Kolumne

PRINCE - ekscentrik i glazbeni genije

Možda je mijena kod njega bila sve ali samo u glazbenom smislu - ali sebe je na svakom nastupu davao do maksimuma, iznenađivao i sebe i druge, ni kad je njegova tour ekipa mislila da je kraj koncerta i kada su se u dvorani znala upaliti sva svjetla - ni to nije bio kraj ako je on odlučio tako. Vraćao bi se na biseve i po šest puta i - jammao. Ostao je snažan, upečatljiv i neprevidljiv do kraja.

Objavljeno: 26.04.2016. 11:00

Postani fan na Facebooku ako već nisi!

PRINCE - ekscentrik i glazbeni genije

U pospanom predgrađu Minneapolisa, u četvrtak, 21. travnja, svijet je izgubio istinskog glazbenog velikana. Možda malog rastom i posljednjih godina pomalo zaboravljenog, ali Prince Roger Nelson je u pravom smislu te riječi bio glazbeni genije i velikan.
 
Možda je bio predstavnik odnosno djelovao u žanrovima koji u svijetu nisu toliko popularni koliko su na američkom podneblju, no on je bio umjetnik koji je bio nevjerojatno hiperproduktivan i koji je stvarao i razmišljao preko ustaljenih granica glazbe i posebice pojedinog žanra. Bio je superstar koji se nije bojao napasti za koga god je mislio da treba dobiti po nosu: moćne predstavnike industrije, medije, fanove... i tako se definitivno potvrdio kao unikatna osoba, ekscentrik za kojeg nikad nisi ništa mogao predvidjeti što će sljedeće napraviti i kako reagirati.


Prince je bio i kulturna ikona koja je kao i njegov suvremenik Michael Jackson napravio čudo u postizanju izjednačenosti za obojenu rasu u glazbenoj industiji ali i šire. Lista njegovih postignuća je uistinu impozantna - od preko 100 miljuna prodanih nosača zvuka, hrpe osvojenih Grammya i ostalih nagrada, jedan Oscar...
Ovaj najnoviji gubitak u ovoj jako crnoj godini za glazbu, uz već otišlog nam Davida Bowiea - to zaista jak udarac.
 
Koliko god je bio osebujan i ekscentričan toliko je bio i omiljen među kolegama glazbenicima. Ovih dana smo svjedoci koliki je bio njegov utjecaj na izuzetno velik broj impresivnih imena glazbenih zvijezda i koliko je glazbeni svijet teško primio i ovaj gubitak. U petak kada je objavljena vijest da je Prince preminuo - CNN je cijeli dan vrtio sve o Princeu - i ništa drugo.


Chevrolet je pak zakupio u najtiražnijim novinama cijele stranice objavljujući model Chevrloetta Corvette o kojem je Prince pjevao u svojoj legendarnoj pjesmi "Little Red Corvette" s posvetom velikom umjetniku.


Prince Rogers Nelson je rođen u Minneapolisu 7. lipnja 1958. kao najstarije dijete dvaju jazz glazbenika Johna Lewis Nelson i Mattie Delle Shaw koji su mu dali ime "Prince" jer je njegov otac želio da postigne sve što je on htio postići. Princeova karijera, koja se rastegla na impozantnih 40 godina, gotovo jednako toliko raznih albuma i preko 100 milijuna prodanih nosača zvukva, potvrdila je ono što je tata sinu i zaželio.
 
Prince je rano bio svjestan samog sebe i donekle uplašen činjenicom da mu je izgled određivao prilično nejasnu konturu i ideju o tome kako će ga svijet percipirati i koliko će to utjecati na njegov život. Istovremeno je izgledao atraktivno i egzotično, androgidno - ni žena ni frajer, a istovremeno feminiziran i pravi mačo. Niti je bio autentični predstavnik tamnopute rase, a nije bio ni bijelac.
No sve je to pretvorio u kvalitete i prednosti i koliko god je još godinama vukao određene strahove, Prince je u tim ranim 80.-tima bio netko posve nov, misteriozan, čak ezoteričan predstavnik glazbenog svijeta.


Sličan dojam stvarala je i njegova glazba, kao i filmski uratci. Uvijek na rubu ekscesa, konstantno je izazivao na apsolutno svim poljima, no glazbeno je uvijek bio najsnažniji, perfekcionist, savršeni mulitinstrumetnalist koji je izvrsno i pjevao, a njegovo sviranje gitare samo radi toga što nije čisti rock predstavnik nije uvršteno na najuže top liste gitarista.Prince je rano započeo karijeru i već je s prva dva albuma ranih 80.-tih obratio pažnju javnosti na sebe, naročito jer se u koktelu žanrova koje je miksao najviše isticao "progresivni" pop i to u isto vrijeme kada su revolucionarne poteze u popu vukli još dvoje giganata: Michael Jackson i Madonna - čineći zajedno trio-axis koji su zauvijek promijenili pop glazbu.

No Princeova jaka glazbena baza bio i rock te je istovremeno stvarao i glazbu koja je bazu imala u kombinaciji funka, rocka, r&b i popa, što ga je donekle odvojilo od ostalog dvojica.


Još je jedan istovremenik obilježio taj početak djelovanja spomenutih legendi, rocker koji se na neki način nadopunjavao na ovu trojicu: Bruce Springsteen. Kako je Prince tijekom godina više ili manje jačao svoj rock opus, toliko su se njih dvojica jače ili manje čak i nadopunjavali, iako to naizgled zvuči posve nespojivo i nevjerojatno. Ipak, sam Springsteen je iznimno cijenio Princea i Prince njega. Velikani se jednostano prepoznaju.


Mijena je kod Princea bila sve. Iako, on to nije radio iz istog razloga kao Madonna - da promjena bude sama sebi svrha, da šokira i time izazove uvijek novo zanimanje za sebe i svoju karijeru. Prince je to činio jednostavno radi svog načina izražavanja, ili radi čiste - potrebe. Uvijek u potrazi za novim suradnicima, a slab je bio na prekrasne žene koje su uglavnom bile sjajni instrumentalisti, tj. glazbenice, tako je mijenjao i svoje prateće bendove, ali i način na koji se on sam predstavljao.


Kada je album i film "Purple Rain" probio sve komercijalne plafone (i ostale) plafone, te se tako nastavilo i s par narednih albuma - sebi svojstven, control-freak, perfekcionista i osoba koja je razmišljala svojom glavom lako je došao u konflikt s matičnom diskografskom kućom Warner Bros. Records s kojom je vodio dugotrajnu i mukotprnu pravnu bitku. Da bi "izigrao" label počeo je djelovati ne više pod imenom "Prince" već pod svojim

 logom - simbolom ljubavi- koji je naravno bio neizgovorljiv, pa je dobio alternativni naziv "Artist former known as Prince" (Umjetnik ranije poznat pod imenom Prince),  a na nastupima se pojavljivao s napisanom riječju "Slave" (rob) na svome licu. S vremenom je pravna bitka s Warner Brosom okončana, a on postao vlasnik i master snimki i svih prava, no to zapetljano izbivanje njega kao "Princea" iz javnosti, dalo je danak u komercijalnom smislu. Tako je tijekom godina jačina prisutnosti njegove glazbe prilično splasnula, no količina i kvaliteta glazbe koju je stvarao za sebe i druge - nije.


No prije tih problematičnih vremena, 80.-te i 90.-te su bile raj na zemlji za Princeovu personu: istovremeno lascivan i seksualno provokativnog i šokantnog ponašanja (izvedba "Gett Off" na 1991 MTV VMA Awards), toliko je bio i politički osviješten (jako kritiziranje američkog društva u doba Ronalda Reagana u vrijeme "Sign 'O' the Times" albuma). Mrzio je društvena i jet-set događanja, partye i okupljanja i sigurnije je bilo da se na nekom partyu neće pojaviti nego hoće. Intervjue nije davao, osim što je znao pozvati sedmu silu u neku vrst "audijencije". Mijenjao je žene u životu i žene glazbenice s kojima je surađivao poput donjeg rublja, ali je istovremeno mnogo istima i davao - pomagao oko karijere, snimao duete, ili im pisao pjesme koje su ih proslavile (The Bangles "Manic Mondays", Sinead O'Connor "Nothing Compares to you", Sheena Easton "U got the look" ...).


The Bangles "Manic Monday"

Sinead O'Connor "Nothing Compares 2 You"


Prince se nikad nije pomirio s dolaskom Interneta i sharing servisa. Smatrao je da ono ubija glazbu i stvaranje i gdje god je mogao probao je zabraniti raspačavanje svoje glazbe na taj način. Otišao je čak toliko daleko da je znao podignuti tužbu protiv fanova koji su sherali njegovu glazbu. Ili sudskom zabranom povući sve što se dalo, a postojalo je, na Internetu (Youtube i slično). Što je opet bilo posve kontradiktorno jednom tako progresivnom i inovativnom duhu kao što je bio Prince. A opet toliko logično i odgovarajuće s onim "biti Prince".  


Iako se uzrok smrti ovog velikog glazbenika još ne zna i nagađanja oko klasičnog uzroka predoziranja narkoticima su standardna - istina je da je Prince godinama uzimao razne lijekove za smirenje jer se onog svog mladalačkog straha, nespokoja i bojazni pred nastupe nikad nije riješio, a u kombinacijom s njegovim frenetičnim radom u kojem se ubijao do krajnjih granica izdržljivosti - ne čudim se ako je bio na koktelu lijekova i opijata koji su ga došli glave. A možda i njegovo srce to nije izdržalo.


No njegovo srce ostaje u "Trezoru" kako je zvao mjesto gdje su sve njegove snimke. Nagađa se da se tamo nalazi snimljenog materijala za još mnogo godina objavljivanja, ako tako odluče oni koji će naslijediti njegovu glazbu i prava (kako sada stvari stoje izgleda da će to biti njegova sestra Tuya Nelson) i Warner Bros. Records s kojim je prije par godina ponovo našao zajednički jezik i potpisao novi ugovor u vrijeme kada je oformio novi (ženski) prateći bend "3eyedgirl" i izdao nekoliko albuma. U posljednje vrijeme najbolji i uvjerljivo najžešći, najrokerskiji, skoro heavy rock album "Plectrumelectrum". S 3eyedgirl je odradio zadnju mini blitz-krieg turneju u Europi 2014. na kojoj smo ga imali, po posljednji put na našu neopisivu tugu, priliku uživo i vidjeti.
Taj posljednji koncert u Beču kojem sam svjedočila zapravo je, skoro 28 godina nakon "zlatne 1985." - i dalje bilo nepromijenjeno oličenje esencije Princea - možda je mijena kod njega bila sve ali samo u glazbenom smislu - ali sebe je na svakom nastupu davao do maksimuma, iznenađivao i sebe i druge: ni kad je njegova tour ekipa mislila da je kraj koncerta i kada su se u dvorani znala upaliti sva svjetla - to nije bio kraj ako je on odlučio tako. Vraćao bi se na biseve i po šest puta i - jammao. Ostao je snažan, upečatljiv i neprevidljiv do kraja.


Današnju glazbu je nemoguće zamisliti bez njegovog postojanja. Beck, Frank Ocean, Lenny Kravitz, Justin Timberlake, Rihanna, Miguel, Lady Gaga, The Weeknd, Beyonce, St. Vincent... možemo nabrajati do besvijesti osobe koje su izravno pod utjecanjem njegove glazbe postale ono što danas jesu. Nitko nije toliko stilova glazbe tako uspješno spajao kao baš Prince: pop, rock, funk, soul, jazz, R&B, metal i psihodelija. Izgledao je kao Little Richard, svirao gitaru kao Jimi Hendrix, imao vatru Jamesa Browna i Sly Stonea. I sam Miles Davis jednom ga je okrakterizirao kao "onog koji usmjerava glazbu prema budućnosti".


Prince je bio velikan poput Davida Bowiea u svom kontekstu i utoliko je veći gubitak koji smo ove godine doživjeli.


Ovaj tekst sam prvobitno htjela osmisliti slično kao i onaj o Davidu Bowieu, no Princeovo neprihvaćanje novih medija, plasiranja glazbe, te Interneta kao platforme i pojma otežale su nam svima da uživamo u njegovoj glazbi - prije par godina je naime sudski maknuo gotovo većinu svog video i audio materijala koji se mogao povući s Internetskih servisa. Pa su i utoliko više ovi rijetki primjerci njegove glazbe i video snimaka vredniji.


Ovo su neke od pjesama koje su obilježile Princeovu karijeru i modernu glazbu, ili su utjecale na društveno-politička kretanja i svaka od njih nosi neki poseban značaj. Dvije od pjesama koje je napisao smatraju se najboljim rock baladama ikad napisanima, "Purple rain" i gore već spomenuta "Nothing compares to you" - ostavljaju široj i ne-glazbenoj javnosti neizbrisiv trag na Princea.


Purple Rain (s istoimenog soundtracka, 1984.)Uživajte.Let's work (s albuma "Controversy", 1989.)
1999 (s istoimenog albuma, 1982.) 


Raspberry Beret (s albuma "Around the World in a Day". 1985.)Kiss (s albuma "Parade, 1986.)If I Was Your Girlfriend (s albuma "Sign o' the Times", 1987.)Sign o' the Times ((s albuma "Sign o' the Times", 1987.)Gett Off (s albuma "Diamonds and Pearls", 1991.)


Anastazija Vržina

Text by:

Anastazija Vržina

Prati autora

Executive Editor
--------------------------
What Doesn't Kill You, Makes You Stronger

Pročitaj više o temama: prince, prince roger nelson, Minneapolis, minnesota, preminuo, 1958-2016, in memorianKalendar

FUL KUL BUVLJAK, 06.06.2020., Boogaloo, Zagreb

06.06.2020. - subota

FUL KUL BUVLJAK, 06.06.2020., Boogaloo, Zagreb

Zagreb, Boogaloo
Besplatno

MYSTIC FESTIVAL - Poljska, Krakow, Aviation Museum, 10. – 11.06.2020.

10.06.2020. - srijeda

MYSTIC FESTIVAL - Poljska, Krakow, Aviation Museum, 10. – 11.06.2020.

Krakov, Krakow Aviation Museum
279 / 479 / 799 PLN

SYSTEM OF A DOWN - 17.06.2020., Papp László Sportaréna, Budimpešta

17.06.2020. - srijeda

SYSTEM OF A DOWN - 17.06.2020., Papp László Sportaréna, Budimpešta

Budimpešta, Papp László Sportaréna
15 900,00 Ft - 33 900,00

OH SEES, 08.07.2020., Vintage Industrial Bar, Zagreb

08.07.2020. - srijeda

OH SEES, 08.07.2020., Vintage Industrial Bar, Zagreb

Zagreb, Vintage Industrial Bar
100 kn/120 kn

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

05.08.2020. - srijeda

HEADBANGER'S HOLIDAY - Pula, Vallelunga, 5. – 9. 08.2020.

Pula, Vallelunga
210 / 430 / 580 kn

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

12.09.2020. - subota

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, 12.09.2020., ŠRC Šalata, Zagreb

Zagreb, ŠRC Šalata
85kn/100kn7120kn

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

20.10.2020. - utorak

STANLEY JORDAN - Zagreb, Tvornica kulture, 20.10.2020.

Zagreb, Tvornica kulture
120 kn pretprodaja / 150 kn na dan koncerta

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

29.10.2020. - četvrtak

ZUCCHERO - Zagreb, Lisinski, 29.10.2020.

Zagreb, Lisinski
210, 280, 350, 420 i 490 kn

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

09.11.2020. - ponedjeljak

ONE REPUBLIC - Slovenija, Ljubljana, dvorana Stožice, 09.11.2020.

Ljubljana, dvorana Stožice

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

19.11.2020. - četvrtak

SKUNK ANANSIE, 19.11.2020., Dom Sportova, Zagreb

Zagreb, Dom Sportova
200 kn / 230 kn/ 260 kn

Lipanj / 2020

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Must Read

NEKROINVERTED - Magija i koprofagija

Recenzije

NEKROINVERTED - Magija i koprofagija
2014 - 2015. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija

Galerije

2014 - 2015. PRED OBJEKTIVOM SANJE MATIĆ - galerija
INMUSIC  #15 - I Gogol Bordello na odgođenom 15. izdanju festivala

Vijesti

INMUSIC #15 - I Gogol Bordello na odgođenom 15. izdanju festivala
GRANT

Recenzije

GRANT
CIRITH UNGOL - Forever Black

Recenzije

CIRITH UNGOL - Forever Black
TESTAMENT - Titans Of Creation

Recenzije

TESTAMENT - Titans Of Creation
INMUSIC #15 - Belle and Sebastian se pridružuju programu odgođenog festivala

Vijesti

INMUSIC #15 - Belle and Sebastian se pridružuju programu odgođenog festivala
LIVE VREMEPLOV IZ 2007. - galerija

Galerije

LIVE VREMEPLOV IZ 2007. - galerija
PIXIES na Zagrebačkom velesajmu odgođeni za 30. kolovoza 2021. godine

Vijesti

PIXIES na Zagrebačkom velesajmu odgođeni za 30. kolovoza 2021. godine
Koncert William DuValla zakazan za Tvornici kulture 20. ožujka 2021.

Vijesti

Koncert William DuValla zakazan za Tvornici kulture 20. ožujka 2021.
Chris Eckman večeras na terasi Začarane Močvare

Vijesti

Chris Eckman večeras na terasi Začarane Močvare
PARADISE LOST - Obsidian

Recenzije

PARADISE LOST - Obsidian
...And Oceans - Cosmic World Mother

Recenzije

...And Oceans - Cosmic World Mother
AMAZING STORIES

Recenzije

AMAZING STORIES
INMUSIC #15 - I Nick Mason's Saucerful of Secrets 2021.

Vijesti

INMUSIC #15 - I Nick Mason's Saucerful of Secrets 2021.
THE KILLERS potvrđeni za odgođeno izdanje INmusic festivala #15!

Vijesti

THE KILLERS potvrđeni za odgođeno izdanje INmusic festivala #15!
TOMISLAV GOLUBAN - Memphis Light

Recenzije

TOMISLAV GOLUBAN - Memphis Light
Krenula DRIVE IN kina!

Vijesti

Krenula DRIVE IN kina!

Perun.hr koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

OK