Kolumne

Proletjeli ispod radara (1. dio)

Ljetne vrućine su krenule, a mjesec lipanj je već iza nas što znači da smo prošli polovicu glazbeno neobično tihe godine. Globalna pandemija uzela nam je koncerte i festivale, ali na sreću, novu glazbu nije.

Objavljeno: 02.07.2020. 12:04

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

Proletjeli ispod radara (1. dio)

 

Nedostatak glazbenih događaja ne znači kako smo prvu polovicu godine proveli u tišini i meditaciji. Naši najdraži bendovi nastavili su objavljivati albume po redovnom rasporedu dok su drugi vrijeme izolacije iskoristili za pisanje i snimanje novog materijala. Relativan višak slobodnog vremena naša je mala redakcija iskoristila slušajući raznorazne novitete od kojih se broje i nekoliko zanimljivih iznenađenja. Osim albuma koji su se našli na našoj listi recenzija, godina vrvi jakim izdanjima velikih i onih manjih bendova, povratničkim i debitantskim albumima. U ovom kratkom pregledu donosimo vam nekoliko albuma koji su neopaženo prošli ispod radara, a svakako zaslužiuju našu i vašu pozornost.

 

GOD DETHRONED  – Illuminati

 

Prije nego li je svijet otišao u lockdown, nizozemski blackened death metal veterani, početkom godine objavili su svoj jedanaesti album.  Nakon gotovo trideset godina konstantnog rada teško je ostati inovativan i ne zavuči se u zamku repetativnog zvuka.  Upravo su to, God Dethroned, vješto zaobišli s novim valom svježine koji nosi „Illuminati“. Od prve sekunde prepoznajemo onaj dobri, stari i snažan zvuk kojim dominiraju nezaustavljivi bubnjevi dok novosti čine podmukle i mračne gitare zloćudnog tona. U kombinaciji sa suptilno ubačenim klavijaturama drže slušatelja u stanju konstantne napetosti, a kako se album razvija, ta nepotst prelazi u odobravanje i slušateljevo zadovoljstvo.. Produkcija je fino ispolirana i na odličnoj razini što se možda neće svidjeti fanovima surovog, old schjool death metal zvuka, ali takva produkacija sa sobom nosi čiste instrumente. Devet dinamičnih i različitih pjesama, bez popuštanja, praše od prve do zadnje minute te se album s guštom i lakoćom može slušati u komadu nekoliko puta za redom. Od istaknutih pjesama izdvojio bih zloćudnu "Book of Lies", razbijačku "Spirit of Beelzebub" i melodičnu "Gabriel"

 

 

IRIST – Order of The Mind

Uvijek je zanimljivo naići na novu grupu koja ostavlja dojem kao da ju poznajete već godinama. Jedno od takvih iznenađenja skriva se u debitantskom albumu američkog sastava Irist. „Order of The Mind“ je sve što bi album prvijenac trebao biti. Čvrst, inovativan, svjež i poseban. Osim što uspješno miješa brojne utjecaje i različite žanrove, istovremeno zvuči toliko poznato i svježe da ga je nemoguće odslušati samo jednom. Death, progressive, melodic i još kojekakav metal spajaju se u vrhunski miks te svojom brutalnošću i riffovima neodoljivo vuče na Gojiru dok svemirske melodije vrište The Ocean. "Severed" udara kao neumorno more o stijene, "Creation" varira između razbijajućeg i smirenog ritma dok "Harvester"  osvaja svojim riffovima. Definitivno jedno od najvećih iznenađenja godine u kojemu se svake sekunde odvija nešto novo, drugačije i zanimljivo..

 

 

VREDEHAMMER – Viperous

S obzirom da prvom minutom albuma dominiraju dark/techno klavijature, teško je pripremiti se na čistokrvnu death metal brutalnost koja nas čeka par sekundi kasnije. Neumorni bubnjevi ne spuštaju se ispod šeste brzine pune 42 minute dok su klavijature gurnute u suptilnu pozadinu. „Viperous“ je treći album norveških black/death metalaca Vredehammer koji praše kao da iza sebe imaju dvadeset godna iskustva, a ne upola manje. Brutalan i težak zvuk zgrabi vas nespremne i ne pušta iz svojeg snažnog stiska dok cijeli glazbeni napad nije gotov. Suptilne promjene ritma, odlični prijelazi, teški i brutalni riffovi te mračne, na vrhunski način ubačene klavijature čine zvuk koji se našao negdje na pola puta između Dimmu Borgira i Bolt Throwera. Kolikogod je efektan bio uvod uz "Wind of Dysphoria" i "Aggressor", druga polovica labuma nosi još jače stvari i brutalan završetak uz "Wounds", "Any Place But Home" i "From a Spark to a Withering Flame". Spomenute promjene, kako ritma tako i karaktera pjesama, događaju se u pravim trenutcima kako bi se izbjegao dojam ponavljanja i repetativnosti pa tako album savršeno pleše na granici između kompleksnog i direktnog što ga čini izuzetno ugodnim za slušanje.

 

 

IN EXTREMO  – Kompass Zur Sonne

Malo odmora od grubih vokala i teških gitara donosi nam In Extremo s  jednim veselim i opuštenim izdanjem. Njemački folk metalci poznati su po svojim pozitivnim pjesmama, a „Kompass Zur Sonne“ odlično sjeda na vruće, ljetne dane te na najbolji mogući način oživljava festivalsku atmosferu. Stare keltske melodije i napjevi u sebi sadrže ogrmnu dozu optimizma dok zarazne melodije i lako pamtljivi refreni brzo ulaze u uho makar su tekstovi pjevani na njemačkom.  Pjesme „Troja“, Lugenpack“ ili „Reiht euch ein ihr Lumpen“ stvorene su za ples i vesele svirke dok je cijeli album pogodan za lagano slušanje i podizanje raspoloženja.

 

 

ULCERATE – Stare Into Death  And Be Still

Nastavljamo dalje s mračnim zvukom i death metalom uz album „Stare Into Death And Be Still“. S takvim naslovom ne može se očekivati ništa manje nego nepresušna i zastrašujuća doza brutalnost od koje se dižu sve dlake na tijelu. Upravo to su postigli novozelandski Ulcerate svojim šestim studijskim albumom. Posebna, brutalna atmosfera nije ostvarena tipičnim nabijanjem bubnjeva i ultra brzim riffovima već pomno složenim soničnim udarcima koji ostavljaju dojam postapokaliptičnog svijeta. Zvuk pun surovosti, neprekinute opasnosti i napetosti prožet je kroz svaku pjesmu dok se bend igra s brojnim prijelazima, okretima i zakretima. Koliko je vremena i pažnje utrošeno na album pokazuju vrhusnko posloženi slojevi melodija, bubnjeva, gitara i vokala što svaku sekundu čini vrijednom pažnje. Dok je odličan uvod ostvaren uz "The Lifeless Advance",  titulu dvije najposebnije pjesme albuma odnose "Inversion" i "Visceral Ends". Ulcerate podižu i postavljaju jednu novu razinu za technical, ali i death metal općenito. „Stare Into Death And Be Still“ je fizički i psihički zahtjevan album kojega se teško možete zasititi jer, osim što predstavlja novu stepenicu ovog žanra, jedan je od najjačih kandidata za album godine.

 

 

LOST SOCIETY – No Absolution

Četiri godine su prošle od posljednjeg albuma finskih thrashera Lost Society i čini se kako je u to vrijeme, negdje u njihovom glavnom stožeru, niknula jedna nova ideja. Ideja koja je zaživjela i donijela veliki zakret u zvuku benda. Beskompromisni thrash metal kojega su do sada prašili postao je ukroćeniji i pitomiji. Ultrabrzim riffovima mjesto su otele melodije koje glavnu inspiraciju crpe iz metalcorea. Inače bih priznao kako je to evolucija u krivome smjeru, ali melodične gitare i korištenje tri različita načina pjevanja daju novom Lost Societyju posebnu dimenziju koja nije nužno negativna. Zadržani su (iako ne u količinama kao prije) brzi, thrasherski riffovi bez kojih bi bend slobodno mogao promijeniti ime, ali sve zajedno više vuče na Trivium stranu nego na recimo Suicidal Angels. Ipak, dečki su se vrlo dobro snašli u tom novom zvuku i ozračju te album dostavlja snažne udarce od kojih najjače sjedaju „Blood On Your Hands“ i „Pray For Death“ dok ugodno iznenađenje skriva „Into Eternity“ gdje se kao gost iznenađenja pojavljuje Apocalyptica. Iako nije najkvalitetniji album na ovoj listi, „No Absolution“ je zanimljivo izdanje koje predstavlja novo poglavlje za Lost Society i isplati se zavrtjeti dva-tri, možda i više puta.

 

 

NEAERA – Neaera

Zlo i naopako. Tim riječima najlakše je opisati gnjev i žestinu koja se nakupljala dugih sedam godina među članovima Neaere. Gnjev i žestina koje su napokon puštene da haraju svijetom običnih smrtnika u obliku sonične rafalne paljbe. Self -titled album u kasnijim fazama karijere benda često je znak kreativne krize i potrošenosti no u ovom slučaju Neaera pokazuje upravo suprotno. Novi album ne samo da je dosljedan nasljednik, već gradi novu reputaciju benda. Pored demonskih vriskova, nemilosrdni bubnjevi su ti koji dominiraju prvim planom dok su iz mračnih dubina pakla izvučene gitare i bas. Iako Neaera ima svoj poseban zvuk, on se može opisati kao demonska kombinacija Heaven Shall Burna, Anaal Nathrakha i Cattle Decapitationa. "Resurrection of Wrath" se može shvatiti kao vrišteći povratak benda, a "Sunset of Mankind" je najbolji primjer sijanja kaosa i zla kroz zvučnike. Ima nešto u tome demonskom zvuku što ga čini toliko privlačnim, a to odlično pokazuje zaključna "Deathless". S ovakvim izdanjem Neaera ostavlja svoje fanove u nadi kako neće trebati čekati idućih sedam godina za ponovno rođenje zla.

 

 

MYSTIC PROPHECY – Metal Division

I dok pišam ovu kolumnu zavrtio sam si još jednom novi Mystic Prophecy te ga u zadnji čas odlučio uvrstiti u ovu listu. Čisto za dnevnu dozu prljavog u teškog metala. Jedanaest novih pjesama koje se mogu naći na jedanaestom studijskom albumu „Metal Division“ obučene su u kožne jakne, bajkerske hlače te s nekih 20ak kila lanaca na sebi pružaju pravi, beskompromisni, teškometalni zvuk. Korišten je poznati i provjereni recept bez pokušaja otkrivanja tople vode što se, niti traži ni očekuje od bendova poput Mystic Prophecyja. Album otvara snažno uz naslovnu "Metal Division" dok su prave metal himne "Hail to the King" i "Here Comes the Winter". Formula je tu, iskustvo i znanje također stoga ne čudi kako je pred nama jedno čvrsto i kvalitetno izdanje koje pruža upravo ono najbolje od heavy metala.

Maroje Ćuk

Text by:

Maroje Ćuk

Prati autora

The question isn't "why?", It's "why not?"

Pročitaj više o temama: proletjeli ispod radara, top 8, metal, review, god dethroned, irist, lost society, ulcerate, mystic prophecy, neaera, in extremo, vredehammer, maroje cukKalendar

TWILIGHT HALLOWEEN PHANTASMAGORIA i pureCURE, 31.10.2020., Boogaloo, Zagreb

31.10.2020. - subota

TWILIGHT HALLOWEEN PHANTASMAGORIA i pureCURE, 31.10.2020., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
30 kn/40 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020. - ODGOĐENO

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020. - ODGOĐENO

Ljubljana, dvorana Stožice

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb  - ODGOĐENO

19.11.2020. - četvrtak

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb - ODGOĐENO

Zagreb, Dom Sportova
200 kn / 230 kn/ 260 kn

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 08.12.2020.  - ODGOĐENO ZA 30. 5. 2021.

08.12.2020. - utorak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 08.12.2020. - ODGOĐENO ZA 30. 5. 2021.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

22.03.2021. - ponedjeljak

OPETH, 22.03.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

, Tvornica Kulture
180/200/230 kn

THE SLOW READERS CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2021.

23.04.2021. - petak

THE SLOW READERS CLUB - Zagreb, Tvornica Kulture, 23.04.2021.

Zagreb, Tvornica Kulture
75 kn /na dan koncerta 90 kn

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

12.06.2021. - subota

STEEL PANTHER, 12.06.2021., Tvornica Kulture, Zagreb

Zagreb, Tvornica Kulture
160 kn/180kn/200 kn

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

26.06.2021. - subota

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

Zagreb, Šalata
220 kn/240 kn/260 kn

Listopad / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Must Read

PEARL JAM objavili legendarni nastup iz 1992.

Vijesti

PEARL JAM objavili legendarni nastup iz 1992.
SPRINGSTEEN objavio 20. studijski album

Vijesti

SPRINGSTEEN objavio 20. studijski album
VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI objavili album prvijenac

Vijesti

VINKO ĆEMERAŠ & TALVI TUULI objavili album prvijenac
NOVI MUTANTI (The New Mutants)

Recenzije

NOVI MUTANTI (The New Mutants)
BAJAGA + SILENTE+ DETOUR - Zagreb, Dom Sportova, 24.10.2015. - galerija

Galerije

BAJAGA + SILENTE+ DETOUR - Zagreb, Dom Sportova, 24.10.2015. - galerija
Igra žanrova 1 - Prog

Kolumne

Igra žanrova 1 - Prog
SIGUR ROS - Zagreb, Dom sportova, 20.10.2017. - galerija

Galerije

SIGUR ROS - Zagreb, Dom sportova, 20.10.2017. - galerija
PRLJAVO KAZALIŠTE - Zagreb, Arena, 18.10.2019. - galerija

Galerije

PRLJAVO KAZALIŠTE - Zagreb, Arena, 18.10.2019. - galerija
Završen online festival JAZZ.HR/JESEN

Vijesti

Završen online festival JAZZ.HR/JESEN
Zatvara se kultni zagrebački klub Jabuka

Vijesti

Zatvara se kultni zagrebački klub Jabuka
ROGER WATERS je objavio koncertni album ‘Us+Them’ uoči američkih predsjedničkih izbora

Vijesti

ROGER WATERS je objavio koncertni album ‘Us+Them’ uoči američkih predsjedničkih izbora
UADA - Djinn

Recenzije

UADA - Djinn
PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata

Kalendar

PLACEBO, 26.06.2021., Zagreb, Šalata
IGUDESMAN & JOO: AND NOW BEETHOVEN - Zagreb, Lisinski, 17.11.2020.

Kalendar

IGUDESMAN & JOO: AND NOW BEETHOVEN - Zagreb, Lisinski, 17.11.2020.
IGUDESMAN & JOO: AND NOW BEETHOVEN

Vijesti

IGUDESMAN & JOO: AND NOW BEETHOVEN
JAZZ.HR JESEN 2020 - Zagreb, razne lokacije, 14.-17.10.2020.

Kalendar

JAZZ.HR JESEN 2020 - Zagreb, razne lokacije, 14.-17.10.2020.
AYREON - Transitus

Recenzije

AYREON - Transitus
JAZZ.HR JESEN 2020

Vijesti

JAZZ.HR JESEN 2020

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK