio koncert sa stvarima Descending Winters i legendarnom Swallow sa prvog albuma ''The Morning Never Came''Nastup od sat i pol vremena prošao je veoma brzo i vidno zadovolji Swallow The Sun nabacili su prigodnu fotografiju sa publikom i kasnije uz neobavezno druženje sa obožavateljima okončali ovu hladnu večer. Jedine zamjerke idu na račun samog prostora Orto Bara koji je ipak premali kad se radi o bendovima koji broje više od 4-5 članova, i isto tako kad se radi o rasvjeti koja je bila gotovo nikakva, premračna sa konstanim bljeskanjem reflektora prema publici radi čega se bend na pozornici na trenutke nije ni vidio.

Još jednom finski metal dokazuje kako im ima malo ravnih kad se radi o kombinacijama melodija, melankolije, atmosferičnosti, a ujedno i agresivne svirke okovane snijegom i ledom. Jedini trn u oku je prva predgrupa koja izgleda kao na krivom mjestu i u krivo vrijeme.

Swallow The Sun - set lista:

The Womb Of Winter (intro)
10 Silver Bullets
Rooms and Shadows
Hate, Lead the Way!
Cathedral Walls
Hope
New Moon
Lost & Catatonic
Abandoned By The Light
---------
The Heart Of A Cold White Land
Pray For The Winds To Come
Autumn Fire
Descending Winters
Swallow (Horror Pt. 1)
Darjan Koprivnikar

Text by:

Darjan Koprivnikar

Prati autora

Live fast, Play slow, Die old

Darjan Koprivnikar

Photo by:

Darjan Koprivnikar

Prati autora

Live fast, Play slow, Die old

Pročitaj više o temama: swallow the sun, wolfheart, adimiron, ljubljana, orto bar, doom metal, darjan koprivnikarKalendar

FUL KUL BUVLJAK, 06.06.2020., Boogaloo, Zagreb

06.06.2020. - subota

FUL KUL BUVLJAK, 06.06.2020., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
Besplatno

MYSTIC FESTIVAL - Poljska, Krakow, Aviation Museum, 10. – 11.06.2020.

10.06.2020. - srijeda

MYSTIC FESTIVAL - Poljska, Krakow, Aviation Museum, 10. – 11.06.2020.

Krakov, Krakow Aviation Museum
279 / 479 / 799 PLN

SYSTEM OF A DOWN - 17.06.2020., Papp László Sportaréna, Budimpešta

17.06.2020. - srijeda

SYSTEM OF A DOWN - 17.06.2020., Papp László Sportaréna, Budimpešta

Budimpešta, Papp László Sportaréna
15 900,00 Ft - 33 900,00

OH SEES, 08.07.2020., Vintage Industrial Bar, Zagreb

08.07.2020. - srijeda

OH SEES, 08.07.2020., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
100 kn/120 kn

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

05.08.2020. - srijeda

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

Pula, Vallelunga
210 / 430 / 580 kn

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

12.09.2020. - subota

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

Zagreb, ŠRC Šalata
85kn/100kn7120kn

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

20.10.2020. - utorak

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
120 kn pretprodaja / 150 kn na dan koncerta

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

29.10.2020. - četvrtak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

Ljubljana, dvorana Stožice

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

19.11.2020. - četvrtak

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
200 kn / 230 kn/ 260 kn

Lipanj / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Must Read

NEKROINVERTED - Magija i koprofagija

Recenzije

NEKROINVERTED - Magija i koprofagija
2014 - 2015. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija

Galerije

2014 - 2015. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija
INMUSIC  #15 - I Gogol Bordello na odgođenom 15. izdanju festivala

Vijesti

INMUSIC #15 - I Gogol Bordello na odgođenom 15. izdanju festivala
GRANT

Recenzije

GRANT
CIRITH UNGOL - Forever Black

Recenzije

CIRITH UNGOL - Forever Black
TESTAMENT - Titans Of Creation

Recenzije

TESTAMENT - Titans Of Creation
INMUSIC #15 - Belle and Sebastian se pridružuju programu odgođenog festivala

Vijesti

INMUSIC #15 - Belle and Sebastian se pridružuju programu odgođenog festivala
LIVE VREMEPLOV IZ 2007. - galerija

Galerije

LIVE VREMEPLOV IZ 2007. - galerija
PIXIES na Zagrebačkom velesajmu odgođeni za 30. kolovoza 2021. godine

Vijesti

PIXIES na Zagrebačkom velesajmu odgođeni za 30. kolovoza 2021. godine
Koncert William DuValla zakazan za Tvornici kulture 20. ožujka 2021.

Vijesti

Koncert William DuValla zakazan za Tvornici kulture 20. ožujka 2021.
Chris Eckman večeras na terasi Začarane Močvare

Vijesti

Chris Eckman večeras na terasi Začarane Močvare
PARADISE LOST - Obsidian

Recenzije

PARADISE LOST - Obsidian
...And Oceans - Cosmic World Mother

Recenzije

...And Oceans - Cosmic World Mother
AMAZING STORIES

Recenzije

AMAZING STORIES
INMUSIC #15 - I Nick Mason's Saucerful of Secrets 2021.

Vijesti

INMUSIC #15 - I Nick Mason's Saucerful of Secrets 2021.
THE KILLERS potvrđeni za odgođeno izdanje INmusic festivala #15!

Vijesti

THE KILLERS potvrđeni za odgođeno izdanje INmusic festivala #15!
TOMISLAV GOLUBAN - Memphis Light

Recenzije

TOMISLAV GOLUBAN - Memphis Light
Krenula DRIVE IN kina!

Vijesti

Krenula DRIVE IN kina!

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK