Kolumne

Proletjeli ispod radara (2. dio)

Tekuća godina je odavno prešla svoju polovicu, a zbog trenutnog svjetskog zdravstvenog stanja naše uredništvo odlučilo je napraviti presjek prvog dijela godine i spomenuti albume koji su nekima ''proletjeli ispod radara'

Objavljeno: 03.07.2020. 22:22

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

Proletjeli ispod radara (2. dio)

 

Uvodni prvi dio ove serije kolumni već je objavljen na našim stranicama, a upravo s njima nastojat ćemo vam skrenuti pažnju na izdanja i bendove koji su obilježili svoj ovogodišnji metalni podržanr, ali se nisu dovoljno uzdigli kako bi se proširili većem broju ljudi. Da li ćemo za to kriviti globalnu pandemiju koja je za posljedicu pustila nedostatak i odsustnost svih ljetnih festivala i turneja, ili ne, to puštam vama na prosudbu, no složit ćemo se kako je prva polovica 2020. godine obilovala zanimljivim albumima koje nismo pokrili našom ustaljenom rubrikom recenzija.
Takvu ''nepravdu'' ćemo nastojati ispraviti, a isto tako valja uzeti u obzir, kako možda nećete na ovim (polu)subjektivnim listama naći svojeg kandidata, stoga nemojte se libiti ostaviti pokoji komentar i reći koji su albumi vama obilježili ovu godinu, a smatrate da nisu privukli dovoljno pažnje koliko zaslužuju.

 


KONVENT – Puritan Masochism (Napalm Records)

 


Početak godine iznenadio nas je novim bendom koji se našao na listi izdavača Napalm Records. Radi se o danskom četveročlanom bendu koji se sastoji od samo ženskih članova čiji se zvuk sastoji od teških, sporih i ukletih death/doom riffova. Njihov debitanski album ''Puritan Masochism'' izašao je početkom ove godine, iako smo već dobili uvid u njegov sadržaj preko istoimene pjesme još krajem prošle godine. Ono što nas je kod ovog benda odmah osvojilo je jednostavna i funkcionalna formula spajanja sporog i sumornog death/doom metala, sa odličnom produkcijom, odličnim grubim i dubokim vokalima za koje teško možemo reći da izlazi iz ženske osobe. Naš portal je krajem prošle godine imao čast odraditi intervju sa spomenutim bendom i zato bi sada bilo veoma pravedno spomenuti ovaj album čije pjesme i sama vizualna tematika govore puno toga o današnjem svijetu. Reklo bi se nezaobilazno štivo za sve ljubitelje teškog i masnog zvuka.

 


MORTIIS – Spirit Of Rebellion (Dead Seed Productions)

 

 

Obožavatelji lika i dijela nama najpoznatijeg metalnog trola sakrivenog iza imena Mortiis, početkom ove godine počastio nas je svojim novim studijskim materijalom. Dvanaesti album ''Spirit Of Rebellion'' je svoje obožavatelje doveo na svoje jer se Mortiis upravo sa njime donekle vraća svojem prvotnom zvuku iz 90-ih godina. Nakon industrial rock faze gdje je u prošlom desetljeću nanizao pozamašan broj što albuma, što singlica, vrijeme je za kakav/takav povratak korijenima. Nešto uglađenija produkcija i ''moderniji'' pristup potpomogli su napraviti arhaični srednjevjekovni osjećaj i slušajući ovaj album jednostavno znate da je srž pogođena.
Iako se tu ne radi o jeftinom pokušaju pridobivanja dodatnih bodova kod probrane publike, ne možemo reći kako će Mortiis svima sjesti na prvu, ali zato mu se mora odati priznanje da zna napraviti zanimljivu instrumentalnu ''dungeon-siege'' glazbu kojoj ne treba puno kako bi vas okupirala. Mnoštvo elektronskih detalja uz klavijaturni temelj stvaraju prljavu atmosfera koja želi dočarati hladnoću, vlagu, prljavštinu, plijesan u zraku i okolinu u kakvoj očito trol želi živjeti. Ako ste se ikad željeli vratiti Mortiisu poznavajući njegov prvotni rad, nema bolje prilike nego sad.

 


ORANSSI PAZUZU – Mestarin Kynsi (Nuclear Blast)

 

Definitivno jedno od najvećih metal iznenađenja ove godine je unikantni finski Oranssi Pazuzu (eng. Orange Pazuzu). Nakon godina obitavanja na Svart Recordsu, svoj dugoočekivani peti album ''Masterin Kynsi'' objavili su pod okriljem Nuclear Blasta i kako stvari zasad stoje sadašnji izdavač vrlo vjerojatno nije svjestan kakav kalibar od benda su dobili. Svoj stil oduvijek etiketiraju kao psychodelic black metal što je veoma neobičan termin za upotrebljavanje kod black metala, no takav zvuk se lako može povezati sa bendovima poput A Forest Of Stars ili pak Ved Buens Ende. Avantgardni i eksperimentalni pristup kakav nam Oransi Pazuzu pripremaju, vizualno veoma podsjeća na kultni film Metropolis, barem što se tiče pjesme Uusi Teknokratia (New Techocracy) gdje preispituju utjecaj tehnologije na današnje društvo i pranju mozga kojem smo nesvijesno izloženi. Koncept nije svakidašnji, no sam način prezentacije naizgled nepovezanih ritmova, psihodeličnih vriskova, progresivnih struktura u pjesmama i svega ''nabacanog'' graniče sa genijalnošću kakva se rijetko viđa. Zasad njihovo najjače izdanje čija reputacija mora biti prepoznata.

 


IGORRR – Spirituality And Distortion (Metal Blade Records)

 

Jeste li se ikad zasitili današnje konzumerističke glazbe? Pri tome konkretno mislim na one stereotipne šablonske bendove čiji tijek pjesama, način pjevanja, koncept i sve tome slično prepoznate isprve, iako se do tad bend busao kako im je novi materijal nešto neviđeno i nesvakidašnje. E, upravo sve to nećete naći kod benda Igorrr, i s time njegovi obožavatelji cijene sve što navedeni francuski glazbenik pravim imenom Gautier Sere radi već gotovo petnaest godina. Kombinacija black metala, death metala, barokne glazbe, klasične glazbe, trip hopa i općenito ekstremnih varijanti istih, zvuči kao teški bućkuriš kojeg bi rijetko tko mogao slušati. Time ne bi bili daleko od istine jer i ovaj četvrti album ''Spirituality And Distortion'' izdan pod etiketom Igorrr-a zvuči kao (polu)zaje***ija, no ispod same površine krije se cijela oaza i paleta genijalnosti. Teško da će ovakva glazba ikad izaći iz uskog kruga ljudi, no lijepo je vidjeti kako neke ideje mogu ispasti dobre. U predstavljenih četrnaest novih pjesama može se naći doslovno svega, od brzih harmonika, pa sve do shoegaze blacka kakvog se ne bi posramili niti bendovi koji ga primarno stvaraju. Ako naiđete na ovo zanimljivo štivo, bacite uho, nećete požaliti.

 


GREEN CARNATION – Leaves Of Yesteryear (Season Of Mist)

 

Teško se prisjetiti vremena kada su 2007. godine Green Carnation obznanili kako prestaju s radom, a njihovi članovi se vraćaju svojim privatnim projektima. Nakon odličnog ''Acoustic Verses'' iz 2006. godine i još boljeg koncertnog nastupa ''A Night Under The Dam'' nitko nije slutio da će se bend ponovno okupiti nekoliko godina kasnije i početkom svibnja ove godine izdati novo izdanje ''Leaves Of Yesteryear''. Ovaj progresivni rock/metal bend svoje korijene vuče iz black metala preko svojeg zasad jedinog originalnog člana, gitarista Tchorta (poznatog preko Carpathian Foresta ili pak kao ''live'' člana Emperora), a svoje najbolje dane pokazao je grandioznim albumom ''Light Of Day, Day Of Darkness'' sa istoimenom pjesmom u trajanju od sat vremena. Progresivni elementi sjaje u nešto manjoj mjeri na ''Leaves Of Yesteryear'' čija tematika je malo isprana za današnje standarde i to je jedini bitni minus ovog albuma čija trajnost od sat vremena i četiri pjesme (plus Black Sabbath obrada ''Solitude''). Praktički Green Carnation nam serviraju stvari na siguran način i ovaj album koliko god bio komponiran da zadovolji i najzahtjevnije uho, ne uspjeva izaći iz zacrtanih granica, ali zato i dalje radije biraju kvalitetu iznad kvantitete što se cijeni.

 


MUSHROOMHEAD – A Wonderful Life (Napalm Records)

 

 

Za kraj nešto malo ''neozbiljno'', a to je novo izdanje američkog nu-metal benda Mushroomhead. Na našem portalu zasad nismo previše pisali o spomenutim individuama, a kako je ovo novo ime zalutalo pod okriljem Napalm Recordsa, ne bi znali. Osobno, Mushroomhead sam pratio davnih dana, kada je bila popularna rasprava ''Mushroomhead VS Slipknot'' jer oba benda koriste maske, broje malo poveći broj članova i sviraju donekle sličnu glazbu. Mushroomhead nikad nije bio naročito jako eksponiran i svoju glazbu je temeljio na spoju nu metala, hip hopa što nije naročito maštovito, no zato im se mora priznati kako su u pravo vrijeme spojili čudne zvukove u slušnu kombinaciju etiketiranu pod popularnu ''komercijalu'' iako to nikad zapravo nisu ni bili.
Od tada se puno toga dogodilo u samoj postavi, dok je glazba relativno pravilno evoluirala, a novi osmi album ''A Wonderful Life'' izašao početkom lipnja, sadrži pjesme koje ćete možda rado zavrtiti, npr. u svom autu dok u njemu vozite civile. Dolaskom dodatnog ženskog vokala Jackie LaPonze, kao i novog drugog pjevača Steve Rauckhorsta čine sve pjesme donekle pristupačnijima široj publici, iako će stariji obožavatelji možda reći kako to više nije isti bend nakon odlaska nekih ključnih članova još 2018. godine. Sve u svemu, malo osvježenja, promjene i puštanje ''mozga na pašu'' ne može škoditi, a još i ako je album donekle zanimljiv, kud ćeš bolje.

 


Na kraju ovog drugog dijela proletjele glazbe ispod radara naravno da nismo uspjeli poloviti i probaviti sve kako spada. Ova zasad beskoncertna godina ušla je u svoju drugu polovicu i nadajmo se da će i ostatak biti zanimljiv kao i njezin prvi, ako ne i bolji. Serija ovih kolumni nastavit će se u neko naredno vrijeme, a do tada ćemo nastaviti raditi recenzije bitnih i zanimljivih izdanja koje će zasigurno na neki način obilježiti i ovu godinu.

Darjan Koprivnikar

Text by:

Darjan Koprivnikar

Prati autora

Live fast, Play slow, Die old

Pročitaj više o temama: proletjeli ispod radara, konvent, mortiis, oransi pazuzu, green carnation, igorrr, mushroomhead, black metal, death metal, doom metal, darjan koprivnikarKalendar

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

05.08.2020. - srijeda

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

Pula, Vallelunga
210 / 430 / 580 kn

JOSIPA LISAC - Šibenik, Tvrđava Sv. Mihovila, 07.08.2020.

07.08.2020. - petak

JOSIPA LISAC - Šibenik, Tvrđava Sv. Mihovila, 07.08.2020.

Šibenik, Tvrđava Sv. Mihovila

BAJAGA & INSTRUKTORI (Regius mini break) - Šibenik, ex-TEF, 21.08.2020.

21.08.2020. - petak

BAJAGA & INSTRUKTORI (Regius mini break) - Šibenik, ex-TEF, 21.08.2020.

Šibenik, ex-TEF
100 kn pretprodaja / 150 kn ulaz

LIBURNIA FILM FESTIVAL - Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio, 23.-28.08.2020.

23.08.2020. - nedjelja

LIBURNIA FILM FESTIVAL - Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio, 23.-28.08.2020.

Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

12.09.2020. - subota

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

Zagreb, ŠRC Šalata
85kn/100kn7120kn

PIPS; CHIPS & VIDEOCLIPS, 12.09.2020., Garaža MSU, Zagreb

12.09.2020. - subota

PIPS; CHIPS & VIDEOCLIPS, 12.09.2020., Garaža MSU, Zagreb

Zagreb, Garaža MSU
70kn/ 100 kn / 1200kn

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

20.10.2020. - utorak

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
120 kn pretprodaja / 150 kn na dan koncerta

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

Ljubljana, dvorana Stožice

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

19.11.2020. - četvrtak

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
200 kn / 230 kn/ 260 kn

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 08.12.2020.

08.12.2020. - utorak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 08.12.2020.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

Kolovoz / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Must Read

EMMA

Recenzije

EMMA
MALADY LANE - Nothing Is Too Far Anymore

Recenzije

MALADY LANE - Nothing Is Too Far Anymore
Preminuo Rajko Dujmić

Vijesti

Preminuo Rajko Dujmić
JOSIPA LISAC na šibenskog Tvrđavi Sv. Mihovila, u petak!

Vijesti

JOSIPA LISAC na šibenskog Tvrđavi Sv. Mihovila, u petak!
JOSIPA LISAC - Šibenik, Tvrđava Sv. Mihovila, 07.08.2020.

Kalendar

JOSIPA LISAC - Šibenik, Tvrđava Sv. Mihovila, 07.08.2020.
EINAR SELVIK – objavljen lyric video spot s EP-ja ''Assassin’s Creed Valhalla – Out Of The North''

Vijesti

EINAR SELVIK – objavljen lyric video spot s EP-ja ''Assassin’s Creed Valhalla – Out Of The North''
SÓLSTAFIR – najavljuju novi album

Vijesti

SÓLSTAFIR – najavljuju novi album
PREMIJERA!  Novi video/singl BE SHARP BANDA

Vijesti

PREMIJERA! Novi video/singl BE SHARP BANDA
VLATKO STEFANOVSKI - Zagreb, plato ispred HNK, 29.07.2020. - galerija

Galerije

VLATKO STEFANOVSKI - Zagreb, plato ispred HNK, 29.07.2020. - galerija
2019. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija

Galerije

2019. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija
Tvrđava kulture Šibenik najavljuje projekciju čileanskog filma u srijedu

Vijesti

Tvrđava kulture Šibenik najavljuje projekciju čileanskog filma u srijedu
LIBURNIA FILM FESTIVAL - Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio, 23.-28.08.2020.

Kalendar

LIBURNIA FILM FESTIVAL - Opatija, Ljetna pozornica i Vila Antonio, 23.-28.08.2020.
LIBURNIA FILM FESTIVAL održat će se u kolovozu u Opatiji

Vijesti

LIBURNIA FILM FESTIVAL održat će se u kolovozu u Opatiji
Obljetnica rođendana Arsena Dedića na Tvrđavi Barone u Šibeniku

Vijesti

Obljetnica rođendana Arsena Dedića na Tvrđavi Barone u Šibeniku
I druga večer Jerry Ricks Blues Festivala oduševila publiku

Vijesti

I druga večer Jerry Ricks Blues Festivala oduševila publiku
SNOWPIERCER

Recenzije

SNOWPIERCER
Preminuo suosnivač Fleetwood Maca, Peter Green

Vijesti

Preminuo suosnivač Fleetwood Maca, Peter Green
Nove mjere za održavanje kulturnih događanja

Vijesti

Nove mjere za održavanje kulturnih događanja

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK