Intervjui

ROBERT GROF KANIZSAI (ROBIJA HRVATA): ''Bend je proizašao iz mog osobnog ludila...''

Robija Hrvata je tročlani band iz Zagreba. Sviraju autorski rokenrol i blues s primjesama punka, disca i zabavne glazbe. Iza njih je EP ''Trazim ljubav'', snimljen 2015., a trenutno snimaju album U raljama zivota. U petak 20.01.2017. u 21:00 h u klubu Route 66 možete čuti predpremijeru promocije jos nesnimljenog albuma. Intervjuirala sam karizmatičnog frontmana banda Roberta, inače timaritelja u zoološkom vrtu, kako bi nam nešto više otkrio što se krije iza naziva Robija Hrvata.

Objavljeno: 19.01.2017. 12:40

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

ROBERT GROF KANIZSAI (ROBIJA HRVATA): ''Bend je proizašao iz mog osobnog ludila...''
Robi, slobodno nam se malo predstaviš, tko si i što si.
Pa Sonja... Dakle, ja sam Robert Grof Kanizsai, iako je Grof samo moje scensko ime. Pravim imenom sam Robert Kanizsai. Ja sam Hrvat mađarskog podrijetla sa ćaćine strane, a sa mamine sam Kelt, odnosno Zagorec...hehe...
 
Koliko to mađarsko podrijetlo utječe na tebe? Imaš i pjesmu Magyar Hodža. Što znači taj naziv?
Pa ne znači apsolutno ništa hehe... Jedino dio koji se pjeva na hrvatskom ima neko određeno značenje, a cijela pjesma zapravo govori o povijesti Hrvata, pošto su Hrvati i Mađari usko vezani kroz povijest. Jer pjesmu shvatiš ili ne shvatiš, glavno je da joj naprosto osjetiš energiju.
 
 
 
Kako i kada je Robija nastala?
Bend je proizašao iz mog osobnog ludila. Nastao je 2009. kada sam počeo svirati s nekim frendovima. Imali smo namjeru biti cover bend i svirati Gary Moorea, Stevie Ray Vaughana, Claptona... Međutim, to nije zaživjelo. Onda sam se zatvorio u svoju sobu, jedan frend mi je dofurao oprema s kojima sam se mogao snimati i kada se vratio nakon mjesec dana već sam imao 30 pjesama. On je to poslušao i rekao: „Pa j***** ti si skladatelj!“. Pjesme sam počeo pisati još kao šesnaestogodišnjak. Kroz Robiju Hrvata je prošlo mnogo ljudi... Sve je to bio jedan čemer, kaos i jad. Ja sam se trudio, ljudi me nisu shvaćali ozbiljno, sve dok nisam našao Mirka i Daria. Sad napokon mogu reći da Robija funkcionira.
 
Kako je nastalo ime benda?
Pa... nisam znao kako bih nazvao bend. Frend Igor Šaško je smislio ime s obzirom na moju povijest, rat, djetinjstvo, žene i sve ono o čemu sam znao trkeljati u svojim sumanutim trenucima. On je sve to pretvorio u jednu sintagmu. U samoj gardi su me često znali zvati Robija. Svaki dan moram ići na posao, što i jest robija, a s obzirom da sam Mađar, a ne Hrvat, onda je ispala Robija Hrvata.
 
 
Predstavi nam svoje kolege iz benda.
Dario Dodig svira bubnjeve, a na basu je Mirko Prišlin. Njih dvojica zajedno su dvije godine mlađi od mene hahah... Dario ima 21, Mirko ima 23. Na neki način zahvaljujući tebi smo došli do Mirka, zato što si mi ti predložila da sviramo na Filozofskom open air-u, a u to vrijeme smo Dario i ja bili solo. Poslije mi je na fejs poslao zahtjev. Vidio sam da je dečko glazbenik, svira gitaru, bas, klavijature, čak i bubnjeve. Stoga sam ga pitao da li bi htio svirati s nama kao basist. Dario! Ja ga zovem moj Mileni. Dario radi samnom od, ako se dobro sjećam, kraja 2014. Također, imamo Karla Slavikovskog na trubi kao suradnika benda.
 
Reci mi nešto o novom albumu. Zove se ''U raljama života''?
Tako je, to je novi, drugi po redu studijski album i sadrži 12 pjesama. Jedna od tih pjesama je blues pjesma koja se zove ''Oj živote'' i sam album se trebao zvati ''Oj živote''. Međutim, nakon što sam na koncertu grupe Svemir u Ksetu nepravedno išamaran od strane hrvatske policije odlučio sam nazvati album ''Grof Kanizsai u Raljama života''. Sjetio sam se i Štefice Cvek i Dubravke Ugrešić koja je napisala najbolju i najhumoristićniju recenziju, odnosno predgovor za knjigu na kojoj sam odrastao „Nule i ništice“, ruskog autora Danilo Harms.
 
Kad si već spomenuo situaciju u Ksetu, reci nam što se to točno desilo na na koncertu grupe Svemir? Nekim medijima si uspio prenijeti svoje neugodno iskustvo.
Dao sam izjavu za dva radija i jedan portal, drugi mediji nisu to baš popratili iako sam se svojski trudio. Ma... bio sam u tom j****** ratu i naprosto mi je došlo krivo da me tamo nekakvi hrvatski policajci, kad im kažem da sam hrvatski branitelj,  odvedu u mrak, išamaraju i da mi kažu da ih boli k**** što sam ja branitelj. Život je i prečesto smiješan i vulgaran... 
 
Kako to da ste za novi album odabrali pjesmu Josipe Lisac za obradu?
Pa sasvim slučajno. Napravio sam glazbu i skužio da su akordi jako slični kao i kod ''Magle''. No razlika je što moja glazba ima puno dodataka te je više blueserska nego što je original od Josipe Lisac. Razmišljao sam dugo o tome, napisao sam i orginalni tekst, ali me je sve ipak vuklo ka ''Magli''. Znaš, to je onaj osjećaj kad poduzimaš, ali ne oduzimaš. Tako je nastala naša verzija ''Magle''.
 
Kada bi album trebao biti gotov?
Album je već snimljen, ali nismo zadavoljni jer smo malo požurivali sa snimanjem pa ga idemo ponovo, malo profesionalnije snimiti. Album bi trebao izaći tokom ožujka.. 
 
Tvoj prvi studijski album je 'Tražim ljubav'', a album ''Polomljeni okovi'' su zapravo njegova priprema?
''Polomljeni okovi'' je album koji sam snimio doma s opremom koju mi je dofurao Miro Munivrana i to je album koji nema dinamiku. Tada još nisam znao raditi s ritam mašinom, ali pjesme kao pjesme su postojane. ''Tražim ljubav'' je prvi punokrvni album koji sam snimao s Dariom Dodigom na bubnjevima i Igorom Šaškom na basu. Davorka je jedina stvar na tom EP-iju koju je na bubnjevima odsvirao Božidar Žagar.
 
Reci mi nešto o svojoj vrlo catchy pjesmi ''Davorka''.
''Davorka'' je pjesma o ženi koja se našla na mom životnom putu pa sam joj napisao pjesmu. Ali ne bez razloga, iako se tog razloga baš više ni ne sjećam.
 
Pjesma ''Tražim ljubav''?
To je divna pjesma. Svi smo mi sisavci i jedino što nam u životu treba nisu novac niti materijalni resursi već ljubav i toplina. Zbog svojih tjelesnih stanica, krvi koja nas toči i mozga koji nam daje misao svi mi tražimo ljubav.
 
 
 
''Područje bez vjetra'' je tvoj solo instrumental uradak.
To je moj samostalni rad u suradnji sa frontmenkom grupe Svemir, Zvonimirom Obajdin. Tu su ritam mašina, bas i jedno 4 gitara. Sama stvar je nastala tako da je Zvonka Obajdin iz grupe Svemir htjela napraviti tu pjesmu s tekstom prije 5-6 godina, to je trebala biti naša pjesma. Ona je napravila jedan akord, ja sam na to dodao više harmi. Kasnije smo se raspali pa je povijest Svemira krenula iz početka.
 
Ti si surađivao s bendom Svemir?
Tako je. Obajdinka, gitaristica i pjevačica je 2010.-11. tražila gitaristu i onda smo stvorili taj bend. Dolazila je kod mene, čitala moje priče i na temelju mojih priča nazvala bend Svemir jer je velika većina mojih priča vezana uz svemir.
 
Objasni mi svoju fascinaciju svemirom.
Mi smo svi živi organizmi. Svi elementi koji se nalaze u nama, svi ti elementi se nalaze u svemiru i mi smo dio toga. I onda su ljudi, da bi ustrojili taj sustav, izmislili nacije, granice, novac... A s jednog aspekta svemira, kada gledaš samu Zemlju, totalno smo nebitni i živimo taj život koji uopće nema veze sa prirodom i sa onim našim ljudskim. Eto, od tud ta moja žudnja za svemirom. I smatram da nema ni smrti, već jednostavno odeš u svemir.
 
 
Duhom?
Ne znam čime, duh je opet samo riječ.
 
U sklopu nastupa surađuješ i s Groficom Janković koja pleše burlesku.
Da. S Groficom Janković imam puno više od obične suradnje. Zajedno smo snimili i nekoliko spotova. Pokrenuli smo zajedno poetsko akustičan program Bez dlake na jeziku, a u zadnje vrijeme nastupamo kao Grof i Grofica gdje ja sviram, a ona pleše te čitamo našu poeziju.
 
Koji su ti uzori, inspiracija?
Nisam nikad bio ni glazbeno ni vokalno ni religijski idolopoklonik jer mislim da je svačiji Bog u njemu samom. To je čak i dobro jer mogu reći da ne kopiram nikoga. Ali eto, ako baš stvarno moram reć' neko ime koje mi je značilo u životu i glazbi onda je to Tom Waits čiju glazbu izuzetno cijenim. Što se tiče same glazbe i naobrazbe, ja sam ti glazbeno nepismen i sve što radim radim doista iz čistog nepatvorenog svog bića, srca i muda na kraju krajeva.
 
Kako je rat utjecao na tebe?
Pa ja čak ne bi puno trkeljao o tome. Branitelj sam postao utjecajem vremena i okolnosti u kojima sam se našao. Imao sam 20 godina i bio sam sposoban za rat te u jednom trenutku moraš ići negdje gdje ti se u biti ne ide. Umjesto da sam š**** ili studirao ja sam morao ić u rat. Kužiš? To nije normalno stanje da ti s 20 godina moraš trčati po livadi i bježati od metaka i granata. Ma mislim, u bilo kojim godinama to nije prirodno.
 
U svojim tekstovima si poprilično izravan i ništa te ne spriječava da kažeš ono što misliš.
Moji tekstovi su prije svega brutalni i vulgarni zato što smatram da je život brutalan i vulgaran kol'ko god da ga mediji motaju u celofan i žele od njega napraviti nešto lijepo. Po meni rokenrol nije glazba, to je stil života jednostavno, način na koji živiš i način na koji promišljaš na kraju krajeva. To znači da si dovoljno kritičan, samokritičan prije svega, kako Kant kaže. Moraš preispitati svaki detalj svog života, to je rokenrol. 
 
Kakve su reakcije publike kada čuju tvoje tekstove? 
Kako tko, netko ih shvati, netko ne. 
 
Da li neke ljude tvoji tekstovi odbiju?
Apsolutno. Pa već samo ime Robija Hrvata ih odbija. Ljudima koji kuže neke stvari će to zazvučati. Mnogi su mislili da sam nešto poput Thompsona.
 
Tvoje pjesme su komentari na današnje društvo, stanje i državu i zapravo su svi svjesni stanja u kojem se nalazimo, no opet odu na drugu stranu gdje im je veselije.
Tako je, da, ne žele priznati sami sebi. Recimo pjesma Hrvat ljutit je baš jedna vesela stvar, ima i trube. To je zapravo prepjev od Steve Ray Voughana ''Marry had a little lamb''. Glazba je potpuno ista, samo sam  napisao novi tekst.
 
Koji bi bio tvoj komentar na aktualno stanje u našem društvu?
Uopće ne pratim politiku niti gledam televiziju, to me ne zanima, ali ipak komuniciram s okolinom i, htio ne htio, čujem stvari koje se dešavaju i na kraju krajeva vidim. Ono s čim sam ja kao čovjek razočaran je da se ova zemlja htjela odvojiti od Jugoslavije, odvojila se, onda smo bili u tom j****** ratu, gdje smo svašta proživljavali, da bi na kraju upali u tu neku Europsku uniju da bi danas hrpa naših ljudi bila sirotinja pod paskom i jurisdikcijom banaka.
 

O tome govoriš u pjesmi ''Banke kradu novac''.
Čovjek koji je zaposlen zna da banke kradu novac, konstantno nešto naplaćuju. Banke jedu malu djecu. Da! Banke kradu novac.
 
Ti imaš poprilično veliku zalihu priča i pjesama.
Te priče i pjesme su moj život. Imam jednu zbirku koja se zove ''Rudimenti sjećanja'' koja se sastoji od kratkih priča koji su trenuci iz nekih mojih sjećanja. Ni jedna priča nije previše vezana za neku drugu, a opet je svaka vezana za mene. Imam preko 300 pjesama. Sve su uglazbljene i imaju tekst. Imao sam dana kad sam znao napraviti tutto completo 8 pjesama, s glazbom i aranžmanom jer sam lud. Imam i dva već složena i napravljena instrumentalna albuma. Imam sve a nemam ništa.
 
Čemu težiš u životu, privatno i općenito?
Pa znaš šta, sa te jedne filozofske strane s obzirom da sam živ, jedino čemu doista mogu težiti je smrt. Zato što je smrt neminovna. 
 
Mislim, ja te kužim što misliš pod time da težiš smrti, ali možda će netko misliti da je ta izjava preteška i depresivna.
Pa nek misle! Ko ga j***. Kad bih razmišljao što drugi misle vjerojatno se baš ne bih ni pojavljivao u javnosti. A s te neke poslovne i karijerske strane težim tome da se najbolje osjećam na stejđu, da uživam svirajući i pjevajući te da imam što više koncerata i albuma.
 
Robi, hvala ti puno na intervjuu, sretno tebi i dečkima s novim albumom!
Okej! Hvala Sonja tebi i Perun.hr na interesu. Bilo mi je izuzetno drago i zabavno.
 
 
Maja Lazić

Proofread by:

Maja Lazić

Prati autora

Deputy Editor in Chief
________________________________________________
"Beware of the sharp edged weapon called human being..."

Pročitaj više o temama: robija hrvata, robert grof kanizsai, robert kanizsai, intervju, koncert, route 66, sonja gasparac, 19.01.2017.Kalendar

STUTTGART ONLINE, KSET, 25.05.2018., Zagreb

25.05.2018. - petak

STUTTGART ONLINE, KSET, 25.05.2018., Zagreb

Zagreb, KSET
30 kn - 40 kn

The Celetoids, Neon Lies i Rezerve 26.05.2018. u Zadru

26.05.2018. - subota

The Celetoids, Neon Lies i Rezerve 26.05.2018. u Zadru

Zadar, Nigdjezemska
20 kn

20. ORGANIZIRANI KAOS, 26.5.2018., Gradski bazen, Kutina

26.05.2018. - subota

20. ORGANIZIRANI KAOS, 26.5.2018., Gradski bazen, Kutina

Kutina, Gradski bazen
70 / 90 kn

4HEAD, 26.05.2018., Klub, Sax, Zagreb

26.05.2018. - subota

4HEAD, 26.05.2018., Klub, Sax, Zagreb

Zagreb, Sax

ZAGREB MUSIC CONFERENCE, 01. i 02.06.2018., Vintage Industrial Bar, Zagreb

01.06.2018. - petak

ZAGREB MUSIC CONFERENCE, 01. i 02.06.2018., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
Besplatno

BODY COUNT u Zagrebu - Tvornica Kulture, 19. lipnja 2018., Zagreb

19.06.2018. - utorak

BODY COUNT u Zagrebu - Tvornica Kulture, 19. lipnja 2018., Zagreb

Zagreb , Tvornica Kulture
150 kn / 170kn/ 190 kn

METALJOT RASPALJOT OPEN AIR FESTIVAL, 06.07.2018., Laško, Slovenija

06.07.2018. - petak

METALJOT RASPALJOT OPEN AIR FESTIVAL, 06.07.2018., Laško, Slovenija

Laško, Društvo Šmolc
18 € / 22 €

THE NATIONAL 10.07. na zagrebačkoj Šalati

10.07.2018. - utorak

THE NATIONAL 10.07. na zagrebačkoj Šalati

Zagreb, Šalata
220 (do 10.02.) / 250 kn

Svibanj / 2018

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Must Read

Soundtrack starog sistema

Kolumne

Soundtrack starog sistema
DIVLJE JAGODE objavili novi singl 'Znamo da je kraj' koji će obilježiti 40 godina karijere

Vijesti

DIVLJE JAGODE objavili novi singl 'Znamo da je kraj' koji će obilježiti 40 godina karijere
KOBRA AND THE LOTUS - Prevail II

Recenzije

KOBRA AND THE LOTUS - Prevail II
ZAGREB MUSIC CONFERENCE, 01. i 02.06.2018., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Kalendar

ZAGREB MUSIC CONFERENCE, 01. i 02.06.2018., Vintage Industrial Bar, Zagreb
GUS G. - Fearless

Recenzije

GUS G. - Fearless
AMORPHIS objavili novi album 'Queen Of Time'

Vijesti

AMORPHIS objavili novi album 'Queen Of Time'
LUCE:

Intervjui

LUCE:"Album će biti kombinacija nekoliko izričaja, ali lajtmotiv melankolije će i dalje biti prisutan u većini pjesama"
ZAGREBDOX 2018: MOUNTAIN (Planina)

Recenzije

ZAGREBDOX 2018: MOUNTAIN (Planina)
METALLICA najavila europsku turneju 2019.

Vijesti

METALLICA najavila europsku turneju 2019.
STONED JESUS, Atlas - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 16.5.2018.

Izvještaji

STONED JESUS, Atlas - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 16.5.2018.
STONED JESUS, Atlas - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 16.05.2018. - galerija

Galerije

STONED JESUS, Atlas - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 16.05.2018. - galerija
DAVOR GOBAC:

Intervjui

DAVOR GOBAC: "Pa mi smo dečki koji ništa drugo u životu ne znaju raditi, pa da ne bi propali, sviramo rock'n'roll cijeli život."
RIVERS OF NIHIL - Where Owls Know My Name

Recenzije

RIVERS OF NIHIL - Where Owls Know My Name
DJEVOJKA U MAGLI (La ragazza nella nebbia)

Recenzije

DJEVOJKA U MAGLI (La ragazza nella nebbia)
TWILIGHT - JOY DIVISION NIGHT - INTERZONE - PHANTASMAGORIA 19.05.2018., Močvara, Zagreb

Kalendar

TWILIGHT - JOY DIVISION NIGHT - INTERZONE - PHANTASMAGORIA 19.05.2018., Močvara, Zagreb
NEKROGOBLIKON - Welcome To Bonkers

Recenzije

NEKROGOBLIKON - Welcome To Bonkers
Izašao prvi trailer Queenovog filma 'Bohemian Rhapsody'

Vijesti

Izašao prvi trailer Queenovog filma 'Bohemian Rhapsody'
COLOUR HAZE - Zagreb, KSET, 13.05.2018. - galerija

Galerije

COLOUR HAZE - Zagreb, KSET, 13.05.2018. - galerija

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK