Izvještaji

RAMMSTEIN - Dresden, Stadion Rudolf Harbig, 12.06.2019.

Feuer frei

Objavljeno: 18.06.2019. 09:29

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

RAMMSTEIN - Dresden, Stadion Rudolf Harbig, 12.06.2019.

Datum: 12.06.2019.

Mjesto: Dresden, Njemačka

Lokacija: Stadion Rudolf Harbig

Nekom pukom srećom uspio sam preko mojih njemačkih prijatelja doći do karte za ovaj koncertni spektakl. Po najavama na Facebooku, video uradcima singlova koji su najavili album jednostavno nazvanim RAMMSTEIN (Deutschland, Radio, Ausländer) napetost se osjećala na svakom koraku.

 

Rammstein sam gledao u Hrvatskoj, Austriji i Francuskoj, ali ipak je ovo ovdje njihov domaći teren, pa sam i očekivao posebnu predstavu.

 

Album sam preslušao i dobio što sam i očekivao. Red opakih rifova, red opakih tekstova, red kontroverze, red humora….. u principu dobio sam esencijalni Rammstein. Fanovi su nosač zvuka doslovce razgrabili u prvom tjednu nakon objavljivanja – gotovo 300.000 komada što već dugo nije zabilježeno u ovo digitalno doba gdje svi čekaju objave na raznim društvenim mrežama ili na drugim platformama koje ne zahtijevaju da u rukama držiš komad plastike ili metala.

 

Vrijeme do koncerta prekratio sam posjetu merch štandu – Rammstein je i u ovom pogledu teutonski precizan i dubok, pa se tu moglo naći doslovce sve što ti srce želi. Do činjenice da imaju sam i svoje pivo i naravno prigodne plastične čaše sa motivima.

 

Glazbeni uvod u Rammstein bio je francuski duo Jatekok – koji čine dvije koncertne pijanistice koje su svirale Rammsteinove hitove sa kompilacijskog albuma objavljenog za 21 godinu djelovanja benda – Rammstein XXI – Klavier. Moram priznati da je uz ozvučenje sve to zvučalo izuzetno dobro, onako kako ja zamišljam da bi ozbiljna glazba trebala zvučati – monumentalno.

 

Sumrak nad Dresdenom i sve utihnulo i neki suspense je visio u zraku. Pogledom uokolo vidim u 30.000 glava koje napeto očekuju prve taktove. Podsjetilo me na onu scenu iz Jurassic parka (onog prvog) kada klinac u autu gleda u čašu vode kako se trese. E, baš tako je nekako nama bilo dok smo čekali našeg, njemačkog T-rexa da dođe na ogromnu pozornicu i krene sa svojom rikom. Na samom kraju intra odjeknula je snažna eksplozija koja nas je dobro protresla i show je mogao početi.

 

Naravno da se sve vrtjelo oko novog albuma, tako da smo u prvom dijelu koncerta čuli praktično sve pjesme sa istog (osim Weit weg i Halloman, a Ausländer je bio rezerviran za jedan od biseva), isprepletene sa njihovim klasičnim uspješnicama.  

 

 

Opisati ovaj koncert bez spominjanja efekata je vrlo teško. Stoga ću vam pokušati predočiti kako je to bilo. Uglavnom koža mi je bila naježena od prvog do zadnjeg trenutka koncerta.

 

Nakon uvodnog, zagrijavaćujeg, dijela sa uvodnom Was ich liebe (sa morbidnom porukom „to što volim, mora umrijeti“) i klasika Links-2-3-4 – kojim su u vrijeme vrhunca povezivanja lika i djela Rammsteina sa neonacističkom scenom pokušali pokazati da to nikako nije istina (stoga i riječ lijevo u naslovu), uslijedile su dvije nove pjesme Sex i Tattoo od kojih me se više dojmila druga.

 

Publiku je vrlo jednostavno opisati. Svaka pjesma se doslovce pjeva od prvog do zadnjeg stiha, drži se ritam frenetičnim pljeskanjem, na kraju svake pjesme uzvik oduševljenje prolomi se kroz stadion. Pazite, nema tu nikakvih velikih priča i obraćanja publici. Till je nakon druge pjesme pozdravio Dresden, a nakon završetka koncerta zahvalio. I to je to!

 

Poslije Sehnsuchta više nije bilo natrag. Još jedna nova – Zeig dich i onda po meni najbolji dio koncerta. Najprije Mein Herz brennt sa izuzetno dobrim svjetlosnim efektima i Tillom koji u ruci nosi svoje goruće srce.

 

Puppe zaslužuje poseban dio ovog teksta. Puppe (Lutka) je po meni najbolji uradak sa novog albuma, a insceniranje te pjesme na ovom koncertu – WOW! Znači prvo na pozornicu dolaze velika kolica koja Till gura, onda stavlja na oko kameru koja nama omogućava da vidimo što on vidi. Najprije prolazi pogledom preko članova benda (posebno oduševljenje je nastalo kada je pokazao Flakea sa zastavom Dynamo Dresdena), a onda kreće pjesma koja je po svom sadržaju morbidna jer opisuje odnos sestre prostitutke i mentalno bolesnog brata kojem ona, dok je na poslu, ostavlja lutku koja bi ga kao trebala primiriti. U jednom trenutku Till pogleda u kolica i tu vidimo tu lutku koja je, najblaže rečeno, zastrašujuća. Onda slijedi pripjev koji kaže, ugrubo prevedeno, „kidam lutki glavu, grizem joj vrat“. Onda još jedan super efekt. Lutki u jednom trenutku iz usta izlijeću crni kukci – kao ona scena iz „Zelene milje“ kada osuđeniku na smrt kad god nekome pomogne s nekom bolešću iz usta izlijeću muhe. Ali da bi efekt bio još izraženiji iz 10-ak topova na stadioni isto tako izlijeću crni konfeti. I naravno na kraju lutka skonča u plamenu u kolicima.

 

Onda se ušlo u jedan malo mirniji bio koncerta, ako se to tako može nazvati, sa Heirate mich i još jednom novom pjesmom – baladom Diamant – koja je odrađena akustično.

 

Već sam spomenuo prva dva singla sa novog albuma i sad je došao trenutak da se i oni predstave. Za uvod je DJ Richard Kruspe podignut liftom na nekih 10 metara sa svojim DJ setom i krenuo je lagani, elektronski uvod u Deutschland  koji je još jednom podigao publiku na noge, onda naravno već svima poznati rif i kreće pjesma koja će u Rammsteinovom opusu imati istaknuto mjesto i postat će klasik. Deutschland u Deutschlandu je sigurno poseban doživljaj, naročito na dijelu koji kaže „Deutschland, Deutschland über allen“ koji se gromoglasno pjeva iz svakog grla na stadionu. Koliko jedno slovo može činiti razliku.

 

Radio – iako isto tako sa predispozicijama da postane klasik, ostala je malo u sjeni prethodne pjesme.

 

Mein Teil – gdje Till priprema Flakea, koji se nalazi u ogromnom loncu, za večeru. Cijela priča ove pjesme inspirirana je kanibalom iz Rotenburga – Armin Meiwesom. Fun fact: kada je pjesma objavljena Meiwes je tužio Rammstein jer su koristili njegovu priču bez odobrenja.  Till je stvarno na ovoj pjesmi najprije pržio Flakea u ogromnom loncu ispaljujući vatru iz nekog bacača veličine prosječnog vatrogasnog aparata, pa onda iz jedno gotovo dvostruko većeg, da bi ga na kraju zamotali u vatrozaštitno odijelo, a Till je iz nekog topa ispucavao vatru u njega. Spektakularno!

 

Tercet za kraj! Du hast – frentetično i fanatično otpjevano uglas sa svima odmah nakon što je Till sa svojim samostrelom ispalio vatrenu strelicu i zapalio gotovo cijeli stadion. Sonne – meni oduvijek njihova najbolja pjesma sa toliko vatre i igre svjetala da jednostavno nisi znao kuda pogledati. Sjedio sam visoko na tribini, ali sam osjećao vrućinu vatre i mogu samo nagađati kako je bilo onima koji su bili bliže.

 

I za sam kraj – Ohne dich – na velikom ekranu pojavljuje se znak da upalimo naše mobitele i cijeli stadion je okupan u bijelom svjetlu. Spektakularan završetak uz zajedničku izvedbu i kraj.

 

Odmah nakon toga se Rammstein preselio na manju pozornicu i pridružile su im se cure iz Jatekoka. Uvod u Engel i opet na ekranu oznaka da upalimo svoje upaljače. I lagano ide tekst pjesme kao na karaokama (vjerojatno nepotrebno jer su svi na stadionu ionako znali tekst). Teško opisivo. Got weiss ich will kein Engel sein.

 

I onda transport sa male na veliku pozornicu. Izlaze poznati gumenjaci i u tri njih se cijeli bend na rukama publike preselio ponovo na veliku pozornicu. Ausländer – poučna pjesma koja kaže da moraš znati jezike želiš li biti uspješan u osvajanjima ženskih srdaca. Ja sam to usporedio sa našim „galebovima“ na moru uz razliku da su naši „galebovi“ stacionirani i strana srca dolaze k njima, a ovi Rammsteinovi putuju po Svijetu.

 

Du riechst so gut je bio samo odličan uvod u Pussy na kojoj smo opet vidjeli Tilla na ogromnom penisu kako publiku zalijeva pjenom. I opet radi pojačanja efekta iz desetak topova na stadionu je krenula pjena. Nismo uspjeli niti predahnuti i već su velemajstori ponovo na pozornici sa Rammstein – pjesmom koja upravo opisuje zrakoplovnu katastrofu po kojoj su si nadjenuli ime.

 

I za stvarno sami kraj hipnotizirajuća Ich will. Svi, ali apsolutno svi na stadionu su na nogama (kao i većinu koncerta), svi pjevaju i pozdravljaju Tilla i ekipu. Pjesma je, po meni, onako politična, tj. pokazuje kako se može djelovati na mase, koje onda slušaju i izvršavaju. Nekako mi se čini da bi Till bez poteškoća pobijedio u Njemačkoj na bilo kakvim izborima. Ima jedan dio pjesme koji kaže „ich will eure Hände sehen“ (želim vidjeti vaše ruke) – 60.000 ruku je u zraku – nevjerojatna slika i vrlo upečatljiva.

 

Kraj! Naklon publici. Točnije padaju na koljena i spuštaju glavu kao neki vitezovi nakon velike i teške bitke. Što je ovaj koncert i bio. Ulaze u lift i podižu se na nekih 20 metara iznad pozornice i, kao što su se početku pojavili, ovaj put uz veliku eksploziju, nestaju!!!!

 

Stvarno sam se potrudio prenijeti vam svoje utiske, no ono što je ostalo nakon ovog Rammsteinovog nastupa su dvije riječi. Neopisivo i spektakularno!

 

 

Set list:

 1. Was ich liebe
 2. LInks 2-3-4
 3. Sex
 4. Tattoo
 5. Sehnsucht
 6. Zeig dich
 7. Mein Herz brent
 8. Puppe
 9. Heirate mich
 10. Diamant
 11. Deutschland
 12. Radio
 13. Mein Teil
 14. Du hast
 15. Sonne
 16. Ohne dich

Drugi stage:

 1. Engel (sa klavirskom pratnjom dueta Jatekok)

Encore:

 1. Ausländer
 2. Du riechst so gut
 3. Pussy

Encore 2:

 1. Rammstein
 2. Ich will
Robert Katalinić

Text by:

Robert Katalinić

Prati autora

Yesterday don’t mean shit - because tomorrow’s the day you have to face!

Pročitaj više o temama: rammstein, dresdenKalendar

THE RUMJACKS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 26.09.2019.

26.09.2019. - četvrtak

THE RUMJACKS - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 26.09.2019.

Zagreb, Vintage Industrial Bar
60 / 80 kn

SHORTPARIS, 28.09.2019., Močvara, Zagreb

28.09.2019. - subota

SHORTPARIS, 28.09.2019., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
50 kn / 65 kn

KAWASAKI 3P, 28.09.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

28.09.2019. - subota

KAWASAKI 3P, 28.09.2019., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
70 kn / 90 kn

BLACK MIDI - Zagreb, Močvara, 02.10.2019.

02.10.2019. - srijeda

BLACK MIDI - Zagreb, Močvara, 02.10.2019.

Zagreb, Močvara

STONED JESUS, 02.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

02.10.2019. - srijeda

STONED JESUS, 02.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar

BLACK MIDI - Zagreb, Močvara, 02.10.2019.

02.10.2019. - srijeda

BLACK MIDI - Zagreb, Močvara, 02.10.2019.

Zagreb, Močvara

KENSINGTON LIMA, 03.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

03.10.2019. - četvrtak

KENSINGTON LIMA, 03.10.2019., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar

SOULSIDE, 07.10.2019., Močvara, Zagreb

07.10.2019. - ponedjeljak

SOULSIDE, 07.10.2019., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
65 kn / 80 kn

CORPSESSED, GRAVEYARD, LIFE IN RUINS, 09.10.2019., Močvara, Zagreb

09.10.2019. - srijeda

CORPSESSED, GRAVEYARD, LIFE IN RUINS, 09.10.2019., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
60 kn

CORPSESSED, GRAVEYARD, LIFE IN RUINS, 09.10.2019., Močvara, Zagreb

09.10.2019. - srijeda

CORPSESSED, GRAVEYARD, LIFE IN RUINS, 09.10.2019., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
60 kn

Rujan / 2019

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Must Read

SACRED REICH - Awakening

Recenzije

SACRED REICH - Awakening
ZLOČIN BEZ KRIVNJE: SLUČAJ COLLINI (The Collini Case)

Recenzije

ZLOČIN BEZ KRIVNJE: SLUČAJ COLLINI (The Collini Case)
TARJA - In The Raw

Recenzije

TARJA - In The Raw
MICHAEL BUBLÉ - Zagreb, Arena, 16.09.2019.

Izvještaji

MICHAEL BUBLÉ - Zagreb, Arena, 16.09.2019.
ISON - Inner Space

Recenzije

ISON - Inner Space
SONATA ARCTICA - Talviyo

Recenzije

SONATA ARCTICA - Talviyo
Otkazan zagrebački koncert grupe Beirut

Vijesti

Otkazan zagrebački koncert grupe Beirut
Počele su prijave za 11th Croatian Blues Challenge

Vijesti

Počele su prijave za 11th Croatian Blues Challenge
Veliki ARTURO SANDOVAL u Zagrebu

Vijesti

Veliki ARTURO SANDOVAL u Zagrebu
BILO JEDNOM U HOLLYWOODU (Once upon a time in....Hollywood)

Recenzije

BILO JEDNOM U HOLLYWOODU (Once upon a time in....Hollywood)
Blaženstvo drugog albuma

Kolumne

Blaženstvo drugog albuma
MGLA, Martwa Aura - Zagreb, Mochvara, 06.09.2019. - galerija

Galerije

MGLA, Martwa Aura - Zagreb, Mochvara, 06.09.2019. - galerija
ARISES - Žestoki zadarski odgovor trulom i dekadentnom sistemu

Vijesti

ARISES - Žestoki zadarski odgovor trulom i dekadentnom sistemu
PURE ELECTRO PARTY:

Intervjui

PURE ELECTRO PARTY: "Kao ljubitelji glazbenog žanra dark electro, te DJ entuzijasti, došli smo na ideju raširiti tu vrstu elektronske glazbe."
EDITORS - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.

Kalendar

EDITORS - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.
EDITORS donose turneju najvećih hitova u Zagreb

Vijesti

EDITORS donose turneju najvećih hitova u Zagreb
A DREAM OF POE:

Intervjui

A DREAM OF POE: "Doom Metal is genuinely about sharing the sentiment of angst, of loss, of saudade and the darkness of one’s soul."
A DREAM OF POE:

Intervjui

A DREAM OF POE: "Doom metal predstavlja dijeljenje osjećaja straha, gubitka, "saudade" i tame nečije duše."

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK