Izvještaji

RAMMSTEIN - Dresden, Stadion Rudolf Harbig, 12.06.2019.

Feuer frei

Objavljeno: 18.06.2019. 09:29

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

RAMMSTEIN - Dresden, Stadion Rudolf Harbig, 12.06.2019.

Datum: 12.06.2019.

Mjesto: Dresden, Njemačka

Lokacija: Stadion Rudolf Harbig

Nekom pukom srećom uspio sam preko mojih njemačkih prijatelja doći do karte za ovaj koncertni spektakl. Po najavama na Facebooku, video uradcima singlova koji su najavili album jednostavno nazvanim RAMMSTEIN (Deutschland, Radio, Ausländer) napetost se osjećala na svakom koraku.

 

Rammstein sam gledao u Hrvatskoj, Austriji i Francuskoj, ali ipak je ovo ovdje njihov domaći teren, pa sam i očekivao posebnu predstavu.

 

Album sam preslušao i dobio što sam i očekivao. Red opakih rifova, red opakih tekstova, red kontroverze, red humora….. u principu dobio sam esencijalni Rammstein. Fanovi su nosač zvuka doslovce razgrabili u prvom tjednu nakon objavljivanja – gotovo 300.000 komada što već dugo nije zabilježeno u ovo digitalno doba gdje svi čekaju objave na raznim društvenim mrežama ili na drugim platformama koje ne zahtijevaju da u rukama držiš komad plastike ili metala.

 

Vrijeme do koncerta prekratio sam posjetu merch štandu – Rammstein je i u ovom pogledu teutonski precizan i dubok, pa se tu moglo naći doslovce sve što ti srce želi. Do činjenice da imaju sam i svoje pivo i naravno prigodne plastične čaše sa motivima.

 

Glazbeni uvod u Rammstein bio je francuski duo Jatekok – koji čine dvije koncertne pijanistice koje su svirale Rammsteinove hitove sa kompilacijskog albuma objavljenog za 21 godinu djelovanja benda – Rammstein XXI – Klavier. Moram priznati da je uz ozvučenje sve to zvučalo izuzetno dobro, onako kako ja zamišljam da bi ozbiljna glazba trebala zvučati – monumentalno.

 

Sumrak nad Dresdenom i sve utihnulo i neki suspense je visio u zraku. Pogledom uokolo vidim u 30.000 glava koje napeto očekuju prve taktove. Podsjetilo me na onu scenu iz Jurassic parka (onog prvog) kada klinac u autu gleda u čašu vode kako se trese. E, baš tako je nekako nama bilo dok smo čekali našeg, njemačkog T-rexa da dođe na ogromnu pozornicu i krene sa svojom rikom. Na samom kraju intra odjeknula je snažna eksplozija koja nas je dobro protresla i show je mogao početi.

 

Naravno da se sve vrtjelo oko novog albuma, tako da smo u prvom dijelu koncerta čuli praktično sve pjesme sa istog (osim Weit weg i Halloman, a Ausländer je bio rezerviran za jedan od biseva), isprepletene sa njihovim klasičnim uspješnicama.  

 

 

Opisati ovaj koncert bez spominjanja efekata je vrlo teško. Stoga ću vam pokušati predočiti kako je to bilo. Uglavnom koža mi je bila naježena od prvog do zadnjeg trenutka koncerta.

 

Nakon uvodnog, zagrijavaćujeg, dijela sa uvodnom Was ich liebe (sa morbidnom porukom „to što volim, mora umrijeti“) i klasika Links-2-3-4 – kojim su u vrijeme vrhunca povezivanja lika i djela Rammsteina sa neonacističkom scenom pokušali pokazati da to nikako nije istina (stoga i riječ lijevo u naslovu), uslijedile su dvije nove pjesme Sex i Tattoo od kojih me se više dojmila druga.

 

Publiku je vrlo jednostavno opisati. Svaka pjesma se doslovce pjeva od prvog do zadnjeg stiha, drži se ritam frenetičnim pljeskanjem, na kraju svake pjesme uzvik oduševljenje prolomi se kroz stadion. Pazite, nema tu nikakvih velikih priča i obraćanja publici. Till je nakon druge pjesme pozdravio Dresden, a nakon završetka koncerta zahvalio. I to je to!

 

Poslije Sehnsuchta više nije bilo natrag. Još jedna nova – Zeig dich i onda po meni najbolji dio koncerta. Najprije Mein Herz brennt sa izuzetno dobrim svjetlosnim efektima i Tillom koji u ruci nosi svoje goruće srce.

 

Puppe zaslužuje poseban dio ovog teksta. Puppe (Lutka) je po meni najbolji uradak sa novog albuma, a insceniranje te pjesme na ovom koncertu – WOW! Znači prvo na pozornicu dolaze velika kolica koja Till gura, onda stavlja na oko kameru koja nama omogućava da vidimo što on vidi. Najprije prolazi pogledom preko članova benda (posebno oduševljenje je nastalo kada je pokazao Flakea sa zastavom Dynamo Dresdena), a onda kreće pjesma koja je po svom sadržaju morbidna jer opisuje odnos sestre prostitutke i mentalno bolesnog brata kojem ona, dok je na poslu, ostavlja lutku koja bi ga kao trebala primiriti. U jednom trenutku Till pogleda u kolica i tu vidimo tu lutku koja je, najblaže rečeno, zastrašujuća. Onda slijedi pripjev koji kaže, ugrubo prevedeno, „kidam lutki glavu, grizem joj vrat“. Onda još jedan super efekt. Lutki u jednom trenutku iz usta izlijeću crni kukci – kao ona scena iz „Zelene milje“ kada osuđeniku na smrt kad god nekome pomogne s nekom bolešću iz usta izlijeću muhe. Ali da bi efekt bio još izraženiji iz 10-ak topova na stadioni isto tako izlijeću crni konfeti. I naravno na kraju lutka skonča u plamenu u kolicima.

 

Onda se ušlo u jedan malo mirniji bio koncerta, ako se to tako može nazvati, sa Heirate mich i još jednom novom pjesmom – baladom Diamant – koja je odrađena akustično.

 

Već sam spomenuo prva dva singla sa novog albuma i sad je došao trenutak da se i oni predstave. Za uvod je DJ Richard Kruspe podignut liftom na nekih 10 metara sa svojim DJ setom i krenuo je lagani, elektronski uvod u Deutschland  koji je još jednom podigao publiku na noge, onda naravno već svima poznati rif i kreće pjesma koja će u Rammsteinovom opusu imati istaknuto mjesto i postat će klasik. Deutschland u Deutschlandu je sigurno poseban doživljaj, naročito na dijelu koji kaže „Deutschland, Deutschland über allen“ koji se gromoglasno pjeva iz svakog grla na stadionu. Koliko jedno slovo može činiti razliku.

 

Radio – iako isto tako sa predispozicijama da postane klasik, ostala je malo u sjeni prethodne pjesme.

 

Mein Teil – gdje Till priprema Flakea, koji se nalazi u ogromnom loncu, za večeru. Cijela priča ove pjesme inspirirana je kanibalom iz Rotenburga – Armin Meiwesom. Fun fact: kada je pjesma objavljena Meiwes je tužio Rammstein jer su koristili njegovu priču bez odobrenja.  Till je stvarno na ovoj pjesmi najprije pržio Flakea u ogromnom loncu ispaljujući vatru iz nekog bacača veličine prosječnog vatrogasnog aparata, pa onda iz jedno gotovo dvostruko većeg, da bi ga na kraju zamotali u vatrozaštitno odijelo, a Till je iz nekog topa ispucavao vatru u njega. Spektakularno!

 

Tercet za kraj! Du hast – frentetično i fanatično otpjevano uglas sa svima odmah nakon što je Till sa svojim samostrelom ispalio vatrenu strelicu i zapalio gotovo cijeli stadion. Sonne – meni oduvijek njihova najbolja pjesma sa toliko vatre i igre svjetala da jednostavno nisi znao kuda pogledati. Sjedio sam visoko na tribini, ali sam osjećao vrućinu vatre i mogu samo nagađati kako je bilo onima koji su bili bliže.

 

I za sam kraj – Ohne dich – na velikom ekranu pojavljuje se znak da upalimo naše mobitele i cijeli stadion je okupan u bijelom svjetlu. Spektakularan završetak uz zajedničku izvedbu i kraj.

 

Odmah nakon toga se Rammstein preselio na manju pozornicu i pridružile su im se cure iz Jatekoka. Uvod u Engel i opet na ekranu oznaka da upalimo svoje upaljače. I lagano ide tekst pjesme kao na karaokama (vjerojatno nepotrebno jer su svi na stadionu ionako znali tekst). Teško opisivo. Got weiss ich will kein Engel sein.

 

I onda transport sa male na veliku pozornicu. Izlaze poznati gumenjaci i u tri njih se cijeli bend na rukama publike preselio ponovo na veliku pozornicu. Ausländer – poučna pjesma koja kaže da moraš znati jezike želiš li biti uspješan u osvajanjima ženskih srdaca. Ja sam to usporedio sa našim „galebovima“ na moru uz razliku da su naši „galebovi“ stacionirani i strana srca dolaze k njima, a ovi Rammsteinovi putuju po Svijetu.

 

Du riechst so gut je bio samo odličan uvod u Pussy na kojoj smo opet vidjeli Tilla na ogromnom penisu kako publiku zalijeva pjenom. I opet radi pojačanja efekta iz desetak topova na stadionu je krenula pjena. Nismo uspjeli niti predahnuti i već su velemajstori ponovo na pozornici sa Rammstein – pjesmom koja upravo opisuje zrakoplovnu katastrofu po kojoj su si nadjenuli ime.

 

I za stvarno sami kraj hipnotizirajuća Ich will. Svi, ali apsolutno svi na stadionu su na nogama (kao i većinu koncerta), svi pjevaju i pozdravljaju Tilla i ekipu. Pjesma je, po meni, onako politična, tj. pokazuje kako se može djelovati na mase, koje onda slušaju i izvršavaju. Nekako mi se čini da bi Till bez poteškoća pobijedio u Njemačkoj na bilo kakvim izborima. Ima jedan dio pjesme koji kaže „ich will eure Hände sehen“ (želim vidjeti vaše ruke) – 60.000 ruku je u zraku – nevjerojatna slika i vrlo upečatljiva.

 

Kraj! Naklon publici. Točnije padaju na koljena i spuštaju glavu kao neki vitezovi nakon velike i teške bitke. Što je ovaj koncert i bio. Ulaze u lift i podižu se na nekih 20 metara iznad pozornice i, kao što su se početku pojavili, ovaj put uz veliku eksploziju, nestaju!!!!

 

Stvarno sam se potrudio prenijeti vam svoje utiske, no ono što je ostalo nakon ovog Rammsteinovog nastupa su dvije riječi. Neopisivo i spektakularno!

 

 

Set list:

 1. Was ich liebe
 2. LInks 2-3-4
 3. Sex
 4. Tattoo
 5. Sehnsucht
 6. Zeig dich
 7. Mein Herz brent
 8. Puppe
 9. Heirate mich
 10. Diamant
 11. Deutschland
 12. Radio
 13. Mein Teil
 14. Du hast
 15. Sonne
 16. Ohne dich

Drugi stage:

 1. Engel (sa klavirskom pratnjom dueta Jatekok)

Encore:

 1. Ausländer
 2. Du riechst so gut
 3. Pussy

Encore 2:

 1. Rammstein
 2. Ich will
Robert Katalinić

Text by:

Robert Katalinić

Prati autora

Yesterday don’t mean shit - because tomorrow’s the day you have to face!

Pročitaj više o temama: rammstein, dresdenKalendar

FIVE FINGER DEATH PUNCH, MEGADETH & BAD WOLVES, 19.2.2010., Stadthalle, Wien

19.02.2020. - srijeda

FIVE FINGER DEATH PUNCH, MEGADETH & BAD WOLVES, 19.2.2010., Stadthalle, Wien

Wien, Stadthalle
€ 59,99 / € 223,00 (Gold Merchandise Package)

FIVE FINGER DEATH PUNCH, MEGADETH & BAD WOLVES - Mađarska, Budimpešta, Papp László Sportaréna, 20.2.2010.

20.02.2020. - četvrtak

FIVE FINGER DEATH PUNCH, MEGADETH & BAD WOLVES - Mađarska, Budimpešta, Papp László Sportaréna, 20.2.2010.

Budimpešta, Papp László Sportaréna
15 900,00 Ft - 59 900,00 Ft

PURE ELECTRO PARTY, 21.02.2020., GK Jabuka, Zagreb

21.02.2020. - petak

PURE ELECTRO PARTY, 21.02.2020., GK Jabuka, Zagreb

Zagreb, GK Jabuka
Besplatno

OZZY OSBOURNE, 26.02.2020., Stadthalle, Halle D, Wien

26.02.2020. - srijeda

OZZY OSBOURNE, 26.02.2020., Stadthalle, Halle D, Wien

Wien, Stadthalle
€ 74,85 / € 86,60 / € 92,45 / € 104,20

ALCEST + Birds In Row + Kælan Mikla - 28.02.2020. Ljubljana, Kino Šiška

28.02.2020. - petak

ALCEST + Birds In Row + Kælan Mikla - 28.02.2020. Ljubljana, Kino Šiška

Ljubljana, Kino Šiška
20€ pretprodaja, 22€ na dan koncerta

JONATHAN, 29.02.2020., Sax, Zagreb

29.02.2020. - subota

JONATHAN, 29.02.2020., Sax, Zagreb

Zagreb, Sax
80 kn

THE MAHONES - 01.03.2020., Močvara, Zagreb

01.03.2020. - nedjelja

THE MAHONES - 01.03.2020., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
70 / 90 kn

RIVERSIDE, 05.03.2020., Tvornica Kulture, Zagreb

05.03.2020. - četvrtak

RIVERSIDE, 05.03.2020., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
100 kn/120 kn

THE BLACK WIZARDS, 06.03.2020., OKC Palach, Rijeka

06.03.2020. - petak

THE BLACK WIZARDS, 06.03.2020., OKC Palach, Rijeka

Rijeka, OKC Palach
40 kn / 60 kn

SUFFOCATION i BELPHEGOR, 07.03.2020., Močvara, Zagreb

07.03.2020. - subota

SUFFOCATION i BELPHEGOR, 07.03.2020., Močvara, Zagreb

Zagreb, Močvara
130kn / 150 kn/ 180 kn

Veljača / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Must Read

SKUNK ANANSIE ponovno u Hrvatskoj

Vijesti

SKUNK ANANSIE ponovno u Hrvatskoj
J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020.

Izvještaji

J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020.
MONSTER MAGNET, Stonebride - Zagreb, Mochvara, 15.02.2020. - galerija

Galerije

MONSTER MAGNET, Stonebride - Zagreb, Mochvara, 15.02.2020. - galerija
J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020. - galerija

Galerije

J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020. - galerija
BRKOVI - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 13.02.2020.

Izvještaji

BRKOVI - Zagreb, Vintage Industrial Bar, 13.02.2020.
SAVANT:

Intervjui

SAVANT: "Publici ćemo predstaviti pjesme koje smo brusili zadnju godinu,a planiramo ih staviti I na novi album"
J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020.

Kalendar

J.R. AUGUST - Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 15.02.2020.
J.R. AUGUST u Hrvatskom glazbenom zavodu

Vijesti

J.R. AUGUST u Hrvatskom glazbenom zavodu
SHE LOVES PABLO - Death Threats From Future Self

Recenzije

SHE LOVES PABLO - Death Threats From Future Self
A OSCARA 2020 dobiva....

Kolumne

A OSCARA 2020 dobiva....
EDITORS (+ Whispering Sons) - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.

Izvještaji

EDITORS (+ Whispering Sons) - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020.
EDITORS (+ Whispering Sons) - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020. - galerija

Galerije

EDITORS (+ Whispering Sons) - Zagreb, MD Doma Sportova, 08.02.2020. - galerija
MOLCHAT DOMA, Zarkoff, ManMachine – 7.2.2020. KSET, Zagreb

Izvještaji

MOLCHAT DOMA, Zarkoff, ManMachine – 7.2.2020. KSET, Zagreb
MARKO HIETALA - Pyre Of The Black Heart

Recenzije

MARKO HIETALA - Pyre Of The Black Heart
WARDRUNA - najavljuje izlazak novog albuma naziva ''Kvitravn''

Vijesti

WARDRUNA - najavljuje izlazak novog albuma naziva ''Kvitravn''
KIRK WINDSTEIN - Dream In Motion

Recenzije

KIRK WINDSTEIN - Dream In Motion
PRIČA O BRAKU (Marriage Story)

Recenzije

PRIČA O BRAKU (Marriage Story)
ALCEST + Birds In Row + Kælan Mikla - 28.02.2020. Ljubljana, Kino Šiška

Kalendar

ALCEST + Birds In Row + Kælan Mikla - 28.02.2020. Ljubljana, Kino Šiška

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK