Intervjui

ROBERT GROF KANIZSAI (ROBIJA HRVATA): ''Bend je proizašao iz mog osobnog ludila...''

Robija Hrvata je tročlani band iz Zagreba. Sviraju autorski rokenrol i blues s primjesama punka, disca i zabavne glazbe. Iza njih je EP ''Trazim ljubav'', snimljen 2015., a trenutno snimaju album U raljama zivota. U petak 20.01.2017. u 21:00 h u klubu Route 66 možete čuti predpremijeru promocije jos nesnimljenog albuma. Intervjuirala sam karizmatičnog frontmana banda Roberta, inače timaritelja u zoološkom vrtu, kako bi nam nešto više otkrio što se krije iza naziva Robija Hrvata.

Objavljeno: 19.01.2017. 12:40

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ROBERT GROF KANIZSAI (ROBIJA HRVATA): ''Bend je proizašao iz mog osobnog ludila...''
Robi, slobodno nam se malo predstaviš, tko si i što si.
Pa Sonja... Dakle, ja sam Robert Grof Kanizsai, iako je Grof samo moje scensko ime. Pravim imenom sam Robert Kanizsai. Ja sam Hrvat mađarskog podrijetla sa ćaćine strane, a sa mamine sam Kelt, odnosno Zagorec...hehe...
 
Koliko to mađarsko podrijetlo utječe na tebe? Imaš i pjesmu Magyar Hodža. Što znači taj naziv?
Pa ne znači apsolutno ništa hehe... Jedino dio koji se pjeva na hrvatskom ima neko određeno značenje, a cijela pjesma zapravo govori o povijesti Hrvata, pošto su Hrvati i Mađari usko vezani kroz povijest. Jer pjesmu shvatiš ili ne shvatiš, glavno je da joj naprosto osjetiš energiju.
 
 
 
Kako i kada je Robija nastala?
Bend je proizašao iz mog osobnog ludila. Nastao je 2009. kada sam počeo svirati s nekim frendovima. Imali smo namjeru biti cover bend i svirati Gary Moorea, Stevie Ray Vaughana, Claptona... Međutim, to nije zaživjelo. Onda sam se zatvorio u svoju sobu, jedan frend mi je dofurao oprema s kojima sam se mogao snimati i kada se vratio nakon mjesec dana već sam imao 30 pjesama. On je to poslušao i rekao: „Pa j***** ti si skladatelj!“. Pjesme sam počeo pisati još kao šesnaestogodišnjak. Kroz Robiju Hrvata je prošlo mnogo ljudi... Sve je to bio jedan čemer, kaos i jad. Ja sam se trudio, ljudi me nisu shvaćali ozbiljno, sve dok nisam našao Mirka i Daria. Sad napokon mogu reći da Robija funkcionira.
 
Kako je nastalo ime benda?
Pa... nisam znao kako bih nazvao bend. Frend Igor Šaško je smislio ime s obzirom na moju povijest, rat, djetinjstvo, žene i sve ono o čemu sam znao trkeljati u svojim sumanutim trenucima. On je sve to pretvorio u jednu sintagmu. U samoj gardi su me često znali zvati Robija. Svaki dan moram ići na posao, što i jest robija, a s obzirom da sam Mađar, a ne Hrvat, onda je ispala Robija Hrvata.
 
 
Predstavi nam svoje kolege iz benda.
Dario Dodig svira bubnjeve, a na basu je Mirko Prišlin. Njih dvojica zajedno su dvije godine mlađi od mene hahah... Dario ima 21, Mirko ima 23. Na neki način zahvaljujući tebi smo došli do Mirka, zato što si mi ti predložila da sviramo na Filozofskom open air-u, a u to vrijeme smo Dario i ja bili solo. Poslije mi je na fejs poslao zahtjev. Vidio sam da je dečko glazbenik, svira gitaru, bas, klavijature, čak i bubnjeve. Stoga sam ga pitao da li bi htio svirati s nama kao basist. Dario! Ja ga zovem moj Mileni. Dario radi samnom od, ako se dobro sjećam, kraja 2014. Također, imamo Karla Slavikovskog na trubi kao suradnika benda.
 
Reci mi nešto o novom albumu. Zove se ''U raljama života''?
Tako je, to je novi, drugi po redu studijski album i sadrži 12 pjesama. Jedna od tih pjesama je blues pjesma koja se zove ''Oj živote'' i sam album se trebao zvati ''Oj živote''. Međutim, nakon što sam na koncertu grupe Svemir u Ksetu nepravedno išamaran od strane hrvatske policije odlučio sam nazvati album ''Grof Kanizsai u Raljama života''. Sjetio sam se i Štefice Cvek i Dubravke Ugrešić koja je napisala najbolju i najhumoristićniju recenziju, odnosno predgovor za knjigu na kojoj sam odrastao „Nule i ništice“, ruskog autora Danilo Harms.
 
Kad si već spomenuo situaciju u Ksetu, reci nam što se to točno desilo na na koncertu grupe Svemir? Nekim medijima si uspio prenijeti svoje neugodno iskustvo.
Dao sam izjavu za dva radija i jedan portal, drugi mediji nisu to baš popratili iako sam se svojski trudio. Ma... bio sam u tom j****** ratu i naprosto mi je došlo krivo da me tamo nekakvi hrvatski policajci, kad im kažem da sam hrvatski branitelj,  odvedu u mrak, išamaraju i da mi kažu da ih boli k**** što sam ja branitelj. Život je i prečesto smiješan i vulgaran... 
 
Kako to da ste za novi album odabrali pjesmu Josipe Lisac za obradu?
Pa sasvim slučajno. Napravio sam glazbu i skužio da su akordi jako slični kao i kod ''Magle''. No razlika je što moja glazba ima puno dodataka te je više blueserska nego što je original od Josipe Lisac. Razmišljao sam dugo o tome, napisao sam i orginalni tekst, ali me je sve ipak vuklo ka ''Magli''. Znaš, to je onaj osjećaj kad poduzimaš, ali ne oduzimaš. Tako je nastala naša verzija ''Magle''.
 
Kada bi album trebao biti gotov?
Album je već snimljen, ali nismo zadavoljni jer smo malo požurivali sa snimanjem pa ga idemo ponovo, malo profesionalnije snimiti. Album bi trebao izaći tokom ožujka.. 
 
Tvoj prvi studijski album je 'Tražim ljubav'', a album ''Polomljeni okovi'' su zapravo njegova priprema?
''Polomljeni okovi'' je album koji sam snimio doma s opremom koju mi je dofurao Miro Munivrana i to je album koji nema dinamiku. Tada još nisam znao raditi s ritam mašinom, ali pjesme kao pjesme su postojane. ''Tražim ljubav'' je prvi punokrvni album koji sam snimao s Dariom Dodigom na bubnjevima i Igorom Šaškom na basu. Davorka je jedina stvar na tom EP-iju koju je na bubnjevima odsvirao Božidar Žagar.
 
Reci mi nešto o svojoj vrlo catchy pjesmi ''Davorka''.
''Davorka'' je pjesma o ženi koja se našla na mom životnom putu pa sam joj napisao pjesmu. Ali ne bez razloga, iako se tog razloga baš više ni ne sjećam.
 
Pjesma ''Tražim ljubav''?
To je divna pjesma. Svi smo mi sisavci i jedino što nam u životu treba nisu novac niti materijalni resursi već ljubav i toplina. Zbog svojih tjelesnih stanica, krvi koja nas toči i mozga koji nam daje misao svi mi tražimo ljubav.
 
 
 
''Područje bez vjetra'' je tvoj solo instrumental uradak.
To je moj samostalni rad u suradnji sa frontmenkom grupe Svemir, Zvonimirom Obajdin. Tu su ritam mašina, bas i jedno 4 gitara. Sama stvar je nastala tako da je Zvonka Obajdin iz grupe Svemir htjela napraviti tu pjesmu s tekstom prije 5-6 godina, to je trebala biti naša pjesma. Ona je napravila jedan akord, ja sam na to dodao više harmi. Kasnije smo se raspali pa je povijest Svemira krenula iz početka.
 
Ti si surađivao s bendom Svemir?
Tako je. Obajdinka, gitaristica i pjevačica je 2010.-11. tražila gitaristu i onda smo stvorili taj bend. Dolazila je kod mene, čitala moje priče i na temelju mojih priča nazvala bend Svemir jer je velika većina mojih priča vezana uz svemir.
 
Objasni mi svoju fascinaciju svemirom.
Mi smo svi živi organizmi. Svi elementi koji se nalaze u nama, svi ti elementi se nalaze u svemiru i mi smo dio toga. I onda su ljudi, da bi ustrojili taj sustav, izmislili nacije, granice, novac... A s jednog aspekta svemira, kada gledaš samu Zemlju, totalno smo nebitni i živimo taj život koji uopće nema veze sa prirodom i sa onim našim ljudskim. Eto, od tud ta moja žudnja za svemirom. I smatram da nema ni smrti, već jednostavno odeš u svemir.
 
 
Duhom?
Ne znam čime, duh je opet samo riječ.
 
U sklopu nastupa surađuješ i s Groficom Janković koja pleše burlesku.
Da. S Groficom Janković imam puno više od obične suradnje. Zajedno smo snimili i nekoliko spotova. Pokrenuli smo zajedno poetsko akustičan program Bez dlake na jeziku, a u zadnje vrijeme nastupamo kao Grof i Grofica gdje ja sviram, a ona pleše te čitamo našu poeziju.
 
Koji su ti uzori, inspiracija?
Nisam nikad bio ni glazbeno ni vokalno ni religijski idolopoklonik jer mislim da je svačiji Bog u njemu samom. To je čak i dobro jer mogu reći da ne kopiram nikoga. Ali eto, ako baš stvarno moram reć' neko ime koje mi je značilo u životu i glazbi onda je to Tom Waits čiju glazbu izuzetno cijenim. Što se tiče same glazbe i naobrazbe, ja sam ti glazbeno nepismen i sve što radim radim doista iz čistog nepatvorenog svog bića, srca i muda na kraju krajeva.
 
Kako je rat utjecao na tebe?
Pa ja čak ne bi puno trkeljao o tome. Branitelj sam postao utjecajem vremena i okolnosti u kojima sam se našao. Imao sam 20 godina i bio sam sposoban za rat te u jednom trenutku moraš ići negdje gdje ti se u biti ne ide. Umjesto da sam š**** ili studirao ja sam morao ić u rat. Kužiš? To nije normalno stanje da ti s 20 godina moraš trčati po livadi i bježati od metaka i granata. Ma mislim, u bilo kojim godinama to nije prirodno.
 
U svojim tekstovima si poprilično izravan i ništa te ne spriječava da kažeš ono što misliš.
Moji tekstovi su prije svega brutalni i vulgarni zato što smatram da je život brutalan i vulgaran kol'ko god da ga mediji motaju u celofan i žele od njega napraviti nešto lijepo. Po meni rokenrol nije glazba, to je stil života jednostavno, način na koji živiš i način na koji promišljaš na kraju krajeva. To znači da si dovoljno kritičan, samokritičan prije svega, kako Kant kaže. Moraš preispitati svaki detalj svog života, to je rokenrol. 
 
Kakve su reakcije publike kada čuju tvoje tekstove? 
Kako tko, netko ih shvati, netko ne. 
 
Da li neke ljude tvoji tekstovi odbiju?
Apsolutno. Pa već samo ime Robija Hrvata ih odbija. Ljudima koji kuže neke stvari će to zazvučati. Mnogi su mislili da sam nešto poput Thompsona.
 
Tvoje pjesme su komentari na današnje društvo, stanje i državu i zapravo su svi svjesni stanja u kojem se nalazimo, no opet odu na drugu stranu gdje im je veselije.
Tako je, da, ne žele priznati sami sebi. Recimo pjesma Hrvat ljutit je baš jedna vesela stvar, ima i trube. To je zapravo prepjev od Steve Ray Voughana ''Marry had a little lamb''. Glazba je potpuno ista, samo sam  napisao novi tekst.
 
Koji bi bio tvoj komentar na aktualno stanje u našem društvu?
Uopće ne pratim politiku niti gledam televiziju, to me ne zanima, ali ipak komuniciram s okolinom i, htio ne htio, čujem stvari koje se dešavaju i na kraju krajeva vidim. Ono s čim sam ja kao čovjek razočaran je da se ova zemlja htjela odvojiti od Jugoslavije, odvojila se, onda smo bili u tom j****** ratu, gdje smo svašta proživljavali, da bi na kraju upali u tu neku Europsku uniju da bi danas hrpa naših ljudi bila sirotinja pod paskom i jurisdikcijom banaka.
 

O tome govoriš u pjesmi ''Banke kradu novac''.
Čovjek koji je zaposlen zna da banke kradu novac, konstantno nešto naplaćuju. Banke jedu malu djecu. Da! Banke kradu novac.
 
Ti imaš poprilično veliku zalihu priča i pjesama.
Te priče i pjesme su moj život. Imam jednu zbirku koja se zove ''Rudimenti sjećanja'' koja se sastoji od kratkih priča koji su trenuci iz nekih mojih sjećanja. Ni jedna priča nije previše vezana za neku drugu, a opet je svaka vezana za mene. Imam preko 300 pjesama. Sve su uglazbljene i imaju tekst. Imao sam dana kad sam znao napraviti tutto completo 8 pjesama, s glazbom i aranžmanom jer sam lud. Imam i dva već složena i napravljena instrumentalna albuma. Imam sve a nemam ništa.
 
Čemu težiš u životu, privatno i općenito?
Pa znaš šta, sa te jedne filozofske strane s obzirom da sam živ, jedino čemu doista mogu težiti je smrt. Zato što je smrt neminovna. 
 
Mislim, ja te kužim što misliš pod time da težiš smrti, ali možda će netko misliti da je ta izjava preteška i depresivna.
Pa nek misle! Ko ga j***. Kad bih razmišljao što drugi misle vjerojatno se baš ne bih ni pojavljivao u javnosti. A s te neke poslovne i karijerske strane težim tome da se najbolje osjećam na stejđu, da uživam svirajući i pjevajući te da imam što više koncerata i albuma.
 
Robi, hvala ti puno na intervjuu, sretno tebi i dečkima s novim albumom!
Okej! Hvala Sonja tebi i Perun.hr na interesu. Bilo mi je izuzetno drago i zabavno.
 
 
Maja Lazić

Proofread by:

Maja Lazić

Prati autora

Deputy Editor in Chief
________________________________________________
"Beware of the sharp edged weapon called human being..."

Pročitaj više o temama: robija hrvata, robert grof kanizsai, robert kanizsai, intervju, koncert, route 66, sonja gasparac, 19.01.2017.Kalendar

ROBBIE WILLIAMS - Austria, Beč, Ernst Happel Stadium, 26.08.2017.

26.08.2017. - subota

ROBBIE WILLIAMS - Austria, Beč, Ernst Happel Stadium, 26.08.2017.

Beč, Ernst Happel Stadium
88,90 € - 559,20 € (VIP)

DURAN DURAN na ŠRC Šalati 29.08.2017.

29.08.2017. - utorak

DURAN DURAN na ŠRC Šalati 29.08.2017.

Zagreb, ŠRC Šalata
210/230/240/250/260/270/280/290/370 kn

ROBBIE WILLIAMS - Austria, Klagenfurt, Woerthersee Stadium, 29.08.2017.

29.08.2017. - utorak

ROBBIE WILLIAMS - Austria, Klagenfurt, Woerthersee Stadium, 29.08.2017.

Klagenfurt, Woerthersee Stadium
88,90 € - 559,20 € (VIP)

GRACE JONES (6. DIMENSIONS FESTIVAL)  - Pula, Arena, 30.08.2017.

30.08.2017. - srijeda

GRACE JONES (6. DIMENSIONS FESTIVAL) - Pula, Arena, 30.08.2017.

Pula, Arena
240 kn

DIMENSIONS FESTIVAL - Pula, Arena/tvrđava Punta Christo, 30.- 04.09.2017.

30.08.2017. - srijeda

DIMENSIONS FESTIVAL - Pula, Arena/tvrđava Punta Christo, 30.- 04.09.2017.

Pula, Arena /tvrđava Punta Christo
660 kn za festival - 240 kn za koncert Grace Jones

BeerYard Festival u Močvari 02.09.2017.

02.09.2017. - subota

BeerYard Festival u Močvari 02.09.2017.

Zagreb, Močvara - veliko dvorište
30/40/50 kn

BEACH FOSSILS u Močvari 10.09.2017.

10.09.2017. - nedjelja

BEACH FOSSILS u Močvari 10.09.2017.

Zagreb, Močvara
55/65/80 kn

THE ROLLING STONES - Austria, Spielberg Red Bull Ring, 16.09.2017.

16.09.2017. - subota

THE ROLLING STONES - Austria, Spielberg Red Bull Ring, 16.09.2017.

Austria, Spielberg Red BUll Ring

RED HOT CHILI PEPPERS in Dublin, Ireland, 3 Arena, 20.-21.9.2017.

20.09.2017. - srijeda

RED HOT CHILI PEPPERS in Dublin, Ireland, 3 Arena, 20.-21.9.2017.

Dublin, 3 Arena
59,50€, 69,50€, 89,50€

ACID MOTHERS TEMPLE u OKC Palach-u 28.09.2017.

28.09.2017. - četvrtak

ACID MOTHERS TEMPLE u OKC Palach-u 28.09.2017.

Rijeka, OKC Palach
50/75 kn

Kolovoz / 2017

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Must Read

THE KILLS, Lovely Quinces - Zagreb, Tvornica kulture, 19.08.2017.

Izvještaji

THE KILLS, Lovely Quinces - Zagreb, Tvornica kulture, 19.08.2017.
JORN - Life On Death Road

Recenzije

JORN - Life On Death Road
SIBERIAN MEAT GRINDER, Shin - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 17.08.2017. - galerija

Galerije

SIBERIAN MEAT GRINDER, Shin - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 17.08.2017. - galerija
SATYRICON - najavljuju svoj deveti studijski album istoimenom pjesmom Deep Calleth Upon Deep

Vijesti

SATYRICON - najavljuju svoj deveti studijski album istoimenom pjesmom Deep Calleth Upon Deep
ELVIS - 40 godina nakon smrti

Kolumne

ELVIS - 40 godina nakon smrti
Šubi-dubi-dubi, sad me bole zubi

Kolumne

Šubi-dubi-dubi, sad me bole zubi
SUPERUHO FESTIVAL - Primošten, 07.-09.08.2017.

Izvještaji

SUPERUHO FESTIVAL - Primošten, 07.-09.08.2017.
WACKEN - 02-05.08.2017.

Izvještaji

WACKEN - 02-05.08.2017.
RED HOT CHILI PEPPERS – The Getaway tour 21.-29.7., Rome to Helsinki

Izvještaji

RED HOT CHILI PEPPERS – The Getaway tour 21.-29.7., Rome to Helsinki
MYRKUR - predstavlja novi video spot za pjesmu Ulvinde te najavljuje novi album

Vijesti

MYRKUR - predstavlja novi video spot za pjesmu Ulvinde te najavljuje novi album
''The Piper at the Gates of Dawn'' - pola stoljeća kasnije

Kolumne

''The Piper at the Gates of Dawn'' - pola stoljeća kasnije
AMPHI FESTIVAL - Tanzbrunnen, Köln, 22-23.07.2017. - galerija

Galerije

AMPHI FESTIVAL - Tanzbrunnen, Köln, 22-23.07.2017. - galerija
AMPHI FESTIVAL - Tanzbrunnen, Köln, 22-23.07.2017.

Izvještaji

AMPHI FESTIVAL - Tanzbrunnen, Köln, 22-23.07.2017.
THE ROLLING STONES - No Filter turneja započinje u rujnu

Vijesti

THE ROLLING STONES - No Filter turneja započinje u rujnu
MICK JAGGER objavio nove solo pjesme

Vijesti

MICK JAGGER objavio nove solo pjesme
WINTERSUN - The Forest Seasons

Recenzije

WINTERSUN - The Forest Seasons
ORDEN OGAN - Gunmen

Recenzije

ORDEN OGAN - Gunmen
STING, Joe Sumner - Pula, Arena, 26.07.2017.

Izvještaji

STING, Joe Sumner - Pula, Arena, 26.07.2017.

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK